Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. Cazuri cutremurătoare de abuz asupra copiilor, la Cluj. Peste 700 de persoane, inclusiv victime, au sunat la 119

Publicat


La Cluj au fost peste 700 de apeluri la numărul 119 în șase luni

119 este numărul unic destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor. Este vorba de orice formă de abuz, exploatare sau neglijare a minorului. Iar cazurile nu sunt puține.

Serviciul de Call Center 119, destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor, a fost operaționalizat în anul 2022. De atunci și până acum, la numărul 119, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj au fost înregistrate 5.653 de apeluri.

Cazuri cutremurătoare de abuz asupra copiilor, la Cluj. Peste 700 de persoane, inclusiv victime, au sunat la 119 în doar 6 luni

În primele șase luni ale anului 2024 la serviciul de call center destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor au fost recepționate 734 de apeluri.

Nicoleta Molnar, directorul general al DGASPC Cluj, a declarat pentru Cluj24.ro că numărul 119 este apelat de profesori, de vecini, de prieteni ai celor abuzați sau chiar de către victime.

Cazurile sunt diverse, unele cutremurătoare, și se intervine rapid. Sigur, scopul nu este acela de a lua copilul din familia extinsă, însă se ajunge și la această soluție, acolo unde nu mai există alternative.

La Cluj, de când numărul 119 este funcțional, au fost sesizate 2.090 de cazuri de abuzul fizic, psihologic și emoțional, de altfel cele mai multe.

Au fost sesizate și 311 cazuri de neglijare a copilului, dar și cazuri de bullying, copii care refuză să meargă la școală, cazuri de exploatare prin muncă, fapte care au pus în pericol viața minorilor, exploatare sexuală, violență în școală, violență prin internet și chiar trafic de minori.

Oricine are cunoștință despre un copil abuzat poate suna la 119.

Fetițe neglijate și lăsate singure în casă timp îndelungat

Un caz grav de abuz privește două fetițe, surori, care, arată Nicoleta Molnar, directorul general al DGASPC Cluj, au ajuns în grija asistenților maternali. În acest caz au intervenit reprezentanții Primăriei din localitatea de domiciliu.

„Fetițele, de sub 5 și 3 ani erau lăsate nesupravegheate timp îndelungat, în condiții mizere. DGASPC Cluj a fost sesizată de Primăria locală cu privire la faptul că mama obișnuiește să plece de acasă, lăsând minorele în grija bunicii care nu avea capacitatea mentală corespunzătoare să îngrijească copiii, confruntându-se cu un consum de alcool cronic.

Mai mult, bunica pleca deseori și le încuia pe minore în casă”, a precizat Nicoleta Molnar pentru Cluj24.ro.

Copilele au ajuns în grija asistenților maternali

Mama minorelor a fost consiliată în repetate rânduri de către reprezentanții Primăriei și ai DGASPC Cluj cu privire la importanța supravegherii corespunzătoare și constante ale minorelor, însă a refuzat să își asume responsabilitatea creșterii acestora.

Femeia spunea că vrea să plece în străinătate și să își refacă viața alături de noul concubin. Tatăl fetițelor era încarcerat.

„Pentru că nu s-a identificat nicio persoană din familie sau comunitate care să dorească plasamentul minorelor, acestea au fost plasate în grija asistenților maternali profesioniști”, a mai spus Nicoleta Molnar.

Bebeluș salvat cu ajutorul pompierilor. Mama amenința că îl omoară și își ia viața

Un alt caz, deosebit de grav, a fost anunțat la Cluj, la numărul de telefon 119, de reprezentanții unei fundații. Din nefericire, mama, o femeie fără adăpost, avea tendințe psihotice.

„Copilul avea sub un an și nu era recunoscut de tată. DGASPC Cluj a fost sesizat de reprezentanții fundației că contractul cu mama copilului expiră curând, ceea ce însemna că aceasta nu va mai beneficia de găzduire”, a precizat Nicoleta Molnar.

Mai mult, comportamentul ei era unul problematic. Aceasta amenința atât angajații, cât și pe ceilalți beneficiari ai fundației și refuza colaborarea.

„Reprezentanții DGASPC Cluj au intenționat să colaboreze cu mama în vederea găsirii unei soluții privind problema locuirii, însă aceasta s-a închis în camera ei, împreună cu bebelușul, amenințând că se va sinucide împreună cu minorul.

Având în vedere că viața copilului a fost expus unui risc iminent, reprezentanții DGASPC, în colaborare cu echipele de pompieri și salvare au pătruns în cameră și au salvat copilul. Mama copilului a fost sprijinită prin evaluarea și internarea la psihiatrie”, a mai precizat Nicoleta Molnar.

În prezent, copilul se află în grija asistentului maternal profesionist. Nici în acest caz nu s-au identificat rude sau persoane care ar putea oferi plasament familial copilului.

Copil grav neglijat. La aproape 10 ani nu mergea la școală

Un alt caz care a fost soluționat de DGASPC Cluj este al unui copil neglijat grav de propriul tată. Cei doi trăiau în alt județ, dar DGASPC Cluj a fost sesizată pentru ca mama copilului trăia în județul Cluj

„Minorul, care avea sub 10 ani, era grav neglijat. Nu era școlarizat și nu era înscris la medicul de familie. DGASPC Cluj a fost sesizat de DGASPC din alt județ despre faptul că tatăl copilului susținea că nu poate îngriji copilul, deoarece mama copilului a plecat, iar singur nu se descurcă, neavând adăpost.

Mama copilului avea domiciliul în județul Cluj. După scurt timp, copilul a revenit sub grija mamei lui, locuind împreună cu aceasta la o prietenă de-a mamei, din județul Cluj”, a mai spus directorul general al DGASPC Cluj.

Conform evaluărilor, însă, copilul a suferit de neglijare gravă. Deși părinții au fost consiliați, aceștia și-au exprimat dorința de a renunța la responsabilitatea de a îngriji copilul.

Astfel, în prezent, minorul este în plasament la o asociație.

Puteți suna 24 din 24 de ore

La numărul 119, care este gratuit, răspund 24 din 24 de ore specialiști în protecția copilului, care sunt formați să deosebească situațiile în care copiii sunt în pericol iminent.

Numărul 119 este destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare copilului și a fost parte integrantă din Programul Național de Suport al Guvernului pentru copiii, în contextul pandemiei de Covid 19 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII.

La acest număr, a precizat Nicoleta Molnar, pot suna copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare, părinții, rudele sau persoanele care au cunoștință de astfel de cazuri, 24 din 24 de ore.

„Scopul acestui număr unic la nivel național este de a depista și interveni cu specialiști din domeniul protecției copilului, în timp real, în situațiile în care integritatea fizică și psihică a copiilor este în pericol”, a mai spus directorul general al DGASPC Cluj.

Ce este exact abuzul împotriva copilului

Intervenția în teren se realizează cu ajutorul echipelor mobile. De asemenea este un serviciu gratuit, anonim și confidențial care oferă și consiliere și suport psiho-emoțional, îndrumare în domeniul drepturilor copilului, consultanță în domeniul protecției copilului, îndrumare și referire către instituțiile abilitate să ofere asistență necesară.

„Prin abuz asupra copilului se înţelege orice acţiune voluntară a unei persoane care se află într-o relaţie de răspundere, încredere sau de autoritate faţă de acesta – este şi cazul părinţilor – prin care este periclitată viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului.

Abuzul poate îmbrăca diferite forme, fiind clasificat ca abuz fizic, emoțional, psihologic, sexual și economic”, conform directorului DGASPC Cluj.

Cum se intervine

În primul rând, spune Nicoleta Molnar, se face evaluarea inițială, un proces prompt și sumar prin care este colectată și verificată, într-o primă instanță, informația cu privire la suspiciunea sau situația de violență asupra copilului, respectiv de violență în familie.

Urmează apoi evaluarea detaliată, comprehensivă și multidimensională a situației copiilor victime ale violenței, respectiv a adulților și/sau copiilor victime ale violenței în familie, precum și a familiei acestora și a presupusului făptuitor/agresor.

Apoi se face planul de reabilitare și/sau de reintegrare socială pentru copilul victimă a violenței, respectiv pentru adultul și/sau copilul victime/victimă ale/a violenței în familie.

Cazul este monitorizat și reevaluat periodic.

Când trebuie să sunați la 119 – numărul unic destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor

Principalele situații care trebuie semnalate de urgență la 119 sunt:

  • Viața copilului este în pericol.
  • Copilul este grav rănit.
  • Copilul a suferit un abuz sexual.
  • Copilul sub vârsta de 8 ani este lăsat singur în casă.
  • Copilul solicită de urgență ajutorul.
  • Copilul refuză să meargă acasă.
  • Copilul este grav neglijat.
  • Copilul este implicat în munci intolerabile.

Situațiile de urgență semnalate prin intermediul serviciului Telefonul Copilului sunt evaluate inițial de către echipa mobilă, dar când timpul de deplasare a echipei mobile depășește durata de o oră, se contactează asistentul social de la Serviciile publice de asistență sociale de la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție.

Nicoleta Molnar a precizat pentru Cluj24.ro, că decizia cu privire la demersurile ulterioare evaluării inițiale în caz de urgență, cu excepția situațiilor grave, în care cazul se preia automat, se ia împreună cu consilierii din cadrul serviciului de intervenție în regim de urgență.

Deciziile sunt două, scoaterea copilului din familie și dus plasament, în regim de urgență, sau rămânerea copilului în familie.

Semnale mai puțin evidente care arată că un copil a fost abuzat

Există semne vizibile prin care se poate recunoaște că un copil a fost abuzat. Dar sunt și semnale mai puțin evidente care pot indica un eventual abuz.

Potrivit reprezentanților DGASPC Cluj, acestea sunt:

  • Tulburări de comportament
  • Tulburări ale somnului
  • Tulburări de alimentaţie
  • Autostigmatizare, autoculpabilizare
  • Ticuri
  • Dificultăţi în relaţionare şi comunicare
  • Scăderea randamentului şcolar, absenteism şi abandon şcolar
  • Stare depresivă, uneori cu tentative de suicid.

Persoanele care au cunoștință de cazuri de abuz asupra copiilor sunt rugate să sune în cel mai scurt timp la numărul unic de urgență pentru copii – 119.

Dacă viața copilului este pusă în pericol, persoanele sunt rugate să apeleze imediat la serviciul de urgență – 112.

Foto: Consiliul Județean Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

Publicat

bere

Mai mare rușinea! Consumul de bere la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008, în ciuda unei creșteri de 13% în 2024 față de anul precedent.

Specialiștii consideră că puterea scăzută de cumpărare a populației reprezintă unul dintre principalii factori care au dus la această situație.

Conform datelor furnizate de Asociația Berarii României, piața berii s-a stabilizat în 2024 ușor peste pragul de 15 milioane de hectolitri, după trei ani consecutivi de scădere. În perioada 2005-2023, producția de bere a avut o evoluție relativ constantă, cu o medie de 16,6 milioane de hectolitri, atingând vârful de 20,2 milioane de hectolitri în 2008.

Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

„Evenimentele sportive din 2024 au contribuit la creșterea segmentului de bere la draft, însă încă suntem sub vârful pe care l-am avut în perioada de glorie”, a declarat marți Constantin Bratu, directorul general al Asociației Berarii României, într-o conferință de presă, conform Gândul.

La 2-3 ani după pandemie, consumul de bere în sectorul HoReCa nu și-a revenit din cauza scumpirilor generate de creșterile succesive de accize și de inflație. Bratu consideră că, pe lângă creșterea puterii de cumpărare, este necesară și o schimbare de mentalitate a românilor privind locul de consum al berii.

Un aspect pozitiv îl reprezintă faptul că producătorii locali de bere asigură peste 97% din consumul național prin producția internă. În schimb, exporturile de bere ale României au scăzut cu 20% în 2024 față de anul anterior, reprezentând doar 2,2% din producția internă.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an

Publicat

Dobânzi împrumut stat

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.

Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978 lei, prețuri identice cu cele de marți.

ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an

Nivelul lichidității din piața monetară este unul care asigură stabilitate dobânzilor interbancare. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 s-a oprit la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.

Luna aceasta, Finanțele și-au propus să se împrumute din piața locală, pentru refinanţarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetului de stat, cu minimum 7,695 miliarde lei, mai puțin cu 545 milioane lei față de suma programată de a fi împrumutată în martie.

Investitorii care așteptau cu îngrijorare „Ziua eliberării“ Americii, așa cum a anunțat Donald Trump data de 2 aprilie, începutul războiului comercial dintre Statele Unite și restul lumii, tranzacționau euro în culoarul 1,0778 – 1,0831 dolari, valori identice cu cele de marți, iar media monedei americane a urcat de la 4,5998 la 4,6059 lei.

„Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%”

Majoritatea analiștilor anticipează o creștere a riscului ca Statele Unite să între în recesiune, evoluție luată în calcul și de administrația de la Casa Albă, care a anunțat americanii că noile taxe vamale vor produ­ce durere în eco­no­mie.

Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%, de la 2,3% în februarie, iar oficialii BCE discută posibilitatea de a încetini ritmul reducerilor dobânzii de referință, care se află de luna trecută la 2,50%, din cauza riscurilor inflaţioniste generate de politica tarifară a administrației Trump, precum şi a creşterii cheltuielilor pentru apărare şi infrastructură.

Cursul francului elvețian a scăzut marginal de la 5,2151 la 5,2114 lei iar cel al lirei sterline a crescut de la 5,0509 la 5,9774 lei.

Prețul gramului de aur a atins al treilea record consecutiv și a urcat de la 463,2781 lei la 463,3913 lei, consecință a aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 3.107 și 3.139 dolari/uncie, după ce a crescut marți la maximul istoric de 3.145,80 dolari/uncie.

„Prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari”

Aurul cunoaște cel mai bun început de an, începând cu 1986, cu o creștere de 19% în primul trimestru. Parcursul a fost alimentat de achizițiile băncilor centrale și ale ETF-urilor, fonduri bazate pe evoluția metalului galben, care și-au majorat deținerile cu peste 6% de la începutul anului.

În opinia analiștilor de la marile bănci americane prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari.

Media monedelor din regiune se aprecia la 4,1798 zloți/euro, respectiv 401,08 forinți/euro.

Lipsa unor măsuri concrete din partea administrației americane pentru o nouă reglementare a pieței cripto, care fusese anunțată în perioada campaniei electorale de anul trecut, a depreciat monedele digitale. Bitcoin fluctua miercuri între 83.939 și 85.931 dolari iar ethereum se mișca în culoarul 1.852 – 1.907 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

CULTURA

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

Publicat

De

Tradiții de Paști în Cluj

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.

Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii

În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind „stâlpu’ casei”, arată specialiștii clujeni.

”Pe lângă faptul că se îngrijea de creșterea și educarea copiilor, de prepararea hranei, tot ea îi îmbrăca pe toți cei din casă. Torcea, țesea, cosea cămăși de sărbătoare și de purtat, dar și diverse obiecte necesare înfrumusețării casei: păretare, cuverturi, fețe de pernă, covoare etc.

Mai ales în Postul Paștilor, în mai toate casele răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut deoarece, conform calendarului prelucrării fibrelor textile, Postul Mare era perioada țesutului pânzei pentru hainele noi de Paști, care erau mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii, în ziua Învierii”, arată spcialiștii de la CJCPCT Cluj.

Țesărura, o ”taină” a casei

De multe ori, dacă cineva străin intra în casă, femeia acoperea în grabă țesătura, cu un ștergar. ”Era o taină a casei, a femeii, lucrul țesut în această perioadă, deoarece nu trebuia să afle nimeni ce model a lucrat până la Paști, când fiecare ieșea la biserică și la jocul satului cu hainele cele noi, în cele mai variate compoziții și culori”, arată cercetătoarea Maria Bocșe, în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”.

Foto: CJCPCT Cluj/ La războiul de țesut, în Orman, județul Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj

Publicat

foc

Un incendiu a izbucnit, miercuri seara, într-o gospodărie din Sânicoara, jud. Cluj. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale. Nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Elicei din localitatea Sânnicoară, comuna Apahida. Din primele date, flăcările se manifestă generalizat, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați.

foc

foc

FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj

Din fericire, nu sunt anunțate victime, iar la intervenție iau parte trei autospeciale cu apă și spumă, respectiv o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate