Connect with us

EVENIMENT

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

PublicatDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

Construirea liniei de metrou de la Florești încurcă planurile Kaufland cu ferma dezafectată, pe care au dat o avere

Publicat

De

Lanțul de magazine Kaufland a cheltuit o avere pentru achiziționarea fostei ferme de pui Amareto, aproape 7 milioane de euro. Proiectul metroului le pune însă piedici serioase în calea realizării unui hypermarket, chiar și după ce au obținut din partea autorităților locale un aviz de oportunitate.

Pe terenul lor nu va fi realizată vreo stație de metrou, însă aici va fi poziționată viitoarea organizare de șantier pentru stația Teilor.

Traian Mureșan, reprezentantul companiei, a luat cuvântul în cadrul dezbaterii organizate vineri de către Primăria Cluj-Napoca și a cerut explicații pentru trecerea amplasamentului într-o zonă de interzicere a construirii de magazine mari.

”Ne expropriați pentru un provizorat, pentru organizarea de șantier”, a adăugat Mureșan.

Kaufland a obținut deja și un aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, pentru evacuarea de pe locație a 180 de tone de azbest, însă acum analizează dacă mai are rost să se apuce de lucru.

Ionel Oprea, șeful de proiect al metroului din Cluj, a explicat că orice modificare a soluției propuse de specialiști afectează negativ atât bugetul, cât și durata în timp a lucrării, întrucât pentru toate operațiunile s-au obținut deja avize din partea autorităților.

Organizarea de șantier din zona fermei de pui va fi activă cel mai probabil până în anul 2028.

Potrivit lui Ionel Oprea, pe aici se va alimenta traseul și cu șine de metrou și alte materiale de construcții.

Citește mai departe

EVENIMENT

Doar 3 locuri mai sunt libere pe ATI în spitalele COVID din județul Cluj

Publicat

De

Doar 3 locuri mai sunt libere pe ATI în spitalele COVID din județul Cluj, anunță prefectul Tasnadi Szilard.

Potrivit acestuia, încă nu este în plan transformarea Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca în centru de tratare a bolnavilor COVID.

Potrivit ultimei raportări, 79 persoane sunt acum internate în ATI.

La nivelul județului sunt 1.242 de persoane decedate de COVID, dintre care 768 sunt clujeni.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate peste 500 de noi cazuri la Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiul de pe Aeroportul Cluj. Mărturii din AVIONUL cu roțile în flăcări. ”Nu a aterizat foarte bine”

Publicat

De

img 20211015 wa0037

Pasagerii care veneau din Hurghada și au ajuns vineri seara pe Aeroportul Cluj au trecut prin clipe de panică la aterizare din cauza incendiului la avionul din Egipt.

Unii se mai resimt și după o zi.

”Nu a aterizat foarte bine, a picat dintr-o dată, a dat cu roata, atunci au explodat pneurile. Atunci am simțit”, a spus o pasageră.

O altă pasageră susține că s-a speriat foarte tare și că nu a reușit să doarmă în noaptea de după incident.

”Am auzit o bufnitură puternică când a aterizat. Tare m-am speriat, nu am știut ce se întâmplă. Apoi când am văzut pompierii credeam că luăm foc”, a spus și aceasta.

Citește mai departe

ECONOMIE

Primele 9 stații ale metroului din Cluj costă 800 milioane de euro, mult peste ce s-a primit prin PNRR

Publicat

De

Prin PNRR, Clujul a primit doar 300 milioane de euro finanțare în vederea realizării proiectului de metrou până în anul 2026. Pentru că termenul este foarte scurt, în acest timp s-ar putea realiza doar 9 stații de metrou, între centrul municipiului Cluj-Napoca (stația Sf. Maria) și prelungirea străzii Soporului (stația Europa Unită).  

Pentru realizarea traseului în lungime de 7,5 km este necesară o sumă mult mai mare, 800 de milioane de euro, conform calculelor proiectanților.

În total proiectul metroului din Cluj va consuma 1,7 miliarde de euro, însă această secțiune, care cuprinde zona centrală, este cea mai scumpă, întrucât presupune lucrări speciale de consolidare și traversarea unor filoane de sare.

Potrivit lui Ionel Oprea, șeful de proiect, alți 260 milioane de euro vor fi asigurați prin fonduri europene – Programul Operațional de Transporturi, iar restul sumei, 240 de milioane de euro, vor fi asigurați de către Ministerul Transporturilor, prin credite de angajament.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate