Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV. Copiii REFUGIAȚI ai Ucrainei, PRIMIȚI cu brațele deschise în ȘCOLILE și grădinițele din Cluj

Publicat


refugiati2

Au fugit de război cu doar câteva lucruri în rucsac, unii chiar fără părinți, fără mama, doar cu mătuși și bunici. Unii prea mici ca să înțeleagă ce se întâmplă, alții destul de mari ca să simtă spaima. Spaima că nu îi vor mai vedea pe cei dragi poate pentru multă vreme sau că atunci când se vor întoarce nimic nu va mai semăna cu acasă.

Sunt copiii refugiați ai Ucrainei, care au lăsat în urmă nu doar familii, ci și prieteni buni, colegi și profesori. Copii care au ajuns și la Cluj și pe care oameni mari, cu suflet bun, încearcă să îi integreze într-o societate unde, de cele mai multe ori, limba pe care o vorbesc poate fi o barieră. Dar nu este.

Deja sunt zeci de copii din Urcaina care au ajuns și au rămas la Cluj cu familiile și care au început să meargă la grădi și la școală. Toți au mare nevoie de asta, să aibă un program, să simtă că lucrurile pot fi normale și viața chiar frumoasă. Iar poveștile lor sunt impresionante.

Copiii vorbesc o „limbă universală”

Grădinița „Prichiland” din Florești a primit deja 3 copii din Ucraina. Doi au 4 anișori, iar unul are 5 ani. E o grădiniță care nu are pe nimeni care să vorbească limba ucraineană sau rusă, dar acest lucru nu mai contează.

„Este o provocare mare. O familie este din Cernăuți și oamenii vorbesc puțin românește, cu o familie vorbim în engleză, iar cu alta cu ajutorul Google Translate. Este mare toleranță de ambele părți și să știți că ne descurcăm ok”, a povestit pentru Cluj24 Claudia Timoce, managerul grădiniței.

Ea spune cu convingere că acești copii veniți din Ucraina sunt „minunați”.

„Ei nu știu că au plecat din cauza războiului. Ei știu că sunt plecați în vizită, o parte la rude, iar alții știu că sunt într-o călătorie prin România.

Dar sunt mai mult decât fantastici. Copiii ăștia au venit și s-au adaptat din prima. Nu au plâns, nu s-au agitat – cum sunt copiii noștri care vin în prima zi la grădi și plâng și se agită. Sunt mai robuști, nu atât de plângăcioși, sunt mai rezistenți, parcă”, spune Claudia Timoce.

Și sunt primiți cu căldură și de cei mari, dar și de cei mici.

„O fetiță explică în ucraineană, iar fetița română îi explică în limba ei și după aceea se iau de mână și pleacă mai departe. E chiar amuzant. S-au acomodat foarte bine, ca și cum ar fi fost la noi de o viață întreagă.

Chiar ieri una dintre mame a venit la închiderea programului – au lăsat-o la 8.00 și au venit pe la 6 după-masa pentru că au avut de rezolvat unele lucruri – și la plecare fetița m-a îmbrățișat dintr-o dată. Nu i-a venit nici mamei să creadă. A început ea să plângă și a spus că parcă fetița ei mă cunoaște de-o viață.

Să știți că mănâncă bine, dorm bine, se joacă și sunt destul de disciplinați, nu sunt răsfățați. E foarte ok cu ei, surprinzător”, a mai spus Claudia Timoce.

Integrați în colectiv din prima clipă

La Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca învață acum și o elevă din Ucraina. Ea vine din Cernăuți și vorbește româna.

„Învață acum la clasa a XI-a, la Știintețe naturii. Acolo era în clasă terminală și inițial a cerut sa fie în clasa a XII-a, dar și-a dat seama că e prea mare diferența de programă ca să poată să participe la examenul de bacalaureat și atunci s-a înscris ca auditor la clasa a XI-a. A făcut acolo școala la liceul în limba română. S-a integrat foarte bine și îi place”, a declarat pentru Cluj24 Emil Lobonț, directorul colegiului.

Este poate un copil mai norocos pentru că are o mătușă din Ucraina, care s-a stabilit la Cluj-Napoca cu câțiva ani în urmă și a venit la cineva din familie.

„Copiii imediat au integrat-o în colectiv. Este mai ușor pentru că vorbește limba română, chiar dacă e o română veche. Am stat de mai multe ori de vorba cu ea și este ok, vine la cursuri cu plăcere”, spune Emil Lobonț.

Colegiul Emil Racoviță e gata să integreze și alți elevi. Au și translatori. Copii de ucraineni stabiliți la noi în țară, cetățeni români, care vorbesc ucraineana.

Și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” a primit primul elev din Ucraina. Este un băiețel de 15 ani, care acum merge la cursuri la clasa a VII-a. Și el este din Cernăuți și se descurcă în limba română.

„Îi place foarte mult la noi la școală. A venit cu mătușa lui, mama și tata au rămas acolo, au zis că vor să rămână acasă să apere țara. A plecat cu sora mamei, cu bunica și cu verișoara lui de 3 ani și i-au găzduit cei de la UBB la hotelul din parc, într-o cameră.

Toată lumea a sărit în ajutor, l-au întrebat ce nevoi au. A primit cărți, caiete și copiii l-au înconjurat cu drag, l-au întrebat cu ce îl pot ajuta. El se simte foarte confortabil că merge la cursuri și nu se gândește la alte necazuri”, spune Monica Bereș, directoarea Liceului „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca.

Și acest liceu va prelua și alți elevi din Ucraina dacă va fi nevoie. Monica Bereș spune că are o colaborare cu o doamnă care vorbește limba ucraineană și care este gata să ajute.

Școala clujeană unde au fost primiți cu brațele deschise 75 de copii din Ucraina

Un caz mai aparte este Transylvania College din Cluj-Napoca, o școală internațională. Asta pentru că aici, marți, erau deja integrați în colectivitate nu mai puțin de 75 de copii cu vârste între 3 și 16 ani, refugiați din Ucraina.

Având în vedere numărul mare de copii, cei de aici au trebuit să se organizeze și încă foarte repede.

„Pentru cei care nu vorbesc engleză am organizat grupe cu profesori voluntari, veniți și ei din Ucraina, cărora le-am propus să coordoneze activități, cu sprijinul profesorilor din școala noastră.

Aceștia au fost împărțiți în grupuri de școala primară, de gimnaziu și liceu și au activități de luni până vineri, de la 9.30 la 11.30”, a spus pentru Cluj24 Anca Rusu, director de înscrieri la Transylvania College.

Aceștia fac ore de limba engleză, limba română și cursuri de artă.

„Ne-am dorit să le oferim un program cât mai consecvent, ca să le dea lor un sentiment de siguranță. Asta au spus ei că au nevoie. Siguranță. Să știe că poate fi bine, că poate fi frumos.

Mulți copii erau foarte speriați, iar cei mai mari erau foarte dependenți de telefon, ca mijloc de detașare. Parinții au rămas alături de ei în primele zile, s-au cunoscut între ei, le-am oferit și lor spațiu”, a spus Anca Rusu.

12 – 13 elevi, care au bază în limba eglează au fost deja integrați la ore.

„Deocamdată, vrem să fie o încercare, să vedem dacă fac față, pentru că la noi programul e de la 9.00 la 3.30 – 3.45. Pentru cineva care nu vorbește limba, să stai să te uiți pe pereți nu e ok, deci ne uităm constant ce putem face”, a mai spus Anca Rusu.

Elevii colegiului i-au primit pe copiii din Ucraina cu căldură și sunt foarte dornici să ajute. Mai mult, fiecare copil venit din Ucraina are un însoțitor.

„Practic, elevul nostru e <<lipit>> de cel din Ucraina toată ziua, îl ghidează. Iar asta dă un sentiment de siguranță”, a mai spus Anca Rusu.

Elevii primesc aici și masa de prânz, toate costurile fiind acoperite de școală. Clasele sunt deja  pline, dar se va face, în continuare, tot ce se poate pentru copiii refugiați.

Un pic de speranță

Anca Rusu și-a amintit și de primul elev refugiat din Ucraina care a venit la Transylvania College. Era chiar în primele zile ale războiului.

„Copilul nu a vrut să meargă la ore. Era foarte speriat. Are 13 ani și nu voia să fie prezentat ca și refugiat. Atunci i-am zis că noi tot timpul avem vizitatori la școala și că îl prezint și pe el așa, un vizitator, și abia atunci a fost de acord.

Dar primele zile a fost foarte greu. Nu făcea contact vizual. Nici nu pot să-mi imaginez ce experiență a avut”, spune Anca Rusu.

Băiatul și-a sunat tatăl, care a rămas în Ucraina. A vorbit cu el prin video call, iar tatăl lui l-a convins să meargă la cursuri, l-a convins că este o oportunitate.

„După o săptamână, o săptămână și jumătate a început să zâmbească, să interacționeze. Este foarte important și pentru noi să vedem ce impact are ajutorul acesta și cum prind un pic de speranță”, a mai spus Anca Rusu.

Și alte grădinițe, școli și licee din Cluj-Napoca, dar și școala din comuna Vad, au primit la clase, ca auditori, elevi din Ucraina. Mai mult, Inspectoratul Școlar Cluj a cooptat peste 80 de elevi vorbitori de limbă rusă sau ucraineană de orgine din Republica Moldova, care învață în școlile din județul Cluj pentru a ajuta.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Fundația Doina Cornea, apel către clasa politică pro-europeană: „Participați la alegeri ca alianță cu un candidat unic!”

Publicat

În contextul deciziei istorice a Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, Leontin Horațiu Iuhas, președintele Fundației Doina Cornea, a adresat o scrisoare deschisă clasei politice pro-europene, solicitând liderilor politici să se unească în jurul unui candidat unic pro-european.

Într-un moment crucial pentru viitorul României, președintele Fundației „Doina Cornea”, Leontin Horațiu Iuhas, a adresat o scrisoare deschisă liderilor politici pro-europeni, solicitând unitate și solidaritate pentru menținerea direcției euro-atlantice a țării.

Scrisoarea vine în contextul unei decizii istorice a Curții Constituționale, care a anulat alegerile prezidențiale și a dispus reluarea acestora de la zero.

Un mesaj de mobilizare pentru liderii politici

Adresată Elenei Lasconi (USR) și lui Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR), scrisoarea este un apel la responsabilitate și cooperare. Autorul subliniază mobilizarea fără precedent a societății românești împotriva amenințărilor externe și interne care ar putea devierea României de la parcursul său democratic și pro-european.

„Societatea românescă, ţinând cont de pericolul imens ca România să devieze de la drumul său euro-atlantic, s-a mobilizat într-un mod cum nu a mai făcut-o niciodată şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, a reuşit să blocheze forţele politice care doreau să ne împingă înapoi în negura din care am reuşit să ieşim în Decembrie 1989 doar prin sacrificiul a peste o mie de Eroi.

În acest sens s-au unit actori, oameni de afaceri, oameni politici, militari şi, bineînţeles, o mare majoritate a cetăţenilor ţării.

Curtea Constituţională a României a luat ieri o decizie istorică contracarând cea mai mare manipulare făcută, cu ajutorul Rusiei, acum, la 35 de ani de la o altă mare ingerinţă în activitatea statului român.

Chiar dacă statul român a fost atacat de Rusia, de la cel mai înalt nivel – preşedintele dement Putin şi până la ultimul blogger aflat sub comanda KGB-ului (cu numele schimbat în FSB), mobilizarea fără precedent a societăţii româneşti v-a dat, în mâinile dumneavoastră, doamnă Elena Lasconi, domnilor Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan şi Kelemen Hunor soarta României”, se arată în scrisoare.

Un candidat unic, pro-european

Scrisoarea face apel la liderii politici să depășească interesele partinice și orgoliile personale, cerându-le să stabilească un set minim de principii comune și să se unească în jurul unui candidat unic pro-european pentru alegerile prezidențiale reluate. Autorul subliniază că această alianță este „singura șansă a României” pentru a-și păstra integritatea politică și parcursul democratic.

„Vă rog să nu o luaţi ca o dragoste nemărginită din partea noastră! Cu toţii am trecut peste mai micile sau mai marile ostilităţi pe care le simţeam pentru unele partide şi ne-am unit într-un efort comun pentru salvarea ţării.

Vă asigurăm, de asemenea, că suntem vii! Să nu consideraţi că vă dăm un cec în alb! Nicdecum!

Aşa cum noi, indiferent că suntem angajaţi, antreprenori sau pensionari, chiar studenţi sau tineri elevi, cu viziuni politice şi economice diferite, unii de dreapta, alţii de stânga am reuşit să ne unim pentru un ideal comun – apartenenţa României la Uniunea Europeană şi NATO vă cerem vouă, clasa politică căreia i-am dat încrederea noastră să luaţi exemplul nostru şi să vă uniţi!

Să vă uniţi şi să rămâneţi uniţi! Bineînţeles, nu vă cerem să vă schimbaţi şi unificaţi doctrinele politice. Bineînţeles nu dorim un partid unic. Dorim să stabiliţi un set minimal de principii cu care sunteţi cu toţii de acord. Şi un set de măsuri cu ajutorul cărora să implemetaţi aceste principii în legislaţia ţării”, se mai arată în scrisoare.

Apel la responsabilitate, într-un context tensionat

Scrisoarea vine pe fondul unor acuzații grave de ingerință din partea Rusiei în procesul electoral din România, descrise drept „cea mai mare manipulare făcută, cu ajutorul Rusiei, acum, la 35 de ani de la o altă mare ingerință în activitatea statului român”.

„Ştim că e greu dar vă cerem să vă sacrificaţi pentru ţară şi să nu sacrificaţi ţara pentru voi!

Acum, după decizia Curţii Constituţionale de anulare şi reluare de la zero a alegerilor prezidenţiale, vă cerem să uitaţi de toate interesele şi orgoliile personale sau partinice şi să vă reuniţi cu toţii de urgenţă pentru a lua împreună cea mai bună decizie pentru ţară. Noi avem răbdare. Aşteptăm doar să iasă fumul alb!

Aşa cum, până acum câteva zile toate partidele voastre erau unite în jurul unui candidat comun este normal ca şi în această nouă situaţie să rămână la fel de unite. Acum nu mai aveţi nevoie nici de locomotive şi nici de vagoane electorale! Acum aveţi şi dumneavoastră şi noi nevoie de un preşedinte pro-european! Atât.

Găsiţi candidatul cu cele mai mari şanse, înţelegeţi-vă pentru ocuparea celorlalte poziţii de înalţi demnitari ai statului roman astfel încât să existe un echilibru politic iar apoi PARTICIPAŢI LA ALEGERI CA ALIANŢĂ CU UN CANDIDAT UNIC! ESTE SINGURA ŞANSĂ A ROMÂNIEI!”, conchide autorul scrisorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Femeie de 90 de ani din Cluj-Napoca, dată dispărută. A plecat de acasă și nu a mai revenit

Publicat

O femeie în vârstă de 90 de ani a fost dată dispărută sâmbătă, după ce a pelct de acasă și nu s-a mai întors. Polițiștii apelează la ajutorul publicului pentru găsirea ei.

La data de 7 decembrie, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că, în jurul orei 13.00, BURSASIU ELENA, de 90 de ani, a plecat de la domiciliu, iar până în prezent nu a mai revenit.

Femeie de 90 de ani din Cluj-Napoca, dată dispărută

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,45, păr cărunt, tunsă scurt.

În momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu pantaloni gri închis, polar verde, bluză albastră groasă, pantofi maro.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

SCMU Craiova învinge U-BT Cluj-Napoca, scor 73-65, într-un duel strâns din Liga Națională de Baschet Masculin

Publicat

Sâmbătă seară, SCMU Craiova a reușit o victorie importantă pe teren propriu împotriva U-BT Cluj, cu scorul de 73-65, într-o partidă disputată în cadrul Ligii Naționale de Baschet Masculin. Partida a fost intensă, iar ambele echipe au avut momente de strălucire.

Meciul a debutat cu un avantaj al gazdelor, SCMU Craiova încheind primul sfert cu 19-13. Clujenii au revenit în al doilea sfert, adjudecându-și parțialul cu 17-15.

Totuși, al treilea sfert a fost din nou dominat de olteni, care au reușit un 22-16 decisiv. În ultimul sfert, U-BT a încercat o revenire, câștigând cu 19-17, dar diferența acumulată a fost suficientă pentru ca SCMU să-și asigure victoria.

Cei mai buni marcatori

Pentru SCMU Craiova, cei mai buni marcatori au fost D. Juwon Brooks, W. Junior Cabral Bueriberi și D. Vida, care au fost motorul echipei. De cealaltă parte, U-BT Cluj a contat pe performanțele lui K. Guzman, M. Mejeris și Z. Scott Hankins.

În urma acestui rezultat, SCMU Craiova urcă pe locul 4 în clasamentul Ligii Naționale, cu un bilanț de 6 victorii și 5 înfrângeri. U-BT Cluj, în schimb, coboară pe locul 11, având 6 victorii și 3 înfrângeri.

Probleme în lotul U-BT Cluj-Napoca

Antrenorul Mihai Silvășan s-a confruntat cu probleme de lot, Adam Mokoka și Zavier Simpson lipsind din cauza unor probleme medicale. Deși clujenii au încercat să compenseze, absențele s-au resimțit în evoluția echipei.

Această înfrângere vine după un program încărcat pentru U-BT, care a jucat recent și în competițiile europene, suferind o altă înfrângere împotriva celor de la Cedevita Olimpija Ljubljana. Pentru SCMU Craiova, victoria confirmă progresul echipei sub comanda antrenorului Tudor Costescu.

Următorul meci al clujenilor va fi în EuroCup, miercuri, 11 decembrie, împotriva celor de la Cosea JL Bourg-en-Bresse, pe BTArena.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mitropolitul Andrei a binecuvântat sediul Serviciului de Ambulanță Cluj. Crucea Transilvană, acordată managerului SAJ Horia Simu

Publicat

Joi, 5 decembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a vizitat Serviciul de Ambulanță (SAJ) al județului Cluj. Cu această ocazie, a fost oficiată o slujbă de binecuvântare a sediului și a personalului instituției, în contextul anului omagial dedicat îngrijirii bolnavilor.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a efectuat joi, 5 decembrie, o vizită pastorală la sediul Serviciului de Ambulanță al județului Cluj.

Slujbă de Sfeștanie la Serviciul de Ambulanță Cluj

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor restrâns de clerici, a oficiat slujba Sfeștaniei, a binecuvântat sediul Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, precum și angajații și voluntarii instituției, prezenți la eveniment.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre faptele milei creștine. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe toți cei care își ajută aproapele aflat în nevoie și pun în practică una dintre faptele milei trupești: a-i ajuta pe cei bolnavi.

Pentru sediul instituției, Mitropolitul Clujului a oferit în dar o icoană cu Sfântul Ierarh Luca al Crimeei.

„Crucea Transilvană”, acordată managerului SAJ Horia Simu

În semn de prețuire și recunoștință pentru întreaga activitate desfășurată în slujba aproapelui, Părintele Mitropolit Andrei a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, dr. Simu Horia Gheorghe, manager general al Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj.

Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” a fost acordat dr. Irimia Doru Daniel – director medical, dr. ec. Bințințan-Socaciu Anca – director economic și ing. Fabian Victor – director tehnic. „Gramata Mitropolitană, însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului” a fost conferită as. Covrig Luminița Carmen – asistent-șef și ec. Costin Livia – șef birou „Runos”.

De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit: as. Uță Cătălin – Asistent Medical Licențiat Principal – Responsabil Tura 1, as. Ghilea Rareș Sabin – Asistent Medical Principal – Responsabil Tura 2, as. Gall Zoll Adam – Asistent Medical Licențiat Principal – Responsabil Tura 3, și as. Crișan Radu Adrian – Asistent Medical Licențiat Principal – Responsabil Tura 4.

2024 – „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”

Slujba a fost oficiată în prezența consiliului director, în frunte cu dr. Simu Horia Gheorghe, managerul general al Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, a personalului administrativ și auxiliar, a mai multor cadre medicale și voluntari din cadrul SAJ Cluj.

Alături de ierarh au slujit consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, și preotul asistent medical Horea Niculae Baciu, voluntar în cadrul Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, care este secretar al Protopopiatului Ortodox Gherla și vicepreședinte al Asociației „Filantropia Ortodoxă” – filiala Gherla.

La finalul evenimentului, toți cei prezenți au fost binecuvântați de ierarh și au primit cărți de rugăciune.

Vizita pastorală se înscrie și în contextul proclamării anului 2024 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, precum și cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaționale a Voluntarului, marcată anual pe 5 decembrie.

Peste 500 de angajați și voluntari la SAJ Cluj

În cadrul Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj își desfășoară activitatea peste 550 de persoane, dintre care peste 350 de angajați și aproximativ 200 de voluntari.

Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj are o colaborare strânsă cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. De menționat este prezența personalului medical specializat al Ambulanței Județului Cluj la hramul Mănăstirii Nicula, unde, în fiecare an, cu mai multe echipaje medicale, asigură asistența medicală a pelerinilor. De asemenea, sunt o prezență constantă la evenimentele religioase și la acțiunile de promovare a sănătății organizate în cadrul Eparhiei Clujului.

Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj (SAJ Cluj) s-a înființat la data de 1 iulie 1995 și este format din 6 stații și substații de ambulanță amplasate în Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Dej, Gherla, Huedin și Turda și are angajați 23 medici, 131 asistenți medicali, 164 ambulanțieri, 31 operatori statisticieni și 19 personal auxiliar.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax