EDUCATIE
EXCLUSIV. Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj: Copii de 12 ani consumă droguri. Substanțele interzise ajung în toate școlile (I)
Consumul de substanțe halucinogene în rândul elevilor, în afara școlilor și chiar în școală, este un fenomen cunoscut și recunoscut la nivelul instituțiilor din Cluj. Nu mai este un subiect minor sau tabu. Sunt copii de 12-13 ani, elevi de gimnaziu, care ajung la droguri. Iar de aici până la a deveni conumatori în adevăratul sens la cuvântului, este un pas mic.
Nu mai e vorba de „licee de elită”, de „copii de bani gata”. Practic, nicio școală din județ nu este ocolită de cei care vând astfel de substanțe cu scopul de a face bani, fără să le pese că pot distruge viețile unor copii.
Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj: Sunt copii de 12 ani care consumă droguri. Substanțele interzise ajung în toate școlile din județ
Șefa Inspectoratului Școlar (IȘJ) Cluj, Marinela Marc, spune într-un interviu pentru Cluj24 că numărul elevilor care consumă droguri este mare și continuă să crească. Tot felul de substanțe, mixuri create în laborator, ajung la elevi.
Problema este că, în lupta cu drogurile, cadrele didactice sunt legate de mâini și de picioare, și nici măcar poliția nu poate face mare lucru, fiind vorba de minori.
„Noi am realizat că începe să fie o problemă serioasă în anul școlar trecut, când într-o săptămână am avut două cazuri, unul la Dej și unul la Huedin, în care au fost implicați copii. Unul de liceu, unul de gimnaziu, din păcate.
Poliția are evidențe cu numărul minorilor care consumă substanțe halucinogene. Ce știm noi este că sunt mulți consumatori, din ce în ce mai mulți, și, de asemenea, că numărul persoanelor care sunt reținute pentru că sunt prinse cu droguri, cu substanțe psihoactive asupra lor, este din ce în ce mai mare”, a declarat Marinela Marc.
Trebuie modificată legislația
Marinela Marc susține că în lupta cu drogurile este nevoie de modificări ale legislației. Altfel este foarte greu ca acest fenomen să fie ținut sub control.
„Eu cred că ar trebui modificări legislative serioase, pentru că noi facem educație în scopul prevenției în școală, dar atâta timp cât nu poți să percheziționezi un copil, și înțeleg că nici poliția nu o poate face, atunci este foarte complicat.
Iar dacă așteptăm un ordin judecătoresc ca să putem reține sau percheziționa un suspect care face trafic la colțul școlii, la poarta școlii, și nu avem nicio pârghie legală pentru a interveni pentru a-l reține, practic suntem legați de mâini și de picioare”, spune șefa IȘJ Cluj.
„Substanțe” vândute la liber
În câțiva ani s-a ajuns ca elevi de gimnaziu să consume droguri. Copii de 12 -13 ani.
În cazul de la Huedin, la care a făcut referire șefa IȘJ Cluj, era un copil de gimnaziu care, din curiozitate, a aprins în clasă, în pauză, o țigară cu substanțe halucinogene. Li s-a făcut rău copiilor din cauza fumului degajat în clasă, i s-a făcut rău și cadrului didactic când a intrat la oră. Copilul nici măcar nu a fumat țigara.
„Cred că instituțiile de siguranță publică ar trebui să aibă mult mai multe competențe. Înțeleg că anumite substanțe se vând la liber în anumite magazine specializate în alcool și tutun.
Recent am avut un caz la Apahida, vorbesc iar de copii de gimnaziu, și-au pus sub limbă, nu știu, niște tablete de nicotină care înțeleg că, alminteri, conferă energie multă. Ei știau că sportivii le folosesc pentru a avea mai multă rezistență la efort, dar în combinație cu un energizant băut a dus la leșin”, spune Marinela Marc.
Acesta este unu dintre motivele pentru care ea consideră că e nevoie de restricții mai serioase, de prevederi legislative care să permită instituțiilor să ia măsuri în momentul în care constată că se comercializează substanțe interzise.
Drogurile pătrund în școală, nu se vând doar „pe la colțuri”
Drogurile ajung în interiorul școlilor pentru că nu este prea greu.
„Nu ai posibilitatea să verifici la intrarea în școală dacă un elev are sau nu ceva în geantă sau în buzunar. Sigur, colegii mei sunt atenți în pauze, dar este un profesor de serviciu care patrulează într-o pauză în toată școala și care are și alte responsabilități.
Și chiar dacă sunt depistați, conform regulamentului școlar ce poți să faci? Să propui eventual scăderea mediei la purtare. Este singurul instrument prin care poți să sancționezi, pentru că nici măcar nu poți să exmatriculezi un elev din învățământul obligatoriu. Și nu cred că asta e soluția până la urmă”, susține Marinela Marc.
Substanțe halucinogene toxice pentru orice „buzunar”
Problema și mai mare este faptul că se consumă așa numitele „etnobotanice”. Tot felul de substanțe care au efect halucinogen și care sunt și foarte toxice.
„Din nefericire, acesta este flagelul mai mare, pentru că până la urmă în cazul plantelor, cum e canabisul, efectul nu este așa de nociv și durează mai mult până când se ajunge la dependență.
Dar cele mai păcătoase sunt substanțele produse în laborator, amestecul de diverse medicamente care pot genera astfel de efecte halucinogene și care sunt toxice, mult mai toxice pentru organism. Acestea nici nu sunt așa de costisitoare, de aceea sunt la îndemâna elevilor”, a precizat Marinela Marc.
Dealerii au ajuns și în mediul rural
Iar aceste substanțe halucinogene ajung peste tot chiar și în școli din mediul rural.
„Asta se întâmplă pentru că cei care vor să se folosească de imaturitatea și de naivitatea copiilor, sigur că își întind antenele în orice mediu.
Indiferent unde învață copiii, semnalul de alarmă trebuie tras pentru că sunt convinsă că ei sunt abordați și pe stradă și în stațiile de autobuz și la diverse activități extracurriculare, la petreceri.
Acești copii trebuie să fie preveniți, să știe cum să acționeze, cum să se comporte, să nu-și lase un pahar, chiar dacă e cu o băutură alcoolică, nesupravegheat în momentul la care merg la petreceri sau merg în cluburi. Se ajunge până acolo, să li se pună ceva în pahare, pentru că cei care vor să facă rău cred că uzează de toate mijloacele”, spune șefa IȘJ Cluj.
Este foarte important ca părinții să înțeleagă gravitatea acestui flagel
Marinela Marc spune că părinții trebuie atrași și ei de partea școlii când este vorba de prevenție. Și ei trebuie să înțeleagă că este vorba despre un flagel și că situația este gravă.
Părinții trebuie să fie conștienți că oricând li se poate întâmpla și copiilor lor să ajungă să consume droguri și că trebuie să știe să acționeze, să fie aproape de copii, să ceară ajutor, astfel încât să nu fie prea târziu în momentul în care acționează.
Șefa IȘJ s-a confruntat cu un caz când era director de școală
„Pentru că, din păcate, se poate întâmpla și acest lucru, și asta pot să vă spun prin prisma experienței personale pe care am avut o ca director de școală, iar asta era în urmă cu 5-6 ani.
Am avut un elev, era doar clasa a 9-a, despre care colegii, cadre didactice de la clasă, intuiau că se întâmplă ceva cu el, pentru că avea schimbări bruște de atitudine, de comportament, era când agresiv, când apatic, ochii aveau o anumită strălucire care conduceau spre această suspiciune a consumului de substanțe cu efect halucinogen.
Am contactat-o pe mamă, care, culmea, este de profesie psiholog, dar a refuzat să creadă că se întâmplă ceva cu copilul ei. A fost chiar intrigată că avem astfel de suspiciuni. S-a simțit foarte lezată de de suspiciunea noastră și a acceptat realitatea când deja era foarte târziu.
Copilul a ajuns la dezintoxicare, a ajuns la psihiatrie infantilă. După ce ieșea de acolo revenea la consum.
Eu am plecat când deja s-a retras din motive medicale de la școală. Nu știu dacă s-a mai reînscris la școală, dacă a continuat sau nu, dar spun că este foarte important ca părinții să fie aproape de copiii lor, adolescenți și preadolescenți”, a povestit Marinela Marc.
Despre modul în care se pot implica părinții și programele Inspectoratului Școlar Cluj legate de prevenirea și combaterea consumului de droguri în rândul elevilor citiți mâine, în partea a doua a interviului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Celebrul portar Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla, a murit, luni, la vârsta de 65 de ani. Asociația Steliștilor anunță că fotbalul românesc a pierdut o legendă, transmite Mediafax.
„Helmut Duckadam, unul dintre cei mai mari portari din istoria Stelei București și al fotbalului românesc, a lăsat o amprentă indestructibilă în inimile noastre.
Cunoscut pentru performanțele sale memorabile, Duckadam va rămâne mereu în istoria fotbalului pentru parada sa legendară în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, un moment ce a adus Steaua pe culmile gloriei”, scriu steliștii, pe Facebook.
Cu un palmares impresionant, incluzând titluri naționale și internaționale, Duckadam a fost „simbolul curajului și al determinării”.
„Astăzi, ne înclinăm în fața unei cariere de neuitat. Te vom păstra mereu în amintirile noastre, Helmut”, mai scriu cei de la Asociația Steliștilor, pe Facebook.
Helmuth Duckadam suferea de mai multe afecțiuni, iar în vara acestui an a suferit o intervenție pe cord.
Sursa foto: Helmuth Duckadam – Facebook
Avea personajul Iago din drama ”Othello” a lui William Shakespeare o vorbă care se potrivește ca o mănușă situației politice din România, înregistrată după primul tur al alegerilor prezidențiale: ”Oamenii ar trebui să fie ceea ce par, iar cei ce nu sunt nici n-ar trebui să pară”.
Parcă autorul s-a referit anume la candidatul independent la Președinția României, Călin Georgescu, care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin atât în țară, cât și în diaspora.
Acesta a profitat de nemulțumirea generală a românilor față de partidele clasice, dar a și inundat, până la saturație, aplicația TikTok cu mesajele sale hipnotizatoare, câștigând detașat peste 2 milioane de voturi.
Cum părea a fi ”surpriza” Călin Georgescu în primele ore de la anunțarea exit-poll-urilor și de la numărarea primelor voturi?
Candidat mesianic
Un candidat mesianic, salvatorul Grădinii Maicii Domnului, care a știut să-și vândă imaginea cu mesaje bine țintite, despre familie, credință, religie, patrie, popor, pace, despre problemele oamenilor, coborând, parcă, până în miezul sufletului fiecăruia.
Un tip grizonat, carismatic, cu o voce metalică, care inspiră încredere, bun orator în română și engleză, net peste 90% dintre contracandidați, care a lucrat la ONU și în diplomație, care a locuit în Vest, un independent providențial care nu răspunde la comenzile politice ale unui partid și vrea să salveze România, acesta fiind singurul său țel în viață.
Celălalt Georgescu
A durat puțin până a ieșit la iveală celălalt Călin Georgescu, cel real, fiind dezvăluite bazaconiile turuite pe bandă rulantă despre apa care nu e H2O și care transmite informații dacă nu e pusă în sticle de plastic, despre nașterea prin cezariană că a fi o tragedie pentru că se rupe firul divin, despre întâlnirile sale cu persoane non-umane, adică extratereștri de pe alte planete, despre faptul că omul nu ar fi ajuns pe Lună, despre prezența nano-cipurilor în sucurile carbogazoase, despre apa sacră din Carpați care este un dar cosmic pentru cei care o folosesc cu respect, despre Munții Carpați că sunt coloanele de lumină care susțin echilibrul energetic al întregii planete, despre faptul că fiecare copac din România este un canal al energiei cosmice, dar și despre laudele sale la adresa lui Putin și a unor legionari, toate debitate cu aceeași voce și privire fixă a unuia despre care românii spun pe șleau că ”fură curent”.
Sunt sute de astfel de afirmații de stă mâțu-n coadă ale candidatului care vrea să conducă România. Bașca au apărut informații despre trecutul său tenebros, de legături cu fosta Securitate, despre încrengăturile din anturajul din care nu lipsesc personaje controversate (Radu Mazăre, de exemplu), despre averea sa a cărei proveniență legală nu a reușit să o lămurească.
Campanie agresivă pe TikTok
În plus, Călin Georgescu nu a fost fair-play de la început și nu a făcut niciun fel de campanie electorală pentru a se întâlni alegătorii prin țară, față-n față, ci a activat exclusiv în online, printre boți și troli, pe TikTok, nu a prezentat public un proiect național palpabil și concret pentru România, nu și-a plătit nicio reclamă pe TikTok sau pentru alte materiale electorale, așa cum prevede legea și cum au procedat ceilalți contracandidați, lăsând impresia că este un produs de laborator.
Și cu toate acestea, a obținut cel mai mare număr de voturi, peste 2 milioane.
Iar când alegătorilor săi, unii chiar fanatici, li se atrage atenția că, totuși, omul nu pare a fi ceea ce credeau și li se prezintă argumente, declarații, fapte, răspunsul lor este că toate sunt minciuni, falsuri create cu scopul de a-l discredita.
Adepții lui Georgescu sunt dispuși să meargă cu el până în pânzele albe, negând realitatea, chiar dacă ajung să împingă România în prăpastie.
Vina partidelor
Vina nu e a lui Călin Georgescu, vina nu este nici a alegătorilor săi, ci a partidelor mari, incapabile să se reformeze, rupte de nevoile omului de rând și de realitatea cotidiană, populate de politruci puși pe căpătuială, combinagii și corupți, care au perpetuat un sistem în care nu contează meritocrația, ci carnetul de partid, care promit, dar nu fac nimic pentru oameni, niște sforari și vânzători de iluzii, pentru care sinecurile în posturi publice sunt esența ascensiunii politice, pentru ei, copii, nepoți și amante.
Credeți că dacă era lumea lume și clasa politică una serioasă, dacă oamenii ar fi văzut profesioniști în partide, care ce promit fac, care se îngrijesc în primul rând de oameni și orice decizie iau o iau cu gândul la bunăstarea poporului, ar mai fi avut vreo șansă Călin Georgescu, ar mai fi găsit acesta un teren fertil pe care să își arunce semințele idioate?
Pe asta a mizat, că este un candidat altfel, care răspunde așteptărilor și care poate face din România o țară frumoasă ca Soarele sfânt de pe cer. Iar peste 2 milioane de oameni l-au votat, într-un experiment politic pe care România chiar nu și-l poate permite.
Nimic nu este pe viață
Să nu își închipuie cineva că democrația, prosperitatea, libertățile fundamentale câștigate ca membri UE cu care ne-am obișnuit, miliardele de euro din fonduri europene, sunt ireversibile și pe viață. Doamne ferește să aflăm, cumva, pe pielea noastră, că le pierdem și apoi să ne dăm de ceasul morții și să întrebăm în stânga și-n dreapta cum putem da timpul înapoi la vot.
Călin Georgescu ar fi trebuit să fie ceea ce părea la început, dar nu e. Deloc.
EVENIMENT
Rezultatele finale ale alegerile parlamentare, la Cluj. PNL își revendică primul loc. USR și AUR, rivali apropiați
Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din județul Cluj arată o competiție strânsă între principalele partide, fără diferențe majore între scorurile obținute pentru Camera Deputaților și Senat. Primele clasate rămân prtidele de dreapta – PNL și USR, urmate îndeaproape de AUR și PSD.
PNL, deși clasat pe primul loc, nu depășește pragul modest de 22%, indicând în continuare un sprijin solid în județul Cluj, dar nu dominant. USR și AUR sunt într-o competiție apropiată, diferența dintre ele fiind de doar câteva mii de voturi atât la Camera Deputaților, cât și la Senat. PSD și UDMR sunt aproape la egalitate, cu o diferență de sub 2% între ele în ambele camere, ceea ce sugerează o bază de alegători similară. Partidele mai mici și candidații independenți, deși prezenți, au avut un impact limitat.
PNL câștigă Clujul, dar fără a obține o majoritate dominantă
La Camera Deputaților, Partidul Național Liberal (PNL) a obținut cel mai mare număr de voturi, 66.361 (19,78%), consolidându-și poziția de lider în județ. Pe locul al doilea, Uniunea Salvați România (USR) a înregistrat 50.010 voturi (14,91%), urmată îndeaproape de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cu 48.333 voturi (14,41%). Partidul Social Democrat (PSD) a avut un scor apropiat, de 45.293 voturi (13,50%), urmat de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), care a obținut 43.166 voturi (12,87%).
Peste pragul electoral de 5% se mai află și Partidul Oamenilor Tineri – 17.187 (5,12%), apărut „peste noapte” și despre care s-a vehiculat public că ar fi partidul lui Călin Georgescu. S.O.S. România (4,21%), a rămas sub pragul de 5% la Cluj-Napoca, iar alte formațiuni, precum Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate – SENS (3,83%) sau candidatul independent Sabin Sărmaș (3,15%), au înregistrat scoruri și mai scăzute.
Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare în județul Cluj – Camera Deputaților
- Partidul Național Liberal – 66.361 (19,78%)
- Uniunea Salvați România – 50.010 (14,91%)
- Alianța pentru Unirea Românilor – 48.333 (14,41%)
- Partidul Social Democrat – 45.293 (13,50%)
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 43.166 (12,87%)
- Partidul Oamenilor Tineri – 17.187 (5,12%)
- Partidul S.O.S. România – 14.134 (4,21%)
- Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate – 12.850 (3,83%)
- Ioan-Sabin Sărmaș – 10.581 (3,15%)
- Reînnoim Proiectul European al României – 7.581 (2,26%)
- Forța Dreptei – 5.058 (1,51%)
- Dreptate și Respect în Europa pentru Toți – 3.719 (1,11%)
USR și AUR, rivali apropiați în preferințele alegătorilor
Și pentru Senat, PNL este primul clasat, cu 71.769 voturi (21,40%), în timp ce USR a rămas pe locul doi, cu 51.270 voturi (15,29%). AUR a menținut o performanță similară cu cea de la Cameră, cu 48.165 voturi (14,36%), iar PSD a avut 44.624 voturi (13,31%), urmat de UDMR cu 43.791 voturi (13,06%).
Partidul Oamenilor Tineri a obținut un scor ceva mai bun pentru Senat (5,46%) față de Camera Deputaților, iar S.O.S. România și alte formațiuni mici, cum ar fi Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate – SENS, au avut procente relativ constante.
Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare în județul Cluj – Senat
- Partidul Național Liberal – 71.769 (21,40%)
- Uniunea Salvați România – 51.270 (15,29%)
- Alianța pentru Unirea Românilor – 48.165 (14,36%)
- Partidul Social Democrat – 44.624 (13,31%)
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 43.791 (13,06%)
- Partidul Oamenilor Tineri – 18.319 (5,46%)
- Partidul S.O.S. România – 15.058 (4,49%)
- Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate – 13.192 (3,93%)
- Reînnoim Proiectul European al României – 8.672 (2,59%)
- Forța Dreptei – 5.446 (1,62%)
- Dreptate și Respect în Europa pentru Toți – 3.910 (1,17%)
EVENIMENT
PNL a câștigat și alegerile pe Cluj-Napoca la parlamentare. Pe podium au mai urcat USR și UDMR
PNL a câștigat alegerile parlamentare și la nivelul municipiului Cluj-Napoca, organizate, duminică, 1 decembrie, după ce a ocupat primul loc și la nivel județean. Astfel, potrivit platformei prezenta.roaep.ro, liberalii au obținut, la Senat, un număr de 35.542 de voturi (22,81%), urmați de USR , cu 31.337 voturi (20,11%) și UDMR, cu 19.771 voturi (12,69%). La Camera Deputaților. PML a primit 32.663 de voturi (20,95%), urmat de USR, cu 29.892 voturi (19,18%) și UDMR – 19.356 voturi (12,42%).
La Senat, au mai obținut următoarele voturi:
PSD – 19.334 voturi (12,42%)
AUR – 15.260 voturi (9,79%)
SENS – 8101 voturi (5,2%)
POT -6531 voturi (4,19%)
REPER – 6010 voturi (3,86%)
SOS România – 4858 voturi (3,12%)
La Camera Deputaților
PSD – 19.180 voturi (12,3%)
AUR – 15.264 voturi ( 9,79%)
SENS – 7915 voturi (5,08%)
POT – 6010 voturi (3,86%)
REPER – 5264 voturi (3,38%)
SOS România – 4484 voturi (2,88%)
Sabin Sărmaș (independent) – 7.522 voturi (4,83%) – nu a intrat în Parlament
Prezența la vot pe municipiu a fost de 58,01%.