Connect with us

EDUCATIE

EXCLUSIV. Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj: Copii de 12 ani consumă droguri. Substanțele interzise ajung în toate școlile (I)

Publicat


Marinela Marc, ;efa ISJ Cluj, droguri școli

Consumul de substanțe halucinogene în rândul elevilor, în afara școlilor și chiar în școală, este un fenomen cunoscut și recunoscut la nivelul instituțiilor din Cluj. Nu mai este un subiect minor sau tabu. Sunt copii de 12-13 ani, elevi de gimnaziu, care ajung la droguri. Iar de aici până la a deveni conumatori în adevăratul sens la cuvântului, este un pas mic.

Nu mai e vorba de „licee de elită”, de „copii de bani gata”. Practic, nicio școală din județ nu este ocolită de cei care vând astfel de substanțe cu scopul de a face bani, fără să le pese că pot distruge viețile unor copii.

Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj: Sunt copii de 12 ani care consumă droguri. Substanțele interzise ajung în toate școlile din județ

Șefa Inspectoratului Școlar (IȘJ) Cluj, Marinela Marc, spune într-un interviu pentru Cluj24 că numărul elevilor care consumă droguri este mare și continuă să crească. Tot felul de substanțe, mixuri create în laborator, ajung la elevi.

Problema este că, în lupta cu drogurile, cadrele didactice sunt legate de mâini și de picioare, și nici măcar poliția nu poate face mare lucru, fiind vorba de minori.

„Noi am realizat că începe să fie o problemă serioasă în anul școlar trecut, când într-o săptămână am avut două cazuri, unul la Dej și unul la Huedin, în care au fost implicați copii. Unul de liceu, unul de gimnaziu, din păcate.

Poliția are evidențe cu numărul minorilor care consumă substanțe halucinogene. Ce știm noi este că sunt mulți consumatori, din ce în ce mai mulți, și, de asemenea, că numărul persoanelor care sunt reținute pentru că sunt prinse cu droguri, cu substanțe psihoactive asupra lor, este din ce în ce mai mare”, a declarat Marinela Marc.

Trebuie modificată legislația

Marinela Marc susține că în lupta cu drogurile este nevoie de modificări ale legislației. Altfel este foarte greu ca acest fenomen să fie ținut sub control.

„Eu cred că ar trebui modificări legislative serioase, pentru că noi facem educație în scopul prevenției în școală, dar atâta timp cât nu poți să percheziționezi un copil, și înțeleg că nici poliția nu o poate face, atunci este foarte complicat.

Iar dacă așteptăm un ordin judecătoresc ca să putem reține sau percheziționa un suspect care face trafic la colțul școlii, la poarta școlii, și nu avem nicio pârghie legală pentru a interveni pentru a-l reține, practic suntem legați de mâini și de picioare”, spune șefa IȘJ Cluj.

„Substanțe” vândute la liber

În câțiva ani s-a ajuns ca elevi de gimnaziu să consume droguri. Copii de 12 -13 ani.

În cazul de la Huedin, la care a făcut referire șefa IȘJ Cluj, era un copil de gimnaziu care, din curiozitate, a aprins în clasă, în pauză, o țigară cu substanțe halucinogene. Li s-a făcut rău copiilor din cauza fumului degajat în clasă, i s-a făcut rău și cadrului didactic când a intrat la oră. Copilul nici măcar nu a fumat țigara.

„Cred că instituțiile de siguranță publică ar trebui să aibă mult mai multe competențe. Înțeleg că anumite substanțe se vând la liber în anumite magazine specializate în alcool și tutun.

Recent am avut un caz la Apahida, vorbesc iar de copii de gimnaziu, și-au pus sub limbă, nu știu, niște tablete de nicotină care înțeleg că, alminteri, conferă energie multă. Ei știau că sportivii le folosesc pentru a avea mai multă rezistență la efort, dar în combinație cu un energizant băut a dus la leșin”, spune Marinela Marc.

Acesta este unu dintre motivele pentru care ea consideră că e nevoie de restricții mai serioase, de prevederi legislative care să permită instituțiilor să ia măsuri în momentul în care constată că se comercializează substanțe interzise.

Drogurile pătrund în școală, nu se vând doar „pe la colțuri”

Drogurile ajung în interiorul școlilor pentru că nu este prea greu.

„Nu ai posibilitatea să verifici la intrarea în școală dacă un elev are sau nu ceva în geantă sau în buzunar. Sigur, colegii mei sunt atenți în pauze, dar este un profesor de serviciu care patrulează într-o pauză în toată școala și care are și alte responsabilități.

Și chiar dacă sunt depistați, conform regulamentului școlar ce poți să faci? Să propui eventual scăderea mediei la purtare. Este singurul instrument prin care poți să sancționezi, pentru că nici măcar nu poți să exmatriculezi un elev din învățământul obligatoriu. Și nu cred că asta e soluția până la urmă”, susține Marinela Marc.

Substanțe halucinogene toxice pentru orice „buzunar”

Problema și mai mare este faptul că se consumă așa numitele „etnobotanice”. Tot felul de substanțe care au efect halucinogen și care sunt și foarte toxice.

„Din nefericire, acesta este flagelul mai mare, pentru că până la urmă în cazul plantelor, cum e canabisul, efectul nu este așa de nociv și durează mai mult până când se ajunge la dependență.

Dar cele mai păcătoase sunt substanțele produse în laborator, amestecul de diverse medicamente care pot genera astfel de efecte halucinogene și care sunt toxice, mult mai toxice pentru organism. Acestea nici nu sunt așa de costisitoare, de aceea sunt la îndemâna elevilor”, a precizat Marinela Marc.

Dealerii au ajuns și în mediul rural

Iar aceste substanțe halucinogene ajung peste tot chiar și în școli din mediul rural.

„Asta se întâmplă pentru că cei care vor să se folosească de imaturitatea și de naivitatea copiilor, sigur că își întind antenele în orice mediu.

Indiferent unde învață copiii, semnalul de alarmă trebuie tras pentru că sunt convinsă că ei sunt abordați și pe stradă și în stațiile de autobuz și la diverse activități extracurriculare, la petreceri.

Acești copii trebuie să fie preveniți, să știe cum să acționeze, cum să se comporte, să nu-și lase un pahar, chiar dacă e cu o băutură alcoolică, nesupravegheat în momentul la care merg la petreceri sau merg în cluburi. Se ajunge până acolo, să li se pună ceva în pahare, pentru că cei care vor să facă rău cred că uzează de toate mijloacele”, spune șefa IȘJ Cluj.

Este foarte important ca părinții să înțeleagă gravitatea acestui flagel

Marinela Marc spune că părinții trebuie atrași și ei de partea școlii când este vorba de prevenție. Și ei trebuie să înțeleagă că este vorba despre un flagel și că situația este gravă.

Părinții trebuie să fie conștienți că oricând li se poate întâmpla și copiilor lor să ajungă să consume droguri și că trebuie să știe să acționeze, să fie aproape de copii, să ceară ajutor, astfel încât să nu fie prea târziu în momentul în care acționează.

Șefa IȘJ s-a confruntat cu un caz când era director de școală

„Pentru că, din păcate, se poate întâmpla și acest lucru, și asta pot să vă spun prin prisma experienței personale pe care am avut o ca director de școală, iar asta era în urmă cu 5-6 ani.

Am avut un elev, era doar clasa a 9-a, despre care colegii, cadre didactice de la clasă, intuiau că se întâmplă ceva cu el, pentru că avea schimbări bruște de atitudine, de comportament, era când agresiv, când apatic, ochii aveau o anumită strălucire care conduceau spre această suspiciune a consumului de substanțe cu efect halucinogen.

Am contactat-o pe mamă, care, culmea, este de profesie psiholog, dar a refuzat să creadă că se întâmplă ceva cu copilul ei. A fost chiar intrigată că avem astfel de suspiciuni. S-a simțit foarte lezată de de suspiciunea noastră și a acceptat realitatea când deja era foarte târziu.

Copilul a ajuns la dezintoxicare, a ajuns la psihiatrie infantilă. După ce ieșea de acolo revenea la consum.

Eu am plecat când deja s-a retras din motive medicale de la școală. Nu știu dacă s-a mai reînscris la școală, dacă a continuat sau nu, dar spun că este foarte important ca părinții să fie aproape de copiii lor, adolescenți și preadolescenți”, a povestit Marinela Marc.

Despre modul în care se pot implica părinții și programele Inspectoratului Școlar Cluj legate de prevenirea și combaterea consumului de droguri în rândul elevilor citiți mâine, în partea a doua a interviului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. DJ Tișe a mixat la inaugurarea Turda Arena

Publicat

De

Alin Tișe, DJ la inaugurarea Turda Arena

DJ Tișe a fost din nou „în acțiune” în acest weekend. Președintele Consiliului Județean Cluj a mixat pe scenă la Turda, la inaugurarea Salii Polivalente.

Mulțime de oameni și distracție la inaugurarea Turda Arena. Noua sală de sport și evenimente a fost deschisă practic, vineri, dar concerte, activități sportive și alte evenimente au loc până duminică, inclusiv.

DJ Tișe a mixat la inaugurarea Turda Arena

La inaugurarea sălii de sport au concertat sau vor concerta nume mari ale muzicii, ca Andra, Subcarpați, Mario Fresh, Vescan, dar și controversata artistă Erika Isac.

Pe scenă, sâmbătă, a urcat și Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. Și nu pentru a ține un discurs.

Relaxat, într-o pereche de blugi, cu o bască pe cap și un tricou pe care scria DJ Tise, președintele CJ a mixat pentru audiența, care a fost foarte numeroasă.

Nu este prima dată când Alin Tișe mixează. Ultima dată a făcut-o în luna martie, la petrecerea de 8 martie a instituției pe care o conduce, dar atunci purta costum.

Turda Arena, o sală de sport și evenimente cu o capacitate de peste 3.300 de locuri

Evenimentele care au marchează deschiderea pentru public a sălii moderne de sport de la Turda au început vineri, 12 aprilie și se vor încheia duminică, 14 aprilie.

Pe lângă concerte și o mulțime de activități pentru copii, turdenii au parte în acest weekend de acrobații, show de drone, dar și un spectacol de lumini.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj – FCSB. Clujenii sunt obligați să obțină VICTORIA pentru a rămâne în lupta pentru titlu

Publicat

CFR Cluj întalnește FCSB în Superliga
CFR Cluj și FCSB se vor întâlni duminică, 14 aprilie, de la ora 21:00 pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca unde vor disputa partida din etapa cu numărul patru din play-off-ul Superligii, iar clujenii sunt obligați să câștige pentru a rămâne în lupta la titlu. 
După eliminarea din Cupa României și plecarea lui Adrian Mutu de pe banca clujenilor, pentru aceștia a venit meciul din play-off împotriva echipei Rapid București în deplasare, meci care a fost foarte benefic pentru CFR după o perioadă dificilă, aceștia reușind să se impună la o diferență mare cu scorul de 4 la 1.

CFR Cluj – FCSB. Clujenii sunt obligați să obțină VICTORIA pentru a rămâne în lupta pentru titlu

Înainte meciului cu FCSB, echipa clujeană are 31 de puncte și se află pe poziția a treia în clasament la o distanță de 10 puncte de lider.
FCSB traversează cea mai bună perioadă din ultimii ani cu 9 puncte obținute în cele trei partide din play-off și este pe prima poziție în clasament la o distanță de 10 puncte de poziția secundă.
În ultima partidă din play-off, FCSB a întâlnit-o pe Universitatea Craiova, echipă în fața căreia s-a impus cu scorul de 2 la 0 pe teren propriu și este cu un pas mai aproape de câștigarea campionatului din punct de vedere matematic.

CFR Cluj este în căutarea primei victorii împotriva FCSB-ului din acest sezon

În turul campionatului FCSB și CFR Cluj s-au întâlnit la 6 august 2023 pe Stadionul Steaua din București, partidă în care FCSB s-a impus cu scorul de 1 la 0 după ce fostul atacant al FCSB-ului, Andrea Compagno a marcat din penalty singurul gol al partidei în minutul 67 și a adus victoria roș-albaștrilor.
Partida din returul campionatului s-a desfășurat Stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca și s-a încheiat 1 la 1, rezultatul de egalitate fiind stabilit după golurile marcate de Panagiotis Techtsidis pentru clujeni, iar golul egalizator a fost marcat de căpitanul roș-albaștrilor, Darius Olaru în minutul 26, astfel scorul final fiind stabilit în prima repriză.
CFR Cluj se află pe poziția a treia în play-off după primele trei etape cu 31 de puncte adunate și se poate apropia la 7 puncte de lider dacă va câștiga duminică seară în fața FCSB-ului care este pe prima poziție la o distanță de 10 puncte de CFR Cluj la ora meciului.
Cosmin Olaru 

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Mihaela Noroc, autoarea „Atlasului frumuseții”, a vorbit la Cluj despre noua sa carte-album: Este o carte-terapie

Publicat

Mihaela Noroc, carte -album

Mihaela Noroc, autoarea bestsellerului „Atlasul Frumuseții: Femeile lumii în 500 de portrete”, s-a întâlnit cu publicul clujean cu care a vorbit despre ultima sa carte-album, o colecție unică de portrete și povești din toată lumea.

Mihaela a povestit ce stă în spatele cărții „Lumea fetelor: Portrete și povești din judrul pământului”, lansată anul trecut, pe care a numit-o o carte-terapie.

FOTO. Mihaela Noroc, autoarea „Atlasului frumuseții”, a vorbit la Cluj despre noua sa carte-album: Este o carte-terapie

Evenimentul a avut loc vineri la librăria Humanitas, iar Mihaela a vorbit despre această nouă carte într-un dialog cu Alexandru N. Stermin.

,,Ce am suprins în această carte este ultimul cântec înainte să vină potopul de problema și responsabilități’’, a spus Mihaela Noroc, referindu-se la faptul că a devenit mamă.

Acela a fost momentul în care s-a maturizat și a înțeles că „viața nu este o joacă”, dar și cel în care a decis că trebuie să lase ceva în urma ei. Cartea, a spus Mihaela, este dedicată fetiței sale, care a fost și sursa de inspirație.

Portrete de fete

Pasionată din copilărie de fotografie, tată el fiind pictor, Mihaela a așternut în carte o serie de portrete de fete de prin diferite colțuri ale lumii, pe unde a poposit în călătoriile ei.

Deși spune că nu este una din preferințele ei, ea a călătorit până acum în peste 55 de țări, în multe dintre ele împreună cu fiica sa.

Așa a strâns amintiri și fotografii, pe care le-a pus în cartea „Lumea fetelor: Portrete și povești din judrul pământului”.

„Este o carte-terapie, pentru că în momentul în care eram eu fetiță, în anii ’90, în România era sărăcie, postcomunism, oamenii nu se preocupau foarte mult de sănătatea unei fetițe, a unei copile…

Dacă aș fi avut atunci posibilitatea să văd chipuri atât de diferite și povești atât de interesante în jurul pământului, și să explorez puțin, să înteleg cum se trăiește în jurul lumii, ce înseamnă să fii fetiță, poate mi-ar fi fost mai bine și mie cand aveam 8, 10 ani’’, a mărturisit Mihaela.

Alexandu N. Stermin: Este și o carte pentru băieți

Invitatul ei a fost Alexandu N. Stermin, care a precizat ca deși se spune că noua carte a Mihaelei este una pentru femei, el consideră că este una și pentru bărbați pentru că vine în ajutorul lor pentru a înțelege femeile.

,,Lumea Mihaelei e foarte mare. Ea spune la un moment dat că a intrat în proiectul acesta pentru că a avut două super-puteri: perseveranța și creativitatea.

Cartea aceasta este despre curaj, despre perseverență și despre creativitate. Eu va spun sincer, cred că e o carte și pentru băieți, pentru că băieții poa’ să se uite în cartea asta și să înțeleagă ce sunt de fapt fetele”, a spus Alexandru N. Stermin.

Andreea Ungur

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. 100 de polițiști, jandarmi, salvamotiști și voluntari au căutat-o toată noaptea pe femeia dispărută la Valea Ierii

Publicat

De

Caăutări femeie dispărută Valea Ierii

Poveste cu final fericit. Aproape 100 de oameni au participat la operațiunea de căutare a Ioanei Nicoleta Hristea, femeia dispărută vineri în Valea Ierii.

Căutările au durat aproape toată noaptea, pe teren accidentat, având în vedere că femeia de 39 de ani a plecat spre o mănăstire prin pădurea din apropierea casei. Ea avea doar șosete în picioare.

Ioana Nicolata Hristea a fost găsită sâmbătă dimineața, nevătămată.

100 de polițiști, jandarmi, salvamotiști și voluntari au căutat-o toată noaptea pe femeia dispărută la Valea Ierii

Alarma a fost dată de familie la poliție vineri, 12 aprilie, în jurul orei 22.40.

Femeia din localitatea Plopi, comuna Valea Ierii, a plecat printr-o zonă împădurită, la o mănăstire, în jurul orei 18.00.

Aceasta era îmbrăcată cu o rochie fără mâneci, de culoare bleumarin, cu motive florale de culoare gri și purta doar șosete în picioare.

Localnicii s-au alăturat autorităților în încercarea de a o găsi pe femeie

Imediat au fost formate echipe pentru căutarea femeii. La căutări au participat polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, cei ai Secției 9 de Poliție Rurală Turda, jandarmi din cadrul IJJ Cluj, salvamontiști ai Serviciului Salvamont Cluj, voluntari din cadrul Asociației Medical International Rescue, Asociația Câini de Salvare Transilvania și CERT Transilvania.

Căutările au început inițial pe timp de noapte, pe teren accidentat, de munte.

De asemenea, au fost demarate eforturi pentru găsirea femeii și sprijinirea misiunii și la nivelul localității, unde localnicii și reprezentanții autorităților locale s-au alăturat căutărilor din pădure.

Femeia a fost găsită teafără

Pe timpul nopții, arată polițiștii clujeni, aproape 100 de persoane au „periat” zona în care existau informații că s-ar fi aflat femeia, fiind utilizate inclusiv mijloace tehnice cu termoviziune.

Căutările au fost oprite la ora 04.00, sâmbătă dimineața, și reluate la ora 9.00, la aproximativ o oră fiind găsită și femeia.

Aceasta era nevătămată, în condiții bune de sănătate.

Potrivit polițiștilor, până acum nu s-a putut stabili motivul pentru carea aceasta a plecat de acasă.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax