ACTUALITATE
EXCLUSIV/Ștefan Boldijar și Trans Europe Expresul de Apahida. „Eram prea atașat de Semnal M ca să mă lansez într-o carieră solo”
S-a născut pe 18 ianuarie 1953, în Cluj. Este băiat de centru, așa cum se descrie singur. A devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate voci ale rock-ului românesc. A pus bazele grupului Semnal M, alături de regretatul Iuliu Merca. Este Ștefan Boldijar, omul căruia racul, broasca și o știucă i-au adus o poziție de invidiat în Top New Musical Express…
– Ștefan, când ți-ai dat seama că din tine va ieși un muzician?
După terminarea stagiului militar, când am realizat că asta îmi place cel mai mult să fac.
– Pe cine ai moștenit la talent?
Nu știu ce să zic, ambii părinți cântau foarte frumos. Probabil că am luat de la fiecare câte ceva…
– Ești considerat una dintre cele mai „blânde” voci ale rock-ului autohton. Ce a fost mai întâi în cazul tău, vocea sau instrumentul?
Prima dată am cântat în cor la școală, după care am început să mă acompaniez cu o chitară. Deci clar, vocea mai întâi, apoi instrumentul…
– Când ți-ai început cariera muzicală și unde?
Am cântat ca amator în mai multe formații până am început să colaborez cu formația Experimental Quartet din Cluj. Am devenit profesionist abia după ce m-am întors din armată.
– Ce gen muzical apreciezi cel mai mult?
Îmi place orice muzică dacă este de calitate. Nu sunt foarte pretențios.
– Care sunt trupele tale preferate? Dar chitariști, vocaliști?
Ascult cu plăcere Beatles, Deep Purple, Smokie, Boston, Kansas, Rush… lista e lungă. Uite, trece-i acolo și pe Mark Knopfler, Ritchie Blackmore, Robben Ford, Paul Rodgers, David Coverdale, Paul McCartney… și mulți alții.
– Când ai început colaborarea cu Iuliu Merca și cum a decurs aceasta? S-a întâmplat să aveți divergențe de opinii?
În 1976 am cântat împreună pentru prima dată la mare, după terminarea sezonului. Atunci am și pus bazele formației Semnal M și după un an am și început să cântăm sub titulatura asta. Normal, au mai existat divergențe de opinie, ca în orice trupă care se respectă dar în general ne-am înțeles foarte bine.
– Cine se ocupa de muzică și cine de versuri?
La început au fost de obicei ideile lui Iuliu dar după o vreme am început să mă implic și eu mult mai mult și pot să zic că am colaborat la majoritatea pieselor, inclusiv la text.
– Care e piesa ta preferată din repertoriul Semnal M?
Păi, e greu să nominalizez doar una… „Vara amintirilor”, „Mai avem multe de făcut”, „Cu mine de-ai fi”… În general îmi plac toate piesele pe care le-am făcut cu Semnal M. E greu să pui un părinte să aleagă dintre copiii lui unul pe care-l iubește mai mult…
– Restaurantul Aladin din Venus era reședința voastră de vară. Când ați renunțat să mai cântați acolo și de ce?
Dacă țin eu bine minte, cândva după 1983, asta din cauză că s-a schimbat conducerea și nu ne-am mai înțeles…
– Deși ești rocker, nu te-ai manifestat pe scenă niciodată în maniera consacrată de gen. Ești un tip mai timid, mai introvertit?
Nu sunt un exaltat și de altfel, niciunul din trupă nu eram. Consider că m-am manifestat întotdeauna potrivit pieselor pe care le-am interpretat.
– Ați avut o piesă, „Moara”, care a ajuns până pe locul 3 sau 4 în Topul muzicii din Europa de Est realizat de New Musical Express, în 1978 parcă. Sunteți singura formație care a atins această performanță. Cum a reușit, în primul rând, să ajungă piesa la urechea realizatorilor topului?
Prin intermediul postului de radio Europa Liberă. Cineva din țară, nu știu cine, le-a trimis piesa… De acolo au preluat-o și realizatorii topului și hop! ne-am trezit în primele locuri…
– Muzica voastră s-ar încadra foarte bine la capitolul rock etno. A cui a fost ideea introducerii folclorului în liniile melodice ale trupei?
A lui Iuliu… El era și un mare iubitor de muzică populară, ca atare și-a zis să încerce stilul ăsta și uite c-a prins foarte bine.
– Piesa „Bal la Apahida” a ajuns până în Japonia. Din acest punct de vedere putem spune că ați fost cea mai de succes trupă românească pe plan internațional. Cum ați gestionat această situație? Vi s-au băgat bețe în roate, ați fost cenzurați înainte de 89?
Am făcut mai multe turnee în țară cu albumul care includea piesa „Bal la Apahida”. A fost un real succes. Muzica noastră n-a fost niciodată provocatoare sau instigatoare, deci pot spune că nu prea am avut probleme cu cenzura.
– Cum s-a schimbat peisajul muzical după 89? În rău, în bine? Cum a gestionat schimbarea Semnal M și Ștefan Boldijar?
După 89 pot să zic că s-a schimbat în bine peisajul muzical. Au apărut mai multe posturi de radio și de televiziune, o posibilitate mult mai mare pentru trupe de a se afirma. Automat a crescut și concurența dar asta e bine… Semnal M și-a continuat activitatea dar din cauza problemelor de sănătate ale lui Iuliu am redus numărul spectacolelor și al înregistrărilor în același timp.
– Nu te-ai gândit niciodată să ai un proiect solo?
Am fost tentat de câteva ori dar Semnal M a învins de fiecare dată… Eram prea atașat de proiectul ăsta.
– Ce planuri ai ca muzician în continuare? Ce planuri are Semnal M?
Tot ce îmi doresc e să pot să cânt mai departe cât mai mult cu trupa, să înregistrăm materiale noi și să scăpăm o dată de pandemia asta, fir-ar ea să fie de pandemie!
Marius Aciu
Citește și Semnal M. Piesa “LA FEREASTRA TA” s-a născut dintr-o idilă. Clujeanul IULIU MERCA, 73 de ani de la naştere
Foto: Arhiva personală
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Accident la Băișoara. Mai multe mașini implicate, între care o autospecială de poliție care a fost avariată
Un accident rutier, în care au fost implicate mai multe mașini a avut loc, sâmbătă, în localitatea Băișoara din județul Cluj.
Din primele informații, în accidentul care a avut loc într-o curbă pe un drum de munte, pe care se circulă în condiții de iarnă, au fost implicate 4 mașini, între care o autospecială de poliție.
Accident la Băișoara. Mai multe mașini implicate, între care o autospecială de poliție care a fost avariată
Autospeciala poliției a fost avariată și a ajuns în șanț, pe marginea drumului. De asemenea, o altă mașină a ajuns în șanț, iar un alt autoturism a fost lovit lateral în accident.
Deocamdată nu există informații cu privire la eventuale victime.
Vom reveni cu amănunte.
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 69 de ani.
Artistul s-a confruntat în ultima perioadă cu probleme de sănătate. Artistul a murit la Spitalul Universitar din București, după ce a intrat în comă.
A murit celebrul cântăreț Gabriel Cotabiță. Avea 69 de ani
Gabriel Cotabiță s-a născut la 1 noiembrie 1955 în Craiova. Cunoscutul cântăreț de muzică ușoară și pop-rock a fost și prezentator, dar și producător muzical și de televiziune.
Gabriel Cotabiță a fost și solistul vocal al formației VH2 și a fost component al cunoscutului grup rock Holograf, în anii ’80.
UPDATE
„Ai plecat, Gabi, și ai lăsat muzică pop românească fără una dintre cele mai mari și mai personale voci! Am fost nu doar colaboratori. ci și prieteni din tinerețe!
Am lansat împreună piese care au bucurat generații de ascultători („Noapte albastră”, „Te rog, domnișoară, nu pleca”, „Și va mai trece-o noapte”, „Viață e un cazino”, „Să nu ne spunem adio”, „Poate că da, poate că nu” etc)! Am lansat împreună cu Joey de Alvaré primul CD din România!
Am făcut lucruri frumoase împreună, lucruri care nu se pot uită! Am împărțit multe momente ale vieții și carierei noastre împreună!…Te vom păstra mereu în inimile noastre! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumina”, a scris dirijorul Ionel Tudor pe Facebook, cel care a anunțat și decesul artistului.
Gabriel Cotabiţă a jucat și în filmul muzical „În fiecare zi mi-e dor de tine”, de Gheorghe Vitanidis, muzica fiind semnată de George Grigoriu şi Ionel Tudor.
De asemenea, el figurează și pe coloana sonoră a peliculei „Rezervă la start”, de Anghel Mora, muzica fiind compusă de Adrian Enescu, scrie Mediafax.
De-a lungul carierei, Gabriel Cotabiţă a lansat mai multe albume, printre care „Formaţii rock 5” (cu formaţia Redivivus, album colectiv), „Holograf 1” (cu formaţia Holograf), „Noapte albastră”, „Noi rămânem oameni”, „Prima iubire şi ultima”, „În fiecare zi mi-e dor de tine” (cu Marina Florea), „Prizoner”, „Viaţa e un cazino”, „Greatest Hits” (cu formaţia VH2), „Dacă n-ai iubi” (cu formaţia VH2), „Fărâme de tandreţe”, „2” (cu formaţia VH2) şi „25 de ani de nopţi albastre – Best of Gabriel Cotabiţă”.
ECONOMIE
Aministie fiscală pentru cei care au câștiguri din criptomonede. Amendamentul, inițiat de deputatul clujean Sabin Sărmaș
Românii care realizează venituri din criptomonede vor beneficia de amnistia fiscală.
Parlamentul a adoptat un amendament la Legea privind amnistia fiscală, inițiat de deputatul neafiliat de Cluj, Sabin Sărmaș, care este un investitor pe piața cripto.
Aministie fiscală pentru cei care au câștiguri din criptomonede. Amendamentul, inițiat de deputatul clujean Sabin Sărmaș
Astfel, conform noii reglementări, câștigurile realizate din tranzacțiile cu criptomonede vor beneficia de o scutire de la impozitul pe venit de 10%, pe o perioadă limitată.
„Sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv”, prevede amendamentul introdus Sabin Șărmaș, potrivit Curs de Guvernare.
Legea, adoptată cu 140 de voturi pentru va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Flux de numerar suplimentar în economie
Sabin Sărmaș a argumentat, în amendamentul propus, că prin această măsură temporară, investitorii vor genera un flux de numerar suplimentar în economie.
Astfel, aceștia vor avea posibilitatea să transfere sumele câștigate din investiții în criptomonede, în instituții de credit din România.
“Prin acest cadru legal, instituțiile de credit vor avea încrederea de a permite transferul acestor sume în conturile curente, eliminând teama sau riscurile de fraudă care planează în prezent”, a mai arătat deputatul clujean.
Bitcoin a crescut la un maxim istoric după ce Donald Trump a fost ales președinte al SUA. Astfel, imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor din SUA, Bitcoin a crescut de la 69.318 dolari, la un nou record istoric de 75.371,67 dolari. La rândul său Ethereum s-a apreciat la aproape 2.650 dolari.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
FOTO. Accident la Mănăstirea, în Cluj. Un șofer a zburat cu mașina de pe drum și a ajuns sub un pod
Un accident de circulație a avut loc în această dimineață în Cluj. Un bărbat a ajuns la spital.
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit la accidentul rutier petrecut pe raza localității Mănăstirea, comuna Mica.
Accident la Mănăstirea, în Cluj. Un șofer a zburat cu mașina de pe drum și a ajuns sub un pod
Ajunși la fața locului, pompierii au găsit un autoturism ieșit în afara părții carosabile, sub un pod.
Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un bărbat de aproximativ 55 de ani a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ. Ulterior, acesta a fost transportat la spital.
Forțele ISU Cluj au intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare.