Connect with us

EDUCATIE

Evaluarea Națională 2020 Cluj: Rezultatele după soluționarea contestațiilor. Mediile de 10 au crescut la 67

Publicat


Ministerul Educației și Cercetării, Inspectoratul Școlar Județean Cluj au centralizat rezultatele finale ale absolvenților clasei a VIII-a,  obținute în urma susținerii examenului de Evaluare Națională, sesiunea  2 – 27 iunie, 2020 și a finalizării soluționării contestațiilor.

Conform datelor înregistrate în urma reevaluării lucrărilor contestate, la nivelul județului Cluj procentul candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 88.73% (269 de candidați au solicitat reevaluarea lucrărilor prin contestație), ceea ce înseamnă o creștere a rezultatele inițiale cu 0,2 procente ( de la 88,71% la 88,73%). În urma soluționării contestațiilor a crescut, de asemenea, și numărul candidaților cu media generală 10, de la 66 de medii de 10, la 67 de medii, ca urmare a reevaluării lucrărilor scrise, în etapa de contestații.

Limba și literatura română

La proba de Limba și literatura română, din totalul celor 184 de contestații depuse, 135 de lucrări au fost soluționate favorabil, 41 de lucrări au fost reevaluate sub nota obținută inițial, iar 8 lucrări au înregistrat aceeași notă obținută inițial la examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie 2020. Procentual, la disciplina limba și literatura română se înregistreză o creștere a rezultatelor obținute de către elevii claselor a VIII-a, de la 92,89% la 92,93%, pentru cei 4.921 de elevi de clasa a VIII-a din județul Cluj, care s-au prezentat la această probă.

Matematică

La disciplina Matematică, 167 de candidați din județul Cluj au solicitat reevaluarea lucrărilor scrise, în etapa de  contestații. Astfel, în urma soluționării contestațiilor, 113 lucrări au înregistrat note mai mari, decât cele inițiale, 40  de lucrări au obținut note mai mici, în raport cu nota inițială, iar un număr de 14 lucrări au fost notate cu aceeași notă obținută inițial. La disciplina matematică numărul notelor mai mare sau egal cu 5 ( cinci) este de 84,45%, din totalul celor 4.907 de cadidați prezenți la această probă.

Contestații

În județul Cluj, la disciplina limba și literatura maternă au fost depuse 24 de contestații, dintre care 21 de de solicitări privind reevaluarea lucrărilor scrise au fost soluționate favorabil, iar 3 lucrări au înregistrat note mai mici, decât cele obținute în evaluarea inițială. Numărul notelor mai mare sau egal cu 5 (cinci) este de 96,47%, pentru candidații care au susținut proba la limba și literatura maternă.

Procentul de prezență

Rata de participare la examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie 2020, a fost de 93,76%: 4.921 de candidați prezenți, dintr-un total de 5.248 de candidați înscriși. Un singur  elev din județul Cluj a fost eliminat pentru  tentativă de fraudă, lucrarea acestuia fiind notată cu 1(unu).

Admiterea la liceu

Media de admitere în liceu constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la evaluarea națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de către diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 2 – 6 iulie 2020 și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat (10 iulie 2020).

Biroul de presă al I.Ș.J. Cluj

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

Absolvenții clasei a VIII-a trebuie să completeze, începând de azi, fișele cu opțiunile pentru admiterea la liceu

Publicat

Potrivit Ministerului Educației și calendarului cu date de examinare, admitere și înscrieri propus, de azi elevii care au absolvit ciclul gimnazial pot începe să se înscrie și să completeze opțiunile pentru intrarea la liceu. Completarea opțiunilor durează o săptămână și are loc în unitatea de învățământ absolvită sau prin formular electronic.

Procedura ministerului mai adaugă că în cazul în care înscrierea se face într-un alt județ, elevul poate să transmită formularul pe cale electronică sau să meargă la școala de proveniență și să-și exprime în scris, pe formular, dorințele.

Completarea are loc în ordinea preferințelor, primul lucru arătând opțiunea preferată. După verificarea fișelor, are loc repartizarea computerizată conform unui algoritm. Acesta ordonează elevii descrescător, după media de admitere.

În cazul în care un elev nu este acceptat la niciun liceu în urma fișei și opțiunilor completate, deoarece alții au medii mai mari, acesta rămâne nerepartizat.

Admiterea reprezintă media ponderată între media generală a examenelor naționale, reprezentând 80% și notele din cei patru ani de gimnaziu, reprezentând 20%.

În perioada 13-20 iulie are loc afișarea repartizării și depunerea dosarelor de înscriere a candidaților.

Karla Fanea

Sursa: Hotnews

Citește mai departe

EDUCATIE

Cine e eleva cu media zece de la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca

Publicat

În vârstă de 19 ani, Alexandra Bande, face parte din cercul select al elevilor care au obținut media zece la examenul de bacalaureat din județul Cluj.

Rezultatul ei este cu atât mai remarcabil, întrucât ea practică handbalul de performanță de la vârsta de zece ani, iar în prezent a reușit să facă pasul către echipa mare a Universității Cluj.

Tânăra a absolvit Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca și a urmat profilul de științe sociale.

În paralel, ea a reușit să îmbine viața dură a unui sportiv de performanță cu cea de elev. Puțini sunt cei care reușesc să facă față unei zi în care ai școală de dimineață, iar după-masa ai antrenamente.

Practic, doar seara mai ai timp la dispoziție să îți faci temele. „Cu sinceritate profundă spun că nu a fost tocmai uşor să şi fac performanţă în sport, deoarece sportul presupune deplasări, antrenamente, cantonamente, meciuri şi multe alte lucruri care uneori nu creează climatul necesar studiului”, a afirmat sportiva într-un interviu acordat ziarului sportulsălăjean.ro.

Astfel, Alexandra Bande a reușit să demonteze preconcepția că sportivii nu sunt capabili să performeze când vine vorba de învățătură, din moment ce ea a obținut nota perfectă la limba și literatura română, istorie și georgrafie.

„Eu am fost focusată şi pe handbal, pe care îl practic de 8 ani de zile şi în egală măsură şi pe şcoală, pentru că după cum bine ştiţi proverbul românesc, <Dacă ai carte, ai parte>”, a dezvăluit tânăra absolventă.

Cu toate că gurile rele afirmă că subiectele examenului de bacalaureat au fost mai accesibile față de cele din anii anteriori, Alexandra le contrazice, afirmând că efortul individual al fiecărui elev influențează notele pe care le obțin.

„Este necesar ca pentru un astfel de examen să fii conştient că nu este suficient ceea ce recepţionezi în clasă, trebuie muncit şi acasă, asta în cazul în care eşti suficient de determinat şi ambiţios, ca în momentul afişării rezultatelor să fii mândru de ceea ce ai realizat”, a spus aceasta.

Totuși, handbalul rămâne unul dintre cele mai importante capitole din viața tinerei. „Consider că sportul nu te dezvoltă doar fizic, ci şi psihic.

Dezvoltă mecanisme de gândire, noi aptitudini, cum să faci faţă presiunii, să gândeşti în situaţii limită, de asemenea te învaţă ceea ce se numeşte spiritul de echipă, munca în echipă. Practic, îţi oferă o supraeducaţie”, a concluzionat handbalista.

Citește tot interviul AICI

Foto: Alexandra Bande / Facebook

 

 

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

BACALAUREAT 2020: Peste 62.700 de contestații. 24.000 doar la Limba și literatura română

Publicat

Foarte mulți dintre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie nu sunt mulțumiți de notele obținute. Astfel, peste 62.700 de contestaţii au fost depuse după afişarea primelor rezultate. 24.000 dintre acestea sunt la Limba și literatura română. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi anunțate duminică, 5 iulie.

Potrivit Ministerului Educaţiei, au fost înregistrate 62.790 de contestaţii:

23.954 de contestații au vizat lucrări la proba scrisă de Limba și literatura română – E)a)
492 de contestații au fost depuse la proba scrisă de Limba și literatura maternă – E)b)
20.741 de contestații la proba obligatorie a profilului – E)c)
17.603 contestații la proba la alegere a profilului și specializării – E)d)

Cele mai multe contestaţii – 7.380 – au fost depuse în Capitală şi în judeţele Constanţa – 2.941, Argeş – 2.868 şi Suceava – 2.527, iar cele mai puţine – sub 650 de contestaţii – în judeţele Mehedinţi – 639, Călăraşi – 637, Covasna – 627, Ialomiţa – 623 şi Tulcea – 539.

Sursă: Hotnews

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Performanța se răsplătește. Elevii de 10 la Bac, premiați de Consiliul Județean Cluj

Publicat

Rezultatele Bacalaureatului proaspăt încheiat a situat județul Cluj pe primul loc în țară la promovabilitate. Cei zece absolvenți din județ care au obținut media 10 vor fi premiați de către Consiliul Județean Cluj.

„Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a anunțat faptul că forul administrativ județean va organiza, în perioada imediat următoare, cu respectarea măsurilor epidemiologice impuse de către autorități, o ceremonie festivă de premiere a elevilor din județ care au obținut media 10,00 la examenul de Bacalaureat, sesiunea 2020.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: ,,Recompensarea excelenței în educație este mai mult decât necesară, ea ține de recunoașterea și promovarea modelelor autentice. Îi felicit și le mulțumesc absolvenților de nota 10 ai Clujului, cei care prin dăruirea, efortul și ambiția lor au adus, o dată în plus, cinste județului nostru.”

Pe lângă diplomele de excelență ce vor fi acordate cu acest prilej, tinerii absolvenți de liceu care au promovat examenele cu media 10,00 vor fi recompensați și cu o sumă de bani, în cuantum de 2.500 de lei/elev.

Reamintim în acest context faptul că forul administrativ județean va premia în bani și elevii clujeni care au obținut media 10,00 la Evaluarea Națională din acest an”, a transmis CJ Cluj.

Citește mai departe