Connect with us

Clujeni de 5 stele

EXCLUSIV video. Andrei Şerban: Văd o piesă ÎNGROZITOARE în Ucraina. CEASUL al 12-lea pentru a ne TREZI. Nu văd bine Occidentul

Publicat


Joi, la 17:15. Aceasta era ora pe care Andrei Şerban a fixat-o pentru interviu. Anterior, trebuia să meargă şi să se întoarcă de la aeroport prin traficul clujean, aşa că 17:15 a devenit 17:29. La 17:30 avea programat un alt interviu pentru o televiziune din Ungaria, care trebuie să dea ştirea la 18:00, şi tot de la 18:00, Andrei Şerban era musai să înceapă repetiţia pentru avanpremiera din aceeaşi seară, 10 martie, ora 20:00, a spectacolului Oedipus, pe care îl regizează la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Aşa că, au rămas doar 10 minute de discuţie, într-o oală sub presiune, în care, foarte politicos şi răbdător, Andrei Şerban încerca să-şi adune gândurile în cuvintele pe care i le ceream. Iată-le:

Văd o piesă îngrozitoare în Ucraina

MaAv: Să ne ocupăm locurile în fotolii, cum se spune, şi să privim spectacolul lumii. Cum vede regizorul şi profesorul de artă dramatică Andrei Şerban acest spectacol, în general? Şi, în particular, privind spre o scenă din apropiere, Ucraina, cum vedeţi această piesă aflată în derulare?

Andrei Şerban: Văd un teatru de o cruzime odioasă, de o absurditate şi de o nedreptate faţă de acest popor, care este dusă la absurd. Este o piesă îngrozitoare, pe care n-aş dori niciodată să o pun în scenă, ca regizor.

andrei serban interviu 2

MaAv: Din punct de vedere uman, dacă vă uitaţi şi la scena aceasta din prim plan, care se derulează în apropiere de noi… E semn că se alterează esenţa spiritului uman? E, până la urmă -nu?- un război fratricid? Cain, Abel…

AŞ: E un război condus de un nepot al lui Hitler. Şi acest om a reuşit să convingă o armată întreagă să pornească la acest măcel. Iar spiritual vorbind este, sigur, întuneric. În general în lume e un moment întunecat, pentru că oriunde există războaie de tot felul, care, în fiecare zi devin din ce în ce mai neliniştitoare. Şi asta se datoreşte faptului că trăim viaţa conduşi de nişte oameni care sunt iresponsabili, care vor să ne manipuleze şi ne lăsăm manipulaţi.

E ceasul al 12-lea pentru a ne trezi

MaAv: E o situaţie, o boală de care suferim doar acum sau e mai veche? Se cangrenizează sufletul uman? Se cancerizează ADN-ul spiritual?

AŞ: Da, toate astea. Şi, în acelaşi timp, în loc să ne lăsăm duşi la vale cu o sanie care merge, tăvălugul aproape, ar trebui să ne trezim şi să găsim fiecare dintre noi o alegere individuală de a spune NU, de a refuza, de nu fi duşi, hipnotizaţi, la fel cum Lenin şi Stalin au hipnotizat mase şi mase de oameni şi care au creat societatea cea mai îngrozitoare a secolului XX. Şi atunci se spunea: „suntem victimele comunismului”. Suntem victime, dar, în acelaşi timp, ce depinde de noi, ce putem noi face fiecare… Pentru că, într-un fel, e foarte uşor să ne plângem, e foarte uşor să ne socotim victimizaţi, dar nu ajunge. Şi e ceasul al 12-lea pentru a ne trezi ca indivizi, de a ne trezi ca societate şi de a spune NU! A spune NU prostiei şi răutăţii umane.

andrei serban autograf

MaAv: Ce credeţi că i-ar fi spus Tarkovski, de exemplu, lui Putin? Sau ce ar fi crezut despre ceea ce se întâmplă?

AŞ: Tarkovski i-ar fi spus lui Putin STOP!, opreşte-te! E tot ce putem spune. Un faimos regizor rus, Lev Dodin, a scris un articol extrem de emoţionant într-o revistă de teatru din Rusia, acum o săptămână, în care era un fel de apel disperat al artiştilor ruşi pentru a ajunge pe masa lui Putin, ca să vadă că artiştii, care mai au încă conştiinţă, tot ce pot să-i spună e „opreşte-te”, „opreşte-te”!

Nu văd bine nici Occidentul

MaAv: V-aţi referit acum în special la est, la Rusia, în particular, la Lenin, la Putin… Dar din ce am văzut că aţi spus în ultima vreme, nu aveţi o părere bună nici despre Occident. Chiar d-voastră aţi trecut printr-o experienţă neplăcută, când aţi demisionat de la Universitatea Columbia din SUA, pentru nişte lucruri care nu vi s-au părut potrivite. Urma să fie angajat un profesor, iar conducerea universităţii v-a cerut să fie de culoare, să fie gay…

AŞ: Da, dar, cum să spun, nu acesta a fost motivul pentru care am plecat. Motivul a fost că universităţile din America au devenit foarte politizate şi problemele sociale, injustiţia socială, care este foarte adevărată, există, au devenit însă temele principale de studiu, care au înlocuit studiul. Deci, dacă mergem la şcoală, mergem să învăţăm carte în primul rând, nu să facem politică, nu să facem proteste.

Dacă cei care doresc să vină să plătească sumele imense care se cer unui candidat la studenţie, la Columbia, este obligat să plătească aceşti bani în speranţa că va putea primi o educaţie, o educaţie solidă, care să îl pregătească pentru o viitoare viaţă profesională. Scopul meu de a fi la Columbia a fost să-i pregătesc pe aceşti tineri actori şi regizori spre o carieră în teatru. Aceasta este meseria mea. Dintr-o dată, dacă nu mai pot să-mi fac meseria de a preda acest curs, atunci, nu mai are rost să fiu în şcoală, rolul meu de profesor încetează. Deci, acesta a fost motivul, nu altul.

MaAv: Cum vedeţi, totuşi, în comparaţie cu estul, Occidentul de astăzi?

AŞ: Nu-l văd deloc mai bine. America de azi este foarte divizată între cele două partide, între stânga şi dreapta. Extrema stângă este foarte periculoasă, foarte activă şi foarte radicală, călcând peste cadavre, ca să-şi impună ideologia lor. Este o ideologie care a pornit de la un adevăr, că există clase de oameni care au fost exploatate şi continuă să fie exploatate – foarte just! Dar felul în care s-a dezvoltat şi a evoluat această ideologie este foarte periculos.

Iar pe partea dreaptă, extremiştii lui Trump nu sunt deloc mai înţelepţi. Deci, cum am spus, prostia, ignoranţa şi orbirea acestor fanatici face ca lucrurile în America, astăzi, să fie într-o stare de advărat cutremur. E o situaţie foarte degradantă, aş spune; nu mai este deloc America pe care am cunoscut-o acum jumătate de secol, când am descoperit un pământ al făgăduinţei. Acest pământ nu mai este al făgăduinţei.

L-aş ruga pe Dumnezeu să mă înlocuiască, să-mi regizeze el moartea

MaAv: Ziceaţi într-un interviu cu Matei Vişniec: „simt un aer de nebuloasă finală a lumii pe care o ştiam”. Detaliaţi un pic, vă rog…

AŞ: Da, pentru că lumea nouă a acestui secol nou nu este deloc clar înspre ce se îndreaptă. Sunt lucruri, potenţial mare în tineret, descoperiri pe care eu nu le cunosc, nu particip la ele, pentru că e momentul celor tineri să se exprime, să găsească o cale nouă, să spună un adevăr care este al lor. Dar, până una-alta, ceea ce văd în jur este extrem de multă ignoranţă, extrem de multă confuzie şi lipseşte ceea ce se numeşte common sense, bunul simţ al unui om care vede lucrurile într-un fel de echilibru şi ia decizii care au o notă de înţelepciune şi de adevăr.

MaAv: Sunteţi presat de timp, sunteţi aşteptat în mai multe locuri, dar aş avea măcar o curiozitate şi iertaţi-mă dacă e o întrebare prostească: cum v-aţi regiza moartea?

AŞ: L-aş ruga pe Dumnezeu să mă înlocuiască.

Mare profesor la marile universităţi ale lumii

Andrei Șerban (n. 21 iunie 1943), regizor de teatru și de operă româno-american, profesor de artă teatrală la mai multe universități americane, fost profesor de artă teatrală, timp de 30 de ani, la Columbia University School of Arts, SUA. Tată ardelean şi mamă grecoaică. Tatăl său, Mihai George Visarion Şerban, cu rădăcini într-o veche familie românească din Chioar, studiase Dreptul la Leipzig, fusese director al Băncii Regale şi apropiat al lui Iuliu Maniu. Mama sa, Elpis, profesoară de limba română, provenea dintr-o familie de negustori greci din Tulcea.

andrei serban interviu

În anul 1968, a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie din Bucureşti, secţia Regie, la clasa Radu Penciulescu. Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ cu spectacolele „Arden of Feversham”, de un autor englez anonim din secolul al XVI-lea, „Iulius Cezar” de Shakespeare, „Omul cel bun din Siciuan” de B. Brecht, iar la Bucureşti, s-a remarcat cu montarea spectacolului „Iulius Cezar”, de Shakespeare, la Bulandra – o piesă care îi va aduce numeroase premii la concursurile internaţionale de teatru.

La Teatrul Nottara a debutat cu piesa „Omul care s-a transformat în câine”, după Osvaldo Dragun, un spectacol fără decor, complet revoluţionar, fiind pentru prima dată când s-a jucat pe o scenă românească fără vreun decor, fără elemente de butaforie.

În anul 1969 este invitat de Ellen Stewart, director al companiei „La MaMa”, în SUA, la New York, cu o bursă Ford. Andrei Şerban avea să înceapă o spectaculoasă carieră, cu succese răsunătoare pe cele mai mari scene ale lumii. Ca regizor, a pus în scenă spectacole de teatru şi operă în circa 40 de ţări.

În SUA, timp de 20 de ani, a fost asociat cu Robert Brustein”s American Repertory Theatre Company. A lucrat, de asemenea, cu La MaMa Theatre, the Public Theatre, Lincoln Centre, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, the Guthrie Theatre, A.C.T. si cu New York City, Seattle şi Los Angeles Opera.

În Europa, a lucrat pentru Operele din Paris, Geneva, Viena şi Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul Naţional Bucuresti, La Comédie Française, iar în Japonia a pus în scenă spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.

A revenit în România după evenimentele din decembrie 1989, în 1990 a regizat „Trilogia Antică”, piesă considerată drept cea mai originală punere în scenă a tragediei greceşti a sfârşitului de secol XX, iar între anii 1990-1993 a ocupat funcţia de director general al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Andrei Şerban a fost şi este şi profesor la universităţi de prestigiu din întrega lume, precum Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California din San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, New York, din 1992, sau Paris Conservatoire d”Art Dramatique.

A fost invitat la numeroase festivaluri internaţionale de teatru, precum cele de la Milano, Paris, Sao Paolo, Salzburg şi Edinburg, a condus workshopuri în întreaga lume, i s-au dedicat cărţi şi studii serioase, emisiuni tv, la posturi prestigioase.

A fost recompensat cu numeroase premii, disticţii şi onoruri, printre acestea fiind de menţionat Premiul „Best Performance” cu piesa „Şeful sectorului suflete”, scrisă de Alexandru Mirodan, cu ocazia Festivalului Internaţional Studenţesc de la Zagreb – în 1965, Obie Awards ori Tony Award. A obţinut Premii la Festivalurile de la Avignon, Shiraz şi Belgrad, în anul 1977 a fost nominalizat la premiile „Tony“ pentru spectacolul „Livada cu Vişini“, după textul lui Anton Cehov, şi cu Meryl Streep, în rolul „Duniaşa“, iar în 1999 a fost laureat cu premiul Societăţii Regizorilor de Teatru şi Coreografilor „George Abbott“, pentru impactul major avut în teatru în ultimii 20 de ani.

În decembrie 2008, a primit Ordinul Steaua României în Grad de Mare Cruce, la Paris, distincţia fiindu-i înmânată de ambasadorul României de atunci, Teodor Baconschi, cu ocazia prezentării spectacolului „Spovedanie la Tanacu” în capitala Franţei.

A fost onorat cu trei titluri de Doctor Honoris Causa, printre acestea aflându-se cel acordat de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, la 26 octombrie 2012 şi cel al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

(MaAv)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători

Publicat

paszkany

În vara anului 2022, fostul patron al clubului CFR Cluj, Paszkany Arpad, împreună cu fostul președinte Iuliu Mureșan și cumnatul lui Paszkany, Szekernyes Karoly, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală, în formă agravată şi continuată și instigare la spălarea banilor, în formă continuată.

După 26 de amânări a pronunțării unei soluții, judecătorii Tribunalului Cluj au decis, în decembrie 2024, trimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj „în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”.

Rechizitoriul prin care Paszkany Arpad a fost trimis în judecată pentru infracțiuni economice, CONFIRMAT de judecători

La doi ani și jumătate de la trimiterea în judecată, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Cluj a confirmat, vineri, rechizitoriul lui Paszkany, Mureșan și Szekernyes.

„Se constată că rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj emis la data de 29.07.2022 (…) şi remediat la data de 17.01.2025, conform dispoziţiilor Judecătorului de cameră preliminară date prin încheierea penală din data de 23.12.2024, prin care s-au soluţionat cererile şi excepţiile invocate de către inculpaţii P.A.Z., M.I.P. şi S,K, şi de către partea responsabilă civilmente SC FCC SA, cu privire la obiectul camerei preliminare, îndeplineşte condiţiile necesare unei legale sesizări a instanţei, şi în consecinţă dispune începerea judecăţii”, se arată în motivare, conform Clujust.

La rămânerea definitivă a prezentului rechizitoriu, urmează să se fixeze termen de judecată.

 

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Noi concedieri în IT la Cluj. Compania SITA a dat afară jumătate din angajați. Întârzieri cu salariile

Publicat

De

SITA
SITA, compania de IT cu birouri în clădirea The Office din Cluj-Napoca, a concediat în lunile februarie și martie jumătate din personal, după ce ar fi avut și probleme cu plata la timp a salariilor. 
Un angajat al companiei a precizat, pentru Cluj24, că SITA, liderul global în tehnologia transportului aerian, a venit la Cluj-Napoca în urmă cu 3 ani, cu mari promisiuni de investii, buget de circa 10 milioane de euro, dar a inceput sa faca concedieri.
”În lunile februarie si martie au concediat peste jumatate din personal, fac angajari cu contract de munca pe o perioada nedeterminata si perioada de proba de 90 de zile si cu 10 – 15 zile inainte de implinirea perioadei ii notifica pe angajati ca de maine nu mai este angajat.
Pe langa ca esti supus unui mediu de lucru sunt nivelul asteptarilor, s-a întîmplat să astept și 2 luni până sa imi primesc salariul”, a spus angajatul.
Acesta susține ca are colegi cu rate, cu copii mici, veniti la Cluj-Napoca alte colturi ale tarii cum ar Bucuresti, Iasi sau Ploiesti, ”persoane dedicate, profesioniste”, și care rămân cu o impresie proastă despre Ardeal și mai ales despre Cluj din cauza comportamentului neserios al unei firme ca SITA.
Hub tehnologic la Cluj-Napoca

Compania europeană SITA, liderul global în tehnologia transportului aerian, a anunțat în octombrie 2024, deschiderea unui nou hub tehnologic la Cluj-Napoca, România, care avea ca scop ”promovarea viitorului călătoriilor aeriene prin inovație de ultimă oră”.

”Acest nou hub întărește rețeaua globală de centre tehnologice a SITA și urmează să joace un rol esențial în abordarea celor mai presante provocări cu care se confruntă industria aviației în prezent — îmbunătățirea eficienței operaționale, reducerea impactului asupra mediului și oferirea de experiențe fără probleme pentru pasageri”, arăta compania, care a angajat în primă fază, 50 de persoane.

Centru de cercetare

Asta după ce, cu doi ani înainte, în decembrie 2022, SITA și TechTalent Software au anunțat un parteneriat strategic pentru lansarea unui centru de cercetare și dezvoltare la Cluj-Napoca.

”Noul centru va sprijini concentrarea SITA pe accelerarea dezvoltării de noi soluții guvernamentale și de procesare a pasagerilor.

Pe măsură ce redresarea călătoriilor aeriene crește, există o cerere puternică pentru mai multă automatizare din partea aeroporturilor, guvernelor și companiilor aeriene, ceea ce generează investiții substanțiale în tehnologia oferită de SITA”, precizau reprezentanții companiei.


Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Stâlp de electricitate doborât de o mașină în Bonțida. Șoferul, dus la spital

Publicat

Bonțida

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit luni dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Bonțida.

Echipajele operative de la Punctul de Lucru Jucu au găsit la fața locului un autoturism și un stâlp de electricitate avariate.

”Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un tânăr de aproximativ 25 de ani, conștient și cooperant, a primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD. În cele din urmă, acesta a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”, au precizat pompierii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj, despre tragedia de la Câțcău: Șoferul microbuzului a pierdut controlul volanului intrând pe contrasens în camion

Publicat

câțcău

Polițiștii clujeni au oferit detalii despre accidentul rutier care a avut loc luni dimineață pe DN1 C, în comuna Câțcău, soldat cu trei morți.

”Din primele cercetări efectuate la fața locului polițiștii au constatat că, un microbuz condus de un bărbat, care circula din direcția Baia Mare înspre Dej, într-o curbă periculoasă la dreapta, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând pe sensul opus de mers, ulterior intrând în coliziune cu o autoutilitară la volanul căreia se afla un bărbat de 52 de ani din județul Mureș.

Echipajul medical aflat la fața locului a constatat decesul bărbatului care se afla la volanul microbuzului, precum și a două persoane, pasagere în microbuz.

În urma evenimentului rutier, 3 persoane adulte și un minor, pasageri în microbuz, au fost transportați la spital.

Testarea conducătorului autoutilitarei cu aparatul etilotest, a indicat rezultat negativ”, arată IPJ Cluj.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate