EVENIMENT
Explozibil folosit la atentatele cu bombă din Europa găsit asupra unui bărbat din Câmpia Turzii
În Italia, a fost prins și arestat un bărbat în vârstă de 36 de ani din Câmpia Turzii care avea asupra lui în jur de 300 de grame de explozibil folosit la atentatele din Europa, mai exact Londra și Paris.
Conform RefleqtMedia, Iosif-Marius Mischian, originar din Câmpia Turzii a fost ajutat de Pavel Marcel Lucaci, un complice, ambii fiind identificați și arestați de carabinierii italieni.
Acesta a fost prins cu un pachet care conținea substanță explozivă, în grădina unei vile în renovare din Vigonza, mai exact în via Carpane, numărul 15. Bărbatul român avea în mână o pungă în care s-a dovedit mai târziu că erau aproximativ 300 de grame de substanță explozivă, probabil triperoxid de triacetonă (TATP), care a fost ulterior distrusă de echipa de pirotehniști a carabinierilor.
Autoritățile în urma percheziției au găsit materiale folosite la fabricarea explozivului, instrumentele pentru sinteza lor și câteva cabluri electrice. Au mai fost găsite materiale suplimentare utile anchetei, cum ar fi carduri de plată, telefoane mobile și materiale informatice.
Marcel Lucaci Pavel, prietenul individului, a fost arestat ca suspect de complicitate la infracțiune. Inițial, Mischian s-a sustras arestului și s-a ascuns într-un hotel din Aosta unde a fost găsit a doua zi de carabinieri.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. „Cârtițele” pentru metroul din Cluj au ajuns la Florești. 32 de transporturi agabaritice de până la 160 de tone!
„Cârtițele” (tunnel boring machine sau TBM) care vor săpa tunelurile pentru linia de metrou din Cluj au ajuns în Florești. Ultimele componente pleacă astăzi din Portul Constanța.
Componentele utilajelor TBM (Tunnel Boring Machine), cunoscute drept „cârtițe”, care vor săpa galeriile metroului din Cluj, au ajuns în Florești după un transport complex. Nu mai puțin de 32 de transporturi agabaritice au adus piesele din Portul Constanța, cel mai greu dintre acestea având 160 de tone.
Ultimele componente pornesc astăzi spre Cluj
Cristian Georgescu, technical supervisor la firma Holleman, a arătat pentru Cluj24 că transporturile s-au realizat fără incidente până în prezent, iar ultimele componente vor pleca astăzi din Portul Constanța.
„Mai avem încă pe drum componente, astăzi pleacă din Portul Constanța ultimele componente. Mâine seară, cel târziu poimâine dimineață vor ajunge aici. Nu au fost incidente, datorită faptului că graficul a fost pregătit cu atenție în prealabil, totul a fost organizat pe baza unui proiect de transport, am făcut verificări amănunțite pe teren în prealabil, au fost trei trasee diferite pentru aceste componente, în funcție de greutatea lor. Graficul a fost realizat în funcție de ce ne-a comunicat CNAIR legat de tonajele de pe drumuri”, a declarat Cristian Georgescu.
Transporturile, planificate timp de patru luni
Pregătirea transportului a durat aproximativ patru luni, iar echipa a reușit să gestioneze cu succes diverse provocări legate de infrastructura rutieră.
„Am pregătit proiectul pentru transport timp de circa patru luni, au fost multe detalii de pus la punct pentru transportul de tonaj mare. Știți prea bine că infrastructura la noi este în plină dezvoltare acum și au început să apară obstacole. Am colaborat cu autoritățile locale, cu toate autoritățile cu responsabilități pe infrastructură”, a mai arătat reprezentantul firmei.
Transporturi de până la 160 de tone
Cele mai mari transporturi, cântărind până la 160 de tone, au fost realizate cu ajutorul unor trailere modulare cu 16 axe, pentru a distribui greutatea și a proteja structurile rutiere.
„Cele mai mari transporturi au avut o greutate totală de 160 de tone, configurate pe niște trailere modulare a câte 16 axe, pentru a nu depăși greutatea de axe. Alte transporturi au fost de 130 de tone, de 105 tone, am avut și transporturi normale, și de 70, 60 de tone, dar în principiu toate au avut depășiri de dimensiuni, de lățime, de înălțime. Asta a făcut puțin mai grea deplasarea, dar și traficul, însă s-a circulat mai mult noaptea, pentru a evita blocajele. În total au fost 32 de transporturi agabaritice”, a mai explicat acesta.
Asamblarea „cârtițelor” va dura circa trei luni, iar primele săpături sunt așteptate să înceapă în luna martie, moment în care utilajele vor intra în subteran pentru a excava galeriile viitoarei linii de metrou din Cluj.
Sursa video & foto: Florin Țene
EVENIMENT
Dragoș Damian, CEO Terapia: Săru’mâna nenea, mă numiți vă rog și pe mine la Președinție? Promit să fiu cuminte! Vă rog eu frumos
Sigur țineți minte, eram copii și veneau prietenii în fața blocului, erau nouă și trebuiau zece pentru o miuță, strigau exact în ora de liniște: ”Săru’mâna nenea tata lui Andrei, vă rugam noi frumos îl lăsați afara pe Andrei? Promitem să fim cuminți și să ne jucam frumos și nu plecăm din fața blocului! Vă rugam noi frumos!”
Joaca nu se termina niciodată bine, dar Andrei, care era consemnat în casă pentru ca nu și-a făcut temele, era lăsat în cele din urma afară. Ce tată (mai ales mamă) poate rezista unei asemenea rugi fierbinți?
Dragoș Damian, CEO Terapia: Săru’mâna nenea, mă numiți vă rog și pe mine la Președinție? Promit să fiu cuminte! Vă rog eu frumos
Cei care se autopropun pentru a fi Președintele României, explicând coaliției pro-europene cât de calificați sunt, chiar așa sună, a copii care se roagă de părinții prietenului.
Nimic nu este mai ridicol decât să te autopropui la o funcție, oricare ar fi aceasta, dar este supra-ridicol se te autopropui pentru funcția de Președinte al țării. Este saltul evolutiv al narcisismului către superlativul auto-narcisism. O auto-inițiativă care face cinste cuvântului anului 2024, ”brainrot”.
Examen public scris cu întrebări multiple
Totuși, dacă ne uităm în general la procesul de recrutare, de ce secretomania asta, care ne ține cu sufletul la gură, cu privire la candidatul comun la alegerile Prezidențiale (care, facem pariu, vor avea loc în cel mai bun caz la sfârșitul lui 2025…)?
Dacă nou formata coaliție pro-europeană – apropos, de dragul marketing-ului politic corect, îi putem spune coaliția pro-europeană și pro-americană? e mai lung, dar nu ne riscăm în fața proaspetei administrații de la Washington – chiar vrea să ”testeze” un candidat, poate ar fi o idee să organizeze un examen public scris cu întrebări multiple la care să participe toți candidații interesați care consideră că se ridică la înălțimea așteptărilor.
Ar fi chiar foarte interesant să vedem cine se arată și cine trece proba scrisă pentru a se califica la proba orală.
Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vreme rea valabil și pentru zona de munte a județului Cluj, până marți, 17 decembrie.
La peste 1.600 de metri altitudine, vântul va bate cu până la 90 de kilometri pe oră.
Cod galben de VREME REA în zona de munte a Clujului. Ninsoare, VISCOL și polei
Potrivit meteorologilor, începân de luni, 16 decembrie și până marți, 17 decembrie, ora 21.00, la munte, vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 60-90 de kilometri pe oră.
Vor fi precipitații mixte ce vor favoriza depuneri de polei, iar la altitudini de peste 1.600 de metri vor predomina ninsorile și va fi viscol.
Atenție! Temporar, vântul va avea intensificări și în restul județului, dar pe suprafețe și cu viteze mai mici, respectiv rafale de 40-50 de kilometri pe oră, potrivit meteorologilor.
Obiecte bisericești confecționate din metale prețioase au fost furate din Mănăstirea Râșca Transilvană. Polițiștii îi caută pe făptași.
Mănăstirea Râșca Transilvană din județul Cluj a fost prădată de hoți, în 12-13 decembrie. Potrivit IPJ Cluj, persoane necunoscute au plecat din lăcașul de cult cu mai multe obiecte confecționate din metale prețioase.
Obiecte bisericești din metale prețioase, furate dintr-o mănăstire din Cluj
„În cursul serii de 13 decembrie a.c., polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați cu privire la faptul că, în perioada 12-13 decembrie a.c., persoane necunoscute ar fi sustras mai multe obiecte confecționate din metale prețioase, situate în proximitatea unei icoane dintr-o mănăstire aflată în comuna Rîșca.
În cauză, sunt desfășurate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, în vederea identificării persoanelor bănuite, recuperării prejudiciului și dispunerii măsurilor legale ce se impun”, a transmis IPJ Cluj.