Connect with us

EVENIMENT

Fată de 15 ani, căutată de familie. AȚI VĂZUT-O? Sunați la 112

Publicat


cristina lacatus

O fată în vârstă de 15 ani, din comuna Recea-Cristur, a plecat de la domiciliu miercuri, 8 decembrie, însă nu s-a mai întors.

Poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că fata de 15 ani, Cristina Lăcătuș, a plecat de acasă în jurul orei 19.30 și nu s-a întors. Copila este din satul Căprioara, comuna Recea Cristur.

Minora are o înălțime de aproximativ 1.60 metri, greutate de aproximativ 40 de kilograme, constituție fizică atletică, fața ovală, ochii căprui, nasul drept, buzele subțiri, bărbia rotundă, tenul măsliniu, părul brunet și creț, până la nivelul umerilor.

La momentul plecării sale, aceasta purta fustă până la nivelul genunchilor, de culoare gri, colanți de culoare închisă, bluză albă și pantofi tip sport de culoare albă. De asemenea, aceasta purta cercei sub formă de spirală.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Bustul lui Woodrow Wilson, dezvelit în centrul Clujului. Emil Boc: „Woodrow Wilson este simbolul Americii în Cluj-Napoca”

Publicat

De

Bustul de bronz al fostului președinte american Woodrow Wilson a fost dezvelit miercuri, 18 decembrie, în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca, într-un eveniment festiv care a reunit oficialități, personalități culturale și reprezentanți ai mediului academic.

Opera sculptorului Ilarion Voinea, bustul a fost mutat din curtea Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, unde se afla din 2002, pentru a fi expus publicului larg în centrul orașului.

La ceremonie au luat parte Ambasadorul SUA în România, Excelența Sa, Kathleen Kavalec, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, alături de alte personalități din lumea culturală și academică.

„Locul unui asemenea bust este aici, în inima cetății”

Primarul Emil Boc a subliniat importanța amplasării bustului în „inima cetății”, acolo unde consideră că este locul acestei figuri istorice marcante în istoria lumii și a României.

„Considerăm că locul unui asemenea bust, reprezentând o asemenea personalitate istorică, este aici, în inima cetății, în centrul Clujului. Primul argument este acela de natură istorică, pentru că acum 107 ani fără o lună de zile, în 8 ianuarie 1918, Woodrow Wilson rostea în congresul american celebrele 14 puncte despre cum vedea el încheierea Primului Război Mondial și construcția unei păci durabile pentru viitor. Unul dintre cele mai importante puncte dintre cele 14 se referea la principiul autodeterminării popoarelor, adică la dreptul fiecărui popor de a-și lua soarta în propriile mâini, de a-și construi statul național și de a fi independent și suveran.

Acest principiu a stat la baza formării statelor naționale în această parte a Europei: România, Cehoslovacia, Polonia, Iugoslavia, Ungaria, Austria. Acesta a fost principiul care a inspirat Conferința de Pace de la Paris. Românii au înțeles, în acel moment istoric, profitând de acel context internațional, să se adune și să facă această casă mare a tuturor românilor. Pentru noi, ca transilvăneni, erau și alte opțiuni, de a rămâne un stat independent, dar la Alba Iulia, românii au decis să meargă împreună și au format România Mare”, a declarat primarul Emil Boc.

„Woodrow Wilson este simbolul Americii în Cluj-Napoca”

Emil Boc a mai arătat că Woodrow Wilson a fost un vizionar care, prin cele 14 puncte, a deschis calea autodeterminării și a unei păci durabile, iar dacă principiile sale ar fi fost respectate, al Doilea Război Mondial ar fi putut fi evitat.

„Dincolo de faptul că a deschis calea eliberării popoarelor și dreptul lor la autodeterminare, Woodrow Wilson ne-a oferit acel cadru larg de dreptate socială să ne putem îndeplini visul. A fost datoria noastră să ducem mai departe ceea ce Woodrow Wilson a conceput ca un principiu moral corect pentru pacea în lume. (…) Păcat că Woodrow Wilson nu a fost ascultat, dar poate dacă ar fi fost ascultat, am fi prevenit un al doilea război mondial, dacă principiile enunțate de el ar fi fost respectate.

Woodrow Wilson este simbolul Americii aici, în Cluj-Napoca, simbolul prețuirii românilor față de ceea ce înseamnă dimensiunea euro-atlantică a acestei țări, acest bun atât de greu câștigat și care trebuie păstrat pentru că este singura noastră cale pentru a putea menține accesul la prosperitate, la democrație și la pace”, a mai spus edilul.

„La 100 de ani de la moartea lui Woodrow Wilson, memorăm realizările sale remarcabile”

La ceremonie, Excelența Sa Kathleen Kavalec, Ambasadorul SUA în România, a adus un omagiu moștenirii lui Woodrow Wilson.

„Este o onoare să fiu astăzi alături de voi pentru a reinaugura această statuie a președintelui american Woodrow Wilson. Aș dori să îmi exprim aprecierea față de dumneavoastră și orașul Cluj-Napoca pentru această oportunitate. Astăzi, la 100 de ani de la moartea lui Woodrow Wilson, memorăm realizările sale remarcabile și analizăm moștenirea sa în toată complexitate ei. Președintele Wilson ocupă un loc special, atât în istoria Americii, cât și în cea a României. În urma Primului Război Mondial, el a apărut ca un susținător deplin al unei ordini mondiale mai reglementate și mai pașnice. Susținerea lui Wilson pentru autodeterminarea națiunilor a dat speranță oamenilor din întreaga lume, inclusiv aici, în România”, a declarat aceasta.

„Am trăit amenințarea rusească cu teamă, cu oroare și cu dorința de eliberare”

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a evidențiat contribuția lui Woodrow Wilson la sprijinirea României, atât în perioada Marii Uniri, cât și în tratativele internaționale.

„Sunt foarte fericit că o personalitate istorică își găsește locul acum în centrul Clujului, care a fost și este în continuare o citadelă a educației de înaltă clasă. Nu pot, ca profesor, să nu remarc sprijinul pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat, prin personalitatea lui Woodrow Wilson, deopotrivă înainte de actele Unirii de la Cernăuți, Chișinău și Alba Iulia, cât și după. Woodrow Wilson i-a cunoscut pe suveranii României, pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria, a fost mereu prezent în tratativele de pace, chiar dacă prezența lui a fost uneori discretă.

„Statele Unite au fost ca un înger păzitor pentru noi”

(…) Noi, românii, trebuie să rămânem atașați mesajului pe care el ni l-a transmis, pentru că situația aici, în Răsăritul Europei, chiar dacă geografic suntem în centrul Europei, am trăit amenințarea rusească și sovietică cu teamă, cu oroare și cu dorința de eliberare. Rusia, de la 1912 încoace, ne-a luat Basarabia, ne-a luat apoi Tezaurul României, ne-a adus tancuri și armată sovietice pe străzile noastre și 20 de ani de zile după al doilea război mondial ne-a luat principalele bogății. America a fost un protector și nu pot să uit copilăria mea, când bunica îmi spunea să stau liniștit că vin americanii. Generația mea a trăit cu această speranță și sper că bustul fostului președinte Woodrow Wilson în centrul Clujului va fi un îndemn și pentru clipa pe care o trăim. Statele Unite au fost ca un înger păzitor pentru noi”, a declarat Ioan-Aurel Pop.

Bustul, amplasat inițial în curtea UMF Cluj

Radu Oprean, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, a explicat legătura dintre bust și fostul amplasament din curtea Universității de Medicină și Farmacie de pe strada Louis Pasteur.

„În 2002 a fost dezvelită statuia fostului președinte american Woodrow Wilson într-o locație de care ne-am întrebat și noi cum de a ajuns tocmai acolo. Singura explicație logică găsit a fost că amplasarea acestui bust a fost în fața Institutului Pasteur, care a beneficiat de-a lungul timpului de subvenții importante din partea fundații americane Rockefeller. Acum patru ani de zile, când am primit propunerea domnului primar de a preda în circuitul cultural acest bust, am fost extrem de mișcați și considerăm că locul lui este aici, în centrul Clujului, pe direcția dintre Biblioteca Centrală Universitară, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea de Medicină și Farmacie”, a declarat prorectorul UMF Cluj.

Bustul, realizat la Cluj și turnat la Arad

Ilarion Voinea, sculptorul bustului de bronz al președintelui Woodrow Wilson, și-a exprimat bucuria de a-și vedea lucrarea într-un loc atât de vizibil.

„Mă consider fericit că am avut ocazia să fac o asemenea lucrare și, mai mult decât atât, după ce a fost plasată inițial într-o zonă unde circulația era restrânsă, este adus aici, într-un loc în care se circulă, un loc pe care îl putem numi buricul cetății noastre. Lucrarea a fost făcută 2002, aici la Cluj și turnată la Arad. Din punct de vedere profesional, este vorba de o lucrare care vrea să susțină, prin această idee de stâlp mentalitatea acestui mare om al istoriei. Este compus cu această parte din față peste soclu ca soclu să facă parte integrală din compoziție. Înălțimea totală este de aproximativ opt capete, atâta cât are o persoană atletică și care să susțină ideea de monumentalitate și de solemnitate a personajului”.

Evenimentul s-a finalizat cu un concert de colinde susținut de Corul Anima Mundi al Colegiului de Muzică Sigismund Toduță, dirijat de profesorul Andrei Dunca. Corul este câștigătorul locului I la Olimpiada Națională Corală din anul 2023.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Analiză imobiliară: Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din tară pentru cumpărători în 2024. Preț mediu de aproape 3.000 de euro/mp

Publicat

oras

Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători în 2024, cu un preț mediu de 2.963 de euro pe mp, relevă o analiză a imobiliare.ro.  Analiza arată care sunt cele mai scumpe cartiere ale Clujului din punct de vedere al apartamentelor vândute, dar și al chiriilor.

Astfel, cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca se găsesc în cartierele Sopor, unde se vând cu un preț de 3.034 euro/mp și Plopilor, cu 2.877 euro/mp.

”Media înregistrată la vânzare în Cluj-Napoca se apropie cu pași repezi de 3.000 de euro/mp util, pragul acesta fiind depășit deja pe segmentul nou al pieței rezidențiale”, se arată în analiză.

Prețurile locuințelor au crescut într-un ritm mai alert decât în 2023. Cele mai mari scumpiri au apărut în Brașov, dar cele mai scumpe cartiere pot fi găsite în București și Cluj-Napoca.

Top 10 cartiere din țară unde cumpărătorii au găsit cele mai multe apartamente vechi la vânzare în 2024

Drumul Taberei, București: 4.113 apartamente (1.452 euro/mp)

Mănăștur, Cluj-Napoca: 3.406 apartamente (2.429 euro/mp)

Titan, București: 3.370 apartamente (1.528 euro/mp)

Berceni, București: 2.628 apartamente (1.368 euro/mp)

Dristor, București: 2.352 apartamente (1.714 euro/mp)

Mărăști, Cluj-Napoca: 1.904 apartamente (2.671 euro/mp)

Gheorgheni, Cluj-Napoca: 1.884 apartamente (2.716 euro/mp)

Brâncoveanu, București: 1.721 apartamente (1.442 euro/mp)

Astra, Brașov: 1.521 apartamente (1.690 euro/mp)

Pantelimon, București: 1.479 apartamente (1.429 euro/mp)

Prețul mediu solicitat la nivel național de proprietari și dezvoltatori a fost în ianuarie 2024 de 1.510 euro/mp util. La începutul lunii decembrie deja se depășise pragul de 1.700 euro/mp util. S-a putut observa, astfel, un avans cu 13% în mai puțin de un an, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Top 10 cele mai scumpe cartiere din România pentru cumpărători

Primăverii, București: 3.071 euro/mp

Sopor, Cluj-Napoca: 3.034 euro/mp

Herăstrău, București: 3.000 euro/mp

Calea Poienii, Brașov: 2.983 euro/mp

Plopilor, Cluj-Napoca: 2.877 euro/mp

Centru, Cluj-Napoca: 2.846 euro/mp

Andrei Mureșanu, Cluj-Napoca: 2.817 euro/mp

Bună Ziua, Cluj-Napoca: 2.796 euro/mp

Borhanci, Cluj-Napoca: 2.782 euro/mp

Gheorgheni, Cluj-Napoca: 2.778 euro/mp

Clujul, cel mai scump oraș al țării

“Deși Clujul este incontestabil cel mai scump oraș al țării, Bucureștiul se remarcă printr-o diversitate mult mai mare a pieței, astfel încât are două din cele mai scumpe trei cartiere din țară, dar 6 din cele mai ieftine zone din țară.

De remarcat că niciun cartier din Timișoara nu intră în topul celor mai scumpe cartiere rezidențiale din țară și niciun cartier din Cluj-Napoca nu se află printre cele mai ieftine zece cartiere rezidențiale din România”, spune directorul de marketing al Imobiliare.ro.

Cele mai scumpe zone din marile orașe pentru chiriași (indiferent de vechimea apartamentului)

Primăverii, București: 1.400 euro/lună

Calea Poienii, Brașov: 950 euro/lună

Sopor, Cluj-Napoca: 677 euro/lună

Faleza Nord, Constanța: 600 euro/lună

Centru, Iași: 500 euro/lună

Cetate, Timișoara: 485 euro/lună

Cele mai ieftine zone din marile orașe pentru chiriași

Someșeni, Cluj-Napoca: 378 euro/lună

Florilor-Craiter, Brașov: 360 euro/lună

Giurgiului, București: 350 euro/lună

Alexandru cel Bun, Iași: 350 euro/lună

Zona Industrială-CET, Constanța: 241 euro/lună

Blașcovici, Timișoara: 220 euro/lună

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Tramvaiul lui Moș Crăciun sosește la Cluj-Napoca. Care este programul anunțat de CTP

Publicat

tramvaiul lui mos craciun

Primăria municipiului Cluj-Napoca și Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca organizează în perioada 20-24 decembrie întâlnirea copiilor cu Moș Crăciun, într-un spațiu inedit.

”Vă așteptăm dragi copii, alături de părinți și bunici să călătoriți cu tramvaiul lui Moș Crăciun pe traseul liniei 102 (cartierul Mănăștur – Piața Gării – B-dul Muncii), după următorul program:

Plecări Mănăștur: 15:00 – 17:00 – 18:55

Plecări B-dul Muncii: 15:45 – 17:50 – 19:45.

Călătoriile sunt gratuite, iar Moșul vă așteaptă cu daruri, așa că dragi copii nu ratați întâlnirea cu Moș Crăciun!”, arată CTP Cluj-Napoca.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Pisică furată în Turda. Proprietara oferă o recompensă de 100 de euro. Semnalmentele felinei

Publicat

turda
O pisică a fost furată de la proprietara ei din Turda, care oferă o recompensă de 100 de euro pentru găsirea felinei. 
”Orașul Turda, județul Cluj. D-nei Felicia Balint i-a fost furată pisica, este albă cu pete negre și maronii, iar pe năsuc are o bulinuță maronie. Se oferă recompensă de 100 de euro”, se arată în anunțul postat pe grupul de Facebook ”Protecția Animalelor Cluj.
Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax