EVENIMENT
Emil Boc: Mulți clujeni nu-și mai folosesc rablele din Occident și le lasă pe domeniul public

Primarul Emil Boc a declarat, vineri, că direcția pe care municipiul Cluj-Napoca trebuie să meargă este una verde, care utilizează din plin mijloacele alternative de mobilitate și mașini electrice, totul înspre o mai bună calitate a vieții.
”Sigur că trebuie să ne uităm și la venituri, pentru că nu toți își permit o mașină scumpă. Eu nu spun că trebuie toți să scape de mașini mâine, spun de cei care își abandonează rablele pe terenul public. Trebuie somați de 2-3 ori, e o procedură stufoasă. Mulți nu-și mai folosesc rablele din Occident și le lasă pe domeniul public. Săptămânal ridicăm mașini de pe terenul public. Acum nu se mai produc anumite mașini, se merge spre mașini electrice. Trebuie să avem mașini cât mai nepoluante cu putință. Situația un om – o mașină în oraș nu mai merge, e de secolul trecut”, a declarat primarul Emil Boc, invitat la Ziua Live.
Omul are două picioare ca să meargă pe jos
”Cu toții ne dăm seama că mai putem pune 2 benzi pe Bulevardul 21 decembrie, dar oricâte benzi în plus ai pune, vor fi pline. Trebuie să mergi invers prin politicile urbane. Să ne întoarcem spre mersul pe jos, pe bicicletă, pe mijloacele de transport în comun. Omul are două picioare ca să meargă, păsările au aripi să zboare.
Omul nu e făcut să fie captiv în carcasa de fier a mașinii, când ar putea să-și petreacă mai bine timpul. Nu este medicament mai bun decât mișcarea, nu mișcarea când se ajunge la cuțit, când ajungi la boli în stare gravă, ci din timp. Să nu mai vorbim de câte gaze inhalăm de la o coadă de mașini pe un bulevard cu 6 benzi”, a mai spus Emil Boc.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

O femeie a fost rănită într-un accident de circulație care a avut loc în localitatea clujeană Bucea.
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care au intervenit pentru a asigura măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor la acest accident.
Femeie rănită într-un accident rutier petrecut la Bucea, dusă la spital
În accident au fost implicate un autoturism și un autocamion, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
O femeie de aproximativ 60 de ani a fost rănită și transportată la spital. Potrivit reprezentanților ISU Cluj, femeia era conștientă și cooperantă.
EVENIMENT
Codul Rutier: Șoferii vor fi OBLIGAȚI să tragă pe dreapta din fața ambulanțelor cu semnalele pornite

O modificare adusă Codului Rutier prevede că șoferii vor fi obligați să tragă pe dreapta din fața ambulanțelor. Mulți șoferi făceau deja acest lucru din bun simț, dar în viitor vor fi obligați și de lege, scrie Alba24.ro.
Potrivit actualului Cod Rutier, șoferii sunt obligați să oprească imediat pe acostament sau pe carosabil în fața mașinilor de poliție sau pompieri.
Codul Rutier: Șoferii vor fi OBLIGAȚI să tragă pe dreapta din fața ambulanțelor cu semnalele pornite
Condiția este ca acestea să aibă în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.
Potrivit unui proiect de modificare a Codului Rutier 2023, şoferii vor fi obligați să tragă pe dreapta și la ambulanțele care au semnalele de avertizare pornite.
Modificare în Codul Rutier 2023: Prioritate pentru ambulanțe
Mai exact, se propune completarea articolului 37, alineatul 1 al Ordonanței de Urgenţă nr 195 din 12 decembrie 2002, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 958/28 decembrie 2002, care în prezent are următoarea precizare:
Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie şi sonore.
Propunerea de modificare a codului rutier 2023 are la bază ideea că, în cazul ambulanțelor, fiecare minut contează, spun inițiatorii.
Ei consideră că măsura ar putea salva mai multe vieţi, mai ales atunci când traficul este îngreunat.
„Întârzierile duc la pierderea de vieți omenești”
”În cazurile urgente, în care trebuie să intervină imediat, contează fiecare minut, el putând face diferența între salvarea sau pierderea unei vieţi.
În ultimii ani, nu puține au fost cazurile în care cetățenii au fost nemulțumiți de timpul de acțiune al ambulanțelor.
Întârzierile duc la îngreunarea întregii misiuni sau chiar la pierderea de vieți omenești”, afirmă inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Un accident rutier a avut loc, luni dimineața, la Nima, în jud. Cluj. Au fost implicate un autoturism și o ambulanță. Nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în localitatea Nima. La fața locului s-au deplasat o autospecială și un echipaj SMURD, precum și un echipaj SAJ, din cadrul Spitalului Municipal Dej.
FOTO. ACCIDENT la Nima, în Cluj. Un autoturism și o AMBULANȚĂ, implicate
La fața locului, echipajele noastre au găsit un autoturism și o ambulanță avariate, cea din urmă fiind ieșită în afara părții carosabile. Pacientul care era transportat în ambulanța implicată în accident, a fost transferat în ambulanța SAJ, sosită la locul accidentului.
Până în acest moment nu au fost alte persoane care să solicite consult medical în urma accidentului”, a transmis ISU Cluj.
„Din verificările preliminare s-a constatat că o conducătoare auto de 29 de ani, care se deplasa cu autoturismul din direcția municipiului Dej, în momentul în care s-ar fi angajat în efectuarea unui viraj la stânga, ar fi fost acroșată de o ambulanță SAJ, condusă în aceeași direcție, care transporta un pacient, aflată în efectuarea unei manevre regulamentare de depășire. În urma coliziunii, ambulanța a fost proiectată în șanț.
Nu au fost transportate persoane la spital. Conducătorii auto urmează să fie testați cu aparatul etilotest, revenim cu rezultatele”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
Rafila: Românii să fie educați despre donarea de organe. Registrul naţional de transplant este aproape finalizat

Ministru Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că registrul naţional de transplant este aproape finalizat şi va oferi transparenţă şi predictibilitate oamenilor, informează Agerpres.
„Registrul naţional de transplant (…), care permite, în primul rând, cunoaşterea situaţiei celor care au nevoie de transplant, pe de o parte şi situaţia ofertei pentru aceşti oameni (…) este aproape finalizat şi lucrul ăsta este extrem de important, pentru că (…) oferă, în primul rând, transparenţă şi predictibilitate pentru oameni.
Ştiu despre ce este vorba, ştiu că sunt acolo şi că nu există înţelegeri oculte”, a spus Rafila la Reuniunea Naţională a coordonatorilor de transplant şi KDP, organizată de către Agenţia Naţională de Transplant.
Donarea de țesuturi și organe
În opinia sa, informarea şi educarea opiniei publice cu privire la donarea de ţesuturi şi organe este „esenţială” pentru a creşte numărul donatorilor.
„Dacă va fi nevoie să facem modificări legislative, le vom face, dar în primul rând lumea trebuie să fie informată apropo de transplant, de utilitatea donării, (…) iar numărul de donatori trebuie să fie mai mare decât cel care este acum”, a afirmat Rafila.
300 de transplanturi
Ministrul a punctat că s-au efectuat circa 300 de transplanturi anul acesta.
„Cred că avem suficient spaţiu să schimbăm lucrurile cu voinţă administrativă, politică, dacă vreţi, cu participarea dumneavoastră profesională şi cu parteneriate solide cu agenţii similare”, a spus Alexandru Rafila.