Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV Cardurile de parcări gratuite pentru cei cu dizabilități au crescut cu 400% la Cluj-Napoca în ultimii 10 ani

Publicat


masina card

Le întâlnești în centrul Clujului sau pe străzile adiacente, la supermarketuri sau în parcările mall-urilor. Au afișate pe bord, la vedere, cardul albastru – legitimație de parcare gratuită destinat unei persoane cu dizabilități sau însoțitorului său. Sunt autoturismele care, în mod normal, ar trebui să transporte aceste persoane cu probleme.

Dar la Cluj-Napoca, situația din acest punct de vedere este neverosimilă. Șoferi sprinteni și vioi coboară de la volanul unor mașini care-și etalează pe bord cardul albastru de parcare gratuită pentru persoanele cu handicap. „O fi însoțitorul?”, te întrebi. Nu toți sunt sprinteni, e adevărat, dar de ce din bolizii ăștia coboară atâția șoferi care, după primele aparențe, n-au niciun handicap? Toți sunt însoțitori?

Întrebările puse de cluj24.ro

Plecând de la aceste întrebări, cluj24.ro s-a adresat Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM) din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, instituția care emite așa numitele „carduri albastre” de parcare gratuită pentru persoanele cu dizabilități.

Cluj24.ro a pus următoarele întrebări:

  • Câte carduri tip legitimație destinate persoanelor cu dizabilități a eliberat Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca în cursul acestui an, în 2020, în 2019, în 2011 și în 2010?
  • Câte astfel de carduri a eliberat Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca însoțitorilor și asistenților persoanelor cu dizabilități în cursul acestui an, în 2020, în 2019, în 2011 și în 2010?

Răspunsul a venit după mai bine de două săptămâni și este neverosimil! În nici 10 ani, numărul clujenilor care au cerut carduri de parcări gratuite pentru persoanele cu dizabilități a crescut cu 400%!

Iată statistica oferită de Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca:

  • în 2010, au fost eliberate 396 carduri
  • în 2011, au fost eliberate 616
  • în 2019, au fost eliberate 1.595
  • în 2020, au fost eliberate 1.351
  • în cursul acestui an, până acum au fost eliberate 1.040

Observăm că numărul cardurilor emise de către DASM Cluj-Napoca a crescut din 2010 (396) cu un procent de 400% în 2019 (1.595)!

La întrebările care vizau câte carduri au fost eliberate însoțitorilor și asistenților persoanelor cu dizabilități în cursul acestui an, în 2020, în 2019, în 2011 și în 2010, DASM Cluj-Napoca a răspuns sec: zero pentru fiecare an.

card

Cluj24.ro l-a contactat pe directorul DASM Cluj-Napoca și l-a întrebat despre acest subiect.

„Legea e atât de permisivă și oamenii speculează chestia asta”

„Legitimația o primește persoana cu dizabilități, dar în situația în care aceasta nu dispune de un autoturism, poate apela la oricare altă persoană să o transporte unde are nevoi: la spital, la un centru de recuperate, la cumpărături etc.

Iar pentru perioada cât e în serviciul persoanei cu dizabilități, parchează pe locurile special amenajate pentru această categorie de persoane cu cardul-legitimație la vedere. Ei, că legea e atât de permisivă și oamenii speculează chestia asta, e un adevăr.

Legea nu face o distincție între persoanele care beneficiază de aceste drepturi. În mod normal și firesc, parcările special amenajate ar trebui destinate pentru persoanelor cu handicap neuromotor, celor aflate într-un fotoliu rulant, și nu la toate tipurile de persoane.

Că-i cu un handicap mic, ușor sau mediu, că-i cu un handicap accentuat sau grav, toată lumea poate beneficia de acest card. Până nu se reglementează zona asta și să fie oarecum restricționată în sensul în care să beneficieze doar cei care sunt cu adevărat în nevoie, tot așa se va merge”, a declarat Aurel Mocanu, directorul executiv al DASM Cluj-Napoca.

Ce categorii de persoane pot beneficia de cardul de parcare gratuită

handi 1

La insistențele reporterului cluj24.ro, care a vrut să afle ce categorii de persoane pot beneficia de „cardul albastru” de parcare gratuită, directorul DASM Cluj-Napoca a spus:

„Sunt persoanele care au trecut printr-o evaluare, prin fața unei comisii care le emite certificatul de încadrare în grad de handicap. Comisia stabilește gradul în care este încadrată persoana respectivă: grav, accentuat, mediu și ușor.

Cine beneficiază? Pot fi persoane cu probleme de mobilitate, cu o formă de cancer, de vedere etc. Și în funcție de perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap, e valabil și cardul-legitimație de parcare gratuită.

Dacă certificatul e valabil 2 ani, i se eliberează cardul pentru această perioadă de timp. Pentru cei cu termenul permanent pe certificat, li se emite un card valabil zece ani”, a mai declarat Aurel Mocanu, directorul executiv al DASM Cluj-Napoca.

Ce spune legea 

Legea nr. 193/201 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:

Art. 28:

(1) Persoanele cu handicap, precum și însoțitorii sau, după caz, asistenții personali ai acestora, deținători de autoturisme, beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a rețelelor de drumuri naționale, prevăzut în Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Scutirea prevăzută la alin. (1) se aplică pentru un singur autoturism deținut de fiecare din persoanele îndreptățite potrivit prevederilor alin. (1).”

Reglementarea se aplica si insotitorilor persoanelor cu handicap sau asistentilor personali ai acestora, dupa caz. Vechea legislatie nu impunea nicio limitare in acest sens, astfel incat persoanele cu handicap aveau dreptul sa conduca pe drumurile nationale din Romania, fara plata rovinietei, una sau mai multe masini.

Si cei care au in ingrijire persoane cu dizabilitati pot beneficia de aceasta scutire, prezentand cererea, documentul de ingrijitor, declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte numele asistatului, incadrarea in grad a acestuia, copie a actului de identitate al ingrijitorului si certificatul de inmatriculare al masinii.

O alta facilitate de care beneficiaza persoanele cu probleme speciale sunt locurile de parcare fara taxa.

Pentru aceasta primariile vor elibera carduri-legitimatii. Solicitantii depun cererile la Primarie, care in timp de o luna elibereaza cardurile-legitimatii, care vor fi valabile pe tot teritoriul tarii.

Astfel, in spatiile de parcare de pe langa cladirile de utilitate publica vor fi adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international cel putin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai putin de doua locuri, pentru parcarea gratuita a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.

Persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare.

Eliberarea cardului-legitimație pentru locuri gratuite de parcare se face de catre autoritatile administratiei publice locale in termen de 30 de zile de la cererea persoanei cu dizabilitate.

handi 2

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Defilare MILITARĂ de Ziua Națională în Piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca. LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Publicat

De

Cu ocazia Zilei Naționale a României, marile unități și unități din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” organizează o serie de ceremonii militare de mică amploare, în garnizoane din aria de responsabilitate a diviziei.

La Cluj-Napoca, pe data de 1 decembrie 2021, începând cu ora 12.00, va avea loc o ceremonie militară de depunere de coroane de flori, organizată la Monumentul Voievodului Mihai Viteazul, urmată de defilarea detașamentului de onoare și a tehnicii de luptă și survolul aeronavelor Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

Detașamentul de onoare va fi constituit din militari aparținând Regimentului 317 Cercetare ”Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și muzicile militare reunite ale Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”.

Citește și ATENȚIE. Restricții de CIRCULAȚIE în Piața Mihai Viteazul de Ziua Națională. Ceremonia începe la ora 12

Detașamentul de tehnică va cuprinde transportoare amfibii blindate de cercetare și de infanterie, precum și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

Ceremonia militară se va desfășura cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata desfășurării activității.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Președintele Academiei Române a criticat CE: Ni se va spune dacă să folosim termenul „Paști” și cine a înviat

Publicat

De

Președintele Academiei Române, clujeanul Ioan Aurel Pop, a transmis un mesaj de Ziua Națională a României în care a criticat dur intenția oficialilor Comisiei Europene de a interzice folosirea cuvântului ”Crăciun” și înlocuierea lui cu ”sărbători de iarnă”, exact cum au făcut comuniștii. 
”Aud, în preziua Sărbătorii Naționale de 1 Decembrie – când ne bucuram de o altă sărbătoare națională, cea a Sfântului Andrei – că se gândesc unii să ne interzică Crăciunul. Acești „unii” nu sunt oricine, ci Comisia Europeană, dornică să introducă în Parlamentul European un proiect de rezoluție prin care termenul „Crăciun” să fie înlocuit cu „sărbătoare”. Aflu că, de această dată, nu s-a reușit. Pentru unii pare stupefiant, pentru alții pare ideal, iar pentru cei mai mulți faptul rămâne indiferent.
Tinerii nu mai știu că regimurile comuniste au făcut același lucru, cu intensități și durate diferite. La noi, după 1948, cuvântul „Crăciun” a fost prohibit și înlocuit cu „Sărbătorile de iarnă”, iar „Moș Crăciun” devenise oficial „Moș Gerilă”. Altfel spus, nimic nu este nou sub soare!
Acestea se petreceau în vremea globalismului comunist, când se construia societatea atee și „poporul muncitor unic”, sub egida lui Lenin, Stalin și a altor emuli ai lui Marx.
Azi avem un globalism neomarxist care urmărește, cu aceleași cuvinte ori cu altele, apropiate ca sens, scopuri similare. În curând, ni se va spune cum și dacă să folosim termenul „Paști” și ni se va indica cine a înviat și dacă a înviat cineva acum două milenii.

”Credința noastră este viața noastră”

Lamentabile iluzii și inutile consumuri de energie, pe banii contribuabililor naivi! Mulți alții, mai puternici decât liderii de la Bruxelles și de la Strasbourg, au încercat să juguleze credința noastră creștină și au falimentat.
Revoluția Franceză de la 1789 a înlocuit creștinismul cu numitul „cult al rațiunii”, dovedit a fi, în scurt timp, un fiasco total. Un mare prelat român – cel care a citit la 1 Decembrie Rezoluția de Unire de la Alba Iulia, în fața „Măritei Adunări Naționale” și care acum este „Fericit” în calendar – a spus: „credința noastră este viața noastră”.
Lăsați-ne așa cum suntem și cum am apucat de la moși și strămoși și ocupați-vă de treburi administrative pentru Europa, că sunt destule! Până atunci – chiar dacă ne modernizăm și ne adaptăm zi de zi lumii trepidante în care trăim – „noi locului ne ținem”, vorba Poetului.
La mulți ani, România!”, a spus Ioan Aurel Pop.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Citește mai departe

EVENIMENT

Accident între Gilău și Florești, cu 3 mașini și o CĂRUȚĂ

Publicat

De

Un accident rutier a avut loc miercuri dimineață pe DN1 între Gilău și Florești, anunță ISU Cluj.

Potrivit pompierilor, în accident au fost implicate 3 mașini și o căruță iar în urma accidentului au rezultat 3 victime.

Din fericire, au spus pompierii, nu au fost persoane încarcerate.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Focul de artificii de 1 Decembrie este anulat la Cluj-Napoca. Se aprinde iluminatul FESTIV de sărbători

Publicat

De

Primarul Emil Boc a anunțat că nici în acest an nu va fi organizat focul de artificii în 1 Decembrie din Piața Avram Iancu, de Ziua Națională a României.

Ziua Națională se va sărbători public în format restrâns, care vor fi prezente în Piața Mihai Viteazul la festivitatea de depunere a coroanelor de flori.

Ceremonia va începe la ora 12 și va fi urmată de o defilare militară.

De asemenea, miercuri, 1 Decembrie, de la ora 18, este programată aprinderea iluminatului festiv de sărbătorile de iarnă în Piața Unirii.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate