Connect with us

CULTURA

Eroine din Ucraina la Cluj. „Faces of Courage”

Publicat


Un eveniment inedit, azi, 24 februarie, la Cinema Teatru Florin Piersic din Cluj, vernisajul expozitţei a 17 lucrări cuprinse în albumul de fotografii „Faces of Courage”. Evenimentul va fi intregit de un moment de dans/balet contemporan oferit de Francesca Dulca.

Povestea Faces of Courage 2023-2024

„Bun venit în lumea proiectului „Faces of Courage”…
… o lume nascută din durere, o lume a curajului și rezilienței feminine! O lume profundă și emoționantă.

„Faces of Courage” este mai mult decât un simplu album de fotografii și biografii – este o încununare a puterii umane precum și a dorinței noastre, a Asociatiei PHONEO, de a oferi speranță și sprijin.

Este un semnal de alarmă , un strigăt ! Este crucial să nu ne obișnuim cu războiul, cu răul. Suferința umană riscă să devină doar zgomot de fundal în viețile noastre. Nu sunt doar cifre și știri, ci realităti care macină si distrug destine.

Este o capcană să gândim că suntem prea mici, că facem prea putin. Fiecare gest de bunătate, fiecare mână intinsă, fiecare gând schimbat, trage balanța spre o lume mai umană.
E adevărat că nu putem să ii ajutăm pe toti, dar cum ar fi să ii ajutăm pe cei care pot la rândul lor să multiplice binele?”, arată organizatorii.

Povestra a 17 femei sosite special din Ucraina

„Cu acest gând, in luna octombrie 2023 , am invitat la noi in Cluj , timp de două săptămâni ,17 femei sosite special din Ucraina .
Cine sunt ele? 17 femei. 17 eroine ale vremurilor noastre.

Lideri, medici, salvatori, voluntari, instructori, femei militar, artiste, terapeute, femei ce au supraviețuit abuzurilor, femei de cultură, activiste, jurnaliste, femei ce actionează in organizatii umanitare… mame, fiice, soții care si-au pierdut casa , fiul , soțul în războiul din Ucraina…

17 povești. 17 perechi de ochi care s-au umplut uneori de lacrimi, alteori au privit prin noi. Au zâmbit și ne-au transmis, dincolo de cuvinte, mai multe decât ne-am fi imaginat.

Nici măcar o singură poveste nu se îndreaptă spre deznădejde. De câte ori le-au tremurat picioarele și nu au mai putut înainta, s-au așezat în genunchi și s-au rugat. Dar nu s-au dat bătute. Au plâns cu disperare, dar apoi au pornit mai departe.

Și ne-au rugat, ele, femeile-erou, să le fim voce.

Nu doar a lor, ci a celor multi ce au murit neștiuți, plânși doar de cei apropiați.

Șederea lor la noi a fost intensa, pentru ambele parti.
Au ajuns la noi cu un bagaj emotional greu, cu mari răni sufletesti, cu resurse puține, unele dintre ele in depresie adâncă, generată de evenimentele trăite in tara lor.

Au gasit aici , in Cluj , un loc un sigur și empatic unde si-au împărtășit poveștile și au inceput procesul de vindecare, au gasit sprijin și solidaritate în comunitatea noastră, un refugiu în mijlocul conflictului.

Specialiști in traumă si psihoterapeuti le-au fost alaturi prin terapii de grup sau individuale. O perioada de respiro in care si-au permis luxul de a se ingriji si de a se gandi la ele insele.

O perioada in care le-am dat voce si au fost ascultate.

O paletă foarte largă de activităti plăcute au fost menite să le relaxeze si să uite de realitatea urâtă de acasă: iesiri in natura, vizite turistice , ateliere de pictura si ceramica, piscina, calarie, bowling, masaj, sport, muzica, seri de discutii, sedinte foto , psihoterapie. Astfel, concentrat, am recreeat normalitatea pierduta a vietii lor, contribuind major la procesul terapeutic. Am fost sustinuti financiar de ong-uri din afara Romaniei.

Te intrebi poate cum au fost percepute toate acestea de către ele? … Iată :
“Nu știu cum să-mi iau rămas-bun… pentru că în război este un semn rău să faci asta.

Așadar, vreau doar să vă mulțumesc din inimă fiecăruia dintre voi pentru un cadou atât de incredibil de peste două săptămâni. Fiecare dintre voi sunteti foarte bogați în dragoste … o simt în fiecare zi.

Ați făcut aproape imposibilul în aceste zile. Mi-ați dat libertate. Părea că lucruri mărunte precum – să fii unde vrei, cu cine vrei, să vorbești sau sa taci cand vrei – sunt permise oricui, dar nu și în lumea mea.

Nu voi ramane doar cu amintiri plăcute și fotografii frumoase, ci si cu un gust de adevărată libertate spirituală. Ceva în mine s-a schimbat datorită vouă și vreau să rămână așa.”

“Întotdeauna am spus că am trei lumi. Una este cea a frontului, a durerii și a sângelui. Alta este lumea nunților militare gratuite pe care le organizez. O sărbătoare blândă… Va fi aceasta zi sau nu va fi singura sărbătoare din viața îndrăgostiților? Oare se va întoarce mirele în viață…? A treia lume, cea a copiii familiilor eroilor morți, dispăruți, capturați…. Greu și dureros, o lume în care în fața ta sunt ochii micuților care încă își așteaptă tatăl și sunt fericiți cu darurile „de la tata”… Imi stăpânesc lacrimile și i le daruiesc copilului… “Chiar dacă ne-au distrus case și locuințe, dacă au mai rămas în picioare măcar câțiva pereți, vom reconstrui totul”.

Dar acum am o noua lume, pentru mine – o lume de putere și grijă, o lume în care în sfârșit am simțit îngrijire și sprijin, înțelegere și căldură. Vorbesc despre proiect și minunata Românie. Vă mulțumesc tuturor pentru această mică lume, pentru două săptămâni de viață pașnică, pentru fiecare zi petrecută în Cluj – un oraș magic al unei țări frumoase și ospitaliere!”

Doua interacțiuni emoționante au încununat proiectul si au stat la baza acestui album.

Din intalnirea cu un artist plastic profesionist care prin bodypainting “a scris” povestea din inima lor si pe chipul lor, din intalnirea cu un scriitor care a stiut mai ales sa asculte fiecare femeie, sa empatizeze si sa extraga esenta din experientele lor, au rezultat 17 portrete si 17 povesti mărturie, ce oglindesc istoria contemporană și forța incredibilă a femeilor de transforma suferinta într-un simbol al curajului și rezilienței umane”, se mai arată în prezentare organizatorilor, Asociația Phoneo Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. O basculantă s-a răsturnat în șanț, la Fundătura, în Cluj. Șoferul, rănit ușor

Publicat

Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.

Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.

Au intervenit pompierii din Dej

Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.

Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Publicat

meditatii

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.

Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:

  • „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
  • „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
  • „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
  • „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
  • „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
  • „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.

Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Publicat

Petrescu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.

Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.

”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.

Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.

”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.

Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Figurine de Paște din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, decorate de copii la un atelier de creație, la Cluj

Publicat

La Festivalul Chocolate Saga din Cluj-Napoca a fost o atmosferă de poveste – dulce, colorată și plină de veselie. Reprezentanții cofetăriei Pralina au organizat un atelier de creație special pentru copii, care au avut ocazia să decoreze figurine din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, chiar în ton cu apropierea Paștelui.

Cu mâini curioase și multă imaginație, cei mici au dat viață figurinelor, alegând culori vesele și detalii haioase.

Unii iepurași au fost decorați cu floricele, fundițe, alții au fost „îmbrăcați” în buline sau inimioare din zahăr, iar ouăle s-au transformat în adevărate opere de artă comestibile.

A fost mai mult decât un simplu atelier – a fost o experiență care a reușit să îmbine creativitatea, jocul și bucuria de a lucra cu ceva atât de delicios. Iar părinții au privit toată activitatea desfășurată cu zâmbetul pe buze, cei mai câștigați, însă, fiind copiii care au plecat nu doar cu figurinele decorate, ci și cu o amintire dulce de la un weekend special.

Astfel, în cadrul atelierului s-a reușit să se îmbine magia copilăriei cu arta deserturilor.

Andreea Ungur

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate