Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. Hipnoză medicală și hipnoterapie, folosite de un medic clujean. Tratează anxietățile și dependențe, cum e cea de tutun

Publicat


img 7656

O tânără absolventă a Facultății de Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie (UMF)” Iuliu Hațieganu” este primul medic care practică hipnoza medicală în Cluj-Napoca și reușește să trateze pacienții de diverse fobii, anxietăți, atacuri de panică, dar și de dependențe, precum cea de tutun.

Dr. Aida Beuran a declarat, pentru Cluj24, că și-a susținut licența la UMF în acest an pe tema hipnozei medicale pentru care a obținut notă 10.

Titlul licenței, susținută în limba engleză, a fost despre atitudinea medicilor stomatologi privind hipnoza medicală iar ceea ce își propune, pe viitor, este să aducă mai aproape acest tip de hipnoză în România și să-i familiarizeze pe medicii de aici.

În perioada pandemiei COVID, fiind cursurile online, a avut timp să se ocupe de dezvoltarea să personală și a urmat cursuri de hipnoză la București, iar pentru a aprofunda materia a continuat în Germania studiile pe hipnoză medicală.

”Am decis să îmbin pasiunea mea, hipnoterapia, împreună cu medicină dentară în lucrarea mea de licență pe care am susținut-o în acest an.

img 7654

Hipnoză medicală este recunoscută în România. Teoretic, oricine poate învăța hipnoza, însă în vederea practicării celei medicale este necesară diploma de medic sau de psihoterapeut. Începând cu anii ’50, Asociațiile Medicale din Marea Britanie și din SUA au aprobat hipnoza ca o modalitate terapeutică.

S-au făcut studii clinice care arată că, în timpul unei transe hipnotice, se constată modificări pe electroencefalogramă sau RMN-uri funcționale. În momentul în care suntem în transă, se poate observă că activitatea neocortexului este redusă și că, în general, gândirea analitică este diminuată. Însă este greu de cuantificat și de dovedit științific. Totuși ar mai fi nevoie de mai multe studii clinice.”, a explicat Aida Beuran.

Beneficiile terapiei hipnotice

Potrivit acesteia, sunt o mulțime de beneficii în terapiile hipnotice.

”Inițial, nu am intenționat să practic hipnoză medicală, ci m-am axat pe tratarea anxietăților, traume, atacuri de panică, insomnii, obiceiuri nocive.

Ulterior am abordat traumele din copilărie pentru care utilizăm tehnica regresiilor în viață. Există afecțiuni dermatologice survenite din subconștient, pe fondul stresului, fricilor, anxietăților pentru care există și o alternativă la tratamentul convențional.

Transa hipnotică nu este altceva decât o relaxare temporară a minții conștiente și în prim-plan apare subconștientul. Acolo sunt stocate emoțiile, trăirile, sentimentele, convingerile și valorile noastre, iar creierul uman colaborează cu toate organele din corp.

În momentul în care survine agitația, începem să respirăm toracic și pulsul crește, astfel, automat, sistemul respirator și cel cardiovascular sunt solicitate suplimentar.

Unde cerebrale

‘’Cele patru unde cerebrale sunt impulsuri electrice care sunt concretizarea activităților neuronale’’, a precizat medicul clujean.

În stările de concentrare profundă sunt prezente în principal undele Gamma. Următoarea undă ca frecvență este Beta cea în care domină gândirea rațională.

Când vorbim de Alpha, ne referim la o stare de relaxare ușoară fiind urmată de Theta. Aceasta este principala undă utilizată în practica hipnozei întru-cât corespunde gândirii creative și intuiției iar la baza stau cele cinci simțuri. Cele din urmă sunt frecvențele Delta unde intervine somnul profund”, a arătat Aida Beuran.

”Îmi place să percep subconștientul precum un hard disk, care în momentul nașterii este gol populând-se în timp cu informații. Un copil nu are discernământ. Neocortexul, gândirea rațională, nu este format până la vârsta de 7 ani. Prin urmare, copilul este dominat de subconștient.

În practica mea prefer să aplic teoriile analizei tranzacționale dezvoltată psihiatrul Dr.Eric Berne care susține că primii ani din viață sunt esențiali în deciziile pe care le luăm în viața de adult’’, a mai explicat medicul clujean.

Cum decurge o hipnoză medicală

Aida Beuran a explicat cum decurge o ședință de hipnoză medicală la cabinetul stomatologic.

”În domeniul hipnozei există multe mituri, potrivit cărora putem rămâne blocați în transă. Subliniez că morala și etica pacientului rămân intacte.

Eu am o discuție preliminară în care definim ce anume este transa, cum funcționează astfel încât pacientul să dobândească toată siguranța de care are nevoie. Desigur, pacientul beneficiază de confidențialitate.

În urma transei, pacientul își amintește de cele întâmplate însă există cazuri izolate în care se folosește amnezia precum intervenții chirurgicale cu potențial traumatic.

Durerea este o senzație la nivel kinestezic care poate fi blocată temporar”, a mai spus Aida Beuran.

După obținerea consimțământului, pacientul este pregătit pentru transa hipnotică unde există numeroase tehnici de inducție care pot fi folosite, în funcție de pacient.

Cât durează o ședință de hipnoză

”Există semne fiziologice care ne indică profunzimea stării în care a ajuns pacientul. Acesta nu adoarme, ci intră într-o stare profundă de relaxare, în care poate primii toate îndrumările mele.

Odată ajuns în faza Theta, sugerez cursul de tratament specific. Există pacienți cu afecțiuni cardiovasculare, hepatice sau nefrologice în cazul cărora nu este recomandată anestezia locală sau generală; hipnoza este o alternativă terapeutică eficientă. Ea conferă aceeași senzație pacientului precum utilizarea medicamentelor anestezice.

Pacienții cu anxietate de ace primesc sugestii de relaxare și liniștire. Când vine vorba despre cei alergici la substanțe anestezice, hipnoza servește ca o unică alternativă. Pentru cei mici însă intervin tehnici adaptate vârstei lor’’, a mai explicat Aida Beuran.

O ședință de hipnoză în cabinetul stomatologic durează  până în 50 de minute, iar medicul este în permanentă legătură verbală cu pacientul.

Ieșirea din transa hipnotică este simplă, medicul folosește diverse metode precum numărătoarea descrescătoare.

‘’Există situații în timpul procedurii de hipnoză în care pacientul intră într-o stare atât de profundă încât este posibil să nu își amintească experiența.

Ca medic, ghidez pacientul în această stare hipnotică, însă experiență este creată de însăși pacient. În cazul în care nu sugerez amnezia, iar pacientul nu își aduce aminte de cele întâmplate în timpul procedurii, acest lucru semnalează faptul că pacientul a intrat în transă hipnotică profundă, a mai explicat Dr.Beuran.

Hipnoterapie pentru tratarea unor probleme

Pe lângă cabinetul stomatologic, aceasta activează și într-un cabinet privat unde tratează și probleme non-stomatologice precum traume, insomnia, anxietăți, fobii, stres, afecțiuni sexuale, dependențe nocive dar și subiecte precum atingerea obiectivelor, pregătire pentru naștere și descoperirea valorilor interioare.

”Am avut o gamă largă de clienți și pot să afirm că orice persoană poate fi hipnotizată”, a mai spus medicul.

Dr.Beuran pledează pentru acceptarea traumelor și înțelegerea prezumției că acestea fac parte din noi.

”Sunt anumite momente traumatizante pentru un copil pe care nu le înțelege iar, ulterior, viața acestuia este influențată de trauma respectivă.

În momentul în care apelează la mine, facem o regresie înapoi în copilărie. Identificăm cauza traumei și facem pace cu copilul interior”, a relatat medicul.

O ședință sau mai multe

Pentru tratarea unei probleme, obicei sau comportament pe care le au clienții, aceștia au nevoie de până la 8 ședințe.

”Orice fobie se rezolvă într-o singură ședință, având un moment declanșator în trecut. Punem accent pe subconștient, unde avem stocate amintirile pe termen lung, emoțiile, valorile, obiceiurile, dependențele noastre. În mintea noastră conștientă analizăm, gândim și planificăm.

Mintea conștientă e undeva între 10-12% iar mintea subconștientă reprezintă  88-90%. Noi, în fiecare zi, odată la 90-120 de minute, ne aflăm în transă.

Anumite activități recurente devin automatisme astfel ca atunci când le efectuăm nu ne gândim în mod activ la procesul prin care le realizăm. De exemplu, legarea șiretul la pantofi. Vorbim despre un obicei învățat, stocat în subconștientul nostru”, a afirmat Aida Beuran.

”Primul pas pentru cei care apelează la hipnoză este acceptarea și dorința de schimbare în viața sa.

Pentru a veni în ajutorul clientului, realizez un instrument personalizat în format audio pe care acesta le poate utiliza individual. Întărim ideea că fiecare transă este o auto-transă care poate fi exersată’’, mai spune Aida Beuran.

Misiunea doctorului Beuran este familiarizarea personalului medical din România cu aceasta terapie alternativă, dorindu-și ca pe viitor să susțină cursuri specializate pentru ei.

Datele de contact ale Aidei Beuran sunt:
Email: aidabeuran@wellbeinghypnosis.de

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Joia Verde sau Joia Rea din Săptămâna Luminată: TRADIȚII, superstiții și obiceiuri

Publicat

primavara

Joia Verde sau Joia Rea este o zi de reflecție asupra legăturii dintre om și natură. Respectarea tradițiilor din această zi este considerată esențială pentru armonia dintre comunitate și mediul înconjurător, scrie Alba24.

Joia Verde, cunoscută și sub denumirea de Joia Rea, este a patra zi din Săptămâna Luminată, perioada de sărbătoare care urmează Paștelui în calendarul ortodox 2025. Această zi este asociată cu fertilitatea pământului, protecția culturilor și cinstirea naturii renăscute.​

Joia Verde sau Joia Rea din Săptămâna Luminată: TRADIȚII, superstiții și obiceiuri

Tradiții și obiceiuri populare

Cinstirea grădinilor și a holdelor: În această zi, oamenii aduc ofrande naturii pentru a asigura recolte bogate.​
Interdicția muncii: Se crede că munca în această zi atrage nenorociri asupra gospodăriei, precum seceta sau dăunătorii.​
Ritualuri cu apă: În unele regiuni, se practică ritualuri de sfințire a apei, care este apoi folosită pentru protejarea gospodăriei și a culturilor.​

Superstiții în Joia Verde

Joia Verde este o zi în care  se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Conform superstiției populare, cei care muncesc în această zi atrag ghinionul, seceta și dăunătorii asupra gospodăriei lor.

Munca de la câmp este și ea interzisă, iar cei care vor munci astăzi vor face ca iarba să crească în locurile unde nu trebuie. De asemenea, este interzis spălatul sau albitul rufelor.

În această zi, nu ar trebui să se călătorească deoarece se crede că cei care pleacă la drum ar putea întâmpina dificultăți, iar cei care muncesc ar putea suferi consecințe financiare grave, inclusiv calamități naturale.

În Joia Verde, se desfășoară și un ritual al morților, care implică purtarea a 44 de găleți cu apă și aprinderea a două lumânări la cele patru colțuri ale curții. Apa astfel sfinţită se varsă apoi în fântâna din curte.

De asemenea, rromii respectă o tradiție veche de șapte decenii, care le oferă ocazia să se întâlnească cu rudele din țară și din străinătate.

În această zi, este obiceiul să se „fure” fetele frumoase de către viitorii lor soți, iar eventualele conflicte familiale sunt adesea soluționate în această zi.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Louis Munteanu (CFR Cluj): Mai sunt câteva meciuri și nu trebuie să mă gândesc la TRANSFER

Publicat

louis

Conform obiceiului, în mărinimia lui, patronul de la FCSB a declarat marți că e dispus să plătească 4 milioane de euro pentru transferul lui Louis Munteanu. Nelu Varga, într-o reacție pentru GSP, a declarat că „e exclus să plece fără 17-18 milioane de euro”.

Louis Munteanu a fost întrebat, la conferința de presă premergătoare partidei cu Farul, despre declarația lui Nelu Varga, apoi a oferit un răspuns clasic, spunând că nu se gândește la un transfer în acest moment.

Louis Munteanu (CFR Cluj): Mai sunt câteva meciuri și nu trebuie să mă gândesc la TRANSFER

„Sincer, sunt focusat pe ce avem de făcut acum, mai sunt câteva meciuri și nu trebuie să mă gândesc la transfer”, a declarat Louis Munteanu.

Despre acest subiect a vorbit și Dan Petrescu, antrenorul de la CFR Cluj: „Dar pot eu să evaluez? Nu pot. Patronii pot. Ei știu cât cer pe un jucător. Eu doar mi-aș da cu părerea aiurea dacă aș spune o sumă”.

„Prefer să mă abțin decât să vorbesc urât. O iau ca pe o glumă și atât. Louis nu este de vânzare pentru niciun club din România, așa că să-și calculeze domnul respectiv bugetul, să nu își facă griji pentru noi.

Suntem prieteni, iar eu mă rezum doar la prietenie. Louis nu pleacă în România! Şi e exclus să plece fără 17-18 milioane de euro plus procente”, a răspuns ofertei Nelu Varga, patronul CFR Cluj.

Despre meciul de Cupă, Louis Munteanu a spus: „Pentru mine e un meci special, acolo m-am format ca jucător, ca om. Sunt profesionist și vreau să dau 100% pentru echipa mea și să ne calificăm. Mereu Mister Hagi a avut încredere în mine. Am avut evoluții foarte bune până acum și sper ca și mâine să marchez dacă am ocazia. Nu știu ce le cere, pentru mine e important ce facem noi. Nu mă interesează ce fac cei de la Farul”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare de vreme rea în zona de munte a Clujului. Furtuni, averse torențiale și căderi de grindină

Publicat

De

Vreme rea în zona de munte a Clujului

Zona de munte a județului Cluj rămâne și joi sub avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică.

Tot județul a fost „măturat” miercuri de ploi, iar vremea rămâne instabilă la munte, conform Administrației Naționale de Meteorologie.

Avertizare de vreme rea în zona de munte a Clujului

Codul Galben emis de meteorologi este valabil joi, 24 aprilie, până la ora 21.00.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, care va bate cu rafale de 50 – 60 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 l/mpde litri pe metru pătrat.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Zi de doliu naţional în România, în memoria Papei Francisc. Sâmbătă, drapelele vor fi coborâte în bernă

Publicat

De

Papa Francisc

Guvernul adoptă joi o Hotărâre privind declararea zilei de sâmbătă, 26 aprilie 2025, zi de doliu naţional pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc.

În aceeși zi, Papa Francisc va fi înmormântat la Vatican.

Zi de doliu naţional în România, în memoria Papei Francisc

„Anunțul decesului Sanctității Sale Papa Francisc a stârnit o profundă întristare atât în rândul credincioșilor Bisericii Catolice, cea mai numeroasă comunitate creștină din lume, precum și pentru credincioșii și liderii spirituali de pretutindeni, generând reacții puternice la nivel global.

Un lider spiritual de o înaltă ținută morală, Papa Francisc s-a remarcat mai ales prin implicarea activă în viața societății contemporane, adoptând poziții ferme față de principalele provocări geo-politice ale ultimului deceniu. Sanctitatea Sa Papa Francisc a fost o personalitate profund apreciată de poporul român, prețuire evidențiată în mod deosebit cu ocazia vizitei apostolice în România, desfășurată în anul 2019”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Vizita Papei Francisc în România „a fost una cu totul specială, remarcându-se atât prin deschiderea și căldura cu care Pontiful Roman s-a adresat credincioșilor, cât și prin durata și anvergura sa”, se mai arată în document.

Papa Francisc, legătură puternică cu România

„Legătura profundă dintre Papa Francisc și poporul român a fost reafirmată de-a lungul timpului prin repetatele vizite oficiale ale reprezentanților statului român la Vatican, precum și prin numirea unui preot român, pentru prima dată în istorie, în funcția de episcop auxiliar al Diecezei Romei.

Sanctitatea Sa a fost, cu adevărat, un simbol al dialogului interreligios și intercultural, o personalitate de renume mondial, ale cărei cuvinte și acțiuni au reușit să construiască punți de înțelegere și să promoveze idealurile păcii în întreaga lume. Prin învățăturile sale, el a inspirat nu doar prezentul, ci și viitoarele generații.

Cu o modestie rar întâlnită și o dedicare neabătută față de valorile umanității, Papa Francisc a oferit lumii un exemplu de compasiune și demnitate, rămânând un reper moral pentru întreaga umanitate. Prin angajamentul său neclintit față de apărarea drepturilor omului, protecția mediului și respectul pentru persoanele vulnerabile și marginalizate, Papa Francisc a oferit o viziune a unei lumi mai pline de empatie și solidaritate. Nu a fost doar un lider spiritual, ci și un apărător fervent al valorilor universale care transcend orice graniță religioasă, națională sau culturală”, se mai arată în document, potrivit Mediafax

Doliu pe întreg teritoriul României

Astfel, în memoria personalității celui care a fost Sanctitatea Sa Papa Francisc se propune declararea zilei de 26 aprilie ca zi de doliu național pe întregul teritoriu al României. În zilele de doliu național toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă.

De asemenea, drapelul României în bernă se mai arborează la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ de orice grad, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiuni ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine și persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.

Totodată, posturile de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.

Funeraliile Papei au loc sâmbătă, 26 aprilie

Sfânta Liturghie de înmormântare a papei Francisc are loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10.00 (ora 11 – ora României), pe esplanada bazilicii Sfântul Petru: a anunțat Sala de Presă a Sfântului Scaun. Sfânta Liturghie este prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re, decan al Colegiului cardinalilor. Pot concelebra patriarhii și cardinalii, arhiepiscopii, episcopii și preoții, purtând veșmântul liturgic de culoarea roșie.

La finalul Sfintei Liturghii are loc Ultima recomandare și Ceremonia de rămas bun, după care sicriul cu trupul neînsuflețit al Papei Francisc este dus în bazilica Sfântul Petru, iar de acolo, în bazilica „Santa Maria Maggiore”, unde va fi depus în mormânt. Sicriul cu trupul neînsuflețit al papei Francisc se află în capela Casei Santa Marta, loc de pelerinaj pentru credincioși.

Sute de personalități, șefi de stat și de guvern ș-au anunțat participarea la funeraliile papei francisc. Și președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a anunțat că va fi prezent la înmormântarea Suveranului Pontif.

Foto: Vatican News

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate