Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. Hipnoză medicală și hipnoterapie, folosite de un medic clujean. Tratează anxietățile și dependențe, cum e cea de tutun

Publicat


img 7656

O tânără absolventă a Facultății de Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie (UMF)” Iuliu Hațieganu” este primul medic care practică hipnoza medicală în Cluj-Napoca și reușește să trateze pacienții de diverse fobii, anxietăți, atacuri de panică, dar și de dependențe, precum cea de tutun.

Dr. Aida Beuran a declarat, pentru Cluj24, că și-a susținut licența la UMF în acest an pe tema hipnozei medicale pentru care a obținut notă 10.

Titlul licenței, susținută în limba engleză, a fost despre atitudinea medicilor stomatologi privind hipnoza medicală iar ceea ce își propune, pe viitor, este să aducă mai aproape acest tip de hipnoză în România și să-i familiarizeze pe medicii de aici.

În perioada pandemiei COVID, fiind cursurile online, a avut timp să se ocupe de dezvoltarea să personală și a urmat cursuri de hipnoză la București, iar pentru a aprofunda materia a continuat în Germania studiile pe hipnoză medicală.

”Am decis să îmbin pasiunea mea, hipnoterapia, împreună cu medicină dentară în lucrarea mea de licență pe care am susținut-o în acest an.

img 7654

Hipnoză medicală este recunoscută în România. Teoretic, oricine poate învăța hipnoza, însă în vederea practicării celei medicale este necesară diploma de medic sau de psihoterapeut. Începând cu anii ’50, Asociațiile Medicale din Marea Britanie și din SUA au aprobat hipnoza ca o modalitate terapeutică.

S-au făcut studii clinice care arată că, în timpul unei transe hipnotice, se constată modificări pe electroencefalogramă sau RMN-uri funcționale. În momentul în care suntem în transă, se poate observă că activitatea neocortexului este redusă și că, în general, gândirea analitică este diminuată. Însă este greu de cuantificat și de dovedit științific. Totuși ar mai fi nevoie de mai multe studii clinice.”, a explicat Aida Beuran.

Beneficiile terapiei hipnotice

Potrivit acesteia, sunt o mulțime de beneficii în terapiile hipnotice.

”Inițial, nu am intenționat să practic hipnoză medicală, ci m-am axat pe tratarea anxietăților, traume, atacuri de panică, insomnii, obiceiuri nocive.

Ulterior am abordat traumele din copilărie pentru care utilizăm tehnica regresiilor în viață. Există afecțiuni dermatologice survenite din subconștient, pe fondul stresului, fricilor, anxietăților pentru care există și o alternativă la tratamentul convențional.

Transa hipnotică nu este altceva decât o relaxare temporară a minții conștiente și în prim-plan apare subconștientul. Acolo sunt stocate emoțiile, trăirile, sentimentele, convingerile și valorile noastre, iar creierul uman colaborează cu toate organele din corp.

În momentul în care survine agitația, începem să respirăm toracic și pulsul crește, astfel, automat, sistemul respirator și cel cardiovascular sunt solicitate suplimentar.

Unde cerebrale

‘’Cele patru unde cerebrale sunt impulsuri electrice care sunt concretizarea activităților neuronale’’, a precizat medicul clujean.

În stările de concentrare profundă sunt prezente în principal undele Gamma. Următoarea undă ca frecvență este Beta cea în care domină gândirea rațională.

Când vorbim de Alpha, ne referim la o stare de relaxare ușoară fiind urmată de Theta. Aceasta este principala undă utilizată în practica hipnozei întru-cât corespunde gândirii creative și intuiției iar la baza stau cele cinci simțuri. Cele din urmă sunt frecvențele Delta unde intervine somnul profund”, a arătat Aida Beuran.

”Îmi place să percep subconștientul precum un hard disk, care în momentul nașterii este gol populând-se în timp cu informații. Un copil nu are discernământ. Neocortexul, gândirea rațională, nu este format până la vârsta de 7 ani. Prin urmare, copilul este dominat de subconștient.

În practica mea prefer să aplic teoriile analizei tranzacționale dezvoltată psihiatrul Dr.Eric Berne care susține că primii ani din viață sunt esențiali în deciziile pe care le luăm în viața de adult’’, a mai explicat medicul clujean.

Cum decurge o hipnoză medicală

Aida Beuran a explicat cum decurge o ședință de hipnoză medicală la cabinetul stomatologic.

”În domeniul hipnozei există multe mituri, potrivit cărora putem rămâne blocați în transă. Subliniez că morala și etica pacientului rămân intacte.

Eu am o discuție preliminară în care definim ce anume este transa, cum funcționează astfel încât pacientul să dobândească toată siguranța de care are nevoie. Desigur, pacientul beneficiază de confidențialitate.

În urma transei, pacientul își amintește de cele întâmplate însă există cazuri izolate în care se folosește amnezia precum intervenții chirurgicale cu potențial traumatic.

Durerea este o senzație la nivel kinestezic care poate fi blocată temporar”, a mai spus Aida Beuran.

După obținerea consimțământului, pacientul este pregătit pentru transa hipnotică unde există numeroase tehnici de inducție care pot fi folosite, în funcție de pacient.

Cât durează o ședință de hipnoză

”Există semne fiziologice care ne indică profunzimea stării în care a ajuns pacientul. Acesta nu adoarme, ci intră într-o stare profundă de relaxare, în care poate primii toate îndrumările mele.

Odată ajuns în faza Theta, sugerez cursul de tratament specific. Există pacienți cu afecțiuni cardiovasculare, hepatice sau nefrologice în cazul cărora nu este recomandată anestezia locală sau generală; hipnoza este o alternativă terapeutică eficientă. Ea conferă aceeași senzație pacientului precum utilizarea medicamentelor anestezice.

Pacienții cu anxietate de ace primesc sugestii de relaxare și liniștire. Când vine vorba despre cei alergici la substanțe anestezice, hipnoza servește ca o unică alternativă. Pentru cei mici însă intervin tehnici adaptate vârstei lor’’, a mai explicat Aida Beuran.

O ședință de hipnoză în cabinetul stomatologic durează  până în 50 de minute, iar medicul este în permanentă legătură verbală cu pacientul.

Ieșirea din transa hipnotică este simplă, medicul folosește diverse metode precum numărătoarea descrescătoare.

‘’Există situații în timpul procedurii de hipnoză în care pacientul intră într-o stare atât de profundă încât este posibil să nu își amintească experiența.

Ca medic, ghidez pacientul în această stare hipnotică, însă experiență este creată de însăși pacient. În cazul în care nu sugerez amnezia, iar pacientul nu își aduce aminte de cele întâmplate în timpul procedurii, acest lucru semnalează faptul că pacientul a intrat în transă hipnotică profundă, a mai explicat Dr.Beuran.

Hipnoterapie pentru tratarea unor probleme

Pe lângă cabinetul stomatologic, aceasta activează și într-un cabinet privat unde tratează și probleme non-stomatologice precum traume, insomnia, anxietăți, fobii, stres, afecțiuni sexuale, dependențe nocive dar și subiecte precum atingerea obiectivelor, pregătire pentru naștere și descoperirea valorilor interioare.

”Am avut o gamă largă de clienți și pot să afirm că orice persoană poate fi hipnotizată”, a mai spus medicul.

Dr.Beuran pledează pentru acceptarea traumelor și înțelegerea prezumției că acestea fac parte din noi.

”Sunt anumite momente traumatizante pentru un copil pe care nu le înțelege iar, ulterior, viața acestuia este influențată de trauma respectivă.

În momentul în care apelează la mine, facem o regresie înapoi în copilărie. Identificăm cauza traumei și facem pace cu copilul interior”, a relatat medicul.

O ședință sau mai multe

Pentru tratarea unei probleme, obicei sau comportament pe care le au clienții, aceștia au nevoie de până la 8 ședințe.

”Orice fobie se rezolvă într-o singură ședință, având un moment declanșator în trecut. Punem accent pe subconștient, unde avem stocate amintirile pe termen lung, emoțiile, valorile, obiceiurile, dependențele noastre. În mintea noastră conștientă analizăm, gândim și planificăm.

Mintea conștientă e undeva între 10-12% iar mintea subconștientă reprezintă  88-90%. Noi, în fiecare zi, odată la 90-120 de minute, ne aflăm în transă.

Anumite activități recurente devin automatisme astfel ca atunci când le efectuăm nu ne gândim în mod activ la procesul prin care le realizăm. De exemplu, legarea șiretul la pantofi. Vorbim despre un obicei învățat, stocat în subconștientul nostru”, a afirmat Aida Beuran.

”Primul pas pentru cei care apelează la hipnoză este acceptarea și dorința de schimbare în viața sa.

Pentru a veni în ajutorul clientului, realizez un instrument personalizat în format audio pe care acesta le poate utiliza individual. Întărim ideea că fiecare transă este o auto-transă care poate fi exersată’’, mai spune Aida Beuran.

Misiunea doctorului Beuran este familiarizarea personalului medical din România cu aceasta terapie alternativă, dorindu-și ca pe viitor să susțină cursuri specializate pentru ei.

Datele de contact ale Aidei Beuran sunt:
Email: aidabeuran@wellbeinghypnosis.de

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Din ciclul „Clujeanul și PALMIERUL”: Palmierii-morișcă de la Grădina Botanică au trecut cu bine iarna

Publicat

palmier

E de notorietate faptul că românul post-decembrist își satisface nevoia de palmier, de care a fost frustrat atâta și atâta vreme, prin excursii în zone tropicale și mediteraneene. E de ajuns să urmărești paginile de socializare ca să dai peste coloanele nesfârșite de poze ale conaționalilor cu palmierii.

palmier

Noi, clujenii, suntem favorizați, pentru că avem Grădina Botanică. Aici, palmierii se simt ca acasă. Și clujenii ca la tropice…

FOTO. Din ciclul „Clujeanul și PALMIERUL”: Palmierii-morișcă de la Grădina Botanică au trecut cu bine iarna

„Primii palmieri menținuți în exterior au trecut cu bine iarna în Grădina Botanică „A. Borza”!

palmier

Este vorba despre Trachycarpus fortunei, denumit palmier morișcă, care se găsește nativ în regiunile din centrul Chinei de Sud până în nordul Myanmar-ului (Asia de Sud-Est). La noi, indivizii cultivați pot fi admirați lângă turnul de apă, în cadrul „Sectorului Sistematic”, scrie pe pagina de Facebook a Grădinii Botanice.

palmier

Foto: Facebook Grădina Botanică

Citește mai departe

EVENIMENT

L-AȚI VĂZUT? Minor de 14 ani din Cluj, DISPĂRUT de la domiciliu. Sunați la 112

Publicat

csaboi

La data de 16 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minorul CSABOI GHEORGHE-IOAN LIVIU, în vârstă de 14 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat la data de 15 aprilie a.c., în jurul orei 18.00, de la locuința sa, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.80 m, greutate – 50 de kg, păr șaten închis, ochi căprui.

L-AȚI VĂZUT? Minor de 14 ani din Cluj, DISPĂRUT de la domiciliu. Sunați la 112

La momentul plecării era îmbrăcat cu pantaloni bleumarin, bluză gri cu scris imprimat albastru, pantofi sport gri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Mircea Abrudean, la Porțile de Fier, la inaugurarea unei liniii electrice aeriene: O soluție inteligentă și ecologică

Publicat

Mircea Abrudean

CNTEE Transelectrica, companie aflată în portofoliul Secretariatul General al Guvernului, a organizat ieri seară, la sediul SET Porțile de Fier I, Ceremonia de inaugurare a Proiectului de construire a Liniei Electrice Aeriene de 400kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița.

Proiectul reprezintă o investiție de peste 150 de milioane de lei, cu o lungime totală de 117 km și, corelat cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița care va face posibilă și operaționalizarea Liniei de interconexiune Reșița – Pancevo (Serbia), va consolida sectorul energetic în regiunea Banat și va contribui la stabilizarea tensiunilor și, implicit, la reducerea pierderilor de putere și energie.

Realizare tehnică remarcabilă

Mircea Abrudean

Prezent la inaugurare, secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, a menționat faptul că proiectul nu este doar o realizare tehnică remarcabilă, ci și o dovadă a angajamentului României față de inovație și sustenabilitate, fiind cel mai complex din ultimii 30 de ani.

„Este un simbol al perseverenței în fața provocărilor tehnice și un exemplu al colaborării strânse între sectorul public și cel privat. În spatele acestei realizări impresionante stau ore nesfârșite de muncă, cercetare și inovare.

Această linie electrică aeriană este o soluție inteligentă și ecologică, care va contribui la reducerea emisiilor de carbon și la promovarea unei economii mai curate și mai eficiente energetic.

Este un pas important în direcția unui viitor mai durabil și va spori capacitatea de racordare la rețea pentru noii consumatori de energie electrică care doresc să-și dezvolte activitățile în această zonă”, a spus Abrudean.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 18. Se înființează 8 STAȚII noi în Borhanci

Publicat

autobuze ctp

Începând de marți, 16.04.2024, autobuzele care circula pe linia 18 vor avea traseu dus-întors pe strada Romul Ladea, modificat față de situația actuală, în care întoarcerea autobuzelor înspre oraș se realiza pe străzile Voievodul Gelu și Borhanciului.

În acelasi timp, traseul actual al liniei se va prelungi cu aproximativ 750m pe strada Veseliei, unde va avea punct de întoarcere în zona numărului 58.

Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 18. Se înființează 8 STAȚII noi în Borhanci

Odată cu modificarea traseului liniei 18 și prelungirea acesteia, pe strada Veseliei vor fi înființate stații noi de autobuz, astfel:

– 5 stații pe strada Romul Ladea, pe sensul de venire spre oras în zona numerelor poștale 127, 79, 63, 39 si 23;

– 3 statii pe strada Veseliei, în zona numerelor poștale 26, 28 și 58.

Noile stații de autobuz au fost semnalizate în teren prin indicatoare și marcaje rutiere.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax