Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

EXCLUSIV. Cazuri cutremurătoare de abuz asupra copiilor, la Cluj. Peste 700 de persoane, inclusiv victime, au sunat la 119

Publicat


La Cluj au fost peste 700 de apeluri la numărul 119 în șase luni

119 este numărul unic destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor. Este vorba de orice formă de abuz, exploatare sau neglijare a minorului. Iar cazurile nu sunt puține.

Serviciul de Call Center 119, destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor, a fost operaționalizat în anul 2022. De atunci și până acum, la numărul 119, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj au fost înregistrate 5.653 de apeluri.

Cazuri cutremurătoare de abuz asupra copiilor, la Cluj. Peste 700 de persoane, inclusiv victime, au sunat la 119 în doar 6 luni

În primele șase luni ale anului 2024 la serviciul de call center destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor au fost recepționate 734 de apeluri.

Nicoleta Molnar, directorul general al DGASPC Cluj, a declarat pentru Cluj24.ro că numărul 119 este apelat de profesori, de vecini, de prieteni ai celor abuzați sau chiar de către victime.

Cazurile sunt diverse, unele cutremurătoare, și se intervine rapid. Sigur, scopul nu este acela de a lua copilul din familia extinsă, însă se ajunge și la această soluție, acolo unde nu mai există alternative.

La Cluj, de când numărul 119 este funcțional, au fost sesizate 2.090 de cazuri de abuzul fizic, psihologic și emoțional, de altfel cele mai multe.

Au fost sesizate și 311 cazuri de neglijare a copilului, dar și cazuri de bullying, copii care refuză să meargă la școală, cazuri de exploatare prin muncă, fapte care au pus în pericol viața minorilor, exploatare sexuală, violență în școală, violență prin internet și chiar trafic de minori.

Oricine are cunoștință despre un copil abuzat poate suna la 119.

Fetițe neglijate și lăsate singure în casă timp îndelungat

Un caz grav de abuz privește două fetițe, surori, care, arată Nicoleta Molnar, directorul general al DGASPC Cluj, au ajuns în grija asistenților maternali. În acest caz au intervenit reprezentanții Primăriei din localitatea de domiciliu.

„Fetițele, de sub 5 și 3 ani erau lăsate nesupravegheate timp îndelungat, în condiții mizere. DGASPC Cluj a fost sesizată de Primăria locală cu privire la faptul că mama obișnuiește să plece de acasă, lăsând minorele în grija bunicii care nu avea capacitatea mentală corespunzătoare să îngrijească copiii, confruntându-se cu un consum de alcool cronic.

Mai mult, bunica pleca deseori și le încuia pe minore în casă”, a precizat Nicoleta Molnar pentru Cluj24.ro.

Copilele au ajuns în grija asistenților maternali

Mama minorelor a fost consiliată în repetate rânduri de către reprezentanții Primăriei și ai DGASPC Cluj cu privire la importanța supravegherii corespunzătoare și constante ale minorelor, însă a refuzat să își asume responsabilitatea creșterii acestora.

Femeia spunea că vrea să plece în străinătate și să își refacă viața alături de noul concubin. Tatăl fetițelor era încarcerat.

„Pentru că nu s-a identificat nicio persoană din familie sau comunitate care să dorească plasamentul minorelor, acestea au fost plasate în grija asistenților maternali profesioniști”, a mai spus Nicoleta Molnar.

Bebeluș salvat cu ajutorul pompierilor. Mama amenința că îl omoară și își ia viața

Un alt caz, deosebit de grav, a fost anunțat la Cluj, la numărul de telefon 119, de reprezentanții unei fundații. Din nefericire, mama, o femeie fără adăpost, avea tendințe psihotice.

„Copilul avea sub un an și nu era recunoscut de tată. DGASPC Cluj a fost sesizat de reprezentanții fundației că contractul cu mama copilului expiră curând, ceea ce însemna că aceasta nu va mai beneficia de găzduire”, a precizat Nicoleta Molnar.

Mai mult, comportamentul ei era unul problematic. Aceasta amenința atât angajații, cât și pe ceilalți beneficiari ai fundației și refuza colaborarea.

„Reprezentanții DGASPC Cluj au intenționat să colaboreze cu mama în vederea găsirii unei soluții privind problema locuirii, însă aceasta s-a închis în camera ei, împreună cu bebelușul, amenințând că se va sinucide împreună cu minorul.

Având în vedere că viața copilului a fost expus unui risc iminent, reprezentanții DGASPC, în colaborare cu echipele de pompieri și salvare au pătruns în cameră și au salvat copilul. Mama copilului a fost sprijinită prin evaluarea și internarea la psihiatrie”, a mai precizat Nicoleta Molnar.

În prezent, copilul se află în grija asistentului maternal profesionist. Nici în acest caz nu s-au identificat rude sau persoane care ar putea oferi plasament familial copilului.

Copil grav neglijat. La aproape 10 ani nu mergea la școală

Un alt caz care a fost soluționat de DGASPC Cluj este al unui copil neglijat grav de propriul tată. Cei doi trăiau în alt județ, dar DGASPC Cluj a fost sesizată pentru ca mama copilului trăia în județul Cluj

„Minorul, care avea sub 10 ani, era grav neglijat. Nu era școlarizat și nu era înscris la medicul de familie. DGASPC Cluj a fost sesizat de DGASPC din alt județ despre faptul că tatăl copilului susținea că nu poate îngriji copilul, deoarece mama copilului a plecat, iar singur nu se descurcă, neavând adăpost.

Mama copilului avea domiciliul în județul Cluj. După scurt timp, copilul a revenit sub grija mamei lui, locuind împreună cu aceasta la o prietenă de-a mamei, din județul Cluj”, a mai spus directorul general al DGASPC Cluj.

Conform evaluărilor, însă, copilul a suferit de neglijare gravă. Deși părinții au fost consiliați, aceștia și-au exprimat dorința de a renunța la responsabilitatea de a îngriji copilul.

Astfel, în prezent, minorul este în plasament la o asociație.

Puteți suna 24 din 24 de ore

La numărul 119, care este gratuit, răspund 24 din 24 de ore specialiști în protecția copilului, care sunt formați să deosebească situațiile în care copiii sunt în pericol iminent.

Numărul 119 este destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare copilului și a fost parte integrantă din Programul Național de Suport al Guvernului pentru copiii, în contextul pandemiei de Covid 19 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII.

La acest număr, a precizat Nicoleta Molnar, pot suna copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare, părinții, rudele sau persoanele care au cunoștință de astfel de cazuri, 24 din 24 de ore.

„Scopul acestui număr unic la nivel național este de a depista și interveni cu specialiști din domeniul protecției copilului, în timp real, în situațiile în care integritatea fizică și psihică a copiilor este în pericol”, a mai spus directorul general al DGASPC Cluj.

Ce este exact abuzul împotriva copilului

Intervenția în teren se realizează cu ajutorul echipelor mobile. De asemenea este un serviciu gratuit, anonim și confidențial care oferă și consiliere și suport psiho-emoțional, îndrumare în domeniul drepturilor copilului, consultanță în domeniul protecției copilului, îndrumare și referire către instituțiile abilitate să ofere asistență necesară.

„Prin abuz asupra copilului se înţelege orice acţiune voluntară a unei persoane care se află într-o relaţie de răspundere, încredere sau de autoritate faţă de acesta – este şi cazul părinţilor – prin care este periclitată viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului.

Abuzul poate îmbrăca diferite forme, fiind clasificat ca abuz fizic, emoțional, psihologic, sexual și economic”, conform directorului DGASPC Cluj.

Cum se intervine

În primul rând, spune Nicoleta Molnar, se face evaluarea inițială, un proces prompt și sumar prin care este colectată și verificată, într-o primă instanță, informația cu privire la suspiciunea sau situația de violență asupra copilului, respectiv de violență în familie.

Urmează apoi evaluarea detaliată, comprehensivă și multidimensională a situației copiilor victime ale violenței, respectiv a adulților și/sau copiilor victime ale violenței în familie, precum și a familiei acestora și a presupusului făptuitor/agresor.

Apoi se face planul de reabilitare și/sau de reintegrare socială pentru copilul victimă a violenței, respectiv pentru adultul și/sau copilul victime/victimă ale/a violenței în familie.

Cazul este monitorizat și reevaluat periodic.

Când trebuie să sunați la 119 – numărul unic destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor

Principalele situații care trebuie semnalate de urgență la 119 sunt:

  • Viața copilului este în pericol.
  • Copilul este grav rănit.
  • Copilul a suferit un abuz sexual.
  • Copilul sub vârsta de 8 ani este lăsat singur în casă.
  • Copilul solicită de urgență ajutorul.
  • Copilul refuză să meargă acasă.
  • Copilul este grav neglijat.
  • Copilul este implicat în munci intolerabile.

Situațiile de urgență semnalate prin intermediul serviciului Telefonul Copilului sunt evaluate inițial de către echipa mobilă, dar când timpul de deplasare a echipei mobile depășește durata de o oră, se contactează asistentul social de la Serviciile publice de asistență sociale de la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție.

Nicoleta Molnar a precizat pentru Cluj24.ro, că decizia cu privire la demersurile ulterioare evaluării inițiale în caz de urgență, cu excepția situațiilor grave, în care cazul se preia automat, se ia împreună cu consilierii din cadrul serviciului de intervenție în regim de urgență.

Deciziile sunt două, scoaterea copilului din familie și dus plasament, în regim de urgență, sau rămânerea copilului în familie.

Semnale mai puțin evidente care arată că un copil a fost abuzat

Există semne vizibile prin care se poate recunoaște că un copil a fost abuzat. Dar sunt și semnale mai puțin evidente care pot indica un eventual abuz.

Potrivit reprezentanților DGASPC Cluj, acestea sunt:

  • Tulburări de comportament
  • Tulburări ale somnului
  • Tulburări de alimentaţie
  • Autostigmatizare, autoculpabilizare
  • Ticuri
  • Dificultăţi în relaţionare şi comunicare
  • Scăderea randamentului şcolar, absenteism şi abandon şcolar
  • Stare depresivă, uneori cu tentative de suicid.

Persoanele care au cunoștință de cazuri de abuz asupra copiilor sunt rugate să sune în cel mai scurt timp la numărul unic de urgență pentru copii – 119.

Dacă viața copilului este pusă în pericol, persoanele sunt rugate să apeleze imediat la serviciul de urgență – 112.

Foto: Consiliul Județean Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Taragotistul clujean Nicolae Badiu obține „Talanga de Argint” la Festivalul Internațional de Folclor Montan din Polonia

Publicat

De

Nicolae Badiu, taragotist

Taragotistul clujean Nicolae Badiu se întoarce de la Festivalul Internațional de Folclor Montan din Zakopane, Polonia cu „Talanga de Argint”.

Nicolae Badiu este membru al grupului tradițional “Mărișana” din Mărișel, care a obținut premiul II la același festival.

Taragotistul clujean Nicolae Badiu obține „Talanga de Argint” la Festivalul Internațional de Folclor Montan din Polonia

Taragotistul clujean Nicolae Badiu a obținut Premiul II, reprezentat prin „Talanga de Argint” la Festivalul Internațional de Folclor Montan din Zakopane, Polonia.

La ediția a 55-a a festivalului, Nicolae Badiu, care este membru al grupului tradițional “Mărișana”, a impresionat juriul la secțiunea „solist instrumentist” cu repertoriul prezentat.

Competiția a fost strânsă, cu participanți din mai multe țări, iar prestația sa i-a adus Premiul II – „Talanga de Argint”.

Premiul II și pentru Grupul „Mărișana”

Membrii Grupului „Mărișana” din satul clujean Mărișel au reprezentat județul Cluj și România în cadrul acestui important festival de folclor montan, care s-a desfășurat în perioada 17- 23 august 2024.

Grupul Tradițional ”Mărișana” se întoarce de la Zakopane cu ”Toporașul de Argint”.

Format din locuitori ai satului clujean Mărișel, Grupul „Mărișana” a prezentat în concurs “Corindatul Junilor” sau „Colindatul de ceată bărbătească”, obicei care face parte din patrimoniul imaterial al umanității UNESCO încă din 2014.

Foto: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Moment de reculegere și steagul albastru cu galben, la Cluj-Napoca, de Ziua Independenței Ucrainei

Publicat

De

ucrainei

Zeci de ucraineni, dar și români, au participat, sâmbătă, la Baza Sportivă Gheorgheni din Cluj-Napoca la sărbătorirea Zilei Independenței Ucrainei.

”Acum 33 de ani, Ucraina a obținut dreptul de a-și dezvolta propria cultură, tradiție și economie. Nu este un secret faptul că astăzi această moștenire este sub asediu, ceea ce cauzează multă durere în viața fiecărui ucrainean.

Pe 24 august, atât românii, cât și ucrainenii sunt invitați să ne însoțească în această celebrare – evenimentul va cuprinde un concert și activități pentru adulți și copii”, au transmis, inițial, organizatorii.

Programul a inclus, printre altele, un moment de reculegere în memoria victimelor războiului declanșat în urma invaziei Rusiei în Ucraina, intonarea imnului țării vecine, un moment muzical, dar și arborarea unui steag ucrainean de mari dimensiuni.

Ziua Independenței este ziua națională a Ucrainei, în care se sărbătorește adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică, în anul 1991.

Citește mai departe

EVENIMENT

REVOLTĂTOR. Doar control judiciar pentru tinerii care l-au lovit cu sticla în cap pe șoferul de la Bolt. Bărbatul e în spital

Publicat

De

Cei trei tineri care l-au lovit cu o sticlă în cap pe un șofer de Bolt care nu i-a lăsat să urce cu alcool în mașină au fost prezentanți, sâmbătă, la Parchet, iar un procuror a decis să fie plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, deci au fost lăsați liberi să meargă acasă.

Minorii au fost prezentați procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, iar față de aceștia s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după ce, inițial,  au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore.

Cei trei minori au între 15 și 17 ani și l-au lovit pe șofer în Piața Engels din Cluj-Napoca, incidentul având loc vineri seara.

Ce prevede controlul judiciar

Potrivit Codului de Procedură Penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, un inculpat, cum sunt și cei trei minori, trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

Mai multe obligații

(2) Organul judiciar care a dispus măsura poate impune inculpatului ca, pe timpul controlului judiciar, să respecte una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:

a) să nu depăşească o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia;

b) să nu se deplaseze în locuri anume stabilite de organul judiciar sau să se deplaseze doar în locurile stabilite de acesta;

c) să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere;

d) să nu se apropie de persoana vătămată sau de membrii familiei acesteia, de alţi participanţi la comiterea infracţiunii, de martori ori experţi sau de alte persoane anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice, direct sau indirect, pe orice cale;

e) să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta;

f) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;

g) să se supună unor măsuri de control, îngrijire sau tratament medical, în special în scopul dezintoxicării;

h) să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice;

i) să nu conducă vehicule anume stabilite de organul judiciar;

j) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

k) să nu emită cecuri.

Se poate înlocui măsura

În cuprinsul actului prin care se dispune luarea măsurii controlului judiciar sunt prevăzute în mod expres obligaţiile pe care inculpatul trebuie să le respecte pe durata acestuia şi i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de către instituţia, organul sau autoritatea anume desemnate de organul judiciar care a dispus măsura, în condiţiile legii.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Mii de Martori ai lui Iehova s-au reunit la Cluj pentru Congres. 115 persoane, botezate într-un moment emoționant

Publicat

Congresul Martorilor lui Iehova, desfășurat pe Cluj Arena, reunește anul acesta zeci de mii de participanți din Cluj și județele învecinate.

Cluj-Napoca a fost, în acest weekend, gazda Congresului Martorilor lui Iehova, care a reunit între 10.000 și 15.000 de participanți la Cluj Arena. Evenimentul a culminat cu botezul a 115 persoane, desfășurat într-o atmosferă plină de emoție și dedicare.

Un eveniment așteptat tot anul

Evenimentul, organizat anual, este așteptat cu nerăbdare de comunitatea Martorilor, pentru mulți fiind un moment special de reflecție spirituală și comuniune.

„Pentru noi, congresul regional este un moment extrem de important, îl așteptăm 365 de zile pe an și atunci când sosește, ne depășește așteptările, deși ne-am gândit de fiecare dată că va fi ceva cu totul deosebit”, a declarat Alexandru Popescu, reprezentant de presă.

Experiența Congresului, transformatoare pentru participanți

Familia Chira, una dintre cele prezente la congres, a vorbit despre importanța acestui eveniment pentru ei.

„Pentru noi, este mai mult decât o ocazie specială, și vreau să vă povestesc ceva despre familia noastră. Acum câțiva ani ne-am stabilit ca obiectiv să vizităm Ierusalimul și locurile dimprejur, ca să înțelegem mai bine Scripturile, și am ales unele situri arheologice care au legătură cu locurile și cu evenimentele menționate în Scripturi, dar ce am auzit ieri, aici, la congres, a fost ceva deosebit.

Au fost aduse atâtea argumente istorice, date de referință istorice, vestigii arheologice au fost puse în valoare, care au arătat o altă fațetă a evangheliilor pe care le-am citit de atâtea ori în Biblie. Așadar, pentru noi, congresul este special, ca să nu vorbesc de căldura și entuziasmul de aici, care ne-au molipsit”, au transmis aceștia.

Botezul, un punct de atracție al Congresului

Alexandru Popescu, reprezentant de presă, a subliniat că unul dintre punctele de atracție ale congresului este ceremonia de botez, în care persoane de toate vârstele aleg să se dedice lui Dumnezeu, după luni sau chiar ani de studiu biblic.

„Un punct de atracție, mult așteptat de noi, este botezul. Lucrul acesta este interesant prin faptul că an de an, tot mai mulți oameni aleg să se boteze. Nu este o inspirație de moment sau o hotărâre luată la întâmplare, este rodul unor studii biblice întemeiate luni, poate chiar ani de zile.

Botezul în apă este expresia dedicării persoanei respective lui Iehova Dumnezeu. Botezul este o condiție scripturală, este o hotărâre personală, voluntară și conștientă pentru fiecare dintre noi. (…) Ne place mult să vedem tineri, sunt copii de 10-12 ani care arată o maturitate deosebită în alegerea făcută, sunt și persoane în vârstă, cu toții animați de dorința de a-i sluji pe Dumnezeu. Pentru noi, cei botezați este un moment de amintire a acestui moment, o piatră de hotar”, a mai arătat Alexandru Popescu.

„Astăzi m-am botezat, a fost un moment foarte emoționant”

La ceremonia de botez desfășurată sâmbătă pe Cluj Arena, 115 participanți au ales să își exprime credința prin botezul în apă. Ceremonia s-a desfășurat în două piscine special amenajate, atrăgând atenția întregii audiențe.

Roxana M., una dintre persoanele botezate, a împărtășit din experiența sa.

„Întotdeauna l-am căutat pe Dumnezeu, am mers în diverse culte să văd cum e, cum mă simt, cum vorbesc despre Dumnezeu și niciunde nu m-am simțit acasă, și foamea aceasta de Dumnezeu, de cunoaștere, a tot rămas. Am început să studiez, puțin inițial, poate 10-15 minute pe săptămână, timp care s-a prelungit ulterior la una, poate și două ore. Astăzi m-am botezat, a fost un moment foarte emoționant”, a spus Roxana.

Organizarea evenimentului, un efort colectiv

Organizarea unui astfel de eveniment implică un efort colectiv considerabil. Damian Florian, implicat în organizare, a explicat că aproximativ 1 din 5 persoane din comunitate este implicată în organizarea congresului.

„Evenimentul presupune o bună pregătire, este un număr mare de participanți, dar în același timp e un număr mare de persoane din interiorul comunității care se implică în realizarea acestui eveniment.

Organizatorul realizează astfel de evenimente, atât în România, cât și în alte țări. Avem parte de o instruire cu mult timp înainte de realizarea evenimentului. Aproximativ 1 din 5 persoane din comunitate este implicată în organizarea evenimentului. Cei care se implică sunt motivați de iubirea pentru Dumnezeu și pentru semeni”, a explicat Damian Florian.

Zeci de mii de participanți din Cluj și din regiune

Congresul, care a început vineri, va atinge punctul culminant duminică, când este așteptat cel mai mare număr de participanți.

„Congresul a început vineri, ne așteptăm să avem între 10 și 15 mii de participanți. Numărul lor variază în fiecare zi. Există un număr de invitați din afara comunității noastre și ne așteptăm de fiecare dată să vină un număr mai mare decât comunitatea noastră. Vineri și sâmbătă, numărul lor este în creștere, iar duminică este atins apogeul. Nu este un congres național, ci unul regional. Practic, sunt participanți din Cluj și din județele limitrofe – Mureș, Alba”, a mai spus organizatorul.

Programul congresului, transmis în patru limbi

Fiecare participant are posibilitatea de a asculta programul în „limba inimii”, prin intermediul celor patru scene dedicate limbilor română, maghiară, rromani și rusă.

„Rolul celor patru scene este ca fiecare participant să audă acest mesaj în «limba inimii». Este vorba de scena de limba maghiară, avem o comunitate de maghiari, și atunci ei vor să asculte acest program în limba lor.

Există o comunitate de etnie rromă, ei chiar vin și din zone mai îndepărtate, sau chiar din afara țării special pentru acest eveniment. Cea mai mare comunitate este cea în limba română. La acestea trei se adaugă și limba rusă, o comunitate mai mică”, a conchis Damian Florian.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax