Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ Peste 200 de cazuri de bullying și cyberbullying în școlile clujene. IȘJ Cluj a desfășurat activităţi de prevenție și informare a elevilor, a cadrelor didactice și a părinţilor privind acest fenomen

Publicat


Sala de Clasa cu logo Cluj24

Bullying-ul și cyberbullying-ul sunt fenomene grave care afectează  elevii, dar și părinții și profesorii. Majoritatea cazurilor de bullying în rândul copiilor se petrec în cadrul școlii, iar elevii sunt victime fie ale colegilor, fie chiar ale profesorilor.

Cazurile respective implică abuzul fizic, sexual, verbal, psihic sau hărțuirea online – cyberbullying.

Conform unui raport al Inspectoratului Școlar Județean (I.Ș.J.) Cluj, în anul școlar 2019-2020 au fost semnalate în județ un număr de 167 de cazuri de bullying și 52 de cyberbullying.

Documentul relevă că elevii din ciclurile primar și gimnazial sunt cei mai predispuși acestui fenomen.

175 de școli în campania de monitorizare

Cazurile înregistrate provin de la unități școlare ale județului Cluj și fac parte din campania de monitorizare a activităților privind fenomenul bullying în școli, derulată de Inspectoratul Școlar Județean Cluj în anul școlar precedent.

În cadrul campaniei privind educarea, prevenirea și diminuarea fenomenului bullying au participat 175 de unități de învățământ.

Ce acțiuni de prevenire au fost derulate?

La nivelul școlilor clujene au avut loc în anul școlar 2019-2020 activități și proiecte de prevenție a bullying-ului, adresate elevilor, dar și activități de informare asupra fenomenului, care s-au adresat atât cadrelor didactice, cât și părinților.

Celor două categorii din urmă le-au fost prezentate aspecte ale fenomenului ce țin de legislație, modalități și strategii de prevenire, manifestări sau modalități de intervenție.

Părinții elevilor din Cluj au putut beneficia pe parcursul anului școlar anterior de seminarii, care au avut ca scop informarea acestora cu privire la fenomenul bullying, dar și despre cum poate fi prevenit fenomenul, abordarea temelor precum „identitate online versus offline” sau a celor care prezintă comportamente ale copiilor cu potențial risc de a deveni agresori bullying.

Bullying-ul, în ședințele cu părinții

Totodată, unele școli au susținut în cadrul ședințelor cu părinții prezentări pe această temă, folosindu-se de instrumente precum materiale ori pliante informative, după cum transmite I.ȘJ Cluj.

Conform monitorizării derulate de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, au fost raportate de către școli, pe durata anului școlar precedent, 243 de intervenții realizate în cazuri de bullying și cyberbullying.

Acestea au inclus mai multe tipuri de activităţi şi acţiuni printre care activități de informare și educare pentru stoparea bullying-ului la clasa/clasele respective, activități de consiliere la orele de dirigenție susținute de consilierul şcolar, consilierea elevilor cu comportamente de tip bullying și cyberbulling, dar și consilierea părinților elevilor cu comportament de tip bullying și cyberbullying.

Activităţile de intervenţie desfăşurate în cazuri de bullying includ nu doar victimele şi agresorii, ci şi alţi factori care pot influenţa rezolvarea situaţiei cum sunt ceilalţi elevi – martorii, cadre didactice, părinţi.

Activitățile și proiectele desfășurate au implicat parteneriate ale școlilor de pe raza județului Cluj cu instituții precum Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Poliția Locală, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj sau ONG-uri.

Ce acțiuni de prevenție au fost desfășurate?

În școli din întreg județul Cluj au fost derulate acțiuni precum un flash mob intitulat „Stop bullying, stop violenţa”, care a presupus careu în curtea şcolii, dar și campanii de prevenire și lecții deschise cu teme precum „Violența nu este modul de a obține ce vreau!”, ,,Stop! Nu fii victimă!”, ,Polițistul, prietenul meu”, ”Cyber-Bullying- pericolul zilelor noastre”, ”Despre Bullying și practici dăunătoare asupra copiilor”, „Să oprim violența”, ”Fără bullying în şcoala noastră!”, „Stop violenţa în școală”, „Singuri acasă”, “Bullying-ul: cauze, forme, soluții”, “Cyberbullying-ul-internetul și rețelele de socializare”, “Bullying-ul în şcoli și răspunderea penală și contravenționala a minorului”, „Ai grijă de viața ta, Stop Bullying!”.

De asemenea, au avut loc vizite ale elevilor la IPJ Cluj – Centrul de prevenire a Criminalității dar s-au desfășurat și proiecte educaţionale precum „STOP bullying-ului / Spune NU intimidării”, propus de CJRAE Cluj, „Dreptul meu la imagine”, propus ISJ Cluj şi CJRAE Cluj, „19 Zile de activism  pentru prevenirea abuzurilor și violenţelor asupra copiilor și tinerilor”, ,Prevenirea victimizarii elevilor”, “Uniți împotriva bullying-ului și a cyberbulling-ului”(on-line), „Mânuța care nu lovește”, ”Spunem Stop violenței și bullyingului în școală”.

Informări ale cadrelor didactice și profesorilor

I.Ș.J. Cluj a desfășurat activităţi de informare a cadrelor didactice și părinţilor cu privire la fenomenul bullying (legislaţie, modalităţi şi strategii de prevenire, manifestări, modalităţi de intervenţie), deoarece este necesară o intervenţie pe mai multe direcţii pentru ca un program de prevenţie a comportamentelor de tip bullying să fie eficient.

”Conştientizarea de către adulţi – cadre didactice şi părinţi, a fenomenului bullying şi a impactului acestuia este esenţială în condițiile în care reacţia sau, dimpotrivă, lipsa de reacţie a adulţilor semnificativi în viaţa unui copil în cazurile de bullying va influenţa decisiv comportamentul ulterior al acestuia. Adulţii au rolul de a întări, a susţine şi a demonstra atitudinea anti-bullying pe care activităţile de prevenţie din şcoli încearcă să o formeze elevilor”, ne-a declarat inspectorul școlar general al I.Ș.J Cluj, Marinela Marc.

La nivelul școlilor din județul Cluj au fost luate o serie de măsuri de siguranță pentru prevenirea situațiilor de violență. Astfel, s-au instalat sisteme de monitorizare video, s-au împrejmuit curțile școlilor, s-au încheiat parteneriate cu Poliția și Jardarmeria, iar elevii au fost supravegheați de profesori în pauze sau s-au creat grupuri de suport anti-bullying.

Dacă cunoașteți, sunteți martorul sau victima fenomenului bullying (sau cyberbullying) nu ezitați să semnalați problema părinților sau Poliției. De asemenea, așteptăm pe adresa redacției raportarea oricărui caz al acestui fenomen.

Narcisa Corina Bud



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

Publicat

u cluj

FCU Craiova 1948 și FC Universitatea Cluj se vor întâlni sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 17:30 pe Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova unde vor disputa partida din etapa cu numărul șapte a play-out-ului Superligii, deplasare în urma căreia „U” Cluj trebuie să obțină victoria pentru a deveni lider în play-out.

FC Universitatea Cluj vine după o victorie obținută pe teren propriu împotriva echipei Poli Iași, victorie care a îndepărtat-o la opt puncte de locurile din subsolul clasamentului. Echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău a pierdut teren în fața celorlalte echipe și părea în cădere liberă până la meciul de miercuri, venind după înfrângeri împotriva echipelor Oțelul Galați și Petrolul Ploiești, dar în urma victoriei obținute miercuri, „șepcile roșii” păstrează șanse să încheie play-out-ul pe prima poziție.

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

FCU Craiova 1948 traversează o perioadă de criză și se află pe ultima poziție din play-out cu patru partide rămase din actualul campionat. Echipa lui Eugen Trică are doar trei puncte obținute în cele șase partide disputate în play-out și este în pericol de retrogradare, dar cu o victorie pe teren propriu împotriva Universității Cluj, echipa craioveană poate scăpa de ultimele poziții din clasament și să reintre în calcule pentru salvarea de la retrogradare.

„U” Cluj a obținut două victorii în cele două întâlniri cu FCU Craiova 1948

Partida din turul campionatului regular s-a desfășurat la 28 iulie pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova unde ambele echipe au oferit spectacol, în respectiva partidă marcându-se șapte goluri și „U” Cluj s-a impus cu scorul de 4-3 cu o revenire de senzație în ultimele 10 minute când gazdele conduceau cu un gol, dar căpitanul clujenilor, Alexandru Chipciu a reușit o dublă în minutele 80, respectiv 86 și a adus victoria echipei sale, astfel oaspeții au reușit să obțină cele trei puncte.

În returul disputat la 3 decembrie pe Stadionul Cluj Arena, gazdele s-au impus cu 2-1, golurile fiind marcate de Ianis Stoica și Daniel Popa pentru gazde, iar pentru oaspeți a marcat Bahassa, astfel FC Universitatea Craiova a obținut toate punctele în înfruntările directe împotriva echipei U Craiova 1948.

Dacă va câștiga partida din deplasare împotriva echipei FCU Craiova 1948, „U” Cluj se va salva matematic de la retrogradare. Echipa lui Neluțu Sabău se află pe a patra poziție în play-out cu 29 de puncte, în timp ce adversare ei de mâine de seară se află pe ultimul loc din campionat care duce în Liga a II-a a României.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24. Alexandru Cordoș (PSD): Electoratul de stânga vrea o schimbare. Vor fi schimbări în județul Cluj

Publicat

cordos

Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a fost desemnat candidat al social-democraților la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj. Fost consilier local la Cluj-Napoca, fost senator două legislaturi, în prezent consilier județean, acesta explică în podcastul ”Test de sinceritate”, realizat de Vasile Măgrădean, la Cluj24 de ce a decis să treacă la nivelul următor și să vizeze câștigarea funcției de președinte al CJ Cluj.

Alexandru Cordoș spune că PSD este în opoziție la nivelul județului Cluj și că electoratul de stânga vrea o schimbare.

”Cred că o să vedeți lucruri interesante, o să vedeți multe schimbări în județul Cluj, în comunitățile în care Partidul Social Democrat are șanse foarte mari de a câștiga alegerile și eu cred că o să vadă o schimbare foarte bună și la nivelul județului Cluj”, a spus Cordoș.

Proiectele lui Cordoș

Candidatul PSD a prezentat și o serie de proiecte pe care dorește să le implementeze dacă va fi ales, printre care înființarea unei companii de transport public de călători în județul Cluj, în partneriat public-privat, dar și a unui parc industrial pentru produse fructe de pădure și produse montane în zona Huedinului.

De asemenea, Alexandru Cordoș propune și înființarea unei reprezentanțe a județelor din Transilvania la Bruxelles.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

Publicat

tachtsidis

La finalul meciului CSU Craiova – CFR Cluj 0-1, mijlocașul grec al clujenilor, Panagiotis Tachtsidis, a avut un discurs dur la adresa lui Adrian Mutu, fostul lui antrenor.

Tachtsidis nu crede că va mai continua la formația din Gruia din sezonul viitor și a avut un discurs dur la adresa fostului antrenor, Adrian Mutu. Tehnicianul îl criticase după ce a luat roșu în 0-4 cu Corvinul, în Cupa României, declarând: „Cu Tachsitidis nu m-am mai întâlnit și nu mai vreau să mă întâlnesc niciodată”, scrie GSP.

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

„Văd că se vorbește mult despre mine. Nu ştiu cine spune lucruri urâte despre mine și nu-mi pasă, deoarece ştiu cum este în fotbal. S-a văzut calitatea mea în teren, ştiu ca sunt unul dintre cei mai buni jucători din campionat. Nu dau explicaţii celor care m-au criticat după acel cartonaş roşu. Știu că am făcut o greşeală mare.

Nu ştiu ce a spus acest tip (n.r – Adrian Mutu) despre mine. Nici măcar nu-mi pasă, pentru că ne-a lăsat într-un moment foarte dificil pentru noi, după acel 0-4. A lăsat echipa şi a plecat. Pentru mine nu are caracter! A vrut să se salveze.

Când echipa este într-un moment greu trebuie să stai să lupţi alături de echipă. Nu să pleci”, a spus Tachtsidis, potrivit OrangeSport.

Apoi a dezvăluit că are șanse mici să mai joace și din sezonul viitor în Gruia: „ Nu cred că voi rămâne la acest club deoarece nu cred că cei din club mă doresc. Mai am câteva jocuri la acest club și voi da 100% în teren. După aceea vedem ce se întâmplă.

Toţi au spus că sunt terminat și că nu mai joc nimic, dar le-am arătat tuturor că am dat totul în fiecare meci. Le-am demonstrat că sunt un jucător de mare calitate”, spune Tachtsidis.

Citește mai departe

EVENIMENT

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Publicat

flaviu udrea

Flaviu Udrea, consilier local la Florești, și-a depus candidatura din partea Alianței Uniți pentru Florești USR+ARI pentru funcția de primar al celei mai mari comune din România.

„Floreștiul nu mai poate irosi încă patru ani. Alianța Uniți pentru Florești USR+ARI este alternativa la actuala administrație locală, care în ultimii ani și-a văzut doar interesele proprii și mai puțin pe cele ale cetățenilor. Pe 9 iunie trebuie să facem o schimbare dacă vrem să scăpăm de haosul din trafic și de cel imobiliar, dacă vrem ca și copii noștri să învețe la școli aproape de casă și dacă ne dorim un aer mai respirabil și mai puțin poluat în Florești“, a declarat Flaviu Udrea.

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Acesta se angajeză să facă o prioritate din dialogul cu locuitorii Floreștiului și își dorește ca aceștia să fie implicați în contrucția viitorului comunei.  ,,Nu promit că voi face minuni sau că lucrurile se vor schimba peste noapte. Dar mă voi pune în slujba floreștenilor și voi face tot ce îmi stă în puțință pentru a face din Florești un loc mai bun de locuit pentru noi și copiii noștri. Doar lucrând împreună cu locuitorii Floreștiului putem face din cea mai mare comună din România, și cea mai modernă localitate din țară.”

Flaviu Udrea a subliniat că la fel de importantă este componența Consiliului Local: „Doar având o majoritate în Consiliu Local putem schimba ceva în comuna noastră. Alianța Uniți pentru Florești înseamnă nu doar Flaviu Udrea. Înseamnă și Daniel Meze, care va fi viceprimarul Floreștiului, înseamnă și Lucian Contraș, Daniel Bitică, Mihai Vădan, Darius Blaj, actuali consilieri locali care cunosc foarte bine problemele comunei noastre, dar și alți colegi care sunt gata să se pună în slujba floreștenilor. Pe 9 iunie există o singură opțiune pentru Florești: Alege oameni buni!”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax