ACTUALITATE
EXCLUSIV. Se strâng bani la Cluj pentru un avion medical necesar transportului copiilor bolnavi în străinătate. DONAȚI și voi!

Asociația Medical International Rescue din Cluj-Napoca a lansat campania “Un avion pentru viață” pentru a strânge banii necesari primului avion privat destinat transportului gratuit al copiilor bolnavi din România la spitale din străinătate. Prin campania de donații se vor aduna bani din toată lumea, inclusiv de la românii din Diaspora.
”Am pornit in misiunea <<Uniti pentru Ucraina>> inca din a doua zi a conflictlui, cu sufletul alaturi de miile de refugiati care ne-au trecut pragul, alaturi de care am petrecut nopti intregi, departe de familiile noastre, pentru a putea sa-i ajutam pe ei si vom ramane implicati 100% in aceasta misiune, atata timp cat va fi nevoie de ajutorul nostru.
Cu mari emotii, am dat startul proiectului nostru de suflet <<Un avion pentru viață>> prin care dorim sa achizitionam o aeronava medicala care va avea ca scop transportul gratuit al copiiilor cu necesitate medicala imediată, din România, in străinatate”, a spus directorul asociației, Andrei Bonțidean.
Acesta a explicat că România sufera de o lipsa acuta de aeronave medicale care sa deserveasca acest scop, iar in rarele cazuri in care devin disponibile costurile sunt atat de mari incat familiile copiilor nu isi permit sa apeleze la acest serviciu.
Misiune posibilă
”Misiunea noastra este una indrazneata, dar nu imposibila. Avem alaturi medici specializati, medici de Anestezie si Terapie Intensiva care sunt gata sa ofere ajutor in cazurile acestea.
Ne gandim la zeci, sute de cazuri in care s-ar fi putut interveni si nu s-au gasit resurse, Copii care, poate, au pierdut lupta cu viata din lipsa unei sanse, pe care poate o aveau daca traiau in alta tara. Noi vrem sa umplem acest gol, incepand cu o aeronava.
Împreună putem schimba vieti nevinovate si sa redam sansa ca zambetul unor copii minunati sa ramana cat mai mult timp, asa ca speram sa avem cat mai multi parteneri alaturi de noi in strangerea de fonduri”, a afirmat Andrei Bonțidean.
Cât costă un astfel de avion
Acesta a precizat pentru Cluj24 că un avion de tip jet costă în jur de 3 milioane de euro, dar că există posibilitatea de a cumpăra un astfel de aparat la jumătate de preț, în urma unor oferte. În acest cost intră și instruirea piloților special pentru modelul respectiv de avion, dar și salariile piloților pe un an de zile.
Tot personalul medical aferent – medici, asistenți, va deservi în mod voluntar acest avion.
”Costul transportului unui pacient în străinătate costă între 20.000 și 30.000 de euro, iar dacă îl cumpărăm noi putem să reducem costul la 3.000 – 5.000 de euro, care înseamnă doar taxele de zbor și cheltuielile cu combustibilul. Noi sperăm ca până la jumătatea anului viitor acest avion medical să devină operațional și să punem Clujul pe harta medicală a lumii.
Aeronava, adaptată special pentru transporturi medicale, va avea baza pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj”, a precizat Andrei Bonțidean.
Asociația clujeană îl are ca șef de Departament Aero pe pilotul Luca Ciacoi.
Unde se poate dona
Asociația Medical International Rescue – Medicala Internationala de Salvare
CIF: 44581401
IBAN LEI:
RO77BTRLRONCRT0603123901
IBAN EURO:
RO27BTRLEURCRT0603123901
Sau Butonul “Donează” din medical-rescue.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


O studentă în anul I la Jurnalism, în cadrul UBB Cluj, a fost implicată, luni, într-un accident rutier pe DN1. Un autoturism și un microbuz s-au izbit violent. Din păcate, ambii părinți, cu care se afla în mașină, au decedat. Ea se află internată la ATI în spitalul din Brașov.
Colegii ei fac un apel către toți cei care o pot ajuta: „În spirit de solidaritate, am dori să ne arătăm sprijinul față de ea și familia ei, ajutându-i oricum putem. Orice ajutor contează!”
Studentă la UBB Cluj, implicată într-un grav ACCIDENT rutier. Colegii solicită AJUTOR
EVENIMENT
Un clujean cere acoperirea cu lemn a băncilor de beton de pe str. Universității. Se evită problemele de sănătate

Un clujean susține că pe noua stradă pietonală Universităţii băncile de beton au o gravă eroare de proiectare, fiind doar din beton și consideră că este necesar să fie montată şi partea de lemn pe care să se aşeze oamenii.
”Când eram mic, bunică îmi spunea tot timpul să nu stau pe rece sau ciment. Nu este ok nici pentru fete să stea pe ciment, pentru că când sunt mici nu conştientizează ce probleme pot avea mai târziu din cauza unui proiectant care a făcut doar pentru bani, nu pentru comunitate, acele bănci şi cineva specialist, care le-a avizat fără să ţină cont de nevoile reale ale oamenilor.
A fost nevoie de o a treia persoană să vadă acest aspect negativ şi o a patra care să corecteze lucrurile”, crede clujeanul.

Martorii lui Iehova din Cluj comemorează, în 12 aprilie moartea lui Isus, respectând porunca dată de el.
La eveniment poate participa oricine, anunță reprezentanții cultului.
”Discursul biblic special durează o jumătate de oră. Este urmat de o discuție cu auditoriul, bazată pe un subiect biblic, care durează o oră.
Programul de Comemorare durează aproximativ o oră.
Programul începe și se termină cu o cântare și cu o rugăciune ținută de un Martor al lui Iehova. Este prezentat un discurs în care se explică importanța morții lui Isus și cum putem trage foloase în urma sacrificiului făcut de Dumnezeu și de Cristos pentru noi”, mai arată organizatorii comemorării.

În 2024, numărul mediu de pensionari din România a scăzut cu 21.000 de persoane față de anul anterior, ajungând la 4.959.000 de persoane. Dintre aceștia, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% din total, adică 4.590.000 de persoane, în scădere cu 11.000 față de 2023.
În anul 2024 comparativ cu anul 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4959 mii persoane, în scădere cu 21 mii persoane faţă de anul precedent, conform datelor publicate vineri de către Institutul de Statistică.
STUDIU. Au crescut PENSIILE, s-a redus numărul pensionarilor
Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4590 mii persoane, în scădere cu 11 mii persoane față de anul precedent.
Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii1 a fost de
25812 lei, în creștere cu 22,1% față de anul precedent.
Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2459 lei, în creștere cu 22,6% față de anul precedent.
„Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară”
Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,9% (comparativ cu 50,2% în anul precedent).
Anul trecut, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară în numărul total de pensionari.
Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (80,18%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,16%.
La nivel național, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 pensionari la 10 salariați.
„Ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă a pensiei medii este de 1.251 lei”
Acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariați în Municipiul București și județul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariaţi în județul Vaslui și 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.
Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.251 lei.
Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele Botoșani (1.946 lei), Vrancea (1.969 lei), Giurgiu (1.976 lei) și în Vaslui (1.998), iar cele mai mari valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele: Hunedoara 3.197 lei), Municipiul București (3.115 lei), Gorj (2.896 lei) și Brașov (2.892 lei).
Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG4 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în anul 2024, a fost de 1070,4 mii persoane. În rândul acestora cea mai mare pondere au avut-o persoanele din sistemul asigurărilor sociale de stat 90,8%, urmate de persoanele din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori 8,9% şi de persoanele din sistemul militar 0,3%.