EVENIMENT
Exercițiu de simulare a dezastrelor, organizat de UMFIH și ISU Cluj, pe șantierul proiectului de reconversie urbană al IULIUS

Cluj-Napoca a găzduit un exercițiu european de medicină a dezastrelor, organizat sub egida Societății Europene de Medicină de Urgență (EUSEM), în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF) Cluj-Napoca și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul grupului IULIUS, care a pus la dispoziția organizatorilor spațiul necesar pentru desfășurarea exercițiului practic de simulare, desfășurat în luna iulie 2024, pe șantierul fostei platforme industriale a Carbochim, din Piața 1 Mai.
Exercițiu cu medici din România, Chile, Polonia și Turcia
Activitatea a reunit 16 tineri medici de urgență din patru țări – România, Chile, Polonia și Turcia -, care au avut oportunitatea de a învăța, prin metode practice, cum să gestioneze un accident cu victime multiple. Participanții au abordat particularitățile acestor evenimente și au analizat direcțiile învățate din incidentele anterioare.
„Proba de foc” a avut loc în cea de-a treia zi, când a fost organizat un exercițiu de tip „Full Size” pe fosta platformă industrială Carbochim, ca parte a colaborării cu grupul Iulius. Locația a fost aleasă astfel încât să permită desfășurarea tuturor etapelor cu care salvatorii se pot confrunta într-o situație de urgență reală, de maximă complexitate. În cadrul acestei simulări, a fost recreat un scenariu de explozie într-o clădire, în urma căruia ar fi existat 65 de victime.
„Exercițiul a ieșit peste așteptări, deoarece am reușit să creăm scenarii realiste, oferindu-le participanților ocazia de a-și depăși fricile și limitele. Practic, a fost o oportunitate excelentă de a pune în practică cunoștințele acumulate de-a lungul timpului. Am organizat totul cu atenție la fiecare detaliu, inclusiv machiajul victimelor, pentru a simula traume reale. Totodată, ne-a ajutat și spațiul pus la dispoziție, pentru că am avut ocazia să ne desfășurăm acțiunea într-un cadru care să permită simularea cât mai specifică unei situații reale și ne bucurăm că am primit deschiderea IULIUS de a susține acest demers”, a spus George Voicescu, medic doctorand în medicina dezastrelor, organizator al cursului.
Experiență fundamentală pentru pregătirea medicilor
Exercițiul s-a încheiat cu o sesiune de feedback, în cadrul căreia au fost discutate aspectele pozitive, dar și modalitățile de îmbunătățire pentru viitoarele acțiuni de acest fel. Această experiență a fost fundamentală pentru pregătirea medicilor și a echipelor de intervenție în gestionarea eficientă a situațiilor de urgență cu victime multiple. Spațiul în care s-a desfășurat exercițiul a fost unul propice pentru crearea unor situații cât mai realiste.
„Ne bucurăm că am putut contribui la desfășurarea acestui amplu demers, cu impact în pregătirea viitorilor medici și specialiști în situații de urgență. Credem cu tărie în importanța educației practice și în necesitatea de a oferi tinerilor oportunități reale de formare. Acest parteneriat reflectă angajamentul nostru de a sprijini inițiativele educaționale și de a colabora pentru binele comunității”, a declarat Sorin Guttman, project manager al proiectului de regenerare urbană IULIUS la Cluj.
Iulius, experiență vastă în dezvoltarea proiectelor de regenerare urbană
Grupul IULIUS are o experiență vastă în dezvoltarea proiectelor de regenerare urbană de tip mixed-use, cum sunt Palas Iași, primul ansamblu de acest tip realizat în România, în 2012, și Iulius Town Timișoara, inaugurat în 2019, investiții care contribuie la dezvoltarea economică și socială a orașelor.
În prezent, compania pregătește un proiect amplu cu funcțiuni mixte pe fosta platformă industrială Carbochim din Cluj-Napoca, spațiu care va fi redat orașului ca parte activă a sa, deschisă comunității și cu funcțiuni adaptate așteptărilor și nevoilor locuitorilor: centre culturale, facilități de entertainment pentru toate categoriile de vârstă, office, retail, servicii, funcțiuni sportive și medicale, dar și o grădină urbană nou creată, ca spațiu natural, dar și pentru evenimente în aer liber. Proiectul presupune și ample investiții de utilitate publică, de la crearea unui nou pod rutier peste Someș și a două pasarele pietonale, modernizarea străzilor adiacente și sistematizarea circulației în zonă, până la propunerea de amenajare a malului drept al Someșului, pentru a-l face accesibil publicului.
Proiectul de regenerare urbană dezvoltat de grupul IULIUS la Cluj-Napoca, pe fosta platformă industrială Carbochim, se află în etapa finală de avizare. Află mai multe despre demers pe www.partedincluj.ro!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri. Pot înlocui probele de admitere la facultate sau crește nota

Liceenii care vor să studieze la UBB Cluj pot obține un avantaj consistent sau pot chiar obține de timpuriu locul dorit dacă participă la concursurile pe care universitatea le organizează special cu acest scop.
Astfel, facultățile UBB organizează nu mai puțin de 23 de concursuri care pot crește nota la examenul de admitere sau pot chiar înlocui probele de examen, astfel încât candidații au șansa de a-și asigura, încă din timpul liceului, un avantaj pentru admiterea la facultate.
UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri în vederea admiterii
Concursurile sunt destinate în principal elevilor din clasele a XI-a și a XII-a și au devenit deja o tradiție, arată reprezentanii Universității Babeș-Bolyai.
„UBB este una dintre cele mai căutate universități de către liceeni, indiferent de domeniu sau specializare/program de studii. De aceea, pe de o parte dorim să menținem standarde de calitate cât mai ridicate, dar, pe de altă parte, ȋncercăm să ne apropiem liceenii performanți care ar putea fi tentați altfel să plece în străinătate, la facultăți care organizează examene de admitere mai devreme și care îi declară admiși încă din timpul liceului. Prin aceste concursuri nu doar că le oferim elevilor foarte buni un avantaj competitiv, dar pe unii îi chiar ajutăm să decidă să rămână în țară pentru a-și continua studiile”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel.
Informații despre toate cele 23 de concursuri găsiți AICI.
EDUCATIE
FOTO. Echipa de studenți a UTCN intră în luptă în concursul de simulare a cutremurelor din SUA. Macheta prezentată, una specială

Echipa de studenți a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) intră, luni, în competiția Seismic Design Competition 2025, una dintre cele mai prestigioase competiții de inginerie seismică din lume, găzduită în acest an de Universitatea Berkeley din California (SUA).
”Anul acesta, provocarea este proiectarea unei clădiri rezistente la cutremure pentru un sit din Kobe, Japonia, o zonă cu risc seismic ridicat. Integrarea unui gol central în structură a adus un plus de complexitate și le-a testat creativitatea la maximum.
Macheta este pregătită, echipa este motivată, iar spiritul de competiție e la cote maxime! Suntem aici să demonstrăm că munca, dedicarea și inovația noastră pot face față oricărei provocări”, au transmis reprezentanții echipei clujene.
Reprezentare ”excelentă” a României
Aceștia au mulțumit UTCN pentru sprijinul constant și pentru că le oferă cadrul ideal pentru a se dezvolta profesional și a reprezenta cu mândrie instituția la competiții de prestigiu.
”Suntem recunoscători profesorilor noștri, advisorilor și sponsorilor care au fost alături de noi în această aventură și care ne-au susținut în fiecare etapă a pregătirii. Fără voi, acest drum nu ar fi fost posibil!
Și nu în ultimul rând, mulțumim familiilor noastre pentru sprijinul necondiționat, înțelegerea și răbdarea lor. Fără încurajările lor, nu am fi ajuns până aici”, au mai spus studenții UTCN.
Prof. Ovidiu Prodan, unul dintre cei doi coordonatori ai echipei UTCN, a declarat că are încredere că studenții clujeni ”vor reprezenta excelent România la Berkeley”.
Echipa UTCN 2025
Studenți:
Cosmin Chiforescu – Team Captain
Horațiu Arion
Ștefan Barabulă
Diana Derșidan
Petra Marcu
Miruna Maxim
Stefania Oltianu
Eduard Pînzaru
Shamaiel Shamal
Andreea Șoplea
Ioana Trisciuc
Maria Trușcă
Adviseri:
Andrei Mureșan
Bianca Bologa
Paula Bosi
Robert Teodorescu
Victor Mitea
Profesori coordonatori:
Ovidiu Prodan
Paul Moldovan
La competiție participă 53 de universități din SUA, Europa sau Asia.

Luni seara de la ora 20.30, pe Cluj Arena se va desfășura marele derby clujean dintre „U” și CFR, primul din istorie în play-off.
Partidele din sezonul regulat au fost adjudecate de „studenți” cu același scor, 3-2. Presiunea e pe „feroviari”, având în vedere că orice pas greșit o poate îndepărta de titlu.
Azi, marele DERBY clujean, „U” – CFR. Ce PRONOSTIC dați
Ioan Ovidiu Sabău le-a cerut elevilor săi concentrare maximă și dăruire, în timp ce Alex Chipciu este convins că jucătorii Universității vor trata meciul cu seriozitate.
De cealaltă parte, CFR vrea revanșa în fața rivalei din oraș după rezultatele din acest sezon, o victorie urcând-o din nou pe primul loc în play-off.
Casele de pariuri îi acordă un ușor avantaj CFR-ului, 2,4 față de 3,3. Voi ce pronostic dați? Scrieți în comentarii cine credeți că va câștiga și cu ce scor.
EVENIMENT
FOTO. Pui pe sticlă, preparat de clujeanul Paul Cordea, în luptă cu cei mai buni ucenici măcelari ai lumii la WBC 2025 Paris

Echipa „Măcelari de Elită”, care reprezintă România la World Butchers’ Challenge, a debutat duminică, 30 martie, la Paris cu participarea lui Paul Cordea (25 ani) în secțiunea World Champion Butchers’ Apprentice. Tânărul măcelar, angajat al Moldovan Carmangerie din Cluj-Napoca, a intrat în competiție alături de alți 13 concurenți din 7 țări: Australia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie și Noua Zeelandă. Printre adversarii săi s-au numărat și trei tinere femei măcelar, din Germania, Irlanda și Italia, care au demonstrat că excelența în acest domeniu nu are granițe de gen.
Într-o probă contracronometru de 2 ore și 30 de minute, Paul a tranșat cu precizie patru tipuri de carne – vită, porc, miel și pui – și a realizat nu mai puțin de 40 de produse, fiecare dintre ele fiind însoțit de indicații de gătire, făcând o dovadă de diversitate și creativitate în abordare.
Masa lui de prezentare pe care s-a aflat inclusiv un pui pe sticlă a fost o reflectare a ospitalității românești prin abundența de preparate ce a amintit de mesele încărcate de la sărbătorile în familie.
Lupta cu timpul
„A a fost o adevărată furtună în mine, am trecut de la extaz, la agonie, la fericire, au fost emoții peste emoții, dar în final totul a ieșit bine. Partea cea mai grea a fost lupta cu timpul, care se scurgea încontinuu și, dacă făceai ceva greșit, era foarte greu să mai remediezi.
Aș fi vrut să mă opresc la început, am fost copleșit de emoții, nici cuțitul nu mai îmi stătea bine în mână, dar după 5-10 minute mi-am revenit și pe urmă totul a fost bine”, a declarat Paul Cordea imediat după concurs.
Încurajare pentru seniori
Cu doar trei ani de experiență în această meserie, Paul privește această competiție ca pe o lecție valoroasă: „În timpul concursului aș fi putut lucra un pic mai mult la finețea produselor, dar sunt la început de drum și vreau să îmbunătățesc acest lucru pe viitor.
Voi munci din ce în ce mai mult, vreau să mă perfecționez și să devin cel mai bun. Mă bucur că la sfârșit toți m-au felicitat, s-au minunat de masa mea și de faptul că am reușit să fac atâtea produse într-un timp atât de scurt”.
Înainte de competiția seniorilor, care va avea loc luni, 31 martie, Paul a transmis un mesaj de încurajare echipei României: „Să scape cât mai repede de emoții și de gândurile negative, să fie focusați doar pe ce au de făcut și să-i dea bătaie!”.
Prin performanța sa, Paul Cordea marchează un moment istoric pentru România, demonstrând că noua generație de măcelari are pasiunea, talentul și determinarea necesare pentru a duce tradiția mai departe, la cel mai înalt nivel.
Rezultatele oficiale ale competiției vor fi anunțate în seara zile de marți, 1 aprilie, în cadrul galei de închidere a World Butchers’ Challenge 2025.