EVENIMENT
ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

Cluj24.ro prezintă principalele 5 evenimente locale din ultimele 24 de ore:
Peste 200.000 de mașini sunt înregistrate în Cluj-Napoca. Doar 40.000 locuri de parcare
FOTO/ Centru de joacă și aventură ultramodern amenajat pentru copii în zona Făget
O nouă LOVITURĂ pentru Emil Boc. Tribunalul Cluj i-a anulat planurile pentru Parcul Zorilor
CFR Cluj și-a aflat ADVERSARA din primul tur preliminar al Ligii Campionilor
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Râuri din Cluj și din alte 8 judeţe din Transilvania, sub Cod GALBEN de inundaţii până la ora 24:00

Luni, hidrologii au anunțat cod galben de inundaţii pe râuri din bazinele hidrografice Someş, Mureş, Olt, respectiv din judeţele Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Mureş, Alba, Harghita, Braşov, Sibiu şi Hunedoara, scrie Agerpres.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), pe parcursul zilei de luni, până la ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mare – bazin amonte S.H. Rodna şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Rodna (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin amonte Ac. Gilău şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Gilău (judeţele: Bihor şi Cluj), Niraj – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Mureş), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Arieş – amonte confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba şi Cluj), Târnava Mică – bazin amonte S.H. Sărăţeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sărăţeni (judeţele: Harghita, Mureş şi Alba), Târnava Mare – bazin amonte S.H. Odorheiu Secuiesc şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Odorheiu Secuiesc (judeţele: Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu şi Alba), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Brănişca (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), Cibin – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Sibiu), ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie.
„Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 05.06.2023 ora 16:00 – 05.06.2023 ora 22:00 pe unele râuri mici din judeţele Cluj şi Alba”, precizează specialiştii.
Meteorologii au emis, luni, o atenţionare Cod galben de furtuni şi averse la munte şi în judeţe situate în sudul şi estul Transilvaniei, valabilă pe parcursul zilei.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul orar 12:00 – 22:00, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi intensificări ale vântului, la munte şi în sudul şi estul Transilvaniei.
În intervale scurte de timp (1 – 3 ore), cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp.
Judeţele avertizate sunt: Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa – Năsăud, Neamţ (jumătatea de vest), Suceava (jumătatea de vest) şi Maramureş.

Greva din Educație continuă marți, 6 iunie, în ciuda faptului că Guvernul a aprobat majorările salariale cerute de sindicate, scrie Alba24.ro.
Presiunea în sistem este foarte mare: pe de o parte profesorii și personalul nedidactic pierd mulți bani, nefiind plătiți în perioada grevei, iar pe de altă parte elevii au de suferit din cauza amânării examenelor naționale (evaluare națională și bacalaureat).
Liderii de sindicat avertizează că nu vor ceda și avertizează Guvernul cu privire la revolta care a cuprins sistemul de educație.
„Colegii noștri și-au asumat răspunderea pentru această acțiune, chiar dacă pierd din punct de vedere salarial.
Revolta este maximă în momentul de față”, a spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, într-o intervenție la B1TV.
”Fără supărare, politicienii noștri nu au înțeles absolut nimic: nu este o grevă generală declanșată doar pentru creșterea salarială, discutăm de mai multe aspecte.
Discutăm despre probleme sistemice, cum bine spunea colega care a intervenit mai devreme la dumneavoastră. Sunt probleme existente în sistemul de învățământ” a adăugat acesta.
Veniturile mici din sistem creează o presiune pe dascăli, care nu-și permit să piardă și mai mult la salariu.
De alfel, spun sindicaliștii, pe asta și mizează Guvernul: că oamenii vor ceda până la urmă sub presiunea banilor.
Greva continuă: anunțul sindicatelor
Greva generală din Educație continuă, au anunțat federațiile sindicale într-un comunicat de presă transmis duminică, 4 iunie.
„Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională!
Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, au transmis sindicatele în comunicat.
„A fost o pandemie și spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute.
În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a declarat Marius Nistor, în urmă cu câteva zile, la Digi24.

„U” Cluj nu are încă un antrenor. La lista cu posibilii tehnicieni s-a adăugat numele lui Andrei Prepeliță (37 de ani), liber de contract din octombrie 2022, după plecare de la FC Argeș, echipă la care a avut primul mandat ca antrenor, scrie GSP.
Finalista Cupei României se află în căutarea unui nou tehnician, după ce Neluțu Sabău nu a dorit să mai continue.
Pe lângă Andrei Prepeliță se mai află Toni Petrea (48 de ani) și Adrian Ursea (55 de ani). varianta Viorel moldovan a picat.
Conducerea clubului ardelean va numi săptămâna asta noul antrenor, înainte de 10 iunie, când echipa va pleca în primul cantonament, din Slovenia.
Foto: Facebook

Un mesaj Ro-Alert de vreme severă a fost emis pentru comuna Băișoara din județul Cluj.
Agenșia Națională de Metrorologie a emis un cod portocaliu pentru zona Băișoara
Mesaj Ro-Alert pentru Băișoara. Vreme SEVERĂ. Ploi torențiale, GRINDINĂ și vânt puternic
Avertizarea este valabilă luni, de la ora 14.35 până la ora 15.30
Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35 – 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.
Zona montană a Clujului este sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică până luni noaptea, la ora 22.00.