EDUCATIE
EXCLUSIV. Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj: Copii de 12 ani consumă droguri. Substanțele interzise ajung în toate școlile (I)
Consumul de substanțe halucinogene în rândul elevilor, în afara școlilor și chiar în școală, este un fenomen cunoscut și recunoscut la nivelul instituțiilor din Cluj. Nu mai este un subiect minor sau tabu. Sunt copii de 12-13 ani, elevi de gimnaziu, care ajung la droguri. Iar de aici până la a deveni conumatori în adevăratul sens la cuvântului, este un pas mic.
Nu mai e vorba de „licee de elită”, de „copii de bani gata”. Practic, nicio școală din județ nu este ocolită de cei care vând astfel de substanțe cu scopul de a face bani, fără să le pese că pot distruge viețile unor copii.
Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj: Sunt copii de 12 ani care consumă droguri. Substanțele interzise ajung în toate școlile din județ
Șefa Inspectoratului Școlar (IȘJ) Cluj, Marinela Marc, spune într-un interviu pentru Cluj24 că numărul elevilor care consumă droguri este mare și continuă să crească. Tot felul de substanțe, mixuri create în laborator, ajung la elevi.
Problema este că, în lupta cu drogurile, cadrele didactice sunt legate de mâini și de picioare, și nici măcar poliția nu poate face mare lucru, fiind vorba de minori.
„Noi am realizat că începe să fie o problemă serioasă în anul școlar trecut, când într-o săptămână am avut două cazuri, unul la Dej și unul la Huedin, în care au fost implicați copii. Unul de liceu, unul de gimnaziu, din păcate.
Poliția are evidențe cu numărul minorilor care consumă substanțe halucinogene. Ce știm noi este că sunt mulți consumatori, din ce în ce mai mulți, și, de asemenea, că numărul persoanelor care sunt reținute pentru că sunt prinse cu droguri, cu substanțe psihoactive asupra lor, este din ce în ce mai mare”, a declarat Marinela Marc.
Trebuie modificată legislația
Marinela Marc susține că în lupta cu drogurile este nevoie de modificări ale legislației. Altfel este foarte greu ca acest fenomen să fie ținut sub control.
„Eu cred că ar trebui modificări legislative serioase, pentru că noi facem educație în scopul prevenției în școală, dar atâta timp cât nu poți să percheziționezi un copil, și înțeleg că nici poliția nu o poate face, atunci este foarte complicat.
Iar dacă așteptăm un ordin judecătoresc ca să putem reține sau percheziționa un suspect care face trafic la colțul școlii, la poarta școlii, și nu avem nicio pârghie legală pentru a interveni pentru a-l reține, practic suntem legați de mâini și de picioare”, spune șefa IȘJ Cluj.
„Substanțe” vândute la liber
În câțiva ani s-a ajuns ca elevi de gimnaziu să consume droguri. Copii de 12 -13 ani.
În cazul de la Huedin, la care a făcut referire șefa IȘJ Cluj, era un copil de gimnaziu care, din curiozitate, a aprins în clasă, în pauză, o țigară cu substanțe halucinogene. Li s-a făcut rău copiilor din cauza fumului degajat în clasă, i s-a făcut rău și cadrului didactic când a intrat la oră. Copilul nici măcar nu a fumat țigara.
„Cred că instituțiile de siguranță publică ar trebui să aibă mult mai multe competențe. Înțeleg că anumite substanțe se vând la liber în anumite magazine specializate în alcool și tutun.
Recent am avut un caz la Apahida, vorbesc iar de copii de gimnaziu, și-au pus sub limbă, nu știu, niște tablete de nicotină care înțeleg că, alminteri, conferă energie multă. Ei știau că sportivii le folosesc pentru a avea mai multă rezistență la efort, dar în combinație cu un energizant băut a dus la leșin”, spune Marinela Marc.
Acesta este unu dintre motivele pentru care ea consideră că e nevoie de restricții mai serioase, de prevederi legislative care să permită instituțiilor să ia măsuri în momentul în care constată că se comercializează substanțe interzise.
Drogurile pătrund în școală, nu se vând doar „pe la colțuri”
Drogurile ajung în interiorul școlilor pentru că nu este prea greu.
„Nu ai posibilitatea să verifici la intrarea în școală dacă un elev are sau nu ceva în geantă sau în buzunar. Sigur, colegii mei sunt atenți în pauze, dar este un profesor de serviciu care patrulează într-o pauză în toată școala și care are și alte responsabilități.
Și chiar dacă sunt depistați, conform regulamentului școlar ce poți să faci? Să propui eventual scăderea mediei la purtare. Este singurul instrument prin care poți să sancționezi, pentru că nici măcar nu poți să exmatriculezi un elev din învățământul obligatoriu. Și nu cred că asta e soluția până la urmă”, susține Marinela Marc.
Substanțe halucinogene toxice pentru orice „buzunar”
Problema și mai mare este faptul că se consumă așa numitele „etnobotanice”. Tot felul de substanțe care au efect halucinogen și care sunt și foarte toxice.
„Din nefericire, acesta este flagelul mai mare, pentru că până la urmă în cazul plantelor, cum e canabisul, efectul nu este așa de nociv și durează mai mult până când se ajunge la dependență.
Dar cele mai păcătoase sunt substanțele produse în laborator, amestecul de diverse medicamente care pot genera astfel de efecte halucinogene și care sunt toxice, mult mai toxice pentru organism. Acestea nici nu sunt așa de costisitoare, de aceea sunt la îndemâna elevilor”, a precizat Marinela Marc.
Dealerii au ajuns și în mediul rural
Iar aceste substanțe halucinogene ajung peste tot chiar și în școli din mediul rural.
„Asta se întâmplă pentru că cei care vor să se folosească de imaturitatea și de naivitatea copiilor, sigur că își întind antenele în orice mediu.
Indiferent unde învață copiii, semnalul de alarmă trebuie tras pentru că sunt convinsă că ei sunt abordați și pe stradă și în stațiile de autobuz și la diverse activități extracurriculare, la petreceri.
Acești copii trebuie să fie preveniți, să știe cum să acționeze, cum să se comporte, să nu-și lase un pahar, chiar dacă e cu o băutură alcoolică, nesupravegheat în momentul la care merg la petreceri sau merg în cluburi. Se ajunge până acolo, să li se pună ceva în pahare, pentru că cei care vor să facă rău cred că uzează de toate mijloacele”, spune șefa IȘJ Cluj.
Este foarte important ca părinții să înțeleagă gravitatea acestui flagel
Marinela Marc spune că părinții trebuie atrași și ei de partea școlii când este vorba de prevenție. Și ei trebuie să înțeleagă că este vorba despre un flagel și că situația este gravă.
Părinții trebuie să fie conștienți că oricând li se poate întâmpla și copiilor lor să ajungă să consume droguri și că trebuie să știe să acționeze, să fie aproape de copii, să ceară ajutor, astfel încât să nu fie prea târziu în momentul în care acționează.
Șefa IȘJ s-a confruntat cu un caz când era director de școală
„Pentru că, din păcate, se poate întâmpla și acest lucru, și asta pot să vă spun prin prisma experienței personale pe care am avut o ca director de școală, iar asta era în urmă cu 5-6 ani.
Am avut un elev, era doar clasa a 9-a, despre care colegii, cadre didactice de la clasă, intuiau că se întâmplă ceva cu el, pentru că avea schimbări bruște de atitudine, de comportament, era când agresiv, când apatic, ochii aveau o anumită strălucire care conduceau spre această suspiciune a consumului de substanțe cu efect halucinogen.
Am contactat-o pe mamă, care, culmea, este de profesie psiholog, dar a refuzat să creadă că se întâmplă ceva cu copilul ei. A fost chiar intrigată că avem astfel de suspiciuni. S-a simțit foarte lezată de de suspiciunea noastră și a acceptat realitatea când deja era foarte târziu.
Copilul a ajuns la dezintoxicare, a ajuns la psihiatrie infantilă. După ce ieșea de acolo revenea la consum.
Eu am plecat când deja s-a retras din motive medicale de la școală. Nu știu dacă s-a mai reînscris la școală, dacă a continuat sau nu, dar spun că este foarte important ca părinții să fie aproape de copiii lor, adolescenți și preadolescenți”, a povestit Marinela Marc.
Despre modul în care se pot implica părinții și programele Inspectoratului Școlar Cluj legate de prevenirea și combaterea consumului de droguri în rândul elevilor citiți mâine, în partea a doua a interviului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia. Cum se “citea” vremea în satele clujene în “prima zi de iarnă”
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia, marcată anual în calendar pe 21 noiembrie, este prima mare sărbătoare după Lăsatul Secului Crăciunului.
Sărbătoarea, care este celebrată în Postul Crăciunului, este considerată și prima zi de iarnă.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia
În tradițiile populare românești, ajunul acestei sărbători este perceput ca un „timp sacru”, când, la fel ca la alte mari sărbători de peste an, se credea că se deschid cerurile, iar cei buni îl pot vedea pe Dumnezeu, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Se crede că în pragul Vovideniei se aude toaca din cer.
Prima zi de iarnă. Practici care arătau cum va fi vremea în anul următor
În multe zone ale țării, sărbătoarea este considerată „prima zi de iarnă”.
Astfel, în această zi existau diferite practici care puteau să arate cum va fi vremea în anul următor.
“Dacă sărbătoarea cade într-o zi cu soare, luminoasă, vara va fi secetoasă, iar daca va fi brumă și promoroacă, anul care vine va fi bun pentru recolte și pentru sănătate”, arată specialiștii clujeni.
Dacă ninge la Vovidenie, va fi iarnă grea.
Tradiții și obiceiuri în satele clujene
Specialiștii clujeni de la CJCPCT arată că, în această zi se dădea de pomană apă și lumânări, pentru a fi luminată calea morților în Cealaltă Lume, crezându-se că “lumina de veci” nu se va stinge niciodată.
Totodată, în satele românești exista un obicei în această zi de a duce la biserică și a sfinți un fuior de cânepă cu care, în timpul anului, erau șterși la ochi cei bolnavi.
Icoana „Intrarea Fecioarei în Biserică” păzește casa de tot răul
De asemenea, nu era casă de creștin în care să nu fie prezentă icoana „Intrarea Fecioarei în Biserică”, pictată pe lemn sau sticlă.
“Se credea că această icoană păzește casa de tot răul, ajută la prosperitatea familiei și a neamului”, arată etnologul Maria Bocșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania – Sărbători, credințe, rituri, mituri”, apărut cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
FOTO: „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”- icoană pe sticlă, autor călugărul iconar Ilarion Mureșan de la Mănăstirea clujeană Nicula
ECONOMIE
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.
Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai importanți actori din industria construcțiilor la nivel regional.
”Împreună pentru protejarea valorilor breslei”
PSC a luat ființă din necesitatea de asociere a companiilor care activează în domeniul construcțiilor și din dorința de a colabora mai bine pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos. Patronatul se dorește a fi reprezentativ în domeniu, atât în interiorul României cât și în afara granițelor țării, fiind promotor activ pentru protejarea valorilor acestui domeniu.
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Motto-ul PSC este “Împreună pentru protejarea valorilor breslei” și reprezintă direcția în care ne dorim să mergem în continuare, a declarat președintele Alexandra Stoica. De asemenea, exprimă spiritul organizației și felul în care interacționăm cu membrii, autoritățile, media sau alte organizații”, a mai adăugat Stoica.
Patronatul Societăților din Construcții – PSC este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC, singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate, în domeniul Construcțiilor civile și industriale.
Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.
Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină
Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că o femeie, de 64 de ani, din Cluj-Napoca, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe culoarea roșie a semaforului destinat pietonilor.
În aceste condiții, aceasta ar fi fost accidentată de un autoturism care se punea în mișcare de pe loc, condus de un bărbat, de 32 de ani, din Cluj-Napoca.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.
Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul tulpinilor care au devenit rezistente la tratamentele obișnuite. Mai mult, ei au reușit să identifice medicamente care pot ataca exact acest punct slab.
Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului
„Este o descoperire crucială în contextul în care infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, explică dr. Matthew McNeil, coordonatorul studiului.
„În prezent, opțiunile de tratament sunt foarte limitate pentru pacienții infectați cu astfel de bacterii rezistente”.
Cercetătorii sunt optimiști că noua metodă ar putea fi folosită nu doar pentru tuberculoză, ci și pentru alte boli infecțioase care au devenit rezistente la antibiotice.
„Dacă gândim diferit când vine vorba de dezvoltarea noilor medicamente, putem găsi soluții viabile pentru a opri această problemă”, subliniază dr. McNeil.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.
Care e situația la Cluj
„Până în trimestrul 3 din 2024 inclusiv, numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză înregistrate în jud. Cluj a fost de 109, comparativ cu anul 2023 când numărul cazurilor a fost 170, această cifră cuprinzând și trimestrul 4 din 2023”, a precizat pentru Cluj24 Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj.