ACTUALITATE
Elevii din anii terminali se întorc de luni la școala online

Elevii din anii terminali se întorc, de luni, la cursuri, acestea urmând să se desfășoare online.
Potrivit deciziei Ministerului Educației, pentru clasele terminale structura anului şcolar nu poate suferi niciun fel de modificare.
Astfel, elevii care vor susține Evaluarea Națională sau Bacalaureatul au avut vacanţă de primăvară între 2 aprilie și 11 mai pentru Sărbătorile Pascale Catolice şi vor mai avea între 30 aprilie și 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe.
În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activităţile didactice.
Examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate şi cunoscute: 22 – 25 iunie (Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a) şi 28 iunie – 1 iulie (probele scrise ale examenului de Bacalaureat. Probele de competenţe din cadrul examenului de Bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educaţiei.
Vacanța de primăvară pentru ceilalți elevi se va încheia în data de 4 mai.
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Exproprierile la Parcul Est sunt aproape de finalizare. Clujenii vor primi despăgubirile până în aprilie

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunțat că exproprierile pentru Parcul Est, cel mai mare parc din oraș, vor fi încheiate până în luna aprilie.
Potrivit acestuia, mai sunt 10-12 parcele care trebuie clarificate din punct de vedere juridic, iar după finalizarea documentației, proprietarii își vor putea încasa banii.
„La Parcul Est vom finaliza exproprierile până în aprilie, vor fi gata toate exproprierile și oamenii vor putea să își încaseze banii. Mai sunt 10-12 parcele care trebuie să fie clarificate din punct de vedere juridic. Nu putem să facem plățile până când nu sunt făcute toate extrasele de carte funciară și toate planurile parcelare. Avem deja o finanțare de 10 milioane de euro pentru acel habitat pe care să îl păstrăm și vom merge mai departe cu lucrările”, a spus Dan Tarcea, la Ziua Live.
Cetățuia și Expo Transilvania mai așteaptă
În privința lucrărilor la Expo Transilvania și la Cetățuie, viceprimarul a arătat că municipalitatea nu dorește să înceapă proiectele fără a avea siguranța finanțării, pentru a evita situații în care lucrările rămân neterminate.
„La Expo Transilvania și la Cetățuia problema este una financiară, pentru că nu sunt linii de finanțare pentru aceste proiecte încă. Așteptăm să se deschidă și în momentul în care vor fi deschise call-urile, să putem aplica pentru fonduri europene. Doar în Mărăști vorbim de o investiție de 100 de milioane de euro, bani pe care nu îi avem. Nu am vrea să începem un proiect și să rămână în aer. Mai sunt și câteva probleme legislative acolo pe care urmează să le clarificăm în perioada următoare”, a mai afirmat Tarcea.
Deși bugetul municipiului Cluj-Napoca a ajuns la un miliard de euro, viceprimarul atrage atenția că suma este insuficientă pentru toate proiectele aflate în desfășurare: „Pare că bugetul municipiului Cluj-Napoca este mare, și când ne gândim la un miliard de euro, ne gândim la foarte mulți bani, și așa este, dar este în același timp mic pentru proiectele pe care le avem în desfășurare”.
EVENIMENT
FOTO. Incendiu în Jucu de Mijloc. S-au aprins deșeurile depozitate în curtea unui operator economic

Un incendiu a izbucnit vineri la un operator economic din localitatea clujeană Jucu de Mijloc.
Două echipaje din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin pentru a stinge flăcările.
Incendiu în Jucu de Mijloc
Potrivit ISU Cluj, flăcările se manifestă la deșeuri depozitate în exterior, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Un bărbat de 56 de ani a fost reținut pentru după ce a incendiat intenționat un autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii din Cluj-Napoca.
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat bănuit de comiterea infracțiunii de distrugere.
Bărbat reținut după ce a dat foc unei mașini
Bărbatul a dat foc unui autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii din Cluj-Napoca, cauzând un prejudiciu de 4.500 de euro.
„În fapt, la data de 13 martie, în jurul orei 20:50, polițiștii au fost sesizați prin apel 112 cu privire la incendierea unui autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii, din municipiul Cluj-Napoca.
Din verificările efectuate, s-a stabilit că, în aceeași seară, în jurul orei 20:30, un bărbat în vârstă de 56 de ani ar fi incendiat cu intenție autoturismul, cauzând distrugerea acestuia în totalitate.
Prejudiciul estimat de persoana vătămată se ridică la aproximativ 4.500 de euro”, a transmis IPJ Cluj.
Reținut pentru 24 de ore
Ca urmare a probatoriului administrat, față de bărbat a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.
Cercetările sunt continuate sub supravegherea procurorului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, faptă prevăzută de Codul penal.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Bilanțul furtunii de joi, la Cluj-Napoca: 13 arbori doborâți de vânt, în parcuri și în cartiere

Viceprimarul Dan Tarcea a evaluat astăzi situația din Parcul Feroviarilor, după ce rafalele puternice de vânt au provocat daune în urma furtunii de ieri.
Dan Tarcea a declarat că șase arbori au fost doborâți de vânt în Parcul Feroviarilor, iar constructorul este la fața locului pentru a pune tutori arborilor dărâmați.
„Sunt în Parcul Feroviarilor pentru a evalua situația în urma vântului care a fost ieri am constatat că șase arbori au fost culcați la pământ, iar în acest moment, cei de la Eco Garden sunt prezenți aici pentru a pune tutori arborilor care au fost dărâmați”, a declarat viceprimarul.
Șapte arbori doborâți în Parcul Mare și în cartiere
De asemenea, vântul a provocat pagube și în alte cartiere ale Clujului: „Am mai avut încă șapte arbori la nivelul municipiului Cluj-Napoca care au fost afectați, doi în Parcul Mare și ceilalți în cartierele Mănăștur, Gheorgheni și Grigorescu. Colegii mei, încă de ieri, au intervenit acolo”, a mai arătat Tarcea.
Cluj24 a semnalat joi că mai mulți copaci din Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca au fost doborâți de rafalele puternice de vânt.
535 de arbori, plantați în Parcul Feroviarilor
Viceprimarul Dan Tarcea a adăugat că, în cadrul procesului de revitalizare al Parcului Feroviarilor, au fost plantați 535 de arbori maturi, în plus față de cei deja existenți, și s-au depus eforturi pentru a păstra arborii sănătoși.
„Aici, în Parcul Feroviarilor am plantat 535 de arbori maturi în plus față de cei care au fost plantați și am încercat să păstrăm toți arborii care au fost sănătoși. Acest parc este un model de bune practici la nivel european și a fost nominalizat de către o prestigioasă revistă de arhitectură pentru a fi premiat ca și construcția anului 2025”, a spus viceprimarul.