Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. Hipnoză medicală și hipnoterapie, folosite de un medic clujean. Tratează anxietățile și dependențe, cum e cea de tutun

Publicat


img 7656

O tânără absolventă a Facultății de Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie (UMF)” Iuliu Hațieganu” este primul medic care practică hipnoza medicală în Cluj-Napoca și reușește să trateze pacienții de diverse fobii, anxietăți, atacuri de panică, dar și de dependențe, precum cea de tutun.

Dr. Aida Beuran a declarat, pentru Cluj24, că și-a susținut licența la UMF în acest an pe tema hipnozei medicale pentru care a obținut notă 10.

Titlul licenței, susținută în limba engleză, a fost despre atitudinea medicilor stomatologi privind hipnoza medicală iar ceea ce își propune, pe viitor, este să aducă mai aproape acest tip de hipnoză în România și să-i familiarizeze pe medicii de aici.

În perioada pandemiei COVID, fiind cursurile online, a avut timp să se ocupe de dezvoltarea să personală și a urmat cursuri de hipnoză la București, iar pentru a aprofunda materia a continuat în Germania studiile pe hipnoză medicală.

”Am decis să îmbin pasiunea mea, hipnoterapia, împreună cu medicină dentară în lucrarea mea de licență pe care am susținut-o în acest an.

img 7654

Hipnoză medicală este recunoscută în România. Teoretic, oricine poate învăța hipnoza, însă în vederea practicării celei medicale este necesară diploma de medic sau de psihoterapeut. Începând cu anii ’50, Asociațiile Medicale din Marea Britanie și din SUA au aprobat hipnoza ca o modalitate terapeutică.

S-au făcut studii clinice care arată că, în timpul unei transe hipnotice, se constată modificări pe electroencefalogramă sau RMN-uri funcționale. În momentul în care suntem în transă, se poate observă că activitatea neocortexului este redusă și că, în general, gândirea analitică este diminuată. Însă este greu de cuantificat și de dovedit științific. Totuși ar mai fi nevoie de mai multe studii clinice.”, a explicat Aida Beuran.

Beneficiile terapiei hipnotice

Potrivit acesteia, sunt o mulțime de beneficii în terapiile hipnotice.

”Inițial, nu am intenționat să practic hipnoză medicală, ci m-am axat pe tratarea anxietăților, traume, atacuri de panică, insomnii, obiceiuri nocive.

Ulterior am abordat traumele din copilărie pentru care utilizăm tehnica regresiilor în viață. Există afecțiuni dermatologice survenite din subconștient, pe fondul stresului, fricilor, anxietăților pentru care există și o alternativă la tratamentul convențional.

Transa hipnotică nu este altceva decât o relaxare temporară a minții conștiente și în prim-plan apare subconștientul. Acolo sunt stocate emoțiile, trăirile, sentimentele, convingerile și valorile noastre, iar creierul uman colaborează cu toate organele din corp.

În momentul în care survine agitația, începem să respirăm toracic și pulsul crește, astfel, automat, sistemul respirator și cel cardiovascular sunt solicitate suplimentar.

Unde cerebrale

‘’Cele patru unde cerebrale sunt impulsuri electrice care sunt concretizarea activităților neuronale’’, a precizat medicul clujean.

În stările de concentrare profundă sunt prezente în principal undele Gamma. Următoarea undă ca frecvență este Beta cea în care domină gândirea rațională.

Când vorbim de Alpha, ne referim la o stare de relaxare ușoară fiind urmată de Theta. Aceasta este principala undă utilizată în practica hipnozei întru-cât corespunde gândirii creative și intuiției iar la baza stau cele cinci simțuri. Cele din urmă sunt frecvențele Delta unde intervine somnul profund”, a arătat Aida Beuran.

”Îmi place să percep subconștientul precum un hard disk, care în momentul nașterii este gol populând-se în timp cu informații. Un copil nu are discernământ. Neocortexul, gândirea rațională, nu este format până la vârsta de 7 ani. Prin urmare, copilul este dominat de subconștient.

În practica mea prefer să aplic teoriile analizei tranzacționale dezvoltată psihiatrul Dr.Eric Berne care susține că primii ani din viață sunt esențiali în deciziile pe care le luăm în viața de adult’’, a mai explicat medicul clujean.

Cum decurge o hipnoză medicală

Aida Beuran a explicat cum decurge o ședință de hipnoză medicală la cabinetul stomatologic.

”În domeniul hipnozei există multe mituri, potrivit cărora putem rămâne blocați în transă. Subliniez că morala și etica pacientului rămân intacte.

Eu am o discuție preliminară în care definim ce anume este transa, cum funcționează astfel încât pacientul să dobândească toată siguranța de care are nevoie. Desigur, pacientul beneficiază de confidențialitate.

În urma transei, pacientul își amintește de cele întâmplate însă există cazuri izolate în care se folosește amnezia precum intervenții chirurgicale cu potențial traumatic.

Durerea este o senzație la nivel kinestezic care poate fi blocată temporar”, a mai spus Aida Beuran.

După obținerea consimțământului, pacientul este pregătit pentru transa hipnotică unde există numeroase tehnici de inducție care pot fi folosite, în funcție de pacient.

Cât durează o ședință de hipnoză

”Există semne fiziologice care ne indică profunzimea stării în care a ajuns pacientul. Acesta nu adoarme, ci intră într-o stare profundă de relaxare, în care poate primii toate îndrumările mele.

Odată ajuns în faza Theta, sugerez cursul de tratament specific. Există pacienți cu afecțiuni cardiovasculare, hepatice sau nefrologice în cazul cărora nu este recomandată anestezia locală sau generală; hipnoza este o alternativă terapeutică eficientă. Ea conferă aceeași senzație pacientului precum utilizarea medicamentelor anestezice.

Pacienții cu anxietate de ace primesc sugestii de relaxare și liniștire. Când vine vorba despre cei alergici la substanțe anestezice, hipnoza servește ca o unică alternativă. Pentru cei mici însă intervin tehnici adaptate vârstei lor’’, a mai explicat Aida Beuran.

O ședință de hipnoză în cabinetul stomatologic durează  până în 50 de minute, iar medicul este în permanentă legătură verbală cu pacientul.

Ieșirea din transa hipnotică este simplă, medicul folosește diverse metode precum numărătoarea descrescătoare.

‘’Există situații în timpul procedurii de hipnoză în care pacientul intră într-o stare atât de profundă încât este posibil să nu își amintească experiența.

Ca medic, ghidez pacientul în această stare hipnotică, însă experiență este creată de însăși pacient. În cazul în care nu sugerez amnezia, iar pacientul nu își aduce aminte de cele întâmplate în timpul procedurii, acest lucru semnalează faptul că pacientul a intrat în transă hipnotică profundă, a mai explicat Dr.Beuran.

Hipnoterapie pentru tratarea unor probleme

Pe lângă cabinetul stomatologic, aceasta activează și într-un cabinet privat unde tratează și probleme non-stomatologice precum traume, insomnia, anxietăți, fobii, stres, afecțiuni sexuale, dependențe nocive dar și subiecte precum atingerea obiectivelor, pregătire pentru naștere și descoperirea valorilor interioare.

”Am avut o gamă largă de clienți și pot să afirm că orice persoană poate fi hipnotizată”, a mai spus medicul.

Dr.Beuran pledează pentru acceptarea traumelor și înțelegerea prezumției că acestea fac parte din noi.

”Sunt anumite momente traumatizante pentru un copil pe care nu le înțelege iar, ulterior, viața acestuia este influențată de trauma respectivă.

În momentul în care apelează la mine, facem o regresie înapoi în copilărie. Identificăm cauza traumei și facem pace cu copilul interior”, a relatat medicul.

O ședință sau mai multe

Pentru tratarea unei probleme, obicei sau comportament pe care le au clienții, aceștia au nevoie de până la 8 ședințe.

”Orice fobie se rezolvă într-o singură ședință, având un moment declanșator în trecut. Punem accent pe subconștient, unde avem stocate amintirile pe termen lung, emoțiile, valorile, obiceiurile, dependențele noastre. În mintea noastră conștientă analizăm, gândim și planificăm.

Mintea conștientă e undeva între 10-12% iar mintea subconștientă reprezintă  88-90%. Noi, în fiecare zi, odată la 90-120 de minute, ne aflăm în transă.

Anumite activități recurente devin automatisme astfel ca atunci când le efectuăm nu ne gândim în mod activ la procesul prin care le realizăm. De exemplu, legarea șiretul la pantofi. Vorbim despre un obicei învățat, stocat în subconștientul nostru”, a afirmat Aida Beuran.

”Primul pas pentru cei care apelează la hipnoză este acceptarea și dorința de schimbare în viața sa.

Pentru a veni în ajutorul clientului, realizez un instrument personalizat în format audio pe care acesta le poate utiliza individual. Întărim ideea că fiecare transă este o auto-transă care poate fi exersată’’, mai spune Aida Beuran.

Misiunea doctorului Beuran este familiarizarea personalului medical din România cu aceasta terapie alternativă, dorindu-și ca pe viitor să susțină cursuri specializate pentru ei.

Datele de contact ale Aidei Beuran sunt:
Email: aidabeuran@wellbeinghypnosis.de

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Spațiul unde clujenii se antrenează pentru Vocea României. Spoiler: nu e cabina de duş

Publicat

Petrecerile de karaoke au devenit o atracție pentru tot mai mulți clujeni, fie că vor să se distreze cu prietenii, fie că au un talent pe care îl pregătesc pentru scene mai mari.

În mijlocul acestei efervescențe muzicale, Spațiu Music Pub s-a transformat într-un loc unde vocile celor obișnuiți să cânte sub duș se întâlnesc cu cele care au potențial de competiții mari.

Spațiul unde clujenii se antrenează pentru Vocea României

Ce face specială experiența de la Spațiu? Contrastele. De la interpretări pline de umor și energie, până la momente care te fac să te întrebi dacă n-ai nimerit la un concert al unui superstar, nu doar la o seară de karaoke. Unii dintre clienţii Spaţiu Music Pub chiar au trecut pe la Vocea României şi alte concursuri de cântat, şi aici vin mai degrabă să se relaxeze decât să se impresioneze, dar sonorizarea de calitate din bar şi publicul fain oferă cadrul ideal pentru un antrenament bun înainte de înscrierea în competiţie.

Cauţi Karaoke în Cluj? L-ai găsit la Spaţiu Music Pub

La final, indiferent dacă aplauzi prietenul care a transformat un hit clasic într-o parodie sau pe cineva care ar putea întoarce toate scaunele, atmosfera rămâne una de conexiune. Vocile ajung să fie doar un pretext pentru povești, iar serile de karaoke devin mai mult decât un simplu eveniment – o șansă de a cunoaște oameni noi şi faini.

Cauţi Karaoke în Cluj? L-ai găsit la Spaţiu Music Pub. Dacă vrei să afli când sunt următoarele petreceri, cei din Spaţiu le anunţă de fiecare dată pe paginile de Instagram şi de Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Trenuri în miniatură. O călătorie fascinantă în lumea detaliilor

Publicat

Cinema Dacia din Cluj-Napoca găzduiește o expoziţie de trenuleţe şi miniaturi în perioada 21 noiembrie – 12 decembrie. Conform organizatorilor, această expoziție ridică standardele la „următorul nivel” în comparație cu alte expoziții organizate până acum în țară.

Noutate în cadrul expoziției

Un lucru prin care această expoziție se diferențiază de restul este faptul că aduce interactivitatea printre participanți: „În sfârșit, poți testa și conduce chiar tu un trenuleț pe dioramele expuse”. Copiii și părinții vor avea misiuni de căutare pe diorama și, bineînțeles, vor fi recompensați la final.

În cadrul grupurile organizate, aceștia vor beneficia de ghidaj și informații detaliate, atât despre peisajul dioramelor, cât și despre tehnologia digitală folosită în realizarea lor și a locomotivelor.

Ce cuprinde expoziția?

Expoziția cuprinde zeci de locomotive, sute de metri de cale ferată, mii de figurine și detalii, integrate într-o dioramă de peste 150 mp, ce ilustrează cele patru anotimpuri. Există chiar și o zonă „Academy”, unde, cu ajutorul tabletelor puse la dispoziție de organizatori, vizitatorii pot controla trenulețele și garniturile.

Prețul biletului este de 25 lei/persoană, iar pentru grupuri organizate de minimum 20 de persoane, biletul costă 20 lei. Accesul la eveniment se face fie pe bază de rezervări la 0758.365.699. În zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, locația va fi închisă, fiind zile de sărbătoare legală.

Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult. Proiectul Muzeul Trenuletelor Cluj este o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto.

Andreea Ungur

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Un autobuz CTP a ajuns în șanț, în comuna Chinteni. Nu sunt victime

Publicat

Un accident cu un autobuz al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca a avut loc vineri seară, în comuna Chinteni. Din fericire, nu au fost persoane rănite.

Un autobuz CTP a ajuns în afara părții carosabile, vineri seară, pe un rum din localitatea Chinteni. Pompierii clujeni au intervenit cu două autospeciale de descarcerare și cu un echipaj SMURD de terapie intensivă.

Nu au fost înregistrate victime

Din fericire, nu au fost victime. Șoferul autobuzului este evaluat de medicii SMURD.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe raza comunei Chinteni. În accident a fost implicat un autobuz al Companiei de Transport Public, care a ieșit în afara părții carosabile. Din fericire, pasagerii nu au necesitat îngrijiri medicale. Un singur bărbat, și anume conducătorul autobuzului, este evaluat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. La o primă evaluare, nici acesta nu a suferit răni. La fața locului au fost trimise și două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea până la Crăciun? Temperaturi scăzute în toată țara, în următoarele săptămâni

Publicat

Prognoza meteo pe următoarele săptămâni arată că temperaturile rămân mai scăzute decât cele normale la începutul iernii, în toată țara. Cum va fi vremea până de Crăciun?

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, valabilă în intervalul 25 noiembrie – 23 decembrie. Potrivit estimărilor făcute de meteorologi, temperaturile vor fi mai scăzute în primele săptămâni, urmând ca mai apoi acestea să aibă, în general, valori normale pentru această perioadă, în toată țara.

Săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice, sud-estice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi local deficitar în zonele montane, iar în rest se va situa în jurul celui specific pentru acest interval.

Săptămâna 2-9 decembrie 2024

Temperaturile medii se vor situa sub cele specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile centrale și în extremitatea de sud-est a teritoriului.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.

Săptămâna 9-16 decembrie 2024

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar, local, în regiunile centrale, sudice și estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 16-23 decembrie 2024

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi apropate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax