Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV Casă unifamilială, transformată în BLOC cu 12 apartamente? Clujeni, aveți grijă cum construiesc VECINII

Publicat


casa trifoiului

Deții o casă în Cluj-Napoca și vezi că vecinii se apucă de construit. O casă, apoi alta – în spatele celei dintâi – de mari dimensiuni. Nu știi nimic despre investiție și cauți pe internet. Găsești o Hotărâre de Consiliu Local care consfințește că acolo se fac două locuințe unifamiliale. Însă motorul de căutare îți afișează și o ofertă de vânzare, pentru aceeași adresă, care cuprinde 12 locuințe, nu una. Ce poți face?

Imobiliarele merg în continuare foarte bine la Cluj-Napoca și vor merge și mai departe, când se va trece la faza de demolat case vechi și ridicat imobile de zeci de etaje.

Sunt unii dezvoltatori care deja vânează și proiectele altor competitori de pe piață, să le cumpere, să le modifice, să le ducă la final pentru un profit uriaș. Tocmai de aceea trebuie să fii foarte atent când se construiește lângă tine, la fiecare etapă de realizare.

Cazul de pe strada Trifoiului nr. 8

Cetățenii care locuiesc pe strada Trifoiului din Cluj-Napoca ne-au atras atenția asupra unui astfel de caz, ei fiind în situația descrisă mai sus.

În planurile oficiale, de la Primărie, au găsit la numărul 8 două case unifamiliale, una la stradă, mai mică, de 182 de mp, și una mai în spate, care are 550 de mp. Pe site-urile de imobiliare, vecinii au constatat că locuința unifamilială pare că va fi transformată în bloc în condițiile în care, deja, se vând acolo 12 apartamente și au suspiciuni că proiectul va arăta altfel la final decât în proiectul inițial.

Beneficiarul investiției este Nicoleta Neag, o persoană de succes în lumea dezvoltatorilor imobiliari, cu proiecte atât în municipiu, cât și la Florești.

Cei care s-au ocupat de autorizații și de planuri sunt arhitecții de la o cunoscută casă de proiectare, Atelier Schmidt. La Primărie au fost propuse două locuințe unifamiliale, cu P+1 Etaj, respectiv S+P+1E+Er.

Asta înseamnă că în zonă ar trebui ca aceste două case, doar pentru două familii, ar trebui să genereze un trafic redus.

2 trifoiului 8

Pe site-urile de imobiliare se poate cumpăra însă proiectul de mai jos:

1trifoiului 8

Deja vecinii au înaintat solicitări către Serviciul de Urbanism al Primăriei Cluj-Napoca pentru a verifica dacă situația din teren respectă proiectul aprobat de către Consiliul Local, pentru că li se pare că s-ar fi construit ceva mai mult. Totodată, ei și-au angajat avocați și vor solicita celor s-au ocupat de documentație să dovedească faptul că și-au notificat vecinii cu privire la această investiție.

Ce spun beneficiarii

Contactată de Cluj24, Nicoleta Neag neagă că acolo s-ar face altceva în afara proiectului propus, adică două case unifamiliale.

Arhitecții de la Atelier Schmidt confirmă spusele beneficiarului, cu toate că pe planurile care prevăd 12 apartamente apare ștampila lor. Această ștampilă are la rândul ei o însemnătate aparte, arată cine este autorul unui plan. Totuși, ei susțin că planșa de mai sus nu le aparține. După cum ne-au semnalat, cineva a desenat cu verde compartimentarea apartamentelor, peste fațada propusă de ei.

”Nu este prima dată când pățim asta”, completează arhitecții.

În cazul în care cineva ar dori să cumpere proiectul și să îl modifice, ar trebui să reia procesul de autorizare, să propună o modificare de soluție și să notifice din nou vecinii.

De remarcat că din schița etajului retras al imobilului, intrată în posesia Cluj24, rezultă o compartimentare clară a casei unifamiliale în trei apartamente de sine stătătoare, cu câte două camere, bucătărie, baie și două terase, unul având o suprafață de 116,7 mp, altul de 71,8 mp și al treilea de 60 mp.

plan etaj retras (5)

Proiectul trebuie finalizat până în septembrie 2023

Situația pare lămurită la prima vedere, însă nu și pentru vecinii de pe strada Trifoiului, care urmăresc cu semne de întrebare întregul proiect, până la recepție.

Întâmplător sau nu, în ultimele zile șantierul la drum a fost închis astfel că nu se mai vede panoul de identificare care trebuie obligatoriu afișat la loc vizibil, conform normelor de aplicare a Legii nr. 50, art 76 litera b.

Pentru a da o mână de ajutor polițiștilor locali din cadrul Primăriei clujene care s-ar încumeta să verifice șantierul, Cluj24 publică acest panou, din care reiese că proiectul trebuie finalizat la sfârșitul lunii septembrie 2023.

panou

Surse din piața imobiliară clujeană ne-au precizat că mai multe apartamente din cea de-a doua ”casă unifamilială” au fost deja vândute, prețul fiind situat între 250.000 și 300.000 de euro.

Cluj24 va urmări finalizarea acestei construcții și recepția pentru a vedea dacă Nicoleta Neag chiar a transformat o casă unifamilială în bloc sau nu.

Reporterii Cluj24 au cerut în urmă cu trei săptămâni și un punct de vedere de la Primăria Cluj-Napoca despre situația de pe Trifoiului dar acesta nu a mai venit.

 

casa trifoiului1

Așa arată o casă unifamilială pe strada Trifoiului.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

26 OCTOMBRIE: Sfântul Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir. LA MULȚI ANI clujenilor care poartă numele Dumitru

Publicat

dumitru

Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc în 26 octombrie pe Sfântul Mucenic Dimitrie, izvorâtor de mir şi mare făcător de minuni. Acesta este considerat în tradiţia populară, ocrotitorul gospodăriilor şi a căminului familial. Cluj24 urează La mulți ani clujenilor care poartă numele Dumitru.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru

Sâmedru este numele popular al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Tradiţia orală îl consideră patronul caselor, al păsărilor, animalelor şi deopotrivă garantul soroacelor.

În popor, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, se aprindeau focuri în diferite locuri, pentru a alunga spiritele rele, care se considera că bântuie zonele respective.

Cele mai potrivite locuri pentru aceste acţiuni de „purificare”, erau cele din învecinătatea apelor, răspântiile şi în mijlocul satului. Aceste focuri erau cunoscute sub denumirea de „focurile lui Sânmedru”.

Copiii şi tinerii săreau peste vâlvătaia focului, în scop purificator şi de întremare, iar apoi, luau cu ei tăciuni şi-i aruncau prin livezi, pentru a spori rodul pomilor în anul viitor.

În ziua de 26 octombrie, după ce se întorceau de la biserică, femeile văduve  împărţeau daruri dedicate sufletelor morţilor (grâu fiert, colaci rituali, unt, brânză, lapte, nuci, prune uscate) rostind incantaţii şi rugăciuni pentru iertarea sufletelor celor trecuţi dincolo.

Ziua vânzărilor

Sărbătoarea Sfântului Dumitru, are conotaţii importante şi pentru păstori, în această zi, ciobanii puteau afla mersul vremii. Ei îşi aşează dulama în mijlocul oilor şi se uită ce oaie se aşează pe ea. Dacă se va aşeza o oaie neagră, e semn că iarna va fi bună, iar dacă se aşează o oaie albă, iarna va fi aspră.

Sfântul Dimitrie este considerat tutelarul iernii, existând credinţa că în această zi, căldura „intră în pământ” şi gerul începe să-şi facă simţită prezenţa.

În credinţa populară mai există şi ideea  că Sfântul Dimitrie ar fi cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Ziua Sfântului Dumitru mai era considerată, pe vremuri, ziua în care se tocmeau târguri şi vânzări, precum se şi stricau învoieli făcute pe timpul

Sursa: Alba24

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele evenimente locale din ultimele 24 de ore:

LIVE VIDEO Ceremonie militară de Ziua Armatei Române în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca

Electric Castle primește statutul de Superbrand. Organizatori: Vom continua să surprindem iubitorii de festivaluri

VIDEO FOTO Coadă la maratonul de VACCINARE de la Spitalul Militar Cluj-Napoca. Zeci de clujeni, la prima DOZĂ

ACCESUL în Primăria Cluj-Napoca se poate face și pe bază de TEST Covid. Cum se eliberează CERTIFICATELE de naștere și deces

Halep: Este foarte trist să jucăm fără SPECTATORI la Transylvania Open de la Cluj. Va lipsi ENERGIA publicului

Citește mai departe

ACTUALITATE

ATENȚIE Marți se ia GAZUL pe câteva străzi din TURDA

Publicat

De

Delgaz Grid a finalizat o lucrare importantă de investiții în municipiul Turda care a constat în înlocuirea conductelor și branșamentelor  de gaze naturale pe o lungime de 3 kilometri, valoarea investiției fiind de 1,2 milioane lei.

Pentru a cupla noile conducte și branșamente la rețeaua de distribuție gaze naturale, compania este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale marți, 26 octombrie, între orele 09.00-18.00, pe străzile: Tineretului, Armoniei, Mihai Viteazu (parțial), Macilor (parțial), Calea Victoriei (parțial) și George Călinescu (parțial).

 Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Moderna afirmă că vaccinul său anti-COVID-19 protejează şi este sigur pentru copiii mici

Publicat

De

Reprezentanții Moderna au declarat luni că vaccinul anti-COVID-19 produs de companie a generat un răspuns imunitar puternic la copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani şi că intenţionează să prezinte în curând datele autorităţilor de reglementare la nivel mondial.

Cei de la Moderna au declarat că vaccinul în două doze a generat anticorpi neutralizanţi ai virusului la copii, iar siguranţa a fost comparabilă cu cea observată anterior în studiile clinice efectuate pe adolescenţi şi adulţi. Aceștia au citat date provizorii care nu au fost încă revizuite de colegi, potrivit Reuters.

Moderna a precizat că, în cadrul studiului său cu 4.753 de participanţi, efectele secundare au fost în cea mai mare parte de gravitate uşoară până la moderată. Cele mai frecvente efecte secundare au fost oboseala, durerile de cap, febra şi durerile la locul injecţiei.

Comunicatul companiei nu a dezvăluit nicio informaţie nouă despre cazurile de inflamaţie cardiacă numită miocardita, un efect secundar cunoscut al vaccinurilor cu ARNm.

Deşi copiii rareori se îmbolnăvesc grav sau mor din cauza COVID-19, unii dezvoltă complicaţii rare, iar cazurile la cei nevaccinaţi au crescut din cauza variantei contagioase Delta. De asemenea, copiii pot răspândi virusul, infectându-i pe cei care nu sunt protejaţi de vaccinuri.

Vaccinul Moderna anti-COVID-19 este autorizat pentru adulţii cu vârsta de peste 18 ani şi aşteaptă un răspuns la cererea sa din iunie pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

Acesta se află în urma rivalilor Pfizer şi BioNTech, al căror vaccin a fost autorizat pentru copiii de peste 12 ani începând cu luna mai. Un grup de consilieri externi ai Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA se va reuni marţi pentru a decide dacă va recomanda vaccinul Pfizer la copiii cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate