EVENIMENT
EXCLUSIV. Olimpicii Clujului. Alex Bologa (judo): Este un sport de disciplină, care se bazează mult pe RESPECT și comunicare

„Dizabilitatea mea mi-a deschis ochii pentru a-mi vedea adevăratele abilități”, spunea Robert M. Hensel. O dizabilitate nu e un capăt de drum. Poate fi un nou început. Alex Bologa are o dizabilitate, dar asta nu l-a împiedicat să devină campion mondial la judo și să ia medalii la două olimpiade. Este singurul sportiv din România cu deficiență totală de vedere.
Alex s-a născut în satul Derșida, com. Bobota din jud. Sălaj. Are 28 de ani și practică judo din 2011. Este nevăzător de la 6 ani. „Am făcut dezlipire de retină la ambii ochi, operația făcută în Belgia nu a reușit așa că de atunci văd lumea cu alți ochi”, glumește el.
EXCLUSIV. Olimpicii Clujului. Alex Bologa (judo): Este un sport de disciplină, care se bazează mult pe RESPECT și comunicare
A început să practice mai întâi înotul, de la vârsta de 6 ani. În clasa a 6-a a fost descoperit de Sally Lamont, președintele Comitetului Paralimpic Român. Apoi a fost selectat, în urma unui trial efectuat de CS Universitatea Cluj și CSM, în grupele de judo. „Făceam antrenamente de două ori pe săptămână la școală până prin 2013, după care am început antrenamente cu sportivi fără dizabilități la Academia de judo „Florin Berceanu”. Din 2017 sunt legitimat la „U”. Judo-ul este singurul sport de contact accesibil nevăzătorilor. Este un sport de disciplină, care se bazează foarte mult pe respect și comunicare. Mi-a plăcut din prima clipă să învăț procedeele, să le aplic, să am la fiecare antrenament o nouă provocare”, spune Alex.
Se ascut celelalte simțuri atunci când nu vezi? „Nu neapărat… Nevoia te învață să le folosești mai mult, e adevărat, dar niciodată nu vor putea suplini în totalitate văzul. Ești nevoit să devii mult mai atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău și apelezi la fiecare detaliu ca la un reper”, mai spune Alex.
După terminarea liceului pentru deficiențe de vedere din Cluj a urmat cursuri de psihopedagogie specială în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației de la UBB. În paralel a făcut și un postliceeal de masaj.
Alex Bologa, posesor al centurii negre cu doi dani, este singurul reprezentant al României la Jocurile Paralimpice ce se desfășoară anul acesta la Paris, imediat după încheierea Jocurilor Olimpice. Nu mai știe exact câte medalii are. A participat la JO din 2016 de la Rio de Janeiro și la cele de la Tokyo din 2020. A luat la ambele medalia de bronz la categoria 60 kg. În 2023 a câștigat titlul mondial la 73 kg la Birmingham. Este și cvadruplu campion european.
„Vreau să particip și la Olimpiada din 2028 de la Los Angeles”
Vrea să se autodepășească în acest an. „Fiind lider în clasamentul mondial, ar trebui să fac o figură frumoasă. Trebuie să fiu atent la fiecare adversar. Sportivul din Kazahstan și cel din Germania sunt competitori serioși. Împreună cu antrenorii mei, Geanina Andreică și Gergely Tamas, vom pregăti foarte bine fiecare luptă”, spune Alex.
Are două antrenamente zilnic, de luni până sâmbătă inclusiv, o oră jumate dimineața, pregătire fizică și la fel seara, pregătire tehnico-tactică.
Jocurile Paralimpice de la Paris se desfășoară între 28 august și 9 septembrie, Alex intrând în competiție pe 6 septembrie. Este susținut atât de clubul „U” cât și de Comitetul Paralimpic Român.
Ce planuri de viitor are? „Vreau să particip și la Olimpiada din 2028 de la Los Angeles, apoi mă gândesc la o carieră în antrenorat. Nu neapărat doar la grupe de copii cu dizabilități dar da, ei vor fi principalii vizați, mai spune Alex.
„Doar pentru că unui bărbat îi lipsesc ochii, nu înseamnă că îi lipsește vederea”, spunea Stevie Wonder. Alex dovedește asta zi de zi. Îi ținem pumnii la Paris… Succes, Alex!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Adrian Năstase: „Contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania a fost o chestie deșteaptă, pe care a omorât-o Băsescu”

Fostul premier Adrian Năstase a declarat că proiectul autostrăzii Transilvania, semnat cu compania americană Bechtel în 2003, a fost „o chestie deșteaptă”, dar care a fost „omorâtă” de Traian Băsescu.
Fostul prim-ministru PSD Adrian Năstase este de părere că sistarea lucrărilor în 2005 a fost o decizie greșită care a dus la întârzierea finalizării autostrăzii cu decenii, a arătat acesta, recent, pentru EVZ.ro.
„A fost o chestie deșteaptă, pe care a omorât-o Băsescu, din păcate. Nici măcar nu a fost presiunea americană. Americanii erau interesați, cum sunt și acum, în chestiunii legate de armament. Nu au nicio treabă cu celelalte povești, sunt și departe, contactele sunt dificile, businessul e dificil, bursele sunt diferite. Eu am văzut autostrada făcută de Bechtel în Croația. Incredibilă. Și am spus: hai să îi legăm pe americani mai bine de noi printr-un proiect economic. Ideea a fost a mea. I-am convins să vină, am reușit să facem un contract care era foarte bun, dar după ce l-am terminat, după ce a încheiat, și practic, în 2007, autostrada trebuia să fie gata. Am deschis povestea asta și cu Boc, la Cluj, ei erau interesați. UMDR-ul era interesat, erau ungurii, care construiseră deja legătura pe zona lor”, a explicat Năstase.
Proiectul ar fi fost blocat intenționat de Băsescu
Fostul premier susține că lucrările au fost blocate intenționat de administrația Băsescu, sub pretextul unei investigații privind presupuse fapte de corupție.
„În 2005, imediat după alegeri, Băsescu a spus: Oprim toată lucrarea, pentru că trebuie să vedem ce mită au dat americanii Guvernului Năstase și lui Năstase. Practic, un an și jumătate, șantierele au fost blocate cu echipamentele pe care băieții aceștia le aduseseră din Turcia, din Bulgaria, după care s-au supărat și au spus: poate sunteți ocupați, poate vă deranjăm. Au venit, au cerut să facă ai noștri planurile pentru autostradă, au dat peste cap prețurile, au înnebunit toată povestea asta”, a adăugat fostul premier.
Autostrada Transilvania, un proiect încă neterminat
La peste 20 de ani de la startul lucrărilor, Autostrada Transilvania este departe de a fi terminată și ar putea să fie complet funcțională abia în 2032. Traseul inițial de 415 kilometri a fost redus însă la doar 275 de kilometri.
Recent, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că va semna, până la finalul lunii aprilie, contractul pentru lotul Meseș (41 km), cu termen de finalizare de șase ani și jumătate. Acesta este cel mai scump tronson din întreaga autostradă, cu o valoare estimată de 1,34 miliarde de euro fără TVA.
„E un proiect de care și-au bătut joc”
Potrivit fostului prim-ministru PSD, costurile au explodat din cauza deciziilor administrative proaste luate de guvernele care au urmat.
„Și acum se chinuie să finalizeze această autostradă, care este importantă, dar costă de nu știu câte ori mai mult. E un proiect de care și-au bătut joc”, a criticat Năstase.
Năstase a mai adăugat că documente din WikiLeaks arată că inclusiv ambasadorul SUA la București a fost interesat de soarta contractului în perioada de după stoparea lucrărilor: „În WikiLeaks sunt niște declarații ale ambasadorului american care s-a dus la Berceanu să întrebe de ce nu dau drumul la proiect, de ce nu plătesc lucrările care se făcuseră și așa mai departe. Trebuie să vezi discuția pe care o relatează ambasadorul american”, a mai spus el.
Suspiciuni de luare de mită
Fostul premier a mai dezvăluit că a fost nevoit să intervină pentru a clarifica suspiciunile de corupție asociate proiectului Bechtel.
„Pentru că tot persista ideea că Bechtel mi-a dat mită, la un moment dat, i-am scris directorului de la Bechtel și am spus următorul lucru: dacă nu dați o dezmințire că nu ați dat bani în România pentru proiectul acesta, îi voi scrie procurorului general al Statelor Unite, pe care îl cunosc să vă ancheteze pentru că înseamnă că voi acceptați tacit că ați dat șpagă în România, or lucrul acesta în Statele Unite, la vremea aceea, se pedepsea. Acum înțeleg că sunt mai relaxați”, a afirmat acesta.
Autostrada Transilvania rămâne una dintre cele mai mari promisiuni neonorate din infrastructura României. Proiectul care trebuia finalizat în urmă cu peste două decenii s-a transformat într-o epopee a amânărilor, blocajelor și costurilor uriașe.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Incendiu de vegetație în zona lacurilor de la Mărtinești. Flăcările s-au întins pe circa 25 de hectare

Un incendiu de vegetație a izbucnit sâmbătă seara, 22 martie, în localitatea Mărtinești, județul Cluj. La fața locului au intervenit două autospeciale de stingere aparținând Detașamentului de Pompieri Turda.
La fața locului au intervenit două echipaje ale Detașamentului de Pompieri Turda cu autospeciale de stingere.
Flăcările s-au extins rapid, cuprinzând aproximativ 25 de hectare de teren, potrivit informațiilor transmise de ISU Cluj. Din fericire, intervenția promptă a echipajelor a împiedicat extinderea incendiului către zone locuite, neexistând pericol pentru case.
Pompierii au reușit să lichideze incendiul, evitând astfel pagube suplimentare.
Update
„Pompierii turdeni au finalizat o intervenție amplă pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe raza localității Mărtinești. Flăcările au afectat o suprafață de aproximativ 25 de hectare, iar prin intervenția promptă a forțelor noastre s-a reușit localizarea incendiului. Astfel, au fost protejate trei case de locuit, una dintre ele având peste 200 de metri pătrați. În schimb, misiunea a fost dificilă, deoarece focul a cuprins cu repeziciune atât vegetație uscată, cât și trestie și stufăriș. Solicitarea a venit la ora 18.36, astfel că la fața au fost trimise două echipaje”, a adăugat ISU Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Mașină răsturnată în șanț la Izvoru Crișului, pe DN1 Cluj-Oradea. Doi adulți și o minoră, evaluați de paramedici

O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile, la Izvoru Crișului, județul Cluj. Doi adulți și o minoră de 10 ani sunt consultați de paramedicii SMURD.
Pompierii din Huedin intervin sâmbătă seară la un accident petrecut pe raza localității Izvoru Crișului. O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, pe raza localității Izvoru Crișului. În accident a fost implicat un autoturism, găsit de către forțele noastre răsturnat în afara părții carosabile. Nu au existat victime încarcerate, iar un bărbat și o femeie de aproximativ 50 de ani, alături de o minoră de 10 ani, sunt evaluați de către paramedicii SMURD. Toate persoanele sunt conștiente și cooperante”, a transmis ISU Cluj.

U-Banca Transilvania și-a continuat parcursul solid în Liga Națională, reușind o nouă victorie pe teren propriu. Clujenii au învins sâmbătă, 22 martie, formația CSM Corona Brașov cu scorul de 96-84, într-o partidă disputată la BT Arena, de la ora 18.
Echipa antrenată de Mihai Silvășan a început meciul mai greu, fiind condusă după primul sfert cu 16-25. Totuși, alb-negrii au revenit puternic în al doilea sfert, intrând la pauză cu un avantaj de 48-37.
Diferența a crescut și mai mult în sfertul al treilea, când U-BT a dominat clar jocul și a ajuns la 74-57. Deși Corona Brașov a încercat să recupereze în ultimul sfert, clujenii au gestionat bine finalul de meci și au obținut un succes meritat, scor 96-84.
U-BT Cluj-Napoca, locul doi în clasament
Această victorie consolidează poziția în Liga Națională de Baschet Masculin 2024-2025 a „studenților”, care ocupă în prezent locul 2, cu 19 victorii, 5 înfrângeri și 43 de puncte. Clujenii se află la un singur punct în spatele liderului CSM Oradea, care are 44 de puncte.
În meciul tur, U-BT a câștigat clar cu 107-67, iar și în această confruntare a demonstrat superioritatea în fața adversarilor de sub Tâmpa, care a acumulat 16 rezultate positive și 8 eșecuri.