Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc a anunțat pe unde vor circula autobuzele fără șofer în Cluj-Napoca

Publicat


Primarul Emil Boc a anunțat, vineri, pe unde vor circula autobuzele fără șofer în municipiul Cluj-Napoca.

Această soluție a viitorului vine să completeze alte achiziții pe care Primăria intenționează să le realizeze pe linia transportului în comum, cum ar fi autobuzele pe bază de hidrogen.

Emil Boc își dorește o ”linie verde” de autobuze fără șofer, care să pornească de la Sala Polivalentă (unde oamenii să își lase mașinile), să oprească la Primărie, Prefectură, Finanțe, iar apoi să revină la Sala Polivalentă.

Autoritățile locale au lansat anul trecut licitația pentru autobuzele fără șofer, dar au anulat procedura din cauză că ofertele depuse au fost neconforme. Valoarea estimată a contractului este de 5,5 milioane de euro.

Acestea vor avea o capacitate de maxim 22 de pasageri și vor rula cu o viteză de până în 40 km pe oră. Lungimea lor va fi de minim 3, 9 m, iar lățimea de maxim 2,2 m.

Inițial se dorește achiziționarea a minim 2 bucăți, iar apoi maxim 14, în baza unui acord cadru.

Primarul Clujului recunoaște că sunt unele probleme la autobuzele cu hidrogen

Circa 24 milioane de euro vor merge către achiziționarea unei flote de autobuze care funcționează pe bază de hidrogen. Costul unui asemenea autobuz este mai mare față de cele electrice.

Iar problema cea mai mare este producerea hidrogenului, care se face doar la Onești, iar apoi hidrogenul trebuie să fie transportat la Cluj.

Emil Boc a recunoscut, vineri, că realizarea stațiilor de încărcare va fi o temă costisitoare, însă o dată realizate, vor permite o alimentare rapidă și autonomie sporită.

La autobuzele electrice realizarea stațiilor de încărcare nu este o problemă, însă acestea rezistă pe trasee mai scurte.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu, anunță începerea lucrărilor la strada Eroilor

Publicat

De

strada eroilor floresti

Lucrările de modernizare la strada Eroilor vor reîncepep. Predarea amplasamentului către executant va avea loc în data de 26.05.2022, anunță primarul Bogdan Pivariu.

„După ani de tergiversări privind lucrările de modernizare a străzii Eroilor contractul de execuție a fost atribuit, iar lucrările se vor relua.

Administrația PNL a reușit deblocarea unui proiect de importanță majoră în comuna noastră, așa cum spuneam proiectul a fost modificat, lucrările de execuție vor putea începe odată cu predarea amplasamentului, iar proiectul se va finaliza anul acesta”, declară primarul Floreștiului.

Indicatori tehnici:
– 3 benzi de circulație cu lățimea de 3,25m fiecare;
– pistă de biciclete cu lățimea de 2,20m;
– trotuare cu lățime variabilă pe ambele sensuri;
– mobilier urban (coșuri de gunoi, băncuțe);
– spații verzi și arbuști.

”Mă bucur că am semnat contractul de execuție pentru strada Eroilor și vom avea prima stradă smart… termenul de execuție este de 7 luni” a adăugat Bogdan Pivariu.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cazul femeii DISPĂRUTE. Poliția clujeană în alertă. Prietenul, un bătăuș

Publicat

De

disparuta1

Poliția Cluj a anunțat luni dispariția unei femei de 30 de de ani din Târgu Mureș care ar fi plecat sâmbătă, împreună cu prietenului ei, un bărbat de 43 de ani, înspre comuna Mărgău, localitatea Răchițele, județul Cluj.

Surse aproapiate femeii au declarat pentru Cluj24 că prietenul ei se numește Bone Ferenc, a fost cadru didactic la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca, bărbatul având antecedente de violență.

”În urmă cu vreo doi ani, acesta și-a bătut fosta prietenă în plină stradă, în centrul Clujului. El este sub tratament și a urmat un program de reabilitare, dispus de instanță”.

Din informațiile Cluj24, polițiștii au efectuat luni o percheziție la domiciliul lui Bone Ferenc din Cluj-Napoca, căutând indicii privind localizarea celor doi.

”Beata a făcut sâmbătă o fotografie la Răchițele, deci au ajuns până acolo, dar de atunci nu se mai știe nimic de soarta lor. Ne temem de ce e mai rău”, au mai spus sursele respective.

Citește și AȚI VĂZUT-O? Tânără de 30 de ani, căutată de familie. A dispărut și ea, și prietenul ei, în drum spre Mărgău

Polițiștii clujeni au transmis pentru Cluj24 că se fac cercetări în acest caz, pentru depistarea femeii dar și a prietenului acesteia.

Telefonul bărbatului este deschis iar anchetatorii încearcă localizarea sa, dar acesta nu răspunde.

Se pare că sunt plecati cu o Dacia Logan cu numere de înmatriculare de Arad, proprietatea lui Bone Ferenc.

Ce s-a întâmplat în 2020?

bone

Polițiștii clujeni transmiteau în 2020 că în 30 iulie, o femeie de 30 de ani din Cluj-Napoca a sesizat Politia municipiului Cluj Napoca – Sectia 1 Politie  cu privire la faptul ca ”in noaptea de 29/30 iulie, in urma unor discutii in contradictoriu cu fostul sau concubin, un barbat de 41 ani, din judetul Arad,  acesta ar fi agresat-o fizic”.

Bătaia a avut loc în centrul Clujului.

”Având în vedere aspectele sesizate şi în conformitate cu prevederile OMAI 146/2018, privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică, poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu. De asemenea, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de lovire sau alte violente, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal.

La data de 3 august a.c., în urma activităţilor de cercetare, barbatul a fost retinut pentru 24 de ore. Ulterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a luat faţă acesta măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile”, anunța atunci IPJ Cluj.

După acest scandal public, Bone Ferenc a fost dat afară de la Universitatea Sapientia.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Petiție online. Se cere TOALETĂ PUBLICĂ în Florești

Publicat

De

wc public

O petiție online a fost lansată pentru construirea unei toalete publice în Florești, iar inițiatorii speră să adune 3000 de semnături pe care să le trimită Primăriei.

”Pentru că avem o comună mare,cu o populație în creștere, și loc de tranzit spre și dinspre Cluj, cred că este necesară și utila o toaletă publică, să nu fie nevoie să te rogi la un bar, restaurant, magazin, în caz de nevoie!

Așadar, dacă mai sunt care gândesc ca mine, vă invit să semnați și să dați mai departe. Cu cât suntem mai mulți cu atât putem schimba situația! Vă mulțumesc!”, a scris inițiatoarea petiției.

Petiția poate fi semnată AICI.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Dialog la Cluj-Napoca. Tinerii, discuții cu lideri UE, naționali și locali despre democrație, educație și viitorul Europei

Publicat

dialog cu cetatenii

Premierul României, Nicolae Ciucă, președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au făcut un schimb de opinii cu cetățenii în urma Conferinței privind viitorul Europei.

Premierul României, Nicolae Ciucă, Președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Apostolos Tzitzikostas, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au făcut un schimb de opinii cu tinerii din Cluj-Napoca despre viitorul Europei și despre rolul pe care tinerii îl pot juca în procesul democratic la nivel UE, național și regional/local.

Dialogul local „Europa începe în Transilvania. Ce urmează? Democrație, Educație, Cultură și Tineret în urma Conferinței pentru Viitorul Europei” a avut loc ca urmare a Conferinței privind viitorul Europei și este al 4-lea dialog local UE la Cluj-Napoca.

Ciucă: Viitorul UE se scrie la Cluj-Napoca

dialog cu cetatenii 3

Premierul român Nicolae Ciucă a declarat: „Viitorul Uniunii Europene este scris astăzi, la Cluj-Napoca, de tineri creativi și entuziaști și de puternicul spirit pro-european al românilor.

Sunt onorat să particip la dezbaterea privind viitorul Europei cu tinerii români, președintele CoR ,Apostolos Tzitzikostas și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. În aceste vremuri dificile, implicarea tinerei generații este esențială pentru funcționarea democrației și identificarea răspunsurilor care privesc educația, viitorul tehnologiei și al locurilor de muncă”.

Tzitzikostas: Trebuie implementate inițiative concrete

Apostolos Tzitzikostas, președintele CoR și guvernatorul regiunii elene a Macedoniei Centrale, a declarat: „Mulțumesc premierului Ciucă și primarului Boc pentru primirea călduroasă pe care am avut-o în România și aplaud oamenii pe care i-am întâlnit la dialogul local de astăzi cu tinerii din Cluj-Napoca pentru participarea și entuziasmul lor.

Dincolo de Conferință, este crucial să continuăm dezbaterea asupra viitorului Europei.

Mulțumită Comitetului nostru, concluziile Conferinței despre Viitorul Europei includ inițiative foarte concrete, precum Consiliile Tineretului UE, Consilierii locali UE și Casele UE ale democrației, care pot ajuta la apropierea Europei de oameni. Trebuie să lucrăm pentru implementarea lor rapidă”.

Boc: La 400 km de noi se trage cu arme și mor oameni

dialog cu cetatenii2

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a declarat: „Dincolo de calitățile noastre oficiale, suntem astăzi aici, la Cluj-Napoca, printre prieteni și ne aflăm într-un context privilegiat pentru a putea dezbate, într-un climat de pace și liniște, importanța democrației, educației și tineretului.

Să nu uităm că la 400 km de noi se trage cu arme și mor oameni.

Vorbim despre democrație, despre tineri, despre educație, toate subiectele dragi nouă, aici, la Cluj”.

Innowave Summit la Cluj

În cursul zilei, președintele Tzitzikostas, primarul Boc și Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, s-au întâlnit cu actori regionali cheie din politică, sectorul inovației și mediul academic. Invitații au adus aprecieri regiunii Transilvaniei și Clujului, Cluj-Napoca fiind foarte apreciat ca un oraș care combină economia cunoașterii și participarea cetățenilor.

Au deschis Innowave Summit Cluj, una dintre cele mai importante conferințe de înaltă tehnologie și inovație din Europa de Sud-Est. Alte evenimente au avut loc în Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative: conferința „Oraș prietenos cu tineretul: Europe Goes Local” – un proiect de cooperare europeană în domeniul tineretului și înființarea unei rețele de foste capitale europene ale tineretului. În cadrul inițiativei CoR „Acordul verde al UE devine local” și ca urmare a promisiunii UE de a planta 3 miliarde de copaci, au plantat copaci în Parcul Educației.

Dialogul local  „Europa începe în Transilvania. Ce urmează? Democrație, Educație, Cultură și Tineret în urma Conferinței pentru Viitorul Europei” a avut loc ca urmare a Conferinței privind Viitorul Europei și poate fi urmărit aici.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate