EVENIMENT
EXCLUSIV. Adrian Crăciun, 70 de ani de parașutism. În 1988 a coborât cu mingea pe ”Ion Moina” la un meci al lui ”U” Cluj

Adrian Crăciun s-a îndrăgostit de parașutism la vârsta la care alți copii abia învățau să scrie și a rămas fidel acestui sport până acum, la cei 76 de ani pe care îi are. A locuit pe o stradă de pe Dealul Cetățuia din Cluj-Napoca, iar locul favorit de joacă al copiilor era turnul de parașutiști din apropriere. La 6-7 ani s-a rugat de un instructor să îl lase să sară, iar de atunci nu s-a mai despărțit de parașutism, urmând și o carieră în domeniu.
”Turnul de parașutiști s-a deschis în anul 1954 și, văzând cum se fac salturile, i-am zis unui instructor, Teshler Iosif, <<nene, nu mă lași și pe mine să văd cum e?>>. După îndelungi insistențe, mi-a spus că dacă fac curat în jurul turnului, mă lasă să sar.
Aveam vreo 7 ani. Atunci se făceau salturile cu parașuta agățată de cerc, aveam echipament, iar cizmele îmi ajungeau aproape până sus, treceau de genunchi.
Apoi l-am rugat să mă lase să fac și un salt declanșat, te ridica, trăgeai de suspantă și veneai plutind în jos.
Pe vremea aceea au adus și niște militari de la Huedin pentru antrenament, iar instructorul m-a pus pe mine să sar prima dată, să îi încurajeze spunându-le: <<copilul ăsta poate și voi nu? >>.
Mi-a plăcut tare mult să sar, nu mi-a fost teamă niciodată de înălțime, deși turnul avea cam 45 de m de unde cobora parașuta”, și-a amintit Crăciun.
Salt în Iad cu parașuta
Pasiunea pentru parașutism a continuat, în ciuda opoziției părinților care nu și-au dat consimțământul să facă salturi din avion, astfel că a așteptat până când a fost recrutat în armată pentru a-și împlini visul, bineînțeles, la parașutiști.
”În toamna lui 1968 am mers în armată, la o unitate militară din Buzău, unde am făcut salturi din avion. Am sărit atunci în Iad, adică în zona satului Iad din județul Bistrița – Năsăud, care acum se numește Livezile.
De abia am așteptat să sar din avion, de la o înălțime de 1000 de m. Aveam două parașute, cea principală și cea de siguranță”, și-a amintit Adrian Crăciun.
După armată nu s-a putut dezlipi de pasiunea sa, astfel că a decis să se facă instructor la Aeroclubul din Dezmir, unde l-a reîntâlnit pe Teshler Iosif, cel care l-a inițiat în copilărie în tainele acestui sport, și căruia, mai târziu, i-a devenit șef.
Concursuri de parașutism: acrobație și aterizare la punct fix
La aeroclubul clujean a fost cooptat în echipa județeană de parașutism cu care a concurat la campionate interjudețene și naționale unde s-a clasat pe locurile 1, 2 sau 3, în funcție de complexitatea concursurilor.
”Probele erau aterizare la punct fix și acrobație, iar la aceasta din urmă trebuia să fac niște mișcări în aer cu parașuta închisă în timpul coborârii de la 2000 de m– stânga, dreapta și looping, adică datul peste cap, iar apoi deschideam parașuta. Gama de acrobație dura cam 9 secunde”, a explicat parașutistul clujean, care a folosit în cariera sa o mulțime de tipuri de parașute românești și străine, inclusiv americane.
Adrian Crăciun nu a avut niciun incident în cei aproape 70 de ani de carieră, nicio fractură de picioare sau alte probleme, și a fost nevoit să deschidă parașuta de rezervă doar de trei ori, dar doar pentru că așa a vrut, nu pentru că era în pericol.
”Aterizarea se face pe vârfuri, se rulează toată talpa, se face o genuflexiune, te arunci într-o parte sau, dacă ai viteză, faci o rostogolire”, a precizat instructorul.
În cariera sa îndelungată, acesta a făcut salturi cu parașuta în diverse condiții meteo și a aterizat inclusiv într-un lac din Sibiu, având doar slipul pe el și cele două parașute, cea principală și cea de rezervă.
Salt cu mingea de fotbal pe terenul de pe ”Ion Moina”
Un eveniment memorabil l-a constituit în 11 septembrie 1988 saltul cu parașuta pe terenul de fotbal al fostului stadion ”Ion Moina” din Cluj-Napoca unde a adus mingea la centru la începutul meciului ”U” Cluj – FC Sibiu.
”Se desfășura la Cluj Campionatul Național de Parașutism și am făcut un salt de la 1200 de m.
Am pus mingea de fotbal într-o plasă și am legat-o de brâu, iar după ce s-a deschis parașuta am scos plasa și am ținut mingea pe care le-am dat-o jucătorilor când am aterizat la mijlocul terenului de fotbal, înaintea loviturii de începere a meciului.
<<Succes, băieți>> le-am spus jucătorilor de la Sibiu care, în acel meci, i-au învins pe clujenii de la <<U>>. Câțiva prieteni mi-au reproșat că echipa a pierdut pentru că eu am dat mingea jucătorilor sibieni și le-am urat succes. Le-am replicat că echipa a pierdut că nu a jucat bine, puteam să le aduc un sac cu noroc dacă nu erau jucătorii în formă…
Nu a fost un salt ușor, pentru că erau fire de înaltă tensiune în zonă, iar dacă deschideai parașuta de rezervă puteam ajunge în râul Someș sau în tribunele stadionului, dar până la urmă a fost plăcut”, a mai povestit Crăciun.
După Revoluția din 1989, în iunie 1994, a mai efectuat un salt în centrul Clujului, și a adus un steag tricolor la ceremonia de inaugurare a Monumentului Memorandiștilor din Piața Unirii, împreună cu un parașutist din Sibiu, campion național, și o parașutistă de la București, fiind felicitat de fostul primar Gheorghe Funar.
Adrian Crăciun s-a pensionat în anul 1998, după ce a fost o perioadă comandantul Aeroclubului ”Traian Dârjan” din Dezmir.
Ultimul salt cu parașuta din avion, în anul pensionării
1998 a fost și anul ultimului său salt cu parașuta din avion, dar pentru că nu a putut sta deoparte de parașutism, a mai efectuat câteva salturi din turnul de parașutism de pe Cetățuie, locul unde a început aventura sa, în urmă cu aproape 70 de ani.
”Tinerilor din ziua de azi le recomand să lase dispozitivele mobile – telefoane, tablete, și să petreacă cât mai mult timp în aer liber, inclusiv prin practicarea parașutismului. Nu este un sport periculos. Ți-e frică doar de ceea ce nu știi, când știi ceva e mult mai ușor totul.
Pentru mine, parașutismul a fost o plăcere, m-am dus întotdeauna cu drag la serviciu. A fost plăcerea de a fi în aer, am admirat, de sus, totul”, a conchis Adrian Crăciun.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Primăria Cluj anunță RESTRICȚII rutiere cu ocazia maratonului de duminică, 6 aprilie 2025

Primăria Cluj anunță restricții rutiere cu ocazia maratonului ce se va desfășura duminică, 6 aprilie 2025.
„Duminică, 6 aprilie 2025, în intervalul orar 5.30 – 16.00, va avea loc ,,Maratonul Internațional Cluj-Napoca”, pe următorul traseu:
– Stadionul Cluj Arena (start) – str. Splaiul Independenței – str. Uzinei Electrice – Aleea Stadion – str. George Coșbuc – Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga – str. Napoca – str. Universității – str. Mihail Kogălniceanu – str. Baba Novac – str. I.C. Brătianu – str. Universității – Piața Unirii (latura de Sud) – Bulevardul Eroilor – str. Baba Novac – str. Iuliu Maniu – Piața Unirii (latura de Est și Sud) – str. Napoca – Piața Lucian Blaga – str. Petru Maior – str Memorandumului – Bulevardul 21 Decembrie 1989 (întoarcere la Instituția Prefectului – Județul Cluj) – str. Memorandumului – str. Emil Isac – str. Barițiu (întoarcere la intersecția cu str. Regele Ferdinand) – str. Cardinal Iuliu Hossu – str. George Coșbuc – aleea principală a Parcului Central Simion Bărnuțiu – str. George Coșbuc – str. Splaiul Independenței (întoarcere la Opera Maghiară) – Pod Napoca – Bulevardul 1 Decembrie 1918 (întoarcere la intersecție cu str. Miraslău) – str. Giuseppe Garibaldi – alee pietonală malul stâng a râului Someș – Pod Rozelor – alee pietonală malul drept a râului Someș – str. Pandurilor – str. Splaiul Independenței – Pod Garibaldi – str. Gavril Muzicescu – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Pod Napoca – str. Splaiul Independenței – Cluj Arena (Sosire).
Primăria Cluj anunță RESTRICȚII rutiere cu ocazia maratonului de duminică, 6 aprilie 2025
Cu această ocazie va fi închisă circulaţia rutieră, cu excepția CTP pe următoarele străzi:
– Bulevardul 21 Decembrie 1989
– latura de Nord a Pieței Unirii
– str. Memorandumului
– Calea Moților
Deschiderea circulaţiei rutiere este va avea loc astfel:
– pe tronsonul str. Napoca – Piaţa Unirii – Bulevardul Eroilor circulația se va deschide la ora 12.30; – pe tronsonul Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga deschiderea circulaţiei rutiere se va face începând cu ora 12.40;
– pe tronsonul Bulevardul 21 Decembrie 1989 – strada Memorandumului deschiderea circulației se va face începând cu ora 13.00”, anunță Primăria Cluj.
EVENIMENT
Emil Boc, după VIOLENȚELE în urma meciului dintre U și CFR Cluj: Nu există indicii cu conotație etnică

Emil Boc, primarul Clujului, a declarat joi că a cerut autorităților să investigheze de urgență manifestările de violență după derby-ul dintre echipele de fotbal U și CFR.
Boc spune că respinge cu convingere orice formă de violență.
Emil Boc, declaratie după violențele în urma meciului dintre U și CFR Cluj
“Am respins întodeauna și resping orice formă de violență, indiferent unde se manifestă și în orice domeniu, inclusiv în cel fotbalistic”, a declarat joi Emil Boc. Acesta a precizat că a cerut autorităților statului să se implice de urgență și profesionist în investigarea manifestării de violență care a apărut după meciul de fotbal, luni, la Cluj-Napoca.
Boc: “ Nu există indicii cu conotație etnică”
Emil Boc a precizat, de asemenea, că Clubul Universitatea Cluj a emis un comunicat de presă prin care respinge orice formă de violență și își exprima atașamentul față de valorile sportive bazate pe fair-play.
“Înțeleg îngrijorarea exprimată de unii reprezentanți ai comunității maghiare. Din analiza autorităților statului, până în acest moment, nu exista indicii cu conotație etnică, care să vizeze regretabilul act de violență. La Cluj, am promovat și promovăm politici și atitudini care să UNEASCĂ comunitatea noastră, nu să o dezbine, inclusiv pe motive etnice. Îi asigur pe toți ca orașul nu își întoarce fața spre trecut, ci își continuă parcursul european”, a mai spus Emil Boc.
Primarul a mai spus că în ultimii 3 ani s-au desfășurat la Cluj alte 8 partide intre U și CFR. Toate fără incidente de violență. “Aceasta este normalitatea pe care trebuie sa o promovăm în continuare. Violența trebuie respinsă și condamnată fără echivoc, iar Clujul trebuie să rămână un model de fair-play sportiv. Să ne bucurăm de reușitele noastre comune și să nu admitem nicio formă de violență care să umbrească succesul nostru comun. Împreună suntem Cluj!”, a transmis Emil Boc.
Mai multe acte de violență au avut loc la Cluj-Napoca după meciul dinte Universitatea și CFR. Aproape de miezul nopții, trei tineri maghiari, fani ai CFR au fost bătuți, iar unul a ajuns la spital. De asemenea, doi tineri au fost bătuți și în Parcul Central de pesoane încă necunoscute.

Cu ocazia Maratonului International Cluj-Napoca – editia a XIV –a, duminică 6 aprilie 2025 în intervalul orar 05:00 – 15:00, sunt impuse restricții de circulație în zona centrală.
„Deschiderea circulaţiei rutiere pe tronsonul: str. Napoca – Piaţa Unirii – Bulevardul Eroilor se va face începând cu ora 12.30, iar pe tronsonul: Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga se va deschide începând cu ora 12.40.
CTP Cluj: Trasee DEVIATE cu ocazia Maratonului Internațional Cluj-Napoca
Liniile de transport in comun afectate vor circula pe trasee deviate, dupa cum urmeaza:
· Linia 9 ( str. Bucium – P-ța Gării):
TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul, strada Horea, Piața Gării. Se suspendă stația Central. Se alocă stația Victoria.
RETUR: Traseul rămâne neschimbat.
· Linia 19 ( P-ța Mihai Viteazul – str. E. Quinet):
TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul. Se suspendă stația Central. Se alocă stația Victoria.
RETUR: Traseul rămâne neschimbat.
· Linia 28B ( P-ța Mihai Viteazul – VIVO ):
TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fântânele – str. Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ța M.Viteazul. Se suspendă stația Parcul Central. Se alocă stația Dragalina Sud.
RETUR: Traseu rămâne neschimbat.
· L29S – ( Drumul Sfântul Ioan – Piața Mihai Viteazul):
TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul. Se suspendă stația Central. Se alocă stația Victoria.
RETUR: Traseul rămâne neschimbat.
· Linia 30 (Grigorescu – str. Aurel Vlaicu):
TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fântânele – str. Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ța M. Viteazul – str. Cuza Vodă – B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Aurel Vlaicu. Se suspendă următoarele stații: Aleea Stadionului, Hotel Sport, Calea Moților, Memorandumului Sud, Victoria. Se alocă stația Dragalina Sud, stația Piața Mihai Viteazu Sud.
RETUR: Din B-dul 21 Decembrie 1989, pe strada Regele Ferdinand – str. General Dragalina – strada Octavian Goga – Piața 14 Iulie – strada Alexandru Vlahuță – strada Fântânele – strada Mirăslău – strada Paul Ioan. Se suspendă următoarele stații: Memorandumului Nord, Spitalul de Copii, stația Chios, stația Cluj Arena și stația Sigismund Toduță. Se alocă stațiile: Central, Dragalina Nord, stația Octavian Goga și stația 14 Iulie.
· Linia 42 ( P-ța Mihai Viteazul – Câmpului):
TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul. Se suspendă stația Central. Se alocă stația Victoria.
RETUR: Traseu rămâne neschimbat.
· Linia 44 ( Grigorescu – Unirii):
TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fântânele – str. Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ța M.Viteazul – str. Cuza Vodă – P-ța Avram Iancu – str. Dorobanților – A Vaida Voievod – Unirii. Se suspendă stația parc Central. Se alocă stația Dragalina Sud.
RETUR: Traseu rămâne neschimbat.
· Linia M 26 ( Cetatea Fetei – P-ța Mihai Viteazul):
Pe ambele sensuri: Com. Florești – Calea Florești – Pod Calvaria (capăt linie). În această perioadă, abonamentul de Florești și biletul validat pe linia M26 rămâne valabilă pe L9, L29S, L24, L24B pe tronsonul Calea Florești – Memorandumului.
· Linia 101 ( Bucium – P-ța Gării) – curse efectuate cu autobuze pe linia 101A:
TUR: Bucium – Primăverii – Calea Mănăștur – Calea Moților – Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul – str. Horea – P-ța Gării. Se suspendă stațiile: Plopilor Sud, Uzinei Electrice, Cluj Arena, Parcul Central și stația George Barițiu. Se alocă stațiile: Calea Mănăștur, Agronomia, Calea Moților, Memorandumului și stația Victoria.
RETUR: Din P-ța Gării – str. I.L. Caragiale – str. Horea – str. Regele Ferdinand – B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Memorandumului – Calea Moților – Calea Mănăștur – str. Primăverii – Bucium. Se suspendă stațiile: Opera Maghiara Est, Splaiul Independenței, Sala Sporturilor și stația Plopilor Nord. Se alocă stațiile: Memorandumului Nord, Spitalul de Copii, Fabrica de Bere, Grădini Mănăștur.
· Linia 102 se suspendă
· Pe linia 100 vor circula tramvaie
· Linia Cora 1 ( P-ța Mihai Viteazul – HiperMarket Cora):
TUR: Centrul Comercial Cora – B-dul 1 Decembrie 1918 – strada Mirăslău – str. Fântânele – strada Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie –– strada Octavian Goga – strada General Dragalina – P-ța Mihai Viteazul. Se suspendă stația 14 Iulie, stația Cluj Arena, stația Chios, Calea Moților, stația Memorandumului Sud, stația Central. Se alocă stația 14 Iuie Sud, stația Napoca și stația Dragalina Sud.
RETUR: Piața Mihai Viteazul – strada General Dragalina – – str. Octavian Goga – str. Alexandru Vlahuță – str. Fântânele – str. Mirăslău – B-dul 1 Decembrie 1918 – Centrul Comercial Cora. Se aloca stația Dragalina Nord”, a comunicat CTP Cluj.
EVENIMENT
Piața Mihai Viteazul se REDESCHIDE în 4 aprilie. Ce spune administratorul, după ce OPC Cluj a pus lacătul și a dat AMENZI

Administratorul Pieței Agroalimentare Leul, mai cunoscută clujenilor ca Piața Mihai Viteazul, anunță că se efectuează de urgență dezinsecția, după ce activitatea a fost suspendată de OPC Cluj, joi, în urma unui control.
Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au dat 35 de amenzi în ”piața mare” din Cluj-Napoca, inclusiv ma magazine din acest complex, după ce au găsit insecte, produse expirate și alte nereguli.
Piața Mihai Viteazul se redeschide în 4 aprilie
”Ca urmare a controlului preventiv efectuat de CJPC Cluj în cadrul Pieței Agroalimentare Leul la data de 3 aprilie, vizând atât partea de piață agroalimentară, cât și magazinele și spațiile comerciale adiacente, s-a dispus măsura suspendării temporare a activității până la remediere.
Societatea Ardeal Construct SRL are implementat un program strict de dezinsecție, deratizare și dezinfecție, conformându-se prevederilor legale, situația prezentă fiind generată de lipsa de coordonare a intervențiilor de dezinsecție la nivelul operatorilor care activează în cadrul complexului comercial”, arată administratorii Pieței Agroalimentare Leul.
Astfel, au precizat aceștia, a început implementarea măsurilor care se impun, urmând ca joi după-amiază și seara să efectueze de urgență intervenții generale de dezinsecție, astfel încât activitatea să poată fi reluată vineri, 4 aprilie.
Amenzi de 280.000 de lei
”În cadrul Complexului Leul vor fi luate măsuri de implementare a unui program pentru următoarea perioadă, care să asigure standardele de siguranță alimentară și protecție a consumatorului, urmând să impună tuturor celor care își desfășoară activitatea în cadrul Complexului Leul conformarea la acest program de măsuri care urmează să fie adoptat”, au transmis reprezentanții Ardeal Construct SRL.
Aceștia au precizat și că se vor conforma îndrumărilor și recomandărilor OPC Cluj.
Inspectorii de la Protecția Consumatorilor Cluj au dat joi, 3 aprilie, în urma unui control, 35 de amenzi, în valoare de 280.000 de lei și au oprit temporar activitatea în Piața Mihai Viteazul.