Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV Șeful Serviciului Arme, Explozibili IPJ Cluj: Atenție la articolele pirotehnice pentru sărbători, pot răni copiii 

Publicat


piro 1

Comisarul șef Horațiu Mureșan lucrează din anul 2009 la Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj fiind, în prezent, șeful acestuia.

Horațiu Mureșan a precizat, într-un interviu pentru Cluj24, care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă un clujean care dorește să obțină un permis de port armă și ce condiții se cer. De asemenea, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, acesta a avertizat asupra pericolelor pe care le ridică folosirea articolelor pirotehnice, a artificiilor și petardelor, pentru sănătatea oamenilor.

Rep: Care sunt atribuțiile Serviciului pe care îl conduceți?

H.M.: La nivelul IGPR există Direcția Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase care are, la nivelul fiecărui inspectorat de poliție județean, o structură subordonată, respectiv servicii sau birouri. În cazul IPJ Cluj există Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase iar structura pe care o reprezint exercită controlul dat de către lege și de către actele normative vizavi de deținere, port, folosire arme letale și neletale, substanțe periculoase, explozivi de uz civil, articole pirotehnice.

Tot noi desfășurăm activități de cercetare penală pe acest palier Există societăți autorizate la nivelul județului Cluj și la nivel național care desfășoară operațiuni cu explozivi de uz civil. Asta înseamnă că folosesc explozivi în demolări, în exploatări miniere și la balastiere. ITM este prima instituție care trebuie notificată pentru a obține o autorizație de către societățile comerciale și verifică, în primă fază, condițiile cu privire la legalitatea documentelor care sunt depuse la dosar. Ulterior noi, verificăm în teren direct existența condițiilor cerute de către actele normative.

De asemenea, eliberăm  avize pentru cei care doresc să dețină o armă.

Acte pentru permis de port armă

Rep: Ce acte are nevoie un cetățean, persoană fizică, să dețină și să  folosească arme?

H.M.: Ca să își procure o armă, persoanele fizice au nevoie în primul rând de parcurgerea unui curs de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor care durează 80 de ore, organizate de către societăți comerciale autorizate de către noi să desfășoare astfel de activități.

Un altfel de curs este obligatoriu din 2016, inclusiv pentru persoanele care dețin arme neletale. Al doilea pas pe care trebuie să-l facă cei care doresc să își procure o armă sunt vizitele medicale – oftalmologie, ORL, psihiatrie, neurologie. Pe lângă acest certificate medical, care atestă starea de sănătate a solicitantului și are la final o concluzie – apt sau inapt pentru a purta armă, solicitantul mai are nevoie să facă o testare psihologică la un cabinet psihologic autorizat.

Cu acest set de documente, solicitantul va depune o cerere la Serviciul Arme Cluj iar în termen de 30 până în 45 de zile noi facem verificări privind condițiile de păstrare a armei.

Asta înseamnă că, după depunerea cererii, trebuie să aibă montat la domiciliu dulapul metalic sau cutia metalica unde urmează să se păstreze arma sub cheie. Vom respinge cererea dacă la vizita de la domiciliu constatăm că nu  există montat un astfel de dulap sau cutie.

Prima dată eliberăm autorizația, iar în baza autorizației solicitantul își procură o armă, se întoarce la noi, declară arma pe care a procurat-o și apoi eliberăm  permis de port armă. De acum încolo putem merge în orice moment, să verificăm, neanunțați, condițiile privind păstrarea armei.

De asemenea, mai sunt și persoane juridice – societățile de pază sau asociațiile de vânătoare, iar membrii acestora, prin natura activității lor, sunt nevoiți să folosească arme. Mai sunt armurierii, avem două poligoane private de tragere în municipiul Cluj-Napoca.

Mai avem încă o categorie de deținători care au nevoie de permis de port armă, și anume colecționarii de arme. Și ei trebuie să parcurgă aceiași pași, doar că ei fac dovada că sunt colecționari de arme, iar noi le eliberăm inclusiv un atestat de colecționar de arme.

Totodată, mai sunt supuse autorizării și armele de start, folosite în competiții sportive, precum și cele de semnalizare.

S-au înmulțit vânătorii

Rep: Care a fost evoluția aprobărilor acestor permise de port armă în ultimii cinci ani la nivelul județului Cluj? S-au constatat creșteri, scăderi ale numărului acestor documente?

H.M.: Sunt anumite scăderi la deținătorii de arme neletale. Cei care au fost autorizați înainte de modificarea legii și introducerea cursului obligatoriu au renunțat la calitatea lor de deținători de armă pentru că, probabil, parcurgerea acestui curs presupune niște costuri, în jur de 1.000 de lei.

La începutul anilor 2000 exista trend ascendent ca mulți să aibă un pistol, fie el cu bile de cauciuc, gaz sau cu aer comprimat. A trecut febra respectivă iar de când Legea privind regimul armelor și munițiilor a devenit mai restrictivă, unii deținătorii de arme au renunţat. În ceea ce privește armele letale, s-a constatat o creștere a numărul vânătorilor pe raza județului Cluj și datorită faptului că multe persoane s-au stabilit din alte județe în Cluj. Există și vânători noi.

Armele de vânătoare sunt mult mai variate decât niște arme de autoapărare sau tir sportiv neletale.

De ce au nevoie clujenii de o armă?

Rep. Cei care aprobare pentru permis de port armă pentru arme neletale -pistol cu bile de cauciuc, ce motiv invocă? La ce le trebuie?

H.M.: Nu există o obligativitate în lege astfel încât cineva să justifice dorința de a procura o armă de autoapărare. Unii oameni vor să se simtă mai în siguranță ca în situația unui pericol să aibă cu ce să se apere.

Din fericire, n-am avut evenimente negative privind folosirea armelor la Cluj. Cu ocazia verificărilor le aducem la cunoștință deținătorilor obligațiile pe care le au. Există un drept conferit prin lege să își procure o armă dar dreptul acesta vine și cu anumite obligații. De cele mai multe ori, cel puțin în cazul armelor, obligațiile sunt mai multe decât drepturile care le revin.

Mai există situații în care unele persoane și-au construit o casă la marginea unei localități limitrofe și vor efectiv să aibă o armă, pentru că nu pot să își instaleze un sistem de alarmă în zonele respective. Asta nu înseamnă că vor și folosi acel pistol.

Majoritatea celor care dețin o astfel de armă sunt până în 40 de ani.

Deținătorii de arme neletale sunt obligați să aibă, cel puțin o dată pe an, o tragere la un poligon autorizat, pentru a nu uita deprinderile privind folosirea armamentului. Neîndeplinirea acestei obligații duce la respingerea cererii de prelungire a valabilității permisului de part armă.

Încep verificările de sărbători

Rep: Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, și aveți un rol major în verificarea articolelor pirotehnice, ce mesaj transmiteți clujenilor, la ce să fie atenți pentru a nu-și pune sănătatea în pericol?

H.M.: Potrivit statisticilor pe care le avem pe ultimii ani, în anul 2016 am avut o accidentare cu o petardă la un minor de 11 ani. În 2018, au existat trei astfel de accidente, printre care una la un minor de 10 ani, rănit la pleopa unui ochi de o baterie de artificii.

Cele mai multe accidente din ultimii ani – 4 – au fost înregistrate anul trecut. Într-unul dintre cazuri, victimă a fost un minor de 14 ani iar ca urmare a utilizării petardei acesta a rămas fără câteva degete după ce i-a explodat petarda în mână.

În iarna de la începutul anului 2021 au existat trei accidentări, una gravă, cu o baterie de artificii care a explodat în fața unui bărbat de 41 de ani, în urma unei utilizări necorespunzătoare.

Chiar dacă sunt spectaculoase, sfatul meu este să fie evitate astfel de articole pirotehnice.

Pentru a fi comercializate publicului larg, articolele pirotehnice fac parte din două categorii. F1, care înseamnă candele romane, steluțe, fluturași, bombițe mici care fac scântei la nivelul solului, acestea fiind destinate publicului larg. Nu sunt foarte spectaculoase, dar nu sunt nici periculoase. Celelalte, care fac parte de la categoria F2 în sus, sunt bateriile de artificii, de diametre mai mici sau mai mari.

Cele care ajung la publicul larg și sunt periculoase sunt cele din categoria F2 și F3., iar diferența o face încărcătura explozivă.

Sunt articole periculoase

piro 2

Cele cu o încărcătură mai scăzută sunt F2 iar cele cu încărcătură mare sunt din categoria F3. Bateriile mici, care se aprind cu un fitil, și aruncă mai multe focuri în aer sunt F2, iar cele cu zeci de focuri sunt de categoria F3.

Având în vedere că, totuși, acolo e o încărcătură explozivă, acestea sunt periculoase, iar din acest motiv nu sunt destinate publicului larg.

Rolul nostru în perioada sărbătorilor de iarnă este să îi verificăm pe cei care sunt autorizați de către ITM și, ulterior, de către noi, să vândă publicului larg doar categoriile permise.

Categoriile care nu sunt permise publicului larg și le vom găsi pe tarabe sau expuse la vânzare le vom ridica și vom întocmi dosar penal pentru operațiuni fără drept cu articole pirotehnice.

Cei care comercializează astfel de produse trebuie să știe că întreaga marfă le este confiscată.

Persoanele care au mai avut antecedente în comercializarea acestor articole pirotehnice au fost trimise în judecată și au primit condamnare.

Amenzile în astfel de cazuri ajung și la 5.000 de lei.

Recomanadarea mea este să nu se cumpere articole din categoriile F2 și F3 dar dacă, totuși, adulții le cumpără, să nu le dea minorilor să le folosească.

Precizez că vânzarea articolelor din categoria F1 se poate face doar către persoane de peste 16 ani.

Controale peste controale

Rep: Faceți și controale de prevenire, pe linia ducerii acestor articole pirotehnice?

H.M.: Am început, deja, să-i verificăm atât cei care sunt autorizați, care aduc marfa de la importatorii de la nivel național, care, la rândul lor, le aduc din China sau Polonia.

Astfel de controale se fac împreună cu colegii de la Poliția Economică și vom verifica documentele, vor verifica stocurile.

Inclusiv zone de vânzări online se află în atenția noastră.

Scopul este să nu se ajungă la accidente care să ducă la vătămarea unor adulți sau copii.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

piro 3



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Publicat

De

Cum va fi vremea de 1 Mai la Cluj

Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.

Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai

În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.

Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:

  • 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
  • 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
  • 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
  • 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Publicat

Cauza morții Papei Francisc

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.

Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.

Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.

Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragedie în noaptea de Înviere. Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit

Publicat

Clujean ucis în Spania în noaptea de înviere

Un clujean de 57 de ani a murit în Zaragoza, Spania, în noaptea de Înviere.

Alexandru Mihalca a fost ucis în urma unui scandal cu un bărbat din Republica Dominicană.

Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit

Bărbatul, care este din Dej, a ieșit sâmbătă noaptea la un bar din Zaragoza pentru a se întâlni cu un prieten, scrie Dejeanul.ro.

Acolo, după o partidă de skandenberg cu dominicanul de 42 de ani, s-a iscat o certă între cei doi. Au ieșit afară din bar, iar bărbatul din Republica Dominicană l-a înjunghiat inimă pe clujean.

Criminalul a fost prins de polițiști, după ce a fost urmărit de mai mulți livratori de mâncare.

Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Mihalca, care era stabilit în Spania de 26 de ani, va fi adus în țară.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Încep lucrările la PASAJUL centurii metropolitane a Clujului. Trafic DEVIAT în Florești

Publicat

De

Încep lucrările la pasajul din Florești

Constructorul se pregătește de începerea lucrărilor la pasajul centurii metropolitane a Clujului.

Astfel, începând de marți, traficul în Florești va fi deviat în zona Spitalului Regional de Urgență.

Alternativă de circulație în Florești

Începând de marți, 22 aprilie, ora 11.00, traficul va fi deviat pe o bretea, anunță primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu. Segmentul înlocuitor va avea tot două benzi de rulare nefiind astfel afectat traficul.

Odată cu deschiderea circulației în ambele sensuri pe strada Razoare, există posibilitatea de a evita acest tronson și de a ieși pe DN, fie lângă Metro, fie lângă Epinvest, a mai arătat primarul.

Centura metropolitană va decongestiona traficului pe cea mai aglomerată arteră din România.

Se lărgește drumul la 6 benzi

După construirea pasajului din zona viitorului Spital Regional de Urgență, se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi, a anunțat recent și primarul Clujului, Emil Boc.

Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului 2025.

Foto: Primăria Florești

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate