Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. ”Stâna lui Aidan”, independentă energetic. Familia își produce singură electricitate și apă

Publicat


aidan 1

La doar 22 km de Cluj-Napoca, o familie trăiește și își dezvoltă afacerea într-o uimitoare armonie cu natura, devenind total independentă în ceea ce privește conectarea la rețele naționale, cum ar fi cele de apă sau curent electric.

”Suntem, probabil, printre puținele locații din țară și chiar din lume am putea spune, care nu sunt conectate la nici o rețea națională. Ne producem singuri electricitatea, o stocăm în baterii și apoi o consumăm după bunul plac.

313074840 486240626804195 3028096725555955498 n

Avem fântână săpată, adunăm apa într-un bazin și de acolo folosim cu grijă cât avem nevoie. Avem stație de epurare, iar apa reziduală după ce este curățată și tratată, se întoarce în grădină pentru irigare. Încercăm să fim cat mai prietenoși cu natura, pentru că și ea ne oferă o mulțime de satisfacții”, au precizat soții Aidan de la stâna care le poartă numele.

Aidan Andon, un pictor renumit din București, a decis, împreună cu soția sa, Roxana, în urmă cu aproximativ 4 ani, să se mute în Cluj și să caute un loc potrivit pentru a-și împlini visul, de a trăi sănătos, în comuniune cu natura.

Și l-au găsit.

Stâna lui Aidan, din 2019

Pitoresc, retras, cu lacul ”în curte” și soarele în față, la 22 km de Cluj-Napoca, în comuna Ciurila, și-a găsit casa, în august 2019, ”Stâna lui Aidan”.

În scurt timp, a devenit atât afacere, aici luând naștere și un restaurant cu produse naturale din curte, cât și căminul întregii familii, împreună cu căței, pisici, oi, cai, iepuri, găini și bibilici.

Între timp s-a născut și o mică pensiune amenajată rustic și urmează să mai facă o șură, sere, o biserică mică din lemn și câte le-a mai șopti pasiunea.

313370865 1146462122958074 7455096010729477592 n

Au lansat afacerea chiar înainte de pandemie

Perioada în care și-au început activitatea nu a fost foarte prielnică pentru afaceri, fiind vorba de pandemia COVID – 19. Lucrurile nu s-au mișcat chiar cum plănuiseră inițial, dar au trecut cu bine, se dezvoltă și, recent, au montat și 50 de panouri fotovoltaice, din care reușesc să-și producă singuri energia electrică necesară.

Astfel, începând din luna septembrie sunt total independenți la utilități. Totuși, nu este simplu deloc iar pentru un consumator casnic, mic, ar putea crea probleme si s-ar putea să nu fie deloc rentabil.

Totul automatizat la stână, din telefon

aidan

La Stână, care se desfășoară pe un hectar și jumătate de teren teren, totul este automatizat, din telefon. Bateriile pentru stocarea energiei electrice le încarcă peste zi și nu le lasă niciodată să se descarce complet. Când ajung la 30%, se pun iar la încărcat iar sistemul trece pe generator.

”Durata de viață a unui astfel de sistem, cu protejarea la 30%, este undeva la 7-8 ani de zile. Apoi, merge mai greu. Dacă ai împărți 50.000 de euro la anii și toate astea, s-ar putea să nu fie funcțional pentru un consumator simplu.

Sistemul încă nu este chiar fiabil. Da, este pentru noi, poți să faci asta, dar doar cu o foarte bună organizare și câteva limite, în care trebuie să te încadrezi”, spune Aidan.

Antreprenorul explică cum este o muncă imensă la care te înhami. Sunt atât de mulți factori, de care trebuie să se țină cont, dar pe de altă parte, totul este posibil.

Stil de viață sănătos

313371840 831487227996810 1624319244521772112 n

Într-o zi ”proastă”, adică fără soare, consumă curent mai mult și se pornește și generatorul, cu un consum de 6-7 litri de motorină, merge de 2-3 ori, zilnic, în general noaptea. Drept urmare, investiția într-un astfel de sistem poate genera costuri destul de mari.

”Trebuie să fii atent la toate care te-ar putea încurca. Diferențele de temperatură: dacă este foarte frig s-ar putea să se blocheze; dacă este prea cald, s-ar putea să se blocheze…

Dacă rămâi fără motorină în generator, la fel. Greu, dar se poate. Uite, cum suntem noi, nu suntem conectați la nimic și avem lumină, avem apă, avem de toate.

aidan 2

Totuși suntem limitați. Spre exemplu, nu pot face decât un singur fel de cafea, nu pot face gheață, cartofi prăjiți… pentru că sunt consumatori foarte mari și nu am cum să-i susțin.

Dar dacă vrei să trăiești decent și să susții un astfel de stil de viață, foarte sănătos, o poți face foarte bine, dar nu stai în 24 grade, stai cu 19 pe noapte și 20, 21 grade, când e mai frig”, continuă Aidan.

Apa provine dintr-un puț, săpat la 15 m adâncime, care merge în bazinul de sub clădire, unde este stocată și de aici, înspre… ce au nevoie. Cu un sistem de filtrare a apei, aceasta, este ulterior, folosită menajer. De asemenea, au o stație mică de epurare, drept urmare, apa care trece pe aici se întoarce în grădină, Aidan refolosind astfel toate resursele.

Cumpătare, fără risipă

313379153 1523559728115894 8748926738476298969 n

Fără risipă, fără excese, familia trăiește foarte bine, în acest mediu, în care reușește să se susțină și să împartă cu vizitatorii din naturalețea lor și a locului.

La restaurantul de la stână se gătește doar cât se consumă, în ziua respectivă. Nu au frigidere pentru depozitare, nu gătesc alte tipuri de mâncăruri decât cele pregătite de dimineață, cu produse naturale, majoritatea din curtea proprie.

Cei doi soți, în cea mai mare parte a timpului sunt prinși cu treburile la fermă și au un copil cu care, fac naveta zilnic, la școală în Cluj Napoca.

Le este greu din prisma lipsei de personal. Dacă în oraș antreprenorii se plâng des că nu găsesc forță de muncă, aici la 22 km distanță, fiind izolați și de satele din jur, e de-a dreptul dificil să-și găsească ajutoare. Drept urmare, pasiunile ”vechi”, cum ar fi pictatul, care, l-a făcut cunoscut pe Aidan, au rămas neglijate, momentan.

”Acum trebuie să dau de mâncare la animale, să întreținem ferma, să primim clienții și să ne ocupăm de toate astea”, afirmă acesta.

Deși, uneori, le este foarte greu și ar fi tentați să renunțe, sunt mânați de visul ăsta, de a trăi autentic și de a-și realiza visul complet, ferma, casa.

”Încă nu e gata proiectul, mai avem de făcut atâtea. Ne-am gândit și să ne luăm un partener. Nu este totuna să termini într-un an sau în cinci.

M-am gândit, uneori, evident, să le las toate, dar apoi găsești o forță interioară să mai faci ceva. Dacă tot ai tras atât, nu abandonezi”, încheie Aidan Andon.

R.T.

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi vremea de SĂRBĂTORI. Temperaturi peste cele normale

Publicat

Temperaturile se vor situa peste cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, în următoarele patru săptămâni. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare mai ales în sud-vest, vest, nord-vest și centru, din 5 până pe 19 decembrie.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pentru perioada 5 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023.

Săptămâna 5 – 12 decembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice, vestice, nord-vestice și centrale

Săptămâna 12 – 19 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în vest, nord-vest și centru.

Săptămâna 19 – 26 decembrie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 26 decembrie – 2 ianuarie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămâmă, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

VOUCHERE în valoare de 200 de lei, pentru adolescenții de peste 14 ani. Care este singura CONDIȚIE

Publicat

Adolescenții de peste 14 ani care sunt de acord să participe la cursuri de prim ajutor vor primi vouchere în valoare de 200 de lei. Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii USR, scrie Alba24.ro.

„Practic ne dorim creerea unor programe de educație naționale privind primul ajutor acordat.

În prezent 8 din 10 cetățeni nu știu să acorde primul ajutor medical, că vorbim de intervenție într-un accident rutier sau primul ajutor oferit unei persoane care suferă de un stop respirator.

Conform programului național “România în siguranță” aproxiamtiv 70.000 cetățeni mor anual pentru că nu primesc primul ajutor la timp” a declarat pentru Alba24, Beniamin Todosiu.

Voucherele pot fi acordate de la împlinirea vârstei de 14 ani, persoanelor cu domiciliul în România, scrie avocatnet.ro.

„Voucherul va fi emis pe suport electronic”

Valoarea voucherului va putea fi actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei.

Voucherul va fi emis pe suport electronic și va fi acordat la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu.

Tot ce trebuie să facă tinerii pentru a primi acești bani este să participe la cursurile de prim-ajutor care vor avea o durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază.

Cel puțin 50% din totalul cursului va fi reprezentată de exerciţii practice supravegheate, cu raport instructor/ cursant de maximum 1/10, pe manechine specializate (resuscitare cardio-pulmonară adult, dezobstrucţie adult, defibrilator pentru simulări).

Inițiatorii măsurii spun în expunerea de motive că, în prezent, opt din zece români nu ştiu să acorde primul ajutor.

De asemenea, mai arată aceștia, conform Programului Național ,,România în siguranță”, 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care NU au folosit voucherele. Și-au bătut joc

Publicat

De

electrocasnice pixabay

Programul „Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit, a anunțat ministrul Mediului. Tanczos Barna spune că cei care au solicitat vouchere şi nu le-au folosit „și-au bătut joc” de posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar și nu vor mai putea participa la acest program.

Ministrul Mediului anunță că vor fi interdicții la programul „Rabla pentru electrocasnice” în cazul celor care nu au folosit voucherele.

Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care nu au folosit voucherele

„Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune.

Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă, anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat Tanczos Barna la TVR Info.

Ministrul Mediului a mai explicat faptul că valoarea voucherelor ar putea fi majorată, ţinând cont că produsele eficiente energetic sunt din ce în ce mai scumpe.

Alte categorii de produse eliminate

Programul ar putea fi modificat după o analiză detaliată, iar unele categorii vor fi eliminate.

„Anul viitor cu siguranţă va trebui să reanalizăm şi condiţiile de piaţă, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creşterii valorii.

Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor”, a mai anunţat ministrul Mediului.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj A PIERDUT cu 2-0 în fața celor de la Petrolul. Șepcile roșii rămân fără victorie pe terenul lupilor galbeni

Publicat

De

petrolul ploiesti

Vineri seară, „U” Cluj a jucat în compania celor de la Petrolul Ploiești, în cadrul etapei a 19-a din Superligă.

Clujenii nu au reușit să obțină victoria, și astfel au dovedit încă odată că partidele de pe terenul celor de la Petrolul sunt complicate pentru aceștia.

Pentru ploieșteni a marcat Bart Meijers (min.45+4), respectiv Marius Cioiu (min 90+2).

Echipele de start:

„U” CLUJ: Iliev-Vlădoiu, Ispas, Pițian, Briceag-Filip, Simion, Bic-Haită, Thiam, Fulop
REZERVE: Gorcea-Chipciu, Ilie, Purece, Hofman, Remacle, Horșia, Fernandes, Bălan
ANTRENOR: Eugen Neagoe

FC PETROLUL PLOIEȘTI: Leitner-Mathaus, Meijers, Huja-Borta, Jair, Seto, Țicu-Budescu, Măzărache, Grozav
REZERVE: Vâlceanu-Olaru, Pashov, Dumitriu, Bratu, Velisar, Cebotaru, Cioiu, Tucaliuc
ANTRENOR: Nicolae Constantin
Stadion: „Ilie Oană”
Arbitru: Colțescu Sebastian / Asistenți: Popescu Adrian, Badea Marius

„U” Cluj a pierdut cu 2-0 în fața celor de la Petrolul. Protest al echipei gazdă

Partida a început cu un protest din partea jucătorilor de la Petrolul. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de problemele financiare cu care se confruntă clubul ploieștean.

Prima repriză a fost săracă în ocazii, dar cu toate acestea gazdele au reușit să deschidă scorul în min.45+4. Bart Meijers a înscris cu o lovitură de cap, în urma unei corner executat de Constantin Budescu.

Repriza secundă a fost identică cu prima. Petrolul a reușit să își dubleze avantajul în min 90+2 prin golul marcat de Cioiu, în urma unei gafe a lui Ispas. Pentru trupa lui Eugen Neagoe urmează un duel în Cupa României contra celor de la Rapid București.

Daniel Cucu-Kovaci

Foto: Facebook/Petrolul Ploiești

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax