Connect with us

CULTURA

EXCLUSIV. FOTO. Laura, o studentă din Cluj, scrie POEZII. Are un plan similar cu cel al lui Camil Petrescu în LITERATURĂ

Publicat


whatsapp image 2022 02 19 at 8.24.42 pm (2)

Laura este o tânără de 23 de ani din Cluj-Napoca, studiază la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității „Babeș Bolyai” (UBB), și e pasionată de poezie.

„Niciodată nu am știut ce vreau să fac cu viața mea. Mă simt împinsă spre poezie, ca loc unde îmi este permis să fiu empatică, vulnerabilă și împăcată.

Locuiesc în Cluj de o viață și am o nevoie nestapanită să călătoresc. Tot ce știu să fac e să simt și să scriu”, spune aceasta, în exclusivitate pentru Cluj24.

Profesorii care văd potențial în elevi le pot schimba viața

Pe vremea în care scria proză și insera, pe alocuri, poezii, plănuia ca într-un viitor îndepărtat să publice un roman, dar ideea s-a schimbat îndată ce s-a concentrat doar pe poezie.

„După ce am aflat că poeziile sunt suficient de bune încât să fie publicate, am schimbat puțin planul. Voi scoate o carte de poezie în viitorul mai apropiat și una separat, de proză, într-un viitor nesigur de îndepărtat”, punctează ea.

Odată ce a intrat la specializarea jurnalism, din cadrul FSPAC, profesoara de atelier de presă scrisă Oana Ometa a remarcat înclinațiile artistice ale studentei.

„Colaborează cu studenții din redacția revistei universității și ne-a sugerat să trimitem orice fel de material – poezie, proză, fotografii, articole – în vederea selectării pentru a fi publicate.

Am văzut asta ca pe prima mea oportunitate să capăt încrederea că ceea ce scriu eu poate ajunge și la alții, așa că am trimis o poezie din cele câteva pe care le-am scris de-a lungul vieții și mi-am propus să încep să scriu o carte de poezii, dacă va fi selectată.

Ulterior, doamna Ometa m-a anunțat că poezia mea a fost aleasă pentru revistă și, odată cu asta, am căpătat încrederea de care aveam nevoie să fac urmatorul pas, și anume să mă apuc de scris serios”, relatează Laura.

Primele versuri

Văzând că este susținută, pasiunea a devenit mai puternică, dar flacăra s-a aprins prima dată în urmă cu mai mult timp.

„Țin minte că într-o seară de vară eram la birou și învățam, pe vremea aceea eram, cred, în primul an de facultate la Drept. La un moment dat, am deschis geamul să iau niște aer, mă liniștește extrem de mult aerul de noapte vara.

Întorcând capul și privind spre birou prin geamul larg deschis, s-a produs ceva în capul meu. Mă uitam, parcă, la un eu care era încă la birou învățând, dar adevărata eu fiind de partea cealaltă a geamului, fiindu-ne imposibil să ne conectăm una cu cealaltă.

Nu știu de ce am văzut sau simțit asta, dar instant am luat telefonul în mână și am scris în mod inconștient prima mea poezie, <<De-o parte a geamului>>.

În aceeași seară știu că am scris vreo 5 poezii, am adormit și m-am trezit următoarea dimineață citindu-le și nu înțelegeam cum era posibil să le fi scris eu. Încă mai pățesc asta, uneori”, spune studenta.

De la Drept, la Jurnalism

Până în prezent, a scris aproximativ 20 de poezii, însă toate au fost create înainte să descopere că asta e ceea ce își dorește să facă.

Inițial, a fost la Facultatea de Drept, la sugestia cunoștințelor, pentru că îi plăceau dezbaterile.

Știa că va scrie cândva măcar o carte, dar nu și că asta ar putea fi ceva de care să se ocupe mai serios. A ales jurnalismul pentru a studia audiența și modul oamenilor de a se raporta la ceea ce li se prezintă.

„Încerc să aduc în lumina publică un alt mod de a privi lucrurile. De exemplu, în loc să scriu un articol în care defăimez pe cineva, chiar dacă a făcut ceva greu de digerat, voi scrie un articol prin care să înțelegem toți perspectiva acelei persoane, să empatizăm, să nu mai arătăm cu degetul, ci să compătimim”, adaugă fata.

Opera: „Trebuie să fii deschis ca să o simți, să te doară, să te poată vindeca”

Potrivit spuselor sale, creațiile nu se ghidează după niște reguli de scriere, în ceea ce o privește. Preferă să se axeze pe sentimente și emoție.

„Un lucru care cred că reprezintă operele mele ar fi generalitatea, în sensul că oricine citește poezia poate relaționa cu mesajul într-o oarecare măsură.

Poezia mea transmite emoție, însă trebuie să fii deschis ca să o simți, să te doară, să te poată vindeca”, precizează Laura.

Astfel, prin poeziile ei, își dorește să relaționeze cu oamenii și cu propria persoană.

„Toți simțim aceleași lucruri, toți suntem niște copii care descoperă lumea și cred că, prin înțelegerea propriilor emoții, poți invăța să-i înțelegi pe cei din jurul tău și să îi percepi ca pe apropiații tăi, nu ca pe dușmani. Oamenii au nevoie să simtă pentru a putea fi buni cu toți din jurul lor”, crede studenta.

Procesul de creație: „Inspirația nu dispare niciodată”

Laura nu are o regulă după care se ghidează atunci când scrie.

„De obicei scriu când simt. Uneori scriu de nevoie, nevoia de vindecare, nevoia de a mă înțelege, nevoia descărcării emoționale. Scriu pe telefon mereu.

Mă inspiră tot ce trăiesc, emoția, în general. Oameni fiind, simțim destule, deci inspirația, practic, nu dispare niciodată.

Uneori poate nu vreau să fac față anumitor sentimente și cred că acelea sunt momentele când nu simt să scriu.

Cred că cel mai greu îmi e să o fac când știu că trebuie să vindec ceva în mine ce mă macină, dar chiar dacă trebuie să scriu pentru a mă vindeca, e un proces dureros.

Lumea nu înțelege că, pentru a trece peste orice, trebuie să ne permitem întâi să consumăm emoția momentului. Abia apoi putem trece cu adevărat peste”, notează ea.

Părintele poeziei Laurei: „Bacovia suferea, dar suferea atât de frumos”

Bacovia a marcat-o din liceu. A rezonat foarte mult cu el și cu felul său de a simți lumea din jur.

„Majoritatea oamenilor cred că scria poezii triste, deprimante. Când am început să scriu, mi-am dat seama că nu e așa.

Cred că și el, la fel ca mine, se uita pe geam, vedea ceața, ploaia, vedea că e urât afară și zicea <<Doamne, ce zi minunată!>>.

Totul e urât, dar când în jurul tău e doar urât, tu alegi să-l vezi frumos. Bacovia suferea, dar suferea atât de frumos”, crede tânăra.

„Voci” este poezia Laurei care i-a atras atenția profesoarei de la facultate. A scris-o sub inspirația fotografiei pe care a făcut-o, fiind atrasă de stările de spirit despre care scria și Bacovia.

„Liniște. Liniște continuă
Sunt o eternitate, nu am nicio vină!
Azi sunt prost, mâine sunt bine,
Tot ce mi-a rămas
E să cred în ce-mi convine.
Tac și aștept ceva
Mă chinuie o lipsă
De ce să fie așa?
Agitația din mine
Pășește încet,
N-o simți că vine?
E liniște. O liniște nemuritoare
Există oare vreo scăpare?
Acum că am găsit liniștea,
Vreau să se oprească.
Mi-e dor să fiu iar eu
Să o las să obosească,
Să mă lase să o îngrijesc,
S-o sărut, s-o jupuiesc.
Vocile-s acolo,
Stau doar adormite,
N-am nicio scăpare,
Chiar și liniștea mă minte.”

Relația unei poete începătoare cu cititorii

Laura scrie pentru ca cititorii săi să interpreteze operele așa cum simt. Ea crede că poezia nu e făcută să transmită același lucru fiecărei persoane, ci să trezească sau să scoată la suprafață ceva din interiorul său.

„Poezia e calea spre a-ți deschide sufletul, ce găsește acolo depinde de fiecare în parte”, menționează ea.

E conștientă că indiferent de ceea ce face, mereu va fi măcar o persoană care să nu rezoneze cu ea.

„Nici nu trebuie! Eu scriu pentru cine își găsește alinare, bucurie sau orice altceva în ce scriu eu. Cât timp ajunge unde trebuie, nu contează de câte se lovește pe parcurs”, adaugă fata.

 

Spiritualitatea și alte iubiri de-ale Laurei: „Mereu plec cu un țel și mă întorc fix cu ce aveam nevoie”

Laura e pasionată de spiritualitate. Prin acest termen se referă la moralitate, empatie, înțelegere, întrajutorare.

„Înseamnă să crezi că totul se întoarce înzecit, că nu există bine și rău așa cum îl știm noi, există mai multe nuanțe. Spiritualitatea poate fi găsită în religie, însă religia nu implică spiritualitatea în mod imperativ”, consideră tânăra.

În plus, cunoașterea de sine e punctul de plecare în ceea ce privește dezvoltarea personală, în viziunea ei.

„Prin poezia mea, încerc să ajut oamenii să intre în adâncurile lor, acolo unde le e frică să intre, să le arăt că nu e totul atât de negru precum pare.

Cred că, prin spiritualitatea și poezia mea, ajung la sufletele oamenilor”, adaugă ea.

Iubește să călătorească. Pentru ea, e o nevoie, nu o pasiune.

„O dată la ceva timp simt că îmi trebuie un aer nou, o schimbare completă a tot ce e în jurul meu, deci o călătorie. Mereu plec cu un țel și, nu știu cum, dar mereu mă întorc fix cu ce aveam nevoie.

Revin mai bună, mai înțeleaptă, mai liniștită, gata să înfrunt orice îmi aruncă viața în față. Nu pot sta mult timp în același loc. Fără să călătoresc, sunt deprimată”, explică Laura.

Strânge lecții de viață pentru proză, asemenea lui Camil Petrescu

Călătoria în viitor nu o planifică. Crede că nu contează să știe exact ce vrea să facă, important e să facă ceva, dar speră ca, până termină facultatea, să publice cartea de poezii.

„Cartea de proză aș publica-o undeva în 10 ani, dat fiind că e despre viață și acolo strâng niște învățături pe care le acumulez pe parcurs.

Drumul te va găsi pe tine. Niciodată nu am știut ce vreau să fac, dar am făcut de toate. Orice oportunitate mi-a picat în față am luat-o și am profitat la maxim de ea și de toate experiențele de până acum.

Oricât ar părea de nesemnificative, au contribuit la drumul spre menirea mea”, conchide Laura.

Deși nu își face planuri de viitor, știe sigur ce vrea să facă în literatură, asemenea lui Camil Petrescu.

„Eu am un anume plan de realizare a operei mele (…). Voi scrie până la 25 de ani versuri, pentru că este vremea iluziilor şi a versurilor; voi scrie între 25 – 35 de ani teatru, pentru că teatrul cere şi o oarecare experienţă şi o anumită vibraţie nervoasă; voi scrie între 35 – 40 de ani romane, pentru că romanele cer o mai bogată experienţă a vieţii şi o anume maturitate expresivă”, a spus scriitorul într-un interviu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Cel mai mare concurs de JAZZ din Europa de Est revine la Cluj cu tinere talente

Publicat

jazz in the park

Parcul Central din Cluj-Napoca va prinde din nou viață, la cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est ca premii și număr de participanți: Jazz in the Park Competition.

„13 tinere trupe din 10 țări sunt finalistele celei de-a VII-a ediții a concursului internațional care va avea loc în 5-7 iulie 2024. Ca de obicei, intrarea la eveniment va fi gratuită.

FOTO. Cel mai mare concurs de JAZZ din Europa de Est revine la Cluj cu tinere talente

Anul acesta, în cadrul competiției, s-a înregistrat un număr record de înscrieri: 246 de trupe din 39 de țări. Cele 13 trupe finaliste vor avea ocazia de a performa live în fața publicului și de a se bucura de atmosfera vibrantă a unui festivalul.

Klawo

Finaliștii Jazz in the Park Competition 2024 (în ordine alfabetică):

1. Abel Marton Nagy’s Cosmos Band (Austria)

Un colectiv vienez care își canalizează energia într-un jazz-fusion modern; comparați cu Blood Sweat & Tears și Frank Zappa.

2. Anna Hauss (Germania)

Cu un stil acustic indie soul, Anna Hauss din Berlin cucerește cu muzica ei orice meloman pasionat de piese cu mesaje profunde.

3. Chief’s Condition (Olanda)

Un colectiv din Amsterdam care caută inspirație în hip-hop, drum & bass, afrobeat și muzică electronică.

4. daoud (Franța)

Considerat ”copilul problemă al jazzului francez”, daoud vine cu o nouă energie și forță pe scena jazzului. Inspirați din hip-hop, house italian și jazz modern, membrii trupei au reușit să creeze o muzică plină de groove.

5. David Luca Quartet (România)

Cu un echilibru între experiența internațională și talentul local și cu o combinație de abilități instrumentale și creativitate, Quartetul David Luca promite să ofere o interpretare captivantă a jazzului contemporan.

6. Jazz Family Trio „ShekBand” (Ucraina)

Un trio de jazz format din adolescenți din Kiev care combină jazzul contemporan cu influențe folclorice ucrainene.

7. kitti (Scoția)

Recunoscută pentru muzica ei autentică, kitti, a câștigat deja două premii importante: “Best Female Breakthrough” la Scottish Music Awards și “Best Jazz Vocalist” la Scottish Jazz Award.

8. Lyder Røed Quintet (Norvegia)

O muzică onestă, inspirată mult din jazzul anilor ’60, amestecat cu influențe moderne precum Roy Hargrove.

9. MAGRO (Germania)

Producătorul și bateristul MAGRO creează o fuziune neobișnuită între jazzul acustic și Hip-Hop/RnB.

10. Nonconformist Anthology (România)

Un grup de muzicieni pasionați din Timișoara care așteaptă cu nerăbdare să își arate talentul pe scena jazzului contemporan.

11. Răzvan Cipcă Trio (România)

Trio-ul din București aduce un suflu nou în jazzul românesc cu influențe de rock, blues și muzică experimentală.

12. Subconscious Trio (Italia)

Formată din muzicieni din Italia, Bulgaria și Taiwan, trupa Subconscious Trio combină abilitățile tehnice avansate ale membrilor în interpretări de jazz modern.

13. Zouratie Kone Trio (Belgia)

Trupa centrată pe personalitatea lui Zouratié Koné, liderul grupului, maestru percuționist, cântăreț-compozitor și fabricant de instrumente muzicale. Zouratié și ansamblul său oferă o fuziune unică dintre groove-ul african și armonia jazzului.

klawo

„Trupele experimentează (…) cum este să cânți live pe scena unui festival outdoor în fața a mii de oameni”

Denisa Dan: “Jazz in the Park Competition crește de la an la an. Vedem asta nu doar din perspectiva numărului de trupe înscrise în competiție, cât și din calitatea lor muzicală. Suntem foarte plăcut impresionați de artiștii din lineup-ul competiție și suntem siguri că publicul o să aibă același sentiment.

Ne-am dorit să avem un festival dedicat trupelor tinere de jazz și exact asta am reușit să facem. Comunitatea noastră are oportunitatea să descopere artiști noi, iar trupele experimentează, unele pentru prima dată, cum este să cânți live pe scena unui festival outdoor în fața a mii de oameni.

Combinația este una cum nu se poate mai benefică pentru ambele părți și noi de-abia așteptăm să vedem rezultatul. ”

Cei 13 finaliști vor cânta în fața a mii de oameni și se vor bucura de o atmosferă de festival. Valoarea totală a premiilor pentru câștigători depășește 35.000 de euro. Jurizarea va fi realizată de către un juriu diferit față de cel din etapa de preselecție, urmând să fie anunțat în curând. Aceștia vor ține cont de calitatea interpretării, coeziunea grupului, originalitatea, respectarea specificațiilor organizatorice, dar și prezența scenică.

elena mandru

PREMIILE Jazz in the Park Competition 2024:

– Premiul 1: 5.000 euro și invitația de a susține un concert în cadrul festivalului Jazz in the Park în perioada 30 august -1 septembrie 2024

– Premiul 2: 3.000 euro;

– Premiul 3: 1.000 euro;

– Premiul pentru cea mai bună formație românească din competiție: 1.000 euro;

– Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 500 euro;

– Trei (3) mențiuni pentru cei mai buni muzicieni: 500 euro;

– Premiul publicului: echipamente muzicale oferite de partenerii competiției.

 roberto fonseca

Jazz in the Park Competition, scena unde tinerele talentele iau avânt

Fiecare seară a Jazz in the Park Competition se va încheia cu concerte ale unor invitați speciali, oferind publicului o varietate de experiențe muzical, precum: legenda muzicii cubaneze, Roberto Fonseca, care își prezintă noul său album, Elena Mîndru, 7th SENSE, Răzvan Florescu Quartet. Printre aceștia se numără și trupa Klawo, marea câștigătoare a ediției din 2023, care revine pe scenă pentru a împărtăși din nou energia și pasiunea lor pentru jazz.

Artur Szalsza, Klawo: ”Cu siguranță, câștigarea concursului Jazz in the Park ne-a ajutat, deoarece suntem o trupă tânără și a fost prima dată când am fost recunoscuți și apreciați în străinătate, marcând un punct de cotitură în cariera noastră aflată la început de drum.

Ne-a oferit credibilitatea unei act artistic într-un cadru cu adevărat internațional și a construit în noi încrederea că ceea ce facem are capacitatea de a depăși cu mult nivelul local. Banii primiți ca premiu i-am investit în achiziționarea unei dubițe de turneu și în mai multe apariții, care altfel ar fi fost financiar imposibile.

7th sense

„Copiii vor avea și ei parte de experiențe speciale”

Am avut de asemenea ocazia să continuăm rapid cu o a doua prestație la festivalul Jazz in the Park, ceea ce ne-a consolidat și mai mult poziția în comunitatea jazzului românesc și a creat un teren confortabil pentru performanța noastră la Mastering the Music Business (MMB) din București. Ceea ce, la rândul ei, a dus la obținerea unui parteneriat cu Eurosonic, deoarece bookerul său a fost unul dintre delegații la MMB. Și astfel, bulgărele de zăpadă crește…”

Pe lângă concerte, Parcul Central din Cluj-Napoca va arăta ca odinioară, când festivalul câștiga premiul de Best Small Festival in Europe: cu multe activități cu și despre muzică, un ”line-up gastronomic” atent selecționat și o zonă dedicată vinurilor. Copiii vor avea și ei parte de experiențe speciale, în cadrul unei zone dedicate lor.

Jazz in the Park Competition a revenit în forță în 2023

Jazz in the Park Competition a revenit în 2023 după câțiva ani de pauză, ca un eveniment matur. Din totalul de 212 aplicanți, trupa Klawo din Polonia a fost marea câștigătoare a celei de-a șasea ediții, iar acum vor cânta din nou la eveniment, ca invitați speciali.

Jazz in the Park Competition își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea și să le facă cunoscute. Evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a VII-a ediție.

Organizatorii reiau inițiativa biletului neobligatoriu: Fondul Jazz in the Park

În cadrul concursului, publicul participant va putea susține inițiativele culturale ale organizatorilor, cumpărând biletul neobligatoriu și contribuind la Fondul Jazz in the Park. Această campanie a debutat în 2015 și a fost activă până în 2020, timp în care s-au strâns și au fost donați peste 100.000 euro în comunitate.

Alin Vaida: “Am pornit fondul în 2015, având pe atunci un festival gratuit, unde publicul nu avea nicio obligație față de noi. Am zis atunci, că cei care cred în noi și vor să ne susțină, pot cumpăra un bilet neobligatoriu, iar comunitatea noastră a primit foarte bine această idee.

Acum, vrem să reluăm această inițiativă pentru că avem multe proiecte noi în care vrem să ne implicăm comunitatea, respectiv și pentru aceștia, biletul neobligatoriu reprezintă un exercițiu de spirit civic foarte bun.”

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Ce factori influențează sănătatea mintală a tinerilor în România – noul raport al Being Initiative lansat de la Cluj

Publicat

De

sănătatea mintală

Raportul Being, ce surprinde imaginea de ansamblu a sănătății mintale a tinerilor din 13 țări, dintre care și România, a fost făcut public. Cercetarea a identificat problemele de sănătate mintală a tinerilor cu vârste cuprinse între 10-24 ani și factorii care influențează sănătatea mintală a acestora.

În contextul îngrijorărilor globale tot mai mari legate de sănătatea mintală a tinerilor, noul raport al Being, intitulat „Mapping Youth Mental Landscapes: Local Insights from 13 Countries”, oferă o analiză a imaginii de ansamblu a sănătății mintale în rândul tinerilor la nivel mondial, dezvăluind principalele provocări și oportunități ce reies din consultările cu tinerii și experții în sănătatea mintală.

De la Columbia la Vietnam, și inclusiv România, raportul oferă o analiză aprofundată a celor mai urgente probleme de sănătate mintală din fiecare țară, factorii care le influențează și strategiile de colaborare și acțiune pentru a le soluționa. În acest context, Being a decis că va aloca peste 48 de milioane de dolari canadieni pentru inovație și sprijin al ecosistemului sănătății mintale în cele 12 țări prioritare.

Nouă factori

Raportul Being a identificat nouă factori principali care influențează sănătatea mentală a tinerilor în 13 țări, incluzând:

● Disfuncționalitatea familiei (prioritară în Columbia, Egipt, Ghana, India, Indonezia, Maroc, Pakistan și Vietnam)

● Alfabetizarea în sănătatea mintală și stigmatizarea (prioritară în Ghana, India, Indonezia, România, Senegal și Tanzania)

● Bullying (prioritar în Egipt, Ghana, România, Indonezia și Vietnam)

● Expunerea tinerilor la violență (prioritară în Columbia, Ecuador, Senegal și Indonezia)

● Presiunea academică (prioritară în Egipt, India, Pakistan și Vietnam)

● Stima de sine (Columbia, Ecuador și Maroc)

● Cyberbullying și utilizarea excesivă a rețelelor de socializare (Maroc, Pakistan și România)

● Abuzul de substanțe (Sierra Leone și Tanzania)

● Sărăcia și șomajul (Senegal și Sierra Leone)

Experți de renume

sănătatea mintală

Being Romania a fost o inițiativă care a reunit o serie de experți de renume, organizații și stakeholderi din domeniul sănătății mintale, cu scopul de a identifica nevoile și oportunitățile specifice tinerilor cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani.

Cercetarea a fost realizată sub egida Consorțiului Being Romania, condus de Fundația Transylvania College și InIm Institute, iar organizațiile membre sunt Universitatea Babeș-Bolyai, Departamentul de Sănătate Publică și Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Asociația de Psihoterapie Pozitivă, Evo Cariera, Federația Tinerilor Clujeni, Global Development și Data Lab.

Din Consorțiul Being Romania fac parte și experții Oana Moșoiu și Alina Cosma, a căror contribuție a fost esențială pentru realizarea cercetării.

Vocea tinerilor

„Being Romania a fost mai mult decât o cercetare.

În spatele datelor se află invitația noastră la o reflecție colectivă a ceea ce definește rolul și impactul sănătății mintale, în dezvoltarea viitorului unei națiuni.

Being Romania a fost și un proiect de advocacy care caută să atragă atenția asupra problemelor legate de sănătatea mintală și să încurajeze  implementarea politicilor și serviciilor care oferă sprijin adecvat tinerilor.

Being Romania este, de fapt, vocea tinerilor noștri care militează pentru susținerea sănătății mintale”, susține clujeanca Simona Baciu, manager al Being Romania.

Finanțare de la Guvernul Canadei

Being Romania este susținut de Being, o platformă internațională de sănătate mintală găzduită de Grand Challenges Canada (finanțată parțial de Guvernul Canadei).

Partenerii Being include Fondation Botnar, Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Regatul Unit (prin Institutul Național pentru Health and Care Research – NIHR), Science for Africa Foundation și United for Global Mental Health.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Vin PAȘTILE! Unde se pot SACRIFICA miei? Nicolae Pivariu (DSVSA): În județul Cluj, doar Frata a cerut AUTORIZAȚIE

Publicat

miel miei paste pixabay

Mai sunt 10 zile până la Paște și goana după miei este în plină desfășurare. Întrebarea este unde se pot sacrifica mieii în Cluj?

Contactat de Cluj24, Nicolae Pivariu, șeful DSVSA Cluj, a declarat că mieii pot fi sacrificați doar în abatoare autorizate. ”Deocamdată, doar Frata a solicitat autorizare în tot județul Cluj. Am înțeles că mulți crescători merg în Bistrița-Năsăud, unde funcționează 3 abatoare autorizate.

Vin PAȘTILE! Unde se pot SACRIFICA miei? Nicolae Pivariu (DSV): În Cluj, doar Frata a cerut AUTORIZAȚIE

Cu 10 zile înaintea Paștilor, n-a mai solicitat nimeni autorizație în Cluj. Având în vedere că locul trebuie pregătit pentru sacrificare, respectând toate normele de sănătate publică, este deja cam târziu”, a precizat Pivariu.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „U” Cluj – Poli Iași, 1-0. „Șepcile roșii” obțin victoria și se depărtează la opt puncte de locurile de baraj

Publicat

U Cluj

„U” Cluj și Poli Iași s-au întâlnit, miercuri, pe Cluj Arena, în etapa a 6-a din play-out-ul Superligii României. Clujenii s-au impus pe teren propriu și încheie seria de înfrângeri, reușind să se îndepărteze la opt puncte de locurile care duc la baraj.

Echipele de start

U Cluj

„U” Cluj: Gertmonas – Oancea, Masoero, Thalisson Kelven, Chipciu – Silaghi, Simion, Bic, Roger – Roguljic, Popa

REZERVE: Gorcea, Chirilă – Anselmo, Chinteș, Doukoure, Gheorghe, Ilie, Pănoiu, Peteleu, Techereș, Tescan

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

Poli Iași: Lung – Todoroski, Samayoa, Ilie, Marchioni, Ispas – Roman, Carlos Jatoba, Stefanovici – Kabran, Bus

REZERVE: Niga, Ailenei – Bettaieb, Bouhenna, Ciobanu, Gheorghiță, Harrison, Itu, Katanec, Martac, Saghiri

ANTRENOR: Tony

ARBITRU: Kovacs Szabolcs

„U” Cluj se impune pe teren propriu și urcă pe a doua poziție din play-out

Prima repriză începe cu ambele echipe abordând un stil de joc precaut fără să își asume prea multe riscuri, iar primul atac care a fost finalizat a aparținut echipei antrenate de Tony, balonul ajunge la atacantul Sergiu Buș care trage cu stângul din afara careului, dar balonul trece peste poarta apărată de Gertmonas.

Prima minge pe spațiul porții vine în minutul 28 când în urma imprudenței din apărarea oaspeților, „U” Cluj reușește să atace și balonul să ajungă la Roger care a trimis un șut dinafara careului, dar Silviu Lung Jr. intervine salvator și scorul rămâne 0-0.

„U” Cluj a fost în continuare echipa care a contat pe atac, încercând să creeze șanse periculoase de poartă, următorul șut pe spațiul porții venind în minutul 35 când Alexandru Chipciu a trimis dinafara careului un șut care a fost reținut fără probleme de portarul oaspeților, aceasta fiind ultima șansă de gol a primei reprize.

Repriza secundă

Repriza secundă începe cu „șepcile roșii” pe atac care obțin o lovitură liberă în minutul 47, executată de Alexandru Chipciu care trimite o centrare perfectă pentru Thalisson Kelven care trimite puternic cu capul, dar portarul oaspeților intervine crucial și scorul rămâne 0-0.

Deschiderea scorului vine în minutul 53 în urma unei faze controversate când Silaghi a trimis o pasă perfectă pentru atacantul Daniel Popa care trimite printre picioarele lui Silviu Lung și marchează, inițial golul a fost anulat pentru poziție înafara jocului a lui Daniel Popa, dar în urma verificării fazei în camera VAR, golul a fost validat și scorul devine 1-0 în favoarea gazdelor.

În minutul 61 gazdele au beneficiat de o nouă lovitură liberă în urma căreia Daniel Popa a deviat balonul până la Thalisson Kelven care trimite balonul în poartă cu o lovitură de cap, dar golul este anulat pentru poziție înafara jocului și scorul rămâne 1-0.

Finalul partidei nu a mai avut ocazii notabile, astfel echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău se impune pe teren propriu cu scorul de 1-0, astfel „U” Cluj urcă pe a doua poziție în play-out.

Cosmin Olaru

Sursa foto. Sergiu Răzvan

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax