Connect with us

EDUCATIE

EXCLUSIV/ INTERVIU cu Alma Olteanu, clujeanca șefă de promoție la Medicină Dentară în cadrul UMF Cluj-Napoca

Publicat


După șase ani de nopți nedormite, bucurii, dezamăgiri, emoții și multe amintiri, Alma Olteanu a absolvit anul acesta Medicina Dentară la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și nu oricum, ci ca șefă de promoție.

Alma a știut de mică faptul că își dorește să lucreze în domeniul medical. Singurul semn de întrebare a fost dacă să aleagă Medicina Dentară sau Medicina Generală, decizia finală fiind luată cu câteva zile înainte de admitere, tânăra urmându-și vocea interioară.

Ea este de părere că lipsa părinților de la festivitatea de absolvire a fost cel mai greu moment din facultate, mult mai dificil decât cele 89 de examene din cei șase ani de studiu. Pentru ea nu există ,,nu pot”, există doar ,,nu vreau”, iar motto-ul pe care își ghidează viața este ,,vreau, pot, voi reuși”.

Alma Olteanu a acordat un interviu în exclusivitate pentru Cluj24.ro.

,,Am știut de mică faptul că-mi doresc să fac medicina”

Reporter: Alma, de unde pasiunea pentru Medicina Dentară? Cum ai aflat că aceasta este meseria pe care vrei să o faci pentru restul vieții?

Alma Olteanu: Dorința de a fi medic a existat dintotdeauna. Încă de mică, am avut  admirație față de medicii pe care i-am cunoscut și de care am fost înconjurată. Nu îmi amintesc să fi fost tentată niciodată de o altă profesie. Pot afirma, în schimb, că a fost o decizie dificilă și de durată în a alege între Medicină Generală și Medicină Dentară.

Răspunsul a venit de la sine, cu doar câteva zile înainte de admitere și din acel moment am știut și am simțit că am făcut alegerea cea mai bună și mai potrivită profilului și aspirațiilor mele.

Unde? Nu a fost niciodată o opțiune. A fost o decizie clară, având în vedere că în orașul meu natal se găsește o Universitate de prestigiu. Trebuie totuși să mărturisesc faptul că primul lucru pe care îl observ la o persoană este zâmbetul.

,,Îmi place să citesc cărți de beletristică și istorie și să cânt la pian”

Rep.: Ce faci în timpul liber, ce pasiuni ai?

A.O.: Despre pasiuni, ori de câte ori am puțin timp liber, îmi place să citesc cărți de beletristică și istorie. Recunosc că nici pe pian nu las să se pună praful și îmi amintesc cu drag de perioada în care studiam serios acest instrument la Școală Elf.

89 de examene în cei 6 ani de studiu

Rep.: Se știe faptul că medicina este unul dintre cel mai grele domenii de studiat. Câtă muncă se află în spatele unui absolvent de Medicină Dentară?

A.O.: Privind retrospectiv la cele 89 de examene trecute pe parcursul celor 6 ani de studiu (da, chiar le-am numărat), în spatele acestora stau sute, chiar mii de ore de pregătire și învățat, care să corespundă standardelor înalte impuse de profesorii noștri. Opt săptămâni pe an de examene, zeci de nopți nedormite, stres, emoții, dezamăgiri, sentimente de toate tipurile și lista continuă. A fost un drum lung, cu multe provocări și obstacole, însă bucuria absolvirii le lasă în urmă.

Secretul succesului: CONSTANȚA

Rep: Câtă muncă se ascunde în spatele unui șef de promoție la Medicină Dentară și cât de greu este să ajungi la această performanță?

A. O.: Consider că mai greu este să rămâi constant, cred că e răspunsul cel mai potrivit, valabil aici pentru orice facultate. Odată cu trecerea anilor, iar 6 ani sunt mulți, se pierde din răbdarea, ambiția și entuziasmul bobocului.

Am învățat, în schimb, să doresc să mă auto-depășesc de fiecare dată, să învăț mai mult, să nu renunț la principiile care îmi guvernează viața, să trasez o linie clară între facultate și viață personală și să încerc să găsesc un echilibru perfect între acestea.

,,Mereu este loc pentru mai bine, nu-i așa?”

Rep.: Ți-ai propus încă de la început să fii șef de promoție sau a venit ca și un bonus?

A.O.: A fi șef de promoție nu a fost un scop în sine, rezultatul a venit în urmă perseverenței și muncii depuse în toți acești ani de studenție. Rezultatele pe care le aveam m-au bucurat, desigur, însă m-au și motivat să merg mai departe și să nu mă opresc din drumul meu. Mereu este loc de mai bine, nu-i așa?

În altă ordine de idei, fără nici o intenție de a deprecia această onoare, consider că, de fapt, cel mai important lucru este să îți validezi meritele, mai devreme sau mai târziu, mai mult decât distincția de șef de promoție în sine.

„Nu există nu pot, există doar nu vreau. Vreau, pot, voi reuși”

Rep.: În timpul facultății, ai avut momente de cădere psihică în care voiai să renunți? Dacă da, cum s-au manifestat și cum ai reușit să treci peste?

A.O.: Împărtășesc cu tine și cu cititorii o vorbă: „Nu există nu pot, există doar nu vreau”.  renunț nu a fost o opțiune niciodatăÎnsă momente grele, sigur, am avut. Au fost dăți în care m-am epuizat. Cele aproape 5 săptămâni de sesiune lipite de birou din fiecare semestru cer mari eforturi de ordin psihologic.

Însăîn familie am fost educată sub îndemnul „vreau, pot, voi reuși”, așa după cum am spus, a renunța nu a fost o opțiune. Am învățat  pot continua mult timp după ce am spus  nu mai pot.

,,Lipsa părinților de la festivitatea de absolvire, cel mai greu moment din facultate. Vă rog să vă îmbrățișați copiii”

Rep.: Care a fost cel mai greu moment din timpul facultății?

A. O.: Nu există perioadă mai dificilă pentru noi decât încheierea acestor 6 ani ca „Generația COVID”. Nu ne-am imaginat niciodată că așa va fi finalul anilor de studenție, culminând cu lipsa unei festivități în prezența părinților, care ne-au sprijinit necontenit și care o meritau la fel de mult că noi, lipsa frumoaselor serenade ale studenților UMF și tot arsenalul amintirilor ultimului semestru în calitate de student: cursul de suflet și banchetul.

Din păcate, în condițiile restricțiilor epidemiologice și a vremurilor greu încercate în care trăim, ne-am construit propriile amintiri în online și așteptăm cu nerăbdare revederea. Dacă aveți prieteni, rude, cunoștințe din generația 2020, vă rog să îi îmbrățișați, chiar dacă doar virtual și fiți alături de ei. Nimic nu le va putea înlocui bucuria sinceră și pură a purtării tocii în semn al reușitei.

 

,,O adevărată provocare. Două săptămâni transformate în nedefinit”

Rep.: Dacă tot am ajuns la subiectul COVID și mediul online. Cum este Facultatea de Medicina făcută pe internet? Cum ai simțit tu această schimbare forțată de împrejurări?

A.O.: Nu o să uit niciodată ultima zi de școală: 2 martie 2020, care s-a potrivit a fi și ziua mea de naștere, marcată de un ultim stagiu în calitate de studenți. Ne-am bucurat cu toții că niște copii la auzirea veștilor! Am privit totul că pe o mică vacanță, perfectă pentru a profita de timpul liber cu scopul de a scrie la licență și de a învață pentru Rezidențiat.

Lucrurile au început să devină serioase ulterior, cele două săptămâni s-au transformat în nedefinit și totul s-a rezumat la online. A fost cu adevărat o provocare, ceva netrăit de nimeni înaintea noastră. Profesorii au fost înțelegători, și-au dat interesul în ceea ce privește viața academică în online. Da, ne-a lipsit partea practică, ne-au lipsit pacienții! Însă am învățat să ne descurcăm cu ceea ce ne-a fost dat și privim optimiști și cu capul sus spre înainte.

,,Nu spun nu unei cariere în afară”

Rep.: Având în vedere numărul mare de medici care termină facultatea în România, dar pleacă să lucreze în altă țară din cauza condițiilor de aici, nu pot să nu te întreb dacă vrei să lucrezi în România sau în străinătate?

A. O.: Momentan nu mă gândesc să părăsesc orașul natal. Încă pentru noi nu a început viața profesională propriu-zisă, mai avem un hop (mare) la examenul de Rezidențiat. Urmăresc să termin specializarea și apoi voi evalua opțiunile la momentul respectiv. Nu spun „nu” unei cariere în afară.

,,Profitați de fiecare clipă a studenției”

Rep.: Ce sfaturi ai pentru studenții boboci la medicină sau elevii care își propun să urmeze această specializare?

A.O.: Îndemn pe toți care doresc să urmeze această nobilă profesie să pună pe primul plan pasiunea și ambiția, căci nu există scurtături în a dobândi performanță. Dragi viitori colegi, vă invit să vă mențineți mintea veșnic tânără și să profitați de fiecare clipă a studenției.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Florin Danciu (jurnalist Cluj24): Această aventură PENIBILĂ a celor de la USR îi ajută pe contracandidații lui Nicușor Dan

Publicat

danciu

Invitat, miercuri, în emisiunea lui Ciprian Aron de pe Prima News, jurnalistul Cluj24 și analistul politic Florin Danciu a vorbit despre ultimele evenimente din USR vis-a-vis de candidatul la președinție și despre alegerile care se apropie.

„Cu siguranță, această aventură penibilă a celor de la USR îi ajută pe contracandidații lui Nicușor Dan și se răsfrânge în mod negativ asupra acestuia. În politică, cel puțin un lucru este important, să fii consecvent. USR nu trebuia s-o nominalizeze pe Elena Lasconi și să-l promoveze pe Nicușor Dan. Ei fac acum un lucru fără precedent, își sabotează propriul candidat și, atenție, propriul președinte. Să nu uităm că Elena Lasconi a ajuns în USR într-un moment de avarie.

Florin Danciu (jurnalist Cluj24): Această aventură PENIBILĂ a celor de la USR îi ajută pe contracandidații lui Nicușor Dan

Logistica partidului îl ajută pe Nicușor Dan dar partidul nu poate folosi banii de campanie pentru susținerea lui. E o mișcare prin care USR dovedește, pentru a nu știu câta oară, că este un partid de angajați ai corporațiilor multinaționale care n-au reușit să ajungă în funcții de conducere și s-au orientat spre politică, în speranța că vor prinde aici. De unde și acest dans politic, între candidați, doctrinar, pentru că nici doctrina nu și-au clarificat-o. Acum s-au îndrăgostit de Nicușor Dan dar nu-i fac niciun serviciu.

USR trebuia să meargă până-n pânzele albe cu Elena Lasconi. Ce dacă lua din voturile lui Nicușor Dan? În fond, asta e democrația. Dacă în urma acelor negocieri, Elena Lasconi ceda, era una, dar așa, s-au acoperit de ridicol. Au convocat biroul permanent, de fapt Clotilde Armand ar fi inițiat asta, că în ultima vreme, se simte mâna Franței în politica românească. Franța e în ofensivă ca să ocupe locul lăsat de americani, care au făcut un pas înapoi. Românii au nevoie de un stăpân, de un jupân, de un partener strategic, pe care-l schimbăm peste noapte.

„George Simion este un tip rezonabil”

Elena Lasconi face acum un fel de campanie suveranistă, îi face concurență lui George Simion. Dac-ar fi să ne luăm după sondaje, că fiecare televiziune are candidatul ei și sondajul ei, George Simion e pe primul loc, urmat ba de Ponta, ba de Antonescu. Marea masă a PSD-iștilor merge pe ideea că dacă stă Crin Antonescu mai bine în sondaje votează cu el, dacă e Ponta, votează cu Ponta, în ideea de a nu ajunge Nicușor Dan președinte. Și, bineînțeles, să-l poată bate pe George Simion, dat de toate sondajele ca finalist cert.

George Simion, să știți, este un tip predictibil, rezonabil, cu care se poate discuta, este un tip isteț, nu este ca și Călin Georgescu, o icoană, un Mesia. Este un tip deschis, care știe limbi străine. Oricare dintre acești candidați, să fiți convinși, nu va salva România, dar nici n-o va îngropa”, a spus Florin Danciu.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Câine lovit de mașină la Fizeșu Gherlii. Șoferul s-a AUTODENUNȚAT. Proprietarul, amendat

Publicat

caine bun

Un șofer care a accidentat, noaptea trecută, un câine la Fizeșu Gherlii s-a autodenunțat, miercuri, la Poliția Gherla. Animalul rănit a fost dus la USAMV pentru tratament, urmând a fi preluat în îngrijire de o asociație de protecție a animalelor. Proprietarul câinelui a fost identificat și amendat.

„În cursul zilei de astăzi, în jurul orei 13.00, un bărbat s-a prezentat la sediul Poliției municipiului Gherla pentru a sesiza faptul că, în cursul nopții, în timp ce se deplasa cu autoturismul prin localitatea Fizeșu Gherlii, ar fi accidentat un exemplar canin.

Câine lovit de mașină la Fizeșu Gherlii. Șoferul s-a AUTODENUNȚAT. Proprietarul, amendat

În urma sesizării, au fost informați reprezentanții Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Cluj, precum și cei ai Consiliului Județean Cluj, fiind emis un ordin de plasare în adăpost pentru animalul rănit.

Totodată, a fost identificată o asociație de protecție a animalelor pentru preluarea acestuia.

Exemplarul canin a fost transportat la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate.

Ulterior, polițiștii au identificat și proprietarul exemplarului canin, respectiv un bărbat de 56 de ani, din comuna Cămărașu, față de care vor fi dispuse măsuri de sancționare contravențională pentru lipsa supravegherii și nerespectarea obligațiilor privind îngrijirea și bunăstarea animalului.

De asemenea, în cauză au fost întocmite documentele necesare cu privire la evenimentul rutier, conform procedurilor legale”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CTP Cluj: Programul mijloacelor de transport în comun în perioada 18-21 aprilie

Publicat

CTP

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA face cunoscut publicului călător programul de transport urban și metropolitan pentru perioada 18.04 – 21.04.2025:

In zilele de 18, 20 si 21 aprilie circulatia se va desfasura intre orele 6:00–23:00, conform programului de transport pentru zilele de duminica.

CTP Cluj: Programul mijloacelor de transport în comun în perioada 18-21 aprilie

Duminica 20 aprilie 2025 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca 28B si 43P vor fi suspendate, iar liniile 24, 24B, 28 si 43B vor avea un program special. Autobuzele pe liniile gratuite pentru clientii Carrefour nu vor circula in ziua de 20 aprilie 2025.

In ziua de 19 aprilie 2025 circulatia se va desfasura intre orele 5:30–23:00, conform programului pentru zilele de sambata.

Transportul in Noaptea de Inviere se va realiza cu autobuze si troleibuze, prin intermediul liniilor 5N, 25N, 54N, 46S si 39L, dupa urmatorul program :

L 5N : P-ta Garii – P-ta A. Iancu – Str. T.Vuia – P-ta Garii;

Plecari P-ta Garii: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50* – 1,15*;

Plecari T. Vuia: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50.

 

L 25N : Cart. Mănăştur – P-ta A. Iancu – Cart. Gheorgheni (Unirii) – Cart. Mănăştur ;

Plecari Bucium: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,45 – 00,00* – 00,30* – 01,30 – 01,40;

Plecari Unirii: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,40 – 00,00* – 00,15* – 01,25 – 01,35.

 

L 54N : Cart. Zorilor – P-ta A. Iancu – Cl. Motilor – Cart. Grigorescu – Cart. Zorilor;

Plecari Zorilor: 23,00 – 23,30 – 01,00* ;

Plecari Grigorescu: 23,00 – 23,30 – 00,00 – 01,00* – 01,45 .

 

L 46S : Cart. Zorilor – P-ta Cipariu – P-ta A. Iancu – Cart. Zorilor;

Plecari Zorilor: 23,20 – 23,50 – 00,00 – 00,20* ….. 01,20;

Plecari Posada: 23,35 – 00,05 – 00,15 …… 01,10* – 01,35.

 

L 39L: P-ta M. Viteazul – P-ta Gării – V. Chintaului(Cătun);

Plecari P-ta M. Viteazul: 22,55 ….. 01,20;

Plecari Catun: 23,20 ….. 01,45.

 

Pe durata ceremoniei religioase, troleibuzele liniilor 5N si 25N vor stationa in zona Pietei A. Iancu (P-ta Cipariu, respectiv Regionala CFR), iar autobuzele de pe liniile 54N si 46S in stația Posada (plecari mentionate cu *) si vor pleca spre cartiere dupa incheierea slujbei, la interval de 10 – 15 min. Programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Secretul studenților campioni de la UTCN, locul 1 în SUA la competiția de simulare a cutremurelor: Coeziunea echipei

Publicat

De

Echipa studenților de la UTCN, câștigătoarea locului 1 și a premiului pentru cea mai bună comunicare la competiția de design seismic desfășurată la începutul lunii aprilie la Universitatea Berkeley din California (SUA), a împărtășit în fața conducerii universității clujene secretul acestei reușite.

Cea mai mare provocare inginerească

Căpitanul echipei, Cosmin Chiforescu, a declarat, miercuri, că în spatele acestor premii stau zeci și sute de ore de muncă în echipă pentru realizarea machetei unui turn care a rezistat cel mai bine la simularea unor cutremure.

”Cea mai mare provocare din punct de vedere ingineresc a fost proiectarea unei clădiri din Japonia, din orașul Kobe, care a implicat anumite dificultăți în ceea ce privește seismele.

O altă provocare a fost faptul că macheta a fost una atipică, având un gol în interior. Macheta pe care am prezentat-o și cu care am câștigat primul loc a fost construită din lemn de balsa, are o înălțime de 1,50 m și cântărește 500 de gr”, a spus Chiforescu, student în anul IV.

Simularea unui cutremur de 7,3 grade pe scara Richter

Colega sa, Maria Trușcă, este una dintre cele două studente care a făcut prezentarea în limba engleză a proiectului echipei UTCN, prezentare recompensată cu premiul pentru cea mai bună comunicare, a recunoscut ca a avut emoții cumplite, pe care le-a depășit.

”La final, când am aflat de la celelalte universități că prezentarea noastră a fost extraordinară, a fost ceva la care nu visam niciodată.

Prin această reușită din SUA sunt convinsă că ni se vor deschide, nouă, membrilor echipei, foarte multe oportunități la care nu ne puteam gândi că există.

Eu privesc acum altfel acest domeniu al construcțiilor”, a spus studenta în anul 3.

Aceasta a explicat că, în timpul concursului, macheta a fost pusă pe o masă seismică și supusă la două simulări de cutremure, unul des întâlnit și altul extrem, comparat cu cel din Kobe (Japonia) din 1995, care a avut o magnitudine de 7,3 pe scara Richter, iar structura a rezistat.

Pentru Miruna Maxim, presiunea rezultatelor anterioare obținute de-a lungul anilor de echipele UTCN i-a motivat pe studenți să-și atingă obiectivele.

”A contat mult lucrul în echipă, faptul că am fost apropiați unii de ceilalți, am avut obiective bine stabilite. Când s-a anunțat că am câștigat locul 1 am fost bucuroși că munca noastră a fost recunoscută.

Secretul acestui rezultat a fost coeziunea echipei, ajutorul mentorilor, dar și sprijinul familiei”, a menționat Miruna, anul IV.

Cu un ochi la trecut și cu unul în viitor

Unul dintre cei doi profesori coordonatori ai echipei, Ovidiu Prodan, a precizat că UTCN reușește în fiecare an să facă performanță în urma muncii consolidate depusă, an de an, de 12 studenți.

”În urma experienței acumulate în ultimii 15 ani reușesc să facă față celor mai importante facultăți de construcții din SUA, cum ar fi Stanford, Cornell, Berkeley, UCLA, San Diego, la care se adaugă universități de renume din Canada, Turcia, Egipt sau India.

Secretul acestor reușite este o muncă consolidată, studenții muncesc an de an în baza expertizei din trecut, cu un ochi la trecut și cu unul în viitor.

Reușesc să pună în valoare toată experiența echipelor anterioare și, prin dedicare și dăruire, reușesc ca în fiecare an să fie printre primele echipe la competiție”, a explicat Prodan.

Studenții, rațiunea de a fi a oricărei universități

Președintele Senatului UTCN, Nicolae Burnete, i-a felicitat pe studenți și pe cei doi profesori coordonatori, și a spus că studenții sunt rațiunea de a fi a oricărei universități, accentuând și faptul că fără dascăli nu se poate face școală.

”Aici, la UTCN, studenții și cadrele didactice au făcut o echipă de milioane, fiindcă locul 1 este o performanță, dar să iei locul 1 de n ori este extraodinar.

Problema este să nu vă opriți aici, vă rog să mergeți înainte, să duceți imaginea UTCN peste tot”, a spus Burnete.

Echipa UTCN

Echipa UTCN a fost formată Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii coordonatori Ovidiu Prodan și Paul Moldovan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate