EVENIMENT
EXCLUSIV. Valeria Bragarenco (Wizz Air): Vom ajunge la o cotă de piață de 53% în România în acest an, în creștere față de 2022

Compania aeriană low cost Wizz Air va ajunge la o cotă de piață de 53% la sfârșitul acestui an, în creștere față de 2022, când a deținut o cotă de piață 43%, estimează Valeria Bragarenco, Corporate Communications Manager Wizz Air pentru România.
Aceasta a declarat într-un interviu pentru Cluj24 că Wizz Air este prima companie aeriană din România și că, prin măsurile luate, se dorește menținerea acestei poziții.
Rep: Wizz Air se menține în topul companiilor low cost din Europa de ani buni, deși concurența este acerbă pe această piață. Care este secretul?
V.B: Wizz Air este o companie low cost ceea ce ne oferă anumite plusuri în comparație cu alte tipuri de companii aeriene. Noi investim foarte mult în avioanele noi, pentru a avea posibilitatea de a le utiliza în mod continuu în sezonul de vară, când este perioadă de vacanță, dar și iarna, de Crăciun și Revelion.
Noi folosim avioanele noastre în jur de 12 ore pe zi și avem rute bine stabilite de la punctul A la punctul B.
De asemenea, folosim aeroporturi secundare, care oferă taxe mai scăzute decât aeroporturile principale.
La fel, biletele noastre le vindem doar pe site-ul companiei și pe aplicația noastră mobilă, iar astfel evităm costuri suplimentare.
Destinațiile, bazate pe statistici
Rep: Cum alegeți destinațiile din România spre străinătate?
V.B: În mod normal, când noi anunțăm o cursă nouă, iar acest lucru este valabil oriunde, nu numai în România, în spatele deciziei stau multe statistici, calcule matematice și feedback-uri din partea pasagerilor și personalului nostru. Facem multe sondaje și întrebăm oamenii unde ar dori să călătorească și să fie și convenabil pentru ei.
Rep: Unde se situează baza de pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj la nivelul companiei? De ce este atractiv Cluj-Napoca?
V.B: La baza Wizz Air de la Cluj-Napoca avem alocate 7 aeronave, avem 41 de destinații din 16 țări. Este a doua bază ca mărime după București. Ținem foarte mult la Cluj, iar pentru noi Clujul este foarte important.
Rep: S-a tot vorbit în ultimii ani despre reluarea cursei Cluj-Napoca – Budapesta. Credeți că este viabilă și s-ar mai putea concretiza în perioada următoare?
V.B: Este un interes pentru o astfel de cursă pe care noi am operat-o în perioada în care aeroportul Târgu Mureș a fost închis pentru reparații. Este viabilă o astfel de cursă, în continuare ne gândim la ea, dar nu pot spune acum nimic în plus.
Rep: Ce curse noi preconizați să deschideți pentru Cluj-Napoca în acest an?
V.B: Cu siguranță vom deschide rute noi, sunt câteva destinații la care ne gândim, dar încă nu le putem divulga.
Rezultate bune în 2022
Rep: Cât de tare a afectat pandemia de COVID compania Wizz Air și în cât timp credeți că redresarea își va arăta roadele, iar cifrele traficului vor crește?
V.B: Pandemia a afectat toate companiile aeriene, dar din rezultatele noastre operaționale pentru anul 2022 reiese că anul trecut am dublat numărul pasagerilor și am ajuns la 45,7 de milioane, față de 2021 când au fost 21,7 de milioane.
Rep: Cum vedeți Wizz Air la sfârșitul acestui an, din punct de vedere al traficului de pasageri? Compania deținea anul trecut o cotă de piață în România de 43%. Ce estimări aveți pentru acest an, ținând cont și de insolvența Blue Air?
V.B: După insolvența Blue Air, compania noastră a făcut un pas important pentru consolidarea activității din România. Vrem să menținem conexiunile spre Europa și nu numai, dar să le și creștem în continuare. Noi estimăm ca, la sfârșitul acestui an, să ajungem la o cotă de piață de 53% în România și să creștem în continuare.
Noi iubim România și Cluj-Napoca și încercăm să dezvoltăm cât mai mult bazele noastre. Căutăm oportunități de a deschide noi baze. Avem 33 de aeronave în România și vom extinde numărul lor, deoarece sunt mulți români care doresc să călătorească, iar noi suntem aici pentru ei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Rapid – ”U” Cluj, cel mai vechi duel din istoria actualului campionat. Primul meci a fost în urmă cu 92 de ani

Etapa a cincea din play-off-ul Superligii programează cel mai vechi duel din istoria actualului campionat: Rapid-Universitatea Cluj. Meciul se joacă sâmbătă de la ora 20.00 la București.
LPF notează că prima confruntare directă dintre cele două echipe a avut loc în cel de-al doilea sezon în care întrecerea internă s-a desfăşurat în sistem divizionar, 1933-1934. „Pe 26 noiembrie 1933, elevii lui Adalbert Molnar (U) s-au impus pe teren propriu cu 2-1 (Graţian Sepi, Silviu Ploeşteanu / Ştefan Boblea). În retur, la Bucureşti (21 aprilie 1934), ceferiştii au obţinut la rândul lor victoria cu 1-0, golul fiind marcat de Geza Medve, atacantul giuleştenilor aflându-se la debut. În ediţia amintită, ambele echipe au cumulat câte 17 puncte (U Cluj locul 3, CFR locul 4)”, scrie LPF în avanacronica partidei, citată de Mediafax
În total, cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 98 de ori, de 43 de ori s-au impus giuleştenii, de 39 de ori au câştigat studenţii ardeleni, iar alte 16 partide s-au terminat la egalitate.
Sabău a jucat la Rapid
Partida va fi specială pentru Ioan Ovidiu Sabău, care a evoluat ca jucător în Giuleşti timp de patru sezoane (1998-1999, 1999-2000, 2001-2002, 2002-2003), contribuind la ultimele două titluri câştigate de gruparea vişinie (a fost coleg cu Marius Şumudică în sezoanele 1998-1999 şi 2001-2002). De asemenea, acesta a antrenat-o pe Rapid în stagiunea 2012-2013 (16 meciuri în toate competiţiile – 9 victorii – 3 remize – 4 înfrângeri).
Marius Şumudică vs. Ioan Ovidiu Sabău, din postura de antrenori: 6 jocuri – 3 remize – 3 succese Sabău.
LPF scrie că ambele echipe au doar câte o victorie în ultimele șase runde, interval în care giuleștenii au mai înregistrat trei remize, în timp ce clujenii au pierdut patru jocuri.
EVENIMENT
Pieton accidentat pe o stradă din Cluj-Napoca. Transportat la spital de SMURD în stare gravă

Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca a acordat, sâmbătă, îngrijiri medicale de urgență unui pieton accidentat pe strada Alexandru Vaida Voievod din Cluj-Napoca.
Potrivit pompierilor, a fost vorba despre un bărbat de aproximativ 65 de ani, transportat în stare gravă la spital.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
Accident cu două mașini la Fundătura. Un tânăr, consultat medical de un echipaj al Ambulanței Cluj

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla au intervenit sâmbătă la un accident rutier petrecut pe raza satului Fundătura, aparținând comunei Iclod.
În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un tânăr de aproximativ 20 de ani a fost evaluat de echipajul SAJ, dar a refuzat transportul la spital”, au spus pompierii ISU Cluj.
EVENIMENT
Ziua fără scroll, lansată la Cluj-Napoca. Eveniment pentru a scăpa de dependența de telefon mobil și de rețelele sociale

Festivalul HealthFEST lansează, în premieră la Cluj-Napoca, o campanie menită să reduc dependeța de telefonul mobil și de rețelele sociale, și anume ”Ziua fără scroll”.
”O zi fără scroll. O zi cu tine. Pe 11 mai, renunțăm la scrolling compulsiv și ne reconectăm la viață, la noi, la ceilalți.
Pe 11 mai lansăm Ziua Fără Scroll – primul pas către o Viață lungă fără dependențe.
Trăim în era dopaminei ieftine. Scrollăm compulsiv. Ne simțim conectați, dar suntem mai departe ca niciodată de noi înșine și de cei din jurul nostru. Această zi e începutul.
În 11 mai te invităm să lași telefonul jos, să respiri, să te reconectezi la viață. Pentru o ora pentru 3 sau pentru toată ziua.
Dacă simți la fel participa la acest eveniment și invită-ți prietenii”. arată organizatorii campaniei.
Festivalul sănătății
”O zi fără scroll” precede HealthFEST, cel mai amplu eveniment din România dedicat sănătății, longevității și prevenirii dependențelor care va avea loc în perioada 27-29 iunie 2025 în Parcul Central din Cluj-Napoca.
În cadrul festivalului sunt programate târguri, activități interactive și zone dedicate pentru toate vârstele și interesele, competiții și congrese pentru inovații în sănătate și networking profesional, totul într-un mix de locații acoperite și în aer liber pentru o experiență completă.
”Vom avea cervicii medicale, produse, longevitate, balneologie și inovații. Health Hunt, bătaia cu apă, zone pentru copii și jocuri sociale. Apoi, pentru mindfulness și relaxare, pregătim tehnici pentru echilibru emoțional, masaj, psihologie și energie vibrațională. De asemenea, vom avea un hackathon, o competiție pentru soluții digitale în sănătate și congres multidisciplinar pentru profesioniști”, au precizat organizatorii HealthFEST.