EVENIMENT
EXCLUSIV. ”Stâna lui Aidan”, independentă energetic. Familia își produce singură electricitate și apă

La doar 22 km de Cluj-Napoca, o familie trăiește și își dezvoltă afacerea într-o uimitoare armonie cu natura, devenind total independentă în ceea ce privește conectarea la rețele naționale, cum ar fi cele de apă sau curent electric.
”Suntem, probabil, printre puținele locații din țară și chiar din lume am putea spune, care nu sunt conectate la nici o rețea națională. Ne producem singuri electricitatea, o stocăm în baterii și apoi o consumăm după bunul plac.
Avem fântână săpată, adunăm apa într-un bazin și de acolo folosim cu grijă cât avem nevoie. Avem stație de epurare, iar apa reziduală după ce este curățată și tratată, se întoarce în grădină pentru irigare. Încercăm să fim cat mai prietenoși cu natura, pentru că și ea ne oferă o mulțime de satisfacții”, au precizat soții Aidan de la stâna care le poartă numele.
Aidan Andon, un pictor renumit din București, a decis, împreună cu soția sa, Roxana, în urmă cu aproximativ 4 ani, să se mute în Cluj și să caute un loc potrivit pentru a-și împlini visul, de a trăi sănătos, în comuniune cu natura.
Și l-au găsit.
Stâna lui Aidan, din 2019
Pitoresc, retras, cu lacul ”în curte” și soarele în față, la 22 km de Cluj-Napoca, în comuna Ciurila, și-a găsit casa, în august 2019, ”Stâna lui Aidan”.
În scurt timp, a devenit atât afacere, aici luând naștere și un restaurant cu produse naturale din curte, cât și căminul întregii familii, împreună cu căței, pisici, oi, cai, iepuri, găini și bibilici.
Între timp s-a născut și o mică pensiune amenajată rustic și urmează să mai facă o șură, sere, o biserică mică din lemn și câte le-a mai șopti pasiunea.
Au lansat afacerea chiar înainte de pandemie
Perioada în care și-au început activitatea nu a fost foarte prielnică pentru afaceri, fiind vorba de pandemia COVID – 19. Lucrurile nu s-au mișcat chiar cum plănuiseră inițial, dar au trecut cu bine, se dezvoltă și, recent, au montat și 50 de panouri fotovoltaice, din care reușesc să-și producă singuri energia electrică necesară.
Astfel, începând din luna septembrie sunt total independenți la utilități. Totuși, nu este simplu deloc iar pentru un consumator casnic, mic, ar putea crea probleme si s-ar putea să nu fie deloc rentabil.
Totul automatizat la stână, din telefon
La Stână, care se desfășoară pe un hectar și jumătate de teren teren, totul este automatizat, din telefon. Bateriile pentru stocarea energiei electrice le încarcă peste zi și nu le lasă niciodată să se descarce complet. Când ajung la 30%, se pun iar la încărcat iar sistemul trece pe generator.
”Durata de viață a unui astfel de sistem, cu protejarea la 30%, este undeva la 7-8 ani de zile. Apoi, merge mai greu. Dacă ai împărți 50.000 de euro la anii și toate astea, s-ar putea să nu fie funcțional pentru un consumator simplu.
Sistemul încă nu este chiar fiabil. Da, este pentru noi, poți să faci asta, dar doar cu o foarte bună organizare și câteva limite, în care trebuie să te încadrezi”, spune Aidan.
Antreprenorul explică cum este o muncă imensă la care te înhami. Sunt atât de mulți factori, de care trebuie să se țină cont, dar pe de altă parte, totul este posibil.
Stil de viață sănătos
Într-o zi ”proastă”, adică fără soare, consumă curent mai mult și se pornește și generatorul, cu un consum de 6-7 litri de motorină, merge de 2-3 ori, zilnic, în general noaptea. Drept urmare, investiția într-un astfel de sistem poate genera costuri destul de mari.
”Trebuie să fii atent la toate care te-ar putea încurca. Diferențele de temperatură: dacă este foarte frig s-ar putea să se blocheze; dacă este prea cald, s-ar putea să se blocheze…
Dacă rămâi fără motorină în generator, la fel. Greu, dar se poate. Uite, cum suntem noi, nu suntem conectați la nimic și avem lumină, avem apă, avem de toate.
Totuși suntem limitați. Spre exemplu, nu pot face decât un singur fel de cafea, nu pot face gheață, cartofi prăjiți… pentru că sunt consumatori foarte mari și nu am cum să-i susțin.
Dar dacă vrei să trăiești decent și să susții un astfel de stil de viață, foarte sănătos, o poți face foarte bine, dar nu stai în 24 grade, stai cu 19 pe noapte și 20, 21 grade, când e mai frig”, continuă Aidan.
Apa provine dintr-un puț, săpat la 15 m adâncime, care merge în bazinul de sub clădire, unde este stocată și de aici, înspre… ce au nevoie. Cu un sistem de filtrare a apei, aceasta, este ulterior, folosită menajer. De asemenea, au o stație mică de epurare, drept urmare, apa care trece pe aici se întoarce în grădină, Aidan refolosind astfel toate resursele.
Cumpătare, fără risipă
Fără risipă, fără excese, familia trăiește foarte bine, în acest mediu, în care reușește să se susțină și să împartă cu vizitatorii din naturalețea lor și a locului.
La restaurantul de la stână se gătește doar cât se consumă, în ziua respectivă. Nu au frigidere pentru depozitare, nu gătesc alte tipuri de mâncăruri decât cele pregătite de dimineață, cu produse naturale, majoritatea din curtea proprie.
Cei doi soți, în cea mai mare parte a timpului sunt prinși cu treburile la fermă și au un copil cu care, fac naveta zilnic, la școală în Cluj Napoca.
Le este greu din prisma lipsei de personal. Dacă în oraș antreprenorii se plâng des că nu găsesc forță de muncă, aici la 22 km distanță, fiind izolați și de satele din jur, e de-a dreptul dificil să-și găsească ajutoare. Drept urmare, pasiunile ”vechi”, cum ar fi pictatul, care, l-a făcut cunoscut pe Aidan, au rămas neglijate, momentan.
”Acum trebuie să dau de mâncare la animale, să întreținem ferma, să primim clienții și să ne ocupăm de toate astea”, afirmă acesta.
Deși, uneori, le este foarte greu și ar fi tentați să renunțe, sunt mânați de visul ăsta, de a trăi autentic și de a-și realiza visul complet, ferma, casa.
”Încă nu e gata proiectul, mai avem de făcut atâtea. Ne-am gândit și să ne luăm un partener. Nu este totuna să termini într-un an sau în cinci.
M-am gândit, uneori, evident, să le las toate, dar apoi găsești o forță interioară să mai faci ceva. Dacă tot ai tras atât, nu abandonezi”, încheie Aidan Andon.
R.T.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Echipa de robotică de la Transylvania College s-a calificat la Campionatul Mondial din SUA. Elevii au nevoie de 35.000 de euro

Alphatronic, echipa de robotică de la Transylvania College Cluj-Napoca, va reprezenta România la Campionatul Mondial FTC din Houston, SUA.
Cei 14 elevi nu doar că s-au calificat, duminică, la acest campionat prestigios de robotică, dar au reușit și să doboare un record mondial.
Echipa de robotică de la Transylvania College s-a calificat la Campionatul Mondial din Houston
Elevii de la Transylvania College au devenit, duminică primii campioni naționali din regiunea de Nord, câștigând FIRST Tech Challenge România. Ei au doborât și un record mondial și, mai mult, au obținut locul 1 la Premiul INSPIRE. Clujenii nu au pierdut nicio “partidă” de la competiția regională.
Recordul mondial l-au obținut alături de pertenerii lor din Alianța Roșie, Techno Z.
Elevii clujeni au nevoie de35.000 de euro pentru a merge la Huston
Elevii, spune, Anca Rusu, Director of Admissions and Alumni Relations la Transylvania College, s-au pregătit intens și au fost la școală să lucreze la robot, inclusiv nopțile, până la orele 1 sau 2. Ei sunt cei care au creat robotul cu care participă la competiții, de la zero, și i-au adus îmbunătățiri după fiecare competiție.
Roboții din concurs primesc, practic, niște “sarcini”, pe care trebuie să le îndeplinească mișcându-se cât mai rapid.
Pentru a participa la Campionatul Mondial din Houston, Statele Unite ale Americii, echipa Alphatronic, are nevoie de 35.000 de euro, bani pe car vor să îi obțină din sponsorizări. În SUA îi vor însoți și doi profesori și voluntari.

Peste 100 de persoane s-au adunat duminică, la Cluj-Napoca, la o manifestație pro-europa.
În general tineri, acești s-au adunat la Statuia Alexandru Ioan Cuza, cu steaguri și purtând și pancarte cu mesaje pro euriopene.
Manifestație pro Europa la Cluj
Chiar dacă plouă, peste 100 de oameni au ieșit din case la Cluj, unii cu copii, alții cu animale de companie, să transmită mesajul lor pro Europa. Alături de clujeni, în stradă au venit și reprezentanți ai comunității ucrainene din Cluj-Napoca.
De altfel, cei prezenți, au scandat “Slava Ukraini” în centrul orașului, arătând că sunt alături de oamenii din țara vecină, care este în război.
“Europa este viitorul nostru”
Acesta este un demers de reafirmare a democrației, unității și libertății, au spus organizatorii, respectiv Echipa Studenții Pentru Democrație.
Mesajul celor aflați în stradă la Cluj este unul clar: “Europa este viitorul nostru, iar apartenența României la Uniunea Europeană reprezintă o garanție a progresului și stabilității”.
Manifestația, care este una pașnică, este autorizată până la ora 20.00.
EVENIMENT
VIDEO. Scandal în fața BT Arena. O tânără acuză Jandarmeria Cluj și firma de pază că i-ar fi bătut iubitul. Ce spun jandarmii

Un scandal a izbucnit duminică dimineață pe platoul din fața BT Arena din Cluj după concertul Willy William @ Heart Society 4 Years Anniversary, care a început sâmbătă la ora 22, fiind nevoie de intervenția jandarmilor.
Una dintre tinerele prezente la eveniment a relatat că voia să plece acasă împreună cu iubitul său şi verișorul acestuia, iar când a ieșit pe uşa sălii BT Arena, iubitul se afla în spatele său.
”Eu chemam taxiul şi dintr-o dată paza (de la firma VIP Guard Security – n.a.) a sărit la bătaie la prietenul meu fără nicio justificare.
I-a dat sângele pe gură și în momentul acela, jandarmul care ar trebui să fie omul legii, i-a dat și mai tare cu bocancul în gură.
A început să dea și în noi în fete, iar prietenei mele i-a dat cu pumnul în sân”, a precizat tânăra, care a subliniat că iubitul său a fost dus de urgență și internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și operat, fiind suspect de ”fisurarea intestinului gros”.
Ce spun jandarmii clujeni?
Reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj au transmis un punct de vedere, la cererea Cluj24, despre incident, din care reiese că a fost vorba despre ultraj asupra unui jandarm clujean aflat în misiune de asigurare a ordinii și siguranței publice pe timpul desfășurării unui eveniment muzical.
”În data de 16 martie a.c., în jurul orei 02:20, echipajul de jandarmerie, aflat în dispozitivul de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona BT Arena, a fost sesizat de către firma de pază cu privire la faptul că o persoana este agresivă în zona principală de acces.
Unul dintre jandarmii prezenți la eveniment s-a deplasat la locul indicat, constatând că un bărbat este imobilizat la sol de către agenții de pază, timp în care acesta era agresiv verbal.
Jandarmul a ajutat tânărul să se ridice de la sol, după care i-a cerut acestuia documentul de identitate sau datele de stare civilă în vederea legitimării. În acel moment, bărbatul a devenit din nou agresiv fizic, apucându-l de gât pe jandarm, după care l-a lovit cu pumnul în zona feței.
Tânărul, internat la Psihiatrie
Încercând să se apere, jandarmul a trecut imediat la imobilizarea tânărului agresiv, aplicând apoi măsura încătușării.
Bărbatul a fost îmbarcat în autospeciala Jandarmeriei și condus la sediul Secției 4 Poliție Cluj-Napoca în vederea identificării și luării măsurilor legale în vigoare.
La sediul secției de poliție, tânărul a continuat să se manifeste agresiv, trântindu-se pe podea și aducând amenințări cu acte de violență echipajului de jandarmi.
Ca urmare a comportamentului de o agresivitate ieșită din comun a bărbatului, s-a luat decizia de a solicita un echipaj medical din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, în vederea transportării la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, pentru a fi evaluat medical.
La Secția de Psihiatrie medicul de gardă a decis internarea acestuia.
Tânărului în cauză i-a fost întocmit un proces-verbal de sesizare, în vederea continuării demersurilor legale de către organele competente”.
UPDATE 1. Dosar penal pentru ultraj
Polițiștii clujeni au transmis că au deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj pe numele bărbatului care ar fi manifestat un comportament agresiv față de jandarm.
Cercetările sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. De asemenea, cercetarea în astfel de cazuri revine în competența strictă a procurorului conform Codului de Procedură Penală.
UPDATE 2. Ce spun cei de la firma de pază VIP Guard Security
Administratorul firmei VIP Guard Security, Lucian Bot, a declarat pentru Cluj24 că în dispozitivul de pază de la BT Arena pentru eveniment s-au aflat 2 agenți ai firmei, Adrian Gal și Bogdan Pop, care au fost direct participanți în incident.
”Noi am depus un plan de pază la Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj cu care colaborăm. Din partea beneficiarului am primit o regulă, potrivit căreia oricare dintre participanți părăsește evenimentul și iese afară, i se taie brățara de acces. Înăuntru în BT Arena sunt toalete, spectatorii pot să își cumpere de mâncare și de băut, este un loc de fumat pe esplanada îngrădită din partea de sus.
În momentul în care cineva vrea să plece înseamnă că părăsește obiectivul și nu mai poate intra. În noaptea de sâmbătă spre duminică a venit un spectator care a insistat să iasă afară și i s-a atras atenția că dacă iese, pleacă de tot și nu mai poate intra pentru astea sunt regulile.
Spectatorul respectiv a spus că el a făcut lupte libere și l-a atacat pe agentul de pază. Dar agentul l-a pus la pământ și l-a imobilizat, iar un coleg al său a chemat jandarmii. Când au vrut la rândul lor să îl imobilizeze, spectatorul l-a lovit cu pumnul în gură pe un jandarm, după care a fost încătușat și urcat în dubă”, a spus Bot.
Acesta a precizat că agenții săi și firma pe care o conduce nu vor depune plângere împotriva spectatorului recalcitrant, dar cei doi agenți își vor scoate, luni, certificate de la IML Cluj.
Se pare că tânărul imobilizat se afla sub influența băuturilor alcoolice.
EVENIMENT
Conducerea UTCN, după incendiul din căminul Mărăști: Studenții din camera unde s-a produs incidentul au fost mutați temporar

Conducerea UTCN a dat, duminică, asigurări că toți studenții cazați în căminele universității sunt în siguranță și au precizat că regulamemtul interzice utilizarea echipamentelor electrice care pot genera incendii.
Asta după ce sâmbătă, 15 martie, un incendiu a izbucnit într-o cameră de la etajul 6 al căminului UTCN din cartierul Mărăști.
Conducerea UTCN, după incendiul din căminul Mărăști: Studenții sunt în siguranță
Potrivit reprezentanților universității din Cluj-Napoca, datorită sistemului de alarmă și senzorilor de fum care au funcționat corespunzător, studenții aflați în cămin au fost evacuați în siguranță, înainte de sosirea pompierilor. În momentul în care a izbucnit incendiul, în cămin se aflau aproape 200 de persoane.
“Nicio persoană nu a fost rănită, iar pagubele materiale sunt minore. Pentru a le asigura confortul, studenții cazați în camera în care s-a produs incendiul au fost mutați temporar în alte spații”, au transmis reprezentanții UTCN, care i-au asigurat pe aceștia și că se depun toate eforturile ca, în cel mai scurt timp, să se poată întoarce în camera lor.
Studenții trebuie să respecte cu strictețe regulamentul
Din primele cercetări efectuate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, cauza producerii incendiului a fost un prelungitor electric defect, care aparținea studenților. Reprezentanții universității au anunțat că vor colabora în continuare cu autoritățile, iar verificările continuă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii incidentului.
“Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca subliniază că siguranța studenților din căminele universitare este o prioritate. În acest sens, au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență. Mai mult, chiar în căminul unde s-a produs incendiul, a fost organizat un exercițiu de alarmare și evacuare în caz de incendiu, în colaborare cu ISU Cluj, în cursul acestui an universitar”, au transmis reprezentanții UTCN.
Aceștia fac, de asemenea, un apel către toți studenții să respecte cu strictețe regulamentul de organizare și funcționare a căminelor studențești din UTCN. “Conform articolului 65, alineatul 6, este strict interzisă utilizarea echipamentelor electrice care pot genera incendii”, au arătat aceștia.
Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 din Cluj-Napoca au intervint sâmbătă pentru a lichida un incendiul izbucnit într-o cameră a căminului studențesc.