ACTUALITATE
Evaluarea națională și bacalaureatul se vor derula cu prezență fizică

Evaluarea națională va începe pe data de 22 iunie, iar bacalaureatul pe 28 iunie și se vor derula cu prezență fizică, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Vom analiza dacă e nevoie de acest triaj epidemiologic sau nu”.
„Evaluarea națională va începe pe data de 22 iunie. Bacalaureatul va începe pe 28 iunie. Se vor derula cu prezență fizică”, precizează Sorin Cîmpeanu.
Vezi și Modele de Subiecte Bacalaureat 2021. Teste de antrenament
Vezi și Modele de subiecte Evaluare Națională 2021. Teste de antrenament
El spune că autoritățile vor analiza dacă mai e nevoie de triaj epidemiologic la examenele naționale.
„La examenul de bacalaureat de anul trecut au fost identificate doar două cazuri, care nici măcar nu au fost confirmate. Împreună cu cei îndreptățiți să se pronunțe vom analiza dacă e nevoie de acest triaj epidemiologic sau nu”, a declarat Cîmpeanu.
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Oază de relaxare, liniște și parfum la ”Lavandă de pe Someș” în Bonțida. Ce pot face vizitatorii cât e ziua de lungă

Clujenii și nu numai sunt așteptați sâmbătă și duminică, dar și la sfârșitul săptămânii viitoare să petreacă o zi întreagă dacă vor sau măcar câteva ore într-o oază de relaxare, liniște și parfum în cultura de lavandă din Bonțida, ”Lavandă pe Someș”, a familiei Livia și Traian Morar.
Vizitatorii sunt primiți de gazde cu sirop de lavandă, trandafir și soc, autorizat și preparat prin metoda la rece la fața locului, dar și cu plăcinte pe lespede de piatră, pregătite de o gospodină din Măguri-Răcătău.
”Așteptăm vizitatorii de la răsăritul până la apusul soarelui să petreacă momente relaxante într-o oază de liniște și parfum în cultura de lavandă de la Bonțida. Avem băncuțe, umbreluțe, dar pot sta și pe terasa casei să se bucure de priveliște.
Și să facă fotografii instagramabile ”, a spus Traian Morar pentru Cluj24.
Intrarea este liberă, cu condiția ca cei care trec pragul „Lavandei pe Someș” să nu plece cu mâna goală, putând să cumpere produse precum buchete și săculeți cu lavandă, săpunuri, ulei, lumânări, parfum de mașină sau sticle cu sirop.
De menționat că siropul de lavandă produs de familia Morar se vinde și în lanțul de magazine Profi din Cluj-Napoca.
”Lavandă pe Someș” a fost înființată în anul 2016 și ocupă o suprafață de 25 de ari în comuna Bonțida.
EVENIMENT
FOTO. Toxiinfecție alimentară după ce a mâncat la un restaurant din Cluj-Napoca. ”Simțeam că îmi dau stomacul afară”

Un clujean reclamă că a făcut toxiinfecție alimentară după ce a comandat mâncare la restaurantul Cucina Turea de pe strada Ion Rațiu din municipiul Cluj-Napoca.
Gheorghe Kalman a povestit că în după amiaza zilei de marti, 10 iunie, a servit în restaurant 2 preparate: salată burrata si ceafă Uruguay cu sos trufe si pireu, pentru care a plătit 155 de lei.
”În jurul orei 1 dimineata (10-11) iunie am inceut sa ma simt foarte rau. Dureri abdonimale, varsaturi si diaree. Am avut cateva seturi de diaree si varsaturi, inclusiv miercuri. Marti dimineata, am cerut un control direct de la Direcția Sanitar-Veterinară și penru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj pentru a descoperi o potentiala cauza a imbolnavirii mele.
In cursul zilei de 10 iunie, eu nu am mai mancat nimic avand aceste simptome.
În rasunsul celor de la DSVSA, s-a constatat prin buletinul de analize ”nesatisfacator” privind Enterobacteriaceae care reprezintă o familie de bacterii care cuprinde 28 de genuri, dintre care 23 sunt implicate în patologia umană. Aceasta familie contine salmonela, ecolici, etc, bacterii care provoaca gastro enterocolita.
Datorita procesului de nerespectare a protocolului de igiena (manipulare, depozitare, etc), cei de la restaurant au contaminat mancarea comandata de mine”, a spus clujeanul.
Conform protocolului medical, acesta a respectat cele 48 ore pentru a vedea evolutiei starii sale de sanatate si s-a tratat acasa cu medicamente care nu au fost gratuite, astfel că a reusit ca miercuri sa se mai redreseze, nefiind, însă, complet vindecat de toxinfectie alimentara.
Simțeam că îmi dau stomacul afară
”Imi este greu sa va redau in cuvinte felul in care m-am simtit primele 24 ore. Cu mana pe suflet, va spun ca asemenea simptome nu am mai experimentat niciodata. Efectiv, la un moment dat, simteam ca imi dau stomacul afara. Pentru mine va asigur fara nicio tenta de exagerare ca a fost o experienta traumatizanta fizic si psihic.
Nu stiam ce se intampla cu mine, ma simteam dezorientat, ma simteam lipsit de putere, imi venea sa dorm, dar nu puteam sa dorm, asta era si mai frustrant pentru mine.
Chiar daca situatia nu a durat mai mult de 48 ore, intensitatea experientei avute a fost una traumatizanta.
Simptomele incep la circa 6 ore dupa ce ai fost expus. Bineinteles ca pe loc nu am simtit nimic, nici nu aveam cum, dar nici nu am mancat tot din farfurie. Am simtit ca este o mancarea grea, corpul meu cumva a simtit ceva si nu am terminat preparatul principal”, a precizat Kalman.
Amendă de la DSVSA Cluj
În urma controlului efectuat la restaurant, inspectorii DSVSA Cluj au constatat deficiențe de manipulare a produselor alimentare, nefiind respectate normele/ cerințele de manipulare din Regulamentul CE 825/ 2004 și au aplicat o amendă de 10.000 de lei.
Urmare a rezultatului ”nesatisfăcător” în ceea ce privește analizezele pentru Enterobacteriaceae, restaurantul va fi reverificat de inspectorii DSVSA Cluj.
CULTURA
Părintele – profesor Ioan Chirilă de la UBB, numit director al Bibliotecii Academiei Cluj-Napoca

Profesorul Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, fost președinte al Senatului UBB, a fost numit în funcția de director al Bibliotecii Academiei Cluj-Napoca.
Chirilă îl înlocuiește în funcție pe Sorin Crișan, care a deținut această funcție în ultimii ani.
”M-am retras de la Bibliotecă pentru a-mi gestiona timpul pentru alte proiecte. Numirea dlui Ioan Chirilă cred că este foarte bună. Îi doresc mult succes”, a spus Crișan pentru Cluj24.
Noul director, Ioan Chirilă, a declarat la rândul său pentru Cluj24 că dorim realizarea un proiect de digitalizare, recent castigat.
”Vrem sa realizam o mai buna prezentare a fodului de manuscrise, de incunabule, de carte veche, sa reabilitam cladirea si sa generam noi forme de comunicare a acestui tezaur de stiinta la nivelul comunicational actual si in structuri intelective conforme socialului educational si de cercetare actual”, a precizat acesta.
Fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB
Prof. univ.dr. Ioan Chirilă are 63 de ani, este licențiat în Teologie la Sibiu, doctor în Teologie, și a fost profesor duhovnic titular la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Român din Cluj-Napoca, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB și președinte al Senatului UBB.
Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca deține una dintre cele mai importante colecții de manuscrise medievale din țară.
ADMINISTRAȚIE
ATENȚIE. Restricții de circulație rutieră și pietonală de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor. Lucrări până în septembrie

Compania Delgaz Grid anunță că va începe, de luni, lucrări de modernizare a circa 2 kilometri din rețeaua de gaze naturale de pe strada Clinicilor din municipiul Cluj-Napoca și estimează că lucrările vor fi finalizate în prima parte a lunii septembrie, inclusiv refacerea integrală a carosabilului.
”Delgaz Grid va derula începând de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii de modernizare a sistemului de distribuție a gazelor naturale din municipiu.
Proiectul presupune lucrări complexe de înlocuire a câte 1 km din conductele stradale de presiune redusă, respectiv de presiune medie.
Investiţia are ca scop creșterea siguranței în alimentarea cu gaze naturale și îmbunătățirea serviciului de distribuție pentru locuitorii din Cluj Napoca și are durata de execuție de două luni și jumătate, cu termen de finalizare în prima parte a lunii septembrie.
Restricții până în septembrie
Pentru a face posibilă realizarea acestui proiect, va fi necesară restricționarea circulaţiei rutiere și a celei pietonale în zona lucrărilor, în funcţie de tronsonul la care se lucrează. Lucrările vor fi executate în timpul zilei, până seara, dar vor fi situații când este posibil să intervenim și pe timpul nopții.
Delgaz Grid colaborează cu autorităţile locale şi depune toate eforturile pentru a reduce la minimum disconfortul generat de aceste lucrări de investiţii”, transmite Delgaz Grid.
Dacă se simte miros de gaz
Compania regretă disconfortul creat și le mulțumim clienților, locuitorilor și autorităților locale din Cluj-Napoca pentru înțelegerea și sprijinul acordat pentru desfășurarea acestor lucrări care au ca scop final îmbunătățirea serviciului de distribuție a gazelor naturale pentru clujeni.
În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.
De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,8 miliarde de euro.