Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV Șeful Serviciului Arme, Explozibili IPJ Cluj: Atenție la articolele pirotehnice pentru sărbători, pot răni copiii 

Publicat


piro 1

Comisarul șef Horațiu Mureșan lucrează din anul 2009 la Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj fiind, în prezent, șeful acestuia.

Horațiu Mureșan a precizat, într-un interviu pentru Cluj24, care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă un clujean care dorește să obțină un permis de port armă și ce condiții se cer. De asemenea, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, acesta a avertizat asupra pericolelor pe care le ridică folosirea articolelor pirotehnice, a artificiilor și petardelor, pentru sănătatea oamenilor.

Rep: Care sunt atribuțiile Serviciului pe care îl conduceți?

H.M.: La nivelul IGPR există Direcția Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase care are, la nivelul fiecărui inspectorat de poliție județean, o structură subordonată, respectiv servicii sau birouri. În cazul IPJ Cluj există Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase iar structura pe care o reprezint exercită controlul dat de către lege și de către actele normative vizavi de deținere, port, folosire arme letale și neletale, substanțe periculoase, explozivi de uz civil, articole pirotehnice.

Tot noi desfășurăm activități de cercetare penală pe acest palier Există societăți autorizate la nivelul județului Cluj și la nivel național care desfășoară operațiuni cu explozivi de uz civil. Asta înseamnă că folosesc explozivi în demolări, în exploatări miniere și la balastiere. ITM este prima instituție care trebuie notificată pentru a obține o autorizație de către societățile comerciale și verifică, în primă fază, condițiile cu privire la legalitatea documentelor care sunt depuse la dosar. Ulterior noi, verificăm în teren direct existența condițiilor cerute de către actele normative.

De asemenea, eliberăm  avize pentru cei care doresc să dețină o armă.

Acte pentru permis de port armă

Rep: Ce acte are nevoie un cetățean, persoană fizică, să dețină și să  folosească arme?

H.M.: Ca să își procure o armă, persoanele fizice au nevoie în primul rând de parcurgerea unui curs de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor care durează 80 de ore, organizate de către societăți comerciale autorizate de către noi să desfășoare astfel de activități.

Un altfel de curs este obligatoriu din 2016, inclusiv pentru persoanele care dețin arme neletale. Al doilea pas pe care trebuie să-l facă cei care doresc să își procure o armă sunt vizitele medicale – oftalmologie, ORL, psihiatrie, neurologie. Pe lângă acest certificate medical, care atestă starea de sănătate a solicitantului și are la final o concluzie – apt sau inapt pentru a purta armă, solicitantul mai are nevoie să facă o testare psihologică la un cabinet psihologic autorizat.

Cu acest set de documente, solicitantul va depune o cerere la Serviciul Arme Cluj iar în termen de 30 până în 45 de zile noi facem verificări privind condițiile de păstrare a armei.

Asta înseamnă că, după depunerea cererii, trebuie să aibă montat la domiciliu dulapul metalic sau cutia metalica unde urmează să se păstreze arma sub cheie. Vom respinge cererea dacă la vizita de la domiciliu constatăm că nu  există montat un astfel de dulap sau cutie.

Prima dată eliberăm autorizația, iar în baza autorizației solicitantul își procură o armă, se întoarce la noi, declară arma pe care a procurat-o și apoi eliberăm  permis de port armă. De acum încolo putem merge în orice moment, să verificăm, neanunțați, condițiile privind păstrarea armei.

De asemenea, mai sunt și persoane juridice – societățile de pază sau asociațiile de vânătoare, iar membrii acestora, prin natura activității lor, sunt nevoiți să folosească arme. Mai sunt armurierii, avem două poligoane private de tragere în municipiul Cluj-Napoca.

Mai avem încă o categorie de deținători care au nevoie de permis de port armă, și anume colecționarii de arme. Și ei trebuie să parcurgă aceiași pași, doar că ei fac dovada că sunt colecționari de arme, iar noi le eliberăm inclusiv un atestat de colecționar de arme.

Totodată, mai sunt supuse autorizării și armele de start, folosite în competiții sportive, precum și cele de semnalizare.

S-au înmulțit vânătorii

Rep: Care a fost evoluția aprobărilor acestor permise de port armă în ultimii cinci ani la nivelul județului Cluj? S-au constatat creșteri, scăderi ale numărului acestor documente?

H.M.: Sunt anumite scăderi la deținătorii de arme neletale. Cei care au fost autorizați înainte de modificarea legii și introducerea cursului obligatoriu au renunțat la calitatea lor de deținători de armă pentru că, probabil, parcurgerea acestui curs presupune niște costuri, în jur de 1.000 de lei.

La începutul anilor 2000 exista trend ascendent ca mulți să aibă un pistol, fie el cu bile de cauciuc, gaz sau cu aer comprimat. A trecut febra respectivă iar de când Legea privind regimul armelor și munițiilor a devenit mai restrictivă, unii deținătorii de arme au renunţat. În ceea ce privește armele letale, s-a constatat o creștere a numărul vânătorilor pe raza județului Cluj și datorită faptului că multe persoane s-au stabilit din alte județe în Cluj. Există și vânători noi.

Armele de vânătoare sunt mult mai variate decât niște arme de autoapărare sau tir sportiv neletale.

De ce au nevoie clujenii de o armă?

Rep. Cei care aprobare pentru permis de port armă pentru arme neletale -pistol cu bile de cauciuc, ce motiv invocă? La ce le trebuie?

H.M.: Nu există o obligativitate în lege astfel încât cineva să justifice dorința de a procura o armă de autoapărare. Unii oameni vor să se simtă mai în siguranță ca în situația unui pericol să aibă cu ce să se apere.

Din fericire, n-am avut evenimente negative privind folosirea armelor la Cluj. Cu ocazia verificărilor le aducem la cunoștință deținătorilor obligațiile pe care le au. Există un drept conferit prin lege să își procure o armă dar dreptul acesta vine și cu anumite obligații. De cele mai multe ori, cel puțin în cazul armelor, obligațiile sunt mai multe decât drepturile care le revin.

Mai există situații în care unele persoane și-au construit o casă la marginea unei localități limitrofe și vor efectiv să aibă o armă, pentru că nu pot să își instaleze un sistem de alarmă în zonele respective. Asta nu înseamnă că vor și folosi acel pistol.

Majoritatea celor care dețin o astfel de armă sunt până în 40 de ani.

Deținătorii de arme neletale sunt obligați să aibă, cel puțin o dată pe an, o tragere la un poligon autorizat, pentru a nu uita deprinderile privind folosirea armamentului. Neîndeplinirea acestei obligații duce la respingerea cererii de prelungire a valabilității permisului de part armă.

Încep verificările de sărbători

Rep: Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, și aveți un rol major în verificarea articolelor pirotehnice, ce mesaj transmiteți clujenilor, la ce să fie atenți pentru a nu-și pune sănătatea în pericol?

H.M.: Potrivit statisticilor pe care le avem pe ultimii ani, în anul 2016 am avut o accidentare cu o petardă la un minor de 11 ani. În 2018, au existat trei astfel de accidente, printre care una la un minor de 10 ani, rănit la pleopa unui ochi de o baterie de artificii.

Cele mai multe accidente din ultimii ani – 4 – au fost înregistrate anul trecut. Într-unul dintre cazuri, victimă a fost un minor de 14 ani iar ca urmare a utilizării petardei acesta a rămas fără câteva degete după ce i-a explodat petarda în mână.

În iarna de la începutul anului 2021 au existat trei accidentări, una gravă, cu o baterie de artificii care a explodat în fața unui bărbat de 41 de ani, în urma unei utilizări necorespunzătoare.

Chiar dacă sunt spectaculoase, sfatul meu este să fie evitate astfel de articole pirotehnice.

Pentru a fi comercializate publicului larg, articolele pirotehnice fac parte din două categorii. F1, care înseamnă candele romane, steluțe, fluturași, bombițe mici care fac scântei la nivelul solului, acestea fiind destinate publicului larg. Nu sunt foarte spectaculoase, dar nu sunt nici periculoase. Celelalte, care fac parte de la categoria F2 în sus, sunt bateriile de artificii, de diametre mai mici sau mai mari.

Cele care ajung la publicul larg și sunt periculoase sunt cele din categoria F2 și F3., iar diferența o face încărcătura explozivă.

Sunt articole periculoase

piro 2

Cele cu o încărcătură mai scăzută sunt F2 iar cele cu încărcătură mare sunt din categoria F3. Bateriile mici, care se aprind cu un fitil, și aruncă mai multe focuri în aer sunt F2, iar cele cu zeci de focuri sunt de categoria F3.

Având în vedere că, totuși, acolo e o încărcătură explozivă, acestea sunt periculoase, iar din acest motiv nu sunt destinate publicului larg.

Rolul nostru în perioada sărbătorilor de iarnă este să îi verificăm pe cei care sunt autorizați de către ITM și, ulterior, de către noi, să vândă publicului larg doar categoriile permise.

Categoriile care nu sunt permise publicului larg și le vom găsi pe tarabe sau expuse la vânzare le vom ridica și vom întocmi dosar penal pentru operațiuni fără drept cu articole pirotehnice.

Cei care comercializează astfel de produse trebuie să știe că întreaga marfă le este confiscată.

Persoanele care au mai avut antecedente în comercializarea acestor articole pirotehnice au fost trimise în judecată și au primit condamnare.

Amenzile în astfel de cazuri ajung și la 5.000 de lei.

Recomanadarea mea este să nu se cumpere articole din categoriile F2 și F3 dar dacă, totuși, adulții le cumpără, să nu le dea minorilor să le folosească.

Precizez că vânzarea articolelor din categoria F1 se poate face doar către persoane de peste 16 ani.

Controale peste controale

Rep: Faceți și controale de prevenire, pe linia ducerii acestor articole pirotehnice?

H.M.: Am început, deja, să-i verificăm atât cei care sunt autorizați, care aduc marfa de la importatorii de la nivel național, care, la rândul lor, le aduc din China sau Polonia.

Astfel de controale se fac împreună cu colegii de la Poliția Economică și vom verifica documentele, vor verifica stocurile.

Inclusiv zone de vânzări online se află în atenția noastră.

Scopul este să nu se ajungă la accidente care să ducă la vătămarea unor adulți sau copii.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

piro 3



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

VIDEO. George Simion (AUR): Vor să ne ELIMINE din cursa electorală

Publicat

george simion

George Simion, președintele AUR, acuză USR și PSD că încearcă să scoată AUR de pe buletinele de vot.

„Bună seara, dragi prieteni! În mai multe județe, USR-ul împreună cu PSD-ul au făcut contestații la candidaturile noastre la alegerile parlamentare. La felul în care arată lucrurile acum, cu dușmani din interior care vor doar funcții și satisfacerea propriilor interese, AUR nu va fi pe buletinele de vot, ori în toată țara, ori în mai multe județe. Este pasul despre care tot vă anunțam. Astăzi toată ziua am avut atacuri repetate împotriva noastră, unul după altul, unul după altul, unul după altul.

VIDEO. George Simion (AUR): Vor să ne ELIMINE din cursa electorală

Rezistăm, nu cedăm! În primul și în primul rând va trebui să ieșim în stradă, în județul Bistrița-Năsăud, la Bistrița, probabil sâmbătă, va trebui să facem un miting de amploare. Acolo, mafia PSD este în floare. Au încercat să îmi impună PSD-ști pe listele AUR. Am refuzat. O tipă, care a fost la PNL, Diana Moraru, împreună cu oameni de afaceri apropiați PSD-ului. Și în Bistrița Năsăud și în alte locuri, cei care aveam măcar o suspiciune că vor trăda și că vor lua partea PSD-ului în viitorul Parlament, au fost scoși de pe liste.

Motiv pentru care, aproape unanim, Biroul Electoral Județean a hotărât ca AUR să nu participe la alegeri pe modelul eliminării Dianei Șoșoacă la Curtea Constituțională. În acel județ, toate partidele sunt arondate PSD-ului. În acel județ nu are voie nimeni să candideze dacă nu este de acord baronul local. În acel județ am invalidat consilieri locali și județeni care bătuseră deja palma cu primarul Lazany și ieșeau în emisiuni, așa nonșalant, spunând că ei vor avea o alianță cu PSD-ul. Judecătorii nu vor să țină cont de eliminarea lor de pe listele AUR.

„Nu mai avem o Românie democratică”

Asta este realitatea electorală în care trăim în anul 2024. Pregătiți-vă să ieșim în stradă, pregătiți-vă să fim scoși din cursa electorală de această mafie.

Așa cum v-am spus, sistemul PSD-PNL caută să se autosalveze, să se perpetueze la putere pentru încă 10 ani de acum înainte, iar pe noi să ne scoată din această bătălie.

În 2024 nu mai avem o Românie democratică, ei controlează judecătorii, ei controlează procurori, ei controlează trusturi media și astăzi, mâine și poimâine vor fi zilele decisive în care AUR fie va intra pe buletinele de vot, fie, sabotat din interior și din exterior, va dispărea.

Fiți alături de noi, mergem până la capăt”, a spus Simion.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lansarea Fundației Vertical Freedom la Cluj – Eveniment caritabil pentru susținerea pacienților oncologici

Publicat

vertical

Fundația Vertical Freedom are onoarea de a anunța Gala de Lansare, un eveniment caritabil de mare amploare, ce va avea loc pe 18 octombrie 2024, la Hotelul Courtyard by Marriott din Cluj-Napoca. Evenimentul va reuni personalități de renume, artiști și susținători ai cauzelor nobile, și va fi moderat de binecunoscuta Andreea Marin.

„Ca învingătoare a luptei cu cancerul, am învățat cât de important este echilibrul dintre minte, corp și suflet în procesul de vindecare. Prin acest eveniment, ne propunem să extindem această misiune, oferind resurse vitale și sprijin celor care au nevoie”, a declarat Bianca Baroti, fondatoarea Fundației Vertical Freedom.

Fonduri pentru pacienți

Această gală are scopul de a strânge fonduri pentru pacienții oncologici susținuți de Fundația Vertical Freedom, dar și pentru a promova importanța prevenției în menținerea sănătății. La eveniment vor participa invitați speciali precum Mihaela Tatu, alături de alte personalități publice. Programul serii va include momente artistice și o licitație caritabilă cu lucrări de artă ale unor artiști locali.

Fundația Vertical Freedom își propune să transforme viețile celor afectați de cancer printr-o abordare holistică și prin accent pe prevenție. Oferim sprijin terapeutic și emoțional prin consiliere psihologică, nutriție personalizată, terapii complementare și sprijin spiritual, adaptat fiecărui pacient. Totodată, punem un accent deosebit pe prevenirea somatizării afecțiunilor și pe susținerea echilibrului fizic și emoțional.

Misiunea noastră este de a oferi pacienților resurse și sprijin complet, promovând o vindecare integrată și prevenție activă. Prin programele noastre, pacienții își recapătă echilibrul fizic, emoțional și spiritual.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cristi Balaj (CFR Cluj), despre Louis Munteanu: A demonstrat că e un jucător COMPLET. Prestația la națională ne dă speranțe

Publicat

louis munteanu

Cristi Balaj, președintele CFR Cluj, l-a lăudat pe Louis Munteanu, după ce atacantul „feroviar” a fost unul dintre cei mai importanți jucători în calificarea României U21 la Campionatul European de tineret.

Munteanu a marcat primul său hat-trick din carieră în poarta Muntenegrului, iar Balaj crede că este un jucător complet și că are toate calitățile necesare pentru a avea o carieră strălucitoare.

cristi balaj

Cristi Balaj (CFR Cluj), despre Louis Munteanu: A demonstrat că e un jucător COMPLET. Prestația la națională ne dă speranțe

„A avut o prestație la națională care ne dă speranțe. Nouă și celor care iubim naționala sau ambele naționale pentru că sunt convins că e în vizorul echipei mari. E un jucător de calitate, a avut un hattrick în primul meci jucat și în meciul cu Elveția a fost coautor sau prezent la toate cele trei goluri înscrise.

Și execuția de la primul gol, când a trimis acel assist, o pasă la întâlnire, s-a informat prima dată și a vrut să ajungă mingea la Stoica, care a venit foarte bine, iar golul 2 a fost magistral. O combinație între Tavi Popescu, Munteanu, Grameni și Stoica. A fost un gol care ne dă speranțe și privim cu încredere. Fotbalul românesc are și viitor nu doar prezent.

Ne bucurăm că e jucătorul nostru. Nu ne-a surprins. Mi-a plăcut sacrificiul. A avut alunecări, deposedări. A demonstrat că e un jucător complet și avem speranțe din acest punct de vedere”, a spus Cristi Balaj, potrivit Fanatik.

Cotat la 1,8 milioane de euro de site-urile de specialitate, Louis Munteanu a marcat cinci goluri pentru CFR în acest sezon.

Citește mai departe

EVENIMENT

Prorectorul UMFIH Cluj-Napoca, urologul Nicolae Crișan, PREMIAT în Italia

Publicat

nicolae crisan

În perioada 11-13 octombrie s-a desfășurat la Bari cel de-al 97-lea congres al Societății Italiene de Urologie (SIU), care a reunit peste 1.500 de specialiști în domeniu. Prorectorul UMFIH Cluj-Napoca, urologul Nicolae Crișan, a fost premiat.

„În cadrul ceremoniei de inaugurare, desfășurată în prestigiosul Teatru Petruzzelli, în prezența secretarului de stat din Ministerul italian al Sănătății, Marcello Gemmato, a primarului Vito Leccese și a altor reprezentanți ai autorităților locale, consulul general Ioana Gheorghiaş a avut deosebita plăcere de a participa la conferirea premiului #SIU Prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog, chirurg de excelență în urologia robotică și laparoscopică și profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

nicolae crisan

nicolae crisan

Prorectorul UMFIH Cluj-Napoca, urologul Nicolae Crișan, PREMIAT în Italia

Specialistul român, ce se bucură de vastă apreciere atât în comunitatea profesională autohtonă, cât și la nivel internațional, promotor al chirurgiei robotice în România, dar și al înaltelor standarde de etică și grijă pentru pacienți, reprezintă un punct de referință în domeniu.

nicolae crisan

nicolae crisan

nicolae crisan

Congresul a reprezentat o oportunitate importantă de a reuni experți din sector și de a încuraja un dialog constructiv pe probleme fundamentale pentru sănătatea cetățenilor, dar și de a consolida colaborează în domeniu cu state precum România, Albania, Croația și Grecia: reprezentate la Congres de medicii lor specialiști de vârf, precum și prin consulii acreditați în regiune, creând astfel o „punte științifică” peste Marea Adriatică cu schimburi de know-how, tehnologii medicale și experți între respectivele țări”, scrie pe pagina de Facebook a Consulatului General al României la Bari.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax