Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Clujul va avea drumuri ca în filmele americane

Publicat


centura metropolitana parcul colina

Primarul Emil Boc a declarat, vineri, că municipiul Cluj-Napoca va avea infrastructură ”ca în filmele americane”, în special în zona Mănășturului, pe unde va trece viitoarea Centură Metropolitană.

Edilul a precizat că documentațiile pentru centură nu au fost încă predate și s-a cerut prelungirea termenului cu încă 3 luni tocmai din cauza complexității traseului.

Este vorba despre intrarea în cartierul Mănăștur, unde Centura va trece peste E60.

Emil Boc a menționat că se fac studii detaliate pentru picioarele de sprijin ale centurii, iar drumul va arăta ca în metropolele americane, pe 3 nivele: DN1, un element legat de centură și un element de infrastrutură superior pentru biciclete.

”Va fi cel mai important nod de infrastructură din Ardeal”, a mai spus edilul.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mihut Ioan

    ianuarie 14, 2022 la 9:14 pm

    Toate bune si frumoase. Clujul are insa nevoie de un inel complet sau doua. Vreti reducerea poluarii, nu strangulati circulatia, deoarece masinile stau mai mult in trafic pentru a parcurge o distanta si polueaza mai mult, fluidizati circulatia. Interziceti circulatia masinilor noneuro, sau mai putin de euro patru. Intoduceti verificarea gazelor de esapament pe strazile centrale, in deosebi la cele clar poluante, Interziceti autoturismele diesel, ca in marile orase occidentale. Asta insemna curaj si putere de actiune. Construiti pasaje si parcari subterane in zonele aglomerate. Atunci clujenii vor fi multumiti. Cateva lucrari periferice sunt total insuficiente. Nu strangualarea circulatiei, ci
    fluidizarea si interzicerea categoriilor de masini poluante scad poluarea si imbunatatesc conditiile de viata ale clujenilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

500 de locuri noi în creșele și grădinițele din Florești în următorul an școlar

Publicat

De

Primarul Bogdan Pivariu a anunțat, miercuri, că începând cu următorul an școlar Floreștiul va beneficia de 500 noi locuri în creșe și grădinițe. 

O nouă creșă va fi realizată inclusiv prin finanțare de PNRR, în zona ANL-urilor.

De la preluarea mandatului, administrația Pivariu a crescut cu 150% numărul de locuri în creșe și grădinițe, iar cifrele vor fi majorate cu încă ccel puțin 100 de locuri până la noul an școlar.

Între timp sunt pregătite documentațiile pentru o nouă creșă la Tăuți și se lucrează la posibilitatea mansardării grădiniței de pe str. Ioan Rus.

Primarul Bogdan Pivariu caută în acest sens soluții inclusiv în mediul privat, prin închirierea unor spații care să deservească inclusiv școlile.

„Ajută și la trafic aceste facilități”, a adăugat edilul, pentru că astfel copiii nu vor mai face naveta până în municipiul Cluj-Napoca.

În opinia sa, problema creșelor și grădinițelor din localitate nu era atât de mare astăzi dacă era tratată ca prioritate în urma cu 10-15 ani.

Citește mai departe

CULTURA

Noi artiști confirmați la Jazz in the Park. Cine urcă pe scenă și de ce nu trebuie să ratați ediția cu numărul 10 a festivalului

Publicat

De

jip robertofronseca trio

Avishai Cohen Quartet, Roberto Fonseca Trio, Mircea Tiberian Trio, Ganna, Elena Mîndru Quartet, Mădălina Pavăl Orchestra, Apifera și Paperjam completează lista artiștilor care vor concerta la a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park. Acesta va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în 1-4 septembrie.

Artiștilor li se adaugă Zaharenco, Andrei Petrache Trio, 7th SENSE, Răzvan Cipca Trio și Maria Șimandi Project, cinci trupe tinere de jazz care sunt parte a proiectului Pure Jazz pe care Jazz in the Park l-a susținut de-a lungul anului din dorința de a pune umărul la dezvoltarea scenei românești de jazz.

Roberto Fonseca, „cerut” de publicul festivalului

„Acest al doilea val de artiști anunțați e ceva mai tehnic. Roberto Fonseca revine la Cluj după ce multă lume ni l-a cerut, Avishai Cohen este în premieră locală, iar Mircea Tiberian e un nume pe care toate festivalurile de jazz din România ar trebui să-l aibă măcar o dată.

De asemenea, avem o artistă din Ucraina, anume Ganna. Pe lângă ei, avem multe alte nume bune, în special multe trupe românești tinere, cărora suntem onorați că le-am putut crea un cadru în care să se exprime, poate unii în premieră la noi în oraș. Mai urmează un anunț în august, însă deja lineupul prinde un contur destul de special. Sperăm să vă placă tuturor”, a spus Alin Vaida, directorul festivalului.

Mircea Tiberian vine la Jazz in the Park într-o formulă nouă

Trompetistul israelian Avishai Cohen va căuta la Jazz in the Park să dezvăluie prin muzică adevărul gol-goluț, după cum o spune și numele albumului care stă la baza concertului său – “Naked Truth”.

jip avishaicohen quartet

Avishai Cohen Quartet

Rezultat al meditației și reflecției declanșate de pandemia de coronavirus, “Naked Truth” aduce înaintea publicului o muzică încărcată de vulnerabilitate și emoție, ale cărei pasaje se schimbă subtil cu fiecare nou instrument și motiv muzical. Cohen va fi însoțit pe scenă de pianistul Yonathan Avishai, bassistul Barak Mori și bateristul Ziv Ravitz, pentru un moment muzical în care detaliile mici și delicate sunt cele care fac cu adevărat diferența.

O Cubă fără frontiere va ocupa scena festivalului prin muzica lui Roberto Fonseca (foto principal), un artist care s-a dovedit a fi, în repetate rânduri, o sursă continuă de creativitate și pricepere, construind punți între cultura afro-cubaneză și genurile muzicale diverse în care aceasta s-ar putea regăsi.

Cunoscut pentru particularitatea muzicii sale și numit adesea „Herbie Hancock al Cubei”, Roberto Fonseca are talentul de a îmbina jazzul cu nenumărate influențe, de la muzica clasică până la rap, funk, reggaeton și muzică electronică, într-un caleidoscop muzical viu și dinamic. Publicul va avea ocazia să asculte live compozițiile care alcătuiesc cel mai recent album al artistului, “Yesun”, în compania instrumentiștilor Ruly Herrera (baterie) și Yandy Martínez Rodriguez (bass dublu).

Unul dintre personajele cu evoluția cea mai complexă și spectaculoasă din muzica românească a ultimelor decenii, Mircea Tiberian va veni la Jazz in the Park într-o formulă nouă, „Acousmatics”, alături de contrabasistul american Chris Dahlgren și bateristul și compozitorul german Tilo Weber.

Numele generic al concertului și al celor care participă la el a fost dat de Mircea Tiberian pornind de la distincția făcută în școala lui Pitagora între mathematikoi – cei care se ocupau cu aspectele științifice ale realității şi akousmatikoi – cei care încercau să se apropie de adevăr prin inspirație, lăsând realitatea să vină către ei.

Ȋntâlnirea celor trei muzicieni este o ocazie pentru public de a fi părtaş la o performanţă intensă şi plină de originalitate, o adevărată mostră de autenticitate muzicală.

Elena Mîndru, artista plecată de pe băncile Academiei de Muzică din Cluj

Ganna este ansamblul berlinez al cântăreței ucrainene Ganna Gryniva. Muzica lor leagă lumi pe cât diferite, pe atât de complementare, construind un teritoriu nou, aflat la întâlnirea dintre jazz și muzică folclorică. Inspirați de călătoriile de cercetare muzicală făcute în diferitele zone ale Ucrainei, membrii Ganna îi invită pe ascultători să pătrundă cu încredere pe acest tărâm care îmbină istorii de demult, tradiții muzicale și povești rescrise într-un limbaj nemaiîntâlnit.

Elena Mîndru este una dintre cele mai titrate și premiate voci din generația română de tineri muzicieni de jazz. Plecată de pe băncile Academiei de Muzică din Cluj, ea trăiește și profesează în Finlanda, fiind în prezent doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki, unde studiază spectrografia și estetica sunetului vocii de jazz.

În cadrul festivalului, Elena va interpreta piese de pe cel mai recent album al său, „Hope”, care includ mesaje despre nevoia acută a umanității de a redescoperi naturalețea și unicitatea ființei, în ciuda provocărilor contemporane.

jazz in the park update lineup online 1080x1530

Mădălina Pavăl cântă muzică lumească. Stilul său muzical se află la intersecția fină între clasic și tradițional, viu și acustic, așa cum s-a conturat pe albumul său de debut, „Oamenii se fac dor”, lansat în 2019. În 2022, Mădălina Pavăl Live Orchestra a lansat albumul ROIESC, un demers atent curatoriat de producătorul și artistul Alexei Turcan, care își propune să antreneze în jurul său o dezbatere despre amprenta culturală și tot ceea ce ne reprezintă.

Alcătuită din Nitai Hershkovits (clape), Amir Bresler (tobe), Yonatan Albalak (chitară bas) și Yuval Havkin (producător), cunoscut în industrie drept Rejoicer, Apifera clădește, prin structurile, armoniile și aranjamentele muzicale organice, un univers ambiental, cu influențe electro-jazz.

Tendința înspre peisajele sonore formate la granița dintre muzică și zgomot este sugerată chiar prin numele trupei, care își are originea în numele orhideii Apifera ale cărei flori imită trupul albinelor căutătoare de polen.

Informații despre restul artiștilor care formează lineupul acestei ediții Jazz in the Park se găsesc pe site-ul festivalului.

8.000 de iubitori de jazz în Parcul Etnografic

Accesul la festival se face pe baza biletelor și abonamentelor puse în vânzare online pe iabilet.ro, pe iabilet.ro/retea și pe www.jazzinthepark.ro.

Pentru ca publicul să se poată bucura la maximum de experiența Jazz in the Park așa cum și-o doresc organizatorii, capacitatea Parcului Etnografic a fost limitată la 8.000 persoane. Copiii sub 14 ani pot intra gratuit, dar trebuie să fie însoțiți de minimum un adult posesor al unui bilet individual sau al unui abonament valabil pentru ziua respectivă. Mai multe informații despre bilete se găsesc aici.

10 ani de Jazz in the Park

Jazz in the Park este un festival de jazz contemporan fondat în 2013 și care a adus până acum la Cluj peste 300 de concerte de jazz cu artiști de pe aproape toate continentele, devenind foarte repede unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen.

Pe scenele lui au concertat artiști precum Marcus Miller, Judith Hill, Ghost Note, Richard Bona, Bill Laurance, Dhafer Youssef, Robert Glasper, Nouvelle Vague sau Hindi Zahra.

În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei ’’Best Small European Festival’’ la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards, devenind astfel primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment.

Din 2018, festivalul Jazz in the Park este membru al European Jazz Network.

 

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. MANELE în ghetoul de la Pata Rât cu Prințesa de Aur și Alex de la Cluj. La Festivalul ”Khetane”, dedicat muzicii rome

Publicat

De

printesa 2

Primul festival dedicate muzicii și culturii rome, ”Khetane- comunități împreună”, va avea loc între 12-14 august la Pata Rât, lângă groapa de gunoi a Clujului.

Președintele Fundației AltArt, Istvan Szakats, organizatorul festivalului, a declarat că, timp de trei zile, vor avea loc concerte, dezbateri, proiecții de film, conferințe, expoziții și activități pentru copii, toate dedicate comunităților segregate din Pata Rât, dar deschise și publicului larg.

”Nu este un festival de manele, ci este vorba de ceva mult mai mult. Este un festival al comunității, lucrăm de 10 ani în Pata Rât.

khetane 2

Totul este gratis, tot orașul este invitat, festivalul este deschis pentru toată lumea.

Avem mai mulți parteneri și suntem în discuții cu Facultatea de Arhitectură pentru a ne face mobilier urban pentru festival.

Sunt copleșit să văd că răspunsul clujenilor e consistent.

Ne așteptăm la circa 1000 de spectatori pe zi, în zilele de concerte”, a spus Szakats.

alex de la cluj

Și cultura romilor este mișto

Alex Fechete, de la Radio Pata, a declarat că scopul festivalului este să fie adusă muzica romilor în ghetou.

”În orașul de 5 stele nu este loc de manele. Noi vrem să ne manifestăm cultura, dar romii nu au loc. Vrem să arătăm că și cultura noastră poate fi mișto.

Vrem să normalizăm manelele în Cluj, iar printre invitați se vor număra Prințesa de Aur și Alex de la Cluj, dar și formația Impex”, a spus Fechete.

În afară de concerte, programul include concursul ”Pata Cluj are talent”, prezentare de modă, cu colecții purtate de reprezentante ale comunității din Pata Rât, dezbateri publice pe tema manelelor, cu invitați de la Filarmonica Transilvania și Academia de Muzică Cluj, dar vor avea și loc expoziții.

Organizatorii au dat asigurări celor care doresc să participe că se vor simți în siguranță la Pata Rât pe durata festivalului.

”Trebuie să spargem bariera fricii, să vină să ascultăm muzică împreună, nu au motive să le fie frică”, a punctat Alex Fechete.

Bugetul festivalului este de circa 70.000 – 80.000 de euro.

În zona Pata Rât trăiesc circa 2500 de persoane de etnie romă.

khetane

Citește mai departe

EVENIMENT

Ploi torenţiale în Cluj. Atenţionare de Cod galben. 40 l/mp

Publicat

De

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de ploi pentru 16 judeţe din Transilvania, Oltenia, Muntenia şi Moldova, care va fi în vigoare până joi la ora 12:00.

Potrivit ANM, în intervalul 6 iulie, ora 10:30 – 7 iulie, ora 12:00, în centrul, nordul şi nord-estul ţării, apoi şi în sud şi est, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice şi pe arii restrânse vijelii şi grindină.

VEZI ŞI:

Inundaţii în Cluj. Cod galben pentru 20 de bazine hidrografice. Care sunt râurile vizate până duminică

 

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25 – 40 l/mp.

Judeţele sub Cod galben sunt Maramureş, Sălaj, Bistriţa – Năsăud (est şi sud), Cluj, Alba, Hunedoara, Gorj, Olt, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa (jumătatea de est), Călăraşi (jumătatea de est).

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate