Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ Daniel Don despre condamnarea la ÎNCHISOARE: Judecătorul nu e specializat pe Drept penal și se pensionează în 3 zile

Publicat


Judecătorul Ioan-Marius Lupea de la Tribunalul Cluj a dat vineri o soluție în dosarul lui Daniel Don, fost șef al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, care a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și fals în declarații.

Mai multe dovezi arată însă spre o lipsă de imparțialitate din partea judecătorului care ar fi renunțat chiar și la o parte din pensie, doar ca să dea o sentință în acest caz în care i-a fost contestată în repetate rânduri competența.

Citește și Închisoare cu executare pentru Daniel Don, fostul director al AJOFM Cluj

Pensie de 22.000 de lei

Și cu toate că mai avea un dosar de finalizat, mai vechi ca cel al fostului director al AJOFM, în acel caz judecătorul Lupea a anunțat că se retrage pentru a fi soluționat de alt judecător, începând din 04.06.2021, fiindcă se pensionează din 01.06.2021. Atunci se pune întrebarea cum de a mai rămas pe metereze în dosarul lui Daniel Don până la finalul lunii iunie?

La vârsta de 53 de ani, judecătorul Marius Lupea și-a depus documentația pentru dosarul de pensie anticipată. Decizia Casei de Pensii Cluj a fost eliberată la 17 decembrie 2020; suma: 22.000 de lei. Potrivit legislației, magistrații primesc pensie de 80% din ultimul salariu brut. Fiindcă judecătorul a fost șef de secție și vicepreședinte de Tribunal, i se cuvenea și un spor de 13% la salariu. Dar fiindcă nu a depus în termen de 90 de zile actele pentru semnarea decretului de eliberare din funcție de către președinte, precum prevede legislația, a pierdut aproximativ 500 de euro/lună din pensie.

Cererea de pensionare aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii este datată cu 10.06.2021, iar cererea de eliberare din funcție de către Președintele României, cu data de 01.07.2021. În acest interval de timp, conform unei Hotărâri a CSM din 2019, poți doar să motivezi soluțiile date într-un dosar, nu ai dreptul să dai soluții. Judecătorul a încălcat astfel încă un regulament al CSM, cu trei zile înainte de pensionare.

Oricum, conform unei Hotărâri a Colegiului Tribunalului Cluj nici nu mai avea dreptul să judece după data de 15.03.2021, când se pensiona.

Probabil tot zelul este o consecință a faptului că judecătorului Lupea i-a fost contestată de către Daniel Don, în ultimii 3 ani de zile, competența profesională. Daniel Don a încercat să arate, cu documente, că judecătorul nu este specializat pe Drept penal și mai mult, nu are finalizată evaluarea profesională în ultimii 13 ani.

Un alt lucru deplasat este faptul că Inspecția Judiciară încă nu a finalizat cercetarea asupra plângerii administrative făcute de Daniel Don pe numele judecătorului Lupea, în condițiile în care chiar Inspecția Judiciară a confirmat că nu are niciun curs de specializare în 13 ani. Și CSM arăta același lucru.

Mai mult, completele specializate, cum e cel penal, se formează cu judecători specializați. E ca și cum te-ai opera pe cord la orice medic, că doar e medic și el. Inspecția Judiciară spune că judecătorul s-a înscris în fiecare an pentru cursuri de formare profesională și specializare, dar n-a fost acceptat la Institutul Național de Magistratură. Ai dat examen, dar l-ai picat.

Nici măcar nu are finalizată evaluarea profesională din anul 2016, conform Inspecției Judiciare.

Și seminariile de formare profesională trebuie să fie făcute cu programa avizată de Institutul de Magistratură și cu avizul CSM. Nu ajunge să ai experiență profesională.

Potrivit lui Don, prin simplul fapt că i-a fost contestată în instanță competența profesională, iar el a decis că este suficient de competent, în baza unei decizii date de Curtea de Apel București în cazul lui Liviu Dragnea, simpla suspiciune de imparțialitate trebuie să te determine pe tine ca judecător să te retragi din dosar, care poate să fie judecat și de către alte persoane.

Din punctul de vedere al importanței specializării judecătorilor, Curtea de Apel Alba a decis, într-un alt caz mediatizat, al lui Rareș Pop, șeful ISCTR Cluj, că la Tribunalul Cluj n-au fost tribunale specializate. Încă din anul 2014, Tribunalul Cluj nu a mai format complete specializate pe fapte de corupție, astfel că există prezumția ca dosarele de corupție din cadrul acestei instanței să trebuiască să fie rejudecate. Dosarul lui Rareș Pop s-a lovit de nulitate și a fost retrimis la Camera preliminară în Alba, unde i s-au și desființat înregistrările audio.

Înregistrări SRI

Judecătorul Ioan Marius Lupea nici nu a anulat din dosarul lui Daniel Don înregistrările efectuate cu tehnica SRI în baza unui mandat de siguranță națională (MSN) emis de Înalta Curte.

Curtea Constituțională a României a decis că acestea nu vor mai putea fi folosite ca probe.

”Oricum nu mă dezavantajau deloc acele înregistrări, dar nu poți să aplici arbitrar deciziile CCR”, a precizat Daniel Don.

Daniel Don contestă și faptul că nu s-a administrat la dosarul său nicio probă în favoarea sa, iar probele depuse au fost acceptate în rate. Ori legislația spune că atunci când ți se refuză probe sau se acceptă în rate, e motiv de recuzare a judecătorului și strămutare. Deja în acest caz s-a cerut recuzarea de 3 ori și mutarea dosarului o dată.

Va ataca decizia de condamnare

Daniel Don consideră că modul în care a acționat Ioan Marius Lupea reprezintă o represiune nedreaptă și abuz în serviciu, și pe cale de consecință va ataca în instanță soluția dată vineri, ca nulă.

Oricum motivarea dată azi ar fi ”copy paste” după rechizitoriul din 2016 și arată că Daniel Don ar fi săvârșit infracțiuni în dublă calitate, de director executiv și manager de proiecte europene, lucru considerat eronat în materie penală deoarece corupția și luarea de mită sunt direct legată de o sarcină de serviciu.

Don nu avea atribuții pe fonduri europene

Ori 4 superiori au dat declarații conform cărora Daniel Don n-avea atribuții ca director pe fonduri europene. Nici nu a avut calitatea de manager de proiecte europene, calitate care trebuie să fie dovedită cu acte: pontaje, rapoarte de activitate, stat de plată, cu livrabile, conform ghidurilor europene – lucruri care nu există. Ar fi trebuit să existe undeva și o decizie a președintelui ANOFM, care să arate că pe lângă funcția de director, Daniel Don mai poate să aibă și alte activități, pe fonduri europene.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. tudy

    februarie 12, 2022 la 11:01 am

    Omul pare nevinovat!! DE EVITAT CURTEA DE APEL CLUJ se pare unde pierzi pe banda rulanta in raport cu STATUL!! poate face vreodata cineva vreo STATISTICA sa vedeti si sa va minunati !!! Poate nu ar fi rau INSPECTIA JUDICIARA SA SE AUTOSESIZEZE!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Inițiativă cu suflet! Se caută coafeze voluntare pentru copiii de la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava

Publicat

Un grup de voluntari organizează sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 9, o acțiune caritabilă la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava din județul Alba. Scopul este să le ofere o tunsoare băieților din centru.

Pentru a completa această inițiativă, organizatorii fac apel către coafeze voluntare cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava sau din județele Alba și Cluj, care ar fi dispuse să se alăture și să tundă fetițele de la orfelinat.

„Suntem un grup de voluntari care mergem sâmbătă, 12 aprilie, la ora 9, la Mănăstirea Dumbrava, pentru a tunde băieții de la orfelinat. Căutăm coafeze cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava (jud. Alba) sau din județele Alba și Cluj, care vor să se alăture acestei inițiative frumoase și să tundă fetițele de la orfelinat.

Este un gest mic care poate aduce o bucurie mare în inimile acestor copii! Dacă vrei să te implici, scrie-ne în privat! Îți mulțumim că vrei să faci parte din acest gest!”, transmit voluntarii.

Ei subliniază că orice sprijin contează și încurajează persoanele interesate să se implice, fie și doar pentru câteva ore, într-un mod care contează enorm pentru cei mici.

Cei care doresc să se alăture sunt invitați să ia legătura pe Facebook cu organizatorii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Așa parchează și în Germania? Bolid Porsche parcat pe trecerea de pietoni, în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca

Publicat

Un autoturism Porsche cu numere de Germania a fost surprins parcat direct pe o trecere de pietoni în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca.

Un autoturism de lux marca Porsche, cu numere de înmatriculare din Germania, a fost parcat pe o trecere de pietoni din cartierul Mărăști, la intersecția străzilor Lotrului și Meseriilor.

Imaginile trimise de un cititor arată mașina lăsată ostentativ pe marcajul pietonal, blocând complet accesul trecătorilor.

Așa se parchează în Germania? Sau doar în Cluj, când nu te interesează de ceilalți din jur?

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ciocolata Napoca, replică la ciocolata Dubai, prezentată de studenții USAMV Cluj-Napoca la festivalul Chocolate Saga

Publicat

După succesul înregistrat în București, festivalul Chocolate Saga ajunge pentru prima dată la Cluj-Napoca, transformând orașul într-un paradis al iubitorilor de ciocolată. Evenimentul promite o experiență senzorială, reunind zeci de branduri de ciocolată artizanală și produse pe bază de ciocolată din întreaga țară.

Vizitatorii vor avea ocazia să participe la demonstrații live susținute de maeștri ciocolatieri, să descopere secretele preparării ciocolatei și să deguste delicii unice, precum ciocolata Dubai. De asemenea, festivalul va include lansarea colecțiilor speciale de Paști, oferind oportunitatea de a achiziționa cadouri dulci și sănătoase pentru cei dragi.

În cadrul evenimentului există o mulțime de activități, împărțite pe trei zile, ce le permite tuturor vizitatorilor să aibă o experiență unică, precum: degustarea de ciocolată sau alimente derivate, precum șerbeturi, înghețată și băuturi răcoritoare, dar și producții spaniole de vin sau ulei de măsline, participarea la ateliere și demonstrații culinare sau chiar ocazia de a vedea cum se creează ciocolata de la zero.

Ciocolata Napoca a studenților de la USAMV Cluj, reinterpretare a ciocolatei Dubai

Printre atracțiile principale ale evenimentului se numără un produs inedit și 100% românesc: Ciocolata Napoca, o reinterpretare locală, sustenabilă și prietenoasă cu buzunarul a renumitei ciocolate Dubai. Creată de studenții Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la USAMV Cluj, ciocolata este o inovație care îmbină tradiția autohtonă cu inspirația internațională.

Ciocolata Napoca se distinge nu doar prin gustul deosebit, ci și prin prețul extrem de competitiv: este de patru ori mai ieftină decât varianta de import, păstrând în același timp calitatea și aportul nutrițional. Produsul va fi disponibil în magazinele proprii ale USAMV și poate fi testat în premieră în cadrul târgului de la Chios, între 12 și 14 aprilie.

Baschet și ciocolată: U Cluj în căutare de sponsori… dulci

O prezență specială la târg o are și echipa de baschet feminin Universitatea Cluj, care vine nu doar din drag pentru ciocolată, ci și cu speranța că va atrage noi sponsori din rândul producătorilor și vizitatorilor.

„Suntem aici pentru că iubim ciocolata, dar și pentru că știm că, în anumite condiții, ea poate fi benefică pentru sportivi. Nutriționistul nostru, Fotis Vlahos, ne-a explicat clar că ciocolata neagră, bogată în flavonoide, ajută la sănătatea inimii și chiar la metabolism. Dacă e consumată cu moderație și în variante curate, poate face parte din dieta unui atlet”, a declarat una dintre jucătoare.

Pairing: vin și ciocolată – explozie de arome

Pentru pasionații de gusturi rafinate, somelierul Ionel Bârsan (Casa Domeniile Sâmburești) va susține demonstrații de pairing între vinuri românești și sortimente de ciocolată artizanală. Vizitatorii vor putea învăța cum anumite tipuri de vin – de la Merlot la Fetească Neagră – pot amplifica savoarea unui bonbon cu caramel sărat sau a unei trufe cu lichior de nuci.

Amatorii de gusturi avangardiste trebuie să treacă pe la standurile Ingres și Choco van Nis. Acolo se găsesc bomboane cu ardei copt sau rubarbă, respectiv Capsula cu Prăjituri.

De neratat

– O impresionantă colecție de trufe:

  • amareto și nucleu de amarene;
  • lichior de nucă și nucleu de prună confiată;
  • ciocolată cu whisky și nucleu de caramel sărat;
  • grand marniere și nucleu de mandarină;
  • fistic cu nucleu de zmeură;

– Dulceață de ciocolată cu zmeură;

– Oul picasso cu praline și pate de fruits + rețetă pentru acasă.

– Ciocolată cu jumări, ciocolată cu ardei copt sau ce au mai inovat ciocolatierii

Program și acces

  • Deschidere oficială: vineri, ora 12:00
  • Vânătoare de ouă pentru copii: vineri, ora 18:00
  • Ateliere creative pentru adulți și copii: sâmbătă și duminică, începând cu ora 12:00
  • Locație: Events by Chios, Parcul Central Cluj-Napoca

Preț bilet: 20 lei / Intrare gratuită pentru copiii sub 10 ani, însoțiți de un adult.

Ce este Chocolate Saga?

Chocolate Saga este un eveniment pentru întreaga familie, ce are activități de care se pot bucura si copiii. Există o zonă de ateliere pentru cei mici în care aceștia pot învăța cum să facă figurine de ciocolată, precum iepurași, ouă, și vor avea parte chiar și de o vânătoare de ouă.

Andreea Paparuș

Andreea Ungur

Citește mai departe

EVENIMENT

Transplant renal complex la ICUTR Cluj-Napoca. Un băiat de 9 ani a primit un rinichi de la mamă

Publicat

De

transplant icutr facebook

Trei transplanturi renale au fost realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca în ultimele 48 de ore, inclusiv un caz pediatric de o complexitate ridicată.

”În ultimele 48 de ore, echipa Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a realizat cu succes trei transplanturi renale, confirmând încă o dată excelența și dedicarea echipei noastre medicale.
Printre aceste cazuri se numără și un transplant pediatric deosebit de complex, efectuat la un băiat de doar 9 ani. Pacientul suferea de o boală polichistică hepato-renală, cu nefrectomie pentru detresă respiratorie la 2 ani si rinichi restant polichistic de mari dimensiuni ce a impus, în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale, extirparea rinichiului afectat și transplantul renal de la mama sa, care i-a oferit nu doar un organ, ci și o nouă șansă la viață”, a spus medicul Florin Elec.

27 de transplanturi de la începutul anului

Până în acest moment, în anul 2025, la ICUTR s-au realizat 27 de transplanturi renale, dintre care 7 au fost la pacienți pediatrici – o dovadă clară a angajamentului nostru pentru toate categoriile de pacienți, indiferent de vârstă sau complexitate.
”Aceste reușite reiterează nevoia stringentă de dezvoltare a Institutului într-un sediu nou, modern și adaptat cerințelor actuale, care să permită extinderea activității, reducerea listelor de așteptare și salvarea a și mai multor vieți.
Mulțumim tuturor colegilor implicați, familiilor donatorilor și celor care susțin necondiționat misiunea ICUTR”, a mai spus dr. Elec.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate