Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV Șeful Serviciului Arme, Explozibili IPJ Cluj: Atenție la articolele pirotehnice pentru sărbători, pot răni copiii 

Publicat


piro 1

Comisarul șef Horațiu Mureșan lucrează din anul 2009 la Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj fiind, în prezent, șeful acestuia.

Horațiu Mureșan a precizat, într-un interviu pentru Cluj24, care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă un clujean care dorește să obțină un permis de port armă și ce condiții se cer. De asemenea, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, acesta a avertizat asupra pericolelor pe care le ridică folosirea articolelor pirotehnice, a artificiilor și petardelor, pentru sănătatea oamenilor.

Rep: Care sunt atribuțiile Serviciului pe care îl conduceți?

H.M.: La nivelul IGPR există Direcția Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase care are, la nivelul fiecărui inspectorat de poliție județean, o structură subordonată, respectiv servicii sau birouri. În cazul IPJ Cluj există Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase iar structura pe care o reprezint exercită controlul dat de către lege și de către actele normative vizavi de deținere, port, folosire arme letale și neletale, substanțe periculoase, explozivi de uz civil, articole pirotehnice.

Tot noi desfășurăm activități de cercetare penală pe acest palier Există societăți autorizate la nivelul județului Cluj și la nivel național care desfășoară operațiuni cu explozivi de uz civil. Asta înseamnă că folosesc explozivi în demolări, în exploatări miniere și la balastiere. ITM este prima instituție care trebuie notificată pentru a obține o autorizație de către societățile comerciale și verifică, în primă fază, condițiile cu privire la legalitatea documentelor care sunt depuse la dosar. Ulterior noi, verificăm în teren direct existența condițiilor cerute de către actele normative.

De asemenea, eliberăm  avize pentru cei care doresc să dețină o armă.

Acte pentru permis de port armă

Rep: Ce acte are nevoie un cetățean, persoană fizică, să dețină și să  folosească arme?

H.M.: Ca să își procure o armă, persoanele fizice au nevoie în primul rând de parcurgerea unui curs de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor care durează 80 de ore, organizate de către societăți comerciale autorizate de către noi să desfășoare astfel de activități.

Un altfel de curs este obligatoriu din 2016, inclusiv pentru persoanele care dețin arme neletale. Al doilea pas pe care trebuie să-l facă cei care doresc să își procure o armă sunt vizitele medicale – oftalmologie, ORL, psihiatrie, neurologie. Pe lângă acest certificate medical, care atestă starea de sănătate a solicitantului și are la final o concluzie – apt sau inapt pentru a purta armă, solicitantul mai are nevoie să facă o testare psihologică la un cabinet psihologic autorizat.

Cu acest set de documente, solicitantul va depune o cerere la Serviciul Arme Cluj iar în termen de 30 până în 45 de zile noi facem verificări privind condițiile de păstrare a armei.

Asta înseamnă că, după depunerea cererii, trebuie să aibă montat la domiciliu dulapul metalic sau cutia metalica unde urmează să se păstreze arma sub cheie. Vom respinge cererea dacă la vizita de la domiciliu constatăm că nu  există montat un astfel de dulap sau cutie.

Prima dată eliberăm autorizația, iar în baza autorizației solicitantul își procură o armă, se întoarce la noi, declară arma pe care a procurat-o și apoi eliberăm  permis de port armă. De acum încolo putem merge în orice moment, să verificăm, neanunțați, condițiile privind păstrarea armei.

De asemenea, mai sunt și persoane juridice – societățile de pază sau asociațiile de vânătoare, iar membrii acestora, prin natura activității lor, sunt nevoiți să folosească arme. Mai sunt armurierii, avem două poligoane private de tragere în municipiul Cluj-Napoca.

Mai avem încă o categorie de deținători care au nevoie de permis de port armă, și anume colecționarii de arme. Și ei trebuie să parcurgă aceiași pași, doar că ei fac dovada că sunt colecționari de arme, iar noi le eliberăm inclusiv un atestat de colecționar de arme.

Totodată, mai sunt supuse autorizării și armele de start, folosite în competiții sportive, precum și cele de semnalizare.

S-au înmulțit vânătorii

Rep: Care a fost evoluția aprobărilor acestor permise de port armă în ultimii cinci ani la nivelul județului Cluj? S-au constatat creșteri, scăderi ale numărului acestor documente?

H.M.: Sunt anumite scăderi la deținătorii de arme neletale. Cei care au fost autorizați înainte de modificarea legii și introducerea cursului obligatoriu au renunțat la calitatea lor de deținători de armă pentru că, probabil, parcurgerea acestui curs presupune niște costuri, în jur de 1.000 de lei.

La începutul anilor 2000 exista trend ascendent ca mulți să aibă un pistol, fie el cu bile de cauciuc, gaz sau cu aer comprimat. A trecut febra respectivă iar de când Legea privind regimul armelor și munițiilor a devenit mai restrictivă, unii deținătorii de arme au renunţat. În ceea ce privește armele letale, s-a constatat o creștere a numărul vânătorilor pe raza județului Cluj și datorită faptului că multe persoane s-au stabilit din alte județe în Cluj. Există și vânători noi.

Armele de vânătoare sunt mult mai variate decât niște arme de autoapărare sau tir sportiv neletale.

De ce au nevoie clujenii de o armă?

Rep. Cei care aprobare pentru permis de port armă pentru arme neletale -pistol cu bile de cauciuc, ce motiv invocă? La ce le trebuie?

H.M.: Nu există o obligativitate în lege astfel încât cineva să justifice dorința de a procura o armă de autoapărare. Unii oameni vor să se simtă mai în siguranță ca în situația unui pericol să aibă cu ce să se apere.

Din fericire, n-am avut evenimente negative privind folosirea armelor la Cluj. Cu ocazia verificărilor le aducem la cunoștință deținătorilor obligațiile pe care le au. Există un drept conferit prin lege să își procure o armă dar dreptul acesta vine și cu anumite obligații. De cele mai multe ori, cel puțin în cazul armelor, obligațiile sunt mai multe decât drepturile care le revin.

Mai există situații în care unele persoane și-au construit o casă la marginea unei localități limitrofe și vor efectiv să aibă o armă, pentru că nu pot să își instaleze un sistem de alarmă în zonele respective. Asta nu înseamnă că vor și folosi acel pistol.

Majoritatea celor care dețin o astfel de armă sunt până în 40 de ani.

Deținătorii de arme neletale sunt obligați să aibă, cel puțin o dată pe an, o tragere la un poligon autorizat, pentru a nu uita deprinderile privind folosirea armamentului. Neîndeplinirea acestei obligații duce la respingerea cererii de prelungire a valabilității permisului de part armă.

Încep verificările de sărbători

Rep: Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, și aveți un rol major în verificarea articolelor pirotehnice, ce mesaj transmiteți clujenilor, la ce să fie atenți pentru a nu-și pune sănătatea în pericol?

H.M.: Potrivit statisticilor pe care le avem pe ultimii ani, în anul 2016 am avut o accidentare cu o petardă la un minor de 11 ani. În 2018, au existat trei astfel de accidente, printre care una la un minor de 10 ani, rănit la pleopa unui ochi de o baterie de artificii.

Cele mai multe accidente din ultimii ani – 4 – au fost înregistrate anul trecut. Într-unul dintre cazuri, victimă a fost un minor de 14 ani iar ca urmare a utilizării petardei acesta a rămas fără câteva degete după ce i-a explodat petarda în mână.

În iarna de la începutul anului 2021 au existat trei accidentări, una gravă, cu o baterie de artificii care a explodat în fața unui bărbat de 41 de ani, în urma unei utilizări necorespunzătoare.

Chiar dacă sunt spectaculoase, sfatul meu este să fie evitate astfel de articole pirotehnice.

Pentru a fi comercializate publicului larg, articolele pirotehnice fac parte din două categorii. F1, care înseamnă candele romane, steluțe, fluturași, bombițe mici care fac scântei la nivelul solului, acestea fiind destinate publicului larg. Nu sunt foarte spectaculoase, dar nu sunt nici periculoase. Celelalte, care fac parte de la categoria F2 în sus, sunt bateriile de artificii, de diametre mai mici sau mai mari.

Cele care ajung la publicul larg și sunt periculoase sunt cele din categoria F2 și F3., iar diferența o face încărcătura explozivă.

Sunt articole periculoase

piro 2

Cele cu o încărcătură mai scăzută sunt F2 iar cele cu încărcătură mare sunt din categoria F3. Bateriile mici, care se aprind cu un fitil, și aruncă mai multe focuri în aer sunt F2, iar cele cu zeci de focuri sunt de categoria F3.

Având în vedere că, totuși, acolo e o încărcătură explozivă, acestea sunt periculoase, iar din acest motiv nu sunt destinate publicului larg.

Rolul nostru în perioada sărbătorilor de iarnă este să îi verificăm pe cei care sunt autorizați de către ITM și, ulterior, de către noi, să vândă publicului larg doar categoriile permise.

Categoriile care nu sunt permise publicului larg și le vom găsi pe tarabe sau expuse la vânzare le vom ridica și vom întocmi dosar penal pentru operațiuni fără drept cu articole pirotehnice.

Cei care comercializează astfel de produse trebuie să știe că întreaga marfă le este confiscată.

Persoanele care au mai avut antecedente în comercializarea acestor articole pirotehnice au fost trimise în judecată și au primit condamnare.

Amenzile în astfel de cazuri ajung și la 5.000 de lei.

Recomanadarea mea este să nu se cumpere articole din categoriile F2 și F3 dar dacă, totuși, adulții le cumpără, să nu le dea minorilor să le folosească.

Precizez că vânzarea articolelor din categoria F1 se poate face doar către persoane de peste 16 ani.

Controale peste controale

Rep: Faceți și controale de prevenire, pe linia ducerii acestor articole pirotehnice?

H.M.: Am început, deja, să-i verificăm atât cei care sunt autorizați, care aduc marfa de la importatorii de la nivel național, care, la rândul lor, le aduc din China sau Polonia.

Astfel de controale se fac împreună cu colegii de la Poliția Economică și vom verifica documentele, vor verifica stocurile.

Inclusiv zone de vânzări online se află în atenția noastră.

Scopul este să nu se ajungă la accidente care să ducă la vătămarea unor adulți sau copii.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

piro 3


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *ACTUALITATE

Floreștiul va avea cea mai modernă școală din Cluj, cu atmosferă reglată de sisteme smart. Ce creșe și grădinițe apar în 2022

Publicat

De

scoala porii eroilor floresti1

În Florești va fi construită cea mai modernă școală din județul Cluj. Aici, toată atmosfera va fi reglată automatizat, prin sisteme inteligente care oferă elevilor condiții ideale de studiu și relaxare. Unitatea este cuprinsă în proiectul de buget pe anul 2022 al comunei. 

Primarul Bogdan Pivariu a declarat pentru Cluj24 că respectiva școală, realizată în zona străzilor Porii-Eroilor, va avea propriul sistem inteligent de gestionare a resurselor. Va lăsa luminozitatea constantă peste zi, temperatură constantă, un nivel optim de oxigenare pentru menținerea spațiului aerisit, iar când nu e nimeni în sala de curs, reduce consumul inutil de energie.

”Știam că aceste lucruri se pot face și le-am solicitat pentru că salut inițiativa europeană de conservare a Planetei. Suntem în discuții cu ADR Nord Vest astfel încât să obținem fonduri europene pentru această școală”, a spus primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu.

În bugetul pe anul 2022 este prevăzută proiectarea și lucrări de construire aferente școlii cu 2 etaje, care va avea acoperiș verde.

Noua școală va dispune de: 36 de săli de clasă, 4 laboratoare, spații pentru recreație, bibliotecă, sală multifuncțională și spații administrative.

Aici își vor desfășura activitatea circa 1000 de elevi și 60 de cadre didactice și personal auxiliar.

scoala porii eroilor floresti

Creșe și grădinițe noi la Florești în 2022

Vechea școală din Tăuți, care nu mai funcționează, va fi transformată în grădiniță. Primăria Florești intenționează să acceseze și fonduri prin PNRR în această direcție.

O nouă creșă va fi realizată în zona Cetatea Fetei din Florești, cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții (CNI). Aici, pe un teren viabilizat de circa 17.000 mp, va exista și un centru de agrement cu bazin de înot. În paralel s-a depus și un proiect de grădiniță nouă, însă cel pentru creșă este mai avansat.

În 2022 va fi închiriat de către Primărie și un spațiu unde va funcționa o nouă creșă.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

4 tineri, între care 2 CLUJENI, care au INCENDIAT o mașină, cercetați de poliție. Trei au fost ARESTAȚI 30 de zile

Publicat

De

Poliţiştii din Mureş au reţinut 3 persoane bănuite că ar fi provocat distrugeri, prin incendiere, unui autoturism. Ulterior, instanţa de judecată a dispus faţă de aceştia arestarea preventivă pentru 30 de zile.

La data de 15 ianuarie 2022, în urma activităților informativ-operative şi de cercetare penală desfăşurate de poliţiştii din cadrul I.PJ. Mureş, au fost identificaţi 4 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 22 şi 35 de ani, din Cluj şi Iaşi, bănuiţi de comiterea faptei.

La data de 16 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Mureş, cu sprijinul colegilor din cadrul Poliției orașului Sărmașu, precum și ai Serviciului de Investigaţii Criminale Cluj, au pus în executare 3 mandate de aducere, în cadrul unui dosar penal în care sunt efectuate cercetări pentru distrugere.

În fapt, din cercetări a reieşit că, la data de 11 ianuarie a.c., mai multe persoane ar fi provocat distrugeri, prin incendiere, unui autoturism aparţinând unui bărbat din Sărmaşu.

În urma acţiunilor întreprinse, persoanele bănuite de comiterea faptei au fost identificate şi depistate, iar faţă de trei dintre acestea a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore.

Astăzi, 17 ianuarie a.c., aceştia au fost prezentaţi instanţei, care a dispus arestarea preventivă a celor trei pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Luduș.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Consiliul Județean Cluj a tras 15 milioane de euro din creditul luat în 2020. Jumătate din bani pe un proiect cu probleme

Publicat

De

alin tise

Consiliul Județean Cluj a contractat în anul 2020 o finanțare în valoare de 40 milioane de euro după ce s-a constatat că bugetul public nu este suficient ca să acopere unele proiecte care au nevoie urgentă de bani. Jumătate din sumă a fost alocată către un singur proiect, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, care trebuia să fie finalizat de mult timp și unde cheltuielile neeligibile au ajuns la 208 milioane de lei.

Proiectul CMID, cu finanțare europeană, a pornit de la peste 110 milioane de lei și trebuia să fie finalizat în anul 2014. Acum doar cheltuielile neeligibile reprezintă dublul valorii inițiale rezervată pentru întreg proiectul.

Consiliul Județean Cluj colaborează pentru linia de creditare cu BCR, iar până la această dată s-au efectuat trageri în sumă totală de 74.000.000 lei,  perioada de tragere din credit stabilită în contract fiind de 3 ani (2020 – 2023).

Pe lista de proiecte care primesc finanțare prin linia de credit se află și loturi din Drumul Bistriței și Drumul Apuseni.

Lista obiectivelor de investiții

Nr.
crt.
Denumirea proiectului care beneficiază de fonduri nerambursabile Suma
(lei)
1 Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj – Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj 89,219,594.51
2 Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională – Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Apuseni, prin modernizarea DJ108K (limita jud.Bihor – Baraj Drăgan) de la km. 26+455 la km. 29+495 și DJ 764B (baraj Drăgan – intersecție DN1) de la km. 0+000 la km. 22+164,500 30,232,897.10
3 Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională – Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Bistriței, prin modernizarea și reabilitarea DJ 109 (intersecție DN 1C  – limita jud. Sălaj) de la km. 0+000 la km. 31+976 9,676,521.16
4 Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională -Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Bistriței, prin modernizarea DJ172A (km. 33+000 – km. 39+452), DJ 161G (km. 0+000 la km. 18+406) și DJ 161 (intersecția DN16) – Gădălin – Bonțida – DN 1C (km. 0+000 la km. 16+933,100) 7,819,237.69
5 1 Modernizarea și reabilitarea Traseului Județean 1 format din sectoare de drum ale DJ 107N, DJ 107M  si DJ 107L, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord 6,218,846.88
6 2 Modernizarea și reabilitarea Traseului Județean 2 format din sectoare de drum ale DJ 108D, DJ 105T si DJ 109A, parte a Traseului regional Transilvania de Nord 5,642,207.62
7 4 Modernizarea și reabilitarea Traseului Județean 4 format din sectoare de drum ale  DJ107P si DJ 107N,  parte a Traseului Regional Transilvania de Nord 6,202,850.12
8 5 Modernizarea și reabilitarea Traseului Județean 5 format din sectoare de drum ale DJ 108 C, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord 294,000.00
9 7 Modernizarea și reabilitarea Traseului Județean 7 format din sectoare de drum ale DJ 161C,  parte a Traseului Regional Transilvania de Nord 454,000.00
10 Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului Monument Istoric Castel Banffy, Sat Răscruci, Comuna Bonțida, Județul Cluj 9,318,989.53
11 Cresterea eficienței energetice a cladirilor cantina si internat din cadrul Liceului Tehnologic Special SAMUS 3,784,234.38
12 Cresterea eficienței energetice a clădirilor școală, atelier și sală de sport cu bază de recuperare din cadrul Liceului Tehnologic Special SAMUS 2,307,000.00
13 Creșterea eficienței energetice în clădirea Școlii Gimnaziale Speciale – Centru de Resurse și Documentare privind Educația Incluzivă 2,385,000.00
14 Reabilitarea, modernizarea și echiparea Școlii Gimnaziale Speciale Huedin 5,292,000.00
15 Reabilitarea și modernizarea clădirii atelierelor din cadrul Școlii Gimnaziale Speciale pentru Deficienți de Auz Kozmutza Flora 2,467,000.00
16 Construirea sediului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă 16,253,000.00
17 Cresterea eficienței energetice la cladirile Sectiei Pediatrie II, Corpurile C1 si C2 din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca 590,000.00
18 Extinderea și modernizarea Ambulatorului Clinic Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj 1,842,621.00
  TOTAL 200,000,000.00

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

UPDATE Un liceu și două grădinițe din Cluj-Napoca trec în sistem online din cauza Covid-19

Publicat

De

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” și Grădinița cu program prelungit „Poienița” din Cluj-Napoca trec în sistem online începând de marți, 18 ianuarie.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat luni suspendarea cursurilor în format fizic în cele două unități de învățământ preuniversitar din Cluj-Napoca.

Suspendarea cursurilor față în față va fi în vigoare pe o perioadă de 10 zile potrivit deciziei.

Potrivit prefectului județului Cluj, Tasnádi Szilárd, decizia a fost luată având în vedere că în cel puțin 50% dintre clasele colegiului și grupele grădiniței sunt cazuri de Covid-19.

UPDATE

Tot astăzi s-a decis suspendarea activității cu prezență fizică și la Grădinișa cu program prelungit „Zâna Zorilor” din Cluj-Napoca.

Astfel, copiii care învață la grădinița de pe strada Louis Pasteur vor trece la activități online până la data de 23 ianuarie.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate