EVENIMENT
Cutremurător. Mărturia unui fost dependent de droguri din Cluj: Noaptea trăgeam pe nas, nu puteam să vorbesc dacă nu mă drogam
Sebastian Petruț este din Dej și are 23 de ani, iar timp de 7 ani a fost consumator și dependent de droguri. A scăpat greu de acest viciu după ce a urmat un program de reabilitare și de un an și jumătate nu se mai droghează, nu mai bea și nu mai fumează.
Cutremurător. Mărturia unui fost dependent de droguri din Cluj: Noaptea trăgeam pe nas, nu puteam să vorbesc dacă nu mă drogam
Sebi a participat, vineri, la Cluj-Napoca la conferința ”Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni – ALEG”, și a împărtășit în fața a peste 250 de liceeni din experiența sa și i-a sfătuit să nu cedeze impulsului de a se droga și să ceară ajutor dacă se simt în pericol să apeleze la droguri.
”La 11 ani am început să fumez, într-un context în care eram cu un băiat mai mare ca mine.
Și nu știu cum facem, dar noi, ăștia care suntem mai mici, vrem să fim ca cei mari, vrem să fim acceptați. Îi vedem pe cei mari ca pe niște modele în viață și, văzându-l pe acel băiat de liceu că mă bagă în seamă și că fumează țigări mentolate, din dorința de a fi acceptat, l-am întrebat dacă pot să trag și eu două fumuri.
M-am înecat și el a râs de mine și atunci mi-am spus că trebuie să învăț să fumez fără să mă mai înec”, și-a început mărturia tânărul.
Acesta a precizat că nu avea bani de țigări, dar a furat bani de la părinți sau de la bunici.
Sebi a aflat de droguri la 14 ani, în special de marijuana, o plantă despre care știa doar că are efecte pozitive asupra sănătății.
”Este o plantă. Ce mi se putea întâmpla?”
”Ce mi se putea întâmpla? Nu este o pastilă, este o plantă, erau plusuri pentru a justifica un consum.
Eu am fost consumator de droguri și dependent timp de 7 ani, dar după primii 2 ani când s-a instalat dependența de marijuana, nu puteam să dorm dacă nu fumam iarbă, eram stresat.
La 14 ani am început să consum etnobotanice.
Eram într-un loc în care mama îmi spunea să nu mă duc, că totul începea de acasă, de la o simplă neascultare.
Când mama îmi spunea <<nu te duce departe de casă, nu te înhăita cu golani, nu umbla cu băieți mai mare ca tine, ce probleme ai, ce fel de muzică asculți?>>, eu îi spuneam să mă lase în pace, că nu mă înțelege.
Avem telefoane, șmecherii sunt ăștia care cântă despre droguri, despre mașini, hașiș, marijuana.
Orice îmi spunea mama nu am ascultat-o”, a mai spus Sebi.
S-a drogat de distracție
Tânărul a recunoscut că i-a plăcut să se drogheze, iar la început totul era ca o distracție, i-a plăcut anturajul, fiind acceptat de către băieții mai mari.
”După primul an de consum, la 15 ani, am aderat la o gașcă de băieți, dintre care unii au făcut pușcărie pentru crimă, tâlhărie, trafic de droguri.
Iar ca să fiu alături de ei, a trebuit să produc și eu. Sunt din Dej, veneam la Cluj sau în Beclean să furăm băuturi alcoolice, haine. A fost o presiune, îmi era frică să nu fiu dat la o parte.
La 16 -17 ani, de la iarbă am trecut la prafuri și apoi la pastile Ecstasy, Crystal. Dacă eu le-am găsit atunci, cu siguranță se găsesc și azi. Cineva știe pe cineva, așa funcționează treaba.
Am furat o sticlă de alcool și pentru că nu am reușit să o vindem am băut-o și m-am îmbătat, iar a doua zi trebuia să merg la școală. Dimineață am uitat ce am făcut toată noaptea, iar la școală am văzut că aveam vomă pe mine. Mi-a fost rușine”, a povestit Sebi.
Viața dictată de alții
Fostul dependent de droguri a adăugat că primul simptom al sevrajulul este că vrei să consumi din nou.
”Ulterior apare depresia și gândurile suicidale, cu care m-am confruntat ani de zile, neînțelegând rostul meu în viață.
Nu mai suportam să fiu cu ceilalți.
La 17 ani, pentru că era cool în gașca mea, pierdeam nopțile, visam să fiu rapper, să fac bani. Mi-am lăsat viața dictată de alții care au spus ce e mai bine pentru mine, necunoscându-i.
Am renunțat la școală în clasa a XI-a, certurile erau frecvente acasă, amanetam lucruri, făceam bani. Credeam că dacă am țoale șmechere și dacă îs tatuat și dacă fac pe durul…Muzica și mesajele mi-au influențat viața.
Ghidat de droguri
La 18 ani am plecat în străinătate, am locuit în Amsterdam, unde iarba o cumperi din magazin, iar prostituția este în vitrină.
Am crezut că cine ține drogurile ilegale vrea să ne îngrădească. E viața mea, fac ce vreau cu ea, cum să ascult de ce îmi spun alții? Sunt văzut ca un fraier dacă ascult.
Am vrut să văd ce înseamnă libertatea. Am consumat heroină, m-am injectat cu cocaină și după 7 ani am ajuns să fiu ghidat de droguri. Nu funcționam altfel.
Nu puteam funcționa ca un om normal dacă nu luam 7 Xanax-uri odată, eram agresiv, eram violent, noaptea trăgeam pe nas, dimineața trebuia să fumez sau să iau Xanax ca să pot dormi. Nu puteam să vorbesc cu oamenii dacă nu mă drogam. Eram depresiv și anxios, tremuram și eram agitat.
Mi-a spus cineva aceste lucruri la început? Nu”, a adăugat Sebi Petruț.
Potrivit acestuia, de multe ori i s-a întâmplat în timp ce era în străinătate ca dacă avea 50 de euro, de 5 euro își lua mâncare și de 45 de euro droguri și țigări.
”Drogat, bețiv, mincinos”
”Nimeni nu mai voia să aibă de-a face cu mine, mi-am înșelat și furat prietenii, toată lumea mi-a întors spatele. Devenisem un animal. La 21 de ani, până să întrerup consumul de droguri, eram un manipulator, un egoist, un drogat, un bețiv, un mincinos.
La început am fost un copil care nu a știut să ceară ajutorul potrivit și care credea că le știe pe toate. Nu a contat ce au zis mama și tata”, a mai spus tânărul.
Acesta i-a sfătuit pe elevi să nu își găsească refugiul în droguri atunci când suferă sau sunt certați cu părinții și vor să fie înțeleși.
Părinții nu i-au întors spatele
”Numai în momentul în care am realizat situația în care mă aflu și am vrut să mă sinucid de mai multe ori, și am vrut să mă las, dar nu am putut, am cerut ajutor părinților, mamei căreia nu i-am ascultat sfatul niciodată, am înjurat-o și am înjosit-o.
I-am produs multă durere și aș fi meritat să nu îmi mai răspundă niciodată la telefon.
Dar părinții ne iubesc incredibil de mult și când am cerut ajutor nu mi-au spus nu”, a mai povestit fostul consumator de droguri.
Sebi mai spune că un dependent de droguri, dacă nu reușește să urmeze un program de reabilitare, are trei drumuri: ”ori înnebunești, ori mori ori ajungi la pușcărie”.
Reabilitare 7 luni
”Eu am ales să spun stop consumului de droguri și am fost internat la Psihiatrie, după care am ajuns la centru Teen Challenge, care funcționează și în Cluj.
Am terminat programul de reabilitare de 7 luni și am rămas acolo să îi ajut pe cei care vin. Sunt liber de droguri de un an și jumătate – țigări, alcool, droguri, nu am crezut că există șanse pentru unul ca mine să se reabiliteze.
Am rupt orice legătură cu anturajul pe care l-am avut, cu orice lucru care să mă întoarcă înapoi la droguri.
Pot fi un exemplu pentru generația mea.
Vă sfătuiesc ca, ori de câte ori aveți probleme, sau consumați droguri, nu ezitați să cereți ajutor, care vă va fi oferit”, a conchis Sebastian Petruț.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 20.00, în continuare sub cea din 2019
Votarea continuă la Cluj-Napoca. La ora 20.00, în jud. Cluj votaseră 55,44%.
Prezența la urne este puțin mai redusă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 20.oo votaseră 57,80% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 20.00
În Cluj-Napoca, până la ora 20.00 au votat aproape 63,60% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 20.00 era de 67,14%.
În județul Cluj au votat și aproape 75.753 de persoane pe liste suplimentare.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 20.00, în continuare sub cea din 2019
La nivel național, prezența la vot este de 51,1%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, se apropie de 10.000.000.
Județul Cluj se situa la 19.00 pe locul 2 ca prezență la vot, în timp ce Cluj-Napoca era pe primul loc.
EVENIMENT
Sute de buletine de vot și autocolante, redistribuite în secțiile de vot aglomerate din Cluj-Napoca
Primul tur al alegerilor prezidențiale se desfășoară fără incidente la Cluj-Napoca, duminică, 24 noiembire. Numărul mare de alegători din unele secții de votare a impus însă redistribuirea buletinelor de vot.
Potrivit autorităților, prezența ridicată la urne, inclusiv a celor care votează pe liste suplimentare – studenți și persoane care locuiesc fără forme legale în Cluj-Napoca, a impus creșterea numărului de buletine de vot și autocolante în secțiile de vot din anumite zone ale orașului.
Votul se desfășoară fără incidente
„Nu avem incidente. Avem multă lume care se prezintă la vot și trebuie să redistribuim buletine de vot. Mulți votează pe liste suplimentare, iar asta ocupă mult timp, trebuie să luăm buletine de la o secție și să le ducem la alta”, a declarat președintele Biroului Electoral Județean Cluj, judecătorul Adrian Popescu.
Redistribuirile au fost necesare în special pentru secțiile din centrul orașului și din cartierele dens populate. Astfel de solicitări au fost aprobate pentru secția 142 – Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, secția 66 – Școala „Ioan Bob”, secția 143 – Liceul Teoretic Unitarian „Janos Zsigmond”, secția 63 – Liceul Teoretic Elf, secția 61 – Facultatea de Arhitectură și Urbanism, secția 1 – Colegiul Economic „Iulian Pop”.
Autoritățile monitorizează constant situația pentru a asigura buna desfășurare a procesului electoral și pentru a preveni eventualele sincope în aprovizionarea cu buletine de vot.
EVENIMENT
Bărbat de 37 de ani din Cutca, Cluj, AMENDAT pentru că ar fi îndrumat alegătorii să voteze cu un anumit candidat
Bărbat de 37 de ani din Cutca, jud. Cluj, a fost amendat de polițiști pentru că ar fi îndrumat alegătorii să voteze cu un anumit candidat.
„Potrivit ultimelor date centralizate la nivelul Centrului de Comunicare Județean Cluj, de la începerea votării s-au primit 5 sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile incidente referitoare la procesul electoral.
Au fost constatate 4 fapte de natură contravențională și una de natură penală. Dintrea acestea, 2 au fost confirmate, 3 sunt în curs de verificare.
Bărbat de 37 de ani din Cutca, Cluj, AMENDAT pentru că ar fi îndrumat alegătorii să voteze cu un anumit candidat
Exemplu de incident înregistrat în ultimele ore:
În data de 24 noiembrie 2024, la nivelul Secției 7 Poliție Rurală Gherla, a fost înregistrată o sesizare din partea personalului de pază al Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, aflat la Secția de votare nr. 390 din comuna Sânmartin, sat Cutca.
Sesizarea a vizat un bărbat în vârstă de 37 de ani, care ar fi îndrumat alegătorii să voteze cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale.
Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că bărbatul respectiv ar fi sfătuit un alt cetățean, în vârstă de 55 de ani, să voteze cu un anumit candidat, acțiunea având loc în proximitatea secției de votare.
Ca urmare, acesta a fost sancționat contravențional, conform prevederilor Legii nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României.
Inspectoratul de Poliție Județean Cluj reamintește importanța respectării normelor legale care reglementează procesul electoral, pentru a asigura desfășurarea acestuia în condiții de legalitate și corectitudine”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 18.00, în continuare mai mică decât în 2019
Procesul votării continuă la Cluj-Napoca. La ora 18, în jud. Cluj votaseră 47,95%.
Prezența la urne este puțin mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 18.oo votaseră 50,82% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 18.00
În Cluj-Napoca, până la ora 18 au votat aproape 54,2% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 18.00 era de 58,45%.
În județul Cluj au votat duminică, 24 noiembrie, și aproape 61.612 de persoane pe liste suplimentare.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 18.00, în continuare mai mică decât în 2019
La nivel național, prezența la vot este de 45,47%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, se apropie de 8.900.000.