EVENIMENT
Emma Răducanu a fost cerută în căsătorie la Londra
Royal Albert Hall din Londra a oferit duminică scena potrivită pentru prima apariție a britanicei Emma Răducanu pe teren propriu, după uimitorul ei triumf de la US Open. Ea s-a prezentat în fața propriilor suporteri, jucând un meci demonstrativ împotriva româncei Elena Gabriela Ruse.
Devenită una dintre cele mai comercializabile sportive din lume, Emma Răducanu a fost atracția numărul unu într-un eveniment demonstrativ care a propus și alte nume interesante.
A fost primul ei meci pe teren propriu din iulie, de la debutul ei de vis de la Wimbledon, încheiat cu un abandon în turul al patrulea, în fața australiencei Ajla Tomljanovic, din cauza unor dificultăți respiratorii.
De data aceasta, a fost un meci lejer, mai mult un schimb de lovituri cu prietena și partenera ei de antrenament Ruse, aflată pe locul 85 în lume. Cele două au încântat spectatorii prezenți în sala veche de 150 de ani, cu câteva raliuri și glume captivante, un tânăr fan strigând „Emma, vrei să te căsătorești cu mine”.
Pentru a completa spectacolul, Ruse i-a dat racheta unui băiat de mingi care a făcut câteva schimburi cu Răducanu și chiar a câștigat un punct în fața acesteia, cu o lovitură ingenioasă.
Ruse a evitat să-i strice petrecerea lui Răducanu, iar favorita gazdelor s-a impus cu 6-3, 7-6.
Munca serioasă încep din nou pentru Răducanu și pentru noul ei antrenor Torben Beltz, britanica urmând să se pregătească pentru turneul australian care se apropie și de la care fanii au mari așteptări.
„A fost extraordinar să joc acasă, în fața tuturor celor de aici”, a declarat Răducanu, citată de Reuters. „Mi-am început pre-sezonul săptămâna aceasta, marți. Am făcut mult fitness, dar nu atât de mult tenis, așa că am avut emoții când am venit să joc în fața tuturor.”
Un an pe care ea îl descrie ca fiind „suprarealist” se pare că se va încheia cu câștigarea prestigiosului premiu BBC Sports Personality.
Iar despre perspectivele sale pentru anul viitor, Răducanu a spus că încă mai are multe de învățat.
„Așteptările mele de la mine sunt să continui să mă perfecționez, vreau să privesc înapoi la sfârșitul anului și să văd că am făcut progrese în diferite domenii”, a spus ea.
„Știu că va fi nevoie de multă răbdare pentru a ajunge acolo unde vreau să fiu. Este vorba de a construi robustețe din punct de vedere fizic. Va fi primul meu an calendaristic complet în circuit, va fi o experiență deosebită să joc un program integral. Sunt încă destul de tânăr. Voi învăța și voi deveni mai bună”.
(sursa: Mediafax)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
BNR nu lasă euro să treacă de 5 lei, în condițiile în care evoluția economiei s-a înrăutățit semnificativ
Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a publicat la sfărșitul săptămânii prognoza de toamnă 2024.
Raportul, arată economistul Radu Georgescu, indică o înrăutățire semnificativă a evoluției economiei românești.
CNSP: Încetinire a creșterii economice de la 1%
CNSP estimează o încetinire a creșterii economice de la 2,8%, în prognoza de vară, la 1%, pe fondul unul declin accelerat al activităţii, în special în industrie şi agricultură, arată analistul clujean Radu Georgescu.
O valoare identică a creșterii PIB o indică o analiză ING Bank, care estimează pentru 2025 un avans al economiei de 2,6% iar CNSP prognozează o creștere de 2,6%.
“În ciuda creșterilor populist-electorale de salarii și pensii din acest an, consumul nu a reușit să compenseze hibele economiei. Mai mult el a adâncit deficitul de cont curent, prin creșterea importurilor, în timp ce exporturile au fost afectate de problemele cu care se confruntă economiile din zona euro, în special Germania”, spune Radu Georgescu.
BNR menține euro sub 5 lei
BNR nu lasă euro să depășească pragul de 5 lei, pentru a nu accentua tensiunile social-politice existente după alegerile de la sfârșitul acestui an, arată economistul Radu Georgescu.
Săptămâna trecută, tranzacțiile din piața valutară s-au realizat în culoarul 4,973 – 4,977 lei.
Joi, majorarea ofertei de valută a coborât cursul euro la 4,9749 lei, pentru ca a doua zi să urce la 4,9764 lei.
Indicele ROBOR la trei luni a stragnat
Vineri, creșterea cererii de lei din partea companiilor, a ridicat valoarea indicelui ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut de la 5,97 la 5,98%. Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 5,91% iar cel la 12 luni la 6,02%.
În prima jumătate din 2025 este de așteptat ca indicii ROBOR să se mențină la valorile de la finalul acestui an, în condițiile în care se anticipează creșterea inflației, arată economistul clujean.
„Analiza ING Bank prognozează o scădere în mai multe etape a dobânzii de politică monetară pe parcursul anului viitor de 0,75 puncte procentuale de la 6,5%, în prezent, la 5,75%”, spune Radu Georgescu.
Prețul dolarului a crescut
Euro și-a întrerupt tendința descendentă față de dolar din ultimele zile, după ce s-au publicat datele referitoare la evoluția indicelui PCE, cel mai urmărit de Fed, a crescut în noiembrie la 2,4%, față de 2,3% în luna precedentă.
Rezerva Federală a decis la jumătatea săptămânii să reducă dobânzile cu un sfert de punct procentual la 4,25 – 4,5%, a treia astfel de măsură consecutivă, iar oficialii ei au declarat că ritmul de scădere din 2025 va fi unul mai restrictiv.
Moneda unică a scăzut de la 1,0524 dolari, la începutul săptămânii, la 1,0343 – 1,0448 dolari, la sfârșitul ei, când a închis piața americană la 1,0431 dolari.
În piața locală cursul monedei americane a crescut vineri la 4,7908 lei.
Prețul gramului de aur a scăzut
Efectele deciziei Băncii Naționale a Elveției de a tăia rata de referință de la 1 la 0,5% s-au estompat în ultimele zile, iar cursul francului a crescut vineri la 5,3538 lei, câștigul la nivel săptămânal fiind de circa 1,2%. În schimb, media lirei sterline a scăzut la sfârșitul săptămânii de la maximul istoric de 6,0430 lei la 5,9910 lei, arată Radu Georgescu.
Prețul gramului de aur a coborât la sfârșitul săptămânii de la 402,9466 lei la 401,4137 lei. Deprecierea a venit pe fondul reducerii cererii de metal galben, care a împins uncia în jos la 2.588,20 – 2.637,10 dolari.
Bitcoin a avut un raliu constant de creștere, după ce Donald Trump a câștigat un nou mandat la Casa Albă, și a atins marți un maxim istoric de 107.780 dolari. A urmat un val de agresiv de marcări ale profitului, stimulate de anunțul făcut de Fed că în 2025 va opera mai puţine reduceri ale dobânzilor, ceea ce a împins vineri criptomoneda sub pragul de 93.000 dolari. La sfârșitul săptămânii, bitcoin fluctua între 95.850 și 97.360 dolari iar ethereum se mișca în culoarul 3.294 – 3.398 dolari.
EVENIMENT
Kelemen Hunor: UDMR își asumă responsabilitatea unor „ministere-cheie”. Vom lucra pentru protejarea cetăţenilor
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, duminică seară, că formaţiunea politică pe care o conduce îşi va asuma responsabilitatea unor „ministere-cheie”.
Ministerul de Finanțe și cel al Dezvoltării revine UDMR în noul Guvern care va fi condus, cel mai probabil, tot de Marcel Ciolacu.
Kelemen Hunor: UDMR își asumă responsabilitatea unor „ministere-cheie”. Vom lucra pentru protejarea cetăţenilor
„UDMR se alătură noului Guvern asumându-şi responsabilitatea unor ministere-cheie. Tanczos Barna va ocupa funcţia de ministru al Finanţelor şi viceprim-ministru, iar Cseke Attila va coordona Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Vom lucra pentru protejarea cetăţenilor şi pentru a readuce echilibrul şi raţiunea în procesul decizional!”, a scris liderul UDMR pe Facebook.
“Ne-am asumat Ministerul de Finanţe, un minister foarte greu”
Kelemen Hunor spune că formaţiunea politică pe care o conduce a venit în campania electorală cu „soluţii raţionale”. ”În campania electorală noi am propus soluţii raţionale, un program de guvernare raţional şi am spus că trebuie să se întoarcă vocea raţiunii în Guvernul României. Într-o situaţie dificilă din punct de vedere politic, într-o criză politică majoră şi într-o situaţie dificilă din punct de vedere bugetar ne-am asumat responsabilitatea de a intra în Guvern şi a contribui la rezolvarea acestor probleme pe termen scurt şi pe termen mediu şi lung.
Noi am spus că vrem să fim prezenţi în acest guvern cu oameni foarte bine pregătiţi. Ne-am asumat Ministerul de Finanţe, un minister foarte greu, şi Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice”, a spus Kelemen Hunor.
EVENIMENT
Dan Petrescu, antrenorul CFR Cluj, a împlinit duminică 57 de ani. ”Elevii” lui i-au făcut ziua mai frumoasă
Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a împlinit duminică 57 de ani.
Fostul internațional român a jucat în cariera sa la echipe ca Steaua București, Chelsea și Foggia, iar după retragerea din activitate a ales cariera de antrenor.
Dan Petrescu, antrenorul CFR Cluj, a împlinit duminică 57 de ani. ”Elevii” i-au făcut un cadou frumos
Daniel Vasile Petrescu s-a născut la 22 decembrie 1967, în București.
În cariera de jucător, Petrescu a evoluat pe postul de fundaș dreapta, debutând la Steaua București, cu care a jucat și o finală a Cupei Campionilor Europeni. S-a consacrat pe plan internațional la Chelsea Londra, la care a jucat timp de cinci sezoane.
După retragerea din activitate, a devenit antrenor, prima echipă pregătită de Petrescu fiind Sportul Studențesc. Cu CFR Cluj și Unirea Urziceni a câștigat titlul de campion al României.
Pe bancă și de ziua lui
Dan Petrescu și-a petrecut și ziua de naștere pe banca stadionului.
Duminică, CFR Cluj a jucat cu Oțelul Galați, iar ”vișiniii” au reușit să câștige ultimul meci din acest an, terminând pe un loc în play-off.
EDUCATIE
OFICIAL. Daniel David, propus de PNL pentru Ministerul Educației. Ce ministere mai are partidul condus de Ilie Bolojan
Ilie Bolojan a anunțat, duminică, propunerile PNL pentru pozițiile din viitorul Guvern.
Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai este propus de PNL pentru a prelua funcția de ministru al Educației în Guvernul care va fi condus de Marcel Ciolacu, președintele PSD. David va fi al patrulea ministru al Educației de la Cluj, după Andrei Marga, Cătălin Baba și Mihail Hărdău.
OFICIAL. Daniel David, propus de PNL pentru Ministerul Educației. Ce ministere mai are partidul condus de Ilie Bolojan
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat propunerile liberalilor pentru pozițiile din viitorul Guvern. Anunțul a fost făcut duminică seara, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PNL.
Ilie Bolojan a anunțat care vor fi portofoliile PNL din viitorul Guvern
„Din ministerele pe care le va avea viitorul Guvern, PNL va gestiona șase portofolii”, a transmis președintele interimar al PNL.
Biroul Permanent Național al PNL a aprobat lista cu miniștri.
„Am aprobat aceste nominalizări, am aprobat acordul de coaliție, vom avea un candidat unic”, a mai spus Bolojan.
Propunerile PNL sunt:
- Cătălin Predoiu pentru Ministerul de Interne, care va avea și rang de vicepremier
- Sebastian Burduja la Ministerul Energiei, Marcel Boloș la Ministerul Proiectelor Europene,
- Mircea Fechet la Ministerul Mediului,
- Daniel David la Ministerul Educației
- Emil Hurezeanu la Ministerul de Externe.
„Am vrut să dăm un semnal că profesioniștii sunt bineveniți în funcțiile publice (…) Vreau să-i mulțumesc domnului Hurezeanu pentru că a acceptat această nominalizare”, a spus Bolojan despre propunerea pentru poziția de ministru de Externe, potrivit Mediafax.
Liderul PNL a refuzat să spună dacă partidele din alianța de guvernare au stabilit deja numele candidatului comun la alegerile prezidențiale.
„Trebuie să existe un consens între cele patru partide care formează alianța de guvernare”, a transmis Bolojan adăugând că nominalizarea ar putea fi făcută zilele următoare.
Întreaga lista cu propuneri pentru pozițiile din viitorul Guvern
Și PSD și UDMR au stabilit lista persoanelor care vor fi propuse pentru a ocupa poziții de ministru în viitorul Guvern.
Conform înțelegerii, PSD va avea opt ministere, PNL șase, iar UDMR două.
PSD preia Justiția. Toate propunerile partidului
- Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății
- Angel Tîlvăr la Ministerul Apărării Naționale,
- Bogdan Ivan la Ministerul Economiei și Digitalizării
- Simona Bucura Oprescu la Ministerul Muncii
- Sorin Grindeanu la Ministerul Transporturilor
- Natalia Intotero la Ministerul Culturii
- Florin Barbu la Ministerul Agriculturii
- Radu Marinescu la Ministerul Justiției.
Vicepremier fără portofoliu ar putea fi Marian Neacșu.
UDMR ia Finanțele și Dezvoltarea
UDMR va primi Ministerul Dezvoltării pentru Cseke Attila și Ministerul de Finanțe pentru Tanczos Barna.
Candidații vor fi audiați în Parlament. Reprezentanții alianței PSD-PNL-UDMR și Minoritățile naționale vor ca audierile să se desfășoare luni, astfel încât noul Guvern să depună jurământul tot în prima parte a săptămânii viitoare.