Connect with us

CULTURA

Eroine din Ucraina la Cluj. „Faces of Courage”

Publicat


Un eveniment inedit, azi, 24 februarie, la Cinema Teatru Florin Piersic din Cluj, vernisajul expozitţei a 17 lucrări cuprinse în albumul de fotografii „Faces of Courage”. Evenimentul va fi intregit de un moment de dans/balet contemporan oferit de Francesca Dulca.

Povestea Faces of Courage 2023-2024

„Bun venit în lumea proiectului „Faces of Courage”…
… o lume nascută din durere, o lume a curajului și rezilienței feminine! O lume profundă și emoționantă.

„Faces of Courage” este mai mult decât un simplu album de fotografii și biografii – este o încununare a puterii umane precum și a dorinței noastre, a Asociatiei PHONEO, de a oferi speranță și sprijin.

Este un semnal de alarmă , un strigăt ! Este crucial să nu ne obișnuim cu războiul, cu răul. Suferința umană riscă să devină doar zgomot de fundal în viețile noastre. Nu sunt doar cifre și știri, ci realităti care macină si distrug destine.

Este o capcană să gândim că suntem prea mici, că facem prea putin. Fiecare gest de bunătate, fiecare mână intinsă, fiecare gând schimbat, trage balanța spre o lume mai umană.
E adevărat că nu putem să ii ajutăm pe toti, dar cum ar fi să ii ajutăm pe cei care pot la rândul lor să multiplice binele?”, arată organizatorii.

Povestra a 17 femei sosite special din Ucraina

„Cu acest gând, in luna octombrie 2023 , am invitat la noi in Cluj , timp de două săptămâni ,17 femei sosite special din Ucraina .
Cine sunt ele? 17 femei. 17 eroine ale vremurilor noastre.

Lideri, medici, salvatori, voluntari, instructori, femei militar, artiste, terapeute, femei ce au supraviețuit abuzurilor, femei de cultură, activiste, jurnaliste, femei ce actionează in organizatii umanitare… mame, fiice, soții care si-au pierdut casa , fiul , soțul în războiul din Ucraina…

17 povești. 17 perechi de ochi care s-au umplut uneori de lacrimi, alteori au privit prin noi. Au zâmbit și ne-au transmis, dincolo de cuvinte, mai multe decât ne-am fi imaginat.

Nici măcar o singură poveste nu se îndreaptă spre deznădejde. De câte ori le-au tremurat picioarele și nu au mai putut înainta, s-au așezat în genunchi și s-au rugat. Dar nu s-au dat bătute. Au plâns cu disperare, dar apoi au pornit mai departe.

Și ne-au rugat, ele, femeile-erou, să le fim voce.

Nu doar a lor, ci a celor multi ce au murit neștiuți, plânși doar de cei apropiați.

Șederea lor la noi a fost intensa, pentru ambele parti.
Au ajuns la noi cu un bagaj emotional greu, cu mari răni sufletesti, cu resurse puține, unele dintre ele in depresie adâncă, generată de evenimentele trăite in tara lor.

Au gasit aici , in Cluj , un loc un sigur și empatic unde si-au împărtășit poveștile și au inceput procesul de vindecare, au gasit sprijin și solidaritate în comunitatea noastră, un refugiu în mijlocul conflictului.

Specialiști in traumă si psihoterapeuti le-au fost alaturi prin terapii de grup sau individuale. O perioada de respiro in care si-au permis luxul de a se ingriji si de a se gandi la ele insele.

O perioada in care le-am dat voce si au fost ascultate.

O paletă foarte largă de activităti plăcute au fost menite să le relaxeze si să uite de realitatea urâtă de acasă: iesiri in natura, vizite turistice , ateliere de pictura si ceramica, piscina, calarie, bowling, masaj, sport, muzica, seri de discutii, sedinte foto , psihoterapie. Astfel, concentrat, am recreeat normalitatea pierduta a vietii lor, contribuind major la procesul terapeutic. Am fost sustinuti financiar de ong-uri din afara Romaniei.

Te intrebi poate cum au fost percepute toate acestea de către ele? … Iată :
“Nu știu cum să-mi iau rămas-bun… pentru că în război este un semn rău să faci asta.

Așadar, vreau doar să vă mulțumesc din inimă fiecăruia dintre voi pentru un cadou atât de incredibil de peste două săptămâni. Fiecare dintre voi sunteti foarte bogați în dragoste … o simt în fiecare zi.

Ați făcut aproape imposibilul în aceste zile. Mi-ați dat libertate. Părea că lucruri mărunte precum – să fii unde vrei, cu cine vrei, să vorbești sau sa taci cand vrei – sunt permise oricui, dar nu și în lumea mea.

Nu voi ramane doar cu amintiri plăcute și fotografii frumoase, ci si cu un gust de adevărată libertate spirituală. Ceva în mine s-a schimbat datorită vouă și vreau să rămână așa.”

“Întotdeauna am spus că am trei lumi. Una este cea a frontului, a durerii și a sângelui. Alta este lumea nunților militare gratuite pe care le organizez. O sărbătoare blândă… Va fi aceasta zi sau nu va fi singura sărbătoare din viața îndrăgostiților? Oare se va întoarce mirele în viață…? A treia lume, cea a copiii familiilor eroilor morți, dispăruți, capturați…. Greu și dureros, o lume în care în fața ta sunt ochii micuților care încă își așteaptă tatăl și sunt fericiți cu darurile „de la tata”… Imi stăpânesc lacrimile și i le daruiesc copilului… “Chiar dacă ne-au distrus case și locuințe, dacă au mai rămas în picioare măcar câțiva pereți, vom reconstrui totul”.

Dar acum am o noua lume, pentru mine – o lume de putere și grijă, o lume în care în sfârșit am simțit îngrijire și sprijin, înțelegere și căldură. Vorbesc despre proiect și minunata Românie. Vă mulțumesc tuturor pentru această mică lume, pentru două săptămâni de viață pașnică, pentru fiecare zi petrecută în Cluj – un oraș magic al unei țări frumoase și ospitaliere!”

Doua interacțiuni emoționante au încununat proiectul si au stat la baza acestui album.

Din intalnirea cu un artist plastic profesionist care prin bodypainting “a scris” povestea din inima lor si pe chipul lor, din intalnirea cu un scriitor care a stiut mai ales sa asculte fiecare femeie, sa empatizeze si sa extraga esenta din experientele lor, au rezultat 17 portrete si 17 povesti mărturie, ce oglindesc istoria contemporană și forța incredibilă a femeilor de transforma suferinta într-un simbol al curajului și rezilienței umane”, se mai arată în prezentare organizatorilor, Asociația Phoneo Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, revine la 6%

Publicat

BNR

Nivelul ridicat al inflației, care a fost 5,1% an/an în decembrie 2024, dar și situația politică tulbure au provocat „creșteri însemnate în a doua parte a lunii noiembrie”, conform BNR.

Astfel, arată analistul economic Radu Georgescu, indicii ROBOR s-au deplasat din apropierea pragului de 5,5%, cât este dobânda pentru facilitatea de depozit, care devenise principala rată directoare, către 6%, cotație comparabilă cu cea din prima parte a lui iulie trecut.

ROBOR la 3 luni revine spre 6%

Radu Georgescu arată că BNR a menținut rata de referință la 6,5%, în condițiile în care există „perspectiva scăderii ratei anuale a inflației în primele trei luni ale anului curent, dar pe o traiectorie mai ridicată decât cea anticipată anterior”.

La finalul săptămânii trecute, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a urcat de la 5,93 la 5,94%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut la rândul său de la 5,98 la 6% iar cel la 12 luni de la 6,08 la 6,09%.

Trezoreria se împrumută tot mai scump

„Îngrijorările investitorilor financiari, locali sau străini, legate de poziția fiscală și cea externă a economiei românești și tendința de scumpire a creditelor guvernamentale pe plan mondial au obligat Trezoreria să se împrumute tot mai scump”, arată Radu Georgescu.

Astfel săptămâna trecută, joi, statul a atras din piață 400 de milioane de lei, valoarea programată a emisiunii, cu scadența iulie 2030, la o dobândă medie anuală de 7,75%, la care s-au adăugat alte 400 milioane lei scadente în iulie 2034 la un randament mediu anual de 7,98%.

„Este de așteptat ca până la sfârșitul lunii, Finanțele să depășească plafonul de împrumut pentru ianuarie care se ridică la circa 5,8 miliarde lei”, a mai arătat analistul economic.

Cursul euro fluctuează, dar într-un culoar îngust

Cursul euro a fluctuat, ca de obicei, într-un culoar îngust: 4,9731 lei, la începutul săptămânii, și 4,9759 lei, la sfârșitul ei. Tranzacțiile s-au realizat între 4,973 și 4,978 lei.  Volatilitatea perechii euro/dolar a fost una ridicată, cu câteva zile înainte de noua învestitură a lui Donald Trump. De la un minim de 1,0178 dolari, la începutul săptămânii, euro a crescut la 1,0355 dolari, pentru ca vineri piața americană să se închidă la 1,0278 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,8734 lei, la 4,8284 lei, la finalul săptămânii.

În 19 decembrie lira sterlină a atins un maxim istoric de 6,0430 lei, impulsionat de nivelul ridicat al ratei de referință al Băncii Angliei. Temerile legate de creșterea deficitului bugetar al Regatului Unit, a forțat Londra să se împrumute la cea mai ridicată dobândă începând cu 1998, iar lira sterlină a scăzut vineri la 5,8939 lei, medie care nu a mai fost atinsă de la jumătatea lui septembrie.

Efectele deciziei Băncii Naționale a Elveției din decembrie de a tăia rata de referință de la 1 la 0,5% s-au estompat treptat iar cursul francului elvețian a închis săptămâna la 5,2980 lei.

Prețul gramului de aur a coborât ușor

După ce a atins joi maximul istoric de 420,8502 lei, prețul gramului de aur a coborât la 419,8038 lei. Scăderea s-a datorat atât deprecierii monedei americane cât și a metalului galben la 2.697,90 – 2.724,30 dolari/uncie.

Intenția lui Donald Trump de a dereglementa, conform unor surse, piața cripto a avut ca efect aprecierea monedelor digitale. Totodată, vineri a fost lansată o criptomonedă care poartă numele „Official Trump”, recunoscută de președintele american, care a devenit a una dintre cele mai tranzacționate monede digitale.

La sfârșitul săptămânii, bitcoin s-a apropiat de maximul de 108.315 dolari, atins în 17 decembrie, și se tranzacționa în culoarul 103.373 – 105.448 dolari. Ethereum fluctua între 3.147 și 3.373 dolari.

Citește mai departe

EVENIMENT

Liber de Mica Unire. O nouă minivacanță pentru angajații români în luna ianuarie

Publicat

De

Minivacanță de Mica Unire

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, este zi liberă prin lege.

Iar cum Mica Unire va fi sărbătoriră în acest an într-o zi de vineri, angajații vor beneficia de o “punte”, adică de 3 zile libere.

O nouă minivacanță pentru angajații români în luna ianuarie

Nimic mai util ca o minivacanță, mai ales în luna ianuarie. Că se vor odihni sau, daca mai au bani după sărbători, vor merge la schi sau în drumeții, majoritatea salariaților din România au la dispoziție un weekend prelungit, la sfârșitul săptămânii.

Alte minivacanțe în anul 2025

Următoarea minivacanță îi așteaptă pe români de abia de Paști. Aceasta va avea patru zile. În acest an, Paștele ortodox și cel catolic va fi sărbătorit în aceeși zi, în 20 aprilie. Angajații au liber și în Vinerea Mare, 18 aprilie, dar și luni, 21 aprilor, a doua zi de Paști.

Alte zile libere pentru români în timpul săptămânii, în anul 2025 vor fi:

  • joi 1 mai – Ziua Muncii, dar și vineri 2 iunie pentru a face punte cu weekendul
  • luni 9 iunie – a doua zi de Rusalii;
  • vineri 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • luni 1 decembrie – Ziua națională a României;
  • joi 25 decembrie și vineri 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cuantumul contribuției minime lunare la pensie a crescut. Casa pe Pensii Cluj va modifica contractele de asigurare socială

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Cuantumul contribuției minime lunare la pensie s-a modificat de la 1 ianuarie 2025,ca urmare a creșterii salariului minim pe economie.

În acest context, Casa de Pensii Cluj anunță că va modifica, din inițiativă proprie, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială, care sunt sub salariul minim pe economie.

A crescut cuantumul contribuției minime lunare la pensie

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 4.050 de lei. Astfel, începând cu acceași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 de lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei, anunță Casa de Pensii Cluj.

În acest context, reprezentații Casei de Pensii Cluj au anunțat că, din inițiativa propirie și cu notificarea asiguratului, se vor modifica toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 4.050 de lei.

În același timp, reprezentanții Casei de Pensii Cluj au precizat că noua valoare de 4.050 de lei nu are implicații pentru contractele de asigurare socială cu asigurare retroactivă, încheiate până la data de 1 ianuarie 2025.

Citește mai departe

EVENIMENT

Descoperire macabră. Cadavrul unui bărbat a fost găsit pe malul unui lac din Chinteni

Publicat

De

cadvru găsit pe malul lacului la Chinteni

Cadavrul unui bărbat a fost găsit sâmbătă pe malul unui lac din comuna clujeană Chinteni.

Pe trupul neînsuflețit nu au fost găsite urme de vioelnță, dar poliția face cercetări în acest, inclusiv pentru a identifica persoana .

Cadavrul unui bărbat a fost găsit pe malul unui lac din Chinteni

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, prin apel 112, în jurul orei 16.00, cu privire la descoperirea unui cadavru pe malul unui lac situat pe raza localității Chinteni.

În urma sesizării, a fost constituită o echipă complexă, formată din polițiști ai Poliției municipiului Cluj-Napoca, Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului Criminalistic, care au efectuat cercetarea la fața locului, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a survenit decesul.

Nu au fost descoperite urme de violență pe corpul bărbatului

Cu ocazia cercetărilor efectuate nu au fost descoperite probe, mărci traumatice ori leziuni de violență care să indice o posibilă cauză de agresiune de natură să-i fi provocat decesul.

În prezent, se desfășoară activități pentru identificarea cadavrului și clarificarea împrejurărilor în care a survenit decesul acesteia.

Totodată, cadavrul a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, unde va fi efectuată expertiza medico-legală.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate