Connect with us

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri de ieri

Publicat




Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Defectare a unei locomotive la trenul Cluj-Napoca – Baia Mare. S-a degajat fum

Publicat

Luni, în jurul orei 14:30, în stația Iclod (secția Apahida – Gherla) s-a produs o defectare tehnică cu degajare de fum la locomotiva trenului R 4022 Cluj Napoca – Baia Mare, anunță CFR Călători.

”Mecanicul trenului a acționat conform procedurilor aferente unor asemenea situații, a avizat serviciul 112 și a intervenit cu mijloacele din dotare până la sosirea echipei de intervenție pentru limitarea efectelor degajării de fum.

Siguranța și securitatea pasagerilor și a personalului propriu nu au fost puse în pericol. Trenul staționează până la reluarea circulației în condiții de siguranță, cu un alt mijloc de tracțiune.

Cauzele care au generat degajarea de fum vor fi stabilite de o comisie de cercetare”, arată sursa citată.

CFR Călători cere scuze pasagerilor pentru neplăcerile întâmpinate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 300 de câini fără stăpân, la centrul de ecarisaj al RADP. Dan Tarcea: La Cluj-Napoca nu se eutanasiază nici un câine

Publicat

Centrul de ecarisaj al RADP din Cluj-Napoca găzduiește peste 300 de câini care așteaptă să fie adoptați. Viceprimarul Dan Tarcea a arătat că niciun câine nu este eutanasiat, indiferent de perioada petrecută la centru.

Centrul de găzduire a câinilor fără stăpân, gestionat de RADP Cluj-Napoca, îngrijește peste 300 de câini, în speranța că aceștia își vor găsi o nouă casă.

Niciun câine fără stăpân nu este eutanasiat la Cluj

Viceprimarul Dan Tarcea a subliniat că, la Cluj-Napoca, niciun câine nu este eutanasia, în contextul incidentului de la adăpostul public al orașului Târgu Jiu, unde luna trecută au fost uciși zeci de câini într-o singură noapte.

La centrul de găzduire a câinilor fără stăpân sunt în prezent 295 de câini maturi și 22 de pui, toți gata pentru adopție. Câinii beneficiază de condiții optime și de îngrijire medicală atentă.

„La Cluj-Napoca nu se eutanasiază niciun câine. Sunt la Centrul de găzduire a câinilor fără stăpân, unde avem 295 de câini maturi și 22 de pui, care sunt gata pentru adopție. Aici avem condiții de găzduire optime, pe perioada iernii, temperaturile sunt pozitive, avem și medici care se ocupă de sănătatea lor, așa că sunt asigurate toate condițiile pentru câinii fără stăpân”, a transmis Dan Tarcea, într-o filmare postată pe rețelele de socializare.

Sute de câini, gata pentru adopție

Viceprimarul face apel la clujeni să adopte un câine de la centrul de ecarisaj.

„Dragi clujeni, vă invit să veniți și să adoptați un câine fără stăpân. Sunt animale de companie foarte drăgălașe și care pot să vă facă viața mult mai frumoasă”, a mai arătat Dan Tarcea.

Mai multe informații pot fi găsite și pe website-ul oficial: www.centru-caini.radpcj.ro. De asemenea, puteți să urmăriți și pagina de Facebook a organizației non-profit Cateii de la Ecarisaj – Cluj , unde puteți găsi videoclipuri, poze și informații despre câinii care așteaptă să fie adoptați.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Festivalul de Toamnă al Economiei Germane revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Dansuri bavareze și bere 100% nemțească

Publicat

De

HerbstFest – Festivalul de Toamnă al Economiei Germane revine în Piața Unirii, din Cluj-Napoca, între 3 și 6 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de DWNT – Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord și celebrează legătura între cultura germană și economie în Cluj-Napoca, pe partea germanofilă. Herbstfest este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și în parteneriat cu PENNY.

Cele 4 direcții ale HerbstFest 2024: DWNT

După o pauză de câțiva ani, Festivalul de Toamnă al Economiei Germane – Herbstfest revine cu scopul de a continua tradițiile de succes și de a întări relațiile dintre regiunea Nord-Transilvania și Germania. Anul acesta, evenimentul se organizează în 4 direcții, fiecare cu activitățile specifice:

–        Dezbateri publice privind diverse teme economice sau educaționale cu impact în Cluj- Napoca, dar și în întreaga țară. Acestea vor avea loc în sala Aula Magna, din cadrul UBB, în prezența unor invitați speciali.

–        Weekend de distracție bavareză: concerte, spectacole de dansuri bavareze, carnaval german, show de port popular german, demonstrații de câini ciobănești germani de salvare, piese de teatru și alte activități pentru copii, mâncare cu specific german și bere 100% nemțească.

–        Networking și activități: workshopuri, cursuri ad-hoc de limba germană pentru copii și tineri, lectură de carte în germană și română, vizionare de filme germane, cu subtitrare în limba engleză, într-un cinematograf special amenajat, workshop-uri dedicate echipelor din companii (Colorful Teambuilding), tur ghidat al orașului în germană și română.

–        Tehnologie și expoziții: expoziții de robotică cu demonstrație, expoziție de biciclete care generează curent, tur de biciclete electrice, drive test, diverse demonstrații de aplicații sau roboți, aplicații științifice.

Networking-ul, calea spre oportunitățile profesionale

toamnă

În cadrul HerbstFest 2024 vor fi organizate sesiuni interactive, în cadrul cărora studenții și tinerii profesioniști vor putea discuta în mod direct cu reprezentanții firmelor germane, fiind facilitate, astfel, schimbul de idei și oportunitățile profesionale.

„Suntem extrem de încântați să anunțăm revenirea Herbstfest – Festivalul de Toamnă al Economiei Germane la Cluj-Napoca, după o pauză de șapte ani.

Acest festival a fost întotdeauna un punct de referință în promovarea legăturilor economice și culturale dintre Germania și România. Și anul acesta vom facilita accesul la oportunitățile de colaborare și schimbul de idei. Programul nostru include o varietate de activități economice și culturale menite să celebreze patrimoniul comun și să întărească relațiile bilaterale”, spune Florin Sabou, președintele DWNT.

Festivalul este deschis tuturor celor care sunt interesați să descopere latura culturală, economică și de know-how a comunității de business din Cluj-Napoca. Indiferent de vârstă sau background, Herbstfest oferă activități și evenimente care să atragă și să familiarizeze publicul larg cu importanța și impactul culturii și economiei germane în regiunea Nord Transilvania.

Trei obiective majore

“Festivalul nostru are trei obiective majore: promovarea schimbului și colaborării, dezvoltarea educației și consolidarea comunității.

Prin aducerea împreună a companiilor germane, studenților și publicului larg, dorim să facilităm schimburile economice și culturale, să susținem formarea continuă și dezvoltarea profesională prin dezbateri și conferințe științifice și să promovăm prietenia, ospitalitatea și precizia.

Herbstfest se adresează companiilor germane și germanofile, expaților și studenților vorbitori de germană, precum și întregului mediu academic german. Dar, cel mai important, evenimentul nostru se adresează tuturor celor interesați să exploreze latura culturală, economică și de know-how a comunității de business din Cluj-Napoca.”, a declarat Iulia Negrea, director general DWNT.

PENNY România – furnizor de prospețime la HerbstFest 2024

PENNY România aduce prospețimea la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane din Cluj-Napoca printr-o serie de activități menite să creeze o atmosferă vibrantă și să le ofere participanților doza de energie necesară. Participanții la festival vor avea acces la un stand cu fructe proaspete și la un corner special în care se pot servi ceaiuri și fresh-uri din fructe, bucurându-se astfel de gustul fructelor de sezon.

Concursurile cu premii nu vor lipsi, astfel că toți cei care se simt norocoși, pot intra în joc și vor avea șansa să primească produse marca PENNY și alte cadouri surpriză. Momentele de la festival vor putea fi imortalizate la cornerul foto PENNY, pentru ca experiența HerbstFest 2024 să rămână o amintire frumoasă.

Aceste inițiative, dar și multe alte surprize pe care PENNY le pregătește, reflectă implicarea retailer-ului în comunitate și angajamentul pe care îl arată în promovarea culturii și economiei pentru dezvoltarea acesteia.

Dan Crișan, COO PENNY │REWE România a declarat că „Participarea la HerbstFest 2024 este un prilej pentru noi de a fi mai aproape de comunitățile în care activăm. Suntem furnizor de prospețime la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane din Cluj-Napoca, pentru că aducem în prim-plan un aspect foarte important pentru noi – calitatea produselor fresh din magazinele noastre, care ne diferențiază și care îi face pe clienții PENNY să revină de fiecare dată la cumpărături. În același timp, contextul cultural și economic comun cu obiectivul festivalului – acela de a celebra împreună valorile germane care ne leagă – ne face să fim mândri că suntem parteneri ai acestui eveniment.”

Despre HERBSTFEST

Festivalul de Toamnă al Economiei Germane – HERBSTFEST ajunge, în 2024, la cea de-a 7-a ediție. Evenimentul a fost organizat între anii 2012 și 2017, iar acum revine, cu scopul de a celebra legătura dintre cultura germană și economie, în Cluj-Napoca. După o pauză de câțiva ani, revenim cu scopul de a continua tradițiile de succes și de a întări relațiile dintre regiunea Nord-Transilvania și Germania.

Despre DWNT

Clubul de Afaceri al Transilvaniei de Nord de limbă germană, înființat în 2011 și cu sediul la Cluj-Napoca, este un forum pentru companii din Germania, Austria, Elveția și România, în care oamenii de afaceri de limbă germană fac schimb de idei la întâlniri, evenimente și seminarii sau când organizarea de activităţi de agrement în comun poate. Pe lângă economie, alte domenii precum cultura, diplomația și educația sunt, de asemenea, de interes pentru DWNT.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca, înfrângere în amicalul cu Dinamo Sassari

Publicat

U-BT Cluj-Napoca a suferit prima înfrângere în amicale. „Alb-negrii” au pierdut în fața celor de la Dinamo Sassari, în meciul disputat duminică seară.

U-Banca Transilvania a suferit o înfrângere în ultimul meci amical desfășurat în Bosnia și Herțegovina. Echipa a ajuns până în finala Memorialului Mirza Delibasic, iar duminică seara a pierdut împotriva celor de la Dinamo Sassari, scor 85-75.

„Alb-negrii” au început bine meciul, dar au pierdut ritmul

„Studenții” au început bine, încheind primul sfert cu un avantaj de 23-15. La pauză, jucătorii U-BT conduceau cu 38-35, având un avans de trei puncte.

Din păcate, „alb-negrii” și-au pierdut ritmul la revenirea pe teren. Italienii au jucat cu agresivitate și au pasat mingea eficient, reușind să înscrie 29 de puncte în sfertul trei. Nici în ultimul sfert U-BT nu a reușit să recupereze diferența, fiind nevoiți să accepte înfrângerea.

Silvășan: „Un meci foarte prost”

Mihai Silvășan, antrenorul U-Banca Transilvania, a recunoscut că echipa a avut un meci slab, cu multe greșeli și ratări, ceea ce a dus la prima lor înfrângere.

„A fost un meci foarte prost din partea noastră. Ne-am dorit să câștigăm, însă nu am avut mindset-ul necesar, din păcate. Au fost prea multe greșeli, mingi pierdute și ratări singuri cu inelul. Trebuie să învățăm din aceste lucruri, e prima înfrângere a noastră. Mergem mai departe și învățăm din acest meci pierdut”, a declarat acesta.

Cifrele meciului

Din punct de vedere statistic, U-Banca Transilvania a avut procentaje de 42% din interiorul semicercului, 33% de la mare distanță și 62% de la linia de pedeapsă. Totodată, au marcat 46 de recuperări și 8 pase decisive.

Cifrele jucătorilor U-BT Cluj-Napoca din acest meci:

  • Kevin Hervey – 20:06 minute de joc, 9 puncte, 8 recuperări și o intercepție.
  • Tudor Șomăcescu – 4:15 minute de joc, o recuperare.
  • Zavier Simpson – 30:38 minute de joc, 22 de puncte, 4 recuperări și 3 pase decisive.
  • Mareks Mejeris – 22:29 minute de joc, 5 puncte, 7 recuperări, 2 intercepții și o pasă decisivă.
  • Sasu Salin – 24:56 minute de joc, 8 puncte, 2 pase decisive, o recuperare și o intercepție.
  • Zach Hankins – 25:22 minute de joc, 10 puncte, 9 recuperări și o pasă decisivă.
  • Deshawn Stephens – 14:38 minute de joc, 7 puncte și 3 recuperări.
  • Mihai Măciucă – 17:11 minute de joc, 2 puncte și 3 recuperări.
  • Patrick Richard – 13:36 minute de joc, o pasă decisivă.
  • Adam Mokoka – 26:49 minute de joc, 12 puncte, 3 recuperări și 3 intercepții.

Pentru U-Banca Transilvania urmează ultimul amical din presezon, în deplasare împotriva celor de la Beșiktaș Istanbul. Întâlnirea este programată miercuri, 18 septembrie, cu începere de la ora 14.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax