Connect with us

EVENIMENT

UPDATE. Femeie de 74 de ani căutată de familie. A dispărut din Bonțida. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat


Femeie dispăruta din Bonțida

O femeie în vârstă de 74 de ani a fost dată dispărută de familie.

KALLO MARGARETA a plecat de la acasă, din comuna Bonțida, în noaptea de sâmbătă spre duminică și nu s-a mai întors.

Femeie de 74 de ani căutată de familie. A dispărut din Bonțida. Sunați la 112 dacă o vedeți

Familia a alertat și poliția, iar femeia este căutată.

Ea are o înălțime aproximativă de 1,50 metri, 50 de kilograme, ochi verzi – albaștri și păr cărunt.

Nu se cunoaște vestimentația la purtată la momentul plecării.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

UPDATE

Femeia a fost depistată în cursul zilei de duminică, a anunțat IPJ Cluj.

Din cercetările preliminare nu a fost victima vreunei infracțiuni.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj, după înfrângerea de la Iași: Nu suntem o echipă obișnuită să joace la acest nivel

Publicat

De

Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul U Cluj a declarat, după înfrângerea de la Iași, din Superligă, că nu este supărat pe jucători.

U Cluj a pierdut, sâmbătă, meciul din deplasare cu Poli Iași, după unul din cele mai slabe jocuri din ultima vreme.

Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj, după înfrângerea de la Iași: Nu suntem o echipă obișnuită să joace la acest nivel

Clujenii s-au dus la Iași din postura de lideri ai clasamentului, cu 22 de puncte.

Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a declarat, după meci, că prima repriză a fost una “greu de privit” pentru iubitorii de fotbal.

„Pe noi ne-a dezavantajat foarte mult terenul, a fost foarte greu să construiești, denivelat, foarte tare și nu am putut să jucăm repede, cu una sau două atingeri”, a spus Sabău, potrivit fcucluj.ro.

Antrenorul “studenților” a mai spus că după ce Poli Iași a înscrie, în repriza a doua, elevii săi au aut o reacție destul de bună, dar a lipsit luciditatea și agresivitatea în fața porții.

Sabău: Jucătorii sunt importanți pentru mine

Ioan Ovidiu Sabău a mai spus că meciul a fost o lecție importantă și știe ce are de învățat.

”Pentru mine, la fel de importanți sunt jucătorii, nu îmi schimb părerea despre ei…
Am anticipat cele două jocuri (cu Iași și Slobozia-n.n.) că vor fi grele, mai grele decât Rapid și Craiova. Asta le-am și spus. Nu i-am pregătit așa cum trebuie, nu am anticipat că unii jucători probabil sunt mai obosiți, mai încărcați…

Nu pot să fiu supărat pe niciunul” a mai declarat Sabău, care a mai spus că se aștepta să vină și înfrângerea.

Sabău: Nu suntem obișnuiți să jucăm la un asemenea nivel

Sabău a recunoscut că U Cluj nu este o achipă obișnuită să joace la un asemenea nivel, resepctiv să controleze tot campionatul.

“Sunt totuși zece jocuri în care noi am arătat bine ca și echipă. Nu trebuie să ne pierdem încrederea în noi, ar fi păcat, pentru că am scris o pagină frumoasă pentru acest club.
Nu s-a mai aflat niciodată clubul o perioadă atât de lungă pe primul loc”, a mai spus Ioan Ovidiu Sabău.

U Cluj va întâlni Unirea Slobozia în 5 octombrie.

Citește mai departe

EDUCATIE

Curtea de Apel Cluj a admis recursul rectorului USAMV Cornel Cătoi. A fost repus în funcție

Publicat

De

Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj

Cornel Cătoi, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV, a repus în funcție.

Cornel Cătoi a fost suspendat din funcție de Tribunalul Cluj pe 24 iunie, ca urmare a unui proces inițiat de cinci profesori universitari din instituție, care au contestat legalitatea alegerilor pentyru funcția de rector. Hotărârea a fost executorie și a fost atacată prin recurs.

Curtea de Apel Cluj a admis recursul rectorului USAMV Cornel Cătoi. A fost repus în funcție

La finalul săptămânii trecute, Curtea de Apel Cluj a admis recursul lui Cornel Cătoi, iar acesta a fost repus în funcție.

Recursul declarat de Leon Muntean, Adrian Oros, Vasile Florian, Radu Constantinescu şi Daniel Cocan a fost respins.

De asemeena, reclamanții au fost obligați,

în solidar, la plata sumei de 4.165 de lei în favoarea “recurentei – pârâte Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, cu titlu de cheltuieli de judecată la fond”.

Citește și: Tribunalul Cluj admite suspendarea numirii ca rector al USAMV Cluj a lui Cătoi. Decizia nu e definitivă. Reacția acestuia

Aceștia vor trebui să plătească și 9.665 lei în rectorului Cornel Cătoi, cu titlu de cheltuieli de judecată la fond şi recurs. Decizia este definitivă.

Leon Muntean, dar și mai mulți profesori și conferențiari, printre care și fostul prorector Adrian Oros, s-au adresat instanței în luna aprilie, invocând o serie de nereguli privind desfășurarea alegerilor, inclusiv excluderea nejustificată a 413 studenți de pe listele de vot.

 

 

Citește mai departe

CULTURA

Lăzile de zestre din satele Clujului, bogat împodobite cu motive tradiționale, adevărate opere de artă

Publicat

De

Ladă de zestre din Cluj

În zona montană a județului Cluj, în vechime, obiceiul ducerii zestrei miresei avea loc, de regulă, după nuntă.

Carul cu zestre era încărcat cu un obiect de mobilier, cum ar fi dulap, laiță sau lada de zestre, alături de haine de pat și de corp, esențiale pentru noua familie.

Lăzile de zestre din satele Clujului, bogat împodobite cu motive tradiționale, adevărate opere de artă

În satele precum Râșca, Rusești sau Dealu Mare, acest moment avea loc după căsătorie, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Dar în Mănășturu Românesc și Mănăstireni, zestrea era dusă cu câteva zile înainte, mai precis în joia de dinaintea nunții.

“Pregătirea zestrei cădea adesea în sarcina soacrei mici și a surorilor miresei, dar, în cazurile în care aceasta avea multe îndatoriri, sau era bolnavă, alte femei din sat erau plătite să ajute la pregătirea zestrei”, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

Lada, un element esențial al zestrei în satele clujene

Un element esențial al zestrei era lada de zestre, realizată din lemn de fag sau brad, în centre specializate din Crișana și centrul Transilvaniei.

Lăzile de zestre crestate, bogat împodobite cu motive tradiționale, nu erau doar spații de depozitare pentru zestrea miresei, ci adevărate opere de artă.
Rozetele, roata, semicercurile, brăduțul și „crucea în x” împodobeau aceste lăzi, conferindu-le o semnificație specială și o frumusețe aparte.

“Cu cât lada era mai mare și mai ornamentată, cu atât mândria socrilor mici era mai mare în ziua nunții, când aceasta era expusă în car, spre admirația tuturor”, conform specialiștilor clujeni.

Foto: Ladă de zestre realizată la sfârșitul sec. al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, moștenită de Florica Trif din Beliș de la străbunica sa/ Arhiva CJCPCT Cluj

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Bucurie în Mișcare, cel mai mare program de promovare a sportului, ajunge într-o localitate din județul Cluj

Publicat

De

Bucurie în mișcare la Apahida

Programul Bucurie în Mișcare, care este cel mai amplu program de promovare a sportului de masă din România, ajunge în 30 septembrie la Apahida.

Cei mici și cei mari deopotrivă sunt așteptați la mișcare între orele 11:00 și 15:00 în Baza Sportivă din localitate.

FOTO. Bucurie în Mișcare, cel mai mare program de promovare a sportului, ajunge într-o localitate din județul Cluj

Programul zilei de 30 septembrie va cuprinde multiple spații de mișcare, de la zone dedicate sporturilor de tip fotbal, baschet, tenis cu piciorul, volei, badminton, tenis de masă, la zone cu jocuri de precizie, trasee de ștafete și activități pe echipe.

 

În zona de scenă vor avea loc demonstrații ale unor cluburi locale sau zonale, din diverse arii și discipline sportive.

Participarea la evenimentul care este organizat cu ajutorul autorităților locale și a  Școlii Gimnaziale “Ștefan Pașcu” Apahida , este gratuită.

Până în prezent, Bucurie în Mișcare a ajutat peste 1 milion de copii, tineri și adulți să experimenteze bucuria sportului individual și organizat, cu impact pozitiv pe multiple planuri, în sute de comunități din România.

Copii petrec prea mult timp în fața ecranului

Mai mult de jumătate dintre români sunt obezi sau supraponderali și peste un milion suferă de boli metabolice, arată organizatorii acestei Caravene de Toamnă.

Trebuie să învățăm să ne reconectăm, asta pentru că socializarea din curtea blocului sau de pe uliță a fost înlocuită de rețele sociale virtuale.

În România, un copil petrece aproape 23 de ore pe săptămână în faţa unui ecran, fie el calculator sau televizor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax