Connect with us

EDUCATIE

EXCLUSIV/ INTERVIU cu Alma Olteanu, clujeanca șefă de promoție la Medicină Dentară în cadrul UMF Cluj-Napoca

Publicat


După șase ani de nopți nedormite, bucurii, dezamăgiri, emoții și multe amintiri, Alma Olteanu a absolvit anul acesta Medicina Dentară la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și nu oricum, ci ca șefă de promoție.

Alma a știut de mică faptul că își dorește să lucreze în domeniul medical. Singurul semn de întrebare a fost dacă să aleagă Medicina Dentară sau Medicina Generală, decizia finală fiind luată cu câteva zile înainte de admitere, tânăra urmându-și vocea interioară.

Ea este de părere că lipsa părinților de la festivitatea de absolvire a fost cel mai greu moment din facultate, mult mai dificil decât cele 89 de examene din cei șase ani de studiu. Pentru ea nu există ,,nu pot”, există doar ,,nu vreau”, iar motto-ul pe care își ghidează viața este ,,vreau, pot, voi reuși”.

Alma Olteanu a acordat un interviu în exclusivitate pentru Cluj24.ro.

,,Am știut de mică faptul că-mi doresc să fac medicina”

Reporter: Alma, de unde pasiunea pentru Medicina Dentară? Cum ai aflat că aceasta este meseria pe care vrei să o faci pentru restul vieții?

Alma Olteanu: Dorința de a fi medic a existat dintotdeauna. Încă de mică, am avut  admirație față de medicii pe care i-am cunoscut și de care am fost înconjurată. Nu îmi amintesc să fi fost tentată niciodată de o altă profesie. Pot afirma, în schimb, că a fost o decizie dificilă și de durată în a alege între Medicină Generală și Medicină Dentară.

Răspunsul a venit de la sine, cu doar câteva zile înainte de admitere și din acel moment am știut și am simțit că am făcut alegerea cea mai bună și mai potrivită profilului și aspirațiilor mele.

Unde? Nu a fost niciodată o opțiune. A fost o decizie clară, având în vedere că în orașul meu natal se găsește o Universitate de prestigiu. Trebuie totuși să mărturisesc faptul că primul lucru pe care îl observ la o persoană este zâmbetul.

,,Îmi place să citesc cărți de beletristică și istorie și să cânt la pian”

Rep.: Ce faci în timpul liber, ce pasiuni ai?

A.O.: Despre pasiuni, ori de câte ori am puțin timp liber, îmi place să citesc cărți de beletristică și istorie. Recunosc că nici pe pian nu las să se pună praful și îmi amintesc cu drag de perioada în care studiam serios acest instrument la Școală Elf.

89 de examene în cei 6 ani de studiu

Rep.: Se știe faptul că medicina este unul dintre cel mai grele domenii de studiat. Câtă muncă se află în spatele unui absolvent de Medicină Dentară?

A.O.: Privind retrospectiv la cele 89 de examene trecute pe parcursul celor 6 ani de studiu (da, chiar le-am numărat), în spatele acestora stau sute, chiar mii de ore de pregătire și învățat, care să corespundă standardelor înalte impuse de profesorii noștri. Opt săptămâni pe an de examene, zeci de nopți nedormite, stres, emoții, dezamăgiri, sentimente de toate tipurile și lista continuă. A fost un drum lung, cu multe provocări și obstacole, însă bucuria absolvirii le lasă în urmă.

Secretul succesului: CONSTANȚA

Rep: Câtă muncă se ascunde în spatele unui șef de promoție la Medicină Dentară și cât de greu este să ajungi la această performanță?

A. O.: Consider că mai greu este să rămâi constant, cred că e răspunsul cel mai potrivit, valabil aici pentru orice facultate. Odată cu trecerea anilor, iar 6 ani sunt mulți, se pierde din răbdarea, ambiția și entuziasmul bobocului.

Am învățat, în schimb, să doresc să mă auto-depășesc de fiecare dată, să învăț mai mult, să nu renunț la principiile care îmi guvernează viața, să trasez o linie clară între facultate și viață personală și să încerc să găsesc un echilibru perfect între acestea.

,,Mereu este loc pentru mai bine, nu-i așa?”

Rep.: Ți-ai propus încă de la început să fii șef de promoție sau a venit ca și un bonus?

A.O.: A fi șef de promoție nu a fost un scop în sine, rezultatul a venit în urmă perseverenței și muncii depuse în toți acești ani de studenție. Rezultatele pe care le aveam m-au bucurat, desigur, însă m-au și motivat să merg mai departe și să nu mă opresc din drumul meu. Mereu este loc de mai bine, nu-i așa?

În altă ordine de idei, fără nici o intenție de a deprecia această onoare, consider că, de fapt, cel mai important lucru este să îți validezi meritele, mai devreme sau mai târziu, mai mult decât distincția de șef de promoție în sine.

„Nu există nu pot, există doar nu vreau. Vreau, pot, voi reuși”

Rep.: În timpul facultății, ai avut momente de cădere psihică în care voiai să renunți? Dacă da, cum s-au manifestat și cum ai reușit să treci peste?

A.O.: Împărtășesc cu tine și cu cititorii o vorbă: „Nu există nu pot, există doar nu vreau”.  renunț nu a fost o opțiune niciodatăÎnsă momente grele, sigur, am avut. Au fost dăți în care m-am epuizat. Cele aproape 5 săptămâni de sesiune lipite de birou din fiecare semestru cer mari eforturi de ordin psihologic.

Însăîn familie am fost educată sub îndemnul „vreau, pot, voi reuși”, așa după cum am spus, a renunța nu a fost o opțiune. Am învățat  pot continua mult timp după ce am spus  nu mai pot.

,,Lipsa părinților de la festivitatea de absolvire, cel mai greu moment din facultate. Vă rog să vă îmbrățișați copiii”

Rep.: Care a fost cel mai greu moment din timpul facultății?

A. O.: Nu există perioadă mai dificilă pentru noi decât încheierea acestor 6 ani ca „Generația COVID”. Nu ne-am imaginat niciodată că așa va fi finalul anilor de studenție, culminând cu lipsa unei festivități în prezența părinților, care ne-au sprijinit necontenit și care o meritau la fel de mult că noi, lipsa frumoaselor serenade ale studenților UMF și tot arsenalul amintirilor ultimului semestru în calitate de student: cursul de suflet și banchetul.

Din păcate, în condițiile restricțiilor epidemiologice și a vremurilor greu încercate în care trăim, ne-am construit propriile amintiri în online și așteptăm cu nerăbdare revederea. Dacă aveți prieteni, rude, cunoștințe din generația 2020, vă rog să îi îmbrățișați, chiar dacă doar virtual și fiți alături de ei. Nimic nu le va putea înlocui bucuria sinceră și pură a purtării tocii în semn al reușitei.

 

,,O adevărată provocare. Două săptămâni transformate în nedefinit”

Rep.: Dacă tot am ajuns la subiectul COVID și mediul online. Cum este Facultatea de Medicina făcută pe internet? Cum ai simțit tu această schimbare forțată de împrejurări?

A.O.: Nu o să uit niciodată ultima zi de școală: 2 martie 2020, care s-a potrivit a fi și ziua mea de naștere, marcată de un ultim stagiu în calitate de studenți. Ne-am bucurat cu toții că niște copii la auzirea veștilor! Am privit totul că pe o mică vacanță, perfectă pentru a profita de timpul liber cu scopul de a scrie la licență și de a învață pentru Rezidențiat.

Lucrurile au început să devină serioase ulterior, cele două săptămâni s-au transformat în nedefinit și totul s-a rezumat la online. A fost cu adevărat o provocare, ceva netrăit de nimeni înaintea noastră. Profesorii au fost înțelegători, și-au dat interesul în ceea ce privește viața academică în online. Da, ne-a lipsit partea practică, ne-au lipsit pacienții! Însă am învățat să ne descurcăm cu ceea ce ne-a fost dat și privim optimiști și cu capul sus spre înainte.

,,Nu spun nu unei cariere în afară”

Rep.: Având în vedere numărul mare de medici care termină facultatea în România, dar pleacă să lucreze în altă țară din cauza condițiilor de aici, nu pot să nu te întreb dacă vrei să lucrezi în România sau în străinătate?

A. O.: Momentan nu mă gândesc să părăsesc orașul natal. Încă pentru noi nu a început viața profesională propriu-zisă, mai avem un hop (mare) la examenul de Rezidențiat. Urmăresc să termin specializarea și apoi voi evalua opțiunile la momentul respectiv. Nu spun „nu” unei cariere în afară.

,,Profitați de fiecare clipă a studenției”

Rep.: Ce sfaturi ai pentru studenții boboci la medicină sau elevii care își propun să urmeze această specializare?

A.O.: Îndemn pe toți care doresc să urmeze această nobilă profesie să pună pe primul plan pasiunea și ambiția, căci nu există scurtături în a dobândi performanță. Dragi viitori colegi, vă invit să vă mențineți mintea veșnic tânără și să profitați de fiecare clipă a studenției.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Povestea MĂRȚIȘORULUI. Tradiții, legende și SUPERSTIȚII de 1 Martie

Publicat

Povestea Mărțișorului: Ziua de 1 Martie, prima zi a primăverii, este înconjurată de tradiții, legende și superstiții. 

Originile mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar prezența sa atât la români cât și la bulgari (sub numele de Martenița) este considerată ca fiind datorată substratului istoric comun, scrie Alba24.ro.

Povestea MĂRȚIȘORULUI. Tradiții, legende și SUPERSTIȚII de 1 Martie

Se mai consideră, de asemenea, că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte.

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer.

Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât.

La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

Povestea Mărțișorului: Voinicul care a eliberat Soarele

Un mit atipic povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Este atipic pentru că în general, soarele este asimilat părții masculine.

Un zmeu a furat-o pe fata-Soare și a închis-o în palatul lui. Și atunci totul s-a oprit.

Păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire.

Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată.

A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă, mai spune povestea voinicului care a eliberat Soarele.

După o lupta serioasă, tânărul l-a învins pe zmeu și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer, s-a transformat din nou în Soare și a readus bucuria și lumina pe Pământ.

Dar povestea nu se termină aici. Tânărul care a eliberat soarele zăcea în palatul zmeului, rănit după luptă.

Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă și odată cu el și viața.

În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând florile cu o ață în două culori: albă și roșie.

Povestea Mărțișorului: Tradiții, legende și superstiții de Mărțișor

Mărțișorul este o tradiție populară în România și în alte țări din Europa de Est, marcând sosirea primăverii.

Tradiții și superstiții asociate cu mărțișorul:

Schimbul de mărțișoare: În tradiția românească, mărțișoarele sunt obiecte mici, de obicei, șnururi împletite din fire albe și roșii, uneori cu un mic pandantiv sau charm atașat.

Acestea sunt oferite ca daruri între prieteni, familie și colegi pentru a aduce noroc și sănătate în noul an.

Purtarea mărțișorului: Mărțișorul este purtat de obicei pe durata lunii martie, până când se găsesc primele semne ale primăverii.

Se spune că mărțișorul aduce noroc și protecție împotriva relelor și a bolilor.

Legături cu natura: Unele tradiții ale mărțișorului includ atașarea mărțișorului de un copac sau un arbust înflorit. Se crede că acest gest va aduce rodnicie și frumusețe în viitorul an.

Aruncarea mărțișorului: În unele regiuni, există tradiția aruncării mărțișorului în apă sau pe acoperișurile caselor pentru a aduce ploaie sau soare, în funcție de nevoile agricole ale comunității.

Simboluri: Mărțișorul este considerat un simbol al renovării și al reînnoirii, reprezentând trecerea de la iarnă la primăvară și speranța pentru un an nou prosper.

Mărțișoare personalizate: Uneori, mărțișoarele sunt personalizate cu diferite simboluri sau talismane pentru a atrage anumite energii pozitive sau pentru a simboliza intenții specifice, cum ar fi dragostea sau norocul în afaceri.

Povestea Mărțișorului: Superstiții de 1 Martie

Superstiții și tradiții de 1 Martie: unele dintre acestea rezistă și sunt încă amintite în unele zone din țară.

În calendarul vechi, 1 Martie marca începutul unui Nou An. Mărțișorul, o podoabă de mici dimensiuni cu șnur alb-roșu, a fost creat cu rol de talisman menit să poarte noroc și să însoțească urările de dragoste, sănătate, bucurie și bunăstare.

În vechime, pe data de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor – fete și băieți deopotrivă.

Mărțișorul era pus la mâinile sau la gâtul copiilor pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoși și curați ca argintul la venirea primăverii.

În unele zone, copiii purtau mărțișorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr, scrie Libertatea.

Dacă în acel an pomului îi mergea bine însemna că și copilului îi va merge bine în viață.

În alte cazuri, mărțișorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor. Copilul urma să fie alb și curat ca florile acestor arbuști.

Povestea Mărțișorului: Legenda Babei Dochia și a nurorii ei

Potrivit unei vechi legende, Dochia a împletit o funie din aţă albă şi neagră, pentru a putea, astfel, să ţină socoteala zilelor şi a nopţilor şi să ştie când vine vremea să coboare cu oile la păscut.

Albul reprezenta zilele, iar negrul, nopţile.

Pentru a o pedepsi pe nora sa, a trimis-o la râul îngheţat să spele un ghem de lână neagră, până ce aceasta se va albi.

Din cauza frigului, bietei femei i-au sângerat degetele, iar lâna s-a colorat în roşu, se arată pe site-ul www.enciclopedia-dacica.ro.

Firele alb şi roşu care alcătuiesc mărţişorul simbolizează astfel sângele şi sacrificiul.

Într-o altă variantă, impresionat de durerea fetei, Iisus i se arată acesteia şi îi dă o floare roşie.

Numaidecât, ghemul devine alb şi, întoarsă acasă, o convinge pe Dochia că primăvara a sosit.

Dar vremea se schimbă, iar Baba Dochia, care se dezbracă de cojoace, îngheaţă cu oile ei, transformându-se astfel în stană de piatră.

Citește mai departe

EVENIMENT

UDMR a stabilit la Cluj primii trei candidați la PE. Lista este deschisă de Winkler Iuliu, Vincze Lorant și Szilagyi Dora

Publicat

De

Csoma Botond

Consiliul Permanent al UDMR a stabilit, vineri, la Cluj-Napoca, primii trei candidați la PE pe lista pentru alegerile europarlamentare  care vor avea loc în 9 iunie, împreună cu cele locale. Aceștia sunt, în ordine, Winkler Iuliu și Vincze Lorant și Szilagyi Dora, care este președintele Organizației de Tineret a UDMR și vicepreședinte executiv al UDMR, responsabil de tineret.

Purtătorul de cuvânt al UDMR, deputatul Csoma Botond, președintele UDMR Cluj, a declarat, la finalul ședinței Consiliului Permanent, trei persoane și-au depus candidatura pentru PE, iar în ședință s-a dat un vor privind ordinea pe listă.

UDMR a stabilit la Cluj primii trei candidați la PE. Lista este deschisă de Winkler Iuliu, Vincze Lorant și Szilagyi Dora

”Pe primul loc se află Winkler Iuliu, pe doi Vincze Lorant și pe trei Szilagyi Dora.

Am decis această ordine pe listă pentru că am considerat că avem nevoie de candidați cu experiență, care pot reprezenta interesele maghiarilor din Transilvania în UE, în Parlamentul European de la Bruxelles și Strasbourg. Miza este mare, în deceniul următor vor fi schimbări pozitive și vrem ca maghiarii din Transilvania să fie parte în această schimbare pozitivă.

Este inadmisibil ca o comunitate de peste un milion de oameni să rămână fără reprezentare la Bruxelles și Strasbourg.

Avem nevoie de oameni cu experiență, care pot lupta pentru interesele maghiarimii, care pot fi vocea maghiarimii din Transilvania în UE, nu vocea UE în România.

Vor lupta pentru drepturile noastre cu mijloacele pe care le au la îndemână. Vom avea listă completă pentru PE, dar am votat trei candidați pentru că, dacă sunt condiții prielnice, am putea să avem 3 eurodeputați”, a afirmat Csoma.

Mesaj pentru femei și tineri

Acesta a precizat că Szilagyi Dora este o femeie tânără care, prin prezența ei, poate transmite mesajul UDMR către femei și tineri.

”Are experiență politică în organizația de tineret și credem că este o candidată bună, o candidată adecvată pentru a deveni eurodeputat”, a conchis Csoma Botond.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. A doua mascotă a UBB Cluj-Napoca, un lup, prezentată de Mărțișor. ”UBB Lupi” simbolizează tradiția

Publicat

De

lup mascotă UBB

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a prezentat, vineri, de Mărțișor, a doua mascotă a instituției de învățământ, un lup, botezat ”UBB Lupi”, care simbolizează tradiția universității.

Purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieș, a declarat, vineri, că noua mascotă se va alătura primei, care este un urs, numit UBBear.

A doua mascotă a UBB Cluj-Napoca, prezentată de Mărțișor. ”UBB Lupi” simbolizează tradiția

”Este o acțiune cu semnificație multiplă, în sensul în care noi, comunitatea UBB ne dorim să urăm o primăvară frumoasă, este momentul cel mai bun în care să prezentăm cea de-a doua mascotă, lupul UBB, care se va alătura ursului, reușind să reprezinte, astfel, cele două valori de bază ale universității noastre, tradiția, simbolizată de lup, și excelența, reprezentată de urs.

Povestea lupului vine încă de la înființarea UBB, care funcționa în Evul Mediu pe ulița Lupilor, actuala stradă Mihail Kogălniceanu.

Lupi și Bear

Noua mascotă se numește UBB Lupi, fiind un termen cu conotație latinească, iar mascota cu urs se numește UBBear.

Mascota UBB Lupi, studentul Ștefan Amarinei, a declarat la rândul că este o onoare să îmbrace costumul de lup.

”O fac pentru mine și pentru a onora universitatea prin acest gest”, a spus Ștefan, student anul 2 la FSPAC.

În cadrul prezentări noii mascote, studenții UBB au împărțit mărțișoare pe B-dul Eroilor din Cluj-Napoca.

lup mascotă UBB

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj. Ce aduce Mărțișorul? FEMEIA în centrul atenției

Publicat

Primul weekend din Mărțișor vine cu vreme frumoasă la Cluj și cu multe evenimente dedicate femeii. De la piese de teatru, la concerte, de la stand-up comedy la Holograf, de la Romeo și Julieta la Filarmonică.

Vineri, 1 martie, de la ora 19.00, Teatrul Maghiar îi pune față-n față pe Romeo și Julieta, cu nelipsita scenă a balconului.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj. Ce aduce Mărțișorul? FEMEIA în centrul atenției

Filarmonica Transilvania vă invită la spectacolul „Sing the Woman”, de la ora 19.00. Corul Filarmonicii va trece prin toate genurile muzicale interpretând piese care au ca subiect femeia.

De la 19.30 la Casa de Cultură a Studenților vine Holograf.

„În lumina reflectoarelor, acolo unde sunetul devine poveste, ne întoarcem cu inima deschisă către cele mai frumoase momente, trăiri și melodii.

Sunetul inconfundabil al trupei  ne va purta prin amintiri spre zilele in care dansam liber și visele noastre nu cunoșteau limite.

Lasă-te cuprins de farmecul melodiilor nemuritoare si de atmosfera live a concertului, o experiența care ne va face inima sa bată mai tare”, sună invitația organizatorilor.

La Form, de la ora 20.00 se pune Vama. Tudor Chirilă și ai lui colegi își vor aduce aminte, ca de obicei, ce frumos era la mare, într-o ureche.

Let’s ROCK the NIGHT! în Hardward Pub de la ora 20.00. Față-n față, ACDC și Guns’n’Roses, un playlist electrizant. Piese variate, prestatii LIVE, compoziții proprii si proiecte solo ale membrilor, coveruri renumite dar si piesele originale, precum si colaborarea dintre cele doua trupe fenomenale.

Sâmbătă, 2 martie, de la 20.00, în Form, Ana Coman își lansează albumul „Tu nu o să mă uiți”.

Se iau 2 ingrediente: iubire și confuzie. Se pun într-un ceaun jumate negru, jumate alb, jumate în prezent, jumate în trecut.

Se amestecă. Iubirea rămâne iubire, confuzia se unește cu dorința, apărută din neant, căzută de undeva dintr-un viitor imaginar.

De la 20.00 în Hardward Pub v-așteaptă tăticii blues-ului de la noi, Nightlosers.

De prin ’94 încoace, Nightlosers a pus “blues-ul ardelenesc” pe tabelul genurilor muzicale. Acordurile serioase ale Blues-ului american au fost piperate cu intervenții etno româno-maghiare și țigănești, montate în conformitate cu o imagine (a formației) desprinsă dintr-un film autoironic, în care un grup de țărănoi bețivi au ajuns întâmplător pe o scenă.

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax