Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ Atenție, clujeni. Furturi pe timp de vară la Cluj. Cum acționează hoții și ce sfaturi ne dau polițiștii

Publicat


Apariția măsurilor de relaxare în pandemia de COVID a dus la Cluj la umplerea teraselor, a strandurilor, la organizarea de concerte și festivaluri, iar clujenii au luat cu asalt magazinele și mijloacele de transport în comun. Ridicarea restricțiilor a atras, din păcate, și atenția hoților care profită de aglomerația creată.

Pe perioada verii, clujenii trebuie să se ferească de hoții care acționează folosind diverse tertipuri la care oamenii ar trebui să fie atenți.

Cluj24 a stat de vorbă cu doi polițiști care au oferit câteva sfaturi și au dezvăluit care sunt modurile de operare ale hoților în sezonul estival.

Hoțul se ascunde în mulțime

”Având în vedere că oamenii ies din case, merg prin magazine, folosesc mijloacele de transport în comun, hoții profită și văd un cadru potrivit ca să acționeze. În aglomerație, hoțul nu iese în evidență, se ascunde în mulțime. Clujenii trebuie să fie atenți și să își asigure bunurile.

De exemplu, să nu își țină telefoanele mobile în buzunarele de la spatele ale pantalonilor, geanta sau rucsacul să fie ținute lateral față, să le aibă sub ochi.

Hoții au o mare dexteritate, sunt foarte abili în a acționa cu degetele prin buzunare, prin genți. Oamenii ar trebui să știe că, în locuri agglomerate, sunt expuși pentru că sunt persoane venite special pentru a da lovitura”, a spus Claudiu Bândilă, șeful Biroului de Investigații Criminale (BIC) din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca.

Punctele cheie, urcarea și coborârea din bus

Acesta a explicat cum acționează hoții în mijloacele de transport în comun și la ce trebuie să fie atenți clujenii.

”La urcarea sau la coborârea dintr-un autobuz, troleibuz sau tramvai trebuie avut mare grijă pentru că hoții se împing, își creează loc și spațiu de manevră.

Omul simte că e împins în aglomerație dar nu își dă seama că exact în acel moment hoțul a acționat și fie i-a sustras telefonul mobil din buzunar, fie portmoneul sau un alt bun din poșetă sau geantă.

Anul trecut am avut o situație specială, fiind pandemie, și nu prea s-a circulat cu autobuzul, astfel că am avut perioade când furturile erau aproape zero. Dar, spre comparație, în 2019, aveam 3-4 furturi pe zi în mijloacele de transport în comun”, a spus Bândilă.

Acesta a explicat că nu este necesar ca un hoț să deschidă total fermoarul unei poșete sau al unei genți, fiind vorba de dexteritate.

Omul cu haina pe mână

Un alt mod de operare la care trebuie să fie atenți clujenii care circulă cu mijloacele de transport în comun este cel care se referă la observarea unei persoane care are o haină pe mâna cu care acționează.

”Mâna pe care are haina este folosită de hoț ca să inducă ideea că se ține de o bară laterală, este o distragere a atenției. Cu haina poate masca obiectul sustras.

Iar clujenii să fie atenți la astfel de persoane care stau cu haina pe umăr, fără alte bagaje, în picioare, pentru a avea mobilitate.

Hoții sunt versați, au experiență, și nu se trădează prin mimica feței. Unele hoațe care acționau în Cluj-Napoca își schimbau înfățișarea, coafura, culoarea părului, foloseau ochelari”, a explicat șeful BIC Cluj-Napoca.

Metode de furt la terase

De asemenea, țintele vizate de hoți cu preponderență în această perioadă de vară sunt clienții teraselor, localurilor și restaurantelor.

”Aici ne confruntăm cu neatenția oamenilor care sunt relaxați la masă, la o discuție. Iar hoții profită și acționează. Se învârt pe la terase, ca orice client care caută un loc la masă, văd vulnerabilitatea unei persoane sau a unui grup, identifică obiectul – telefon, poșetă, și așteaptă momentul oportun să acționeze, singuri sau cu ajutorul unui complice.

Creează un scenariu după care să poată acționa, fie se împiedică în apropierea mesei sau se preface că a scăpat ceva pe jos și distrage atenția clientului. Iar complicele acționează.

O altă metodă este cea a revistei, cu care hoțul agasează clienții de la o masă să o cumpere și o pun pe masă, peste telefonul mobil iar când ridica revista pleacă cu tot cu telefon.

Recomandăm clienților să nu își lase telefonul sau portmoneul pe masă, iar geanta să fie în apropiere, la un loc vizibil, nu agățată în spatele scaunului”, a mai explicat Bândilă.

Șeful BIC Cluj-Napoca a atras atenția și celor care frecventează strandurile sau bazinele în această perioadă să nu își lase bunurile nesupravegheate, iar dacă merg în familie, cineva să rămână în permanență la șezlong sau cearceaf..

Ce metode sunt practicate pentru sustragerea hainelor din magazine

Un alt loc ales cu predilecție de hoți sunt magazinele din centrele comerciale, în special cele de bijuterii și de haine.

O metodă de sustragere a hainelor din magazinele de profil din mall-uri a fost explicată de șeful Secției 3 Poliție Cluj-Napoca, subcomisar Andra Ene.

”Se intervine asupra sistemului de alarmă, care este atașat pe produs. Făptuitorul ia un articol vestimentar și intră cu el în cabina de probă, unde forțează sistemul de alarmă, cel mai adesea acesta fiind din plastic, compus din două bucăți ce se îmbină. Una este prevăzută cu un cui metalic, iar cealaltă parte are formă rotundă, țesătura rămânând la mijloc.

Astfel, se intervine fizic în scopul îndepărtării componentelor, pentru ca ulterior, obiectul de vestimentație să fie scos din magazin într-un rucsac, geantă sau chiar disimulat sub hainele purtate de făptuitor, fără ca scannerele  din zona de acces să detecteze vreo neregulă”, a relatat subcomisarul.

Un alt truc la care recurg hoții este decuparea sistemului de alarmă din țesătură.

Improvizații pentru bruierea sistemelor de alarmă

”Rămânând în domeniul sustragerii de bunuri din societăți comerciale, putem aminti ca metodă de comitere a faptelor și încercarea infractorilor de a trece de porțile electronice din zona de acces având asupra lor diverse <<improvizații>> în scopul bruierii semnalului sistemelor de alarmă de tip <<spider wrap tag>>- mai evoluate și mult mai greu de îndepărtat,  aplicate cu precădere pe aparatele electronice și electrocasnice de dimensiuni reduse.

Cu toate acestea, însă, metodele sunt cunoscute atât forțelor de ordine, cât și reprezentanților societăților comerciale și personalului specializat de pază, care adoptă măsuri în consecință și manifestă vigilență sporită”, a mai explicat Andra Ene.

În ceea ce privește micile magazine de bijuterii și gablonțuri, acolo este foarte importantă vigilența personalului, fiind vorba de produse de dimensiuni mici – brățări, inele, cercei, care nu au mereu protecții aplicate.

Potrivit Legii nr. 333/2003 rep. privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, magazinele sunt obligate, în funcție de categoria lor, să implementeze variate măsuri de protecție, precum să fie dotate cu sistem de supraveghere video sau prevăzute cu personal de pază.

Pedepse mici

O problemă cu care se confruntă polițiștii care depistează astfel de hoți este faptul că, odată ajunși în instanță, aceștia primesc pedepse mici, între 1 și 5 ani închisoare, întrucât faptele nu sunt considerate a avea un grad de pericol social ridicat.

”Ca să obținem, împreună cu procurorul, condamnarea lor de către judecător, trebuie să documentăm săvârșirea mai multor fapte, nu doar a uneia, ca să demonstrăm că aceasta este îndelednicirea acelei persoane, că din asta trăiește. Contează și prejudiciul dar asta nu ține, neapărat, de autor, el ia cât găsește”, a menționat Claudiu Bândilă.

Acesta a dat asigurări că polițiștii sunt în stradă, în civil, și chiar dacă nu se văd, ei sunt prezenți, dar le-a recomandat clujenilor să manifeste prudență.

”Oamenii trebuie să știe că poliția îi protejează, dar și ei trebuie să fie atenți, să se protejeze la rândul lor”, a conchis șeful BIC Cluj-Napoca.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Deputat de Cluj Băltărețu: Deschiderea podului peste Arieș la Turda, mai repede decât era prevăzut

Publicat

De

Deputatul USRPLUS Cluj Viorel Băltărețu a anunțat că a𝐜𝐜𝐞𝐥𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐀𝐫𝐢𝐞𝐬̗ a fost subiectul central al discuției cu reprezentanții ARL și DRDP și a precizat că, în acest moment, 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐮 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐱𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐯 𝐨 𝐥𝐮𝐧𝐚̆ 𝐦𝐚𝐢 𝐫𝐞𝐩𝐞𝐝𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐃𝐑𝐃𝐏 𝐨 𝐢𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐝𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞.
”Sper că după analiza costurilor suplimentare – reprezentate de o mobilizare dublă a macaralei -, specialiștii DRDP vor înțelege că acestea sunt nesemnificative în comparație cu beneficiile pentru cetățeni, în cazul deschiderii anticipate a podului.
Mai mult, e și în interesul constructorului să finalizeze lucrarea înainte de venirea iernii, pentru a evita eventualele amânări ale lucrărilor din cauza condițiilor meteo nefavorabile”, a spus Băltărețu.
Acesta a dat asigurări că accelerarea lucrărilor nu se va face în detrimentul calității acestora.

Cerere către primarul din Turda

”DRDP a întocmit cereri către CNAIR pentru repararea și asfaltarea bucății de drum cuprinse între pod și intersecția cu str. Armatei. Săptămâna viitoare, voi fi la CNAIR București, pentru a susține aceste cereri.
În aceste condiții – care cred că sunt realizabile – de finalizare anticipată a podului și asfaltare a bucății suplimentare de drum, solicităm dlui primar Matei să facă demersurile pentru repararea și asfaltarea sectorului de drum național (aflat în administrarea municipiului Turda) de la sensul giratoriu la pod”, a mai spus deputatul clujean.
Potrivit acestuia, e foarte important să se profite de această perioadă în care traficul e închis și să fie asfaltată toată secțiunea, sincronizându-se cu restul lucrărilor, pentru a nu prelungi disconfortul cetățenilor.
Inițial, termenul avansat pentru redeschiderea circulației pe podul peste Arieș era 22 decembrie.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Datoria externă a ajuns la 127 mld. euro, echivalentul a 55% din PIB-ul estimat

Publicat

De

Datoria externă a României a crescut puternic din 2019 încoace, până spre 127 de miliarde de euro la finalul lunii mai (55% din PIB-ul estimat pentru 2021), scrie ZF.

O creştere mai puternică s-a petrecut în criza financiară precedentă, cu deosebire că azi nu companiile private sunt responasabile de creşterea puternică a datoriei externe, ci statul.

Potrivit balanţei de plăţi, o statistică publicată lunar de BNR, datoria publică externă era în decembrie 2019 de 39,5 miliarde de euro, adică de 17,5% din PIB-ul de 222 mld. euro. În mai 2020 ea era de 57,5 miliarde de euro Dacă în trecut datoria externă a statului se limita cam la o treime din totalul datoriei externe, în această criză ponderea datoriei deţinută de stat a crescut puternic.

Statul are în prezent o datorie externă reprezentând 45% din totalul datoriei externe de 127 de miliarde de euro. În total, datoria internă şi externă a statului a ajuns la 50% din PIB-ul estimat de Comisia Naţională de Prognoză, pentru 2021, la 1.143 mld. lei (228 mld. euro). Ce este diferit faţă de trecut? În 2009, primul an al crizei financiare globale resimţite în România, datoria externă totală era de 78,6 miliarde de euro, adică 66% din PIB, dar datoria statului însemna spre 10% din aceasta, adică 11,9 miliarde de euro.

A venit criza, a venit împrumutul de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, de aproape 20 de miliarde de euro.

În raportările BNR (balanţa de plăţi şi datoria externă), împrumutul de la FMI este consemnat separat la rublica „împrumuturi”, nu ca datorie a statului. Doi ani mai târziu, în 2011, BNR consemnează o datorie publică externă de 19,5 miliarde de euro (în creştere cu 8 miliarde de euro faţă de 2009), dar care reprezintă doar 19,8% din datoria totală de 98,6 miliarde de euro a României.

Separat, este consemnat un împrumut de la FMI de 10,2 miliarde de euro (banii din împrumutul de la FMI au mers în majoritate la BNR pentru susţinerea băncilor şi a cursului şi doar cinci miliarde de euro au ajuns la guvern pentru acoperirea deficitului bugetar). Ceea ce este interesant în ultimul an şi jumătate este că ponderea împrumuturilor statului în total datorie externă creşte cum nu a mai crescut până acum. Chiar şi cu împrumutul de la FMI, împrumuturile statului de pe pieţele externe (guvern şi BNR) nu au sărit de 30% din PIB în criza precedentă. Astăzi, ponderea datoriei publice în total datorie externă a ajuns la 45% din PIB-ul estimat.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

BNR: Un român trebuie să muncească aproape nouă ani pentru a-şi cumpăra un apartament cu două camere

Publicat

De

Fără a apela la sprijin financiar printr-un credit bancar, un român ar trebui să muncească circa 8,5 ani pentru a-şi putea cumpăra un apartament cu două camere, iar în cazul unei locuinţe cu trei camere durata creşte la peste 11 ani (raportul preţ pe venit), arată datele publicate de BNR.

Raportul privind Stabilitatea Financiară publicat de BNR mai arată că expunerile în raport cu piaţa imobiliară rezidenţială, formate din credite ipotecare şi credite de consum garantate, s-au situat în martie 2021 la nivelul de 101,8 miliarde de lei, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi reprezintă 68% din stocul total de împrumuturi acordate populaţiei, indică raportul băncii centrale.

Potrivit acestuia, rolul semnificativ al creditelor ,,Prima Casă” a continuat să se menţină în perioada analizată, însă se regăseşte pe un trend descrescător, acestea reprezentând 18% din fluxul de credit nou ipotecar acordate populaţiei în ultimele 12 luni şi, respectiv, 39% din stocul total de împrumuturi ipotecare (la martie 2020) , în scădere cu 3 puncte procentuale faţă de martie 2019.

Indicele privind accesul la piaţa creditului ipotecar, care măsoară venitul median al unei gospodării în raport cu veniturile necesare pentru achiziţionarea unei locuinţe cu un avans de 25%, grad de îndatorare relative la venituri de 45% şi maturitate de 25 de ani, pune în evidenţă faptul că venitul mediu al unei gospodării tipice, conform datelor la luna decembrie 2020, era aproximativ egal cu venitul necesar pentru achiziţionarea unei locuinţe, înregistrând o îmbunătăţire faţă de nivelul înregistrat la finalul anului 2019.

“Începând cu anul 2015, indicele de accesibilitate a fluctuat între 90% şi 100%, indicând o evoluţie a preţurilor imobiliare în linie cu veniturile populaţiei. Consecinţă a creşterii accesibilităţii, creditul nou acordat populaţiei a urmat şi el un trend ascendent”, specifică raportul BNR.

Concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor. Astfel, împrumuturile acordate în Bucureşti şi Ilfov reprezintă 31% din totalul creditelor, iar judeţele Cluj, Timiş, Constanţa, Iaşi şi Braşov reprezintă 26% (date la martie 2021).

Raportul BNR mai menţionează că gradul de acoperire a împrumuturilor prin garanţii (loan-to-value – LTV) pentru creditele noi, respectiv pentru creditele ipotecare aflate în stoc acordate sectorului populaţiei, cu excepţia creditelor oferite prin programul guvernamental „Prima casă”, a fost de 78%, respectiv 72% (valori mediane) în martie 2021, în uşoară scădere faţă de valorile înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent, indicatorul menţinându-se la un nivel adecvat din punct de vedere prudenţial.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tarife speciale pentru pasagerii afectați de anulările de pe rutele aeriene Cluj – Londra Heathrow

Publicat

De

Compania Blue Air introduce „rescue fares” pentru pasagerii afectați de anulările de pe rutele către și de la aeroportul Heathrow din Londra Cei interesați pot cumpăra bilete de avion, la prețuri fixe.

Compania din România a anunțat că introduce facilitatea „rescue fares” pentru pasagerii afectați de anulările de pe rutele către și de la Londra. Este vorba despre pasagerii care nu au putut călători cu British Airways pe rutele București – Londra Heathrow – București și Cluj-Napoca – Londra Heathrow – Cluj-Napoca.

Facilitatea, oferită exclusiv pasagerilor afectați de anulările British Airways, este valabilă până pe 31 iulie. Aceștia vor plăti un tarif fix de 100 GBP/ 119 EURO dacă prezintă o dovadă a unei rezervări pe un zbor British Airways cu date de călătorie între 1 august – 2 septembrie.

Pentru a beneficia de acest tarif special, clienții trebuie să trimită un mesaj prin intermediul Facebook sau să sune în Call Center.

Compania aviatică din România evaluează, de asemenea, posibilitatea creșterii capacității pe rutele către aeroportul Heathrow din Londra.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate