Connect with us

EDUCATIE

EXCLUSIV. Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj: Copii de 12 ani consumă droguri. Substanțele interzise ajung în toate școlile (I)

Publicat


Marinela Marc, ;efa ISJ Cluj, droguri școli

Consumul de substanțe halucinogene în rândul elevilor, în afara școlilor și chiar în școală, este un fenomen cunoscut și recunoscut la nivelul instituțiilor din Cluj. Nu mai este un subiect minor sau tabu. Sunt copii de 12-13 ani, elevi de gimnaziu, care ajung la droguri. Iar de aici până la a deveni conumatori în adevăratul sens la cuvântului, este un pas mic.

Nu mai e vorba de „licee de elită”, de „copii de bani gata”. Practic, nicio școală din județ nu este ocolită de cei care vând astfel de substanțe cu scopul de a face bani, fără să le pese că pot distruge viețile unor copii.

Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj: Sunt copii de 12 ani care consumă droguri. Substanțele interzise ajung în toate școlile din județ

Șefa Inspectoratului Școlar (IȘJ) Cluj, Marinela Marc, spune într-un interviu pentru Cluj24 că numărul elevilor care consumă droguri este mare și continuă să crească. Tot felul de substanțe, mixuri create în laborator, ajung la elevi.

Problema este că, în lupta cu drogurile, cadrele didactice sunt legate de mâini și de picioare, și nici măcar poliția nu poate face mare lucru, fiind vorba de minori.

„Noi am realizat că începe să fie o problemă serioasă în anul școlar trecut, când într-o săptămână am avut două cazuri, unul la Dej și unul la Huedin, în care au fost implicați copii. Unul de liceu, unul de gimnaziu, din păcate.

Poliția are evidențe cu numărul minorilor care consumă substanțe halucinogene. Ce știm noi este că sunt mulți consumatori, din ce în ce mai mulți, și, de asemenea, că numărul persoanelor care sunt reținute pentru că sunt prinse cu droguri, cu substanțe psihoactive asupra lor, este din ce în ce mai mare”, a declarat Marinela Marc.

Trebuie modificată legislația

Marinela Marc susține că în lupta cu drogurile este nevoie de modificări ale legislației. Altfel este foarte greu ca acest fenomen să fie ținut sub control.

„Eu cred că ar trebui modificări legislative serioase, pentru că noi facem educație în scopul prevenției în școală, dar atâta timp cât nu poți să percheziționezi un copil, și înțeleg că nici poliția nu o poate face, atunci este foarte complicat.

Iar dacă așteptăm un ordin judecătoresc ca să putem reține sau percheziționa un suspect care face trafic la colțul școlii, la poarta școlii, și nu avem nicio pârghie legală pentru a interveni pentru a-l reține, practic suntem legați de mâini și de picioare”, spune șefa IȘJ Cluj.

„Substanțe” vândute la liber

În câțiva ani s-a ajuns ca elevi de gimnaziu să consume droguri. Copii de 12 -13 ani.

În cazul de la Huedin, la care a făcut referire șefa IȘJ Cluj, era un copil de gimnaziu care, din curiozitate, a aprins în clasă, în pauză, o țigară cu substanțe halucinogene. Li s-a făcut rău copiilor din cauza fumului degajat în clasă, i s-a făcut rău și cadrului didactic când a intrat la oră. Copilul nici măcar nu a fumat țigara.

„Cred că instituțiile de siguranță publică ar trebui să aibă mult mai multe competențe. Înțeleg că anumite substanțe se vând la liber în anumite magazine specializate în alcool și tutun.

Recent am avut un caz la Apahida, vorbesc iar de copii de gimnaziu, și-au pus sub limbă, nu știu, niște tablete de nicotină care înțeleg că, alminteri, conferă energie multă. Ei știau că sportivii le folosesc pentru a avea mai multă rezistență la efort, dar în combinație cu un energizant băut a dus la leșin”, spune Marinela Marc.

Acesta este unu dintre motivele pentru care ea consideră că e nevoie de restricții mai serioase, de prevederi legislative care să permită instituțiilor să ia măsuri în momentul în care constată că se comercializează substanțe interzise.

Drogurile pătrund în școală, nu se vând doar „pe la colțuri”

Drogurile ajung în interiorul școlilor pentru că nu este prea greu.

„Nu ai posibilitatea să verifici la intrarea în școală dacă un elev are sau nu ceva în geantă sau în buzunar. Sigur, colegii mei sunt atenți în pauze, dar este un profesor de serviciu care patrulează într-o pauză în toată școala și care are și alte responsabilități.

Și chiar dacă sunt depistați, conform regulamentului școlar ce poți să faci? Să propui eventual scăderea mediei la purtare. Este singurul instrument prin care poți să sancționezi, pentru că nici măcar nu poți să exmatriculezi un elev din învățământul obligatoriu. Și nu cred că asta e soluția până la urmă”, susține Marinela Marc.

Substanțe halucinogene toxice pentru orice „buzunar”

Problema și mai mare este faptul că se consumă așa numitele „etnobotanice”. Tot felul de substanțe care au efect halucinogen și care sunt și foarte toxice.

„Din nefericire, acesta este flagelul mai mare, pentru că până la urmă în cazul plantelor, cum e canabisul, efectul nu este așa de nociv și durează mai mult până când se ajunge la dependență.

Dar cele mai păcătoase sunt substanțele produse în laborator, amestecul de diverse medicamente care pot genera astfel de efecte halucinogene și care sunt toxice, mult mai toxice pentru organism. Acestea nici nu sunt așa de costisitoare, de aceea sunt la îndemâna elevilor”, a precizat Marinela Marc.

Dealerii au ajuns și în mediul rural

Iar aceste substanțe halucinogene ajung peste tot chiar și în școli din mediul rural.

„Asta se întâmplă pentru că cei care vor să se folosească de imaturitatea și de naivitatea copiilor, sigur că își întind antenele în orice mediu.

Indiferent unde învață copiii, semnalul de alarmă trebuie tras pentru că sunt convinsă că ei sunt abordați și pe stradă și în stațiile de autobuz și la diverse activități extracurriculare, la petreceri.

Acești copii trebuie să fie preveniți, să știe cum să acționeze, cum să se comporte, să nu-și lase un pahar, chiar dacă e cu o băutură alcoolică, nesupravegheat în momentul la care merg la petreceri sau merg în cluburi. Se ajunge până acolo, să li se pună ceva în pahare, pentru că cei care vor să facă rău cred că uzează de toate mijloacele”, spune șefa IȘJ Cluj.

Este foarte important ca părinții să înțeleagă gravitatea acestui flagel

Marinela Marc spune că părinții trebuie atrași și ei de partea școlii când este vorba de prevenție. Și ei trebuie să înțeleagă că este vorba despre un flagel și că situația este gravă.

Părinții trebuie să fie conștienți că oricând li se poate întâmpla și copiilor lor să ajungă să consume droguri și că trebuie să știe să acționeze, să fie aproape de copii, să ceară ajutor, astfel încât să nu fie prea târziu în momentul în care acționează.

Șefa IȘJ s-a confruntat cu un caz când era director de școală

„Pentru că, din păcate, se poate întâmpla și acest lucru, și asta pot să vă spun prin prisma experienței personale pe care am avut o ca director de școală, iar asta era în urmă cu 5-6 ani.

Am avut un elev, era doar clasa a 9-a, despre care colegii, cadre didactice de la clasă, intuiau că se întâmplă ceva cu el, pentru că avea schimbări bruște de atitudine, de comportament, era când agresiv, când apatic, ochii aveau o anumită strălucire care conduceau spre această suspiciune a consumului de substanțe cu efect halucinogen.

Am contactat-o pe mamă, care, culmea, este de profesie psiholog, dar a refuzat să creadă că se întâmplă ceva cu copilul ei. A fost chiar intrigată că avem astfel de suspiciuni. S-a simțit foarte lezată de de suspiciunea noastră și a acceptat realitatea când deja era foarte târziu.

Copilul a ajuns la dezintoxicare, a ajuns la psihiatrie infantilă. După ce ieșea de acolo revenea la consum.

Eu am plecat când deja s-a retras din motive medicale de la școală. Nu știu dacă s-a mai reînscris la școală, dacă a continuat sau nu, dar spun că este foarte important ca părinții să fie aproape de copiii lor, adolescenți și preadolescenți”, a povestit Marinela Marc.

Despre modul în care se pot implica părinții și programele Inspectoratului Școlar Cluj legate de prevenirea și combaterea consumului de droguri în rândul elevilor citiți mâine, în partea a doua a interviului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

Publicat

bere

Mai mare rușinea! Consumul de bere la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008, în ciuda unei creșteri de 13% în 2024 față de anul precedent.

Specialiștii consideră că puterea scăzută de cumpărare a populației reprezintă unul dintre principalii factori care au dus la această situație.

Conform datelor furnizate de Asociația Berarii României, piața berii s-a stabilizat în 2024 ușor peste pragul de 15 milioane de hectolitri, după trei ani consecutivi de scădere. În perioada 2005-2023, producția de bere a avut o evoluție relativ constantă, cu o medie de 16,6 milioane de hectolitri, atingând vârful de 20,2 milioane de hectolitri în 2008.

Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

„Evenimentele sportive din 2024 au contribuit la creșterea segmentului de bere la draft, însă încă suntem sub vârful pe care l-am avut în perioada de glorie”, a declarat marți Constantin Bratu, directorul general al Asociației Berarii României, într-o conferință de presă, conform Gândul.

La 2-3 ani după pandemie, consumul de bere în sectorul HoReCa nu și-a revenit din cauza scumpirilor generate de creșterile succesive de accize și de inflație. Bratu consideră că, pe lângă creșterea puterii de cumpărare, este necesară și o schimbare de mentalitate a românilor privind locul de consum al berii.

Un aspect pozitiv îl reprezintă faptul că producătorii locali de bere asigură peste 97% din consumul național prin producția internă. În schimb, exporturile de bere ale României au scăzut cu 20% în 2024 față de anul anterior, reprezentând doar 2,2% din producția internă.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an

Publicat

Dobânzi împrumut stat

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.

Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978 lei, prețuri identice cu cele de marți.

ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an

Nivelul lichidității din piața monetară este unul care asigură stabilitate dobânzilor interbancare. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 s-a oprit la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.

Luna aceasta, Finanțele și-au propus să se împrumute din piața locală, pentru refinanţarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetului de stat, cu minimum 7,695 miliarde lei, mai puțin cu 545 milioane lei față de suma programată de a fi împrumutată în martie.

Investitorii care așteptau cu îngrijorare „Ziua eliberării“ Americii, așa cum a anunțat Donald Trump data de 2 aprilie, începutul războiului comercial dintre Statele Unite și restul lumii, tranzacționau euro în culoarul 1,0778 – 1,0831 dolari, valori identice cu cele de marți, iar media monedei americane a urcat de la 4,5998 la 4,6059 lei.

„Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%”

Majoritatea analiștilor anticipează o creștere a riscului ca Statele Unite să între în recesiune, evoluție luată în calcul și de administrația de la Casa Albă, care a anunțat americanii că noile taxe vamale vor produ­ce durere în eco­no­mie.

Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%, de la 2,3% în februarie, iar oficialii BCE discută posibilitatea de a încetini ritmul reducerilor dobânzii de referință, care se află de luna trecută la 2,50%, din cauza riscurilor inflaţioniste generate de politica tarifară a administrației Trump, precum şi a creşterii cheltuielilor pentru apărare şi infrastructură.

Cursul francului elvețian a scăzut marginal de la 5,2151 la 5,2114 lei iar cel al lirei sterline a crescut de la 5,0509 la 5,9774 lei.

Prețul gramului de aur a atins al treilea record consecutiv și a urcat de la 463,2781 lei la 463,3913 lei, consecință a aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 3.107 și 3.139 dolari/uncie, după ce a crescut marți la maximul istoric de 3.145,80 dolari/uncie.

„Prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari”

Aurul cunoaște cel mai bun început de an, începând cu 1986, cu o creștere de 19% în primul trimestru. Parcursul a fost alimentat de achizițiile băncilor centrale și ale ETF-urilor, fonduri bazate pe evoluția metalului galben, care și-au majorat deținerile cu peste 6% de la începutul anului.

În opinia analiștilor de la marile bănci americane prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari.

Media monedelor din regiune se aprecia la 4,1798 zloți/euro, respectiv 401,08 forinți/euro.

Lipsa unor măsuri concrete din partea administrației americane pentru o nouă reglementare a pieței cripto, care fusese anunțată în perioada campaniei electorale de anul trecut, a depreciat monedele digitale. Bitcoin fluctua miercuri între 83.939 și 85.931 dolari iar ethereum se mișca în culoarul 1.852 – 1.907 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

CULTURA

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

Publicat

De

Tradiții de Paști în Cluj

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.

Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii

În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind „stâlpu’ casei”, arată specialiștii clujeni.

”Pe lângă faptul că se îngrijea de creșterea și educarea copiilor, de prepararea hranei, tot ea îi îmbrăca pe toți cei din casă. Torcea, țesea, cosea cămăși de sărbătoare și de purtat, dar și diverse obiecte necesare înfrumusețării casei: păretare, cuverturi, fețe de pernă, covoare etc.

Mai ales în Postul Paștilor, în mai toate casele răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut deoarece, conform calendarului prelucrării fibrelor textile, Postul Mare era perioada țesutului pânzei pentru hainele noi de Paști, care erau mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii, în ziua Învierii”, arată spcialiștii de la CJCPCT Cluj.

Țesărura, o ”taină” a casei

De multe ori, dacă cineva străin intra în casă, femeia acoperea în grabă țesătura, cu un ștergar. ”Era o taină a casei, a femeii, lucrul țesut în această perioadă, deoarece nu trebuia să afle nimeni ce model a lucrat până la Paști, când fiecare ieșea la biserică și la jocul satului cu hainele cele noi, în cele mai variate compoziții și culori”, arată cercetătoarea Maria Bocșe, în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”.

Foto: CJCPCT Cluj/ La războiul de țesut, în Orman, județul Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj

Publicat

foc

Un incendiu a izbucnit, miercuri seara, într-o gospodărie din Sânicoara, jud. Cluj. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale. Nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Elicei din localitatea Sânnicoară, comuna Apahida. Din primele date, flăcările se manifestă generalizat, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați.

foc

foc

FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj

Din fericire, nu sunt anunțate victime, iar la intervenție iau parte trei autospeciale cu apă și spumă, respectiv o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate