Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. ”Stâna lui Aidan”, independentă energetic. Familia își produce singură electricitate și apă

Publicat


aidan 1

La doar 22 km de Cluj-Napoca, o familie trăiește și își dezvoltă afacerea într-o uimitoare armonie cu natura, devenind total independentă în ceea ce privește conectarea la rețele naționale, cum ar fi cele de apă sau curent electric.

”Suntem, probabil, printre puținele locații din țară și chiar din lume am putea spune, care nu sunt conectate la nici o rețea națională. Ne producem singuri electricitatea, o stocăm în baterii și apoi o consumăm după bunul plac.

313074840 486240626804195 3028096725555955498 n

Avem fântână săpată, adunăm apa într-un bazin și de acolo folosim cu grijă cât avem nevoie. Avem stație de epurare, iar apa reziduală după ce este curățată și tratată, se întoarce în grădină pentru irigare. Încercăm să fim cat mai prietenoși cu natura, pentru că și ea ne oferă o mulțime de satisfacții”, au precizat soții Aidan de la stâna care le poartă numele.

Aidan Andon, un pictor renumit din București, a decis, împreună cu soția sa, Roxana, în urmă cu aproximativ 4 ani, să se mute în Cluj și să caute un loc potrivit pentru a-și împlini visul, de a trăi sănătos, în comuniune cu natura.

Și l-au găsit.

Stâna lui Aidan, din 2019

Pitoresc, retras, cu lacul ”în curte” și soarele în față, la 22 km de Cluj-Napoca, în comuna Ciurila, și-a găsit casa, în august 2019, ”Stâna lui Aidan”.

În scurt timp, a devenit atât afacere, aici luând naștere și un restaurant cu produse naturale din curte, cât și căminul întregii familii, împreună cu căței, pisici, oi, cai, iepuri, găini și bibilici.

Între timp s-a născut și o mică pensiune amenajată rustic și urmează să mai facă o șură, sere, o biserică mică din lemn și câte le-a mai șopti pasiunea.

313370865 1146462122958074 7455096010729477592 n

Au lansat afacerea chiar înainte de pandemie

Perioada în care și-au început activitatea nu a fost foarte prielnică pentru afaceri, fiind vorba de pandemia COVID – 19. Lucrurile nu s-au mișcat chiar cum plănuiseră inițial, dar au trecut cu bine, se dezvoltă și, recent, au montat și 50 de panouri fotovoltaice, din care reușesc să-și producă singuri energia electrică necesară.

Astfel, începând din luna septembrie sunt total independenți la utilități. Totuși, nu este simplu deloc iar pentru un consumator casnic, mic, ar putea crea probleme si s-ar putea să nu fie deloc rentabil.

Totul automatizat la stână, din telefon

aidan

La Stână, care se desfășoară pe un hectar și jumătate de teren teren, totul este automatizat, din telefon. Bateriile pentru stocarea energiei electrice le încarcă peste zi și nu le lasă niciodată să se descarce complet. Când ajung la 30%, se pun iar la încărcat iar sistemul trece pe generator.

”Durata de viață a unui astfel de sistem, cu protejarea la 30%, este undeva la 7-8 ani de zile. Apoi, merge mai greu. Dacă ai împărți 50.000 de euro la anii și toate astea, s-ar putea să nu fie funcțional pentru un consumator simplu.

Sistemul încă nu este chiar fiabil. Da, este pentru noi, poți să faci asta, dar doar cu o foarte bună organizare și câteva limite, în care trebuie să te încadrezi”, spune Aidan.

Antreprenorul explică cum este o muncă imensă la care te înhami. Sunt atât de mulți factori, de care trebuie să se țină cont, dar pe de altă parte, totul este posibil.

Stil de viață sănătos

313371840 831487227996810 1624319244521772112 n

Într-o zi ”proastă”, adică fără soare, consumă curent mai mult și se pornește și generatorul, cu un consum de 6-7 litri de motorină, merge de 2-3 ori, zilnic, în general noaptea. Drept urmare, investiția într-un astfel de sistem poate genera costuri destul de mari.

”Trebuie să fii atent la toate care te-ar putea încurca. Diferențele de temperatură: dacă este foarte frig s-ar putea să se blocheze; dacă este prea cald, s-ar putea să se blocheze…

Dacă rămâi fără motorină în generator, la fel. Greu, dar se poate. Uite, cum suntem noi, nu suntem conectați la nimic și avem lumină, avem apă, avem de toate.

aidan 2

Totuși suntem limitați. Spre exemplu, nu pot face decât un singur fel de cafea, nu pot face gheață, cartofi prăjiți… pentru că sunt consumatori foarte mari și nu am cum să-i susțin.

Dar dacă vrei să trăiești decent și să susții un astfel de stil de viață, foarte sănătos, o poți face foarte bine, dar nu stai în 24 grade, stai cu 19 pe noapte și 20, 21 grade, când e mai frig”, continuă Aidan.

Apa provine dintr-un puț, săpat la 15 m adâncime, care merge în bazinul de sub clădire, unde este stocată și de aici, înspre… ce au nevoie. Cu un sistem de filtrare a apei, aceasta, este ulterior, folosită menajer. De asemenea, au o stație mică de epurare, drept urmare, apa care trece pe aici se întoarce în grădină, Aidan refolosind astfel toate resursele.

Cumpătare, fără risipă

313379153 1523559728115894 8748926738476298969 n

Fără risipă, fără excese, familia trăiește foarte bine, în acest mediu, în care reușește să se susțină și să împartă cu vizitatorii din naturalețea lor și a locului.

La restaurantul de la stână se gătește doar cât se consumă, în ziua respectivă. Nu au frigidere pentru depozitare, nu gătesc alte tipuri de mâncăruri decât cele pregătite de dimineață, cu produse naturale, majoritatea din curtea proprie.

Cei doi soți, în cea mai mare parte a timpului sunt prinși cu treburile la fermă și au un copil cu care, fac naveta zilnic, la școală în Cluj Napoca.

Le este greu din prisma lipsei de personal. Dacă în oraș antreprenorii se plâng des că nu găsesc forță de muncă, aici la 22 km distanță, fiind izolați și de satele din jur, e de-a dreptul dificil să-și găsească ajutoare. Drept urmare, pasiunile ”vechi”, cum ar fi pictatul, care, l-a făcut cunoscut pe Aidan, au rămas neglijate, momentan.

”Acum trebuie să dau de mâncare la animale, să întreținem ferma, să primim clienții și să ne ocupăm de toate astea”, afirmă acesta.

Deși, uneori, le este foarte greu și ar fi tentați să renunțe, sunt mânați de visul ăsta, de a trăi autentic și de a-și realiza visul complet, ferma, casa.

”Încă nu e gata proiectul, mai avem de făcut atâtea. Ne-am gândit și să ne luăm un partener. Nu este totuna să termini într-un an sau în cinci.

M-am gândit, uneori, evident, să le las toate, dar apoi găsești o forță interioară să mai faci ceva. Dacă tot ai tras atât, nu abandonezi”, încheie Aidan Andon.

R.T.

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Programul RABLA: Eco-tichetul va avea valoarea de 37.000 de lei

Publicat

rabla

Miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut public în cadrul unei conferințe de presă faptul că Eco tichetul din Programul Rabla 2025 va avea valoarea de 37.000 de lei. 

„Am decis majorarea eco-tichetului, de la propunerea de 5.000 de euro la 7.500 de euro”, a spus Mircea Fechet.

Programul RABLA: Eco-tichetul va avea valoarea de 37.000 de lei

Ministrul Fechet a mai spus că statul va finanța cu 10.000 de lei achiziția de mașini noi cu motoare termice, cu 12.000 de lei pentru vehiculele de tipul hibrid și cu 15.000 de lei pentru mașinile plug-in hibrid.

Pentru lansarea Programului Rabla mai sunt necesare câteva avize, a precizat ministrul Mediului.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Euro a atins o nouă valoare MAXIMĂ de la începutul anului

Publicat

mita euro bun

Furtuna declanșată de administrația de la Casa Albă în comerțul mondial, a afectat marile burse ale lumii, inclusiv cele americane, și a ridicat nivelul aversiunii față de risc.

Piața valutară locală este monitorizată cu atenție de BNR, care este nevoită uneori să vândă euro pentru a stopa tendințele de depreciere. O creștere a cursului înainte de alegerile prezidențiale din mai ar pune în pericol procesul electoral.

Tranzacțiile de miercuri se realizau în culoarul 4,9771 – 4,9777 lei, iar media euro a urcat de la 4,9772 – 4,9775 lei, față de 4,9774 lei la jumătatea săptămânii trecute.

ANALIZĂ. Euro a atins o nouă valoare MAXIMĂ de la începutul anului

Economia românească s-ar putea confrunta cu riscul intrării în recesiune, în condițiile în care bugetul de stat pentru acest an a fost calculat pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.

În comunicatul de presă care a urmat ședinței de politică monetară a BNR se arată că, „cele mai recente date și analize indică o încetinire pronunțată a creșterii în termeni trimestriali a economiei în trimestrul I 2025, implicând o dinamică anuală a PIB relativ similară celei din trimestrul precedent, în condițiile unor evoluții divergente la nivelul componentelor cererii agregate și al sectoarelor majore.”

O scădere a economiei poate fi însoțită de înrăutățirea notelor de țară de către marile agenții de rating, ceea ce ar ridica dobânzile și ar deprecia leul.

„Indicele ROBOR la trei luni (…) a revenit de la 5,90 la 5,89%”

Miercuri, modificările marginale ale indicilor ROBOR s-au menținut, la două zile de la decizia BNR de a nu modifica rata de referință, care stagnează din august trecut la 6,50%.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,90 la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni a urcat de la 6,06 la 6,07%.

Euro a profitat de reacția piețelor la decizia administrației americane de a impune tarife vamale de 104% la importurile din China, și s-a apreciat până la 1,1090 dolari, maxim al ultimelor patru luni. La această evoluție au contribuit scăderea puternică a acțiunilor pe Wall Street și vânzările pe termen lung de obligațiuni americane, în piață existând temeri de intrare în stagflație a economiei SUA, care au majorat cererea de „monede refugiu”, în special yenul și francul elvețian.

În piața locală, cursul dolarului a scăzut de la 4,5556 la 4,5115 lei.

„Prețul gramului de aur a crescut”

Moneda elvețiană s-a întărit sub pragul de 0,93 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 5,3084 la 5,3594 lei, maxim care nu a mai fost atins de la sfârșitul lui noiembrie trecut. În schimb, s-a menținut tendința de depreciere a lirei sterline, iar media ei a scăzut de la 5,8053 la 5,7821 lei, minim al ultimelor opt luni, în condițiile în care obligațiunile britanice la 30 de ani au atins un maxim al ultimilor 27 de ani.

Prețul gramului de aur a crescut de la 440,1817 lei la 441,8413 lei, față de recordul de 463,3913 lei, atins miercurea trecută. Metalul galben s-a menținut sub recordul de 3.169,60 dolari/uncie, înregistrat în 3 aprilie, și se tranzacționa în culoarul 2.968,40 – 3.072,90 dolari/uncie.

În regiune, media monedei poloneze s-a întărit la 4,2818 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat la 408,63 forinți/euro.

Căderea prețul companiilor tehnologice americane a provocat deprecierea bitcoin la 74.617 – 77.892 dolari și a ethereum la 1.390 – 1.494 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

CULTURA

Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Publicat

david

Ministrul Educației, Daniel David, inspectorul Școlar General Cluj, Marinela Marc, precum și reprezentanți ai Mitropoliei și invitați din Republica Moldova vor participa la Simpozionul Internațional „Esențe Românești” ce se va desfășura la Jucu, jud. Cluj, în 11 aprilie 2025.

„Comuna Jucu va găzdui, în data de 11 aprilie 2025, cea de-a IV-a ediție a Simpozionului Internațional „Esențe Românești”, eveniment dedicat memoriei lui George Barițiu, fiu al satului Jucu de Jos și figură emblematică a renașterii culturale românești. Tema ediției din acest an, „Educația ca factor de coeziune culturală și inovație socială: Perspective interdisciplinare”, deschide un dialog amplu despre rolul educației în construirea unor comunități incluzive, responsabile și ancorate în valorile naționale.

Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Evenimentul este organizat de Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Jucu, și este înscris în CPEEJ Cluj 2025, domeniul multidisciplinar, poziția 68.

Personalități marcante din domeniul educației și vieții publice vor onora evenimentul cu prezența:

– Prof. univ. dr. psih. Daniel-Ovidiu David, Ministrul Educației și Cercetării;
– Inspector Școlar General Marinela Marc, ISJ Cluj;
– Inspector Școlar General Adjunct, prof. Anca Hodorogea;
– Pr. Consilier Cultural Cornel Coprean, cu mesajul ÎPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Sălajului;
– Iana Morari, Șefa Direcției Educație, Tineret și Sport Edineț, Republica Moldova;
– Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, invitat special.

Participare extinsă la nivel național și internațional

La această ediție s-au înscris aproape 250 de cadre didactice, din care peste 120 de inspectori, directori și profesori au confirmat participarea fizică. Aceștia provin din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Mureș, București ș.a., dar și din Republica Moldova.

Pe 5 aprilie 2025, s-a desfășurat concursul interdisciplinar pentru elevii claselor a III-a și a IV-a, cu participarea a 45 de elevi, din mai multe școli din județul Cluj. La celelalte secțiuni (desene, colaje, afișe, postere, poezie, eseuri și fotografii), s-au înscris aproape 500 de elevi, reflectând interesul crescut pentru tematica simpozionului și promovarea valorilor educației prin exprimare artistică și scris creativ.

Educația – în centrul comunității

Lucrările se vor desfășura în trei locații:
– Școala Gimnazială „George Barițiu” – deschiderea oficială și evocarea lui George Barițiu;
– Așezământul social al Parohiei Ortodoxe Jucu de Jos – intervenții academice și sesiuni de comunicări;

– Căminul Cultural Jucu de Mijloc – prezentări de lucrări, festivitate de premiere și seară tradițională
românească.

Simpozionul „Esențe Românești” rămâne un reper de interdisciplinaritate, dialog cultural și valorizare a identității naționale, punând educația în centrul unei comunități unite prin valori și colaborare”, se arată în comunicat.

Citește mai departe

EDUCATIE

Elevii și studenții clujeni din familii cu venituri reduse primesc ”ajutor pentru calculator”. Care sunt condițiile

Publicat

De

Bani pentru calculator pentru elevi și studenți din Cluj

Programul Euro200, care prevede acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare, se derulează și în 2025, anunță reprezentanții Ministerului Educației.

Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro.

Elevii și studenții clujeni beneficiază și în acest an de ajutor pentru achiziția de calculatoare

Beneficiari ai acestui program sunt elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie. Ca noutate, venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei anul trecut, la 500 de lei.

Potrivit unui calendar anunțat de Ministerul Educației, depunerea cererilor și documentelor necesare se poate face până în 16 mai. De asemenea, anchetele sociale și evaluarea cererilor se va face pînă în data de 6 iunie, iar lista beneficiarilor va fi publicată în data de 20 iunie. Vor putea fi depuse și contestații între 1 și 4 iulie, iar lista finală se va afișa în data de 25 iulie.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate