Connect with us

CULTURA

EXCLUSIV. FOTO. Laura, o studentă din Cluj, scrie POEZII. Are un plan similar cu cel al lui Camil Petrescu în LITERATURĂ

Publicat


whatsapp image 2022 02 19 at 8.24.42 pm (2)

Laura este o tânără de 23 de ani din Cluj-Napoca, studiază la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității „Babeș Bolyai” (UBB), și e pasionată de poezie.

„Niciodată nu am știut ce vreau să fac cu viața mea. Mă simt împinsă spre poezie, ca loc unde îmi este permis să fiu empatică, vulnerabilă și împăcată.

Locuiesc în Cluj de o viață și am o nevoie nestapanită să călătoresc. Tot ce știu să fac e să simt și să scriu”, spune aceasta, în exclusivitate pentru Cluj24.

Profesorii care văd potențial în elevi le pot schimba viața

Pe vremea în care scria proză și insera, pe alocuri, poezii, plănuia ca într-un viitor îndepărtat să publice un roman, dar ideea s-a schimbat îndată ce s-a concentrat doar pe poezie.

„După ce am aflat că poeziile sunt suficient de bune încât să fie publicate, am schimbat puțin planul. Voi scoate o carte de poezie în viitorul mai apropiat și una separat, de proză, într-un viitor nesigur de îndepărtat”, punctează ea.

Odată ce a intrat la specializarea jurnalism, din cadrul FSPAC, profesoara de atelier de presă scrisă Oana Ometa a remarcat înclinațiile artistice ale studentei.

„Colaborează cu studenții din redacția revistei universității și ne-a sugerat să trimitem orice fel de material – poezie, proză, fotografii, articole – în vederea selectării pentru a fi publicate.

Am văzut asta ca pe prima mea oportunitate să capăt încrederea că ceea ce scriu eu poate ajunge și la alții, așa că am trimis o poezie din cele câteva pe care le-am scris de-a lungul vieții și mi-am propus să încep să scriu o carte de poezii, dacă va fi selectată.

Ulterior, doamna Ometa m-a anunțat că poezia mea a fost aleasă pentru revistă și, odată cu asta, am căpătat încrederea de care aveam nevoie să fac urmatorul pas, și anume să mă apuc de scris serios”, relatează Laura.

Primele versuri

Văzând că este susținută, pasiunea a devenit mai puternică, dar flacăra s-a aprins prima dată în urmă cu mai mult timp.

„Țin minte că într-o seară de vară eram la birou și învățam, pe vremea aceea eram, cred, în primul an de facultate la Drept. La un moment dat, am deschis geamul să iau niște aer, mă liniștește extrem de mult aerul de noapte vara.

Întorcând capul și privind spre birou prin geamul larg deschis, s-a produs ceva în capul meu. Mă uitam, parcă, la un eu care era încă la birou învățând, dar adevărata eu fiind de partea cealaltă a geamului, fiindu-ne imposibil să ne conectăm una cu cealaltă.

Nu știu de ce am văzut sau simțit asta, dar instant am luat telefonul în mână și am scris în mod inconștient prima mea poezie, <<De-o parte a geamului>>.

În aceeași seară știu că am scris vreo 5 poezii, am adormit și m-am trezit următoarea dimineață citindu-le și nu înțelegeam cum era posibil să le fi scris eu. Încă mai pățesc asta, uneori”, spune studenta.

De la Drept, la Jurnalism

Până în prezent, a scris aproximativ 20 de poezii, însă toate au fost create înainte să descopere că asta e ceea ce își dorește să facă.

Inițial, a fost la Facultatea de Drept, la sugestia cunoștințelor, pentru că îi plăceau dezbaterile.

Știa că va scrie cândva măcar o carte, dar nu și că asta ar putea fi ceva de care să se ocupe mai serios. A ales jurnalismul pentru a studia audiența și modul oamenilor de a se raporta la ceea ce li se prezintă.

„Încerc să aduc în lumina publică un alt mod de a privi lucrurile. De exemplu, în loc să scriu un articol în care defăimez pe cineva, chiar dacă a făcut ceva greu de digerat, voi scrie un articol prin care să înțelegem toți perspectiva acelei persoane, să empatizăm, să nu mai arătăm cu degetul, ci să compătimim”, adaugă fata.

Opera: „Trebuie să fii deschis ca să o simți, să te doară, să te poată vindeca”

Potrivit spuselor sale, creațiile nu se ghidează după niște reguli de scriere, în ceea ce o privește. Preferă să se axeze pe sentimente și emoție.

„Un lucru care cred că reprezintă operele mele ar fi generalitatea, în sensul că oricine citește poezia poate relaționa cu mesajul într-o oarecare măsură.

Poezia mea transmite emoție, însă trebuie să fii deschis ca să o simți, să te doară, să te poată vindeca”, precizează Laura.

Astfel, prin poeziile ei, își dorește să relaționeze cu oamenii și cu propria persoană.

„Toți simțim aceleași lucruri, toți suntem niște copii care descoperă lumea și cred că, prin înțelegerea propriilor emoții, poți invăța să-i înțelegi pe cei din jurul tău și să îi percepi ca pe apropiații tăi, nu ca pe dușmani. Oamenii au nevoie să simtă pentru a putea fi buni cu toți din jurul lor”, crede studenta.

Procesul de creație: „Inspirația nu dispare niciodată”

Laura nu are o regulă după care se ghidează atunci când scrie.

„De obicei scriu când simt. Uneori scriu de nevoie, nevoia de vindecare, nevoia de a mă înțelege, nevoia descărcării emoționale. Scriu pe telefon mereu.

Mă inspiră tot ce trăiesc, emoția, în general. Oameni fiind, simțim destule, deci inspirația, practic, nu dispare niciodată.

Uneori poate nu vreau să fac față anumitor sentimente și cred că acelea sunt momentele când nu simt să scriu.

Cred că cel mai greu îmi e să o fac când știu că trebuie să vindec ceva în mine ce mă macină, dar chiar dacă trebuie să scriu pentru a mă vindeca, e un proces dureros.

Lumea nu înțelege că, pentru a trece peste orice, trebuie să ne permitem întâi să consumăm emoția momentului. Abia apoi putem trece cu adevărat peste”, notează ea.

Părintele poeziei Laurei: „Bacovia suferea, dar suferea atât de frumos”

Bacovia a marcat-o din liceu. A rezonat foarte mult cu el și cu felul său de a simți lumea din jur.

„Majoritatea oamenilor cred că scria poezii triste, deprimante. Când am început să scriu, mi-am dat seama că nu e așa.

Cred că și el, la fel ca mine, se uita pe geam, vedea ceața, ploaia, vedea că e urât afară și zicea <<Doamne, ce zi minunată!>>.

Totul e urât, dar când în jurul tău e doar urât, tu alegi să-l vezi frumos. Bacovia suferea, dar suferea atât de frumos”, crede tânăra.

„Voci” este poezia Laurei care i-a atras atenția profesoarei de la facultate. A scris-o sub inspirația fotografiei pe care a făcut-o, fiind atrasă de stările de spirit despre care scria și Bacovia.

„Liniște. Liniște continuă
Sunt o eternitate, nu am nicio vină!
Azi sunt prost, mâine sunt bine,
Tot ce mi-a rămas
E să cred în ce-mi convine.
Tac și aștept ceva
Mă chinuie o lipsă
De ce să fie așa?
Agitația din mine
Pășește încet,
N-o simți că vine?
E liniște. O liniște nemuritoare
Există oare vreo scăpare?
Acum că am găsit liniștea,
Vreau să se oprească.
Mi-e dor să fiu iar eu
Să o las să obosească,
Să mă lase să o îngrijesc,
S-o sărut, s-o jupuiesc.
Vocile-s acolo,
Stau doar adormite,
N-am nicio scăpare,
Chiar și liniștea mă minte.”

Relația unei poete începătoare cu cititorii

Laura scrie pentru ca cititorii săi să interpreteze operele așa cum simt. Ea crede că poezia nu e făcută să transmită același lucru fiecărei persoane, ci să trezească sau să scoată la suprafață ceva din interiorul său.

„Poezia e calea spre a-ți deschide sufletul, ce găsește acolo depinde de fiecare în parte”, menționează ea.

E conștientă că indiferent de ceea ce face, mereu va fi măcar o persoană care să nu rezoneze cu ea.

„Nici nu trebuie! Eu scriu pentru cine își găsește alinare, bucurie sau orice altceva în ce scriu eu. Cât timp ajunge unde trebuie, nu contează de câte se lovește pe parcurs”, adaugă fata.

 

Spiritualitatea și alte iubiri de-ale Laurei: „Mereu plec cu un țel și mă întorc fix cu ce aveam nevoie”

Laura e pasionată de spiritualitate. Prin acest termen se referă la moralitate, empatie, înțelegere, întrajutorare.

„Înseamnă să crezi că totul se întoarce înzecit, că nu există bine și rău așa cum îl știm noi, există mai multe nuanțe. Spiritualitatea poate fi găsită în religie, însă religia nu implică spiritualitatea în mod imperativ”, consideră tânăra.

În plus, cunoașterea de sine e punctul de plecare în ceea ce privește dezvoltarea personală, în viziunea ei.

„Prin poezia mea, încerc să ajut oamenii să intre în adâncurile lor, acolo unde le e frică să intre, să le arăt că nu e totul atât de negru precum pare.

Cred că, prin spiritualitatea și poezia mea, ajung la sufletele oamenilor”, adaugă ea.

Iubește să călătorească. Pentru ea, e o nevoie, nu o pasiune.

„O dată la ceva timp simt că îmi trebuie un aer nou, o schimbare completă a tot ce e în jurul meu, deci o călătorie. Mereu plec cu un țel și, nu știu cum, dar mereu mă întorc fix cu ce aveam nevoie.

Revin mai bună, mai înțeleaptă, mai liniștită, gata să înfrunt orice îmi aruncă viața în față. Nu pot sta mult timp în același loc. Fără să călătoresc, sunt deprimată”, explică Laura.

Strânge lecții de viață pentru proză, asemenea lui Camil Petrescu

Călătoria în viitor nu o planifică. Crede că nu contează să știe exact ce vrea să facă, important e să facă ceva, dar speră ca, până termină facultatea, să publice cartea de poezii.

„Cartea de proză aș publica-o undeva în 10 ani, dat fiind că e despre viață și acolo strâng niște învățături pe care le acumulez pe parcurs.

Drumul te va găsi pe tine. Niciodată nu am știut ce vreau să fac, dar am făcut de toate. Orice oportunitate mi-a picat în față am luat-o și am profitat la maxim de ea și de toate experiențele de până acum.

Oricât ar părea de nesemnificative, au contribuit la drumul spre menirea mea”, conchide Laura.

Deși nu își face planuri de viitor, știe sigur ce vrea să facă în literatură, asemenea lui Camil Petrescu.

„Eu am un anume plan de realizare a operei mele (…). Voi scrie până la 25 de ani versuri, pentru că este vremea iluziilor şi a versurilor; voi scrie între 25 – 35 de ani teatru, pentru că teatrul cere şi o oarecare experienţă şi o anumită vibraţie nervoasă; voi scrie între 35 – 40 de ani romane, pentru că romanele cer o mai bogată experienţă a vieţii şi o anume maturitate expresivă”, a spus scriitorul într-un interviu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Alee din Gheorgheni, transformată în parcare ilegală pentru TROTINETE electrice

Publicat

De

troti 4

O alee dintre blocuri din cartierul Gheorgheni a fost transformată în parcare ilegală de trotinete electrice, la un moment dat fiind nu mai puțin de 11 astfel de vehicule.

Un locuitor al unuia dintre blocurile de pe Aleea Băișoara, la capătul liniei de autobuz 33, a declarat pentru Cluj24 că trotinetele nu au ce căuta în așa număr mare într-un singur loc.

”Aleile dintre blocuri în Gheorgheni au ajuns parcări pentru trotinete electrice. Pur și simplu te sufoci de ele”, a relatat acesta.

troti 3

troti 2

troti 1

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Start la „Clujul cu flori’’. Evenimentul, organizat de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului

Publicat

De

clujul cu flori 2

Cea de șasea ediție „Clujul cu flori”, mișcare inițiată de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului, se va derula în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2022, timp în care locuitorii județului sunt invitați să participe la transformarea orașului într-un spațiu mai plăcut vederii prin decorarea ferestrelor, balcoanelor și grădinilor cu flori.

Munca lor va fi răsplătită de Asociație prin premierea celor mai deosebite proiecte florale.

„Cei doi ani de pandemie au afectat oarecum proiectul nostru prin scurtarea perioadei lui de derulare, dar ne bucurăm să revenim anul acesta la forma lui extinsă, așa cum am gândit-o la înființare.

clujul cu flori 1

Bucuria ne este cu atât mai mare cu cât am observat că inițiativa noastră a avut ecou în rândul clujenilor, dovadă stând an de an numărul tot mai mare de amenajări florale înscrise în concurs.

Suntem pe drumul cel bun și credem în continuare că Clujul poate deveni un oraș al florilor cu ajutorul tuturor locuitorilor lui, fie că sunt cetățeni simpli, fie companii sau instituții publice’’, a spus Gergely Balázs, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului.

Toți cei care doresc să participe la concurs își pot înscrie proiectele pe site-ul  www.orasulfrumos.ro sau pot trimite imagini cu amenajărilor lor peisagistice în mesaj privat pe paginile de Facebook (română, maghiară) ale proiectului: www.facebook.com/clujulcuflori  / www.facebook.com/viragos.kolozsvar

Premiile care se vor acorda anul acesta vor recompensa:

  • cea mai frumoasă fațadă de casă / instituție publică / companie
  • cea mai frumoasă fereastră
  • cel mai frumos balcon
  • cea mai frumoasă grădină / curte / spațiu verde din fața blocului
  • cea mai frumoasă grădină urbană de plante aromatice și legume sau fructe
  • cel mai frumos proiect floral din județul Cluj

Criterii de jurizare

De asemenea, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului va oferi un premiu special, la fel ca în fiecare an.

Desemnarea proiectelor câștigătoare se va face în prima jumătate a lunii octombrie. Criteriile de jurizare vor ține cont în special de amplasarea, cromatica şi formele în care au fost aranjate florile, diversitatea florilor folosite și maniera în care acestea se armonizează cu mediul în care au fost amplasate.

Inițiativa ’’Clujul cu flori’’ aparține Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, o asociație a cărei rădăcini se întind mult în trecutul Orașului Comoară (anii 1880-1890) și de numele căreia se leagă proiecte importante, precum gestionarea spațiului verde din jurul grupului statuar Matia Corvin din Piața Unirii, dezvoltarea Parcului Central sau amenajarea Cetățuii.

Asociație din 2017

Înființată în 2017, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului readuce la viață scopurile vechii organizații și își propune să contribuie la crearea unui spațiu vital sănătos, plăcut, de bun-gust și estetic cu ajutorul și cu participarea activă a cetățenilor urbei.

Fondatorii Asociației doresc ca Clujul să fie nu numai un oraș modern în sensul de azi al cuvântului și plin de posibilități, ci și unul care corespunde standardelor occidentale în ceea ce privește esteticul și frumosul.

Proiectul ’’Clujul cu flori’’ este finanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și de Bethlen Gábor Alap din Ungaria.

Site: www.orasulfrumos.ro

Facebook: www.facebook.com/clujulcuflori  / www.facebook.com/viragos.kolozsvar

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Se caută poliţişti de frontieră. 500 de posturi, dintre care o parte la Aeroportul Cluj

Publicat

De

aeroport

Poliţia de Frontieră organizează concurs pentru ocuparea a 500 de posturi de agenţi şi ofiţeri de poliţie. 

Poliţia de Frontieră Română demarează procedura de încadrare de personal, în vederea completării deficitului existent la nivelul instituţiei.

Astfel, vor fi organizate concursuri prin încadrare directă pentru ocuparea a 500 posturi de agenţi şi ofiţeri de poliţie de frontieră, precum şi personal contractual, repartizate la nivelul tuturor structurilor teritoriale de la frontiera României (terestră, aeriană şi maritimă), precum şi la structura centrală.

Dintre acestea, 426 de posturi sunt destinate încadrării cu agenţi de poliţie, 47 cu ofiţeri de poliţie, iar 27 cu personal contractual.

Cele mai multe posturi scoase la concurs sunt destinate agenţilor de poliţie din structurile operative – 381, după cum urmează:

Centrul de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti – Otopeni – 1;
Serviciul Poliţiei de Frontieră Aeroport Cluj Napoca – 8;
Sectorul Poliţiei de Frontieră Aeroport Sibiu – 2;
Sectorul Poliţiei de Frontieră Aeroport Bacău – 4;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu – 35;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara – 88;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea – 30;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei – 76;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi – 72;
Garda de Coastă – 65.

Diferenţa de 45 de posturi de agenţi de poliţie este destinată unor specialităţi precum comunicaţii şi informatică, logistică, financiar, secretariat, protecţia informaţiilor clasificate, relaţii internaţionale, resurse umane, formare iniţială şi pregătire continuă etc., distribuţia acestora pe structuri fiind astfel:

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră – 14;
Şcoala de Perfecţionare a Pregătirii Personalului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu-Severin – 3;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu – 5;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara – 2;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei – 4;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi – 8;
Garda de Coastă – 5;
Baza de Reparaţii Navale Brăila – 6;

În ceea ce priveşte cele 47 posturi de ofiţeri de poliţie, acestea vor fi repartizate pentru încadrare astfel:

două în sectorul operativ la structura specializată din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – structura centrală

45 în celelalte sectoare neoperative, atât din structura centrală, cât şi structuri teritoriale, astfel:
Inspectoratul General al Poliţiei Române – structura centrală – 16;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea – 6;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu – 9;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara – 2;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei – 5;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi – 3;
Garda de Coastă – 2;
Baza de Reparaţii Navale Brăila – 2.

Referitor la personalul contractual, numărul posturilor scoase la concurs este de 27, repartizat după cum urmează:
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu – 2;
Şcoala de Perfecţionare a Pregătirii Personalului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin – 2;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea – 5;
Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu Oradea – 1;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei – 2;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi – 5;
Baza de Reparaţii Navale Brăila – 10.

Încadrarea se va face în urma susţinerii unui concurs, emiterea anunţurilor fiind realizată de către fiecare structură beneficiară, conform prevederilor legale.

Informaţii complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condiţiile de participare, documentele necesare şi modalităţile de desfăşurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul oficial al Poliţiei de Frontieră Române, secţiunea Carieră – https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/n-cariera-18/?fm=1&amp;page_no=8.

Această activitate, care presupune completarea deficitului existent la nivelul PFR, se înscrie în obiectivele instituţiei de creştere a capacităţii de acţiune la nivelul structurilor teritoriale şi, implicit, întărirea componentei operative a Poliţiei de Frontieră.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean conduce o organizaţie mondială. Adrian Crivii a fost ales preşedintele WAVO

Publicat

De

img 20220701 wa0012

Vineri, la Berlin, clujeanul Adrian Crivii a preluat functia de Președinte Executiv al Organizației Mondiale a Evaluatorilor (WAVO) pentru mandatul 2022-2024.

La Berlin a avut loc Conferinta națională a celei mai importante organizații de consultanță financiară din Germania .HypZert .

Asociații din 38 de țări

Cu aceasta ocazie a avut loc și Conferința IVSC -WAVO cele mai reprezentative organizatii ale Evaluatorilor care reunesc peste 350. 000 de membri a 150 de Asociații din 38 de țări.

Potrivit lui Adrian Crivii, Anevar (Asociația Evaluatorilor din România) are o prezență apreciată în cele 2 organizații.

 

Vine criză mare în lume. Dolarul pierde supremaţia. Războiul din Ucraina e un pretext. Clujeanul Adrian Crivii, preşedinte WAVO

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate