Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV Comunicațiile României prin fibră optică sunt securizate prin tehnologii CUANTICE. Strategia, elaborată de UBB

Publicat


radu ionicioiu 2

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, împreună cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia României pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice QTSTRAT. Directorul de proiect Radu Ionicioiu a explicat pentru Cluj24 care sunt avantajele comunicațiilor cuantice față de cele clasice și ce presupune această strategie.

Rep: Cum a câștigat UBB dreptul de a elabora strategia României în noile tehnologii cuantice?

R.I: A existat un concurs lansat de Ministerul Cercetării, iar inițial au fost trei consorții. Consorțiul format din UBB și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor a câștigat proiectul.

Rep: Ce sunt aceste comunicații cuantice și prin ce se deosebesc de comunicațiile clasice?

R.I: La nivel internațional suntem într-o nouă fază, care se numește ”cea de-a doua revoluție cuantică”. Istoric, au existat mai multe revoluții tehnologice, de exemplu tehnologiile bazate pe electricitate și magnetism, pe care le folosim zilnic. Nu ar exista aviație civilă sau explorare planetară fără radare și sateliți de comunicație. La fel, internetul, radioul, televiziunea – toate folosesc tehnologii electromagnetice.

În prezent asistăm la cea de-a doua revoluție cuantică, în care cercetătorii studiază și aduc pe piață noile tehnologii cuantice. Acestea sunt un domeniu larg, este vorba de comunicații cuantice, despre computere cuantice, care sunt mai rapide și funcționează diferit de computerele clasice, senzori cuantici, care sunt mult mai sensibili, imagistică cuantică, simulatoare cuantice. Există o întreagă panoplie de tehnologii cuantice care încet-încet vor ajunge pe piață.

Cel mai dezvoltat este domeniul comunicațiilor cuantice, care își propune să securizeze comunicațiile într-un fel pe care nu îl pot face comunicațiile clasice. Noi folosim zilnic criptografia, de exemplu când facem o tranzacție bancară cu cardul (la magazin sau online). Comunicațiile securizate se folosesc peste tot în internet (Whatsapp, Twitter etc).

Criptografia clasică, vulnerabilă în fața unui computer cuantic

Criptografia clasică este insă vulnerabilă la un atac al unui computer cuantic, care va putea sparge ușor codurile folosite in prezent. Astfel, securitatea comunicațiilor guvernamentale, a infrastructurii critice, datele medicale, tranzactiile financiare, sunt vulnerabile la un atac al unui computer cuantic.

Cine va avea un computer cuantic va putea decripta comunicațiile clasice. Nu e vorba doar de carduri de credit, ci și de comunicații care trebuie să rămână secrete pe o perioadă de 20-30 de ani, cum ar fi cele diplomatice, militare, dosare medicale sau de cercetare, invenții etc.

Comunicațiile clasice se bazează pe transmisia de biți, 0 sau 1. Spre deosebire de acestea, calculatoarele cuantice și comunicațiile cuantice folosesc qubiți, adică biți cuantici (qubits), o resursă care nu există la nivel clasic.

O resursă nouă

Pentru a face o analogie, nu putem explica undele electromagnetice sau comunicațiile fără fir prin mecanica clasică. Leonardo da Vinci, un geniu al mecanicii, nu avea conceptul de undă electromagnetica, nu putea să înțeleagă cum, dacă apăsăm un buton aici, putem sa aprindem un bec la distanță, fără să existe o legătura mecanică între ele.

Intuiția pe care o avem din mecanica clasică nu poate explica electricitatea sau magnetismul, care reprezinta o clasă nouă de fenomene. În același timp, electricitatea este și o resursă, o folosim la a face ceva util, precum iluminatul, un computer sau un radar. În mod similar sunt și resursele cuantice care ne ajută să facem lucruri pe care nu le putem face la nivel clasic. De exemplu, în cazul unui calculator cuantic, există algoritmi care sunt mai rapizi decât cei clasici.

Securizarea comunicațiilor prin fibră optică

Algoritmii de criptare folosiți în prezent se bazează pe faptul ca un computer clasic nu poate factoriza eficient. În schimb, un computer cuantic va face eficient acest lucru, deci va compromite securitatea interetului. Comunicațiile cuantice vor securiza informațiile trimise prin fibră optică (sau spațiu liber) între două puncte A și B. Este important de menționat că nici măcar un calculator cuantic nu va putea sparge criptografia cuantică (dacă este implementată corect).

Putem copia un semnal clasic, însă un semnal cuantic nu se poate copia perfect, deoarece operează la nivelul unui singur foton. Astfel, în  comunicațiile cuantice nu folosim pulsuri de lumină cu milioane de fotoni, ci pulsuri atenuate care ideal conțin un singur foton. Deoarece starea unui singur foton nu se poate copia perfect, orice perturbare introdusă de un atacator se poate detecta.

Sistemul de distribuție cuantică a cheii (QKD, quantum key distribution) asigură protecția transportului de date între A la B, iar beneficiarii vor fi universități, instituții guvernamentale, militare, diplomatice, spitale, bănci, operatori de telecomunicatii etc.

În momentul de față se construiește viitorul internet cuantic, iar securizarea comunicațiilor este prima aplicație, cea mai simplă. Vor exista și alte aplicații, de exemplu semnături cuantice electronice, sau computere cuantice în cloud.

Un exemplu pe înțelesul tuturor

Să presupunem că un start-up vrea să facă o simulare a unui medicament, de exemplu o moleculă complexă, însă nu are un calculator cuantic pentru a simula eficient. În cazul acesta poate folosi un calculator cuantic în cloud, de exemplu IBM, disponibil comercial. Problema care apare este spionajul industrial: start-up-ul nu vrea să divulge formula moleculei, care e secretă. Deci cum putem face o simulare fără a divulga formula moleculei?

Tehnologiile cuantice ne oferă o soluție: având un calculator cuantic și comunicații cuantice putem face ceea ce numește blind quantum computing, sau calcul cuantic în orb. Putem folosi serverul cuantic (în care nu avem încredere) ca să simuleze molecula; serverul va furniza rezultatul dorit, fără ca el să știe ce a simulat. Acest lucru arată utilitatea și puterea resurselor cuantice.

La nivel european s-au pus bazele infrastructurii de comunicații cuantice europene (proiectul EuroQCI) iar România a semnat această declarație și este parte membră. În prezent, la nivel european și la nivel local, se construiește acest internet cuantic, o infrastructură europeană de comunicații cuantice, iar primele teste se fac deja în Viena.

China, mult mai avansată decât Europa

China este extrem de avansată în acest domeniu și are deja o infrastructură mult mai dezvoltată decât cea europeană. China are un backbone de comunicații cuantice între Beijing și Shanghai de 2000 de kilometri, echivalentul distanței București – Bruxelles. În câteva orașe importante exista rețele metropolitane de 40-50 de noduri între guvern, armată, bănci, universități. Tot China a lansat primul satelit de comunicații cuantice din lume și investește masiv în domeniu, existând deja firme care vând sisteme de comunicații cuantice.

Uniunea Europeană investeste considerabil în tehnologii cuantice și a început construcția infrastructurii de comunicații cuantice din care România face parte. EuroQCI va fi o rețea de rețele, adică fiecare stat membru va avea propria rețea, conectată la țările vecine. Proiectul de strategie QTSTRAT va elabora strategia României în acest domeniu, strategie bazată pe ceea se întâmplă în lume (China, Europa, SUA etc).

Proiectul va dura doi ani

Rep: Când estimați că va fi gata această strategie a României?

R.I: Proiectul de strategie va dura doi ani de zile, conform contractului semnat cu Ministerul Cercetării. Exista un plan de lucru, proiectul prevede anumite etape intermediare, cum ar fi selectarea specialiștilor care vor contribui la proiect. Vom elabora strategia, vom face un road-map național, cu obiective startegice si un masterplan național.

La nivel european se lucrează în prezent la o strategie, iar țările membre își adaptează și integrează propria strategie cu cea europeană. Ca reprezentant al României în EuroQCI Board, am elaborat și trimis planul țării noastre, care a fost agreat de Comisia Europeană.

Planul conține 4 faze. Inițial vom construi două rețele metropolitane (București și Cluj),  apoi un backbone național între cele două municipii. Vor avea 2 stații optice la sol pentru conectarea cu sateliții lansați de Agenția Spațială Europeană (ESA). În final, vom conecta rețeaua națională de comunicații cuantice cu țările vecine (Bulgaria, Ungaria). Proiectul european EuroQCI implică două componente, una terestră, prin fibră optică, și o componentă satelitară, operată de viitorii sateliți ESA. Fiecare țară va trebui să aibă cel puțin o stație optică la sol, adică un telescop care comunică cu satelitul și stabileste cheile cuantice.

Strategie națională și strategie europeană

Rep: România, fiind membră a Uniunii Europene și NATO, are nevoie de legături securizate, pentru a ține legătura cu instituțiile de la Bruxelles, pentru schimb de informații. Un astfel de sistem ar preveni penetrarea acestei legături de către altcineva?

R.I: Absolut. Strategia urmărește securizarea comunicațiilor naționale, guvernamentale sau internaționale, militare, de maximă importanță la nivel național, sau între ambasade.

Investiții masive în tehnologii cuantice

Rep: Activați de peste 20 de ani în acest domeniu. Vă așteptați să ajungem acum la acest nivel? Sau am ajuns prea târziu?

R.I: Ne așteptam să avem un calculator cuantic ceva mai repede. Toată lumea spunea că vom avea un calculator cuantic în următorii 20 de ani. A existat o perioadă în care domeniul a evoluat lent, după care în ultimii 5 – 10 ani a început să crească exponențial, cu investiții masive: Germania va investi în tehnologii cuantice 2 miliarde euro, Franța 1,8 miliarde.

În Europa avem Quantum Flagship, un program de cercetare de un miliard de euro pentru zece ani, un program fundamental din Horizon Europe.

În paralel, se dezvoltă European Quantum Communication Infrastructure (EuroQCI) și va urma European Quantum Computation and Simulation Infrastructure (EuroQCSI), în care vom avea computere cuantice ce vor fi accesate în rețea.

Cine este Radu Ionicioiu

Radu Ionicioiu este cercetător senior (CS1) în cadrul Departamentului de Fizică Teoretică al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” din Măgurele. A absolvit Universitatea București în anul 1991 și are un doctorat în gravitație cuantică obținut la Universitatea din Cambridge în 1999. Primul său post-doctorat a fost la Departamentul de Inginerie la Universitatea din Cambridge.

Este membru in Consiliului Consultativ Strategic (SAB, Strategic Advisory Board) al programului european Quantum Flagship și reprezentantul României în EuroQCI Board.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Despre ÎNCHISUL balcoanelor și alte sporturi naționale. Ce trebuie să știi

Publicat

steag bloc 11

Închisul balcoanelor este un fel de sport național, ca oina și statul degeaba. De altfel, a devenit și subiect de bancuri. După războiul din Iugoslavia, țările vecine s-au oferit să-i ajute pe sârbi: ungurii să le refacă podurile, bulgarii grădinile și noi să le închidem balcoanele. Dacă locuiești la bloc și ți-a trecut prin cap să-ți închizi balconul, trebuie să cunoști noile reguli. Nu mai e nevoie de o autorizație de construire de la primărie, dar sunt obligatorii anumite demersuri.

Persoanele care locuiesc la bloc și au în plan să-și închidă balconul trebuie să știe că, începând din acest an, trebuie respectate noile prevederi incluse în noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, scrie Fanatik.

Înainte era nevoie de obținerea unei autorizații de construire de la primărie, proces care, pentru mulți, era considerat complicat. Cerința a fost, însă, eliminată pentru unele tipuri de lucrări, inclusiv pentru închiderea balconului.

Despre ÎNCHISUL balcoanelor și alte sporturi naționale. Ce trebuie să știi

Lucrările nu pot fi începute, însă, fără nicio formalitate. Potrivit legii, este obligatorie trimiterea unei notificări către primăria de care aparține locuința.

În acest fel, autoritățile vor fi informate cu privire la intențiile proprietarului în legătură cu fațada clădirii. În cazul în care proprietarul nu trimite o notificare, acesta riscă să primească o amendă uriașă.

De asemenea, pentru locuințele care se află la parterele blocurilor, există condiții specifice prevăzute în legislație. Proprietarii au dreptul să închidă balconul locuinței lor numai cu acordul asociației de proprietari.

“Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, se precizează în Legea 149/2020.

În plus, proprietarul mai are o obligație. Acesta trebuie să respecte regulile care au fost stabilite de asociația de proprietari în privința materialelor folosite pentru a închide balconul.

Despre spațiile verzi din jurul blocului

Există reguli și în legătură cu spațiile verzi din jurul blocului. Mulți locatari le amenajează după bunul plac, însă nu știu că acest lucru e interzis.

Cu toate că mulți locatari consideră că spațiile verzi le aparțin, acestea reprezintă o proprietate publică și se află în administrația primăriei locale. Astfel, intervențiile neautorizate, cum ar fi plantarea de arbori sau gard viu, pot fi amendate.

“Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective.

În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietari”, precizează legea.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), înainte de meciul din Cupă cu Farul: Nu ne prinde într-un moment BUN

Publicat

dan petrescu

CFR Cluj întâlnește, joi în Gruia, pe Farul, în semifinala a doua a Cupei României Betano. În caz de victorie, clujenii vor juca în finală cu Hermannstadt, echipă care a eliminat azi Rapidul, 2-1. Dan Petrescu, antrenorul CFR-ului, a vorbit înaintea partidei de lot și starea de spirit din cadru echipei după înfrângerea în fața FCSB-ului din prima zi de Paște.

„Un meci important pentru ambele echipe. Sunt ceva probleme medicale, vreo 4-5 jucători. Să vedem câți dintre ei refacem. Nu ne prinde într-un moment bun. Sper să avem o reacție pozitivă. Eu sunt conștient că jucăm cu o echipă de play-off, care a câștigat campionate în ultimii ani.

Dan Petrescu (CFR Cluj), înainte de meciul din Cupă cu Farul: Nu ne prinde într-un moment BUN

O echipă care din greșeală nu a ajuns în play-off, cu antrenor de top, jucători de top. Am văzut ultimele 3 meciuri și Farul arată foarte bine. Au revenit Alibec și Larie. Se vede experiența lor, valoarea lor. Va fi un meci foarte greu.

În Cupă nu prea există avantaje, dar se poate întâmpla orice în meciurile de Cupă, în toată lumea, nu doar în România. Este un trofeu pe care și cei de la Farul vor să-l câștige. Hagi vrea să câștige acest trofeu și nu va menaja pe nimeni.

Îi interesează cel mai mult Cupa. Sunt ceva accidentări, vedem cine și-a revenit. Vor fi schimbări. Sunt multe metode de a-i motiva, dar nu funcționează mereu. Și cu FCSB am avut ceva motivațional, dar a funcționat doar 40 de minute, cât am dominat. Apoi am făcut o greșeală. Fotbalul nu e matematică. Se poate întâmpla orice, oricând. Sunt trecut prin multe ca antrenor.

Eu sunt bolnav acum, am probleme la gât. Cu FCSB a fost cel mai greu, abia am ajuns la meci. E o perioadă mai grea și pentru mine. Mai mult am stat la spital decât pe teren”, a declarat Dan Petrescu, la conferința de presă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cât trebuie să fie salariul MINIM necesar pentru a cumpăra o locuință cu CREDIT garantat de stat, prin Noua Casă 2025

Publicat

prima casa

Înscrierile în programul Noua Casă 2025 au început în aprilie. Avantajul cel mai important pentru cei care doresc să-și cumpere o locuință prin program este avansul mic, de doar 5%. Acesta, însă, este doar pentru locuințe de 70.000 de euro, din ce în ce mai rar de găsit, având în vedere scumpirile de pe piața imobiliară.

Pentru locuinţele mai scumpe, de până în 140.000 de euro, se plăteşte un avans de 15%, la fel ca la un credit ipotecar obişnuit, scrie Alba24.

Cât trebuie să fie salariul MINIM necesar pentru a cumpăra o locuință cu CREDIT garantat de stat, prin Noua Casă 2025

”Noua Casă” este un program guvernamental prin care persoanele fizice pot achiziționa o locuință prin contractarea de credite garantate de stat.

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă ambii îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

Ce locuințe pot fi cumpărate

Beneficiarii pot achizitiona în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe, potrivit FNGCIMM:

– locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
– locuinţe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
– alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Garanțiile acordate în cadrul ărogramului sunt în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.

Pentru anul 2025, plafonul alocat programului Noua Casă este în valoare de 500 milioane lei.

Despre credit

Creditul se acordă în lei pentru cumpărarea unei locuințe, pe cel mult 30 de ani.

Valoarea maximă a creditului:

– 66.500 euro – pentru locuință în valoare de cel mult 70.000 de euro; avans de 5%; plafon maxim garantare 50%
– 119.000 euro – pentru locuință de cel mult 140.000 de euro; avans de 15%; plafon maxim garantare 60%

Pot fi cumpărate și imobile mai scumpe dar se achită diferența din surse proprii.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de indicele de referință pentru credite (IRCC) la care se adaugă marjă fixă de circa 2%. Nu poate fi accesat credit cu dobândă fixă.

Se face ipotecă de rang I în favoare băncii și a statului român asupra locuinței cumpărate prin program. Se face ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tutror conturilor deschise la banca finanțatoare, depozit colateral constituit în favoare băncii (pe toată durata finanțării/ contravaloarea primelor trei rate de dobândă).

Care este salariu minim necesar

Pentru creditul cu plafon de 70.000 de euro, venitul minim trebuia să fie de peste 5.400 lei, iar gradul de îndatorare să fie de maximum 45% din venituri.

Cei care vizează un credit pentru o locuință până în 140.000 de euro, calculul arăta că aveau nevoie de un venit minim de aproape 9.700 la un grad maximum de îndatorare de 45%.

Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depășesc 70.000 / 140.000 euro, cu condiția achitării diferenței din surse proprii, potrivit antena3.ro.

Plafoane de garanții, avans

– garanție în nume și cont stat de până la 60%  pentru credite cu o valoare cuprinsă între 59.501 euro -119.000 euro, pentru locuințe noi; avansul solicitat beneficiarului: minimum 15%
– garanție în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro, pentru locuințe noi; avansul solicitat beneficiarului: minimum 5%
– garantie în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro pentru locuințe vechi; avans de minimum 5%.

Condiții de acordare

Condiții pentru persoane fizice:

– la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere că:

-nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soț/soțieu nicio locuință
sau

-deține în proprietate exclusivă ori împreună cu soțul/soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp

– achiziționează în cadrul Programului o singură locuință, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legii

– are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul

Documente necesare

– solicitare de garantare/ solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și promisiunea de garantare, dacă este cazul
– documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum și al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, din copie certificată
– declarația pe propria răspundere a beneficiarului
– antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu dată certă
– extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitării de garantare
– certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetic
– în cazul acordării unei promisiuni de garantare se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către bancă
– în cazul achizitionării unui imobil ce a mai făcut obiectul unei finanțări garantate din cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Euro ar putea DEPĂȘI 5 lei la jumătatea anului

Publicat

euro

Odată depășit momentul alegerilor prezidențiale vor reveni în prim plan problemele cu care se confruntă economia românească, care necesită măsuri drastice, pentru a evita intrarea în recesiune.

În opinia analiștilor, este de așteptat ca BNR să elibereze presiunile din piața valutară și să permită atingerea pragului psihologic de 5 lei/euro. Pentru a limita deprecierea, se anticipează că banca centrala va opera o singură tăiere a ratei de referință de la 6,50 la 6,25%, în condițiile în care inflația s-a menținut în martie în jurul valorii de 5% (5,1% conform Eurostat, 4,86% conform INS)

ANALIZĂ. Euro ar putea DEPĂȘI 5 lei la jumătatea anului

Din partea guvernului se solicită o majorare a TVA la 21%, începând cu a doua jumătate a anului, în condițiile în care deficitul bugetar din 2024 se ridică, conform Eurostat, la 9,28% din PIB mai mult cu circa un procent față de estimarea Executivului, ceea ce ar putea retrograda ratingul de țară la categoria „junk” (nerecomandabil investițiilor).

În minuta ședinței de politică monetară a BNR, care s-a desfășurat în 7 aprilie, s-a precizat că „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului sunt în creștere, au susținut membrii Consiliului, evocând în mai multe rânduri deficitele gemene mari și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și măsurile de politică comercială ale administrației SUA, de natură să sporească volatilitatea pe piața financiară internațională și să afecteze percepția de risc a investitorilor față de regiune, dar și să influențeze conduita politicii monetare a băncilor centrale majore.”

Depășirea pragului de 5 lei va oferi Finanțelor o gură de oxigen prin majorarea încasărilor, în condițiile în care bugetul de stat a fost construit pe un curs mediu anual de 5,05 lei.

Până la jumătatea lui mai cursul nu va trece probabil de 4,9775 lei, maximul atins de la începutul anului, și care a fost stabilit miercurea aceasta, iar tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 4,977 – 4,9778 lei.

Atacul lui Donald Trump la adresa lui Jerome Powell, președintele Rezervei Federale americane, cel care a avertizat recent asupra faptului că politicile tarifare vor ridica inflația, a alimentat temerile privind viitorul celei mai mari economii din lume, iar moneda americană a atins cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2023 de 1,1574 dolari/euro.

„Aurul a crescut cu până la 33%”

Marți, sub presiunea piețelor, Trump a bătut în retragere și a afirmat că „nu am nicio intenţie de a-l demite”, pe șeful Fed. Afirmația a înviorat investitorii, iar euro s-a retras la 1,1308 – 1,1440 dolari, în condițiile în care șeful de la Casa Albă s-a arătat optimist în ceea ce privește un acord comercial cu China ce ar putea reduce „substanţial” tarifele.

În piața locală, cursul dolarului a urcat de la 5,3291 la 5,3576 lei.

De la începutul anului, aurul a crescut cu până la 33%, dar a făcut miercuri un pas înapoi la 3.291,90 – 3.387,70 dolari/uncie, la o zi după ce a atins recordul de 3.499,70 dolari/uncie. Aceasta a făcut ca prețul gramului de aur să coboare de la maximul istoric de 480,8399 lei la 465,6930 lei.

Reducerea aversiunii față de risc a coborât media francului elvețian de la 5,3406 la 5,2994 lei. În schimb, lira sterlină s-a apreciat la 5,8057 lei.

Criptomonedele au profitat de optimismul din piață. Bitcoin a urcat la 92.649 – 94.458 dolari iar ethereum la 1.746 – 1.814 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate