EDUCATIE
Emil Boc: „Nu avem copil care să nu aibă acces la computer în Cluj-Napoca”

A avut loc joi ședința ordinară a Consilului Local Cluj-Napoca, prilej cu care a fost anunțat de către Emil Boc că nicio școală din oraș nu duce lipsa echipamentelor necesare desfășurării orelor online. Actualul primar a ținut să menționeze de asemenea, că încă nu își ia la revedere de la clujeni, deși data alegerilor locale este aproape.
„Nu o să ne luăm oficial la revedere pentru că mai este posibil să mai avem până la sfârșitul actualului mandat, respectiv 27 septembrie, ședință extraordinară”, ședințe care vor avea loc în funcție de ce probleme vor mai apărea în perioada următoare, a declarat Emil Boc la începutul ședinței de Consiliu Local de astăzi.
Primarul municipiului a anunțat că în perioada 28 august-9 septembrie, rata îmbolnăvirilor cu covid-19 în Cluj-Napoca a fost de 0,64 la mia de locuitori, în raport cu această rată fiind decisă începerea școlii. Edilul a mai precizat că elevii din clasele terminale, respectiv cele de a 8-a și a 12-a vor merge la cursuri, fără a susține orele online, precum și clasele 0-4, cu respectarea măsurilor de siguranță stabilite de Ministerul Educației și Ministerul Săbătății. Elevii vor fi prezenți la cursuri pe un schimb, respectiv două, în funcție de numărul de elevi înscriși. Restul elevilor vor susține orele în sistem hibrid, după cum a declarat Boc.
„Principala noastră preocupare este siguranța elevilor, a profesorilor și respectiv a clujenilor[…] Cu toții suntem de acord că școala trebuie să meargă mai departe, pornind de la principiul siguranței”, a declarat edilul.
În cadrul ședinței, Emil Boc a mai făcut referire la suma de 3 milioane de euro, alocați școlilor în luna august pentru achiziționarea de echipamente necesare desfășurării cursurilor online. „Astăzi, am informația de la doamna inspector general, că nu există nicio școală în Cluj-Napoca care să nu poată începe și derula activitățile online, pentru că echipamentele există la fiecare școală.
Acest lucru arată că sunt profesioniști și responsabili cei din sistemul educațional”, a adăugat edilul clujean.
Totodată, Boc a anunțat că cele peste 2000 de tablete achiziționate în luna aprilie au ajuns la destinatari: „După datele pe care le avem, nu avem copil în Cluj-Napoca care să nu aibă acces la computer, tabletă sau echipament specific, pentru a putea derula aceste activități online”.
De asemenea, edilul a precizat că anul acesta a fost alocată suma de 9,1 milioane de euro pentru școlile clujene, mai mult de jumătate din bani fiind destinați situației provocate de pandemie, mai precis pentru achiziționarea echipamentelor de protecție, dar și cele IT.
„Educația digitală cu siguranță nu va mai putea fi evitată și ea se va întâmpla indiferent dacă va mai fi sau nu vreo pandemie în viitor”, a declarat Boc în cadrul ședinței.
Pe lângă aspectele deja menționate, primarul a mai anunțat și introducerea a două trasee în plus în cadrul autobuzelor școlare, trasee care vor face legătura între centru și cartierele Iris, Dâmbul Rotund, ori Făget. În fiecare autobuz va fi prezent un polițist local, care va însoți elevii atât la plecarea spre școală, cât și la sosirea acasă.
Tot ca măsuri din domeniul educațional, Emil Boc a menționat continuarea acordării burselor de merit în număr nelimitat pentru elevii cu media peste 8,50, ori continuarea programului implementat în luna martie, prin care elevii primesc 120 de călătorii gratuite pentru mijloacele de transport în comun.
Pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului Local Cluj-Napoca a fost și un proiect care prevede construirea unui cămin de bătrâni, acesta urmând să dispună de 70 de locuri.
În încheiere, Emil Boc a ținut să mulțumească membrilor clujeni ai Consiliului Local: „Vă mulțumesc pentru tot acest sprijin constant care l-ați adus orașului, pentru a aduce Clujul acolo unde este astăzi, pe primul loc în foarte multe domenii”.
Narcisa-Corina BUD
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Transylvania Open WTA 250 revine în 2026, între 31 ianuarie – 7 februarie, pe BTarena din Cluj-Napoca

Transylvania Open WTA 250, cel mai important turneu de tenis feminin din România, revine cu ediția a șasea în perioada 31 ianuarie – 7 februarie 2026, la BTarena din Cluj-Napoca.
Anunțul a fost făcut în deschiderea meciului demonstrativ din cadrul Sports Festival 2025 ”Ronaldinho & Friends”. Turneul va aduce din nou în fața publicului român jucătoare de top din circuitul internațional și momente memorabile de competiție. Meciurile se vor disputa, ca de obicei, indoor, pe terenuri de suprafață hard. 32 de jucătoare la simplu și 16 echipe la dublu vor juca pentru marele trofeu.
Ediția precedentă, desfășurată între 1–9 februarie 2025, a fost una de referință. Anastasia Potapova, favorita numărul 1 a competiției, a câștigat trofeul la simplu după o finală disputată în trei seturi împotriva italiencei Lucia Bronzetti.
Momente memorabile la Transylvania Open 2025
Transylvania Open 2025 a fost și scena unui moment istoric pentru sportul românesc: Simona Halep și-a anunțat retragerea oficială din cariera profesionistă chiar pe terenul central din Cluj, după meciul din primul tur jucat împotriva finalistei Lucia Bronzetti. Evenimentul a avut loc în fața unei săli pline de fani ai tenisului veniți să fie alături de una dintre cele mai mari jucătoare din istoria tenisului mondial.
Turneul din 2025 a oferit șansa participării pe tablourile principale de simplu și dublu pentru un mare număr de jucătoare din România. Pe tabloul de simplu au fost prezente Sorana Cîrstea, Irina-Camelia Begu, Simona Halep, Ana Bogdan, Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian. În proba de dublu, s-au regăsit pe tablou Monica Niculescu, Irina-Camelia Begu, Sorana Cîrstea, Simona Halep, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian, ultima reușind să ajungă în finală alături de partenera sa, Angelica Moratelli.
Ediția 2025 a fost una dintre cele mai apreciate de până acum, cu peste 17.000 de spectatori prezenți în BTarena și cu un nivel competițional ridicat. Premiul total a fost de 275.094 de dolari, iar câștigătoarele au obținut puncte valoroase pentru clasamentul WTA.
Despre Transylvania Open WTA 250
Transylvania Open este organizat de aceeași echipă care face evenimentele: Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România, Urban Playfield și Biletul de Sănătate. Turneul care are loc în Cluj-Napoca este cea mai importantă competiție de tenis feminin din România și face parte din categoria WTA 250. Evenimentul reunește jucătoare de top din întreaga lume pentru o săptămână de competiție intensă în BT Arena din Cluj-Napoca și a fost votat de către jucătoare, doi ani consecutivi (2022, 2023), drept cel mai bun turneu din lume la categoria WTA 250! Cu o creștere constantă în popularitate, Transylvania Open WTA 250 continuă să promoveze tenisul feminin în România și în lume.

O minoră de 15 ani a fost dată dispărută, după ce vineri a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Polițiștii fac apel la persoanele care pot furniza orice informații să sune la 112.
La data de 14 iunie, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că, în data de 13 iunie a.c., în jurul orei 16:20, minora BŰKŐS NICOLETA ALECSANDRA, în vârstă de 15 ani, a plecat voluntar de la domiciliul său din municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.
SEMNALMENTE: înălțime aproximativă 1,65 m, greutate aproximativă 50kg, ochii căprui, păr brunet.
La momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu un maieu de culoare roz deschis, o bluză de trening de culoare neagră cu dungi albe, pantaloni scurți de culoare negri și pantofi sport.
Persoanele care pot furniza orice informații despre minora plecată voluntar sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic de urgență 112.

Pompierii din Băișoara și Florești au intervenit, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei anexe din localitatea Valea Ierii. Flăcările s-au extins rapid, însă intervenția promptă a echipajelor a prevenit propagarea focului către alte clădiri din gospodărie.
Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Băișoara și a punctului de Lucru Florești au intervenit în această seară pentru stingerea unui incendiu care a cuprins acoperișul unei anexe dintr-o gospodărie situată în localitatea Valea Ierii.
„La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor, unde au găsit acoperișul anexei cuprins în totalitate de flăcări.
Intervenția promptă a pompierilor a împiedicat propagarea incendiului mai departe de limitele în care a fost găsit.
Preventiv a fost trimis la locul solicitării și un echipaj SMURD”, a transmis ISU Cluj.
De la ce a pornit focul
Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Focul ar fi pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător.
„Din fericire, nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment. Conform primelor cercetări, cel mai probabil incendiul a pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător față de materiale combustibile”, a mai arătat ISU Cluj.
EVENIMENT
Clădirea Consiliului Județean Cluj, luminată în culoarea roșie, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Consiliul Județean Cluj susține, la fel ca în anii precedenți, demersurile prin intermediul cărora se marchează, în data de 14 iunie, Ziua Internațională a Donatorului de Sânge.
Astfel, în semn de solidaritate cu toți donatorii de sânge, care contribuie prin gestul lor la salvarea vieții sau la îmbunătățirea stării de sănătate a semenilor aflați în situații medicale dificile, în seara zilei de sâmbătă, 14 iunie 2025, sediul forului administrativ județean, situat în municipiul Cluj-Napoca, pe Calea Dorobanților, nr. 106, va fi iluminat în culoarea roșie.
„Această zi este despre eroii anonimi care aleg constant să salveze viețile semenilor ce se confruntă cu diverse probleme de sănătate. Încurajez pe această cale clujenii care pot dona, să o facă, cu atât mai mult cu cât în Cluj și în întreaga țară există o nevoie permanentă de sânge și de componente sanguine. E important să fim alături de cei a căror viață sau stare de sănătate depind de aceste transfuzii și să conștientizăm faptul că o donare poate salva două sau chiar trei vieți”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Reamintim, în acest context, faptul că între Consiliul Județean Cluj și Institutul Național de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C. T. Nicolau” a fost încheiat un Protocol de colaborare în vederea sprijinirii desfășurării unor acțiuni de donare de sânge. În baza acestuia, Consiliul Județean Cluj se implică activ în campaniile de conștientizare derulate la nivelul județului Cluj și care au drept principal obiectiv creșterea numărului donatorilor de sânge.