Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Primele 9 stații ale metroului vor fi din Sopor până pe strada Câmpului. Se pregătesc exproprierile

Publicat


metrou 2

Primarul Clujului, Emil Boc, a făcut noi precizări privind metroul Clujului, după ce în urmă cu câtva zile a anunțat că în data de 25 mai se semnează contractul de proiectare și execuție.

Lucrările vor începe din Borhanci, iar prima fază a construcției metroului, care este finanțată prin PNRR, trebuie să fie gata până la 31 iulie 2026.

Emil Boc: Primele 9 stații ale metroului vor fi din Sopor până pe strada Câmpului. Se pregătesc exproprierile

„Sunt două jaloane de îndeplinit. Primul este 31 iulie 2026 pentru finalizarea a 9 stații de metrou de la Sopor până la strada Câmpului. Nu trebuie să fie fincțional metroul, ci finalizate acele stațiile și tunelul aferent pentru a putea cheltui cei 300 de milioane de euro din PNNR. Este un jalon major.

Jalonul final este 2031 pentru a avea realizat și funcțional întregul metrou”, a spus Emil Boc la postul de radio Ziua Live.

Citește și: Boc, despre metroul Clujului: Până în 31 iulie 2026 trebuie finalizate 9 stații și tunelul. Va fi gata tot în 2031

15 iunie este data la care România trebuie să depună cererea numărul 3 de finanțare din PNRR, iar proiectul metroului, spune Boc, e gata la timp.

„Acestea sunt jaloanele de care noi ne ținem cu dinții. Adică semnarea contractului, dupa care în maximum 15 zile să se constituie garanția de bună execuție, ordinul de incepere a proiectării, obținerea autorizației de construcție și demararea lucrărilor, în paralel făcându-se exproprierile necesare”, a mai spus primarul Clujului.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Mașină distrusă după ce a fost ridicată de RADP Cluj-Napoca. ”Au scăpat-o de pe platformă și brațul macaralei pe mașină””

Publicat

radp 1

O femeie a reclamat că i-a fost distrusă mașina care a fost ridicată de RADP de pe o stradă din Cluj-Napoca. Asigurarea nu asigură decât o parte din daună.

”Cum este posibil ca in 2023 Primaria Cluj-Napoca sa mandateze RADP prin serviciul de Ridicari Auto sa ridice masini cu utilaje vechi, pentru care nu se face mentenanta si nu sunt asigurate pentru cazuri in care produc daune vehiculelor pe care le ridica? Pana unde merge nepasarea primariei fata de contribuabili?
Ne-au ridicat masina parcata pe Tipografiei (e discutabil si motivul, dar asta e alta poveste – putem dezbate) si pentru ca “a fost prea grea” nu au putut sa o descarce de pe platforma in curtea RADP, motiv pentru care au chemat o macara proprietate RADP in ajutor si au reusit performanta de a o scapa de pe platforma si de a scapa bratul macaralei pe masina, distrugand-o.

Primăria, luată la întrebări

radp 2

Desigur ca au o polita de asigurare facultativa, care acopera daune de maxim 15.000 euro/eveniment, care in cazul nostru nu acopera doar o parte din daună.
Intreb cum are dreptul Primaria Cluj Napoca sa mandateze firme care sunt un pericol pentru bunurile cetatenilor si isi asuma asta prin neverificarea ca fac serviciul mandatat cu utilaje conforme si asigurari de bunuri?”, a spus Johanna.

De ce s-a ridicat mașina

Aceasta a precizat că autoturismul a fost parcat in zona de incarcare a masinilor electrice, doar ca statia nu mergea.

”Politistul local nu si-a dat seama nici ca masina e electrica, nici ca statia nu e functionala. E discutabila deci dispozitia lui de ridicare, amenda, OK, ne-o asumam. Si totusi si sa fi gresit cu totul, e OK sa ne distruga masina pt ca am parcat “neregulamentar”?”, s-a întrebat păgubita.

radp 3

radp 4

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Start la Festivalul Internațional de Carte Transilvania Cluj-Napoca. Inteligența Artificială și cartea, în dezbatere

Publicat

De

carte 2

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) și-a deschis, joi, porțile în Piața Unirii din Cluj-Napoca, evenimentul reunind peste 40 de expozanți.

Directorul FICT, Gabriel Bota, a declarat că la cea de-a 9-a ediție vor fi zile pline de evenimente, 43 la număr.

”FICT înseamnă oameni, pasiune pentru carte, pentru viață și un mod de viață sănătos prin sport, cultură și înseamnă multă bucurie. Sunt prezente cele mai importante edituri din România care vor avea oferte impresionante de carte la standuri.

Ușor ne îndreptăm spre a deveni cel mai important festival de carte din România. Prin carte sperăm să facem o lume mai bună. Bucurati-vă de  sărbătoarea cărții in inima Clujului”, a spus Bota, la ceremonia de deschidere.

carte 5

În 8 octombrie, FICT organizează un eveniment sportiv unic, semimaratonul ”Fuga la cultură”, al cărui traseu trece pe la Muzeul de Artă, Opera Națională, UBB sau BCU.

Purtătorul de cuvânt al festivalului, Bianca Tămaș, a afirmat la rândul său că FICT prezintă cărți pentru toate gusturile.

Patru scriitori străini

”Anul acesta am merg pe tematica Inteligența Artificială și carte și se va discuta mult despre tehnologie și digitalizare și cum pot fi acestea benefice cărții și lecturii”, a spus Tămaș.

Din programul festivalului fac parte lansări de carte, întâlniri cu scriitori, dintre care patru din străinătate, dezbateri pe teme incitante, cum sunt cele privind ”Inteligența Artificială și cartea” sau ”Tehnologia – amis sau inamic al profesionistului în sănătate”.

Invitații speciali din străinătate sunt scriitorii Guillermo Arriaga (Mexic), Dacia Maraini (Italia), David Machado (Portugalia) și Dimitrios Kanellopoulos (Grecia).

De asemenea, sâmbătă va avea loc și o prezentare de roboți, în parteneriat cu UTCN.

carte 1

carte 3

carte 4

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Sala de evenimente a Sun Garden, închisă temporar de OPC. Mai mulți nuntași au făcut toxiinfecție alimentară

Publicat

sun 4

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj prin CJPC Cluj, a desfășurat, miercuri,  o acțiune  de control urmare a două reclamații  la  SC Sungarden Resort SRL din Baciu. Reclamațiile au pornit de la nuntașii care au participat, duminică, la o nuntă, de la care s-au ales cu o toxiifecție alimentară gravă și diaree.

Verificările s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor – în care sunt implicați tinerii noștri colegi – și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.

În urma acțiunii, comisarii CJPC Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:

–        folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor și preparatelor, cu praf în exces, rugină , mucegai și chedere neigienizate cu mucegai

–        pavimentul aferent camerelor frigorifice și congelare insalubre, neigienizate de o perioada mare de timp

–        Produse cu data limită de consum depășită, și cu modificare stare termică

–        depozitarea direct pe pavimentul insalubru a apelor minerale, bauturi răcoritoare

–        folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduuri fără capace

–        lipsă verificare metrologica mijloace de masură

sun 1

–        Produse cu ambalaje deteriorate,  lipsă traducere în limba română

-produse și preparate fără elemente de identificare caracterizare

–        Gratare frigidere cu rugină în exces

–        Chedere camera frig , congelatoare gheață, frigidere din incinta blocului alimentar aferent salii de evenimente insalubre, improprii depozitarii produselor alimentare

–        Ustensile neconforme și utilizare bureți de sârmă

–        Preparate distribuite la micul dejun fără elemente de identificare aferente datei preparării

–        Produse de patiserie fără elemente de identificare caracterizare

Amenzi de 60.000 de lei

sun 2

Ținând cont de neregulile constatate, echipa de control au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale cu amenzi –     în cuantum de 60.000 lei si un avertisment.

Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de:

–        oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 5.000 de lei

–        oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor la sala de evenimente

–        oprire temporara de la comecializare produse  pană la remedierea deficiențelor în valoare de 45.000 lei

Comisarii CJPC Cluj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.

sun 5

 

sun 3

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Au început lucrările la cel mai mare PARC sportiv din Florești. Va avea peste 4 hectare și va costa peste 20 de milioane de lei

Publicat

parc 1

Primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu, anunță demararea lucrărilor la cel mai mare parc sportiv din localitate. Acesta va avea peste 4 ha și va costa peste 20 de milioane de lei.

parc 2

parc 3

„Lucrările pentru Parcul Multifuncțional de pe strada Tăuțiului au fost demarate! Investiția finală va fi de 21 de milioane de lei.

Sportul are puterea de a schimba lumea. Are puterea de a inspira. Are puterea de a aduna oamenii într-un mod în care puține alte lucruri o pot face. Sportul și mișcarea sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea oricărei comunități.

parc 4

parc 5

Cu o suprafață de 4,2 hectare, acest parc multifuncțional va oferi o varietate impresionantă de facilități pentru sport și recreere, care să acopere nevoile tuturor locuitorilor din Florești. Printre acestea se numără:

Parc de aventură
Teren polivalent
Teren de baschet
Teren de volei
Teren de squash
Teren de badminton
Teren de tenis
Piste de alergat
Piste de role
Piste de biciclete

Toate aceste facilități vor fi integrate într-un mediu natural, cu multe spații verzi, alei de promenadă și locuri de relaxare”, scrie primarul pe Facebook.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax