ECONOMIE
Emil Boc, despre „dieta fiscală”: Nicio diminuare a veniturilor directe ale populației! Restructurarea trebuie să înceapă de sus

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că România are nevoie de o „dietă fiscală”, dar că aceasta nu trebuie să afecteze veniturile directe ale populației.
În viziunea edilului clujean, cheltuielile statului trebuie restructurate din vârf, începând cu clasa politică și administrația publică.
„Trebuie să trecem la un fel de dietă fiscală, pentru că am cheltuit mai mult decât producem. Această coaliție, ca să fie de succes, trebuie să aibă în vedere două lucruri. În primul rând, nicio diminuare de venit direct al populației să nu aibă loc. Nu este soluția, istoria nu a validat-o, cu alte cuvinte nu trebuie atinse veniturile directe ale românilor. În al doilea rând, orice program de dietă fiscală, de restructurare a cheltuielilor, trebuie să înceapă cu cei de sus. Dacă semnalul dietei fiscale, dacă semnalul restructurării statului, a restrângerii cheltuielilor, nu începe cu clasa politică, nu începe de sus, nu va avea niciun efect tot acest efort”, a declarat Emil Boc joi, la Napoca Live.
Emil Boc susține reducerea numărului de parlamentari la 300
Edilul a subliniat că orice program de reformă bugetară trebuie să aibă exemplul personal din partea clasei politice, începând cu reducerea numărului de parlamentari la 300, conform voinței exprimate prin referendum de cetățeni, dar și prin desființarea sau comasarea agențiilor inutile.
„300 de parlamentari, au votat românii, atunci trebuie să reducem clasa politică la 300 de parlamentari. Agenții care s-au înființat peste noapte, peste o sută, două sute de agenții care astăzi pot fi desființate sau comasate. Începem cu ei, și dă un exemplu că ne restructurăm și începem să facem economii exacte”, a mai spus primarul.
„Peste 1.000 de comune nu își pot plăti nici măcar lumina”
Totodată, Emil Boc a criticat modul în care este organizată administrația locală, precizând că peste 1.000 de comune nu își pot plăti din impozite nici măcar cheltuielile minime, cum ar fi iluminatul public. În opinia sa, reforma administrativă este inevitabilă și trebuie făcută rațional, fără patimă, pentru a asigura servicii publice de calitate.
„Reforma administrativă – avem peste 1.000 de comune în țară care nu își pot plăti din impozite și taxe lumina. Hai să vedem cum le restructurăm, fără ură, fără patimă, ca să fie funcționale, să aducă servicii de calitate. Rolul unei administrații este să ofere cetățeanului servicii de bază, de la canalizare, drum, educație, sănătate și elemente de a avea acces la loc de muncă bine plătit. Câte dintre aceste unități administrativ-teritoriale asigură minimul acesta necesar de servicii publice?”, a punctat edilul.
Va putea fi evitată creșterea TVA?
Întrebat despre poziția președintelui României, Nicușor Dan, care a declarat că nu va fi crescut TVA-ul, Emil Boc a susținut că astfel de declarații sunt bazate pe informații solide: „Președintele României, în statul român, este cel mai informat, documentat și cu toate scenariile pe masă. Dacă președintele a spus faptul că orice discuție începe de la ipoteza necreșterii TVA-ului, cred că aceste date se fundamentează pe lucruri reale”, a afirmat primarul.
„Evaziunea este marea problemă a sistemului fiscal românesc”
Boc a evidențiat că evaziunea fiscală este principala problemă a sistemului bugetar și că digitalizarea și folosirea inteligenței artificiale pot ajuta la eliminarea fraudelor și la colectarea eficientă a veniturilor.
„Înainte de a crește orice taxă, trebuie să te gândești cum poți aduce mai mulți bani la buget restructurând ceea ce nu funcționează. Iar toată lumea știe că evaziunea fiscală este marea problemă a sistemului fiscal românesc. Acolo sunt puncte din PIB, un punct înseamnă vreo 9 miliarde de lei. Printr-o rigoare și aplicare inclusiv a tehnologiilor moderne de inteligență artificială și de digitalizare, de a dubla controlul uman cu control tehnologic, pentru a elimina clientelismul și firele nevăzute, dar existente, de corupție, care s-au creat în decursul a zeci de ani, trebuie destructurate”, a mai spus Boc.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Marius Lulea, AUR: România fără Guvern, vid total de conducere! Țara e blocată, iar românii vor plăti prețul haosului politic

România a intrat oficial într-un vid instituțional periculos. Astăzi se încheie perioada legală de 45 de zile în care Guvernul putea funcționa în regim de interimat. De azi, țara nu mai are nici Guvern, nici premier, nici vreo autoritate legitimă care să ia decizii pentru români.
În timp ce România se scufundă în incertitudine, PNL, PSD, USR și UDMR își negociază în continuare funcțiile și beneficiile, în spatele ușilor închise. Niciunul dintre aceste partide așa-zis „pro-europene” nu este interesat de stabilitatea națională sau de viața de zi cu zi a românilor.
Mai grav, Nicușor Dan REFUZĂ să desemneze un nou premier, deși suntem în plină criză administrativă, socială și economică. Preferă să tragă de timp pentru a-și păstra influența asupra negocierilor și a împărțelii de putere, spune Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.
Ce înseamnă asta pentru români?
- Nu mai există Guvern valid, nici interimar, nici plin. România este condusă de… nimeni.
- Facturile la energie vor exploda, iar nimeni nu poate interveni.
- Prețurile la alimente vor crește.
- Orice decizie strategică este blocată, nu pot fi emise ordonanțe, nu pot fi luate măsuri economice sau sociale urgente.
- România este paralizată administrativ, într-un moment în care populația are nevoie de sprijin și protecție.
Această stare de abandon instituțional reprezintă un pericol direct pentru securitatea economică și socială a țării. Riscăm să vedem haos în instituțiile publice, blocaj în plata salariilor sau pensiilor, pierderi de încredere pe plan internațional, tensiuni sociale și proteste spontane.
Trebuie să revenim la votul cetățenilor! Alegerile anticipate sunt singura soluție acum.
Continuarea acestei mascarade ne aruncă în haos și instabilitate. Intrăm în criză cu fiecare zi de blocaj politic, iar singura cale de ieșire este revenirea la cetățeni pentru a debloca situația.
România nu mai poate fi guvernată din culise. Românii au nevoie de decizii, nu de bâlci politic. Cine tace acum devine complice.
EVENIMENT
Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, reales în conducerea Airports Council International – regiunea Europa

David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și președinte al Asociației Aeroporturilor din România, a fost reales pentru un nou mandat de 3 ani în Board-ul Airports Council International (ACI) Europe.
Alegerile au avut loc în cadrul Congresului Anual și Adunării Generale ACI Europe, desfășurate la Atena, Grecia, în perioada 18-20 iunie.
David Ciceo, reales în conducerea ACI Europa
Pentru poziția din Board-ul ACI Europe, David Ciceo a concurat cu Gediminas Almantas, președintele Lithuanian Airports, și Adam Sanocki, membru al Board-ului pentru Strategii și Marketing al Polish Airports.
Realegerea lui David Ciceo în conducerea principalei asociații a aeroporturilor din Europa reprezintă o realizare importantă pentru aviația civilă din România. Aceasta recunoaște eforturile depuse la nivel național și internațional, împreună cu întreaga echipă, pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Cluj.
La sfârșitul anului 2021, Aeroportul Internațional Cluj a fost desemnat, în premieră pentru România, cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri anual, devenind un reper internațional.
Un aeroport regional de referință
Aeroportul Internațional Cluj este cel mai mare aeroport regional din România și a atins în 2024 un trafic de 3,3 milioane de pasageri. Acesta reprezintă un exemplu de bune practici pe plan internațional pentru aeroporturile regionale.
„Sunt onorat să fiu reales în Consiliul de administrație al ACI EUROPE. Competiția a fost puternică în acest an și doresc să mulțumesc comunității aeroporturilor europene pentru încrederea și sprijinul lor. Aștept cu nerăbdare să colaborăm pentru realizarea obiectivelor ACI Europe și pentru a promova interesele aeroporturilor europene”, a declarat David Ciceo, director general Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.
Despre ACI Europe
ACI Europe este una dintre cele mai importante organizații din industria aviației civile, reprezentând peste 600 de aeroporturi din 55 de țări europene, cu un trafic cumulat de aproximativ 2,5 miliarde de pasageri. Consiliul de conducere al ACI Europe reunește reprezentanții celor mai importante aeroporturi din Europa și se ocupă de elaborarea politicilor pentru dezvoltarea industriei aviatice la nivel continental.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Start festiv în Raliul Clujului, dat cu un tricolor de primarul Emil Boc. Peste 70 de echipaje înscrise

Primarul Emil Boc a dat, vineri seara, startul festiv în Raliul Clujului pe esplanada de lângă Cluj Arena, cu un steag tricolor în mână, competiția fiind una aniversară, în condițiile în care se împlinesc 50 de ani de la primul raliu organizat în orașul de pe Someș în anul 1975.
Boc a primit și un cadou din partea organiatorilor, o cască de pilot semnată de mai mulți piloți înscriși în cursă, dar și de către veterani.
”Dragi clujeni, vă felicit că ați venit să vedeți un raliu de calitate, să vedeți profesioniștii din automobilism, care ne vor încânta timp ce două zile. La mulți ani Raliul Clujului încă 50 de ani de aici înainte”, a spus Boc.
După primar, startul a continuat să fie dat de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.
La start a luat parte și campionul național la raliuri Simone Tempestini de la echipa clujeană Napoca Rally Academy.
Raliu Clujului Star Lubricants are loc sâmbătă și duminică în județul Cluj, fiind înscrise în competiție 73 de echipaje. Traseul și probele pot fi găsite AICI.
Premierea va avea loc duminică la ora 13,30 tot pe esplanada de la Cluj Arena.
EVENIMENT
FOTO. Adolescentă de 18 ani dintr-o comună clujeană, dispărută de acasă. Dacă o vedeți, sunați la 112 sau la Poliție

Poliția municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală a fost sesizată, vineri, despre faptul că tânăra Alexandra Lingurar, în vârstă de 18 de ani, a plecat voluntar din localitatea Panticeu la data de 19 iunie a.c., iar până în prezent nu a revenit.
Semnalmentele fetei suntt înălțime aproximativă 1.50 m, aproximativ 60 de kg, păr negru, ochi căprui. Semne particulare: tatuaj pe încheietura de la mâna stângă reprezentând semnul ,,infinit”
Îmbrăcăminte: tricou de culoare neagră, fustă albastră și cercei aurii.
”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, arată IPJ Cluj.