Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV/ Clujeanul care e plătit să bea la serviciu. Știe tot ce trebuie despre bere

Publicat


Nu mulți se pot lăuda că au un job la care merg cu mare plăcere. Puțini sunt și cei care pot spune că slujba pe care o au e aproape perfectă: șefii nu-i bat la cap, programul e flexibil, weekend-urile sunt weekend-uri, adică zile libere, bașca mai pui niște cursuri la o cabană de munte și un training pe trimestru în Poiană.

Dar și mai puțini sunt cei care pot să bea la serviciu. Iar pentru asta sunt plătiți. Și nici vorbă de alte consecințe.

Cluj24.ro l-a găsit pe cel care se potrivește „fișei postului”. Flaviu Odorhean are 36 de ani și lucrează la o fabrică de bere din Cluj. E somelier de bere.

Flaviu Odorhean, la o prezentare de bere. Foto: Arhivă personală

Adică acel om care gustă, bea un pic de bere și dă un verdict. Cam ca degustătorul de vinuri. Cu marea diferență că în România sunt foarte mulți somelieri de vinuri și extrem de puțini cei de bere.

Când Flaviu și-a luat certificatul de calificare, erau doar trei în toată țara.

cluj24.ro: De ce somelier de bere? Ești atât de pasionat de băutura asta încât ai vrut să-ți faci un job din ea?

Flaviu Odorhean: Eu, ca formare, sunt barman. Am început să lucrez în bar din 2009 și am parcurs toate etapele.

La început am fost ajutor la bar, barman, șef de bar, apoi am făcut management și consultanță pentru bar.

În 2011, când mi-am luat calificarea de barman, am început să studiez despre băuturile pe care le vindeam în bar și cu care mă jucam, că făceam cocktailuri și alte cele.

Am studiat whisky și gin: asta însemna lectură și cam tot ceea ce implică mici cursuri, prezentări ori seminarii făcute de branduri. Plus filmulețe pe youtube.com.

Ca exemplu: imaginează-ți că vine un mare producător de whisky la Cluj și are o sesiune de prezentări. Ei, eu n-am ratat nicio sesiune. Și, crede-mă, au fost multe la Cluj!

Și mi-a plăcut foarte mult să studiez despre lichid, despre produsul în sine, să studiez ingredientele, modul de procesare și cum ajungem la produsul finit.

Iar în 2013, am început să-mi pun întrebări despre bere. Și-atunci mi-am dat seama că n-am cui să pun aceste întrebări, pentru că domeniul era mort în România.

Nici măcar brandurile mari nu făceau traininguri pe bere sau de educare a barmanilor. Și-atunci am căutat singur. Iar după un an-doi, colegii de breaslă au început să-mi pună întrebări.

Și ce întrebări îți puneau?

Cum diferă o bere de alta, de ce una e așa și alta e așa, de ce o bere e dulce și alta e amară, de ce una e mai corpolentă și alta e mai apoasă, de ce una e filtrată și alta e nefiltrată …

Tot felul de întrebări legate de produs și cum se traduce asta în experiența de a bea bere. Adică ce face berea să fie așa. Și odată cu dezvoltarea sectorului de bere artizanală la noi în țară, a început și atenția mea să fie focusată în direcția aia.

Pe de altă parte, erau locații care aveau beri de specialitate și care căutau specialiști care să vorbească despre ele. Și a fost cumva o creștere concomitentă.

Eu ajutam locațiile, iar acestea veneau spre mine cu solicitări de training pentru barmani, ba cu o prezentare de produs pentru un brand mai mic, mai o seară de degustare, ba o cină gastronomică de food-pairing cu bere pentru oaspeți.

Erau tot felul de evenimente din astea, iar oamenii au început să mă cunoască. Sigur, cei din industria asta ne știm, ne cunoaștem, ca barmani, dar au început să mă cunoască și ca „băiatul acela care știe despre bere”.

Ai urmat niște cursuri în domeniu?

Am studiat, în perioada asta, tot ce am prins: cărți, cursuri online, iar seminariile le „mâncam pe pâine”, vorba aia. Iar în 2016, m-am gândit că trebuie să trec la nivelul următor, adică să fac lucrurile oficiale.

În România nu exista, pe vremea aceea, nicio formare pe bere. Doar dacă vrei să studiezi producție de bere și asta se poate face la orice facultate de Alimentație publică din țară.

Atunci am făcut niște cursuri online la cicerone.org (Programul Cicerone certifică și educă profesioniștii berii pentru a crește experiența berii pentru consumatori – n.r.).

E un site din SUA și e cel mai renumit pe acest domeniu. Au un singur modul online și astfel mi-am luat prima acreditare de la ei: Certified Beer Server.

Practic, este o certificare pentru a servi berea în local cu tot cu poveste. Apoi am mers în Londra unde am făcut cursuri care au fost cu prezență fizică.

Studii despre ingrediente, procesul de producție, modul de servire și despre analiza berii (miros, gust, arome). Iar în iulie 2017, am avut examenul cu ei în Londra și mi-am luat calificarea de „somelier de bere” de la Beer Academy, membră IBD.

Atunci eram doar trei persoane în România cu certificarea asta. De atunci am, practic, patalamaua asta de somelier de bere. Și asta fac: prezentări, meniuri de specialitate, pairing, seminarii, work-shop-uri, cine asociate cu bere etc.  

Dacă tot ești zilnic aproape de băutura asta, ba ești și plătit să guști și să bei din ea, ce bere îți place ție cel mai mult?

E greu de spus. E de departe cea mai variată și mai complexă băutură. În nomenclatorul internațional sunt înregistrate peste 120 de tipuri de bere, ceea ce o face să fie de-a dreptul complexă.

E variată în opțiuni și gama de arome pe care le poate dezvolta, e mult mai variată decât la un vin, o cafea, un whisky sau o șampanie.

Nu zic că ceea ce se-ntâmplă într-un pahar cu bere e mai complex decât un vin, un whisky sau o șampanie.

Însă dacă pun toate berile la un loc și toate cafelele la un loc, în lumea berii o să avem mult mai multe arome decât în cea a cafelei, a vinului sau a whisky-ului.

Și ca să răspund la întrebare, e destul de complicat să spun care e cea mai bună, pentru că depinde foarte mult de momentul în care e băută.

Una e când te afli la o terasă cu prietenii, alta e când ești acasă și vrei să te relaxezi, alta când ești pe plajă la mare, alta e când ai mâncat ceva anume și, să nu mai zic, alta e atunci când e să faci o analiză a berii.

Sunt momente diferite la care aș prefera un anumit tip de bere. N-aș putea spune că berea asta îmi place cel mai mult și oricând aș putea bea marca asta.

Bei bere din magazin?

Da.

Făcută artizanal sau industrial?

Și, și. Sunt multe exemple în comerț și sunt foarte bune. Pe de altă parte, e important să cunoști un tip de bere, ca să nu fii neplăcut surprins când o bei. Pentru că diferă și tipul de ingrediente, și procesul de fermentare.

Ce trebuie să faci tu la locul tău de muncă? Pentru ce ești plătit, cu alte cuvinte? Să guști berea și mai apoi…

Eu nu sunt implicat direct în rețeta berii, pentru că e vorba de biochimie, chimie alimentară și aici sunt implicați berarii. Eu dau direcția: cum să fie produsul.

Avem un departament în firmă unde eu și colegi de-ai mei ne gândim ce bere vrem să facem.

Și vine oarecum în sarcina mea să fac brief-ul de produs și să le spun berarilor: uite, avem nevoie de o bere care să aibă aroma asta, textura și corpolență asta și culoarea asta.

Și împreună cu ei, berarii, discutăm și ei alcătuiesc o rețetă.

Te-ai îmbătat vreodată de bere?

Ohoho, numai o dată? Am fost și eu cândva student… 

Revenind la chestii serioase, ce înseamnă o prezentare de bere?

Diferențele între stilurile de bere sunt mult mai evidente decât la vin. Într-o prezentare le povestesc oamenilor despre aceste diferențe.

Unde suntem noi, ca țară, la consumul de bere?

Ca varietate de consum, departe! Ca volum, nu suntem chiar așa departe, cred că undeva pe 7-8 în Europa. Germania, Cehia și Anglia sunt în top.   

Ce înseamnă jobul tău? Cât trebuie să bei pentru asta?

Consum zilnic, dar asta nu înseamnă că beau câte un pahar de bere pe zi. Sunt cinci tipuri de bere la noi și iau din fiecare câte o mostră. Da, am făcut acest compromis cu mine și pentru mine.

Mi-am adaptat și dieta pentru așa ceva. În plus, țin legătura cu un medic care îmi spune ce să fac și cum să fac. Una e când îmi bag nasul în pahar să văd ce e acolo și iau o gură de bere să văd ce în lichidul respectiv, și alta este când vrei să-l consumi. 

Ne poți spune o rețetă de bere? Sau e secret?

Nu e neapărat un secret. Practic, o rețetă bună e formată dintr-un tip de mix de malțuri de hameiuri și o anumită tulpină de drojdie de bere. Noi, oamenii, facem mustul, că așa îmi place mie să spun. Iar drojdia produce berea prin fermentare.

Nouă ne ia o zi de lucru, 7-8 ore, după care drojdiei îi ia 3-4 săptămâni să fermenteze. Ăsta e procesul. Însă o rețetă de bere nu reprezintă doar mixul și cantitățile de ingrediente, ci și procesul de producție. Următorul pas – planificarea și îmbutelierea. Iar de acolo, berea se-ncarcă în camioane și ajunge pe rafturile din magazine.

 

Flaviu Odorhean este născut în Bistrița, are 36 de ani, a absolvit Facultatea de Geografie (secția Turism) în Cluj în 2008, după care a urmat un masterat în Geografie. E în Cluj din 2004 și e un mare pasionat de munte.     

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Mobilizare masivă a autorităților la Electric Castle. Controale „la sânge” pe toată durata festivalului

Publicat

De

Sute de polițiști, jandarmi, pompieri și medici vor asigura o atmosferă „electrizantă” și fără incidente la ediția de anul acesta a festivalului Electric Castle. Autoritățile anunță filtre în trafic și toleranță zero pentru consumul de droguri.

Astăzi începe unul dintre cele mai așteptate festivaluri din Cluj, Electric Castle, organizat la Castelul Bánffy din Bonțida, în perioada 17-21 iulie. În plin scandal a testărilor antidrog în trafic, polițiștii și jandarmii clujeni declară toleranță zero pentru consumul de droguri în incinta festivalului și anunță filtre sporite în trafic pentru depistarea șoferilor beți sau drogați.

În cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri dimineață la Castelul Banffy, reprezentanții autorităților au anunțat ce măsuri au luat pentru a asigura desfășurarea în siguranță a festivalului.

Jandarmii cu câini vor patrula zona 24 din 24

Pe parcursul celor cinci zile, efective de jandarmi vor acționa zilnic în cadrul patrulelor pedestre și echipajelor auto, o atenție deosebită fiind acordată zonelor din apropierea festivalului, inclusiv zonelor de acces în festival.

De asemenea, vor fi constituite echipe mobile de intervenție și echipaje cu câini de serviciu, 24 de ore din 24, pregătite să intervină în orice situație.

„Gruparea de Jandarmi Mobilă «Ștefan Cicio-Pop» Cluj-Napoca, ca instituție responsabilă cu măsurile de ordine și siguranță la acest eveniment, sprijinită de celelalte instituții din cadrul MAI, va fi prezentă atât în zona de desfășurare, cât și pe traseele de deplasare ale participanților.

Este important de menționat și sprijinul colegilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș, care vor fi prezenți special pentru acest eveniment, pentru a ne asigura că toți participanții au parte de zile fără incidente”, a declarat sergent major Radu Andreea din cadrul Grupării Mobile „Ștefan Cicio Pop” Cluj-Napoca.

„Nicio abatere nu va fi tolerată”

Jandarmii clujeni recomandă participanților la festival să evite implicarea în activități sau acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentului, să nu vină însoțiți de bagaje voluminoase, să respecte recomandările forțelor de ordine, iar în cazul producerii unor situații de urgență, să țină cont de indicațiile acestora.

„Este important să menționăm că nu vom tolera abaterile de la normele legale. Orice neregulă constatată va fi sancționată conform legii.

Polițiștii anunță razii în trafic

Reprezentanții IPJ Cluj au anunțat controale sporite în trafic pe durata festivalului, pentru depistarea șoferilor beți sau drogați. De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți în trafic pentru a asigura fluiditatea circulației.

Zona festivalului va fi survolată cu un elicopter, au mai anunțat autoritățile.

„Vor fi intensificate acțiunile de control în trafic, astfel că recomandăm conducătorilor auto să fie responsabili și să nu consume băuturi alcoolice dacă aleg să se deplaseze cu autovehiculele.

Un elicopter va survola zona

Totodată, pe timpul desfăşurării festivalului, un echipaj al Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., cu un elicopter tip EC-135, împreună cu polițiștii rutieri, va survola zona cu misiunea de a monitoriza traficul rutier şi de a transmite în timp real datele necesare pentru asigurarea fluenței traficului rutier.

Pentru a evita aglomerația sau posibilele ambuteiaje, vă recomandăm să utilizați mijloacele de transport în comun, inclusiv cursele speciale puse la dispoziție de organizatori”, a declarat Patricia Socaciu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj vor fi prezenți pe relațiile feroviare care converg înspre localitatea Bonțida, alături de călătorii care aleg să ajungă la festival cu trenul.

Combaterea traficului și consumului de droguri

Polițiștii din cadrul structurilor specializate în combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive vor acționa constant pe toată durata festivalului, fiind angrenate inclusiv echipaje chinotehnice, cu scopul descurajării oricăror activități incriminate de legislația în vigoare.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontierǎ Aeroport Cluj sunt pregătiți sǎ asigure un control eficient fără cresterea timpilor de așteptare atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire din Spatiul Schengen prin Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

„Având experiența anilor trecuți, vǎ reamintim, că introducerea de substanțe psihoactive în România se pedepseste conform legilor în vigoare. Dorim ca, prin aceste mǎsuri, să contribuim la asigurarea unui climat de siguranță într-o atmosferă «electrizantă»”, a precizat comisar-șef de poliție Liviu Done, șeful sectorului Poliție de Frontieră Aeroport Cluj.

Sute de pompieri, medici și paramedici sunt „pe poziții”

Peste 250 de pompieri, 78 medici SMURD și peste 30 de paramedici voluntari vor asigura necesitățile operative în perimetrul alocat festivalului.

Citește și: Plouă la Bonțida? A început Electric Castle. Cum va fi vremea la Cluj în weekend. ANM a emis deja un cod portocaliu

În incinta festivalului sunt amplasate trei puncte medicale avansate deservite de personalul ISU și SMURD, iar coordonarea acțiunilor va fi realizată, prin intermediul unui punct de comandă mobil.

„La Bonțida vor fi dislocate în fiecare zi 3 autospeciale de stins incendii, 4 ambulanțe SMURD, precum și 3 autospeciale pentru transport personal și victime multiple. De asemenea, echipajele operative clujene vor fi suplimentate cu 18 pompieri de la inspectoratele pentru situații de urgență din județele Mureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj.

Inspectorii de prevenire au desfășurat în această perioadă verificări pe linia apărării împotriva incendiilor la operatorii economici aflați în proximitatea zonei de desfășurare a evenimentului, dar și la cei existenți în incintă”, a declarat locotenent colonel Biriș Andrei, ofițer specialist în cadrul ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Caniculă la Cluj-Napoca. Trei rulote de distribuție a apei, instalate în centrul orașului

Publicat

De

apa canicula facebook (1)

Primăria Cluj-Napoca anunță noi măsuri de sprijin pe perioadele caniculare. Trei rulote de distribuție a apei au fost instalate în municipiu și mai multe puncte de hidratare pot fi găsite pe perioada caniculei.

Primarul Emil Boc a anunțat că municipalitatea a instalat trei rulote de distribuție a apei în mai multe zone din oraș, pentru a veni în autorul clujenilor pe perioada caniculei.

Rulote de distribuție a apei

Acestea sunt disponibile zilnic între orele 10:00-17:00 în locațiile:

  • Piața Lucian Blaga, lângă Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”
  • Piața Mihai Viteazul, în stația CTP vizavi de cinematograful Florin Piersic
  • Opera Maghiară, vizavi de intrarea în Parcul Central

Punctele de hidratare rămân deschise în funcție de temperaturi și sunt accesibile atât pentru cetățeni, cât și pentru animalele de companie.

Peste 100 de cișmele cu apă potabilă

De asemenea, în oraș sunt amplasate peste 100 de cișmele cu apă potabilă în zonele cu circulație intensă și în cartiere.

Totodată, cu sprijinul Colegiului Farmaciștilor din Cluj-Napoca, sunt 210 farmacii pe raza municipiului care asigură puncte de prim-ajutor, prin care oferă apă și asistență medicală primară de urgență, la nevoie, a mai arătat primarul Clujului.

„Trebuie să avem grijă unii de alții”

Edilul a lansat un apel la clujeni să aibă grijă unii de alții pe perioada caniculei și să alerteze autoritățile dacă cunosc persoanecare au nevoie de ajutor.

„Avem zile călduroase, avem zile de caniculă și trebuie să avem grijă unii de alții pentru a putea depăși această perioadă mai grea.Dați un telefon rudelor dumneavoastră, dacă știți persoane cu dizabilități, informați autoritățile publice dacă știți că au probleme, pentru a putea să le venim în sprijin în această perioadă mai dificilă. Nu lăsați animalele de companie în mașină, pentru că poate avea consecințe iremediabile. Aveți grijă de dumneavoastră și unii de alții”, a transmis Emil Boc.

Amintim că miercuri în județul Cluj este cod portocaliu de caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Plouă la Bonțida? A început Electric Castle. Cum va fi vremea la Cluj în weekend. ANM a emis deja un cod portocaliu

Publicat

De

Vremea la Cluj

Electric Castle a început pe caniculă. Dacă temperatura nu e neapărat o problemă, iar seara se mai răcorește, fanii festivalului ar trebui să pregătească și cizmele de cauciuc, pentru că se pare că plouă și la Bonțida.

Meteorologii au emis deja un cod portocaliu pentru ziua de joi, 17 iulie, dar de caniculă.

Plouă la Bonțida? A început Electric Castle. Cum va fi vremea la Cluj în weekend. ANM a emis deja un cod portocaliu

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), joi, 17 iulie, tot județul Cluj este sub cod portocaliu de caniculă.

Astfel, va fi extrem de cald, iar temperaturile maxime vor fi de 33 – 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Cod galben de instabilitate atmosferică pentru zona de munte a Clujului. Fenomente extreme și la Cluj-Napoca

ANM a emis și un cod galben de instabilitate atmosferică, pentru ziua de joi, 17 iulie, deocamdată pentru zona de munte a județului. Dar sunt așteptate episoade cu ploi și vijelii și în zona Cluj-Napoca.

Codul galben intră în vigoare la ora 12.00 și vor fi intensificări ale vântului și vijelii – rafale în general de 55 – 70 de kilometri pe oră, grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 – 50 de litri pe metru pătrat.

Joi, 17 iulie, în zona Cluj-Napoca, sunt așteptate, de asemenea, ploi în averse și descărcări electrice. Temperatura maximă va fi de 35 de grade, iar noaptea nu va coborî sub 20 de grade.

Episoade cu ploi și vijelii, așteptate și în zilele următoate

Potrivit ANM, joi, 18 iulie, temperatura mai scade puțin. Astfel vor fi maxime de 32 de grade în zona Cluj-Napoca, iar minimele vor fi de 20 de grade.

Cerul va fi temporar noros și sunt așteptate, de asmenea, averse și descărcări electrice.

Vineri, 19 iulie, vremea va urma, potrivit prognozelor ANM, același tipar.

Astfel, temperatura maximă în zona Cluj-Napoca va fi de 31 de grade, iar cea minimă va coborî până la 18 grade.

Citește și: Încă două trupe și-au anulat concertele de le Electric Castle, cu doar o zi înainte de începerea festivalului

Cerul va fi temporar noros și vor fi averse și descărcări electrice.

Sâmbătă, 20 iulie, vor fi, de asemenea, averse și descărcări electrice, iar temperatura mai scade puțin.

Vor fi maxime de 30 de grade, iar în timpul nopții se vor înregistra 16 grade.

În 21 iulie, duminică, ploile vor ocoli zona Cluj-Napoca.

Potrivit ANM, cerul va fi variabil, iar temperatura maximă va fi de 32 de grade. Minima va ajunge la 17 grade.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai puțini turiști la Cluj decât în urmă cu un an. 1 din 5 vizitatori vine din străinătate

Publicat

Mai puțini turiști au vizitat Clujul în luna mai decât în acceași lună a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor sunt din România, însă procentul turiștilor străini este în creștere.

Activitatea turistică a crescut notabil în județul Cluj, în luna mai 2024, anunță Direcția Județeană de Statistică Cluj. Conform datelor colectate, sosirile în structurile de primire turistică au însumat 58.526, în creștere cu 15,8% față de luna aprilie, însă cu 9,6% mai puțin comparativ cu luna mai 2023.

Mai puțini turiști la Cluj decât în urmă cu un an

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna mai au însumat 99.722, fiind cu 13,3% mai multe decât înnoptările lunii aprilie și cu 7,6% mai puține decât în luna mai 2023.

Durata medie a șederii a fost de 1,7 zile pe turist, iar indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 26,5%, în scădere cu 2,7 puncte procentuale față de luna mai 2023.

1 din 5 turiști vine din străinătate

În ceea ce privește distribuția turiștilor, 77,7% din sosiri au fost ale turiștilor români, în timp ce turiștii străini au reprezentat 22,3%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, numărul turiștilor străini a crescut cu 0,3%.

În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024, județul Cluj a găzduit 230.647 de turiști, în scădere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.

Dintre aceștia, 43.806 au fost turiști străini, reprezentând 19% din totalul turiștilor. Majoritatea turiștilor străini provin din Europa, aceștia deținând 86,5% din total.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax