EVENIMENT
Exclusiv/ Vasile Salanță: Avem toate autorizațiile necesare pentru proiectul imobiliar de lângă pădurea Hoia
Primăria Florești a eliberat, la finalul anului trecut, autorizațiile necesare pentru ca firma Someșul Cald Producție, condusă de Vasile Salanță, să ridice mai multe blocuri la marginea pădurii Hoia. Între timp, prin pădure a fost pietruit un drum public, care leagă Parcul Etnografic din Cluj-Napoca de ansamblul Donath Park, iar activiștii de mediu susțin că lucrarea a fost făcută cu complicitatea șefului Ocolului Silvic Cluj, Adrian Apostoaie, în trecut asociat al lui Vasile Salanță.
Contactat de reporterii Cluj24, Vasile Salanță a menționat că deține toate autorizațiile necesare pentru proiectul imobiliar de la marginea pădurii.
”Există autorizație de construcție, din partea Primăriei, acuma trebuie să ne apucăm să îngrădim amplasamentul, dar nu putem, pentru că a plouat. Din 2006 avem acel teren – o parte, o parte de 5 ani. Am avut multe piedici pentru realizarea proiectului, până anul trecut. Abia când am amenințat cu avocați ne-au dat hârtiile la care aveam dreptul”, a declarat Vasile Salanță.
Someșul Cald Producție s-a înarmat deja cu avocați pentru a merge în audiență la prefectul Clujului, Tasnádi Szilárd, aceasta după ce Adrian Dohotaru a solicitat, tot prefectului, anularea autorizațiilor de construcție.
Primăria l-a amendat pentru drumul pe care l-a făcut în regie proprie
Primăria Florești l-a amendat pe Vasile Salanță după ce o mașină de mare tonaj a derapat și a deversat pe drum resturi din construcții, susține Salanță.
Amenda, în sumă de 3000 de lei, a fost achitată cu toate că drumul respectiv, care urcă din Donath Park, a fost asfaltat în regie proprie și urmează să intre în proprietatea Primăriei.
Potrivit reprezentanților Primăriei Florești, respectivul drum ar fi fost realizat fără autorizație.
Cu privire la drumul pietruit prin pădure, dezvoltatorul imobiliar a afirmat că nu este proiectul firmei pe care o conduce.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CLUJ24 TV
VIDEO. Rector UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca: Al doilea mandat este unul al dezvoltării infrastructurii instituției
Peste 60 de universități în România și doar trei femei rector! Una dintre ele se află la Cluj, la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, fiind vorba despre Anca Buzoianu. Aceasta se află la al doilea mandat, dar preocupările pentru universitate sunt continue, multe proiecte în derulare, multe planuri de viitor: oferta educațională trebuie să se potrivească cu piața muncii, liniile de studiu în limbi străine să fie atractive, planuri de extindere, de renovare.
Toate acestea implică, spune rectorul UMFIH în podcastul Human Hub de pe Cluj24, realizat de Cristina Pintilie – Șendrea, investiții în bani, dar și în energie și resursă umană.
Medicii formați la Cluj ajung în toată lumea
Toată lumea știe că la UMFIH concurența este mare, iar aspiranții învață cu ani buni înainte la biologie și chimie. Și studenții străini dau examen, iar din cei 3400 din acest an, 1200 sunt din Franța, semn al recunoașterii europene de care se bucură instituția de învățământ din Cluj. 95 la sută dintre studenți stau în cămine, majoritatea fiind renovate deja, condițiile fiind foarte bune, iar de doi ani, meniul pentru un student la cantină costă 7 lei.
Anca Buzoianu apreciază noile generații, despre care spune că sunt pragmatici și știu foarte bine ce își doresc, de altfel spune că toți angajații UMFIH se implică pentru a le oferi condițiile necesare, de trai, dar mai ales de validare profesională și construirea unei cariere în medicină, indiferent de secția aleasă pentru studiu.
De peste 100 de ani, învățământul medical de la Cluj atrage tineri extrem de bine pregătiți. Diplomele absolventilor de la Cluj-Napoca sunt recunoscute automat în comunitatea europeană, iar în țările non UE cei are vor să profeseze au de dat unul sau două examene, inclusiv în Statele Unite, unde școala medicală de la Cluj este extrem de apreciată.
În urmă cu câteva zile, avionul unei companii aeriene private, înregistrată și certificată în România, a fost sechestrat timp de câteva ore la sol de către Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.
Potrivit informațiilor BoardingPass, motivul ar fi fost reprezentat de neplata facturilor restante față de aeroport, informația fiind confirmată oficial și de compania aeriană.
Aeronavă SECHESTRATĂ pe Aeroportul din Cluj. Compania avea DATORII către aeroport
„Compania aeriană afirmă că plata ar fi fost efectuată înainte de eveniment, însă ar fi fost blocată de bancă pentru verificări suplimentare.
Valoarea datoriei este de câteva zeci de mii de euro, iar pe rolul instanțelor judecătorești nu există înregistrată vreo dispută legală între cele două entități.
După verificarea plății, pasagerii au efectuat din nou procedurile de checkin și control de securitate, iar apoi au fost îmbarcați în avion pentru a zbura spre Egipt”, scrie pe Facebook BoardingPass.
„Compania aeriană de stat are datorii imense”
Mai multe surse ale BoardingPass afirmă că față de aeroportul din Cluj Napoca ar avea datorii și compania aeriană de stat, însă aceasta nu are parte de același tratament.
„De asemenea, compania aeriană de stat are datorii imense față de entitatea care administrează cel mai mare aeroport din țară, dar și către alte aeroporturi din România.
Potrivit celor mai recente informații oficiale ale Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), cu excepția unor companii aeriene private aflate în insolvență sau faliment, nicio companie aeriană privată nu are datorii vechi și cu valoare semnificativă față de aceasta.
Din nou, cu excepția disputei dintre aceasta și aeroportul din Iași, (…) se pare că alte aeroporturi îi oferă tratament preferențial și permit companiei aeriene de stat să adune, cumulat, datorii de sute de milioane de lei, în defavoarea altor companii aeriene private din România.
Desigur, companiile trebuie să își plătească restanțele față de aeroport, nu să le fie permis să adune datorii. Astfel de situații au impact negativ asupra concurenței și creează distorsiuni în piață.
Din acest motiv, în urmă cu câteva luni, BoardingPass a solicitat detalii de la Consiliul Concurenței privind acest comportament din piață, însă răspunsurile primite au fost neconcludente”, scrie pe aceeași pagină de socializare.
Directorul aeroportului, David Ciceo, nu a putut fi contactat.
EVENIMENT
Accident cu o mașină și o motocicletă, pe str. Alexandru Vaida Voevod din Cluj-Napoca. Motociclistul primește îngrijiri medicale
Un accident rutier a avut loc marți după-amiază, pe strada Alexandru Vaida Voievod din Cluj-Napoca. Au fost implicat o mașină și o motocicletă, conducătoul acesteia fiind rănit ușor.
O mașină și o motocicletă au fost implicate într-un accident, marți după-amiază. Motociclistul a fost rănit ușr și primește îngrijiri la fața locului.
„Este vorba despre un accident petrecut între o mașină și o motocicletă, pe strada Alexandru Vaida Voevod din Cluj-Napoca. Conducătorul motocicletei primește îngrijiri medicale la fața locului și va fi, ce mai probabil, transportat la spital pentru investigații suplimentare. Nu a fost rănit grav”, a transmis Paul Olar, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.
Update
„A fost o tamponare foarte ușoară. Pentru investigații, motociclistul a fost transportat la spital”, a completat ISU Cluj.
EVENIMENT
Szijjarto Peter: Aderarea României la Schengen terestru cât mai curând posibil, în interesul naţional al Ungariei
Aderarea României (cu frontierele terestre) la spaţiul Schengen cât mai curând posibil este în interesul naţional al Ungariei, a declarat luni şeful diplomaţiei de la Budapesta, Szijjarto Peter, în faţa comisiei pentru coeziune naţională a parlamentului, adăugând că guvernul din care face parte speră că aceasta se va putea întâmpla înainte de finalul preşedinţiei ungare a Consiliului UE (31 decembrie), transmite MTI, citat de Agerpres.
El a evidenţiat dificultăţile ce decurg din faptul că România nu face parte (deplin) din regimul Schengen, Szijjarto afirmând că ”România a luat toate măsurile pregătitoare necesare” pentru a fi cooptată, aşa după cum arată evaluările experţilor de la Bruxelles şi sprijinul aproape unanim al membrilor UE.
Referindu-se la refuzul Austriei de a sprijini intrarea României în Schengen, ministrul ungar a spus că acesta este un exemplu de aplicare de duble standarde.
”De obicei, atunci când noi refuzăm să sprijinim ceva, aceasta este imediat văzută ca o încălcare a idealurilor părinţilor fondatori şi o disidenţă şocantă faţă de unitatea europeană (…) însă, când o ţară vest-europeană face acelaşi lucru, este considerată o aplicare legitimă a drepturilor ce decurg din tratatele UE”, a declarat Peter Szijjarto.
Consultări cu Austria
El a precizat că guvernul ungar se află în consultări permanente cu Austria, însă ”situaţia internă din Austria a devenit instabilă după recentele alegeri care nu au fost câştigate de forţele care au guvernat până acum”. ”Cu toate acestea, învingătorului nu i se acordă şansa de a forma un guvern”, a adăugat el.
Szijjarto a mai afirmat că Ungaria se numără printre susţinătorii sprijinului european pentru ca România şi Bulgaria să adere deplin la spaţiul Schengen cât mai curând posibil. Aderarea României ar fi, de asemenea, ”în deplină concordanţă” cu interesele comunităţii etnice maghiare din România, a adăugat ministrul ungar