Connect with us
Advertisement

POLITICA

Europarlamentarii AUR au VOTAT împotriva oricărei implicări militare a UE în Ucraina

Publicat


parlamentul european

Delegația AUR din Parlamentul European s-a poziționat împotriva unei rezoluții privind „necesitatea ca UE să sprijine Ucraina continuu”. Textul redactat de grupul Popularilor Europeni, din care fac parte atât partidul Ursulei von der Leyen, cât și PNL, propune aruncarea Europei în haos economic și aducerea frontului de luptă mai aproape ca oricând de casele noastre.

În loc să facă un apel la pace, Rezoluția îndeamnă la implicarea militară directă a NATO și UE în războiul din Ucraina, la antrenarea soldaților ucraineni de către statele membre UE și NATO, sau la acordarea de echipamente și tehnică militară în valoare de zeci de miliarde de euro Ucrainei. Scopul declarat este de a sprijini militar Ucraina la nesfârșit, „atât cât va fi nevoie”.

aur

Europarlamentarii AUR au VOTAT împotriva oricărei implicări militare a UE în Ucraina

Mai mult, rezoluția propune ștergerea completă a datoriei externe a Ucrainei, precum și o contribuție anuală din partea statelor membre pentru sprijin militar Ucrainei, în valoare de 0,25% din PIB. Pentru România, ar însemna încă 800 de milioane de euro donați în fiecare an, pe lângă miliardele de euro cu care țara noastră contribuie deja la bugetul comun al NATO.

Delegația AUR din Parlamentul European reiterează angajamentul nostru firesc de a sprijini Ucraina din punct de vedere umanitar, politic și, până la un punct, economic, însă nu putem fi de acord cu implicarea militară a României în acest conflict.

Cerem Uniunii Europene să discute mai mult despre pace și mai puțin despre perpetuarea unei stări permanente de război. Prelungirea cu orice preț a războiului nu va face decât să distrugă Ucraina și să ne facă pe noi, toți cetățenii Uniunii Europene, mai săraci și mai îndatorați pe zi ce trece, până la falimentul comun.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion: Să continuăm să lucrăm la proiecte ca Inițiativa celor Trei Mări și extinderea Grupului de la Vișegrad

Publicat

George Simion

Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Polonă din cadrul Camerei Deputaților, condus de președintele AUR, George Simion, a organizat joi, 29 august, la Parlament, masa rotundă „Prietenia Româno-Polonă”

George Simion a cerut în cadrul discuțiilor continuarea proiectelor ca Inițiativa celor Trei Mări, Euroregiunea Carpaților și extinderea Grupului de la Vișegrad.

George Simion: Să continuăm să lucrăm la proiecte ca Inițiativa celor Trei Mări și extinderea Grupului de la Vișegrad

„Ne aflăm în centrul și inima Europei, nu la periferia acesteia. Refuz să accept statutul de cetățeni de mâna a doua din Europa pentru poporul român și cel polonez.

Să nu fim doar diplomați, așa cum ați menționat, ci adevărați lideri pentru țările noastre. Nu suntem sclavi, ci parteneri cu drepturi egale în alianțele noastre.

Pentru România, modelul polonez de guvernare implementat în ultimii ani este o cale spre suveranitatea națională. Să nu fim marionete, ci lideri: ne regăsim încă o dată între Orient și Occident. Ne aflăm, încă o dată, între Est și Vest.

În Est avem un imperiu rău, agresiv; în Vest avem un totalitarism blând și decadență morală. Pentru a ne îndeplini potențialul economic, cultural și istoric, trebuie să învățăm cum să spunem NU tuturor celor care văd țările noastre ca niște simple vaci de bani”, a declarat George Simion, în cadrul evenimentului.

“Parteneriatul strategic dintre Polonia și România va deveni realitate”

Liderul AUR a vorbit și despre viziunea pe care o are asupra parteneriatului strategic dintre România și Polonia.

„În timpul mandatului meu de președinte al României, voi promova moștenirea Mareșalului Piłsudski.

Parteneriatul strategic dintre Polonia și România va deveni realitate. Pentru a le arăta birocraților lacomi de la Bruxelles că Europa Centrală și de Est are o voce puternică, trebuie să continuăm să lucrăm la proiecte precum Inițiativa celor Trei Mări, Euroregiunea Carpaților și extinderea Grupului Vișegrad.

De asemenea, un pilon important al mesei noastre rotunde este refuzul dictaturii culturale! România și Polonia sunt printre puținele țări care au refuzat propaganda LGBTQ în școli și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex.

Agendele WOKE și transumaniste ar trebui oprite aici, în Est. Occidentul și-a pierdut busola, dar împreună putem realiza lucruri mărețe și putem face din nou Europa măreață!”, a adăugat George Simion.

Claudiu Târziu: Un parteneriat pe temeiuri trainice între România și Polonia este crucial

La rândul său, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, europarlamentarul Claudiu Târziu, a vorbit despre proiectele comune pe care ar trebui să le abordeze cele două țări.

„Cheia întregului demers este viziunea comună și cooperarea. Nu numai în planul critic energetic, al infrastructurii de transport sau al sectorului comunicațiilor.

La masa Inițiativei celor Trei Mări se află treisprezece state membre, alte state partenere și altele două participante asociate. Interesele noastre de dezvoltare trebuie să fie aceleași. Avem nevoie de coeziune, iar pentru aceasta avem nevoie nu numai să ne dorim, dar și să depunem eforturi consistente pentru a ne construi viitorul.

Să fim pragmatici și eficienți. Țara mea are un potențial uriaș. Un parteneriat pe temeiuri trainice între România și Polonia este crucial pentru popoarele noastre, dar și pentru Europa”, a precizat Claudiu Târziu, în cadrul discuțiilor.

Nevoia dezvoltării infrastructurii în Sud-Estul Europei

Din partea delegației poloneze, la masa rotundă au participat politicieni de renume, precum Ryszard Czarnecki, fost ministru al afacerilor europene.

„Noi, în Polonia, avem o problemă, pentru că avem partide politice care consideră că dacă nu vor articula interesele naționale ale Poloniei vor fi mai bine văzute în Europa.

Avem un politician care a spus că nu e nevoie să se construiască un mare hub la Varșovia, dacă există deja unul la Berlin. Aveți și voi partide despre care se spune că unul urmărește interesele Germaniei și celălalt pe ale Franței. Ar trebui să urmărească interesele națioanale”, a declarat Ryszard Czarnecki.

Deputatul Marcin Romanovski a vorbit despre nevoia dezvoltării infrastructurii în Sud-Estul Europei.

„Din punct de vedere al infrastructurii suntem mult mai departe decât statele din vestul Europei. De ce? Pentru că fondurile europene au mers, în primul rând, către construirea infrastructurii doar pe linia est-vest, pentru a uni statele din Europa Centrală și de Est cu Europa de Vest.

Dacă ne uităm la infrastructura Europei Centrale și de Est vedem că a rămas în urmă, iar datorită unor astfel de inițiative s-a reușit convingerea UE să finanțeze proiecte precum Via Carpatia, pentru care am luptat ani de zile”, a susținut Marcin Romanovski, în cadrul evenimentului.

Lipsește un institut polono-român

Parlamentarul polonez Janusz Kowalski, fost secretar de stat, a susținut în cadrul mesei rotunde nevoia unei alianțe pentru apărarea valorilor comune, dar și despre viitorul României, în contextul alegerilor care vor urma.

„Vorbim despre succesul euroregiunii Carpați. Ne lipsește un institut polono-român care ar sprijini colaborarea. Să facem o alianță pentru apărarea valorilor comune.

E foarte important ca George Simion să fie președinte sau premier în România, pentru că va fi un aliat al Poloniei, patria mea”, a subliniat Janusz Kowalski.

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Concurență mare la admiterea studenților internaționali la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Cei mai mulți, din Franța

Publicat

De

UMF

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a finalizat concursul de admitere a candidaților internaționali. Anul acesta, 2.638 de tineri au candidat pentru a ocupa unul dintre cele 605 locuri scoase la concurs pentru programele de studii de licență în limba franceză (355 de locuri) și limba engleză (250 de locuri), din anul universitar 2024-2025.

UMF „Iuliu Hațieganu” este universitatea cu cel mai mare număr de studenți internaționali, cu peste 3200 de studenți, din 64 de țări, de pe 6 continente.

Candidații din acest an provin din 85 de țări, cei mai mulți fiind din Franța, Germania, Elveția, Suedia, Italia, Belgia, Grecia, Israel, Maroc, Tunisia, India și Algeria. Aceștia au putut opta pentru trei programe de studii de licență, cu predare în limba engleză sau franceză: Medicină, Medicină dentară și Farmacie.

Renumele UMF „Iuliu Hațieganu” – un magnet pentru studenții internaționali

Studenții internaționali aleg UMF „Iuliu Hațieganu” nu doar pentru excelența academică, ci și datorită reputației pe care universitatea noastră a construit-o de-a lungul timpului.

”Absolvenții noștri sunt adevărații ambasadori ai universității, promovând cu mândrie calitatea educației primite la Cluj-Napoca. Mărturiile lor despre pregătirea academică solidă și experiența practică sunt principalele motive pentru care numărul de studenți internaționali crește constant.

UMF „Iuliu Hațieganu” este apreciată la nivel european și internațional, pentru pregătirea de înaltă calitate pe care o oferă studenților, acordând o importanță deosebită formării practice în spitale și clinici, unde aceștia își pot dezvolta abilitățile sub îndrumarea unor profesioniști de renume.

Prestigiul universității noastre este recunoscut nu doar în România, ci în întreaga Europă, și continuăm să atragem studenți internaționali care doresc să beneficieze de o educație medicală de top”, arată reprezentanții UMFIH.

Cea mai mare concurență, Medicină în franceză

Anul acesta, la programul de studii Medicină, au fost disponibile 400 de locuri pe care s-au înscris 1174 de candidați. Cea mai mare concurență s-a înregistrat la programul de studii Medicină în limba franceză. La Medicină Dentară, s-au înscris 951 de candidați pe cele 125 de locuri disponibile, iar concurența cea mai mare a fost tot la linia de studii cu predare în limba franceză. La programul de studii Farmacie în limba franceză au fost scoase la concurs 80 de locuri, pe care s-au înscris 115 candidați.

„Concursul de admitere pentru studenții internaționali s-a finalizat cu succes și în acest an. Atracția studenților internaționali în număr atât de mare față de UMF „Iuliu Hațieganu” reprezintă rezultatul angajamentului nostru de a oferi o educație de înaltă calitate, centrată pe activități practice și învățământul la patul pacientului.

Metodele noastre moderne de învățare și simularea medicală sunt integrate într-o curriculă deosebit de atractivă, adaptată după cele mai bune modele europene.

Diplomele oferite de universitatea noastră sunt recunoscute la nivel internațional, ceea ce le permite absolvenților noștri să profeseze cu succes oriunde în lume, având garanția unei inserții rapide și eficiente pe piața muncii. UMF „Iuliu Hațieganu” rămâne astfel un reper de excelență în educația medicală, atât pentru studenții români, cât și pentru cei internaționali”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Concurs de evaluare

Admiterea candidaților internaționali s-a desfășurat printr-un concurs de evaluare a performanţelor profesionale și a realizărilor personale, în conformitate cu datele conținute în dosarul personal de înscriere.

La nivelul fiecărei facultăţi, comisia de admitere a evaluat candidații pe baza unor criterii de selecţie generale la nivel de universitate şi a unor criterii specifice pentru fiecare facultate în parte. Candidații s-au putut înscrie exclusiv online, pe o platformă dedicată.

Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a obținut, anul acesta, acreditarea internațională, pentru următorii cinci ani, din partea Agenției Independente pentru Acreditare și Rating (IAAR, Astana, Kazakhstan), recunoscută de către Federația Mondială de Educație Medicală (WFME).

De asemenea, a primit acreditarea internațională pentru calitatea educației, în urma evaluării externe realizate de AMSE (Asociația Școlilor de Medicină Europene) și ASIIN (Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale), realizată după standardele WFME (World Federation of Medical Education).

În egală măsură, și obținerea diplomei de calitate „Label CIDMEF” oferită de Conferința Internațională a Decanilor Facultăților de Medicină Francofone a contribuit la creșterea numărului de studenți internaționali.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Pafos – CFR Cluj, 3-0. Greu de PRIVIT, greu de TRĂIT

Publicat

panagiotis tachtsidis

CFR Cluj a întâlnit, joi seara la Limassol, pe Pafos, în returul play-off-ului din Conference League. În primul meci, clujenii au învins cu 1-0. După un joc mizerabil, CFR a suferit o umilință pe insula Afroditei și a ratat calificarea. Pafos a învins cu 3-0, goluri marcate de Jaja (min.28), Goldar (min.31) și Tankovic (min.49 – pen.).

Echipe de start:

PAFOS (3-4-3): Ivusic – Luckassen, Goldar, Pontelo – Bruno, Sunjic, Pepe, V. Dragomir – Jaja, Jairo (cpt.), Tankovic
Rezerve: Theodoulou, Michael – Pileas, L. Vieira, Name, Anderson, Dalligna, Ilia, Correia
Antrenor: Juan Carlos Carcedo

Pafos – CFR Cluj, 3-0. Greu de PRIVIT, greu de TRĂIT

CFR CLUJ (4-3-3): M. Popa – Mogoș, Boben, Kresic, Camora (cpt.) – Artean, K. Keita, Tachtsidis – Nkololo, Bîrligea, Korenica
Rezerve: Răcășan, Hindrich – Abeid, Leo Bolgado, Ajeti, Kamara, Păun, Simao Rocha, Fică, Djokovic, L. Munteanu, Michael
Antrenor: Dan Petrescu

Arbitru: Craig Pawson (Anglia)
Arbitri asistenți: Simon Bennett (Anglia), Daniel Robathan (Anglia)
Arbitru de rezervă: Darren Bond (Anglia)
Arbitru VAR: Andrew Madley (Anglia)
Asistent VAR: Sian Massey (Anglia)

Stadion: Alphamega Stadium

Începutul meciului a prevestit nori negri pentru CFR. În secunda 10, Kresici dă o pasă moale în spate, noroc cu Popa care blochează mingea la picioarele lui Jairo.

În min.10 Artean reia cu capul pe lângă poartă o minge centrată de pe dreapta de Korenica, din lovitură liberă.

În min.16, Jaja ratează o ocazie mare. După 2 minute, Camora prinde un șut de la 30m însă Ivusic respinge peste poartă.

În min.28, Keita dă o minge slabă în spate, Jairo o interceptează și pasează în gura porții la Jaja care de data asta nu mai ratează. 1-0 pentru Pafos.

După doar trei minute, Goldar înscrie cu capul de lângă Kresic pentru 2-0. CFR e debusolată complet.

În min.41, mingea șutată de Korenica este respunsă de Ivusic.

Ciprioții mai înscriu o dată în min.45+1 însă golul e anulat pentru un offside.

Istoria se repetă. Repriza a doua începe la fel de abrupt ca prima: gol din penalty în min.49, marcat de Tankovic, după un fault prostesc făcut de Boben.

Nicio ocazie memorabilă pentru CFR Cluj. Joc prost spre mizerabil al clujenilor, greu de privit dar mai ales greu de trăit pentru suporteri. Pase aiurea, centrări de curtea școlii, gesticulări și discuții inutile cu arbitrul, cam la atât s-a rezumat prestația CFR-ului de astăzi.

Rezumând, parcă a fost meciul cu Corvinul reloaded. Adio, Europa, poate la anul…

Notele Cluj24:

M. Popa 6 – Mogoș 4, Boben 3, Kresic 3, Camora 5 – Artean 4, K. Keita 4, Tachtsidis 5 – Nkololo 5, Bîrligea 4, Korenica 5,
Kamara 5, Djokovic 4, L. Munteanu, Păun, Fică

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Gest MINUNAT al unui polițist clujean. A escortat la spital o mașină cu o femeie în travaliu. VEZI ce mesaj a primit

Publicat

De

Gest minunat polițist clujean

Gest minunat al unui polițist clujean.

Joi, 29 august, Alexandru S. din cadrul Serviciului Rutier, a demonstrat că a fi polițist înseamnă mai mult decât a veghea asupra respectării legii.

Gest MINUNAT al unui polițist clujean. A escortat la spital o mașină cu o femeie în travaliu

Totul s-a întâmplat la ora 14:15, când Alexandru S. se întorcea de la un accident rutier prin localitatea Apahida.

Polițistul a fost oprit de un bărbat disperat, blocat în trafic, a cărui soție se afla în travaliu.

Ce mesaj a primit Alexandru puțin mai târziu

Alexandru a pornit imediat în regim prioritar, folosind semnalele acustice și luminoase, pentru a escorta autoturismul până la spital, asigurându-se că cei doi vor ajunge la timp.

“La ora 15:07, părinții au primit cel mai frumos dar, o fetiță sănătoasă de 3.450g a venit pe lume

Ei ne-au trimis un mesaj emoționant de mulțumire, care ne reamintește de ce am ales să ne dedicăm acestei meserii.

Fiecare dintre noi își face datoria cu inima deschisă, iar astfel de momente ne întăresc convingerea că, în spatele uniformei, stau oameni dedicați care își doresc să facă bine”, arată reprezentanții IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax