Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV. Adrian Crăciun, 70 de ani de parașutism. În 1988 a coborât cu mingea pe ”Ion Moina” la un meci al lui ”U” Cluj

Publicat


parasutist

Adrian Crăciun s-a îndrăgostit de parașutism la vârsta la care alți copii abia învățau să scrie și a rămas fidel acestui sport până acum, la cei 76 de ani pe care îi are. A locuit pe o stradă de pe Dealul Cetățuia din Cluj-Napoca, iar locul favorit de joacă al copiilor era turnul de parașutiști din apropriere. La 6-7 ani s-a rugat de un instructor să îl lase să sară, iar de atunci nu s-a mai despărțit de parașutism, urmând și o carieră în domeniu.

”Turnul de parașutiști s-a deschis în anul 1954 și, văzând cum se fac salturile, i-am zis unui instructor, Teshler Iosif, <<nene, nu mă lași și pe mine să văd cum e?>>. După îndelungi insistențe, mi-a spus că dacă fac curat în jurul turnului, mă lasă să sar.

Aveam vreo 7 ani. Atunci se făceau salturile cu parașuta agățată de cerc, aveam echipament, iar cizmele îmi ajungeau aproape până sus, treceau de genunchi.

Apoi l-am rugat să mă lase să fac și un salt declanșat, te ridica, trăgeai de suspantă și veneai plutind în jos.

Pe vremea aceea au adus și niște militari de la Huedin pentru antrenament, iar instructorul m-a pus pe mine să sar prima dată, să îi încurajeze spunându-le: <<copilul ăsta poate și voi nu? >>.

Mi-a plăcut tare mult să sar, nu mi-a fost teamă niciodată de înălțime, deși turnul avea cam 45 de m de unde cobora parașuta”, și-a amintit Crăciun.

Salt în Iad cu parașuta

Pasiunea pentru parașutism a continuat, în ciuda opoziției părinților care nu și-au dat consimțământul să facă salturi din avion, astfel că a așteptat până când a fost recrutat în armată pentru a-și împlini visul, bineînțeles, la parașutiști.

”În toamna lui 1968 am mers în armată, la o unitate militară din Buzău, unde am făcut salturi din avion. Am sărit atunci în Iad, adică în zona satului Iad din județul Bistrița – Năsăud, care acum se numește Livezile.

De abia am așteptat să sar din avion, de la o înălțime de 1000 de m. Aveam două parașute, cea principală și cea de siguranță”, și-a amintit Adrian Crăciun.

După armată nu s-a putut dezlipi de pasiunea sa, astfel că a decis să se facă instructor la Aeroclubul din Dezmir, unde l-a reîntâlnit pe Teshler Iosif, cel care l-a inițiat în copilărie în tainele acestui sport, și căruia, mai târziu, i-a devenit șef.

Concursuri de parașutism: acrobație și aterizare la punct fix

La aeroclubul clujean a fost cooptat în echipa județeană de parașutism cu care a concurat la campionate interjudețene și naționale unde s-a clasat pe locurile 1, 2 sau 3, în funcție de complexitatea concursurilor.

”Probele erau aterizare la punct fix și acrobație, iar la aceasta din urmă trebuia să fac niște mișcări în aer cu parașuta închisă în timpul coborârii de la 2000 de  m– stânga, dreapta și looping, adică datul peste cap, iar apoi deschideam parașuta. Gama de acrobație dura cam 9 secunde”, a explicat parașutistul clujean, care a folosit în cariera sa o mulțime de tipuri de parașute românești și străine, inclusiv americane.

Adrian Crăciun nu a avut niciun incident în cei aproape 70 de ani de carieră, nicio fractură de picioare sau alte probleme, și a fost nevoit să deschidă parașuta de rezervă doar de trei ori, dar doar pentru că așa a vrut, nu pentru că era în pericol.

”Aterizarea se face pe vârfuri, se rulează toată talpa, se face o genuflexiune, te arunci într-o parte sau, dacă ai viteză, faci o rostogolire”, a precizat instructorul.

În cariera sa îndelungată, acesta a făcut salturi cu parașuta în diverse condiții meteo și a aterizat inclusiv într-un lac din Sibiu, având doar slipul pe el și cele două parașute, cea principală și cea de rezervă.

Salt cu mingea de fotbal pe terenul de pe ”Ion Moina”

Un eveniment memorabil l-a constituit în 11 septembrie 1988 saltul cu parașuta pe terenul de fotbal al fostului stadion ”Ion Moina” din Cluj-Napoca unde a adus mingea la centru la începutul meciului ”U” Cluj – FC Sibiu.

”Se desfășura la Cluj Campionatul Național de Parașutism și am făcut un salt de la 1200 de m.

Am pus mingea de fotbal într-o plasă și am legat-o de brâu, iar după ce s-a deschis parașuta am scos plasa și am ținut mingea pe care le-am dat-o jucătorilor când am aterizat la mijlocul terenului de fotbal, înaintea loviturii de începere a meciului.

<<Succes, băieți>> le-am spus jucătorilor de la Sibiu care, în acel meci, i-au învins pe clujenii de la <<U>>. Câțiva prieteni mi-au reproșat că echipa a pierdut pentru că eu am dat mingea jucătorilor sibieni și le-am urat succes. Le-am replicat că echipa a pierdut că nu a jucat bine, puteam să le aduc un sac cu noroc dacă nu erau jucătorii în formă…

Nu a fost un salt ușor, pentru că erau fire de înaltă tensiune în zonă, iar dacă deschideai parașuta de rezervă puteam ajunge în râul Someș sau în tribunele stadionului, dar până la urmă a fost plăcut”, a mai povestit Crăciun.

După Revoluția din 1989, în iunie 1994, a mai efectuat un salt în centrul Clujului, și a adus un steag tricolor la ceremonia de inaugurare a Monumentului Memorandiștilor din Piața Unirii, împreună cu un parașutist din Sibiu, campion național, și o parașutistă de la București, fiind felicitat de fostul primar Gheorghe Funar.

Adrian Crăciun s-a pensionat în anul 1998, după ce a fost o perioadă comandantul Aeroclubului ”Traian Dârjan” din Dezmir.

Ultimul salt cu parașuta din avion, în anul pensionării

1998 a fost și anul ultimului său salt cu parașuta din avion, dar pentru că nu a putut sta deoparte de parașutism, a mai efectuat câteva salturi din turnul de parașutism de pe Cetățuie, locul unde a început aventura sa, în urmă cu aproape 70 de ani.

”Tinerilor din ziua de azi le recomand să lase dispozitivele mobile – telefoane, tablete, și să petreacă cât mai mult timp în aer liber, inclusiv prin practicarea parașutismului. Nu este un sport periculos. Ți-e frică doar de ceea ce nu știi, când știi ceva e mult mai ușor totul.

Pentru mine, parașutismul a fost o plăcere, m-am dus întotdeauna cu drag la serviciu. A fost plăcerea de a fi în aer, am admirat, de sus, totul”, a conchis Adrian Crăciun.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Candidatul PNL la prezidențiale, Nicolae Ciucă, prezent la Cluj. A vizitat o fabrică belgiană de panificație la Câmpia Turzii

Publicat

Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, se află miercuri în județul Cluj, unde va vizita mai multe obiective. Prima deplasare a avut loc la o fabrică belgiană de panificație la Câmpia Turzii.

Nicolae Ciucă, alături de mai mulți lideri locali ai Partidului Național Liberal, a vizitat, miercuri dimineață, fabrica Lalorraine Câmpia Turzii, o investiție de 100 milioane euro a un investitor belgian în produse de panificație.

Degustare de pâine albă cu unt

Nicolae Ciucă a degustat pâine albă produsă de compania belgiană și a făcut un tur al fabricii.

Candidatul PNL la funcția supremă în stat a fost însoțit de mai mulți politicieni liberali și reprezentanți ai autorităților locale. Printre ei se numără europarlamentarul Daniel Buda și Dan Motreanu, vicepreședintele Camerei Deputaților Lucian Bode, deputații de Cluj Radu Moisin și Sorin Moldovan, prefectul Irina Munteanu, președintele CJ Cluj Alin Tișe, primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea și primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan.

Liderul liberal, o zi la Cluj

Vizita fostului premier Nicolae Ciucă în județul Cluj mai include o deplasare la fabrica Stada din Turda, discuții cu conducerea comunei Florești la Primăria din comună, o vizită la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca și la campusul Academiei de Muzică Gheroghe Dima de pe strada Bucium. În încheierea vizitei, liderul liberal va avea o ședință cu aleșii locali ai PNL Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu devastator la Sălicea. Două case și anexe au ars

Publicat

De

Incendiu la Sălicea

Un incendiu a distrus două case, dar și anexe gospodăreși la Sălicea, în județul Cluj.

Pompierii s-a luptat ore în șir cu flăcările.

Incendiu devastator la Sălicea. Două case și anexe au ars

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această noapte și pe parcursul dimineții pentru a stinge un incendiu care a afectat o gospodărie din localitatea Sălicea, comuna Ciurila.

Apelul de urgență a venit în jurul orei 02:40, astfel că la misiune au fost trimise două autospeciale cu apă și spumă de mare capacitate.

Odată ajunși la fața locului, pompierii au constatat faptul că o casă de locuit, împreună cu anexele sale, fuseseră cuprinse de flăcări, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați.

Totodată, incendiul se extinsese la o altă casă împreună cu o anexă, pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați.

Pompierii au reușit să limiteze pagubele

Echipajele ISU Cluj s-au axat pe stingerea incendiului, în paralel cu protejarea caselor din imediata vecinătate. De asemenea, exista un risc major de extindere a flăcărilor, întrucât toate imobilele erau construite din lemn. Din fericire, pompierii au reușit protejarea a altor două case de locuit.

Pe parcursul intervenției, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, incendiul izbucnind, cel mai probabil, din cauza unui horn izolat necorespunzător. Misiunea s-a încheiat în urmă cu puține momente, după ce pompierii au înlăturat efectele negative ale incendiului.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Caii lăsați liberi, o problemă care persistă în Florești. Un consilier local cere majorității PNL-UDMR să ia măsuri

Publicat

Problema cailor lăsați liberi pe străzi, care deseori ajung pe șosele sau în spațiile dintre blocuri, persistă de ani buni în comuna Florești. Un consilier local propune adoptarea unui regulament local care să prevadă sancțiuni mai aspre pentru proprietarii iresponsabili.

Locuitorii din comuna Florești semnalează constant prezența cailor lăsați liberi prin localitate, pe șosele sau la ghenele de gunoi dintre blocuri, care sunt în pericol să fie accidentați de mașini sau creează mizerie, scormonind printre gunoaie. Problema e veche de mai mulți ani și adminsitrația locală nu pare să reușească să țină sub control acest fenomen.

Propunere: Regulament pentru proprietarii de cai din Florești

În acest sens, Daniel Meze, consilier local al comunei Florești din partea formațiunii politice Ajutăm România Împreună (ARI), propune majorității PNL-UDMR să ia măsuri mai aspre pentru opriea acestui fenomen.

Printre propuneri se numără înregistrarea cailor și căruțelor printr-un număr unic prin care proprietarii să fie ușor de identificat, pentru ca animalele să poată fi retunate rapid acestora, dar și confiscarea căruțelor și a cailor proprietarilor care se abat de la reguli în mod repetat.

„Vă solicit domnule primar, viceprimar și domnilor consilieri locali PNL-UDMR care formați majoritatea în Consiliul Local Florești să adoptați următoarele măsuri:

  • Să faceți o inventariere a tuturor cailor și căruțelor din Florești, să știm exact câți cetățeni au cai și căruțe.
  • Fiecare cal și căruță să fie identificabili cu un număr astfel încât, atunci când sunt găsiți pe stradă să știm al cui cal este, cine este proprietarul.
  • Să aduceți la cunoștința tuturor proprietarilor de cai și căruțe un regulament prin care se interzice lăsarea lor liberă prin localitate și restricțiile de circulație cu căruța pe drumurile publice.
  • Să delimitați clar zona de pășune unde caii pot umbla liberi și să o comunicați proprietarilor de cai.
  • Să începeți să dați avertismente verbale și scrise proprietarilor de cai care lasă animalele libere încălcând regulamentul.
  • Să dați amenzi și să faceți public numărul și cuantumul amenzilor.
  • Să treceți la confiscarea căruțelor și cailor cetățenilor care repetat încalcă regulamentul și să comunicați public aceste măsuri.

Sunt gata, în calitate de consilier local, să mă implic în rezolvarea problemei și pentru aplicarea punctelor de mai sus. Sunt dispus să lucrez cu majoritatea din Consiliul Local Florești formată din consilierii locali PNL-UDMR și cu aparatul de specialitate al primăriei în acest sens”, arată Daniel Meze, într-o postare pe rețelele de socializare.

Citește mai departe

POLITICA

George Simion: Refuz să girez măsuri care duc la pierderea SUVERANITĂȚII naționale și care condamnă românii la SĂRĂCIE

Publicat

George Simion, AUR

Alianța pentru Unirea Românilor solicită Guvernului Ciolacu să retragă de urgență planul de reformă fiscală înaintat Comisiei Europene. Deși își pierde legitimitatea în mai puțin de două luni, Marcel Ciolacu insistă să vină cu măsuri care vor influența viitorul românilor în următorii ani, măsuri impuse de Banca Mondială și de Comisia Europeană.

„Ne pierdem suveranitatea, ne pierdem independența, nu mai putem decide noi pentru noi, ci va veni Banca Mondială cu două propuneri pe care le va pune celor care vor conduce România și vor fi în Palatul Victoria și Guvernul viitor va trebui să aleagă.

Având în vedere că mai este doar o lună până la momentul alegerilor, până când mergem în fața românilor și îi lăsăm pe ei să decidă, cerem Comisiei Europene, cerem și actualei coaliții care, iată, pe probleme importante funcționează extrem de bine și sunt foarte, foarte obedienți, să retragă această propunere înaintată Comisiei Europene.

George Simion: Refuz să girez măsuri care duc la pierderea SUVERANITĂȚII naționale și care condamnă românii la SĂRĂCIE

Suntem aici pentru a spune clar, tare, răspicat, că viitoarea guvernare AUR refuză să implementeze acest plan bugetar propus de un guvern ilegitim din punct de vedere al susținerii românilor. Eu, ca președinte, refuz să girez măsuri care duc la pierderea suveranității naționale și care condamnă românii la sărăcie.

Înghețarea salariilor și pensiilor este o temă cât se poate de reală, pe care premierul Ciolacu refuză să o abordeze, pe care președintele PNL și președintele Senatului Nicolae Ciucă nu o recunoaște pur și simplu, pentru că vor fi afectate micro-întreprinderile și nimeni nu-și asumă, ba chiar se laudă cum se tatuează ei pe mai departe. Nu-i crede nimeni și de aceea tragem un semnal de alarmă tuturor partenerilor noștri europeni și internaționali să nu creadă ceea ce vine dinspre Palatul Victoria din partea acestei coaliții toxice”, a spus George Simion, în cadrul unei conferințe de presă.

„Mediul antreprenorial nu poate susține taxe mai mari”

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, consideră că în loc să vină cu taxe și impozite pentru români, Guvernul ar trebui să prezinte un plan pentru reducerea cheltuielilor statului, pentru a stabiliza bugetul.

„Cât timp cheltuielile statului sunt foarte ridicate, cât timp găleata este spartă, oricât ne-am chinui noi să aducem bani din zona antreprenorială, nu vom reuși să acoperim această gaură. (…) Mediul antreprenorial nu poate susține taxe mai mari, așa cum spune Guvernul că nu va crește taxele, dar va face nu știu ce reformă fiscală. Nu există nicio posibilitate de a reduce deficitul bugetar decât fie crescând taxele, fie scăzând cheltuielile. În momentul de față, soluția AUR este una singură și este singura care poate duce la o stabilitate pe termen lung.

Trebuie să scădem cheltuielile statului. Asta înseamnă reformă administrativă. Trebuie să reducem instituțiile statului cu două treimi, să scădem birocrația și să scoatem din structura birocratică a statului aproximativ 200.000 de persoane venite din partea partidelor politice. Nu vorbim despre medici, nu vorbim despre profesori, militari sau polițiști. Vorbim de cei care au fost duși acolo ca să devalizeze statul român. Orice altă soluție nu este de acceptată”, a subliniat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.

„Deocamdată suntem pe la 52% din PIB”

Profesorul Petrișor Peiu atrage atenția că planul fiscal propus de Guvern va crește datoria publică și va îngheța pensiile și salariile, chiar de anul viitor.

„Deocamdată suntem pe la 52% din PIB. De ce este grav acest lucru? Pentru că legea spune că atunci când datoria publică, legea responsabilității fiscal-bugetare, atunci când datoria publică atinge 50% din PIB, trebuie înghețate cheltuielile cu salariile bugetarilor. Teoretic, la anul ar trebui să vedem înghețată această sumă.

În al doilea rând, atunci când se ajunge la 55% din PIB cu datoria publică, ar trebui înghețate cheltuielile cu pensiile. Deci prognozarea și programarea unui nivel al datoriei publice de peste 55% duce automat și la înghețarea cheltuielilor cu pensiile.

Al treilea lucru grav care este în acest plan este următorul: Guvernul își propune să crească cu 1,8% veniturile, dintre care, cea mai mare parte, două treime, va veni din creșterea impozitelor pe venit, pe proprietate și pe profit, adică a veniturilor fiscale. Și, o treime este prognozată a veni din îmbunătățirea colectării, o poveste pe care o auzim de foarte mult timp”, a spus Petrișor Peiu, candidat AUR pentru Senat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax