EDUCATIE
EXCLUSIV. Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj: Copii de 12 ani consumă droguri. Substanțele interzise ajung în toate școlile (I)

Consumul de substanțe halucinogene în rândul elevilor, în afara școlilor și chiar în școală, este un fenomen cunoscut și recunoscut la nivelul instituțiilor din Cluj. Nu mai este un subiect minor sau tabu. Sunt copii de 12-13 ani, elevi de gimnaziu, care ajung la droguri. Iar de aici până la a deveni conumatori în adevăratul sens la cuvântului, este un pas mic.
Nu mai e vorba de „licee de elită”, de „copii de bani gata”. Practic, nicio școală din județ nu este ocolită de cei care vând astfel de substanțe cu scopul de a face bani, fără să le pese că pot distruge viețile unor copii.
Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj: Sunt copii de 12 ani care consumă droguri. Substanțele interzise ajung în toate școlile din județ
Șefa Inspectoratului Școlar (IȘJ) Cluj, Marinela Marc, spune într-un interviu pentru Cluj24 că numărul elevilor care consumă droguri este mare și continuă să crească. Tot felul de substanțe, mixuri create în laborator, ajung la elevi.
Problema este că, în lupta cu drogurile, cadrele didactice sunt legate de mâini și de picioare, și nici măcar poliția nu poate face mare lucru, fiind vorba de minori.
„Noi am realizat că începe să fie o problemă serioasă în anul școlar trecut, când într-o săptămână am avut două cazuri, unul la Dej și unul la Huedin, în care au fost implicați copii. Unul de liceu, unul de gimnaziu, din păcate.
Poliția are evidențe cu numărul minorilor care consumă substanțe halucinogene. Ce știm noi este că sunt mulți consumatori, din ce în ce mai mulți, și, de asemenea, că numărul persoanelor care sunt reținute pentru că sunt prinse cu droguri, cu substanțe psihoactive asupra lor, este din ce în ce mai mare”, a declarat Marinela Marc.
Trebuie modificată legislația
Marinela Marc susține că în lupta cu drogurile este nevoie de modificări ale legislației. Altfel este foarte greu ca acest fenomen să fie ținut sub control.
„Eu cred că ar trebui modificări legislative serioase, pentru că noi facem educație în scopul prevenției în școală, dar atâta timp cât nu poți să percheziționezi un copil, și înțeleg că nici poliția nu o poate face, atunci este foarte complicat.
Iar dacă așteptăm un ordin judecătoresc ca să putem reține sau percheziționa un suspect care face trafic la colțul școlii, la poarta școlii, și nu avem nicio pârghie legală pentru a interveni pentru a-l reține, practic suntem legați de mâini și de picioare”, spune șefa IȘJ Cluj.
„Substanțe” vândute la liber
În câțiva ani s-a ajuns ca elevi de gimnaziu să consume droguri. Copii de 12 -13 ani.
În cazul de la Huedin, la care a făcut referire șefa IȘJ Cluj, era un copil de gimnaziu care, din curiozitate, a aprins în clasă, în pauză, o țigară cu substanțe halucinogene. Li s-a făcut rău copiilor din cauza fumului degajat în clasă, i s-a făcut rău și cadrului didactic când a intrat la oră. Copilul nici măcar nu a fumat țigara.
„Cred că instituțiile de siguranță publică ar trebui să aibă mult mai multe competențe. Înțeleg că anumite substanțe se vând la liber în anumite magazine specializate în alcool și tutun.
Recent am avut un caz la Apahida, vorbesc iar de copii de gimnaziu, și-au pus sub limbă, nu știu, niște tablete de nicotină care înțeleg că, alminteri, conferă energie multă. Ei știau că sportivii le folosesc pentru a avea mai multă rezistență la efort, dar în combinație cu un energizant băut a dus la leșin”, spune Marinela Marc.
Acesta este unu dintre motivele pentru care ea consideră că e nevoie de restricții mai serioase, de prevederi legislative care să permită instituțiilor să ia măsuri în momentul în care constată că se comercializează substanțe interzise.
Drogurile pătrund în școală, nu se vând doar „pe la colțuri”
Drogurile ajung în interiorul școlilor pentru că nu este prea greu.
„Nu ai posibilitatea să verifici la intrarea în școală dacă un elev are sau nu ceva în geantă sau în buzunar. Sigur, colegii mei sunt atenți în pauze, dar este un profesor de serviciu care patrulează într-o pauză în toată școala și care are și alte responsabilități.
Și chiar dacă sunt depistați, conform regulamentului școlar ce poți să faci? Să propui eventual scăderea mediei la purtare. Este singurul instrument prin care poți să sancționezi, pentru că nici măcar nu poți să exmatriculezi un elev din învățământul obligatoriu. Și nu cred că asta e soluția până la urmă”, susține Marinela Marc.
Substanțe halucinogene toxice pentru orice „buzunar”
Problema și mai mare este faptul că se consumă așa numitele „etnobotanice”. Tot felul de substanțe care au efect halucinogen și care sunt și foarte toxice.
„Din nefericire, acesta este flagelul mai mare, pentru că până la urmă în cazul plantelor, cum e canabisul, efectul nu este așa de nociv și durează mai mult până când se ajunge la dependență.
Dar cele mai păcătoase sunt substanțele produse în laborator, amestecul de diverse medicamente care pot genera astfel de efecte halucinogene și care sunt toxice, mult mai toxice pentru organism. Acestea nici nu sunt așa de costisitoare, de aceea sunt la îndemâna elevilor”, a precizat Marinela Marc.
Dealerii au ajuns și în mediul rural
Iar aceste substanțe halucinogene ajung peste tot chiar și în școli din mediul rural.
„Asta se întâmplă pentru că cei care vor să se folosească de imaturitatea și de naivitatea copiilor, sigur că își întind antenele în orice mediu.
Indiferent unde învață copiii, semnalul de alarmă trebuie tras pentru că sunt convinsă că ei sunt abordați și pe stradă și în stațiile de autobuz și la diverse activități extracurriculare, la petreceri.
Acești copii trebuie să fie preveniți, să știe cum să acționeze, cum să se comporte, să nu-și lase un pahar, chiar dacă e cu o băutură alcoolică, nesupravegheat în momentul la care merg la petreceri sau merg în cluburi. Se ajunge până acolo, să li se pună ceva în pahare, pentru că cei care vor să facă rău cred că uzează de toate mijloacele”, spune șefa IȘJ Cluj.
Este foarte important ca părinții să înțeleagă gravitatea acestui flagel
Marinela Marc spune că părinții trebuie atrași și ei de partea școlii când este vorba de prevenție. Și ei trebuie să înțeleagă că este vorba despre un flagel și că situația este gravă.
Părinții trebuie să fie conștienți că oricând li se poate întâmpla și copiilor lor să ajungă să consume droguri și că trebuie să știe să acționeze, să fie aproape de copii, să ceară ajutor, astfel încât să nu fie prea târziu în momentul în care acționează.
Șefa IȘJ s-a confruntat cu un caz când era director de școală
„Pentru că, din păcate, se poate întâmpla și acest lucru, și asta pot să vă spun prin prisma experienței personale pe care am avut o ca director de școală, iar asta era în urmă cu 5-6 ani.
Am avut un elev, era doar clasa a 9-a, despre care colegii, cadre didactice de la clasă, intuiau că se întâmplă ceva cu el, pentru că avea schimbări bruște de atitudine, de comportament, era când agresiv, când apatic, ochii aveau o anumită strălucire care conduceau spre această suspiciune a consumului de substanțe cu efect halucinogen.
Am contactat-o pe mamă, care, culmea, este de profesie psiholog, dar a refuzat să creadă că se întâmplă ceva cu copilul ei. A fost chiar intrigată că avem astfel de suspiciuni. S-a simțit foarte lezată de de suspiciunea noastră și a acceptat realitatea când deja era foarte târziu.
Copilul a ajuns la dezintoxicare, a ajuns la psihiatrie infantilă. După ce ieșea de acolo revenea la consum.
Eu am plecat când deja s-a retras din motive medicale de la școală. Nu știu dacă s-a mai reînscris la școală, dacă a continuat sau nu, dar spun că este foarte important ca părinții să fie aproape de copiii lor, adolescenți și preadolescenți”, a povestit Marinela Marc.
Despre modul în care se pot implica părinții și programele Inspectoratului Școlar Cluj legate de prevenirea și combaterea consumului de droguri în rândul elevilor citiți mâine, în partea a doua a interviului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Tarife mai mici la park&ride-ul de la aeroport: de la 125 de lei pe zi, la doar 15 lei! Ce mai primești cu biletul de parcare

Începând cu luna iulie, Primăria Cluj-Napoca impune tarife mai mici pentru park&ride-ul de lângă Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.
Dacă până acum o zi de parcare costa nu mai puțin de 125 de lei, noul tarif va fi de doar 15 lei/zi, potrivit unui proiect de hotărâre aflat în consultare publică până în 29 iunie.
Peste 800 de locuri de parcare, doar 60 ocupate zilnic
Propunerea urmează să ajungă pe masa Consiliului Local la începutul lunii iulie, iar odată adoptată, reducerile vor intra imediat în vigoare.
„Din luna iulie vom avea tarife de parcare mai ieftine la parkingul Primăriei de lângă aeroport. De exemplu, dacă astăzi plătești 125 de lei pentru o zi cu mașina parcată aici, din luna iulie, vei plăti doar 15 lei. (…) Fac precizarea că menținem prețurile anterioare pentru primele intervale de timp, și anume: primele 10 minute sunt gratuite, 2 lei pentru 6 ore și 5 lei pentru 12 ore”, a declarat primarul Emil Boc, într-o postare pe rețelele de socializare.
Măsura are ca scop creșterea atractivității acestui park&ride. De la deschiderea parkingului, în ianuarie, media zilnică a fost de doar 60 de mașini, deși capacitatea este de 889 de locuri.
Transport în comun gratuit în baza biletului de parcare
Biletul de parcare funcționează automat și ca bilet de călătorie gratuită pe liniile de transport public care ajung la aeroport. Cu alte cuvinte, îți lași mașina la intrarea în oraș și continui drumul cu autobuzul, fără costuri suplimentare.
„Menținem politica de mobilitate urbană: cu tichetul de parcare pe care îl obții atunci când intri în acest parking, poți circula gratuit cu transportul în comun, în municipiul Cluj-Napoca, pe liniile care vin și duc la aeroport. Aceste linii sunt: 5, 5N, 8, M41, M41 L, M42, M42 L, M43 și M44. Cu alte cuvinte, la park&ride-ul de la aeroport, biletul tău de parcare devine și bilet de călătorie”, a mai arătat edilul.
Noile tarife propuse
- 1 zi: 15 lei
- 2 zile: 35 lei
- 3 zile: 55 lei
- 7 zile: 135 lei
- 30 zile: 365 lei
Se mențin tarifele:
- gratuit – 10 minute
- 2 lei – max. 6 ore
- 5 lei – max. 12 ore
Potrivit proiectului de hotărâre publicat de primărie, încasările totale din parcare au fost de doar 12.780 lei, în timp ce cheltuielile pentru funcționare s-au ridicat la aproape 97.000 lei. Cu noile tarife, administrația speră să atragă mai mulți utilizatori și să eficientizeze sistemul.
EVENIMENT
VIDEO. Doi bărbați de 25 și 73 de ani, protagoniștii scandalului în trafic din Zorilor. S-a lăsat cu amenzi și permis suspendat

Un nou incident violent în trafic a fost surprins ieri, în Cluj-Napoca. Polițiștii s-au autosesizat, după ce imaginile, surprinse de camera de bord a unui alt participant la trafic, au ajuns în presă.
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a transmis că cel care a oprit mașina în mijlocul străzii Observatorului este un șofer de 25 de ani, din Suceava. Acesta a coborât și a lovit un pasager dintr-un alt autoturism, un bărbat de 73 de ani, din Cluj-Napoca. Conflictul a avut loc marți după-amiază, în cartierul Zorilor.
În imagini se vede cum șoferul oprește pe banda de circulație, blochează traficul și coboară nervos din mașină. Se îndreaptă spre mașina care circula în spatele său și îl agresează fizic pe pasagerul din dreapta.
Poliția s-a autosesizat
Poliția s-a autosesizat după apariția imaginilor în presă.
„În urma apariției în spațiul public a unui material video, difuzat prin intermediul unui articol de presă, referitor la un incident înregistrat în trafic pe strada Observatorului din municipiul Cluj-Napoca, polițiștii din cadrul Biroului Rutier s-au sesizat din oficiu în vederea stabilirii întregii stări de fapt și aplicarea măsurilor legale față de persoanele implicate.
În acest context au fost identificați cei doi participanți la trafic, respectiv un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava și un bărbat de 73 de ani, din municipiul Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.
Permis suspendat pentru 30 de zile și amenzi
Potrivit IPJ Cluj, tânărului șofer i-a fost reținut permisul de conducere pentru 30 de zile și i-a fost aplicată o sancțiune contravențională.
„Pe numele tânărului polițiștii rutieri au aplicat o sancțiune contravențională pentru conducere agresivă, iar ca măsură complementară, s-a dispus măsura reținerii permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile”, a transmis IPJ Cluj.
În ceea ce îl privește pe bărbatul de 73 de ani, acesta a fost sancționat pentru săvârșirea de gesturi obscene în public.
Mai mult, polițiștii din cadrul Poliției municipiului – Secția 6 Poliție, s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.
EVENIMENT
Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj, extins și modernizat cu peste 15,5 milioane de euro bani europeni

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase va fi extins și modernizat cu bani europeni. Proiect în valoare de peste 15,5 milioane de euro vizează realizarea celei mai mari și complexe unități ambulatorii din țară.
Consiliul Județean Cluj și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au semnat miercuri, 18 iunie a.c., contractul de finanțare pentru „Extinderea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, etapele 2, 3 și 4”. Valoarea totală a proiectului finanțat prin Programul Sănătate este de 78.367.650,53 lei, cu TVA inclus.
„După cum am afirmat la începutul acestei luni, a sosit momentul semnării contractului de finanțare europeană prin care vom extinde, moderniza și dota cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară – Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Boli Infecțioase. Este o investiție foarte importantă pentru sectorul medical clujean, și nu numai, prin intermediul căreia vom extinde paleta de servicii medicale oferite pacienților”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Lucrări de extindere și modernizare, finanțate cu bani europeni
Proiectul vizează realizarea Centrului Integrat de chirurgie avansată minim invazivă prin refuncționalizarea completă a etajului 5, corp B. Concret, se mărește configurația și suprafața spațiilor medicale, se introduc noi funcțiuni, printre care trei săli de operații pentru ortopedie/dermatologie, chirurgie generală și ginecologie, trei saloane pentru pacienți, săli de tratament etc.
De asemenea, Laboratorul de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie va fi reconfigurat în întregime, prin intervenții asupra întregului nivel demisol al corpului A. Vor mai fi amenajate două bazine, pentru copii și adulți, în vederea dezvoltării serviciilor de hidrokinetoterapie la demisolul clădirii corpului A, vor fi create circuite separate pentru copii și adulți pentru fiecare din serviciile oferite în cadrul Laboratorului, urmând a fi amenajate și vestiare cu acces separat și spațiile specifice procedurilor de recuperare.
Totodată, pentru reabilitarea completă a exteriorului clădirii vor fi realizate, printre altele, lucrări constând în înlocuirea tâmplăriei existente cu o tâmplărie cu coeficient termic ridicat, termoizolarea pe interior a fațadei clădirii pentru sporirea coeficientului termic, instalarea unor sisteme de climatizare, realizarea instalațiilor de ventilație, amplasarea unor panouri fotovoltaice și înlocuirea instalației electrice interioare.
EDUCATIE
Clujean, revoltat că la Grădinița Mămăruța s-au înscris copii care nu îndeplinesc criteriul de vârstă. Reacția conducerii

Un clujean a reclamat că în cadrul procesului de înscriere pentru anul școlar 2025–2026 la Grădinița ”Mămăruța” Cluj-Napoca nu s-a respectat criteriul de vârstă.
Potrivit acestuia, unul dintre criteriile esențiale de admitere a fost ca fiecare copil să fi împlinit vârsta de 3 ani până la data de 1 septembrie 2025.
”Cu toate acestea, pe lista copiilor admiși se regăsesc și copii care, conform informațiilor publice sau cunoscute în comunitate, nu îndeplinesc această condiție de vârstă”, a precizat clujeanul.
Directorul Grădiniței cu Program Prelungit ,,Mămăruța” Cluj-Napoca, Melania Palfi, a declarat că înțelege îngrijorarea părinților care nu au primit confirmarea înscrierii copilului în grupa mică pentru anul școlar viitor.
”Suntem singura grădiniță din cartierul Someșeni, iar numărul cererilor depuse în acest an a fost, din nou, mult mai mare decât numărul locurilor disponibile.
Procesul de selecție s-a făcut conform metodologiei naționale și a criteriilor generale stabilite de Ministerul Educației și Cercetării, respectând principiul transparenței și al echității.
Admiterea nu s-a bazat doar pe vârstă, ci și pe criterii cumulative, iar copiii care au fost admiși au îndeplinit un număr mai mare de astfel de criterii.
Ca în fiecare an, am inițiat demersurile pentru suplimentarea locurilor disponibile, tocmai pentru a răspunde nevoii reale a comunității. Părinții care locuiesc în cartierul Someșeni au fost deja contactați și informați că intenționăm să mărim capacitatea grupei mici, ca urmare a aprobării de suplimentare a Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Avem convingerea că, până la toamnă, toți copiii din zonă vor avea un loc asigurat.
Le mulțumim părinților pentru înțelegere și pentru încrederea acordată. Ne dorim, ca întotdeauna, să fim aproape de comunitate și să oferim un mediu educațional sigur și de calitate pentru fiecare copil”, a spus Palfi.