Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. Hipnoză medicală și hipnoterapie, folosite de un medic clujean. Tratează anxietățile și dependențe, cum e cea de tutun

Publicat


img 7656

O tânără absolventă a Facultății de Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie (UMF)” Iuliu Hațieganu” este primul medic care practică hipnoza medicală în Cluj-Napoca și reușește să trateze pacienții de diverse fobii, anxietăți, atacuri de panică, dar și de dependențe, precum cea de tutun.

Dr. Aida Beuran a declarat, pentru Cluj24, că și-a susținut licența la UMF în acest an pe tema hipnozei medicale pentru care a obținut notă 10.

Titlul licenței, susținută în limba engleză, a fost despre atitudinea medicilor stomatologi privind hipnoza medicală iar ceea ce își propune, pe viitor, este să aducă mai aproape acest tip de hipnoză în România și să-i familiarizeze pe medicii de aici.

În perioada pandemiei COVID, fiind cursurile online, a avut timp să se ocupe de dezvoltarea să personală și a urmat cursuri de hipnoză la București, iar pentru a aprofunda materia a continuat în Germania studiile pe hipnoză medicală.

”Am decis să îmbin pasiunea mea, hipnoterapia, împreună cu medicină dentară în lucrarea mea de licență pe care am susținut-o în acest an.

img 7654

Hipnoză medicală este recunoscută în România. Teoretic, oricine poate învăța hipnoza, însă în vederea practicării celei medicale este necesară diploma de medic sau de psihoterapeut. Începând cu anii ’50, Asociațiile Medicale din Marea Britanie și din SUA au aprobat hipnoza ca o modalitate terapeutică.

S-au făcut studii clinice care arată că, în timpul unei transe hipnotice, se constată modificări pe electroencefalogramă sau RMN-uri funcționale. În momentul în care suntem în transă, se poate observă că activitatea neocortexului este redusă și că, în general, gândirea analitică este diminuată. Însă este greu de cuantificat și de dovedit științific. Totuși ar mai fi nevoie de mai multe studii clinice.”, a explicat Aida Beuran.

Beneficiile terapiei hipnotice

Potrivit acesteia, sunt o mulțime de beneficii în terapiile hipnotice.

”Inițial, nu am intenționat să practic hipnoză medicală, ci m-am axat pe tratarea anxietăților, traume, atacuri de panică, insomnii, obiceiuri nocive.

Ulterior am abordat traumele din copilărie pentru care utilizăm tehnica regresiilor în viață. Există afecțiuni dermatologice survenite din subconștient, pe fondul stresului, fricilor, anxietăților pentru care există și o alternativă la tratamentul convențional.

Transa hipnotică nu este altceva decât o relaxare temporară a minții conștiente și în prim-plan apare subconștientul. Acolo sunt stocate emoțiile, trăirile, sentimentele, convingerile și valorile noastre, iar creierul uman colaborează cu toate organele din corp.

În momentul în care survine agitația, începem să respirăm toracic și pulsul crește, astfel, automat, sistemul respirator și cel cardiovascular sunt solicitate suplimentar.

Unde cerebrale

‘’Cele patru unde cerebrale sunt impulsuri electrice care sunt concretizarea activităților neuronale’’, a precizat medicul clujean.

În stările de concentrare profundă sunt prezente în principal undele Gamma. Următoarea undă ca frecvență este Beta cea în care domină gândirea rațională.

Când vorbim de Alpha, ne referim la o stare de relaxare ușoară fiind urmată de Theta. Aceasta este principala undă utilizată în practica hipnozei întru-cât corespunde gândirii creative și intuiției iar la baza stau cele cinci simțuri. Cele din urmă sunt frecvențele Delta unde intervine somnul profund”, a arătat Aida Beuran.

”Îmi place să percep subconștientul precum un hard disk, care în momentul nașterii este gol populând-se în timp cu informații. Un copil nu are discernământ. Neocortexul, gândirea rațională, nu este format până la vârsta de 7 ani. Prin urmare, copilul este dominat de subconștient.

În practica mea prefer să aplic teoriile analizei tranzacționale dezvoltată psihiatrul Dr.Eric Berne care susține că primii ani din viață sunt esențiali în deciziile pe care le luăm în viața de adult’’, a mai explicat medicul clujean.

Cum decurge o hipnoză medicală

Aida Beuran a explicat cum decurge o ședință de hipnoză medicală la cabinetul stomatologic.

”În domeniul hipnozei există multe mituri, potrivit cărora putem rămâne blocați în transă. Subliniez că morala și etica pacientului rămân intacte.

Eu am o discuție preliminară în care definim ce anume este transa, cum funcționează astfel încât pacientul să dobândească toată siguranța de care are nevoie. Desigur, pacientul beneficiază de confidențialitate.

În urma transei, pacientul își amintește de cele întâmplate însă există cazuri izolate în care se folosește amnezia precum intervenții chirurgicale cu potențial traumatic.

Durerea este o senzație la nivel kinestezic care poate fi blocată temporar”, a mai spus Aida Beuran.

După obținerea consimțământului, pacientul este pregătit pentru transa hipnotică unde există numeroase tehnici de inducție care pot fi folosite, în funcție de pacient.

Cât durează o ședință de hipnoză

”Există semne fiziologice care ne indică profunzimea stării în care a ajuns pacientul. Acesta nu adoarme, ci intră într-o stare profundă de relaxare, în care poate primii toate îndrumările mele.

Odată ajuns în faza Theta, sugerez cursul de tratament specific. Există pacienți cu afecțiuni cardiovasculare, hepatice sau nefrologice în cazul cărora nu este recomandată anestezia locală sau generală; hipnoza este o alternativă terapeutică eficientă. Ea conferă aceeași senzație pacientului precum utilizarea medicamentelor anestezice.

Pacienții cu anxietate de ace primesc sugestii de relaxare și liniștire. Când vine vorba despre cei alergici la substanțe anestezice, hipnoza servește ca o unică alternativă. Pentru cei mici însă intervin tehnici adaptate vârstei lor’’, a mai explicat Aida Beuran.

O ședință de hipnoză în cabinetul stomatologic durează  până în 50 de minute, iar medicul este în permanentă legătură verbală cu pacientul.

Ieșirea din transa hipnotică este simplă, medicul folosește diverse metode precum numărătoarea descrescătoare.

‘’Există situații în timpul procedurii de hipnoză în care pacientul intră într-o stare atât de profundă încât este posibil să nu își amintească experiența.

Ca medic, ghidez pacientul în această stare hipnotică, însă experiență este creată de însăși pacient. În cazul în care nu sugerez amnezia, iar pacientul nu își aduce aminte de cele întâmplate în timpul procedurii, acest lucru semnalează faptul că pacientul a intrat în transă hipnotică profundă, a mai explicat Dr.Beuran.

Hipnoterapie pentru tratarea unor probleme

Pe lângă cabinetul stomatologic, aceasta activează și într-un cabinet privat unde tratează și probleme non-stomatologice precum traume, insomnia, anxietăți, fobii, stres, afecțiuni sexuale, dependențe nocive dar și subiecte precum atingerea obiectivelor, pregătire pentru naștere și descoperirea valorilor interioare.

”Am avut o gamă largă de clienți și pot să afirm că orice persoană poate fi hipnotizată”, a mai spus medicul.

Dr.Beuran pledează pentru acceptarea traumelor și înțelegerea prezumției că acestea fac parte din noi.

”Sunt anumite momente traumatizante pentru un copil pe care nu le înțelege iar, ulterior, viața acestuia este influențată de trauma respectivă.

În momentul în care apelează la mine, facem o regresie înapoi în copilărie. Identificăm cauza traumei și facem pace cu copilul interior”, a relatat medicul.

O ședință sau mai multe

Pentru tratarea unei probleme, obicei sau comportament pe care le au clienții, aceștia au nevoie de până la 8 ședințe.

”Orice fobie se rezolvă într-o singură ședință, având un moment declanșator în trecut. Punem accent pe subconștient, unde avem stocate amintirile pe termen lung, emoțiile, valorile, obiceiurile, dependențele noastre. În mintea noastră conștientă analizăm, gândim și planificăm.

Mintea conștientă e undeva între 10-12% iar mintea subconștientă reprezintă  88-90%. Noi, în fiecare zi, odată la 90-120 de minute, ne aflăm în transă.

Anumite activități recurente devin automatisme astfel ca atunci când le efectuăm nu ne gândim în mod activ la procesul prin care le realizăm. De exemplu, legarea șiretul la pantofi. Vorbim despre un obicei învățat, stocat în subconștientul nostru”, a afirmat Aida Beuran.

”Primul pas pentru cei care apelează la hipnoză este acceptarea și dorința de schimbare în viața sa.

Pentru a veni în ajutorul clientului, realizez un instrument personalizat în format audio pe care acesta le poate utiliza individual. Întărim ideea că fiecare transă este o auto-transă care poate fi exersată’’, mai spune Aida Beuran.

Misiunea doctorului Beuran este familiarizarea personalului medical din România cu aceasta terapie alternativă, dorindu-și ca pe viitor să susțină cursuri specializate pentru ei.

Datele de contact ale Aidei Beuran sunt:
Email: aidabeuran@wellbeinghypnosis.de

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice și grindină, la Cluj

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi torențiale, vijelii și descărcări electrice pentru mai multe județe din țară, inclusiv Cluj. 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate. Atenționarea este valabilă până deseară la ora 23 în mai multe județe din țară, conform hărții de mai jos.

În intervalul menționat, în Moldova, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Munteniei și al Olteniei vor fi perioade cu averse și cu caracter torențial, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și pe alocuri de peste 40…50 l/mp.

Plouă până joi seară, în toată țara

De asemenea, până joi seară, este valabilă o atenționare meteorologică. În intervalul menționat, va ploua în cea mai mare parte a țării.

Vor fi mai ales averse, însoțite de descărcări electrice și pe alocuri de intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15…25 l/mp și pe alocuri de peste 40 l/mp.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Percheziții la Cluj, într-un caz de SPĂLARE de bani. Prejudiciu de cel puțin 800.000 de lei

Publicat

De

Percheziții la Cluj, într-un caz de spălare de bani

Patru percheziții au loc miercuri, 29 mai,la Cluj, într-un caz de spălare de bani. persoana cercetată este angajată a unei bănci.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Cluj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au pus în executare în această dimineață 4 mandate de percheziție domiciliară.

Acestea au loc într-un un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor, faptă săvârșită prin intermediul unor societăți comerciale cu obiect de activitate din domeniul industriei alimentare, producției de software și închirierea de autovehicule.

VIDEO. Percheziții la Cluj, într-un caz de SPĂLARE de bani. Prejudiciu de cel puțin 800.000 de lei

Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 2017 – 2022, o persoană, angajată a unei societăți comerciale bancare, ar fi creditat două societăți comerciale, administrate de persoane cunoscute acesteia, cu sume importante de bani provenite din săvârșirea de infracțiuni informatice.

Scopul a fost acela de a disimula originea ilicită și de a asigura capitalul necesar funcționării celor două societăți comerciale.

Suma de bani spălată, la acest moment procesual, se estimează la aproximativ 800.000 de lei, iar prejudiciul urmează a fi calculat, pe baza probelor și documentelor care vor fi descoperite și ridicate, în urma perchezițiilor domiciliare.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Echipa UTCN, marele premiu al Innovation Labs, cu brățara pentru surzi care transformă muzica în vibrații

Publicat

bratara

O echipă formată din 4 studente de la UTCN a câștigat, marți seara, Grand Prize, marele premiu în finala Innovation Labs de la București, cu brățara Rhythm Touch pentru surzi, care transformă muzica în vibrații, permițând acestora să participe la festivaluri și concerte și să se bucure de ritm.

Brățara a câștigat, anterior, locul I la concursului ”Internet of Things Student Challenge 2024” organizat de UTCN. 

Echipă sudată

Ioana Popa, una dintre membrele echipei, a declarat, miercuri, pentru Cluj24 că premiul obținut înseamnă, în primul rând, o validare a muncii depuse, în condițiile în care membrii juriului și alte persoane prezente la finală au rezonat cu proiectul prezentat.

”Sunt oameni care cred în ideea noastră, cred că are potential și merită dusă mai departe. Faptul că am cunoscut atâția oameni dispuși să ne ajute a fost mare lucru și înseamnă că vom putea pune proiectul pe picioare într-un timp mult mai scurt.

De asemenea, premiul a fost și o validare a noastră, ca echipă, că ceea ce am făcut până acum acum a fost bine, că ne potrivim foarte bine în această formulă. A fost un mare plus pentru noi că am funcționat foarte bine ca echipă”, a spus Popa.

Brățara, apreciată după testare

Bratara

Potrivit acesteia, la prezentare din finala Innovation Labs, majoritatea celor cu care au discutat studentele din Cluj au spus că proiectul lor are mare potențial și că abia așteaptă să vadă brățara transformată în realitate.

”Au spus că sunt siguri că ne vom revedea în scurt timp la festivaluri și concerte. Mulți oameni au și testat brățara noastră și au spus că le-a plăcut și ne-au și alte idei pentru a o folosi”, a precizat studenta.

Brățara Rhythm Touch va fi îmbunătățită în perioada următoare, iar un produs final, gata de a fi scos pe piață, ar putea fi prezentat anul viitor în lunile mai-iunie.

UTCN – laborator de inovare

Lector univ. Valentin Sita de la UTCN, ambasador Innovation Labs, organizatorul concursului ”Internet of Things Student Challenge”, a declarat la rândul său că marele premiu obținut de cele patru studente este o recunoaștere a muncii lor, dar și a faptului că UTCN este ”un laborator de inovare”.

”Rhythm Touch este un produs obligatoriu să existe pe piață. Este impresionant când cineva reușește să dezvolte o nouă tehnologie care să sprijine persoanele cu deficiențe.

Câștigarea Grand Prize, premiul pentru cel mai bun startup de la Innovation Labs, reprezintă o recunoaștere a muncii studentelor de la Automatică.

UTCN este un laborator de inovare si prin câștigarea acestui premiu se confirmă acest lucru”, a subliniat Sita.

Alături de Ioana Popa, din echipă au mai făcut parte Mărioara Mihali, Cătălina Rizel și Iulia Bara.

Innovation Labs este un program de pre-accelerare național pentru startup-uri din România. În cei 12 ani au fost 688 de echipe invitate în program și 5182 de participanți.

 

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Miercuri 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, va fi zi LIBERĂ pentru elevi și profesori

Publicat

profesor scoala clasa catalog ore e1644100251124

Miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, elevii și profesorii au zi liberă, în premieră la nivel național, după marea grevă a profesorilor, conform noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație și care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Ziua nu trebuie recuperată.

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern, scrie Edupedu.

Miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, va fi zi LIBERĂ pentru elevi și profesori

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă.

În urma unor sesizări că se exercită presiuni asupra salariaților greviști, în sensul că nu vor beneficia de zilele libere plătite din perioada 1 iunie – 5 iunie 2023, dacă nu vor depune notificare de ieșire din grevă, Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au trimis o adresă către școli anul trecut, prin care au atras atenția că aceste zile libere se acordă și sunt plătite pentru toți angajații din Învățământ.

Ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă, nu se recuperează.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax