Connect with us

CULTURA

EXCLUSIV. FOTO. Laura, o studentă din Cluj, scrie POEZII. Are un plan similar cu cel al lui Camil Petrescu în LITERATURĂ

Publicat


whatsapp image 2022 02 19 at 8.24.42 pm (2)

Laura este o tânără de 23 de ani din Cluj-Napoca, studiază la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității „Babeș Bolyai” (UBB), și e pasionată de poezie.

„Niciodată nu am știut ce vreau să fac cu viața mea. Mă simt împinsă spre poezie, ca loc unde îmi este permis să fiu empatică, vulnerabilă și împăcată.

Locuiesc în Cluj de o viață și am o nevoie nestapanită să călătoresc. Tot ce știu să fac e să simt și să scriu”, spune aceasta, în exclusivitate pentru Cluj24.

Profesorii care văd potențial în elevi le pot schimba viața

Pe vremea în care scria proză și insera, pe alocuri, poezii, plănuia ca într-un viitor îndepărtat să publice un roman, dar ideea s-a schimbat îndată ce s-a concentrat doar pe poezie.

„După ce am aflat că poeziile sunt suficient de bune încât să fie publicate, am schimbat puțin planul. Voi scoate o carte de poezie în viitorul mai apropiat și una separat, de proză, într-un viitor nesigur de îndepărtat”, punctează ea.

Odată ce a intrat la specializarea jurnalism, din cadrul FSPAC, profesoara de atelier de presă scrisă Oana Ometa a remarcat înclinațiile artistice ale studentei.

„Colaborează cu studenții din redacția revistei universității și ne-a sugerat să trimitem orice fel de material – poezie, proză, fotografii, articole – în vederea selectării pentru a fi publicate.

Am văzut asta ca pe prima mea oportunitate să capăt încrederea că ceea ce scriu eu poate ajunge și la alții, așa că am trimis o poezie din cele câteva pe care le-am scris de-a lungul vieții și mi-am propus să încep să scriu o carte de poezii, dacă va fi selectată.

Ulterior, doamna Ometa m-a anunțat că poezia mea a fost aleasă pentru revistă și, odată cu asta, am căpătat încrederea de care aveam nevoie să fac urmatorul pas, și anume să mă apuc de scris serios”, relatează Laura.

Primele versuri

Văzând că este susținută, pasiunea a devenit mai puternică, dar flacăra s-a aprins prima dată în urmă cu mai mult timp.

„Țin minte că într-o seară de vară eram la birou și învățam, pe vremea aceea eram, cred, în primul an de facultate la Drept. La un moment dat, am deschis geamul să iau niște aer, mă liniștește extrem de mult aerul de noapte vara.

Întorcând capul și privind spre birou prin geamul larg deschis, s-a produs ceva în capul meu. Mă uitam, parcă, la un eu care era încă la birou învățând, dar adevărata eu fiind de partea cealaltă a geamului, fiindu-ne imposibil să ne conectăm una cu cealaltă.

Nu știu de ce am văzut sau simțit asta, dar instant am luat telefonul în mână și am scris în mod inconștient prima mea poezie, <<De-o parte a geamului>>.

În aceeași seară știu că am scris vreo 5 poezii, am adormit și m-am trezit următoarea dimineață citindu-le și nu înțelegeam cum era posibil să le fi scris eu. Încă mai pățesc asta, uneori”, spune studenta.

De la Drept, la Jurnalism

Până în prezent, a scris aproximativ 20 de poezii, însă toate au fost create înainte să descopere că asta e ceea ce își dorește să facă.

Inițial, a fost la Facultatea de Drept, la sugestia cunoștințelor, pentru că îi plăceau dezbaterile.

Știa că va scrie cândva măcar o carte, dar nu și că asta ar putea fi ceva de care să se ocupe mai serios. A ales jurnalismul pentru a studia audiența și modul oamenilor de a se raporta la ceea ce li se prezintă.

„Încerc să aduc în lumina publică un alt mod de a privi lucrurile. De exemplu, în loc să scriu un articol în care defăimez pe cineva, chiar dacă a făcut ceva greu de digerat, voi scrie un articol prin care să înțelegem toți perspectiva acelei persoane, să empatizăm, să nu mai arătăm cu degetul, ci să compătimim”, adaugă fata.

Opera: „Trebuie să fii deschis ca să o simți, să te doară, să te poată vindeca”

Potrivit spuselor sale, creațiile nu se ghidează după niște reguli de scriere, în ceea ce o privește. Preferă să se axeze pe sentimente și emoție.

„Un lucru care cred că reprezintă operele mele ar fi generalitatea, în sensul că oricine citește poezia poate relaționa cu mesajul într-o oarecare măsură.

Poezia mea transmite emoție, însă trebuie să fii deschis ca să o simți, să te doară, să te poată vindeca”, precizează Laura.

Astfel, prin poeziile ei, își dorește să relaționeze cu oamenii și cu propria persoană.

„Toți simțim aceleași lucruri, toți suntem niște copii care descoperă lumea și cred că, prin înțelegerea propriilor emoții, poți invăța să-i înțelegi pe cei din jurul tău și să îi percepi ca pe apropiații tăi, nu ca pe dușmani. Oamenii au nevoie să simtă pentru a putea fi buni cu toți din jurul lor”, crede studenta.

Procesul de creație: „Inspirația nu dispare niciodată”

Laura nu are o regulă după care se ghidează atunci când scrie.

„De obicei scriu când simt. Uneori scriu de nevoie, nevoia de vindecare, nevoia de a mă înțelege, nevoia descărcării emoționale. Scriu pe telefon mereu.

Mă inspiră tot ce trăiesc, emoția, în general. Oameni fiind, simțim destule, deci inspirația, practic, nu dispare niciodată.

Uneori poate nu vreau să fac față anumitor sentimente și cred că acelea sunt momentele când nu simt să scriu.

Cred că cel mai greu îmi e să o fac când știu că trebuie să vindec ceva în mine ce mă macină, dar chiar dacă trebuie să scriu pentru a mă vindeca, e un proces dureros.

Lumea nu înțelege că, pentru a trece peste orice, trebuie să ne permitem întâi să consumăm emoția momentului. Abia apoi putem trece cu adevărat peste”, notează ea.

Părintele poeziei Laurei: „Bacovia suferea, dar suferea atât de frumos”

Bacovia a marcat-o din liceu. A rezonat foarte mult cu el și cu felul său de a simți lumea din jur.

„Majoritatea oamenilor cred că scria poezii triste, deprimante. Când am început să scriu, mi-am dat seama că nu e așa.

Cred că și el, la fel ca mine, se uita pe geam, vedea ceața, ploaia, vedea că e urât afară și zicea <<Doamne, ce zi minunată!>>.

Totul e urât, dar când în jurul tău e doar urât, tu alegi să-l vezi frumos. Bacovia suferea, dar suferea atât de frumos”, crede tânăra.

„Voci” este poezia Laurei care i-a atras atenția profesoarei de la facultate. A scris-o sub inspirația fotografiei pe care a făcut-o, fiind atrasă de stările de spirit despre care scria și Bacovia.

„Liniște. Liniște continuă
Sunt o eternitate, nu am nicio vină!
Azi sunt prost, mâine sunt bine,
Tot ce mi-a rămas
E să cred în ce-mi convine.
Tac și aștept ceva
Mă chinuie o lipsă
De ce să fie așa?
Agitația din mine
Pășește încet,
N-o simți că vine?
E liniște. O liniște nemuritoare
Există oare vreo scăpare?
Acum că am găsit liniștea,
Vreau să se oprească.
Mi-e dor să fiu iar eu
Să o las să obosească,
Să mă lase să o îngrijesc,
S-o sărut, s-o jupuiesc.
Vocile-s acolo,
Stau doar adormite,
N-am nicio scăpare,
Chiar și liniștea mă minte.”

Relația unei poete începătoare cu cititorii

Laura scrie pentru ca cititorii săi să interpreteze operele așa cum simt. Ea crede că poezia nu e făcută să transmită același lucru fiecărei persoane, ci să trezească sau să scoată la suprafață ceva din interiorul său.

„Poezia e calea spre a-ți deschide sufletul, ce găsește acolo depinde de fiecare în parte”, menționează ea.

E conștientă că indiferent de ceea ce face, mereu va fi măcar o persoană care să nu rezoneze cu ea.

„Nici nu trebuie! Eu scriu pentru cine își găsește alinare, bucurie sau orice altceva în ce scriu eu. Cât timp ajunge unde trebuie, nu contează de câte se lovește pe parcurs”, adaugă fata.

 

Spiritualitatea și alte iubiri de-ale Laurei: „Mereu plec cu un țel și mă întorc fix cu ce aveam nevoie”

Laura e pasionată de spiritualitate. Prin acest termen se referă la moralitate, empatie, înțelegere, întrajutorare.

„Înseamnă să crezi că totul se întoarce înzecit, că nu există bine și rău așa cum îl știm noi, există mai multe nuanțe. Spiritualitatea poate fi găsită în religie, însă religia nu implică spiritualitatea în mod imperativ”, consideră tânăra.

În plus, cunoașterea de sine e punctul de plecare în ceea ce privește dezvoltarea personală, în viziunea ei.

„Prin poezia mea, încerc să ajut oamenii să intre în adâncurile lor, acolo unde le e frică să intre, să le arăt că nu e totul atât de negru precum pare.

Cred că, prin spiritualitatea și poezia mea, ajung la sufletele oamenilor”, adaugă ea.

Iubește să călătorească. Pentru ea, e o nevoie, nu o pasiune.

„O dată la ceva timp simt că îmi trebuie un aer nou, o schimbare completă a tot ce e în jurul meu, deci o călătorie. Mereu plec cu un țel și, nu știu cum, dar mereu mă întorc fix cu ce aveam nevoie.

Revin mai bună, mai înțeleaptă, mai liniștită, gata să înfrunt orice îmi aruncă viața în față. Nu pot sta mult timp în același loc. Fără să călătoresc, sunt deprimată”, explică Laura.

Strânge lecții de viață pentru proză, asemenea lui Camil Petrescu

Călătoria în viitor nu o planifică. Crede că nu contează să știe exact ce vrea să facă, important e să facă ceva, dar speră ca, până termină facultatea, să publice cartea de poezii.

„Cartea de proză aș publica-o undeva în 10 ani, dat fiind că e despre viață și acolo strâng niște învățături pe care le acumulez pe parcurs.

Drumul te va găsi pe tine. Niciodată nu am știut ce vreau să fac, dar am făcut de toate. Orice oportunitate mi-a picat în față am luat-o și am profitat la maxim de ea și de toate experiențele de până acum.

Oricât ar părea de nesemnificative, au contribuit la drumul spre menirea mea”, conchide Laura.

Deși nu își face planuri de viitor, știe sigur ce vrea să facă în literatură, asemenea lui Camil Petrescu.

„Eu am un anume plan de realizare a operei mele (…). Voi scrie până la 25 de ani versuri, pentru că este vremea iluziilor şi a versurilor; voi scrie între 25 – 35 de ani teatru, pentru că teatrul cere şi o oarecare experienţă şi o anumită vibraţie nervoasă; voi scrie între 35 – 40 de ani romane, pentru că romanele cer o mai bogată experienţă a vieţii şi o anume maturitate expresivă”, a spus scriitorul într-un interviu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident pe strada Lombului din Cluj-Napoca. Patru persoane, transportate la spital

Publicat

accident

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, sâmbătă seara, la un accident rutier pe str. Lombului din municipiul Cluj-Napoca în care au fost implicate două mașini. La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj.

În momentul sosirii echipajelor operative un bărbat era blocat în autoturism și a necesitat intervenția pompierilor cu echipamentele specifice pentru a putea fi extras în siguranță. La locul accidentului au mai fost consultate încă trei persoane, respectiv două tinere, în vârstă de 17 și 19 ani, și un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani.

”Toate cele patru persoane au fost transportate la spital pentru investigații și tratamente de specialitate. Conform primelor evaluări acestea erau în stare de conștiență și cooperante”, au spus pompierii.

accident

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Neluțu Sabău, după eșecul ”U” Cluj cu Dinamo: Foarte, foarte dezamăgit. Am observat indiferență și nepăsare la unii jucători

Publicat

Sabău

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, s-a declarat foarte dezamăgit de înfrângerea din meciul de sâmbătă de acasă, de pe Cluj Arena, disputat cu Dinamo București, scor 2-4. 

”Sunt foarte, foarte dezamăgit pentru că, ca jucător, trebuie să arăți un pic de orgoliu, de ambiție, mai ales că joci acasă, ești respectat la acest club, vin atât de mulți oameni. Accepți să pierzi un joc, dar să fii atât de clar dominat la capitolul determinare, implicare din punct de vedere emoțional, din punct de vedere fizic. Trebuie să ai un pic de mândrie ca jucător.

Am fost dominați la capitolul fotbal, chiar dacă în prima repriză am reușit să stăm bine în teren, am reușit să și înscriem. Foarte ușor am primit golul egalizator, la fel și al doilea putea fi evitat. A doua repriză, inexisteți, fără reacție.

Se vede clar diferența individuală la mijlocul terenului a celor de la Dinamo, care știu să joace fotbal.

Cu toții suntem afectați, supărați”, a spus Sabău.

Indiferență și nepăsare la unii jucători

Acesta a precizat că i-a felicitat pe jucătorii săi în alte meciuri când a fost cazul, dar a remarcat acum o anumită indiferență la anumiți jucători și chiar nepăsare.

”Sunt jucători care sunt incapabili să lupte pentru această echipă. Dacă eram jucător mie îmi era rușine să arăt așa, Mă voi baza doar pe acei jucători care știu că dau totul, restul pentru mine nu mai contează”, a conchis Ioan Ovidiu Sabău.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „U” Cluj – Dinamo, 2-4. „Studenții” RESUSCITEAZĂ „câinii”

Publicat

galerie u

Universitatea Cluj a deschis „balul” etapei a 4-a din play-off-ul Superligii de fotbal, cu meciul împotriva lui Dinamo. Clujenii erau pe locul 4 în timp ce bucureștenii ocupau ultimul loc, fără nicio victorie. După un meci în care „U” a jucat foarte slab, Dinamo reușește o victorie categorică, 2-4, goluri marcate de Macalou (min.13) și Blănuță (min.44), respectiv Perica (min.24 și 32), Selmani (min.45+2) și Simion (min.59 – autogol).

u

VIDEO FOTO. „U” Cluj – Dinamo, 2-4. „Studenții” RESUSCITEAZĂ „câinii”

Echipele de start:

„U” Cluj (4-1-4-1): Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – Codrea – Macalou, Simion, Fabry, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Rață, Oaidă, Bic, Silaghi, Bota, Opriș, Bettaieb, Miranyan, D. Moldovan
Absenți: Van der Werff, Cristea, Nistor (accidentați)
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

Dinamo (4-3-3): Golubovic – Sivis, Mărginean, Opruț, Luna – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Perica, Selmani
Rezerve: Roșca, A. Stoian, Pașcalău, Abdallah, C. Soare, C. Costin, Al. Pop
Absenți: Homawoo, Politic, Caragea, Licsandru (accidentați)
Antrenor Zeljko Kopic

Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraș) / Asistenți: Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe), Stelian Slabu (Brașov)
Arbitru VAR: Viorel Flueran (Craiova) / Asistent VAR: Florin Mazilu (Satu Mare)

u

Primele cinci minute ale meciului a găsit echipa clujeană călare pe „câini”. Apoi, Dinamo a reușit să mai iasă din propria jumătate.

Primul șut pe poartă vine în min.11, când Thiam trage pe lângă. În min.13, Macalou, bine lansat de Fabry, reușește să înscrie pentru 1-1.

u

În min.23, Thiam îl întinde pe Golubovic și apoi Macalou îl evidențiază cu o lovitură de cap. La faza imediat următoare, Perica profită de o respingere în față a lui Gertmonas după un șut al lui Gnahore și egalează.

„U” acuză șocul și în min.32, același Perica face dubla cu o lovitură de cap, după o centrare excelentă a lui Sivis, centrare la care Masoero a fost spectator și pentru Artean, gravitația a fost prea mare.

u

În min.44, Thiam centrează perfect pentru Blănuță, până atunci invizibil, și acesta înscrie cu o lovitură de cap, pentru 2-2. În minutele de prelungire ale primei reprize, Selmani înscrie superb din colțul careului de 16m, pentru 2-3.

u

Repriza a doua a fost una în care Dinamo a arătat că poate lua și puncte, chiar dacă n-au ce face cu ele, iar „U” Cluj a dovedit că, atunci când vor, pot pierde niște puncte care le-ar fi prins bine.

Cei care mai înscriu o dată sunt bucureștenii, în min.59, prin clujeanul Simion, de care se lovește mingea respinsă cu piciorul de Gertmonas. În rest, încă două ocazii mari ale dinamoviștilor, plus aproape o ocazie a clujenilor, prin Codrea.

Dinamo obține prima victorie în play-off, tocmai în fața „prietenilor” de la „U” și sar peste Rapid.

Notele Cluj24:

Gertmonas 5 – Boboc 5, Masoero 5, Artean 5, Chipciu 6 – Codrea 6 – Macalou 6, Simion 6, Fabry 6, Thiam 7 – Blănuță 6,
Oancea, Rață, Bettaieb 5, Miranyan

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Magia muzicii lui Ceaikovski, la lumina lumânărilor, în sala Auditorium Maximum Cluj-Napoca

Publicat

Ceaikovski

Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca s-a transformat, sâmbătă seara, într-un spațiu al emoției, în condițiile în care a avut loc concertul Multisenzorial Ceaikovski. ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci” au adus în fața publicului o experiență unică, care a depășit tiparul unui concert clasic, devenind o călătorie bazată pe cele trei simțuri: miros, văz, peste 3500 de lumânări fiind amplasate în sală, și auz.

Pe scenă, violonista Diana Jipa, acompaniată de Ansamblul Sebastian, a dat viață unora dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului rus – ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci”.

Însă ceea ce a făcut seara cu adevărat specială a fost modul în care muzica a fost însoțită de mii de lumânări electrice  răspândite în întreaga sală, creând o atmosferă intimă, caldă.

Fiecare piesă a fost însoțită de o coregrafie subtilă de lumini, care a accentuat momentele de tensiune, de visare din partiturile lui Ceaikovski. A fost o seară în care muzica s-a simțit nu doar cu urechile, ci și cu inima.

Cine sunt organizatorii?

Evenimentul face parte dintr-o serie națională de spectacole muzicale concept organizate de echipa Multisenzorial. Membrii acesteia sunt cunoscuți pentru modul creativ în care reinventează întâlnirea cu muzica clasică, oferind concerte în locații inedite, într-o atmosferă senzorială care implică lumina, spațiul și emoția.

Seria „Multisenzorial” a debutat în 2023 și a fost prezentă în orașe precum Oradea, Iași, Timișoara și București. În fiecare ediție, artiștii colaborează pentru a aduce lucrări celebre – de la Ceaikovski la Vivaldi.

Andreea Ungur

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate