Connect with us

ECONOMIE

Europa economică: încotro? Prof. univ. dr. Ioan Lumperdean ne arată direcţia

Publicat


„Istoria este emulul timpului, depozit al acţiunilor, martor al trecutului, exemplu şi înştiinţare a prezentului, avertisment al viitorului”. Aşa spunea Miguel de Cervantes în Don Quijote de la Mancha. Ca să încercăm să vedem încotro o va lua Europa economică, vă propunem o vizită în trecutul ei. Ghid ne este Prof. univ. dr. Ioan Lumperdean. (Redacţia)

Un proiect pentru relansare sau reformare?

Se știe cum s-a constituit și s-a ajuns la actuala arhitectură a Uniunii Europene. Drumul nu a fost ușor iar de la obiectivele și năzuințele inițiale din perioada imediat postebelică, constucția euopeană a trecut prin numeroase provocări și încercări.

Până în prezent a reușit să rămână ”în picioare” după expresia lui Winston Churchill, chiar dacă omul politic britanic este contestat astăzi pentru faptele sale de ieri, iar Marea Britanie a deschis procesul de divorț cu Europa comunitară.

Sunt slăbiciuni sau noi încercări? E dificil de stabilit, dar este aproape sigur că un nou suflu, o nouă sau o altă abordare europeană se cere, așa cum se cerea după destructurarea imperiilor la finele Primului Război Mondial sau după căderea sistemului comunist în anii 1990.

Mai pot fi invocate și alte exemple. Istoria este extrem de generoasă în acestă ordine de idei. Prezentul este inevitabil legat de trecut, iar trecutul rămâne prezentul trecutului. În și prin această paradigmă putem să introspectăm și ultimile evenimente de la reuniunea șefilor de stat și de guvern de la Bruxelles.

Despre opiniile și opțiunile care au fost exprimate nu putem ști decât atât cât ni se transmite, oficial sau prin/pe ”surse” jurnalistice și rețele sociale. Dincolo de acestea sunt analizele analiștilor și comparațiilor comparatiștilor. O imagine tot ne putem face, iar ideea unei reforme mai profunde și mai trainice a structurilor europene prin relansarea economică după criza generată de coronavirus părea că se coagulează tot mai mult. Se părea că o să avem de-a face cu un New Deal  acum european de inspirație keynesistă ca cel al președintelui american Franklin Delano Roosevelt din anii 1933-1938.

Desigur, un altfel de  New Deal adaptat zilelor noastre, crizei actuale și Europei. Dar, deși s-a vorbit și de resetarea politicilor europene, sau de aggiornamento (ca să folosim o expresie la modă în anii risorgimentolui italian menit să asigure unitatea, libertatea și dezvoltarea Italiei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea) accentul s-a pus pe bani și pe proiecte generatoare de bani.

Desigur, fără bani nu se pot proiecta și implementa politici anticriză și politici reformatoare. Sunt mulți, sunt puțini, nu se știe niciodată. După cum nu se știe dacă vor ajunge și ce efecte o să producă în realitatea economică și socială.

Oricum, discuțiile au fost complicate și destul de îndelungate: 4 zile și 4 nopți. Să sperăm că nu a fost numai o reuniune de-a ”Mircea fă-te că muncești” sau că liderii europeni s-au întâlnit ”noaptea ca hoții”!!!

Dincolo de acestea, summitul rămâne în mentalul colectiv ca o nouă (altă) restartare europeană, în care se pune accentul pe resurse și proiecte.

Olanda et compania: cu și fără mască

S-a spus de și despre ”grupul frugalilor”  care s-a opus vehement opțiunilor ”celor mari” la Bruxelles. Format din Austria, Suedia, Danemarca și Finlanda, având în frunte Olanda, ”grupul frugalilor” a încercat și încearcă să-și impună viziunea și identitatea nord-europeană în competiția cu statele sudice, mediteraneene și central-europene, de fapt cu cele mai  importante din punct de vedere  economic.

Celelalte, mai puțin vocale și mai puțin dezvoltate, unde se  plasează și România, sunt văzute ca țări emergente, cu competitivități relativ restrânse, dar de loc de neglijat și chiar periculoase într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat.

Atitudinea Olandei ni se explică prin însăși  istoria ei. Așezată geografic într-o zonă de interferență și importanță geopolitică și geoeconomică, Olanda a cunoscut realizări și progrese din cele mai vechi timpuri. Vitregiile naturii i-au făcut pe oameni să smulgă mării un sfert din teritoriul care a și dat denumirea de Țările de Jos, adică a țărilor aflate la cea mai joasă altitudine din lume. Meșteșugurile, comerțul, intensa circulație monetară au condus la apariția primelor forme de organizare economică capitalistă modernă, la revoluția din 1566-1609 sau la ceea ce s-a numit ”focul ocrotit de ape” (Camil Mureșan). Puternică comercial și naval, Olanda a devenit încă din secolul al XVI-lea ”cărăușa mărilor”, și a început să-și formeze viitorul imperiu colonial. Au dat prin ”revoluția glorioasă” (1688) și primul rege ”constituțional” al Angliei, Wilhelm de Orania. Deținătorii și mânuitorii de capital  au devenit bancherii Europei. Celebrul umanist Erasmus din Rotterdam, ”primul european conștient” (Ștefan Zweig) a fost olandez. Drumul modernității nu a fost ușor, iar apropierea de mare nu a fost numai benefică, ci și potrivnică. Statele vecine, Anglia, Franța, Spania, Germania și altele au râvnit la teritoriul ”țărilor de sub mare”, și uneori au și reușit să-l ocupe. Micuță și activă, mereu renăscută și longevivă asemenea păsării Phoenix, Olanda a reușit să-și spună cuvântul în istorie și prin istorie. După Al Doilea Război Mondial, Olanda a fost printre țările care au inițiat prima unificare economică regional-europeană, prin formarea împreună cu Belgia și Luxemburg a Uniunii Vamale a Beneluxului. Semnificativ este că tratatul a fost semnat la Londra, în 1944, când încă nu se terminase războiul. Au urmat alte momente care au condus la inițierea și implementarea construcției economice europene la care Olanda  a fost parte. Prezența sa în instituțiile europene a fost și este proactivă,  reactivă și uneori contestativă față de tot ceea ce înseamnă prezentul și viitorul european. Își revendică îndelungata istorie prin inventarea și reinventarea identităților trecute și prezente, inclusiv reactivarea denumirii Țările de Jos. În fapt, aceasta este o denumire medievală, care desemna entitatea statală care cuprindea, prin extensie sau restrângere,  teritorii din Belgia, Olanda, Luxemburg, Nord-Estul Franței și Germaniei.  Oficializarea denumirii era previzibilă de mult. În 1994, când a fost pentru prima dată la Bruxelles, pe frontispiciul ambasadei Olandei scria Le Pays Bas. În multe documente și lucrări se spunea de Țările de Jos și nu de Olanda, aceasta fiind socotită doar o provincie a acestora.

Țările de Jos și Uniunea Europeană

Reacția Țărilor de Jos la ultimul summit european se explică și prin noile realități și provocări europene și globale: Brexitul, criza sanitară, criza economică, relațiile cu piețele euro-americane și euro-asiatice.

De multă vreme, în diferite situații, Marea Britanie și Țările de Jos au avut aceiași voce, cel puțin în unele probleme comerciale, navale, piscicole. Să nu uităm că marile conexiuni economice se fac și prin porturile de la Marea Nordului, că multe instituții bancare au filiale în insulele britanice, sau mari companii au migrat datorită Brexitului pe coastele Țările de Jos.

În spațiul geoeconomic rămas liber, din și în această zonă geografică, după ”plecarea” Marii Britanii, Țările de Jos, prin extensiile sale economice, geostrategice și cultural-educaționale (au unul dintre cele mai performante sisteme educaționale) își pot reafirma pozițiile de mare jucător european și mondial. O cale poate fi și exprimarea unor opinii speciale/diferite cu ocazia unor reuniuni europene, iar ralierea unor țări din ”grupul frugalilor” nu este chiar întâmplătoare.

Austria, Suedia, Danemarca și Finlanda au și ele istoria lor specială, de la apartenența la marile imperii, până la tragedii și neîmpliniri istorice (ocupația nazistă, presiunea bolșevică și decupaje teritoriale). Mai au complexul politic și diplomatic al celor ”mici”, care trebuie să asculte de cei ”mari”, de politici comunitare nu totdeauna flexibile și stimulative economic.

Contigentările agricole și piscicole pot fi relativ ușor de sesizat pentru țările cu deschidere la mare. Gândul ne duce inevitabil la ”Făuritorii păcii” de la 1919 sau 1945.  O Uniunea Europeană a egalilor nu este chiar a egalilor, chiar dacă motoarele economice sunt stimulate de marile economii europene.

După reuniunea de la Bruxelles, rămân încă multe întrebări și dileme. Uniunea Europeană care a asigurat pacea și stabilitatea postbelică, care a asigurat prosperitatea și protecția pentru cei mai mulți din locuitorii săi, trebuie să se organizeze și să se reorganizeze pentru ceea ce înseamnă viitorul european. Deocamdată,  statele se protejează de Covid 19 și la o zi, numai la o zi, de la încheierea summitului, ”protecționismul” declarativ, dar și faptic, se face simțit prin îngrădirile sanitare cu consecințe economice.

O să vedem dacă Noul Plan Marshall va fi la fel de eficient ca cel vechi. Condiționarea cu respectarea drepturilor și libertăților circumscrise Mecanismului de Cooperare și Verificare au generat reacția altor state cu identității și istorii la fel de speciale și atractive. Deocamdată ”aducerea la zi” sau acel aggiornamento se poate amâna!!!

Prof. univ. dr. Ioan Lumperdean

foto credit:  Marian Kamensky via CartoonStock – www.cartoonstock.com/



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Boxe din subsolul blocurilor, vândute ca apartamente la Cluj cu 50.000 euro. Criticile arhitectului Clujului

Publicat

De

boxele

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, consideră că piața imobiliară trebuie reglementată urgent și că Protecția Consumatorilor trebuie să intervină de urgență pentru ca boxele din subsolurile blocurilor să nu poată fi transformate în apartamente, vândute ulterior cu prețuri care ajung și la 50.000 de euro.

”Nu este posibil ca asemenea anunțuri să apară liber pe piața imobiliară. De ce? Simplu de tot: este reclamă falsă și induce în eroare cumpărătorul prin prezentarea de informații FALSE.
Boxa nu e apartament – este spațiu de depozitare și nu poate fi transformat în apartament deoarece se încalcă prevederile legale (indicatori urbanistici, număr unități locative, spatii de parcare, etc.).

Protecția Consumatorilor să intervină

Credeți că un dezvoltator nu ar fi construit direct apartament și nu boxă, ca să-l vândă cu 3.000 de euro/mp dacă se putea legal? Ar renunța așa ușor la câteva zeci de mii de euro? Bineînțeles că nu ar fi renunțat!
Sub un aspect are dreptate – se pot face gemuri în acel spațiu. Gemuri de caise, de căpșuni și de care mai dorește. Boxa e locul unde se pot depozita acestea.
ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor are obligatia să intervină și să sancționeze drastic asemenea derapaje”, crede Salanță.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ponta: Sunt de acord să-l luăm pe Boc la București și să-l dăm pe Nicușor Dan la Cluj

Publicat

De

ponta

Fostul premier și lider PSD, Victor Ponta, candidat independent la prezidențiale, se declară de acord ca locuitorii Capitalei să-l ia pe primarul Emil Boc să conducă Bucureștiul și să-l dea la schimb pe Nicușor Dan la Cluj-Napoca.

Ponta a declarat la podcastul lui Marius Tucă de pe Gândul că i s-a părut culmea că Nicușor Dan a mers la Cluj-Napoca să critice orașul și administrația locală când în București nu a făcut absolut nimic.

”Am văzut că a fost la Cluj și a criticat Clujul că nu e bun și îmi venea să zic, nu sunt mare fan Boc, dar eu sunt de acord să-l luăm pe Boc și să-l dăm pe Nicușor la Cluj.

Mi s-a părut culmea să te duci să critici Clujul când tu în București nu ai făcut absolut nimic”, a spus Ponta.

Acesta crede că va intra în turul doi al alegerilor pentru funcția supremă în stat cu Nicușor Dan, primarul general al Capitalei fiind, de asemenea, candidat independent

De asemenea, Victor Ponta a susținut că va cere reducerea subvenției acordate de Guvern partidelor politice parlamentare deoarece sumele din prezent, de milioane de euro, sunt prea mari.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ministrul Finanțelor: Veniturile obținute în mod cinstit pot fi TRANSFERATE liber în cadrul familiei, fără a mai fi impozitate

Publicat

Bani 1 octombrie

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat miercuri că veniturile obținute în mod cinstit pot fi transferate liber în cadrul familiei, fără a mai fi impozitate, astfel încât cei care transferă bani copiilor sau părinților lor, fie prin virament bancar, fie în numerar, din veniturile lor legal obținute, nu au de ce să se teamă.

„Scopul organelor fiscale este de a descuraja evaziunea fiscală, nu de a sancționa persoanele care au primit bani de la un membru al familiei. Este însă important ca persoanele vizate să colaboreze cu autoritățile în cazul în care sunt solicitate să facă acest lucru în cadrul unei eventuale verificări”, a subliniat ministrul, într-o postare pe pagina sa de Facebook, citată de Agerpres.

Ministrul Finanțelor: Veniturile obținute în mod cinstit pot fi TRANSFERATE liber în cadrul familiei, fără a mai fi impozitate

Reacția ministrului vine la o zi după ce avocata Luisiana Dobrinescu, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA, a atras atenția asupra faptului că lipsa unor documente justificative privind remiterea de sume în numerar între rude atrage consecințe fiscale semnificative asupra persoanelor fizice verificate.

Aceasta a prezentat cazul unui antreprenor care i-a dat sume de bani din dividende fiicei sale. În cadrul unei verificări a situației fiscale personale, inspectorii i-au solicitat acesteia documente justificative care să ateste sursa sumelor de bani deținute, mai exact cele din care să rezulte remiterea sumelor de bani de la tată, conform notei explicative și a declarației notariale date de acesta din urmă.

Într-o situație asemănătoare s-a aflat și o pensionară care a primit bani de la fiul ei pentru o casă.

„Fără a nega legitimitatea și interesul inspectorilor fiscali în a solicita astfel de documente pentru stabilirea situației de fapt, trebuie acceptat că între rude, pentru banii în numerar, rareori se întocmesc documente justificative. Stabilirea situației de fapt trebuie așadar să aibă la bază probe caracteristice relației de rudenie, precum mesaje WhatsApp, declarații pe proprie răspundere ale părților implicate, declarații ale martorilor etc.”, a declarat Dobrinescu, într-un comunicat.

„Sumele de bani transferate între rude se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile”

Pentru a evita astfel de probleme cu ANAF, avocata a recomandat ceea ce face și ea: le dă copiilor bani folosind online banking, cu menționarea destinației banilor.

„Așadar, românii ar trebui să fie atenți la sumele pe care le oferă sau le primesc. Impozitul pe sumele a căror sursă nu poate fi identificată a fost majorat de la 16% la 70%, de la 1 iulie 2024 prin Legea 296/2023, iar statul are nevoie de bani la buget”, a atras atenția sursa citată.

Ulterior, în cursul zilei de miercuri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a precizat că sumele de bani transferate între rude se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile, similar fiind tratați și banii încasați ca urmare a evenimentelor familiale (nunți/botezuri).

„La art. 61 și art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt prevăzute categoriile de venituri impozabile, cât și cele neimpozabile. Transferurile/sumele date/încasate de la rude se subscriu operațiunilor de donație/dar manual și se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile sau în funcție de împrejurările fiecărei situații de fapt, pot îmbrăca forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile.

În ceea ce privește sumele încasate ca urmare a evenimentelor familiale (nunți/botezuri), pentru care nu există obligația declarativă din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezintă de asemenea venituri neimpozabile”, menționează instituția.

„Cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate”

Potrivit Fiscului, în cadrul procedurii de verificare a situației fiscale personale, sunt examinate înscrisurile sau informațiile despre activitatea persoanei fizice verificate, referitoare la intrările și ieșirile de fonduri și la creșterea sau descreșterea elementelor patrimoniale pe perioada verificată, conform prevederilor legale din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

„Potrivit art. 117 din același act normativ (Codul de procedură fiscală, n.r.), astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate”, subliniază sursa citată.

Reprezentanții Fiscului au adăugat că, pe de altă parte, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, așa cum sunt prevăzute la articolele 61 și 62 din Legea 296/2023.

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul renunță la IMPOZITAREA progresivă a pensiilor speciale

Publicat

bani

Guvernul renunță la impozitarea progresivă pentru partea necontributivă din pensiile speciale. Este vorba despre cele care le primesc magistrații, militarii și polițiștii. Se respectă astfel decizia Curții Constituționale de la finalul anului trecut. 

Se revine la cota de impozitare de 10% pentru sumele ce depășesc plafonul de 3.000 de lei. Detaliile sunt prezentate într-un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor, scrie Alba24.

Modificări propuse

În nota de fundamentare a proiectului se precizează că se propune modificarea prevederilor Codului fiscal referitoare la calculul impozitului pe veniturile din pensii și la termenul de plată al acestuia, în sensul punerii de acord cu Decizia nr. 724/2024 a Curții Constituționale a României.

Modalitatea de stabilire a impozitului este cea anterioară modificărilor declarate neconstituționale, prin renunțarea la impozitul progresiv și reinstituirea cotei unice de impozitare de 10%. De asemenea, se reglementează același plafon neimpozabil pentru toate veniturile de această natură, respectiv plafonul lunar de 3.000 lei, în acord cu argumentele reținute de Curtea Constituțională.

Guvernul renunță la IMPOZITAREA progresivă a pensiilor speciale

Totodată, se menține mecanismul de calcul, reținere și plată a impozitului pe venitul din pensii de către plătitorii de venituri din pensii, precum și termenul de plată a impozitului reținut, respectiv până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei.

Potrivit reglementărilor actuale, impozitarea pensiilor care includ venituri necontributive se face diferit în funcție de componentele acestora. În acest context, venitul lunar din pensii este tratat pe două niveluri: venitul contributiv și cel necontributiv.

Ce a decis Curtea Constituțională

Prin Decizia nr. 724 din 19 decembrie 2024, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 91 din data de 31 ianuarie 2025, Curtea Constituțională a României a constatat că dispoziţiile art. 101 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt neconstituţionale.

În acest sens criticile aduse vizează, între altele, instituirea impozitării progresive, coroborată cu un mod de calcul al impozitului care face deosebirea între partea contributivă a pensiei şi partea necontributivă.

De altfel, în comunicatul de presă al Curții Constituționale a României din data de 19 decembrie 2024, se arată că, ”în aceste condiții, rămân aplicabile dispozițiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil”, se mai arată în nota de fundamentare.

Articolul declarat neconstituțional instituia în sarcina plătitorilor de venituri din pensii obligația privind calculul impozitului, reținerea și plata acestuia la bugetul de stat. De asemenea, reglementa aplicarea acestor prevederi în cazul drepturilor de pensie restante, a veniturilor din pensiile de urmaş, precum și în cel al veniturilor din pensii şi/sau al diferenţelor de venituri din pensii, sumelor reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflaţie, stabilite în baza hotărârilor judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile/hotărârilor judecătoreşti definitive şi executori.

Cum se face în prezent impozitarea venitului din pensii

Pentru pensiile cu aplicarea principiului contributivității, indiferent de nivel, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3000 de lei: cotă de impunere de 10%.

Pentru pensiile cu componentă contributivă și necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3000 de lei:

– pentru partea contributivă se aplică cotă de 10%

– pentru partea necontributivă, se aplică progresiv, potrivit profit.ro:

10% pentru venitul ce nu depășește câștigul salarial mediu net sau care este egal cu acesta
15% pentru venitul între câștigul salarial mediu net și cel brut (folosit la calculul bugetului de asigurări sociale)
20% pentru venitul ce depășește câștigul salarial mediu brut.

Pentru pensiile care au doar componentă necontributivă:

10% pentru venitul care este mai mic sau egal cu câștigul salarial mediu net;
15% pentru venitul între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut;
20% pentru venitul ce depășește câștigul salarial mediu brut.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională și legea de completare a Legii privind pensiile militare. Decizia a fost dată în 11 martie.

„În esență, Curtea a reținut că reglementarea a două sisteme de echilibrare a pensiilor militare, cu regimuri juridice diferite, în funcție de data intrării în vigoare a legii criticate, încalcă prevederile art.16 alin.(1) din Constituție”, potrivit CCR.

Avocatul Poporului reclama faptul că legea de modificare a Legii pensiilor militare nu avea aprobate și sursele de finanțare.

Dacă legea ar fi trecut de Curtea Constituțională și ar fi fost promulgată de președinte, România risca să piardă încă 660 milioane de euro din PNRR, deoarece actul modifică jalonul privind pensiile speciale, considerat anterior îndeplinit de Comisia Europeană, potrivit hotnews.ro.

”Potrivit estimării realizate de Guvern, impactul lunar generat de actualizarea soldei de grad este estimat la aproximativ 130 milioane lei, iar cel generat de actualizarea soldei de funcție – la aproximativ 240 milioane lei, ceea ce duce la un impact bugetar lunar total de aproximativ 370 milioane lei”, mai notează Avocatul Poporului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate