Connect with us

EDUCATIE

Emil Boc: „Nu avem copil care să nu aibă acces la computer în Cluj-Napoca”

Publicat


A avut loc joi ședința ordinară a Consilului Local Cluj-Napoca, prilej cu care a fost anunțat de către Emil Boc că nicio școală din oraș nu duce lipsa echipamentelor necesare desfășurării orelor online. Actualul primar a ținut să menționeze de asemenea, că încă nu își ia la revedere de la clujeni, deși data alegerilor locale este aproape.

„Nu o să ne luăm oficial la revedere pentru că mai este posibil să mai avem până la sfârșitul actualului mandat, respectiv 27 septembrie, ședință extraordinară”, ședințe care vor avea loc în funcție de ce probleme vor mai apărea în perioada următoare, a declarat Emil Boc la începutul ședinței de Consiliu Local de astăzi.

Primarul municipiului a anunțat că în perioada 28 august-9 septembrie, rata îmbolnăvirilor cu covid-19 în Cluj-Napoca a fost de 0,64 la mia de locuitori, în raport cu această rată fiind decisă începerea școlii. Edilul a mai precizat că elevii din clasele terminale, respectiv cele de a 8-a și a 12-a vor merge la cursuri, fără a susține orele online, precum și clasele 0-4, cu respectarea măsurilor de siguranță stabilite de Ministerul Educației și Ministerul Săbătății. Elevii vor fi prezenți la cursuri pe un schimb, respectiv două, în funcție de numărul de elevi înscriși. Restul elevilor vor susține orele în sistem hibrid, după cum a declarat Boc.

„Principala noastră preocupare este siguranța elevilor, a profesorilor și respectiv a clujenilor[…] Cu toții suntem de acord că școala trebuie să meargă mai departe, pornind de la principiul siguranței”, a declarat edilul.

În cadrul ședinței, Emil Boc a mai făcut referire la suma de 3 milioane de euro, alocați școlilor în luna august pentru achiziționarea de echipamente necesare desfășurării cursurilor online. „Astăzi, am informația de la doamna inspector general, că nu există nicio școală în Cluj-Napoca care să nu poată începe și derula activitățile online, pentru că echipamentele există la fiecare școală.
Acest lucru arată că sunt profesioniști și responsabili cei din sistemul educațional”, a adăugat edilul clujean.

Totodată, Boc a anunțat că cele peste 2000 de tablete achiziționate în luna aprilie au ajuns la destinatari: „După datele pe care le avem, nu avem copil în Cluj-Napoca care să nu aibă acces la computer, tabletă sau echipament specific, pentru a putea derula aceste activități online”.

De asemenea, edilul a precizat că anul acesta a fost alocată suma de 9,1 milioane de euro pentru școlile clujene, mai mult de jumătate din bani fiind destinați situației provocate de pandemie, mai precis pentru achiziționarea echipamentelor de protecție, dar și cele IT.

„Educația digitală cu siguranță nu va mai putea fi evitată și ea se va întâmpla indiferent dacă va mai fi sau nu vreo pandemie în viitor”, a declarat Boc în cadrul ședinței.

Pe lângă aspectele deja menționate, primarul a mai anunțat și introducerea a două trasee în plus în cadrul autobuzelor școlare, trasee care vor face legătura între centru și cartierele Iris, Dâmbul Rotund, ori Făget. În fiecare autobuz va fi prezent un polițist local, care va însoți elevii atât la plecarea spre școală, cât și la sosirea acasă.

Tot ca măsuri din domeniul educațional, Emil Boc a menționat continuarea acordării burselor de merit în număr nelimitat pentru elevii cu media peste 8,50, ori continuarea programului implementat în luna martie, prin care elevii primesc 120 de călătorii gratuite pentru mijloacele de transport în comun.

Pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului Local Cluj-Napoca a fost și un proiect care prevede construirea unui cămin de bătrâni, acesta urmând să dispună de 70 de locuri.

În încheiere, Emil Boc a ținut să mulțumească membrilor clujeni ai Consiliului Local: „Vă mulțumesc pentru tot acest sprijin constant care l-ați adus orașului, pentru a aduce Clujul acolo unde este astăzi, pe primul loc în foarte multe domenii”.

Narcisa-Corina BUD

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Ghiduri UBB pentru pandemie, sărbători și vaccinare

Publicat

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pune la dispoziția comunității și a autorităților patru ghiduri menite să ofere informații și posibile abordări ale problemelor legate de pandemia de COVID-19, mai ales în perioada sărbătorilor și în contextului dezbaterilor legate de posibilitatea lansării campaniilor de vaccinare în viitorul apropiat.

Documentele realizate de UBB, care pot fi consultate integral la adresa cuprind:

(1) un Ghid general de recomandări de sănătate publică adaptate condițiilor prezente ale pandemiei și de principii psihologice care facilitează asimilarea lor în comportamentul individual (inclusiv pentru vaccinare), principii care pot fi utilizate și pentru alte recomandări de sănătate care urmăresc modificări cognitiv-comportamentale pe scară largă, și trei ghiduri de autoreglare emoțională, cognitivă și comportamentală în pandemie, și anume

(2) un Ghid de autoreglare psihologică în pandemie;

(3) un Ghid de reglare comportamentală – Schimbarea rutinei de viață;

(4) un Ghid psihologic pentru sărbătorile de iarnă în pandemie.

Declarația rectorului UBB, Daniel David

„Prin misiunea asumată în Carta proprie, UBB are și responsabilitatea socială de a sprijini autoritățile și societatea în condiții de criză, așa cum este și condiția de pandemie.

Specialiștii în sănătate publică sunt cei care prescriu intervențiile necesare la nivel social în cazul pandemiei.

Psihologii și specialiștii în modificări cognitiv-comportamentale sunt cei care trebuie să favorizeze asimilarea acestor prescripții în comportamentul individual, adăugând propriile recomandări cu relevanță psihologică.

Specialiștii în comunicare, în colaborare cu experții în sănătate publică și psihologie, transferă apoi eficient aceste cunoștințe către populație.

Din păcate, până acum măsurile luate la acest nivel s-au bazat mai ales pe o psihologie de simț comun, cu minimă informare din partea psihologiei științifice.

Paradigma trebuie schimbată radical, pe coordonatele prezentate ca exemplu în ghidurile UBB”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Ghidurile pot fi consultate aici

Citește mai departe

ACTUALITATE

Program “Choose your feature”, eveniment online dedicat tinerilor liceeni

Publicat

Consiliul Școlar al Elevilor Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda organizează evenimentul “Choose your future”. Acesta se va desfășura în mediul online, în perioada 3-4 decembrie, având ca scop de a ajuta tinerii liceeni care nu știu ce carieră să urmeze.

Program “Chose your feature”

Joi, 3 decembrie:

 • 15,30-16,00 -» Deschiderea cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor;
 • 16,00-17,00 -» Cristi Danileț, Vlasiu Remus;
 • 17,00-17,10 -» Pauză;
 • 17,10-18,10 -» Alexandra Chiriac;
 • 18,10-18,20 -» Pauză;
 • 18,20-19,20 -» Mircea Bravo;
 • 19,20-19,30 -» Pauză;
 • 19,30-20,30 -» Andrei Bratu.

Vineri, 4 decembrie:

 • 15,30-16,30 -» Dorel Duca;
 • 16,30-16,40 -» Pauză;
 • 16,40-17,40 -» Radu Constantin;
 • 17,40-17,50 -» Pauză;
 • 17,50-18-50 -» Radu Petrescu;
 • 18,50-19,00 -» Pauză;
 • 19,00-20,00 -» Nicu Mihai.

Link-ul de conectare la eveniment va fi postat AICI.

Citește mai departe

EDUCATIE

Iohannis: „Cu cât mai bine respectăm noi toți măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la școală”

Publicat

OMS a recomandat ca școlile să se redeschidă. Președintele Klaus Iohannis spune că această recomandare trebuie „citită până la capăt” și adaptată condițiilor cerute de pandemie. Din cauza ratei mari de infectare, este dificil să se reia cursurile față în față.

Avocatul Poporului susținea că sunt doi ani pierduți pentru o generație, afirmație cu care președintele Klaus Iohannis a precizat că nu este de acord.

„Cu cât mai bine respectăm noi toți măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la școală. Este o ecuație destul de simplă, ușor de înțeles. Știu că nu este întotdeauna ușor de respectat, dar vă garantez: merită!”, a precizat Klaus Iohannis.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Consiliul Școlar al Elevilor CNMV Turda organizează evenimentul “Choose your future” și este dedicat tinerilor liceeni care au nevoie de ajutor în alegerea unei cariere

Publicat

Consiliul Școlar al Elevilor Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda organizează evenimentul “Choose your future”. Acesta se va desfășura în mediul online, în perioada 3-4 decembrie.

Evenimentul este unul cu scop informativ, dar vine și în ajutorul acelor elevi care nu știu ce presupune o anumită carieră sau facultate. În cadrul evenimentului vor fi prezenți invitați din mai multe domenii printre care medicină, drept, IT sau arte.

Astfel, nume ca Mircea Bravo, Dragoș Petrescu, Radu Constantin, Nicu Mihai, Cristi Danileț, Remus Vlasiu, Dorel Duca, Andrei Bratu sau Alexandra Chiriac vor discuta cu elevii Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda

Invitații vor împărtăși cu elevii experiențele lor, situațiile cu care s-au confruntat și vor încerca să le dea sfaturi utile. Scopul acestui eveniment este de a fi un sprijin pentru tinerii care se confruntă cu întrebarea “Oare eu la ce mă pricep?” sau “La ce facultate ar trebui să merg?”.

,,Fiecare dintre noi s-a simțit cel puțin o dată în viață pierdut sau nehotărât, în special în perioada adolescenței când trebuie să iei anumite decizii care îți vor croi drumul în viață. Presiunea de a-ți alege o facultate, un job, o pasiune, poate fi destul de mare mai ales când ești un elev fără experiență și fără nicio idee despre ce ți-ar plăcea să faci pe viitor”, transmit organizatorii evenimentului.

Evenimentul va avea loc online. Mai multe detalii se pot afla AICI.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate