Connect with us

EDUCATIE

EXCLUSIV. Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj: Copii de 12 ani consumă droguri. Substanțele interzise ajung în toate școlile (II)

Publicat


Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj, droguri în școli

Lupta împotriva consumului de droguri în școli se dă pe mai multe planuri la Cluj. Școala are, desigur, un rol important, dar face cât poate să facă. Tocmai pentru că vârsta celor care consumă substanțe halucinogene a scăzut, că s-a ajuns ca elevi de 12 ani, de 13 ani, să aibă acces la droguri și să le consume, este necesar ca și părinții să se implice.

Pe lângă programele pe tema consumului de droguri derulate în școli, și nu sunt puține, Inspectoratul Școlar Cluj le-a trasmis cadrelor didactice să aibă discuții și cu părinții elevilor pe această temă, chiar și online.

Mai mult, Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj, a declarat într-un interviu acordat pentru Cluj24 că a cerut și ajutorul Mitropolitului Andrei, pentru a implica și Biserica în această luptă.

Ce pot face părinții?

Este important că părinții să cunoască programul din timpul liber al copiilor, cercul de prieteni, să îi observecu atenție când se întorc acasă de la petreceri, din excursii, chiar să le caute prin haine, spune Marinela Marc.

„E imposibil dacă petreci timp cu copilul tău și îl cunoști, să nu observi că se întâmplă ceva în comportamentul lui. În momentul în care începe să aibă absențe, să le scadă motivația la învățare, școala să semnaleze că ceva se întâmplă cu copilul, e imposibil, ca părinte, să nu fii primul care vede acest lucru.

Dar, din păcate, sunt și părinți, și în special cei care au posibilități financiare, care se limitează la a le acoperi timpul liber cu diverse activități bugetate de către familie, scuzându-se cu programul de lucru foarte încărcat.

Or toate acestea nu pot suplini timpul pe care un părinte îl acordă copilului, și de aici apar cele mai multe divergențe și probleme, nu neapărat legat de consumul de droguri și de substanțe interzise, dar pe fondul acesta, al lipsei de comunicare și al lipsei de atenție din partea părinților, pot apărea și astfel de lucruri”, susține șefa IȘJ Cluj.

Lipsa de comunicare și curiozitatea, printre motivele care duc la consumul de substanțe interzise

De multe ori, arată Marinela Marc, în chestionarele pe care cadrele didactice le dau elevilor la școală, sigur, sub protecția anonimatului, cei mai mulți reclamă lipsa de comunicare.

„E vorba de faptul că nu sunt înțeleși, că nu sunt apreciați la justa valoare, că nu sunt apreciați de părinți, în primul rând, că aceștia au mult mai multe așteptări de la ei. Or pe fondul acestor dezechilibre emoționale poate începe și consumul de droguri și de astfel de substanțe.

De asemenea, din curiozitate, poate de multe ori, pentru că nu au puterea de a spune <<nu>> cercului de prieteni, consumă.

Dar dacă ar discuta despre aceste lucruri deschis și acasă, nu doar cu profesorii sau cu psihologul școlar – mulți nu o fac nici la școală – atunci poate că s-ar putea să se intervină mult mai repede, până ce nu ajung la dependență”, susține șefa IȘJ Cluj.

Consilierea psihologică se face doar benevol

La școală, acești copii care consumă droguri, dar nu numai, pot face consiliere psihologică dar, spune Marinela Marc, și această activitate este benevolă.

„Atâta timp cât copilul nu dorește să participe sau părintele nu își dă acordul ca el să participe la servicii de consiliere, școala nu-l poate obliga pe copil să meargă la psihologul din unitatea de învățământ”, a precizat aceasta.

Planul de bătaie al ISJ

Marinela Marc spune că anul trecut, când într-o săptămână au fost două cazuri în școlile din Dej și Huedin, și-a dat seama că, pe lângă multele activități pe care Inspectoratul Școlar le derula deja în parteneriat cu Poliția și cu Centrul Antidrog, era nevoie de o acțiune cu impact imediat, în care să fie cuprins tot județul.

„Am stat atunci cu domnul Sebastian Marcu de la Centrul Antidrog, cu care avem o foarte bună colaborare, l-am invitat la o discuție și mi-am dat seama că fără resurse nu prea putem face mare lucru, că și la ei resursele, în special cele umane, sunt limitate. Au foarte puțini angajați și gestionează o întreagă regiune.

Și din discuții s-a născut ideea colaborării cu Clubul Lions, despre care domnul Marcu știa că are un program antidrog bine structurat și cu personal specializat în formarea de resurse, dar și un manual cu informațiile necesare cadrului didactic, care, la rândul lui, să poată fi diseminat cu elevii, cu profesorii, dar și cu părinții”, a arătat Marinela Marc.

Așa a început colaborarea IȘJ Cluj cu Clubul Lions și în foarte scurt timp, în doar două săptămâni, a fost pus la cale un program de formare a personalului.

„Era vacanța din octombrie atunci. Și toată vacanța, dar și câteva weekenduri care au urmat, din fiecare școală din județul Cluj am format o <<persoană resursă>>. A fost un curs de trei zile, un curs serios, în care oamenii au aflat foarte multe lucruri, dar mai ales modalități de intervenție.

Nu credeau că ne putem mișca așa de repede să mobilizăm resurse din toate școlile. Am format grupuri țintă la Dej, Gherla, Câmpia Turzii, Turda, Huedin și Cluj-Napoca, în mai multe serii”, precizează Marinela Marc.

Interes mare din partea cadrelor didactice

Apoi, cadrele didactice care au fost la cursuri au diseminat informația colegilor, după care li s-a solicitat să organizeze și întâlniri cu părinții.

„Le-am cerut să ne dea inclusiv numărul de părinți participanți, pentru că am vrut să vedem și care este feedback-ul acestora și cât de interesați sunt de această problemă.

Aceea a fost o acțiune punctuală, independent de ce activități desfășurăm noi în mod frecvent. Și pot să vă spun, de exemplu, că în acest an, pe lângă această campanie de formare a cadrelor didactice, am mai desfășurat astfel de cursuri și prin Casa Corpului Didactic Cluj.

Tot așa, în parteneriat cu Centrul Antidrog, au fost 19 astfel de activități de formare, în care au fost cuprinse peste 200 de cadre didactice”, a precizat Marinela Marc.

Mesajul antidrog pentru elevi

În ceea ce îi privește pe elevi, aceștia sunt angrenați într-o mulțime de activități, primesc informații și explicații, se întâlnesc cu polițiști, medici sau psihologi.

„Am avut, de exemplu, trei proiecte județene în care au fost cuprinși aproximativ 14.000 de elevi. De asemenea, participă foarte bine școlile și elevii noștri la concursul național <<Mesajul meu antidrog>>, organizat anual în parteneriat cu Centrul Antidrog”, arată șefa IȘJ Cluj.

Anul trecut, au fost peste 20 de activități de acest fel, în care au fost implicați aproximativ 15.000 de elevi și peste 650 de cadre didactice.

După aceea sunt alte proiecte și campanii la nivel județean la care participă elevii. „Cele două fețe opuse”, „Să vorbim despre droguri”, un proiect destinat elevilor de gimnaziu și un alt proiect, „Să vorbim despre dependență”, dedicat elevilor din clasele de liceu.

Există și un proiect al ministerului de resort, „Go Up not High, să vorbim despre marijuana”, destinat tot elevilor de liceu.

Sunt aproape 100 de astfel de activități educaționale în tot județul, cu peste 7.000 de beneficiari, elevi de liceu și de gimnaziu.

„De asemenea, vreau să vă spun că am decis ca toate școlile, în cadrul săptămânii Școala Altfel să aibă cel puțin o activitate cu această tematică și am avut peste 150 de astfel de activități, cu peste 14.000 de elevi implicați”, a mai punctat Marinela Marc.

Poveștile foștilor consumatori de droguri au cel mai mare impact

IȘJ s-a implicat ca partener și în alte proiecte care au venit spre instituție. Un exemplu este cel pe care îl derulează Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) din cadrul Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Poliția și cu Centrul Antidrog.

„De foarte mare impact este faptul că la aceste conferințe vin și tineri foști consumatori de droguri. Modul interactiv și onestitatea cu care își prezintă povestea cutremurătoare de viață în fața colegilor de generație, cred că este de mult mai mare impact decât toate discursurile adulților care le prezintă informații, relevante altfel, despre aceast lucru”, a declarat șefa IȘJ Cluj.

Un alt proiect derulat în parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție Cluj, „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat! Alege inspirat”, este derulat în 5 școli în acest an.

De asemenea sunt școli cuprinse în programul „Împreună prindem curaj”, finanțat de către Ministerul Educației, dar sunt și alte activități și proiecte la nivel local și județean, în parteneriat cu diverse entități care doresc să sprijine acest demers al Inspectoratului Școlar.

Marc: „Poate părea o glumă sau ceva care e foarte departe de noi, până în momentul în care se întâmplă”

„Activitatea de prevenție și de educație a tinerilor este foarte importantă, nu cred că este școală și clasă care să nu aibă periodic o astfel de activitate, în care să aibă invitați reprezentanți ai diverselor instituții, medici, polițiști și psihologi”, a mai spus Marinela Marc.

Ea a reiterat faptul că este extrem de important ca părinții să observe copiii, să le știe programul și să abordeze deschis orice subiect, inclusiv acesta, cu ei.

„Pentru că poate părea o glumă sau poate părea ceva care e foarte departe de noi, până în momentul în care se întâmplă și, din păcate, avem și foarte puține opțiuni, nu toate clinicile au secții de psihiatrie infantilă, specializate în tratarea unor astfel de adicții.

La Cluj avem 10 paturi, cred, la Clinica de Psihiatrie Infantilă și vin copii din toată regiunea, nu doar din județul Cluj”, a mai punctat Marinela Marc.

Șefa IȘJ Cluj spune că investiția în astfel de centre este necesară, pentru că nu e suficient ca un consumator de substanțe halucinogene să fie internat o vreme și apoi să plece acasă, pentru că este nevoie și de terapie post internare, până la recuperarea integrală.

Inclusiv Biserica este implicată în lupta contra consumului de droguri

Cardele didactice din Cluj sunt interesate și implicate în procesul de informare și nu numai, dar ajutorul părinților este unul extrem de important. Iar totul începe cu informarea acestora. Este esențială.

„Am cerut cadrelor didactice, după ce au fost date rezultatele la simulările examenelor naționale, să se focuseze în special pe comunicarea cu părinții pe acest subiect.

Acum știu că și părinții sunt foarte ocupați și vin din ce în ce mai rar la școală, atâta timp cât au în varianta electronică catalogul și absențele. Dar dacă nu pot fizic, măcar online să facă câte o întâlnire tematică pe acest subiect. Pentru că e foarte important să conștientize și ei”, a mai spus Marinela Marc.

Șefa IȘJ Cluj a discutat inclusiv cu Mitropolitul Andrei despre această problemă. Astfel, se încearcă și cu ajutorul preoților, după slujbele de la biserici, să fie adus în atenția tuturor pericolul pe care îl reprezintă consumul de droguri.

„Până la urmă, orice efort și orice discuție pe acest subiect cred că este importantă”, a conchis Marinela Marc.

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Georgiana Teodorescu (AUR): România a avut comisar european pentru Transporturi timp de 5 ani.Rezultatele? Zero pe toate liniile

Publicat

georgiana teodorescu

Georgiana Teodorescu, candidat AUR pentru Parlamentul European, o acuză pe Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, că nu a făcut aproape nimic în mandatul său de 5 ani la Bruxelles.

„Toți românii știu că suntem în urmă cu infrastructura. Zi de zi de ne confruntăm cu șantiere care ajung în scurt timp să aibă 34 de ani de la inaugurare.

Mortalitatea pe șoselele României este printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Acestea sunt doar câteva dintre problemele de zi cu zi ale românilor, unele pentru care mulți au avut speranța că se va găsi o soluție dacă țara noastră va avea comisar european pentru transporturi.

Doar că planurile din 2019 nu s-au concretizat. Adina Vălean a urmărit mai degrabă interesele Ursulei von der Leyen și ale prietenilor ei din PPE.

Cu ce rămânem la finalul mandatului de comisar european al Adinei Vălean?

Probleme rămase

Cu multe probleme, în mare parte aceleași. În raportul său recent, Curtea Europeană de Conturi (CEC) examinează cauzele numărului crescut al deceselor în urma accidentelor în traficul rutier în UE. În acest document, UE arată cu degetul spre țara noastră ca fiind fruntașă la rata mortalității în transportul rutier, cu 86 decese la 1 milion de locuitori, în 2022.

Motivele sunt cunoscute de toți: infrastructura la pământ, lipsa investițiilor în transportul feroviar, rutier sau naval.

Există numeroase exemple legate de cum ar fi putut doamna Vălean să își ajute țara.

Vă dau un exemplu: Canalul Rin-Main-Dunăre care este un coridor vital pentru transportul de mărfuri în Europa și ar fi avut nevoie de o consolidare a rețelei transeuropene pentru a îmbunătăți inter modalitatea și conectivitatea cu alte regiuni, precum Marea Neagră.

Acest canal putea să fie modernizat și declarat operabil, cu ajutorul doamnei Vălean, ceea ce ar fi adus multiple beneficii României.

Modernizarea și extinderea infrastructurii de transport ar fi putut stimula dezvoltarea economică în regiunile din apropierea Dunării și Mării Negre, generând locuri de muncă și creștere economică în zonele rurale și urbane deopotrivă.

De asemenea, modernizarea și funcționarea canalului ar fi dus la îmbunătățirea infrastructurii de transport maritim și fluvial, ceea ce ar facilita accesul la piețele europene și internaționale pentru produsele românești.

Canal în paragină

Nu mai spunem că transportul fluvial ar fi ajutat la decarbonizarea Europei ceea ce ar fi dus la aprecierea doamnei Vălean în grupul ei de prieteni „ecologiști” de la Bruxelles.

Însă, tot transportul românesc, inclusiv canalul cu pricina, a fost lăsat în paragină și dat uitării pentru că doamna Vălean are treburi mai importante – se ocupă de extinderea rețelei TEN-T către Ucraina și Moldova.

România a avut în ultimii 10 ani comisari europeni pentru dezvoltare regională și transport. Cu ce ne-a ajutat deținerea acestor funcții? Cu nimic!

Dimpotrivă, există un decalaj uriaș între regiuni din România și cele din statele vestice din Uniunea Europeană, iar la nivelul infrastructurii de transport suntem, probabil, singura țară europeană care nu are capitala conectată la celelalte capitale europene printr-o autostradă.

Cam aceasta e realitatea cu care ne confruntăm!

Pe 9 iunie avem șansa de a avea europarlamentari patrioți, care să apere cu adevărat interesele românilor și, de ce nu, în sfârșit un comisar european care să se lupte pentru propria țară, nu pentru păpușarii pe care îi are în spate la Bruxelles!”, a declarat Georgiana Teodorescu, candidat AUR pentru Parlamentul European.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc: 4,5 milioane de euro alocați pentru sportul clujean. Cu 25% mai mult decât anul trecut. Ce sumă a primit U Cluj

Publicat

De

Finanțări cluburi sportive Cluj

4,5 miloane de euro, fonduri nerambursabile, au fost alocați, marți, pentru 37 de asociații și structuri care activează în domeniul sportului în Cluj-Napoca.

Finanțările pentru sportul clujean au crescut de 7 ori din 2012 până acum, potrivit primarului Emil Boc.

Emil Boc: 4,5 milioane de euro alocați pentru sportul clujean. Cu 25% mai mult decât anul trecut. Ce sumă a primit U Cluj

Suma din acest an, 21.875.000 lde ei, care reprezintă aproximativ 4,5 milopane de euro, este cea mai mare de până acum pentru susținerea activităților sportive.

„Investițiile în sport sunt prioritare pentru Primăria Cluj-Napoca, iar clujenii au creat de-a lungul timpului o comunitate care iubește și respectă sportul.

Finanțările nerambursabile pentru structuri sportive se adaugă investițiilor pe care municipalitatea le-a făcut în ultimii ani pentru susținerea sportului de masă: bazele sportive cu acces gratuit, zone cu aparate de fitness prin toate cartierele orașului, piste de biciclete, zone cu terenuri de sport în noile proiecte de parcuri, extinderea zonelor verzi etc.

Dacă în 2012, alocările pentru sport au fost în valoare de 600.000 de euro, suma a crescut de 7 ori în 2024, la 4,5 milioane de euro”, a transmis Emil Boc.

Cine a primit cei mai mulți bani

Clubul de Fotbal Universitatea Cluj a primit peste 12,2 milioane de lei, cea mai mare sumă, iar Asociația Club Sportiv U-BT a primit 2,6 milioane de lei.

De asemeena, Clubul Sportiv Universitatea a primit 3,5 milioane de lei, Clubul Sportiv CFR Cluj a primit 110.000 de lei

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Cum pot renunța la fumat femeile însărcinate fumătoare. Campanie a UBB Cluj-Napoca

Publicat

fumat

Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Michigan State University, University of Michigan și Wake Forest University SUA, implementează în perioada ianuarie 2023 – decembrie 2024 un program gratuit de renunțare la fumat în rândul femeilor însărcinate fumătoare. 

„Cu ajutorul unei aplicații mobile și sesiuni de consiliere specializată pentru renunțarea la fumat, oferă sprijinul necesar pentru ca aceste viitoare mămici să își poată îndeplini obiectivul de a renunța la fumat în timpul sarcinii și postpartum.

UBB Cluj IMPLEMENTEAZĂ într-un parteneriat un program GRATUIT de renunțare la fumat în rândul femeilor însărcinate fumătoare

Aplicația testată în cadrul acestui program este momentan disponibilă doar participanților înscriși și doar în sistem de operare Android. Femeile însărcinate fumătoare pot verifica dacă sunt eligibile și se pot înscrie online completând chestionarul AICI.

De ce este importantă această inițiativă

1. Aproximativ jumătate din cele 30% din femei care fumează înainte de sarcină în România continuă să fumeze în timpul sarcinii. Dintre femeile care renunță în sarcină, majoritatea reiau fumatul după naștere.

2. Impactul pozitiv asupra sănătății: Renunțarea la fumat în timpul sarcinii poate reduce riscurile asociate cu fumatul în rândul mamei și copilului său. Această acțiune poate contribui la o creștere fetală sănătoasă și poate reduce riscul de complicații la naștere.

3. Suport gratuit și accesibil: Programul nostru este complet gratuit pentru participanții și oferă acces la resurse și sesiuni de consiliere specializate, facilitând astfel procesul de renunțare la fumat. În România sunt foarte puține servicii care oferă sprijin gratuit pentru renunțarea la fumat.

4. Sprijinul comunității: Prin colaborarea cu presa locală, putem să creștem gradul de conștientizare în comunitatea noastră și să oferim sprijinul necesar, pentru ca viitoarele mămici să beneficieze de acest program.

Rezultatele acestui proiect și proiectelor anterioare implementate de către UBB susțin continuarea cercetării în domeniul renunțării la fumat în sarcina și să prevină reluarea fumatului după naștere”, se arată în comunicatul UBB Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Camion RĂSTURNAT în Turda. Transporta sare. Șoferul a fost dus la spital

Publicat

De

Camion cu sare răsturnat la Turda

Camion răsturnat în urma unui accident care a avut loc marți la Turda. Sarea transportată în camion a ajuns pe drum.

Șoferul camionului, care a fost rănit, a fost transportat la spital.

FOTO. Camion RĂSTURNAT în Turda. Transporta sare. Șoferul a fost dus la spital

Accidentul rutier a avut loc pe strada A.I. Cuza din municipiul Turda.

La fața locului au ajuns două autospeciale și un echipaj SAJ din Turda, unde au găsit un autocamion răsturnat pe partea laterală, cu șoferul ieșit din cabină.

Bărbatul, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost consultat de către echipajul SAJ și apoi a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Conform primelor evaluări aceasta era conștient și cooperant.

Pompierii au asigurat măsuri privind prevenirea incendiilor, având în vedere scurgerile de hidrocarburi, și au sprijinit acordarea primului ajutor calificat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax