Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ FOTO/ Crăciunul vechilor clujeni, tradiție sau amintire uitată? „Oricât de mult ne-am dori, nu putem ca de Crăciun să ne întoarcem în timp, putem doar să ne prefacem că o facem”

Publicat


Sărbătoarea Crăciunului are o însemnătate aparte pentru români, țara noastră fiind încă un loc în care tradițiile în general, dar mai ales cele ale sărbătorilor de iarnă, sunt ținute vii. Ce-i drept, timid și pe alocuri distorsionate, obiceiurile de Crăciun reușesc însă cumva să păcălească trecerea timpului care se așterne peste omenire, păstrându-și magia.

Chiar și așa, anii au reușit să schimbe fața satului românesc, la oraș tradițiile fiind tot mai greu de întâlnit. Cum au supraviețuit tradițiile în Ardeal și mai ales în Cluj? Ce rol joacă politica din România în păstrarea și promovarea tradițiilor românești? Care a fost fenomenul care a dus la pierderea tradițiilor de Crăciun? Cum protejează România prin legislație valorile și obiceiurile tipice românești?

De vorbă cu un istoric clujean, despre tradițiile de la Cluj

Sunt întrebări care ne trec prin minte, mai ales în perioada Crăciunului, sau poate întrebări la care nu ne gândim vreodată, cuprinși de resemnarea ce vine odată cu pierderea treptată a obiceiurilor noastre de Crăciun.

Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, istoricul clujean Tudor Sălăgean

Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, istoricul clujean Tudor Sălăgean

Oricare ar fi sentimentul cu care ne raportăm la întrebările de mai sus, am hotărât să luăm legătura cu directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, care, în prag de sărbători, povestește pentru Cluj24.ro ce au fost și ce a mai rămas din tradițiile românești de Crăciun, ilustrând prin fotografii din arhiva Muzeului fața satului românesc din prima jumătate a secolului XX, împânzit de ritualurile specifice, puse în scenă în noaptea Ajunului de Crăciun.

75% dintre români păstrează încă tradițiile

„Din punctul de vedere al percepției publice asupra nivelului de păstrare a tradițiilor, traversăm o perioadă oarecum paradoxală. Pe de o parte, există un sentiment de îngrijorare în legătură cu pierderea tradițiilor, însă acest sentiment nu reprezintă o noutate, pentru că el era la fel de intens și în urmă cu un secol”, povestește Tudor Sălăgean.

Conform directorului de muzeu, un studiu IRES din 2016 arăta că nu mai puțin de 75% dintre români se consideră buni păstrători ai tradițiilor de Crăciun.

Bogăția culturală a vechilor clujeni

Totodată, în anul 1926, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a lansat un chestionar dedicat sărbătorilor de iarnă, care oferă o imagine interesantă asupra felului în care era sărbătorit Crăciunul în urmă cu un secol.

Vedere din sat în timpul iernii, Stana, jud. Sălaj, anul intrării 1926, anul execuției 1926, autor Denis Galloway

Astfel, respectivele documente dezvăluie, pentru localitățile din județul Cluj, „o bogăție și o diversitate culturală care este astăzi aproape imposibil de imaginat”, după cum povestește Tudor Sălăgean.

Migrarea spre mediul urban, definitorie în pierderea tradițiilor

Conform acestuia, acel patrimoniu cultural imaterial, bogat și diversificat nu a reușit să supraviețuit până astăzi, în toate manifestările sale.

„Printre cauzele cele mai importante ale renunțării treptate la tradiții se numără transformările sociale înregistrate mai ales din a doua jumătate a secolului, atunci când mulți dintre locuitorii localităților rurale din zona Clujului s-au mutat la oraș sau, cel puțin, au intrat în legături mai mult sau mai puțin puternice cu orașul, ajungând să renunțe treptat la o parte la vechile tradiții în favoarea unora noi”, ne explică directorul muzeului.

Irozii, Peșteana, județul Hunedoara, anul intrării 1929, autor Romulus Vuia

Pierderea colindului românesc

Astfel, conform acestuia, exemplul cel mai evident în acest sens este cel al bradului de Crăciun, care era aproape necunoscut în comunitățile rurale românești din trecut, astăzi fiind considerat de publicul larg ca fiind simbolul acestei sărbători.

În ceea ce privește colindatul românesc, „cele mai multe dintre formele atestate în urmă cu un secol, nu mai sunt azi practicate, în special în mediul urban, unde obiceiul colindatului a fost substituit de participarea la evenimente culturale în care sunt interpretate colinde sau, pur și simplu, de vizionarea sau audierea de colinde transmise prin intermediul internetului, televiziunilor sau radioului”, explică expertul în tradiții.

Colindatul românesc, pe lista UNESCO

După cum se știe, în mediul rural, colindatul este încă prezent, în forme de multe ori apropiate de cele tradiționale sau derivate din acestea. 

În același registru al colindului românesc, aflăm de la istoricul Tudor Sălăgean că în anul 2013, colindatul de ceată bărbătească din România și Republica Moldova a fost inclus pe Lista reprezentativă UNESCO, „fiindu-i astfel recunoscut statutul de element valoros al patrimoniului umanității”.

Importantă nominalizare a unei localități din Cluj

Tot UNESCO a creat și o listă de elemente de patrimoniu amenințate cu dispariția, însă colindatul din România nu a fost inclus acolo. În cadrul dosarului de candidatură au fost nominalizate 14 comunități din România în care este practicată această tradiție, una dintre acestea fiind cea din Măguri-Răcătău, județul Cluj, explică etnograful.

Mai mult decât atât, el afirmă că prezența acestui element pe lista UNESCO presupune asumarea de către România a unei întregi serii de obligații referitoare la salvgardarea acestora.

Salvarea patrimoniului cultural cu ajutorul legislației

„Ar trebui să ne întrebăm însă, câte dintre măsurile de salvgardare impuse de UNESCO au fost efectiv aplicate de România”, spune istoricul.

Mai aflăm că în 2005, România a adoptat Convenția UNESCO cu privire la salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, iar în 2008 a fost adoptată Legea 26/2008 privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Corupția din politică, influență negativă asupra patrimoniului cultural

Astfel, „țara noastră dispune de instrumentele legislative de protejare a elementelor de patrimoniu legate de cultura tradițională. Instituțiile care se ocupă la nivel teritorial de patrimoniul cultural imaterial, centrele județene pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale, au fost de multe ori deprofesionalizate din cauza politizării și transformării lor în prestatoare de spectacole electorale.

Puține dintre aceste instituții mai funcționează în parametri normali, iar această situație îngrijorătoare, datorată corupției din politică, este de natură să pună în pericol patrimoniul cultural imaterial din România”, a declarat managerul Muzeului Etnografic. 

„Sărbătorile au înfățișarea pe care le-o dăm”

Tudor Sălăgean consideră că schimbarea ori dispariția tradițiilor românești de Crăciun sunt firești, atâta timp cât lumea se află și ea într-o continuă și neobosită evoluție.

Iarna (vedere), Lunca Cernii, jud. Hunedoara, anul intrării 1927, anul execuției 1927, autor Denis Galloway

„Sărbătorile sunt o realitate vie a patrimoniului nostru imaterial, la care participă și contribuie fiecare dintre noi. Astfel, sărbătorile noastre au, firește, înfățișarea pe care le-a dăm. Oricât de mult ne-am dori, nu putem ca de Crăciun să ne întoarcem în timp cu 100 de ani sau cu 1000 de ani – putem doar să ne prefacem că o facem. 

Tradițiile încă pot fi păstrate

Important este să reușim să păstrăm vii tradițiile noastre, așa cum se poate și atât cât se poate, în mediile urban și rural de astăzi, așadar dincolo de satul tradițional, căruia astăzi îi mai păstrăm doar amintirea”, a mai spus istoricul.

Cu capra, Peșteana, județul Hunedoara, anul intrării 1923, autor Romulus Vuia

Așadar, fie că le respectați cu sfințenie, le-ați dat uitării ori le-ați cosmetizat pe alocuri, fie ca sărbătorile de Crăciun să vă fie pline de bucurii!

Crăciun fericit!

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate