ADMINISTRAȚIE
Emil Boc, îngrijorat de extremism. Trebuie echilibru pentru a nu transforma creşterea preţurilor într-o „frustrare colectivă”

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, a declarat, marţi, că trebuie găsit echilibrul necesar pentru a nu transforma creşterea preţurilor la energie pentru populaţie şi firme într-o „frustrare colectivă europeană”, care să pună în pericol viitorul democratic al Europei, prin creşterea curentelor populiste şi extremiste.
El a spus că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va avea succes, pentru că există voinţă politică în acest sens.
„Ieri s-a vorbit despre capacitatea politică a României de implementare a PNRR-ului (…) Eu sunt optimist, în numele Asociaţiei Municipiilor din România, că acest PNRR va fi de succes şi va fi implementat şi am trei argumente. Primul – există voinţă politică în această coaliţie, manifestată şi ieri şi exprimată de toţi liderii importanţi ai statului român. Există majoritate parlamentară care să implementeze această voinţă politică (…) Suntem în cea mai proeuropeană ţară a Uniunii Europene”, a spus primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, la conferinţa anuală privind implementarea PNRR.
El a afirmat că scăderea în această perioadă a gradului de absorbţie a fondurilor europene este cauzată de faptul că aceeaşi echipă administrativă de la nivel naţional sau regional trebuie să se ocupe de mai multe lucruri deodată, printre care: să închidă vechiul exerciţiu financiar 2014-2020, să lucreze la noul exerciţiu financiar 2021-2027, să pregătească şi să implementeze PNRR.
Primarul clujean a atras atenţia că e nevoie de accelerarea implementării noilor programe, identificarea ariilor de simplificare şi flexibilizare, descentralizarea diverselor sarcini şi atribuţii.
În altă ordine de idei, Emil Boc a punctat că războiul din Ucraina a arătat importanţa independenţei energetice a României şi a Uniunii Europene. „Am pornit pe acest drum din 2019 şi s-a demonstrat că este corect (…) Războiul ne cere să-l amplificăm ca şi dinamism, să ne mişcăm mai repede să ne câştigăm independenţa energetică”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.
Emil Boc a adăugat că trebuie găsit echilibrul necesar pentru a nu transforma creşterea preţurilor la energie pentru populaţie şi firme într-o „frustrare colectivă europeană”, care să pună în pericol viitorul democratic al Europei, prin creşterea curentelor populiste şi extremiste.
„Politica de coeziune este cea mai importantă politică a Uniunii Europene (…) e acel lipici care ţine Uniunea împreună (…) Din nefericire, politica de coeziune a devenit un depozit de unde ia fiecare bani şi îi foloseşte pentru diverse scopuri. Pentru un moment de urgenţă e necesar. Am avut nevoie pentru criza din Ucraina, trebuia să luăm de undeva bani, am luat din coeziune, pentru RePower EU aveam nevoie de bani, am luat din coeziune, dar să nu uităm că scopul coeziunii e o politică de investiţii pe termen mediu şi lung a Uniunii Europene, de a elimina decalajele dintre ţări”, a mai afirmat primarul municipiului Cluj-Napoca. AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ioan Ovidiu Sabău, despre jucătorii săi după victoria cu Rapid: Mi-a plăcut curajul, atitudinea și plăcerea de a juca fotbal

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, s-a declarat mulțumit după victoria de sâmbătă din deplasare în fața celor de la Rapid București, scor 0-2, și i-a felicitat pe jucători.
”Jocul acesta îmi amintește de jocurile frumoase pe care le-am practicat. În urma acelor jocuri bune am stat 18 etape pe primul loc, o echipă care pe merit a fost acolo. Am dominat, mai ales în prima repriză, în zona centrală, am ținut de minge, am avut posesia, am avut acea plăcere să jucăm fotbal, curaj, am și reușit să înscriem.
În a doua repriză, jucătorii cu probleme au început să piardă din ritm și nu am mai avut mingea și am început să ne retragem ceea ce nu trebuia să facem.
Mi-au plăcut intervențiile lui Edwinas (portarul echipei – n.a.). Mi-a plăcut curajul, atitudinea, starea de spirit și plăcerea de a juca fotbal, asta m-a impresionat la jucătorii mei, îi felicit.
Sunt mulțumit de cum am arătat, asta vreau să fie fața Universității, să impresioneze prin joc, un fotbal plăcut, să placă celor care se uită la noi. Asta trebuie să ne preocupe, să jucăm fotbal”, a spus Sabău.
Acesta crede că echipa sa poate să fie printre primele trei din play-off.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Va fi distribuită de Înviere la biserici


Echipa de fotbal ”U” Cluj a învins, sâmbătă, în deplasare, formația Rapid București cu scorul de 2-0, astfel că jucătorii lui Ioan Ovidiu Sabău se întorc cu trei puncte din Giulești.
Primul gol al clujenilor a fost marcat în prima repriză, în minutul 44, de Ovidiu Bic din pasa lui Thiam, iar cel de-al doilea de Macalou, după o fază personală.
În urma acestui rezultat, ”U” urcă pe locul 4 în clasamentul play-off-ului, cu 32 de puncte. Primul loc este ocupat de FCSB, cu 36 de puncte, urmată de CFR cu 34 și Universitatea Craiova cu 33 de puncte.
FCSB și CFR Cluj se vor înfrunta, duminică, la București, de la ora 20.
Echipele de start
Rapid București: Stolz – Onea, Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Christensen, Keita, Kait – Dobre, Petrila, Koljic
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, Ademo, R. Pop, N’Jie, Gojkovic, Burmaz
Antrenor: Marius Șumudică
”U” Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu – D.Codrea – Bic, Simion, Artean, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Ovidiu Popescu, Oaidă, Silaghi, Opriș, Fabry, Nistor, Macalou, Miranyan
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Sursa foto: Facebook – FC Universitatea Cluj
CULTURA
VIDEO. Procesiunea focului sacru la Cluj-Napoca, aprins de Paște în fața Bisericii Romano-Catolice ”Sf. Mihail”

Credincioșii romano-catolici din Cluj-Napoca au asistat, sâmbătă seara, la cremonia aprinderea focului sacru, Vigilia, în fața Bisericii ”Sf. Mihail” din Piața Unirii, acesta fiind momentul culminant al sărbătorii de Paște.
Preotul Potyo Istvan din cadrul bisericii a declarat că tot ceea se întâmplă în cadrul Liturghiei întruchipează o bucurie, iar focul care se aprinde înseamnă viața eternă.
”Îl sărbătorim pe Domnul Nostru Cristos care este etern și ne dă nouă, tuturor, speranță și viață. Focul aprins înseamnă trăire, dar și jertfă, iar de la acest foc va fi aprinsă lumânarea de Paști”, a spus acesta.
Credicioșii romano-catolici se vor întoarce la Biserica ”Sf. Mihail” duminică dimineață pentru sfințirea coșurilor cu alimente de Paște.