Connect with us

CULTURA

EXCLUSIV. FOTO. Laura, o studentă din Cluj, scrie POEZII. Are un plan similar cu cel al lui Camil Petrescu în LITERATURĂ

Publicat


whatsapp image 2022 02 19 at 8.24.42 pm (2)

Laura este o tânără de 23 de ani din Cluj-Napoca, studiază la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității „Babeș Bolyai” (UBB), și e pasionată de poezie.

„Niciodată nu am știut ce vreau să fac cu viața mea. Mă simt împinsă spre poezie, ca loc unde îmi este permis să fiu empatică, vulnerabilă și împăcată.

Locuiesc în Cluj de o viață și am o nevoie nestapanită să călătoresc. Tot ce știu să fac e să simt și să scriu”, spune aceasta, în exclusivitate pentru Cluj24.

Profesorii care văd potențial în elevi le pot schimba viața

Pe vremea în care scria proză și insera, pe alocuri, poezii, plănuia ca într-un viitor îndepărtat să publice un roman, dar ideea s-a schimbat îndată ce s-a concentrat doar pe poezie.

„După ce am aflat că poeziile sunt suficient de bune încât să fie publicate, am schimbat puțin planul. Voi scoate o carte de poezie în viitorul mai apropiat și una separat, de proză, într-un viitor nesigur de îndepărtat”, punctează ea.

Odată ce a intrat la specializarea jurnalism, din cadrul FSPAC, profesoara de atelier de presă scrisă Oana Ometa a remarcat înclinațiile artistice ale studentei.

„Colaborează cu studenții din redacția revistei universității și ne-a sugerat să trimitem orice fel de material – poezie, proză, fotografii, articole – în vederea selectării pentru a fi publicate.

Am văzut asta ca pe prima mea oportunitate să capăt încrederea că ceea ce scriu eu poate ajunge și la alții, așa că am trimis o poezie din cele câteva pe care le-am scris de-a lungul vieții și mi-am propus să încep să scriu o carte de poezii, dacă va fi selectată.

Ulterior, doamna Ometa m-a anunțat că poezia mea a fost aleasă pentru revistă și, odată cu asta, am căpătat încrederea de care aveam nevoie să fac urmatorul pas, și anume să mă apuc de scris serios”, relatează Laura.

Primele versuri

Văzând că este susținută, pasiunea a devenit mai puternică, dar flacăra s-a aprins prima dată în urmă cu mai mult timp.

„Țin minte că într-o seară de vară eram la birou și învățam, pe vremea aceea eram, cred, în primul an de facultate la Drept. La un moment dat, am deschis geamul să iau niște aer, mă liniștește extrem de mult aerul de noapte vara.

Întorcând capul și privind spre birou prin geamul larg deschis, s-a produs ceva în capul meu. Mă uitam, parcă, la un eu care era încă la birou învățând, dar adevărata eu fiind de partea cealaltă a geamului, fiindu-ne imposibil să ne conectăm una cu cealaltă.

Nu știu de ce am văzut sau simțit asta, dar instant am luat telefonul în mână și am scris în mod inconștient prima mea poezie, <<De-o parte a geamului>>.

În aceeași seară știu că am scris vreo 5 poezii, am adormit și m-am trezit următoarea dimineață citindu-le și nu înțelegeam cum era posibil să le fi scris eu. Încă mai pățesc asta, uneori”, spune studenta.

De la Drept, la Jurnalism

Până în prezent, a scris aproximativ 20 de poezii, însă toate au fost create înainte să descopere că asta e ceea ce își dorește să facă.

Inițial, a fost la Facultatea de Drept, la sugestia cunoștințelor, pentru că îi plăceau dezbaterile.

Știa că va scrie cândva măcar o carte, dar nu și că asta ar putea fi ceva de care să se ocupe mai serios. A ales jurnalismul pentru a studia audiența și modul oamenilor de a se raporta la ceea ce li se prezintă.

„Încerc să aduc în lumina publică un alt mod de a privi lucrurile. De exemplu, în loc să scriu un articol în care defăimez pe cineva, chiar dacă a făcut ceva greu de digerat, voi scrie un articol prin care să înțelegem toți perspectiva acelei persoane, să empatizăm, să nu mai arătăm cu degetul, ci să compătimim”, adaugă fata.

Opera: „Trebuie să fii deschis ca să o simți, să te doară, să te poată vindeca”

Potrivit spuselor sale, creațiile nu se ghidează după niște reguli de scriere, în ceea ce o privește. Preferă să se axeze pe sentimente și emoție.

„Un lucru care cred că reprezintă operele mele ar fi generalitatea, în sensul că oricine citește poezia poate relaționa cu mesajul într-o oarecare măsură.

Poezia mea transmite emoție, însă trebuie să fii deschis ca să o simți, să te doară, să te poată vindeca”, precizează Laura.

Astfel, prin poeziile ei, își dorește să relaționeze cu oamenii și cu propria persoană.

„Toți simțim aceleași lucruri, toți suntem niște copii care descoperă lumea și cred că, prin înțelegerea propriilor emoții, poți invăța să-i înțelegi pe cei din jurul tău și să îi percepi ca pe apropiații tăi, nu ca pe dușmani. Oamenii au nevoie să simtă pentru a putea fi buni cu toți din jurul lor”, crede studenta.

Procesul de creație: „Inspirația nu dispare niciodată”

Laura nu are o regulă după care se ghidează atunci când scrie.

„De obicei scriu când simt. Uneori scriu de nevoie, nevoia de vindecare, nevoia de a mă înțelege, nevoia descărcării emoționale. Scriu pe telefon mereu.

Mă inspiră tot ce trăiesc, emoția, în general. Oameni fiind, simțim destule, deci inspirația, practic, nu dispare niciodată.

Uneori poate nu vreau să fac față anumitor sentimente și cred că acelea sunt momentele când nu simt să scriu.

Cred că cel mai greu îmi e să o fac când știu că trebuie să vindec ceva în mine ce mă macină, dar chiar dacă trebuie să scriu pentru a mă vindeca, e un proces dureros.

Lumea nu înțelege că, pentru a trece peste orice, trebuie să ne permitem întâi să consumăm emoția momentului. Abia apoi putem trece cu adevărat peste”, notează ea.

Părintele poeziei Laurei: „Bacovia suferea, dar suferea atât de frumos”

Bacovia a marcat-o din liceu. A rezonat foarte mult cu el și cu felul său de a simți lumea din jur.

„Majoritatea oamenilor cred că scria poezii triste, deprimante. Când am început să scriu, mi-am dat seama că nu e așa.

Cred că și el, la fel ca mine, se uita pe geam, vedea ceața, ploaia, vedea că e urât afară și zicea <<Doamne, ce zi minunată!>>.

Totul e urât, dar când în jurul tău e doar urât, tu alegi să-l vezi frumos. Bacovia suferea, dar suferea atât de frumos”, crede tânăra.

„Voci” este poezia Laurei care i-a atras atenția profesoarei de la facultate. A scris-o sub inspirația fotografiei pe care a făcut-o, fiind atrasă de stările de spirit despre care scria și Bacovia.

„Liniște. Liniște continuă
Sunt o eternitate, nu am nicio vină!
Azi sunt prost, mâine sunt bine,
Tot ce mi-a rămas
E să cred în ce-mi convine.
Tac și aștept ceva
Mă chinuie o lipsă
De ce să fie așa?
Agitația din mine
Pășește încet,
N-o simți că vine?
E liniște. O liniște nemuritoare
Există oare vreo scăpare?
Acum că am găsit liniștea,
Vreau să se oprească.
Mi-e dor să fiu iar eu
Să o las să obosească,
Să mă lase să o îngrijesc,
S-o sărut, s-o jupuiesc.
Vocile-s acolo,
Stau doar adormite,
N-am nicio scăpare,
Chiar și liniștea mă minte.”

Relația unei poete începătoare cu cititorii

Laura scrie pentru ca cititorii săi să interpreteze operele așa cum simt. Ea crede că poezia nu e făcută să transmită același lucru fiecărei persoane, ci să trezească sau să scoată la suprafață ceva din interiorul său.

„Poezia e calea spre a-ți deschide sufletul, ce găsește acolo depinde de fiecare în parte”, menționează ea.

E conștientă că indiferent de ceea ce face, mereu va fi măcar o persoană care să nu rezoneze cu ea.

„Nici nu trebuie! Eu scriu pentru cine își găsește alinare, bucurie sau orice altceva în ce scriu eu. Cât timp ajunge unde trebuie, nu contează de câte se lovește pe parcurs”, adaugă fata.

 

Spiritualitatea și alte iubiri de-ale Laurei: „Mereu plec cu un țel și mă întorc fix cu ce aveam nevoie”

Laura e pasionată de spiritualitate. Prin acest termen se referă la moralitate, empatie, înțelegere, întrajutorare.

„Înseamnă să crezi că totul se întoarce înzecit, că nu există bine și rău așa cum îl știm noi, există mai multe nuanțe. Spiritualitatea poate fi găsită în religie, însă religia nu implică spiritualitatea în mod imperativ”, consideră tânăra.

În plus, cunoașterea de sine e punctul de plecare în ceea ce privește dezvoltarea personală, în viziunea ei.

„Prin poezia mea, încerc să ajut oamenii să intre în adâncurile lor, acolo unde le e frică să intre, să le arăt că nu e totul atât de negru precum pare.

Cred că, prin spiritualitatea și poezia mea, ajung la sufletele oamenilor”, adaugă ea.

Iubește să călătorească. Pentru ea, e o nevoie, nu o pasiune.

„O dată la ceva timp simt că îmi trebuie un aer nou, o schimbare completă a tot ce e în jurul meu, deci o călătorie. Mereu plec cu un țel și, nu știu cum, dar mereu mă întorc fix cu ce aveam nevoie.

Revin mai bună, mai înțeleaptă, mai liniștită, gata să înfrunt orice îmi aruncă viața în față. Nu pot sta mult timp în același loc. Fără să călătoresc, sunt deprimată”, explică Laura.

Strânge lecții de viață pentru proză, asemenea lui Camil Petrescu

Călătoria în viitor nu o planifică. Crede că nu contează să știe exact ce vrea să facă, important e să facă ceva, dar speră ca, până termină facultatea, să publice cartea de poezii.

„Cartea de proză aș publica-o undeva în 10 ani, dat fiind că e despre viață și acolo strâng niște învățături pe care le acumulez pe parcurs.

Drumul te va găsi pe tine. Niciodată nu am știut ce vreau să fac, dar am făcut de toate. Orice oportunitate mi-a picat în față am luat-o și am profitat la maxim de ea și de toate experiențele de până acum.

Oricât ar părea de nesemnificative, au contribuit la drumul spre menirea mea”, conchide Laura.

Deși nu își face planuri de viitor, știe sigur ce vrea să facă în literatură, asemenea lui Camil Petrescu.

„Eu am un anume plan de realizare a operei mele (…). Voi scrie până la 25 de ani versuri, pentru că este vremea iluziilor şi a versurilor; voi scrie între 25 – 35 de ani teatru, pentru că teatrul cere şi o oarecare experienţă şi o anumită vibraţie nervoasă; voi scrie între 35 – 40 de ani romane, pentru că romanele cer o mai bogată experienţă a vieţii şi o anume maturitate expresivă”, a spus scriitorul într-un interviu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Trei, Doamne, și toate trei îl vor! Trei echipe se bat pe SEMNĂTURA lui Louis Munteanu (CFR Cluj), spune patronul Varga

Publicat

louis

Cumpărat de CFR Cluj de la Fiorentina în vara acestui an cu 2,3 milioane de euro, Louis Munteanu, în vârstă de 22 de ani, a ajuns să fie „curtat” de trei echipe, conform patronului Nelu Varga.

Spania, Italia și Germania ar fi țările de proveniență a acestor oferte.

Varga se declară mulțumit de jocul lui Munteanu și, în ciuda interesului pentru atacant, nu vrea să-l vândă până la vară.

Trei, Doamne, și toate trei îl vor! Trei echipe se bat pe SEMNĂTURA lui Louis Munteanu (CFR Cluj), spune patronul Varga

„Chiar sunt convins că este cel mai reușit transfer pe care l-am făcut la CFR. Sunt deja trei echipe care îl vor. Din Italia, Germania și Spania. Dar, nu ne grăbim. El trebuie să ne ajute să luăm titlul”, a declarat Nelu Varga, potrivit prosport.ro.

În plus, patronul de la CFR Cluj e de părere că Louis Munteanu trebuia să fie convocat la naționala României pentru meciurile cu Kosovo (3-0 la masa verde) și Cipru (4-1).

„Părerea mea este că trebuia și el să fie la națională. Dar domnul Lucescu știe cel mai bine și care sunt momentele când trebuie convocați. Cred că va veni și vremea lui, în scurt timp. Nu-mi fac probleme”, a mai declarat patronul de la CFR Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Linii AFECTATE temporar de meciul dintre CFR Cluj și Rapid de sâmbătă. Soluții pentru DEFLUIREA spectatorilor

Publicat

tramvai

Cu ocazia meciului de fotbal dintre CFR 1907 Cluj și Rapid București, care se va desfășura în 23 noiembrie 2024, de la ora 21:30, pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu”, Compania de Transport Public Cluj-Napoca informează publicul călător că în ziua meciului vor fi afectate temporar de restricțiile de circulație liniile de autobuze 37 și 38 în intervalul orar 20:00 – 23:30.

„Pentru preluarea suporterilor la finalul meciului din Gruia (23:00), pe str. Horea in statia Closca vor stationa mijloace de transport pe liniile 3, 4, 9 si 35 iar in statiile Horea si Fac. de Litere tramvaie pe liniile 101 si 102.

CTP Cluj: Linii AFECTATE temporar de meciul dintre CFR Cluj și Rapid de sâmbătă. Soluții pentru DEFLUIREA spectatorilor

De asemenea, reamintim calatorilor ca pot accesa si transportul de noapte pe Liniile 5 N (Traian Vuia – P-ta Garii), 25 N (Unirii – Bucium) si 54 N (Zorilor – Grigorescu), care circula pana la ora 1:30 si ale caror programe pot fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

PSD Cluj: Educația copiilor noștri, prioritate nu sacrificiu! Educația nu trebuie sacrificată pentru lipsa de viziune! (PE)

Publicat

Situația privind desființarea ciclului primar (clasele 0-IV) de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a generat o profundă îngrijorare în rândul părinților și al cadrelor didactice din Cluj-Napoca.

Această decizie, care riscă să afecteze iremediabil viitorul copiilor, este rezultatul lipsei unei planificări responsabile. Într-un oraș care se dorește a fi un exemplu de modernitate și performanță, astfel de situații sunt de neconceput!

„Cerem anularea imediată a deciziei”

Doamnă Marinela Marc, în calitate de inspector general, aveți obligația de a interveni de urgență pentru a remedia această problemă. Cerem anularea imediată a deciziei de desființare a ciclului primar de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, în cel mai scurt timp pentru evitarea unor noi decizii de acest fel, care să pună în pericol și alte școli.

Inspectoratul Școlar are datoria de a preveni astfel de crize și de a asigura un mediu educațional adecvat pentru toți elevii din județ.

Există soluții, cum ar fi clădirea BCR de pe Barițiu

Domnule Emil Boc, Clujul are nevoie de școli, nu de promisiuni! Solicităm ca administrația locală să investească în construcția de noi unități de învățământ, nu să le închidă! Iar, dacă nu sunteți în stare să le construiți, există soluții pragmatice precum reconversie de spațiu pe clădirile achiziționate de primărie, cum ar fi clădirea BCR de pe Barițiu.

Educația copiilor nu poate fi sacrificată din cauza indiferenței sau a lipsei de viziune. PSD Cluj se alătură părinților și cadrelor didactice în această luptă pentru viitorul educației. Într-un oraș de „5 stele”, elevii nu trebuie să fie victimele unor decizii administrative nepăsătoare.

Facem un apel ferm către dumneavoastră să găsiți soluții reale și imediate. Clujul merită școli moderne și funcționale, iar copiii noștri merită, în 2024, un mediu educațional sigur, adecvat și bine gestionat, nu să fie victimele incompetenței și indiferenței administrative.

CMF: 11240017

Citește mai departe

EVENIMENT

Răzvan Ciortea, senator PSD: Primul centru non psihiatric pentru adicții se va deschide la Cluj (PE)

Publicat

Joi, 21 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, a avut loc evenimentul de lansare a campaniei ”Fii informat. Viitorul îți va mulțumi!”, susținută de Răzvan Ciortea, senator PSD și candidat la Camera Deputaților.

Evenimentul a reunit peste 150 de participanți – tineri, părinți, cadre didactice, psihologi, specialiști din domeniu și reprezentanți ai ONG-urilor naționale și internaționale.

Primul centru non psihiatric pentru adicții se va deschide la Cluj

Scopul principal a fost crearea unui cadru de dialog deschis asupra provocărilor generate de consumul de substanțe adictive și identificarea unor soluții aplicabile atât pentru prevenirea consumului, cât și pentru reducerea impactului acestuia asupra familiilor și comunității.

Prezența senatorului Răzvan Ciortea a fost o garanție a faptului că toate aceste eforturi de a găsi cele mai bune soluții nu vor fi zadarnice, ci vor reprezenta puncte de plecare pentru politici publice coerente într-un domeniu de maximă importanță pentru noi toți.

Un angajament pentru viitorul generațiilor tinere

”Consumul de droguri nu este doar despre cei care, dintr-un motiv sau altul, ajung să facă acest pas. Este și despre părinții care nu mai știu cum să își ajute copiii, despre profesorii care observă schimbări, dar nu au resursele sau instrumentele necesare pentru a interveni, despre prietenii care vor să ajute, dar nu știu cum: consumul de droguri nu este doar o chestiune de trafic sau de legi.

Este o problemă personală, care atinge familii întregi, comunități, întreaga societate. De la nivel micro, la nivel macro, adicțiile reușesc să fure sau să răpească din esența noastră lucruri pe care este greu să le mai reparăm. Este vorba despre relații pierdute, oportunități ratate, despre oameni care simt că nu mai au scăpare. Trebuie să vorbim deschis despre aceste probleme care ne afectează sistemic.

Drogurile distrug vieți! Trebuie să fim uniți în efortul de a schimba ceva până nu este prea tărzu. Puterea stă în cunoaștere, iar educația rămâne cea mai eficientă formă de prevenție. Simplul fapt că sunteți astăzi aici arată că vă pasă, că sunteți deschiși să înțelegeți și să acționați pentru un viitor mai sigur – atât pentru voi, cât și pentru cei dragi vouă. Demonstrați curiozitate, implicare și dorința de a face parte dintr-un proiect care poate schimba destine”, a spus Răzvan Ciortea.

”Este nevoie de mult suport specializat”

Gabriela Groza, lector și psiholog expert juridicar a pus accentul pe schimbările pe care le produce consumul de droguri în comportamentul social al tinerilor, dar și pe adevăratele drame din familiile acestora.

”Este nevoie de mult suport specializat pentru a depăși aceste momente traumatice, pentru a reveni la o viață normală. Pe modul de ajutor, modul în care putem răspunde unor întrebări și nevoi atât de importante ale copiilor noștri.

Pe lângă identificarea comportamentelor de risc, este important să avem cunoștințe despre substanțele la care adolescenții se pot expune”, a spus aceasta.

În acest sens, președintele AMA Antidrog Cluj a venit în sprijinul participanților pentru a prezenta care sunt principalele tipuri de substanțe consumate, riscurile asociate acestora, metodele de prevenție și soluțiile pentru gestionarea situațiilor de criză.

Un proiect unic pentru Cluj – Centrul non-psihiatric de tratare a adicțiilor

Președintele Narconon Sud Europa, Giovani Citterio, a făcut un anunț important: va deschide în România primul centru non-psihiatric de tratare a adicțiilor de droguri și alcool din România

”Acest centru va reprezenta un loc dedicat tratamentului și reintegrării sociale a celor care se confruntă cu adicții. Vom oferi un mediu sigur, unde pacienții vor beneficia de sprijin personalizat și metode moderne,bazate pe empatie și reabilitare, pentru a-și construi un nou început,” a declarat Giovanni Citterio.

Narconon, organizația internațională care susține acest proiect, aplică o metodologie distinctă, axată pe eliminarea definitivă a dependenței, fără utilizarea medicamentelor substitutive. Programul se concentrează pe furnizarea instrumentelor necesare participanților pentru a înțelege și depăși dependența, punând un accent deosebit pe educație și prevenirea recăderilor.

Centrul care va fi inaugurat în județul Cluj se va concentra pe consiliere, reabilitare și programe de reintegrare în comunitate, evitând metodele tradiționale psihiatrice și oferind o alternativă modernă bazată pe încredere și suport comunitar.

”Fii informat- Viitorul îți va mulțumi”

”Această campanie nu este doar despre prevenție – este despre speranță, sprijin și responsabilitate. Adolescenții noștri au nevoie să știe că le suntem alături, că îi susținem și că le oferim șansa de a-și construi un viitor fără umbrele consumului de droguri. Ca societate, avem datoria de a le arăta că nu sunt singuri, că pot depăși orice obstacol. Prin dialog, sprijin și ajutor”, a declarant Răzvan Ciortea, senator PSD

Campania „Fii informat. Viitorul îți va mulțumi” vine cu un program concret, structurat în trei direcții esențiale, pentru a răspunde nevoilor familiilor, tinerilor și comunității noastre:

  • ⁠Consultanță și terapie gratuită pentru familiile tinerilor consumatori, sesiuni de informare și conștientizare și înființarea unui centru non psihiatric de tratament, în parteneriat cu Narconon Sud Europa și alți specialiști în domeniu.
  • Programe de informare și conștientizare cu privire la pericolele reale ale consumului de substanțe care creează adicții în toate instituțiile de învățământ din țară, programe de sprijin și workshop-uri care au ca invitați persoane cu expertiză profesională recunoscută în domeniul adicțiilor.
  • Sporirea siguranței în școli, printr-un program anti-bullying și prin parteneriate încheiate cu autoritățile publice locale: multe studii demonstrează că există o corelație directă între bulliyng și consumul de substanțe interzise.

CMF 11240017

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax