ACTUALITATE
EXCLUSIV. Copiii REFUGIAȚI ai Ucrainei, PRIMIȚI cu brațele deschise în ȘCOLILE și grădinițele din Cluj
Au fugit de război cu doar câteva lucruri în rucsac, unii chiar fără părinți, fără mama, doar cu mătuși și bunici. Unii prea mici ca să înțeleagă ce se întâmplă, alții destul de mari ca să simtă spaima. Spaima că nu îi vor mai vedea pe cei dragi poate pentru multă vreme sau că atunci când se vor întoarce nimic nu va mai semăna cu acasă.
Sunt copiii refugiați ai Ucrainei, care au lăsat în urmă nu doar familii, ci și prieteni buni, colegi și profesori. Copii care au ajuns și la Cluj și pe care oameni mari, cu suflet bun, încearcă să îi integreze într-o societate unde, de cele mai multe ori, limba pe care o vorbesc poate fi o barieră. Dar nu este.
Deja sunt zeci de copii din Urcaina care au ajuns și au rămas la Cluj cu familiile și care au început să meargă la grădi și la școală. Toți au mare nevoie de asta, să aibă un program, să simtă că lucrurile pot fi normale și viața chiar frumoasă. Iar poveștile lor sunt impresionante.
Copiii vorbesc o „limbă universală”
Grădinița „Prichiland” din Florești a primit deja 3 copii din Ucraina. Doi au 4 anișori, iar unul are 5 ani. E o grădiniță care nu are pe nimeni care să vorbească limba ucraineană sau rusă, dar acest lucru nu mai contează.
„Este o provocare mare. O familie este din Cernăuți și oamenii vorbesc puțin românește, cu o familie vorbim în engleză, iar cu alta cu ajutorul Google Translate. Este mare toleranță de ambele părți și să știți că ne descurcăm ok”, a povestit pentru Cluj24 Claudia Timoce, managerul grădiniței.
Ea spune cu convingere că acești copii veniți din Ucraina sunt „minunați”.
„Ei nu știu că au plecat din cauza războiului. Ei știu că sunt plecați în vizită, o parte la rude, iar alții știu că sunt într-o călătorie prin România.
Dar sunt mai mult decât fantastici. Copiii ăștia au venit și s-au adaptat din prima. Nu au plâns, nu s-au agitat – cum sunt copiii noștri care vin în prima zi la grădi și plâng și se agită. Sunt mai robuști, nu atât de plângăcioși, sunt mai rezistenți, parcă”, spune Claudia Timoce.
Și sunt primiți cu căldură și de cei mari, dar și de cei mici.
„O fetiță explică în ucraineană, iar fetița română îi explică în limba ei și după aceea se iau de mână și pleacă mai departe. E chiar amuzant. S-au acomodat foarte bine, ca și cum ar fi fost la noi de o viață întreagă.
Chiar ieri una dintre mame a venit la închiderea programului – au lăsat-o la 8.00 și au venit pe la 6 după-masa pentru că au avut de rezolvat unele lucruri – și la plecare fetița m-a îmbrățișat dintr-o dată. Nu i-a venit nici mamei să creadă. A început ea să plângă și a spus că parcă fetița ei mă cunoaște de-o viață.
Să știți că mănâncă bine, dorm bine, se joacă și sunt destul de disciplinați, nu sunt răsfățați. E foarte ok cu ei, surprinzător”, a mai spus Claudia Timoce.
Integrați în colectiv din prima clipă
La Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca învață acum și o elevă din Ucraina. Ea vine din Cernăuți și vorbește româna.
„Învață acum la clasa a XI-a, la Știintețe naturii. Acolo era în clasă terminală și inițial a cerut sa fie în clasa a XII-a, dar și-a dat seama că e prea mare diferența de programă ca să poată să participe la examenul de bacalaureat și atunci s-a înscris ca auditor la clasa a XI-a. A făcut acolo școala la liceul în limba română. S-a integrat foarte bine și îi place”, a declarat pentru Cluj24 Emil Lobonț, directorul colegiului.
Este poate un copil mai norocos pentru că are o mătușă din Ucraina, care s-a stabilit la Cluj-Napoca cu câțiva ani în urmă și a venit la cineva din familie.
„Copiii imediat au integrat-o în colectiv. Este mai ușor pentru că vorbește limba română, chiar dacă e o română veche. Am stat de mai multe ori de vorba cu ea și este ok, vine la cursuri cu plăcere”, spune Emil Lobonț.
Colegiul Emil Racoviță e gata să integreze și alți elevi. Au și translatori. Copii de ucraineni stabiliți la noi în țară, cetățeni români, care vorbesc ucraineana.
Și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” a primit primul elev din Ucraina. Este un băiețel de 15 ani, care acum merge la cursuri la clasa a VII-a. Și el este din Cernăuți și se descurcă în limba română.
„Îi place foarte mult la noi la școală. A venit cu mătușa lui, mama și tata au rămas acolo, au zis că vor să rămână acasă să apere țara. A plecat cu sora mamei, cu bunica și cu verișoara lui de 3 ani și i-au găzduit cei de la UBB la hotelul din parc, într-o cameră.
Toată lumea a sărit în ajutor, l-au întrebat ce nevoi au. A primit cărți, caiete și copiii l-au înconjurat cu drag, l-au întrebat cu ce îl pot ajuta. El se simte foarte confortabil că merge la cursuri și nu se gândește la alte necazuri”, spune Monica Bereș, directoarea Liceului „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca.
Și acest liceu va prelua și alți elevi din Ucraina dacă va fi nevoie. Monica Bereș spune că are o colaborare cu o doamnă care vorbește limba ucraineană și care este gata să ajute.
Școala clujeană unde au fost primiți cu brațele deschise 75 de copii din Ucraina
Un caz mai aparte este Transylvania College din Cluj-Napoca, o școală internațională. Asta pentru că aici, marți, erau deja integrați în colectivitate nu mai puțin de 75 de copii cu vârste între 3 și 16 ani, refugiați din Ucraina.
Având în vedere numărul mare de copii, cei de aici au trebuit să se organizeze și încă foarte repede.
„Pentru cei care nu vorbesc engleză am organizat grupe cu profesori voluntari, veniți și ei din Ucraina, cărora le-am propus să coordoneze activități, cu sprijinul profesorilor din școala noastră.
Aceștia au fost împărțiți în grupuri de școala primară, de gimnaziu și liceu și au activități de luni până vineri, de la 9.30 la 11.30”, a spus pentru Cluj24 Anca Rusu, director de înscrieri la Transylvania College.
Aceștia fac ore de limba engleză, limba română și cursuri de artă.
„Ne-am dorit să le oferim un program cât mai consecvent, ca să le dea lor un sentiment de siguranță. Asta au spus ei că au nevoie. Siguranță. Să știe că poate fi bine, că poate fi frumos.
Mulți copii erau foarte speriați, iar cei mai mari erau foarte dependenți de telefon, ca mijloc de detașare. Parinții au rămas alături de ei în primele zile, s-au cunoscut între ei, le-am oferit și lor spațiu”, a spus Anca Rusu.
12 – 13 elevi, care au bază în limba eglează au fost deja integrați la ore.
„Deocamdată, vrem să fie o încercare, să vedem dacă fac față, pentru că la noi programul e de la 9.00 la 3.30 – 3.45. Pentru cineva care nu vorbește limba, să stai să te uiți pe pereți nu e ok, deci ne uităm constant ce putem face”, a mai spus Anca Rusu.
Elevii colegiului i-au primit pe copiii din Ucraina cu căldură și sunt foarte dornici să ajute. Mai mult, fiecare copil venit din Ucraina are un însoțitor.
„Practic, elevul nostru e <<lipit>> de cel din Ucraina toată ziua, îl ghidează. Iar asta dă un sentiment de siguranță”, a mai spus Anca Rusu.
Elevii primesc aici și masa de prânz, toate costurile fiind acoperite de școală. Clasele sunt deja pline, dar se va face, în continuare, tot ce se poate pentru copiii refugiați.
Un pic de speranță
Anca Rusu și-a amintit și de primul elev refugiat din Ucraina care a venit la Transylvania College. Era chiar în primele zile ale războiului.
„Copilul nu a vrut să meargă la ore. Era foarte speriat. Are 13 ani și nu voia să fie prezentat ca și refugiat. Atunci i-am zis că noi tot timpul avem vizitatori la școala și că îl prezint și pe el așa, un vizitator, și abia atunci a fost de acord.
Dar primele zile a fost foarte greu. Nu făcea contact vizual. Nici nu pot să-mi imaginez ce experiență a avut”, spune Anca Rusu.
Băiatul și-a sunat tatăl, care a rămas în Ucraina. A vorbit cu el prin video call, iar tatăl lui l-a convins să meargă la cursuri, l-a convins că este o oportunitate.
„După o săptamână, o săptămână și jumătate a început să zâmbească, să interacționeze. Este foarte important și pentru noi să vedem ce impact are ajutorul acesta și cum prind un pic de speranță”, a mai spus Anca Rusu.
Și alte grădinițe, școli și licee din Cluj-Napoca, dar și școala din comuna Vad, au primit la clase, ca auditori, elevi din Ucraina. Mai mult, Inspectoratul Școlar Cluj a cooptat peste 80 de elevi vorbitori de limbă rusă sau ucraineană de orgine din Republica Moldova, care învață în școlile din județul Cluj pentru a ajuta.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
FOTO. Premieră la concursul „Aptitudini clinice” al UMFIH Cluj. Au participat și studenți francezi la Farmacie
Facultatea de Farmacie a organizat, cu ocazia Zilelor UMF, concursul „Aptitudini clinice”, un eveniment cu tradiție organizat de disciplina Farmacie clinică și Organizația Studenților Farmaciști.
Ediția din acest an a concursului de la UMFIH – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj, a reunit șase echipe de studenți din anul V, dornici să-și pună în valoare abilitățile clinice dobândite în timpul facultății.
Premieră la concursul „Aptitudini clinice” al UMFIH Cluj. Au participat și studenți francezi la Farmacie
Toți cei 18 studenți participanți au făcut față cu brio provocării, care a constat în analiza unui caz clinic complex, al unui pacient cu polimedicație.
Au dat dovadă de implicare, gândire critică și abilități de lucru în echipă, fiind atenți la formularea argumentelor care au stat la baza soluțiilor propuse pentru optimizarea terapiei pacientului.
În premieră, au participat la concurs și studenți ai programului de studiu în limba franceză.
După încheierea concursului și anunțarea câștigătorilor, discuțiile au continuat în cadrul unui workshop, studenții fiind interesați să afle care sunt soluțiile cele mai potrivite pentru rezolvarea problemelor asociate terapiei medicamentoase.
EVENIMENT
Trafic aerian peste anul trecut, în 2024, pe Aeroportul Cluj. Record de pasageri preconizat în 2025 și noi destinații anunțate
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj își menține traiectoria ascendentă, pregătindu-se pentru un an 2025 plin de realizări și noi destinații. Aeroportul își propune să atingă anul viitor un trafic record de 3,4 milioane de pasageri și să extindă rețeaua de destinații.
Traficul de pasageri de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a continuat să crească în 2024, în ciuda provocărilor din industria aviatică. Directorul David Ciceo a anunțat că traficul de pasageri va depăși nivelul de anul trecut, atingând aproximativ 3,24 milioane de pasageri.
„În ce privește traficul de pasageri, vom depăși nivelul de anul trecut. Este o realizare, pentru că, după cum știți, au fost probleme cu motoarele Pratt & Whitney de la Wizz Air, au fost nevoiți să anuleze foarte multe destinații și frecvențe. Au existat întârzieri la livrările de aeronave la Boeing și anul acesta nu au fost suficiente aeronave pe piață”, a declaat David Ciceo.
Trafic record de pasageri, estimat pentru anul 2025
Totodată, David Ciceo a dezvăluit planurile pentru anul viitor, precum introducerea unor noi rute și realizarea unui trafic record de 3,4 milioane de pasageri.
Printre noutăți se numără ruta Cluj-București operată de AnimaWings și lansarea zborurilor Cluj-Riga de către airBaltic pe 2 mai, deschizând astfel oportunități de conexiuni spre țările baltice și Scandinavia.
„Anul viitor estimăm aproximativ 3,4 milioane de pasageri. Avem 45 de destinații în 20 de țări. Ca noutăți, AnimaWings începe zborurile Cluj-București și airBaltic lansează în 2 mai zbourile Cluj-Riga. AirBaltic oferă foarte multe conexiuni din Riga, în țările baltice, în țările scandinave. Suntem în discuții și cu alte companii aeriene”, a mai arătat directorul aeroportului.
Noi destinații, operate de Wizz Air
În plus, Wizz Air a extins recent rețeaua de destinații cu zboruri spre Lisabona și Stuttgart, iar ruta spre Zurich continuă să performeze excelent.
„Wizz Air a început deja zborurile spre Lisabona și Stuttgart, Zurich merge foarte bine și în continuare, sperăm la începutul anului viitor să vă prezentăm mai multe noutăți”, a adăugat Ciceo.
CLUJ24 TV
VIDEO. Valentin Naumescu: PNL, USR și UDMR pot susține ceea ce propunem noi de două săptămâni, o candidatură a lui Nicușor Dan
Tocmai când înregistram acest podcast cu profesorul și diplomatul Valentin Naumescu a venit știrea retragerii PSD de la negocierile pentru noul guvern. Acum două săptămâni, pe 6 decembrie, la Cluj-Napoca, în timp ce Nicușor Dan lua premiul anual al think-thank-ului ICDE condus de către invitatul de azi, Curtea Constituțională anula alegerile prezidențiale! Mai jos aveți câteva dintre opiniile invitatului de azi, de la podcastul „Contraste”, legate de evenimentele politice extrem de dinamice și surprinzătoare ale acestui sfârșit de an. (Florin Danciu)
„Domnul Nicușor Dan este foarte precaut, vorbește puțin, gândește mult, bine, procesează informația. Atunci am convenit cu domnia sa să tatonăm terenul, să vedem care este opinia societății. După care am convenit și am ieșit cu o primă postare.”
„Trebuie să fim foarte clari. Noi am făcut o propunere. Decizia de a-și anunța candidatura îi aparține în exclusivitate. Este un om responsabil. O văd ca pe un anunț excepțional de bun pentru democrația românească și pentru societatea românească și foarte bine venit.
Într-un moment în care era nevoie de o împrospătare ofertei pe scena politică, era nevoie ca cineva să spargă gheața, pentru că să nu uităm, România era pe buza prăpastiei. Am fost cu un picior în groapă. Dacă mai dura două zile, știm ce s-ar fi putut întâmpla pe 8 decembrie. Și nu aveam soluții politice.”
Gravitatea momentului
„Nicușor Dan, Daniel Funeriu și Daniel David sunt nume excepționale, de o calitate excepțională, profesională, științifică, nume foarte respectate și e bine, iată, că apare un interes din partea societății, din partea unor oameni care nu erau implicați în alegeri prezidențiale, în procese electorale naționale până acum.
Tocmai înseamnă că acești oameni încep să simtă gravitatea momentului, dramatismul acestei situații, faptul că democrația noastră este pe buza prăpastiei și vor să ajute, să se implice într-un fel sau altul. Și până la urmă, cei care trebuie să ia decizii, partidele, să susțină candidați, pot să o facă.”
Direcțiile prioritare ale lui Nicușor Dan
„Timpul este foarte scurt. Aici nu vorbim de o candidatură în 2029-2030. Vorbim de o candidatură care va trebui să performeze cândva în trei luni, patru luni, de acum înainte, în primăvară.
E greu să construiești un profil politic, chiar și a unui savant, să spunem, un profil politic în trei luni, nu mai vorbesc de notorietate națională, dar profil politic atractiv, care să aducă voturi în doar câteva luni. Domnul Nicușor Dan a trecut cu succes de două ori prin alegeri, și în orice fel de alegeri, alegeri foarte grele, în care marile partide au avut candidați și i-a învins singur…”
„S-ar putea să vă surprindă răspunsul meu: domnul Nicușor Dan nu depinde neapărat de susținerea acestor partide. Poate intra în turul 2 și fără susținerea PSD, de exemplu. Tocmai faptul că este un candidat independent… A venit ca cetățean cunoscut, politic, dar independent și-a anunțat intenția de a candida.
A și menționat câteva direcții prioritare, câteva probleme ale societății românești. Și din acest moment, și figura lui, credibilitatea lui, viziunea lui încep să ruleze, să aibă efecte în societate. Sunt din ce în ce mai mulți oameni care au fost câștigați de partea acestei candidaturi și înțeleg beneficii.”
Partidele, acaparate de grupuri
„Majoritatea democrațiilor occidentale prin această portiță numită principiul liberei exprimări au fost atacate cu mesaje otrăvite pe rețele sociale. Dar există și cauze interne pentru explicarea ascensiunii forțelor extremiste la nivel european. Știm foarte clar că partidele să le spunem tradiționale, mainstream, mă rog, e termenul consacrat în științe politice, nu mai au soluții politice.”
„Partidele s-au închis, au fost acaparate de grupuri care își perpetuează candidaturile și mandatele. Oamenii care aveau ceva de spus în politică au fost îndepărtați, au fost marginalizați, de teamă ca nu cumva să ocupe poziții eligibile.
S-a ajuns la această situație în care ei, de fapt, nu mai au trecere la public, nu au credibilitate, nici nu vor să lase pozițiile din partid și iată partide mari, primele două partide, PSD și PNL, s-au trezit cu candidaturi pe care nu le-au votat nici măcar suporterii partidului respectiv.”
Surprinși de extremism
„Noi am fi foarte bucuroși ca PNL-ul, de exemplu, și am văzut un mesaj care poate fi considerat ca încurajator din partea domnului Ilie Bolojan, care a spus că nu exclude posibilitatea ca PNL să-l susțină pe domnul Nicușor Dan. E un mesaj foarte bun.”
„Este acest vot antisistem, vot contestatar. Eu aș numi o mișcare de revizionism care se produce și în sistemul relațiilor internaționale, dar și în interiorul democrațiilor liberale. Cât de mare este acest val, amplitudinea acestui val, rămâne de văzut.”
„Pe noi ne-a surprins extremismul. Ne-a lovit fără să fim pregătiți. Deși era clar că va veni și în România. Ne va atinge și pe noi. Pentru că nu era greu să ne dăm seama dacă în Franța cel mai votat partid este, de fapt, Partidul Adunarea Națională. Este cel mai votat partid al Franței.
Dacă în Olanda și Austria au câștigat extremiștii alegerile, deci locul întâi în alegeri, partidele de extremă-dreapta, cu aproximativ 30%! Dacă scoruri mari se obțin în Germania. Am văzut alegerile de land, alegerile regionale în landurile estice, cu scoruri foarte mari…”
PSD, candidat propriu
„În acest moment, mie mi se pare clar că PSD-ul se îndreaptă spre o candidatură proprie la alegerile prezidențiale. Nu știm cine va fi. Dacă va fi domnul Ciolacu, se vorbea deja de ieri, sau un alt candidat. După campania pe care și-o face pe TikTok, pare că domnul Ciolacu vrea să candideze la prezidențiale.”
„Și asta deschide o portiță foarte interesantă, o fereastră de oportunitate, pentru ca PNL, USR și UDMR să susțină, de ce nu, ceea ce propunem noi de două săptămâni, o candidatură a domnului Nicușor Dan, care poate să coaguleze politica. Este singurul care, în acest moment, fiind independent, poate coagula această opțiune politică de centru-dreapta, fiind apropiat și de PNL și de USR. Și am văzut că a avut referințe foarte bune și din partea domnului Kelemen Hunor, care a privit pozitiv anunțul candidaturii.”
EVENIMENT
Un fost mijlocaș de la CFR Cluj, aproape de revenirea la clubul din Gruia. Arabii nu și-au plătit DATORIILE
Transferat în vară la Al Orubah, în Arabia Saudită, Karlo Muhar, mijlocașul defensiv de 28 de ani, fost la CFR Cluj, este așteptat să revină la club. Arabii n-ar fi plătit suma de 1,5 milioane de euro cu care s-au înțeles cu oficialii din Gruia și nici croatul n-ar fi primit vreun ban până acum.
Muhar a bifat 14 apariții pentru Al Orubah în toate competițiile, scrie GSP.
Croatul a marcat 18 goluri și a oferit 5 pase decisive în 97 de meciuri oficiale pentru CFR Cluj.
Un fost mijlocaș de la CFR Cluj, aproape de revenirea la clubul din Gruia. Arabii nu și-au plătit DATORIILE
De-a lungul carierei, Karlo Muhar a evoluat pentru Dinamo Zagreb, Zapresic, Lech, Kayserispor, CSKA Sofia, CFR Cluj și Al Orubah.