Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. Cazuri cutremurătoare de abuz asupra copiilor, la Cluj. Peste 700 de persoane, inclusiv victime, au sunat la 119

Publicat


La Cluj au fost peste 700 de apeluri la numărul 119 în șase luni

119 este numărul unic destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor. Este vorba de orice formă de abuz, exploatare sau neglijare a minorului. Iar cazurile nu sunt puține.

Serviciul de Call Center 119, destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor, a fost operaționalizat în anul 2022. De atunci și până acum, la numărul 119, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj au fost înregistrate 5.653 de apeluri.

Cazuri cutremurătoare de abuz asupra copiilor, la Cluj. Peste 700 de persoane, inclusiv victime, au sunat la 119 în doar 6 luni

În primele șase luni ale anului 2024 la serviciul de call center destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor au fost recepționate 734 de apeluri.

Nicoleta Molnar, directorul general al DGASPC Cluj, a declarat pentru Cluj24.ro că numărul 119 este apelat de profesori, de vecini, de prieteni ai celor abuzați sau chiar de către victime.

Cazurile sunt diverse, unele cutremurătoare, și se intervine rapid. Sigur, scopul nu este acela de a lua copilul din familia extinsă, însă se ajunge și la această soluție, acolo unde nu mai există alternative.

La Cluj, de când numărul 119 este funcțional, au fost sesizate 2.090 de cazuri de abuzul fizic, psihologic și emoțional, de altfel cele mai multe.

Au fost sesizate și 311 cazuri de neglijare a copilului, dar și cazuri de bullying, copii care refuză să meargă la școală, cazuri de exploatare prin muncă, fapte care au pus în pericol viața minorilor, exploatare sexuală, violență în școală, violență prin internet și chiar trafic de minori.

Oricine are cunoștință despre un copil abuzat poate suna la 119.

Fetițe neglijate și lăsate singure în casă timp îndelungat

Un caz grav de abuz privește două fetițe, surori, care, arată Nicoleta Molnar, directorul general al DGASPC Cluj, au ajuns în grija asistenților maternali. În acest caz au intervenit reprezentanții Primăriei din localitatea de domiciliu.

„Fetițele, de sub 5 și 3 ani erau lăsate nesupravegheate timp îndelungat, în condiții mizere. DGASPC Cluj a fost sesizată de Primăria locală cu privire la faptul că mama obișnuiește să plece de acasă, lăsând minorele în grija bunicii care nu avea capacitatea mentală corespunzătoare să îngrijească copiii, confruntându-se cu un consum de alcool cronic.

Mai mult, bunica pleca deseori și le încuia pe minore în casă”, a precizat Nicoleta Molnar pentru Cluj24.ro.

Copilele au ajuns în grija asistenților maternali

Mama minorelor a fost consiliată în repetate rânduri de către reprezentanții Primăriei și ai DGASPC Cluj cu privire la importanța supravegherii corespunzătoare și constante ale minorelor, însă a refuzat să își asume responsabilitatea creșterii acestora.

Femeia spunea că vrea să plece în străinătate și să își refacă viața alături de noul concubin. Tatăl fetițelor era încarcerat.

„Pentru că nu s-a identificat nicio persoană din familie sau comunitate care să dorească plasamentul minorelor, acestea au fost plasate în grija asistenților maternali profesioniști”, a mai spus Nicoleta Molnar.

Bebeluș salvat cu ajutorul pompierilor. Mama amenința că îl omoară și își ia viața

Un alt caz, deosebit de grav, a fost anunțat la Cluj, la numărul de telefon 119, de reprezentanții unei fundații. Din nefericire, mama, o femeie fără adăpost, avea tendințe psihotice.

„Copilul avea sub un an și nu era recunoscut de tată. DGASPC Cluj a fost sesizat de reprezentanții fundației că contractul cu mama copilului expiră curând, ceea ce însemna că aceasta nu va mai beneficia de găzduire”, a precizat Nicoleta Molnar.

Mai mult, comportamentul ei era unul problematic. Aceasta amenința atât angajații, cât și pe ceilalți beneficiari ai fundației și refuza colaborarea.

„Reprezentanții DGASPC Cluj au intenționat să colaboreze cu mama în vederea găsirii unei soluții privind problema locuirii, însă aceasta s-a închis în camera ei, împreună cu bebelușul, amenințând că se va sinucide împreună cu minorul.

Având în vedere că viața copilului a fost expus unui risc iminent, reprezentanții DGASPC, în colaborare cu echipele de pompieri și salvare au pătruns în cameră și au salvat copilul. Mama copilului a fost sprijinită prin evaluarea și internarea la psihiatrie”, a mai precizat Nicoleta Molnar.

În prezent, copilul se află în grija asistentului maternal profesionist. Nici în acest caz nu s-au identificat rude sau persoane care ar putea oferi plasament familial copilului.

Copil grav neglijat. La aproape 10 ani nu mergea la școală

Un alt caz care a fost soluționat de DGASPC Cluj este al unui copil neglijat grav de propriul tată. Cei doi trăiau în alt județ, dar DGASPC Cluj a fost sesizată pentru ca mama copilului trăia în județul Cluj

„Minorul, care avea sub 10 ani, era grav neglijat. Nu era școlarizat și nu era înscris la medicul de familie. DGASPC Cluj a fost sesizat de DGASPC din alt județ despre faptul că tatăl copilului susținea că nu poate îngriji copilul, deoarece mama copilului a plecat, iar singur nu se descurcă, neavând adăpost.

Mama copilului avea domiciliul în județul Cluj. După scurt timp, copilul a revenit sub grija mamei lui, locuind împreună cu aceasta la o prietenă de-a mamei, din județul Cluj”, a mai spus directorul general al DGASPC Cluj.

Conform evaluărilor, însă, copilul a suferit de neglijare gravă. Deși părinții au fost consiliați, aceștia și-au exprimat dorința de a renunța la responsabilitatea de a îngriji copilul.

Astfel, în prezent, minorul este în plasament la o asociație.

Puteți suna 24 din 24 de ore

La numărul 119, care este gratuit, răspund 24 din 24 de ore specialiști în protecția copilului, care sunt formați să deosebească situațiile în care copiii sunt în pericol iminent.

Numărul 119 este destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare copilului și a fost parte integrantă din Programul Național de Suport al Guvernului pentru copiii, în contextul pandemiei de Covid 19 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII.

La acest număr, a precizat Nicoleta Molnar, pot suna copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare, părinții, rudele sau persoanele care au cunoștință de astfel de cazuri, 24 din 24 de ore.

„Scopul acestui număr unic la nivel național este de a depista și interveni cu specialiști din domeniul protecției copilului, în timp real, în situațiile în care integritatea fizică și psihică a copiilor este în pericol”, a mai spus directorul general al DGASPC Cluj.

Ce este exact abuzul împotriva copilului

Intervenția în teren se realizează cu ajutorul echipelor mobile. De asemenea este un serviciu gratuit, anonim și confidențial care oferă și consiliere și suport psiho-emoțional, îndrumare în domeniul drepturilor copilului, consultanță în domeniul protecției copilului, îndrumare și referire către instituțiile abilitate să ofere asistență necesară.

„Prin abuz asupra copilului se înţelege orice acţiune voluntară a unei persoane care se află într-o relaţie de răspundere, încredere sau de autoritate faţă de acesta – este şi cazul părinţilor – prin care este periclitată viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului.

Abuzul poate îmbrăca diferite forme, fiind clasificat ca abuz fizic, emoțional, psihologic, sexual și economic”, conform directorului DGASPC Cluj.

Cum se intervine

În primul rând, spune Nicoleta Molnar, se face evaluarea inițială, un proces prompt și sumar prin care este colectată și verificată, într-o primă instanță, informația cu privire la suspiciunea sau situația de violență asupra copilului, respectiv de violență în familie.

Urmează apoi evaluarea detaliată, comprehensivă și multidimensională a situației copiilor victime ale violenței, respectiv a adulților și/sau copiilor victime ale violenței în familie, precum și a familiei acestora și a presupusului făptuitor/agresor.

Apoi se face planul de reabilitare și/sau de reintegrare socială pentru copilul victimă a violenței, respectiv pentru adultul și/sau copilul victime/victimă ale/a violenței în familie.

Cazul este monitorizat și reevaluat periodic.

Când trebuie să sunați la 119 – numărul unic destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor

Principalele situații care trebuie semnalate de urgență la 119 sunt:

  • Viața copilului este în pericol.
  • Copilul este grav rănit.
  • Copilul a suferit un abuz sexual.
  • Copilul sub vârsta de 8 ani este lăsat singur în casă.
  • Copilul solicită de urgență ajutorul.
  • Copilul refuză să meargă acasă.
  • Copilul este grav neglijat.
  • Copilul este implicat în munci intolerabile.

Situațiile de urgență semnalate prin intermediul serviciului Telefonul Copilului sunt evaluate inițial de către echipa mobilă, dar când timpul de deplasare a echipei mobile depășește durata de o oră, se contactează asistentul social de la Serviciile publice de asistență sociale de la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție.

Nicoleta Molnar a precizat pentru Cluj24.ro, că decizia cu privire la demersurile ulterioare evaluării inițiale în caz de urgență, cu excepția situațiilor grave, în care cazul se preia automat, se ia împreună cu consilierii din cadrul serviciului de intervenție în regim de urgență.

Deciziile sunt două, scoaterea copilului din familie și dus plasament, în regim de urgență, sau rămânerea copilului în familie.

Semnale mai puțin evidente care arată că un copil a fost abuzat

Există semne vizibile prin care se poate recunoaște că un copil a fost abuzat. Dar sunt și semnale mai puțin evidente care pot indica un eventual abuz.

Potrivit reprezentanților DGASPC Cluj, acestea sunt:

  • Tulburări de comportament
  • Tulburări ale somnului
  • Tulburări de alimentaţie
  • Autostigmatizare, autoculpabilizare
  • Ticuri
  • Dificultăţi în relaţionare şi comunicare
  • Scăderea randamentului şcolar, absenteism şi abandon şcolar
  • Stare depresivă, uneori cu tentative de suicid.

Persoanele care au cunoștință de cazuri de abuz asupra copiilor sunt rugate să sune în cel mai scurt timp la numărul unic de urgență pentru copii – 119.

Dacă viața copilului este pusă în pericol, persoanele sunt rugate să apeleze imediat la serviciul de urgență – 112.

Foto: Consiliul Județean Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania

Publicat

constructii

Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.

Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai importanți actori din industria construcțiilor la nivel regional.

”Împreună pentru protejarea valorilor breslei”

PSC a luat ființă din necesitatea de asociere a companiilor care activează în domeniul construcțiilor și din dorința de a colabora mai bine pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos. Patronatul se dorește a fi reprezentativ în domeniu, atât în interiorul României cât și în afara granițelor țării, fiind promotor activ pentru protejarea valorilor acestui domeniu.

alexandra stoica

La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania

Motto-ul PSC este “Împreună pentru protejarea valorilor breslei” și reprezintă direcția în care ne dorim să mergem în continuare, a declarat președintele Alexandra Stoica. De asemenea, exprimă spiritul organizației și felul în care interacționăm cu membrii, autoritățile, media sau alte organizații”, a mai adăugat Stoica.

Patronatul Societăților din Construcții – PSC este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții – FPSC, singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate, în domeniul Construcțiilor civile și industriale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină

Publicat

De

Accident pe strada Aurel Vlaicu

Un accident de circulație a avut loc, în jurul orel 21.00, pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.

O femeie care a vrut să treacă strada pe culoarea roșie a semaforului a fost lovită de o mașină.

Accident pe strada Aurel Vlaicu. Femeie lovită de o mașină

Din primele verificări ale polițiștilor a reieșit că o femeie, de 64 de ani, din Cluj-Napoca, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile pe culoarea roșie a semaforului destinat pietonilor.

În aceste condiții, aceasta ar fi fost accidentată de un autoturism care se punea în mișcare de pe loc, condus de un bărbat, de 32 de ani, din Cluj-Napoca.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului

Publicat

tuberculoza

Tuberculoza a devenit în 2024 cea mai răspândită boală infecțioasă din lume, depășind COVID-19. Cercetătorii Universității din Otago au făcut o descoperire importantă în lupta împotriva tuberculozei. Aceștia au identificat vulnerabilitatea ascunsă a bacteriei care provoacă această boală.

Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnologie care le-a permis să găsească „călcâiul lui Ahile” al bacteriei Mycobacterium tuberculosis, chiar și în cazul tulpinilor care au devenit rezistente la tratamentele obișnuite. Mai mult, ei au reușit să identifice medicamente care pot ataca exact acest punct slab.

Descoperire importantă în lupta împotriva TUBERCULOZEI. Câte cazuri au fost depistate în Cluj de la începutul anului

„Este o descoperire crucială în contextul în care infecțiile rezistente la medicamente reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, explică dr. Matthew McNeil, coordonatorul studiului.

„În prezent, opțiunile de tratament sunt foarte limitate pentru pacienții infectați cu astfel de bacterii rezistente”.

Cercetătorii sunt optimiști că noua metodă ar putea fi folosită nu doar pentru tuberculoză, ci și pentru alte boli infecțioase care au devenit rezistente la antibiotice.

„Dacă gândim diferit când vine vorba de dezvoltarea noilor medicamente, putem găsi soluții viabile pentru a opri această problemă”, subliniază dr. McNeil.

Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.

Care e situația la Cluj

„Până în trimestrul 3 din 2024 inclusiv, numărul cazurilor noi și recidive de tuberculoză înregistrate în jud. Cluj a fost de 109, comparativ cu anul 2023 când numărul cazurilor a fost 170, această cifră cuprinzând și trimestrul 4 din 2023”, a precizat pentru Cluj24 Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen

Publicat

schengen

Austria se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces deplin la Spațiul Schengen. Autoritățile de la Viena vor să renunțe la dreptul de veto în ceea ce privește controalele la frontierele terestre ale celor două țări, potrivit Financial Times.

România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie. De asemenea, guvernele din București și Sofia au sporit securitatea la granițele lor, iar cererile de azil și numărul de migranți ilegali au scăzut, potrivit FT care citează surse. De aceea, Austria vrea să renunțe la dreptul de veto asupra aderării depline a României și Bulgariei la zona de călătorie fără granițe Schengen, deschizând calea pentru ca ambele țări să devină membre cu drepturi depline.

Austria se dă pe BRAZDĂ. Se pregătește să aprobe ca România și Bulgaria să obțină acces DEPLIN la Spațiul Schengen

România și Bulgaria au aderat parțial la Schengen la sfârșitul lunii martie ceea ce a dus la suspendarea controalelor la frontierele aeriene și maritime. Controalele la frontierele terestre au rămas din cauza poziției Austriei. Între timp poziția s-a modificat, iar Viena pare să fie pregătită să ridice interdicția. Anunțul ar putea fi făcut vineri, la Budapesta, la o întâlnire a miniștrilor de interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria.

Aderarea la Schengen trebuie să fie oficializată la următoarea reuniune a miniștrilor de interne din UE, programată pentru 12 decembrie. Acest lucru ar permite ridicarea tuturor restricțiilor începând de anul viitor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax