EDUCATIE
Droguri la ore? 7 elevi şi 3 profesori din Huedin, duşi la spital. Au tras fum de substanţă necunoscută. Anchetă a IPJ Cluj
7 elevi şi trei profestori de la Liceul Tehnologic „Vlădeasa” din Huedin au fost duşi, joi, la spital, cu stări de rău, după ce au inhalat fum dintr-o substanţă necunoscută deocamdată. IPJ Cluj a demarat o anchetă, deoarece e posibil să fi fost vorba de subsatnţe interzise, droguri.
„Azi, în jurul orei 10.10, Poliția orașului Huedin a fost sesizată de către reprezentantul unei unități de învățământ din oraș, despre faptul că elevi și cadre didactice acuză stări de rău.
În baza sesizării, polițiștii de investigații criminale s-au deplasat la unitatea de învățământ în cauză, iar verificările preliminare au condus la stabilirea faptului că în interiorul unei săli de curs ar fi fost utilizate de către elevi trei dispozitive electronice pentru fumat.
Ulterior, în urma stării de rău pe care o acuzau, 7 elevi și 3 cadrele didactice au necesitat îngrijiri medicale de specialitate.
Aspectele constatate până în prezent de polițiștii orașului Huedin, alături de cei ai Biroului Siguranță Școlară urmează a fi înaintate unității de parchet competente, în vederea dispunerii în continuare a măsurilor legale”, informează IPJ Cluj.
Potrivit unor surse medicale, diagnosticul medicilor în cazul celor 10 persoane este „intoxicaţie exogenă cu substanţă necunoscută”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Crește alarmant numărul de cazuri de tuse măgărească la Cluj. Medic de familie: Sunt în special la copiii nevaccinați
Numărul de cazuri de tuse convulsivă, cunoscută popular ca tuse măgărească, crește la Cluj.
Explicația stă în faptul că oamenii nu mai vor să se vaccineze, iar în cazul copiilor mici și al persoanelor în vârstă, tusea convulsivă poate fi mortală. De altfel, în urmă cu câteza zile, un bebeluș a murit la București din cauza acestei boli.
Numărul de cazuri de tuse măgărescă, în creștere la Cluj
Dr. Emiliana Costiug, medic de familie, care este și președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj spune că numărul de cazuri de tuse convulsivă crește de anul trecut, mai ales în rândul copiilor nevaccinați.
Numită și tusea celor 100 zile, cunoscută popular ca tuse măgărească, aceasta este o boala infecțioasa care poate fi prevenita prin vaccinare.
“Până în anul 2010 nu am mai avut cazuri de tuse convulsivă. Dar din cauza faptului că de atunci am avut un număr tot mai mare de copii nevaccinați și pentru că nu a existat un program de imunizare pentru adulți, au apărut cazuri, iar acestea au devenit tot mai multe”, a declarat pentru Cluj24 dr. Emiliana Costiug.
“Am avut o pacientă care a născut tușind”
Președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj spune că există vaccin care protejează împotriva acestei boli, pe care o fac și adulții, nu doar copiii. Este vorba de vaccinul DTP: difterie, tetanus si pertussis (tuse convulsivă), care poate fi făcut și gravidelor, în trimestrul III de sarcină și care este indicat tocmai pentru a proteja copilul nenăscut.
“Adulții fac forme mai ușoare, dar copiii și vârstnicii pot să facă forme letale. O creștere a numărului de cazuri, în special la copii, a început să se vadă la Cluj din anul 2022. În toată România a crescut alarmant numărul de cazuri. Eu, la o listă de 3.000 de pacienți, pot să vă spun că în ultima perioadă am avut peste 10 cazuri de tuse convulsivă la copii, două la adulți și un caz la o gravidă, care, practic, a născut tușind”, a declarat dr. Emiliana Costiu.
Vaccin gratuit, inclusiv pentru adulți
Pe lângă vaccinarea gravidei, care este recomandată de medici, vaccinul DTP se face, prin program național, copiilor la 2, 4 și 11 luni. Dr. Emiliana Costiug spune că este nevoie de 3 doze pentru imunizare, pentru că nu este un vaccin foarte puternic. Copiii mai sunt apoi vaccinați la 6 și 11 ani. Dar vaccinarea nu este obligatorie.
“Din decembrie 2023, orice adult din Românie beneficiază gratuit de vaccinul DTP. Acesta poate să solicite vaccinul de la medicul de familie. În cazul adulților, vaccinarea de face o dată la 10 ani. Dar problema este reticența cunoscută a oamenilor împotriva vaccinurilor”, a precizat dr. Costiug.
Tratamentul în caz de tuse măgărească se face cu antibiotic specific. Dar diagnosticul se pune destul târziu, din cauza faptului că simptomele pot indica alte boli.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
Clujean cercetat de procurori pentru instigare la revoluție cu furci, topoare și drujbe pe TikTok
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus joi, luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de o persoană cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunii instigare publică pe TikTok.
Potrivit procurorilor, s-a reținut că fapta inculpatului care, la data de 17.01.2025, utilizând contul cu denumirea ,,* DE CLUJ”, având ID-ul ,,@*_cluj”, a publicat pe reţeaua de socializare TikTok un material audio-video prin care acesta îndeamnă publicul la săvârșirea unor fapte de natură penală care aduc atingere relațiilor sociale referitoare la ordinea publică şi la buna conviețuire între membrii comunităţii, în speță ”protestele astea pe care le facem noi, pașnice (…) foarte greu vor da rezultate, trebuie niște proteste, manifestații, revoluții… nu pașnice, nu merge, nu merge cu liniștea… cu pacea… ieșiți în stradă, frate, cu topoare, cu furci, cu coase, cu tot ce aveți…cu drujbe…”.
EVENIMENT
Încă un deces din cauza gripei la Cluj. Numărul cazurilor se menține la peste 700. Au explodat și cazurile de viroză
Încă un caz de deces din cauza gripei a fost raportat în județul Cluj, potrivit ultimei raportări făcute de Direcția de Sănătate Publică Cluj.
Numărul de cazuri de gripă și preumonie se menține ridicat, iar cel al virozelor a crescut față de ultima raportare.
Peste 700 de cazuri de gripă într-o săptămână la Cluj
Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Cluj, dr. Mihai Moisescu, conform ultimei raportări, în județ s-au înregistrat 729 de cazuri de gripă, dar și un deces din cauza complicațiilor acestei boli.
De asemenea, au fost raportate 805 cazuri de pneumonie, cu doar doua mai puține ca în săptămâna anterioară de raportare. Dar cazurile de viroza sunt cele care au crescut.
“S-au înregistrat 4.143 de cazuri de viroză, față de 3.181 la raportarea trecută. Ne aștepăm ca numărul de cazuri de gripă, preumonii și viroze să crească încă minimum 2-3 săptămâni, până se ajunge la platou. În cazul virozelor, numărul a crescut cu 20% față de săptămâna precedentă de raportare”, a declarat pentru Cluj24 dr. Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.
Nu trimiteți copiii la școală dacă sunt bolnavi
Dr. Mihai Moisescu recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală. De asemenea, acesta spune că la primele simptome și semne de boală, pacienții trebuie să se izoleze la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie.
“Dacă avem persoane vârstnice acasă, trebuie să purtăm masca și să le protejăm. De asemenea, nu trimitem copiii la școală dacă sunt bolnavi”, a mai spus dr. Mihai Moisescu.
EVENIMENT
S-a stins din viață geologul clujean, profesorul universitar Ioan Coriolan Balintoni, membru corespondent al Academiei Române
Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, anunță cu profundă tristețe stingerea din viață, miercuri, 22 ianuarie 2025, a ilustrului geolog și profesor universitar Ioan Coriolan Balintoni, membru corespondent al Academiei Române. Prin activitatea sa excepțională, a contribuit semnificativ la dezvoltarea științelor geologice și la promovarea excelenței în educație și cercetare.
Născut la 15 septembrie 1939, în localitatea Gladna Română, județul Timiș, Ioan Coriolan Balintoni a urmat cursurile Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializându-se în geologie. Parcursul său profesional a fost marcat de o carieră de excepție în domeniul cercetării geologice, cu accent pe studiul petrografiei magmatice și metamorfice, al tectonicii și geologiei structurale, al geocronologiei, tectonicii globale și evoluției continentelor. Rezultatele cercetărilor sale, concretizate în peste 130 de lucrări științifice, au adus contribuții fundamentale la înțelegerea geologiei structurilor pre-Alpine din România.
Profesor la Facultatea de Biologie și Geologie
Profesorul emerit Ioan Coriolan Balintoni a fost o figură remarcabilă în mediul academic clujean, desfășurând o activitate didactică impresionantă la Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.
Ca mentor al mai multor generații de studenți, a îmbogățit universitatea prin pasiunea sa pentru geologie și prin abordările inovatoare pe care le-a promovat în procesul de predare. Stilul său de a inspira și de a ghida tinerii cercetători a creat o moștenire durabilă în întreaga comunitate academică.
Reputația sa internațională a fost consolidată prin colaborările fructuoase cu prestigioase instituții de cercetare din Europa și din lume. Recompensat cu numeroase premii și distincții, Ioan Coriolan Balintoni a primit recunoaștere pentru contribuțiile sale extraordinare în domeniul geologiei, obținând în 2011 Premiul „Ludovic Mrazec” al Academiei Române.
”Plecarea sa reprezintă o pierdere imensă pentru știință și educație. În aceste momente de profundă durere, aducem un omagiu memoriei sale și ne exprimăm recunoștința pentru exemplul său de profesionalism, integritate și dedicație.
Odihnească-se în binemeritată pace, lângă cei care au marcat în mod durabil istoria științei românești”, anunță Academia.