EDUCATIE
Emil Boc: În zece ani, numărul elevilor și preșcolarilor a crescut la Cluj-Napoca cu 10.000. Se construiesc încă două școli

Orașul Cluj-Napoca nu a crescut ca populație în ultimii 10 ani, potrivit ultimului recensământ, însă alte localități din Zona Metropolitană, cum ar fi Floreștiul, au „câștigat” locuitori.
Astfel se explică faptul că numărul elevilor și preșcolarilor a crescut la Cluj-Napoca cu 10.000 în zece ani, având în vedere că o parte dintre aceștia vin din zonele de lângă oraș.
Emil Boc: În zece ani, numărul elevilor și preșcolarilor a crescut la Cluj-Napoca cu 10.000. Se construiesc încă două școli
Primarul Clujului, Emil Boc, spune că a cerut o informare de la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, după ce datele ultimului recensământ au fost făcute publice, iar acestea au arătat că numărul de elevi și preșcolari a crescut la Cluj-Napoca.
„România a pierdut 4 milioane de oameni de la ultimul recensământ, dar Zona Metropolitană a Clujului a câștigat oameni.
În municipiul Cluj-Napoca nu a crescut populația, potrivit recensământului. Dar dacă în 2014 aveam 50.104 elevi și preșcolari, zece ani mai tarziu avem 60.742 de elevi și preșcolari.
Asta arată că la Cluj am reușit să atragem resursă umană din alte părți ale țării”, a spus primarul Emil Boc la postul de radio Napoca Live.
La Cluj-Napoca, spune Emil Boc, în acești ani s-au construit echivalentul a 6 școli prin lucrări de modernizare și extindere. Dar este important ca localitățile de lângă Cluj-Napoca să ofere celor care locuiesc acolo creșe, grădinițe și școli.
Emil Boc a mai precizat că se vor construi școli în Bună Ziua și în Borhanci. De asemenea, se vor construi o creșă și o grădiniță în zona pparcului Feroviarilor și o altă creșă în cartierul Borhanci.
În ceea ce privește numărul de locuri în creșe la Cluj-Napoca, primarul a precizat că acesta a crescut de la 500 în urmă cu 10 ani la peste 1.600 în 2023.
Foto: Primăria Cluj-Napoca
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Perioada cuprinde zi zilele de Crăciun și Revelion din acest an.
Vremea de Crăciun și Revelion. VEZI prognoza meteo până în data de 1 ianuarie 2024
Potrivit meteorologilor, va fi mai frig decât de obicei în următoarea săptămână, iar precipitații se vor înregistra cu precădere în sud-est. În preajma Crăciunului și de Anul Nou se va încălzi.
Cum va fi vremea în săptămâna 4-10 decembrie
Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.
Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile sud-estice. În rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Cum va fi vremea în săptămâna 11-17 decembrie
Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile estice și sud-estice. În rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Cum va fi vremea în săptămâna 18-24 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Posibil, temperaturile vor fi ușor mai coborâte în regiunile extracarpatice.
Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile intracarpatice. În rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Cum va fi vremea în săptămâna 25 decembrie 2023 – 1 ianuarie 2024
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Există posibilitatea unui ușor excedent în regiunile vestice și nord-vestice.

Circulația auto va fi închisă, în weekend, pe autostrada A3, între Iernut și Chețani, în județul Mureș, sensul spre Cluj, anunță CNAIR.
Restricțiie sunt valabile sâmbătă, 2 decembrie, între orele 8.00 și 12.00.
ATENȚIE, șoferi. Trafic restricționat pe o porțiune din A3 Cluj – Târgu Mureș
„Traficul va fi închis pe autostrada A3, în județul Mureș, pe direcția Târgu Mureș – Cluj Napoca, între nodurile rutiere Iernut și Chețani”, potrivit CNAIR.
Circulația de pe ambele căi va fi redirecționată pe sensul Cluj Napoca – Târgu Mureș, pe o distanță de 4 kilometri.
Restricțiile sunt necesare pentru montarea unui portal de informare, au mai anunțat reprezentanții CNAIR.
EVENIMENT
FOTO. Accident GRAV la Frata. Doi bărbați cu multiple traumatisme au fost transportați la spital

Un grav accident de circulație a avut loc vineri seara în localitatea clujeană Frata. Doi bărbați au fost răniți.
Pompierieii clujeni au intervenit la accident, alături de echipaje ale Ambulanței.
FOTO. Accident GRAV la Frata. Doi bărbați cu multiple traumatisme au fost transportați la spital
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, la locul accdientului au fost găsiți doi bărbați de 27 și 47 de ani, care se aflau lângă o mașină.
Aceștia erau conștienți, dar prezentau mai multe traumatisme.
Pompierii le-au acordat primul ajutor calificat până la sosirea echipajelor SAJ. Ambii au fost transportați la spital.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
FOTO. Spectacol cu drone si de artificii la Cluj de 1 Decembrie. La mulți ani România, la mulți ani români!

Un spectacol cu drone și unul de artificii a încheiat, vineri, serila de evenimente organizate la Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Naționale a României.
Înainte de spectacolul din Piața Avram Iancu, primarul Emil Boc a transmis celor prezenți că „doar uniți suntem puternici”.
FOTO. Spectacol cu drone si de artificii la Cluj de 1 Decembrie. La mulți ani România, la mulți ani români!
„La mulți ani românia, la mulți ani Cluj-Napoca a mai spus primarul”, după care a început spectacolul la care au participat mii de clujeni.
Povestea „spusă” cu ajutorul droneor a fost urmată de un grandios foc de artificii.
La final, o parte din cei alați în piața s-au prins în hora unirii, alături de autorități.