EVENIMENT
EXCLUSIV/ Clujeanul care e plătit să bea la serviciu. Știe tot ce trebuie despre bere
Nu mulți se pot lăuda că au un job la care merg cu mare plăcere. Puțini sunt și cei care pot spune că slujba pe care o au e aproape perfectă: șefii nu-i bat la cap, programul e flexibil, weekend-urile sunt weekend-uri, adică zile libere, bașca mai pui niște cursuri la o cabană de munte și un training pe trimestru în Poiană.
Dar și mai puțini sunt cei care pot să bea la serviciu. Iar pentru asta sunt plătiți. Și nici vorbă de alte consecințe.
Cluj24.ro l-a găsit pe cel care se potrivește „fișei postului”. Flaviu Odorhean are 36 de ani și lucrează la o fabrică de bere din Cluj. E somelier de bere.
Flaviu Odorhean, la o prezentare de bere. Foto: Arhivă personală
Adică acel om care gustă, bea un pic de bere și dă un verdict. Cam ca degustătorul de vinuri. Cu marea diferență că în România sunt foarte mulți somelieri de vinuri și extrem de puțini cei de bere.
Când Flaviu și-a luat certificatul de calificare, erau doar trei în toată țara.
cluj24.ro: De ce somelier de bere? Ești atât de pasionat de băutura asta încât ai vrut să-ți faci un job din ea?
Flaviu Odorhean: Eu, ca formare, sunt barman. Am început să lucrez în bar din 2009 și am parcurs toate etapele.
La început am fost ajutor la bar, barman, șef de bar, apoi am făcut management și consultanță pentru bar.
În 2011, când mi-am luat calificarea de barman, am început să studiez despre băuturile pe care le vindeam în bar și cu care mă jucam, că făceam cocktailuri și alte cele.
Am studiat whisky și gin: asta însemna lectură și cam tot ceea ce implică mici cursuri, prezentări ori seminarii făcute de branduri. Plus filmulețe pe youtube.com.
Ca exemplu: imaginează-ți că vine un mare producător de whisky la Cluj și are o sesiune de prezentări. Ei, eu n-am ratat nicio sesiune. Și, crede-mă, au fost multe la Cluj!
Și mi-a plăcut foarte mult să studiez despre lichid, despre produsul în sine, să studiez ingredientele, modul de procesare și cum ajungem la produsul finit.
Iar în 2013, am început să-mi pun întrebări despre bere. Și-atunci mi-am dat seama că n-am cui să pun aceste întrebări, pentru că domeniul era mort în România.
Nici măcar brandurile mari nu făceau traininguri pe bere sau de educare a barmanilor. Și-atunci am căutat singur. Iar după un an-doi, colegii de breaslă au început să-mi pună întrebări.
Și ce întrebări îți puneau?
Cum diferă o bere de alta, de ce una e așa și alta e așa, de ce o bere e dulce și alta e amară, de ce una e mai corpolentă și alta e mai apoasă, de ce una e filtrată și alta e nefiltrată …
Tot felul de întrebări legate de produs și cum se traduce asta în experiența de a bea bere. Adică ce face berea să fie așa. Și odată cu dezvoltarea sectorului de bere artizanală la noi în țară, a început și atenția mea să fie focusată în direcția aia.
Pe de altă parte, erau locații care aveau beri de specialitate și care căutau specialiști care să vorbească despre ele. Și a fost cumva o creștere concomitentă.
Eu ajutam locațiile, iar acestea veneau spre mine cu solicitări de training pentru barmani, ba cu o prezentare de produs pentru un brand mai mic, mai o seară de degustare, ba o cină gastronomică de food-pairing cu bere pentru oaspeți.
Erau tot felul de evenimente din astea, iar oamenii au început să mă cunoască. Sigur, cei din industria asta ne știm, ne cunoaștem, ca barmani, dar au început să mă cunoască și ca „băiatul acela care știe despre bere”.
Ai urmat niște cursuri în domeniu?
Am studiat, în perioada asta, tot ce am prins: cărți, cursuri online, iar seminariile le „mâncam pe pâine”, vorba aia. Iar în 2016, m-am gândit că trebuie să trec la nivelul următor, adică să fac lucrurile oficiale.
În România nu exista, pe vremea aceea, nicio formare pe bere. Doar dacă vrei să studiezi producție de bere și asta se poate face la orice facultate de Alimentație publică din țară.
Atunci am făcut niște cursuri online la cicerone.org (Programul Cicerone certifică și educă profesioniștii berii pentru a crește experiența berii pentru consumatori – n.r.).
E un site din SUA și e cel mai renumit pe acest domeniu. Au un singur modul online și astfel mi-am luat prima acreditare de la ei: Certified Beer Server.
Practic, este o certificare pentru a servi berea în local cu tot cu poveste. Apoi am mers în Londra unde am făcut cursuri care au fost cu prezență fizică.
Studii despre ingrediente, procesul de producție, modul de servire și despre analiza berii (miros, gust, arome). Iar în iulie 2017, am avut examenul cu ei în Londra și mi-am luat calificarea de „somelier de bere” de la Beer Academy, membră IBD.
Atunci eram doar trei persoane în România cu certificarea asta. De atunci am, practic, patalamaua asta de somelier de bere. Și asta fac: prezentări, meniuri de specialitate, pairing, seminarii, work-shop-uri, cine asociate cu bere etc.
Dacă tot ești zilnic aproape de băutura asta, ba ești și plătit să guști și să bei din ea, ce bere îți place ție cel mai mult?
E greu de spus. E de departe cea mai variată și mai complexă băutură. În nomenclatorul internațional sunt înregistrate peste 120 de tipuri de bere, ceea ce o face să fie de-a dreptul complexă.
E variată în opțiuni și gama de arome pe care le poate dezvolta, e mult mai variată decât la un vin, o cafea, un whisky sau o șampanie.
Nu zic că ceea ce se-ntâmplă într-un pahar cu bere e mai complex decât un vin, un whisky sau o șampanie.
Însă dacă pun toate berile la un loc și toate cafelele la un loc, în lumea berii o să avem mult mai multe arome decât în cea a cafelei, a vinului sau a whisky-ului.
Și ca să răspund la întrebare, e destul de complicat să spun care e cea mai bună, pentru că depinde foarte mult de momentul în care e băută.
Una e când te afli la o terasă cu prietenii, alta e când ești acasă și vrei să te relaxezi, alta când ești pe plajă la mare, alta e când ai mâncat ceva anume și, să nu mai zic, alta e atunci când e să faci o analiză a berii.
Sunt momente diferite la care aș prefera un anumit tip de bere. N-aș putea spune că berea asta îmi place cel mai mult și oricând aș putea bea marca asta.
Bei bere din magazin?
Da.
Făcută artizanal sau industrial?
Și, și. Sunt multe exemple în comerț și sunt foarte bune. Pe de altă parte, e important să cunoști un tip de bere, ca să nu fii neplăcut surprins când o bei. Pentru că diferă și tipul de ingrediente, și procesul de fermentare.
Ce trebuie să faci tu la locul tău de muncă? Pentru ce ești plătit, cu alte cuvinte? Să guști berea și mai apoi…
Eu nu sunt implicat direct în rețeta berii, pentru că e vorba de biochimie, chimie alimentară și aici sunt implicați berarii. Eu dau direcția: cum să fie produsul.
Avem un departament în firmă unde eu și colegi de-ai mei ne gândim ce bere vrem să facem.
Și vine oarecum în sarcina mea să fac brief-ul de produs și să le spun berarilor: uite, avem nevoie de o bere care să aibă aroma asta, textura și corpolență asta și culoarea asta.
Și împreună cu ei, berarii, discutăm și ei alcătuiesc o rețetă.
Te-ai îmbătat vreodată de bere?
Ohoho, numai o dată? Am fost și eu cândva student…
Revenind la chestii serioase, ce înseamnă o prezentare de bere?
Diferențele între stilurile de bere sunt mult mai evidente decât la vin. Într-o prezentare le povestesc oamenilor despre aceste diferențe.
Unde suntem noi, ca țară, la consumul de bere?
Ca varietate de consum, departe! Ca volum, nu suntem chiar așa departe, cred că undeva pe 7-8 în Europa. Germania, Cehia și Anglia sunt în top.
Ce înseamnă jobul tău? Cât trebuie să bei pentru asta?
Consum zilnic, dar asta nu înseamnă că beau câte un pahar de bere pe zi. Sunt cinci tipuri de bere la noi și iau din fiecare câte o mostră. Da, am făcut acest compromis cu mine și pentru mine.
Mi-am adaptat și dieta pentru așa ceva. În plus, țin legătura cu un medic care îmi spune ce să fac și cum să fac. Una e când îmi bag nasul în pahar să văd ce e acolo și iau o gură de bere să văd ce în lichidul respectiv, și alta este când vrei să-l consumi.
Ne poți spune o rețetă de bere? Sau e secret?
Nu e neapărat un secret. Practic, o rețetă bună e formată dintr-un tip de mix de malțuri de hameiuri și o anumită tulpină de drojdie de bere. Noi, oamenii, facem mustul, că așa îmi place mie să spun. Iar drojdia produce berea prin fermentare.
Nouă ne ia o zi de lucru, 7-8 ore, după care drojdiei îi ia 3-4 săptămâni să fermenteze. Ăsta e procesul. Însă o rețetă de bere nu reprezintă doar mixul și cantitățile de ingrediente, ci și procesul de producție. Următorul pas – planificarea și îmbutelierea. Iar de acolo, berea se-ncarcă în camioane și ajunge pe rafturile din magazine.
Flaviu Odorhean este născut în Bistrița, are 36 de ani, a absolvit Facultatea de Geografie (secția Turism) în Cluj în 2008, după care a urmat un masterat în Geografie. E în Cluj din 2004 și e un mare pasionat de munte.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Laurențiu Rus (antrenor secund CFR Cluj), după meciul cu Rapid: Aveam nevoie de această CALIFICARE
Joi seara, CFR Cluj a învins-o, în deplasare, pe Rapid, scor 2-0, în etapa a 3-a a Cupei României și s-a calificat în sferturile competiției.
Clujenii au acumulat șapte puncte și au terminat pe primul loc al Grupei A. În sferturi, vor juca acasă împotriva Universității Craiova.
Laurențiu Rus (antrenor secund CFR Cluj), după meciul cu Rapid: Aveam nevoie de această CALIFICARE
Pentru că „Bursucul” a fost suspendat, la conferința de presă de după partidă a fost prezent antrenorul secund, Laurențiu Rus.
„Trebuie să-i felicităm pe băieți. Este o victorie importantă, aveam nevoie de această calificare. Era unul dintre obiectivele noastre. Știam că avem nevoie de victorie. S-a discutat foarte mult despre CFR în această săptămână. Normal, toată lumea a resimțit o presiune. Cu atât mai mult băieții trebuie felicitați.
Mă bucur pentru victorie și calificare. E greu fără Mister, deciziile sunt mai greu de luat. Încercăm să ne facem treaba, să-l suplinim”, a spus Rus.
ANM a prezentat prognoza pentru perioada 23 decembrie – 20 ianuarie. Va ninge și ploua mai mult decât de obicei în nordul, centrul și estul țării în prima jumătate a lui ianuarie, anunță meteorologii. Temperaturile vor rămâne normale pentru această perioadă de iarnă în toată România.
Săptămâna 23 – 30 decembrie
Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în cele vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, precum și în extremitatea de vest a țării, dar și local deficitar în extremitatea de nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
VREMEA în următoarele patru săptămâni. PRECIPITAȚII mai multe, după Bobotează
Săptămâna 30 decembrie – 6 ianuarie
Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în zonele montane și local în cele centrale, iar în rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale.Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile vestice și în cele extracarpatice.
Săptămâna 6 – 13 ianuarie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va putea fi ușor excedentar în nordul, centrul și estul teritoriului, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 13 – 20 ianuarie
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
ADMINISTRAȚIE
Castelul Bánffy din Răscruci, vandalizat de vizitatori. Alin Tișe: „Scrijelesc pereții, își scriu numele”
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a atras atenția asupra unor acte de vandalism care au afectat Castelul Bánffy din Răscruci și din cauza cărora grupurile de vizitatori trebuie să anunțe în prealabil pentru a putea fi însoțiți.
Vizitatorii Castelului Banffy din Răscruci, restaurat recent și redeschis publicului, trebuie să facă o cere în prealabil dacă doresc vizitatea obiectivului turistic într-un grup mai mare de persoane. Potrivit președintelui Consiliului Județean Cluj, în lipsa unui însoțitor pe perioada vizitei, turiștii pot produce distrugeri. Unele acte de vandalism au fost observate deja, a arătat Alin Tișe, în special scrijelirea pereților cu simboluri sau nume.
„Deja sunt urme pe pereți”
Întrebat, în cadrul unei ședințe, de unul dintre consilierii județeni legat de procedura de vizitare a Castelului, Alin Tișe a explicat că grupurile organizate trebuie să depună o cerere în prealabil petru a li se asigura un însoțitor. Măsura a fost luată pentru a proteja monumentul și pentru a asigura o experiență educativă pentru vizitatori.
„Este vorba doar de a avea o situație coerentă când sunt grupuri mari, când este de exemplu o clasă întreagă să se pozeze, sau vin asociații, fundații, cu 20-30 de oameni. Scopul nostru este doar să știm și să îi ajutăm, pentru că ne dorim să intre cât mai mulți, dar dacă intră singuri, s-ar putea… deja sunt urme pe pereți, își pun numele, își pun cruciulițe, inimioare pe lemnul de pe pereți”, a spus șeful Consiliului Județean Cluj.
Accesul este liber pentru vizitatorii individuali și grupurile mici
El a subliniat că pentru vizitatorii individuali sau grupurile mici, accesul este liber, cu condiția înregistrării la intrare. Lipsa personalului suficient limitează capacitatea de a însoți fiecare vizitator, ceea ce a dus la întocmirea unor reguli mai stricte pentru grupuri mari.
„Pentru grupurile mai mari decât vizitatorii curenți, pentru a le putea asigura ghid și însoțitori care să se asigure că nu produc distrugeri, trebuie făcută o cerere în cazul grupurilor de 20-30 de persoane, pentru ca intrarea să poată fi făcută într-un program gândit în intervalul de 8 ore pe care îl avem. Acest lucru se aplică doar grupurilor mari, pentru cei care intră de pe stradă, se poate fără nicio problemă, trebuie doar să se înregistreze la intrare. Este o procedură firească, cum e la Muzeul de Artă, la Muzeul Etnografic, nimic altceva.
Toată lumea care a dorit până acum a intrat, doar că nu avem atât de mulți angajați încât să poată să îl însoțească pe fiecare care vizitator, și nu poate intra fiecare vizitator fără să fie cineva care să îi explice ce vede sau să nu distrugă. E nevoie de un angajat care să însoțească aceste grupuri. Prin organigramă, noi doar acum putem face o procedură de achiziție, pentru că sunt blocate posturile și abia avem posibilitatea să angajăm ceva oameni pentru Palatul Banffy”, a mai arătat Alin Tișe.
Castelul Bánffy din Răscruci, o bijuterie arhitecturală a Transilvaniei, este deschis publicului și continuă să atragă vizitatori. Recent, obiectivul a fost nominalizat la categoria Cultură și educație din cadrul competiției „Destinația Anului 2025”.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță pentru vineri un cod galben de ceață valabil până la ora 11 în județul Cluj.
Astfel, sunt afectate localitățile Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Viișoara, Tritenii de Jos, Săvădisla, Cășeiu, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Iclod, Luna, Feleacu, Jucu, Mica, Mociu, Mintiu Gherlii, Dej, Unguraș, Sic, Chinteni, Cuzdrioara, Gârbău, Călărași, Cămărașu, Căianu, Fizeșu Gherlii, Câțcău, Cătina, Țaga, Vad, Suatu, Petreștii de Jos, Borșa, Sânmărtin, Cornești, Dăbâca, Geaca, Vultureni, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aluniș, Pălatca, Aiton, Buza, Jichișu de Jos, Ploscoș.
”Se vor semnala ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei”, arată meteorologii.