Connect with us

EDUCATIE

Elevii de la Colegiul Coșbuc din Cluj se dezbracă pe holuri pentru ora de sport. Cum se apără conducerea

Publicat


Invitat joi dimineața la un post de radio local, primarul Emil Boc a fost întrebat de către un cetățean dacă este normal ca la Colegiul Coșbuc din Cluj-Napoca să nu fie un vestiar și copiii din clasele mici să se dezbrace pe jos, pe hol, in pandemie, pentru ora de sport.

”Conducerea nu m-a sesizat. Verific, Direcția Tehnică va verifica situația de acolo. E corect să fie puse anumite condiții. Noi nu știm cum își organizează fiecare activitatea”, a răspuns primarul Emil Boc, la Napoca Live.

Același răspuns l-au oferit și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj, la solicitarea Cluj24, că se vor face verificări.

Directorul Colegiului, profesorul Valentin Maxim-Oros, a precizat că elevii nu se dezbracă pe holuri, ci în sălile de curs.

Situația este una temporară, până la finalizarea lucrărilor de consolidare la noua sală de sport, care risca să se surpe imediat după inaugurare.

Directorul a precizat că într-adevăr, uneori, mai sunt lăsate haine în afara sălii de curs, însă doar atunci când copiilor le este prea cald și le abandonează.

O bucată de timp copiii făceau ”naveta” până la Palatul Copiilor pentru orele de sport, însă acest lucru nu se mai practică acum.

Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor de reparații la Sala de Sport a Colegiului ”George Coșbuc”.

Lucrările au început în 2012 și au fost finalizate în toamna lui 2014.

În 2018 sala a fost închisă după ce s-a constatat că o grindă de susținere s-a curbat. În decembrie 2019 s-a votat în Consiliul Local alocarea fondurilor de la bugetul public pentru reparații.

Realizarea noii săli de sport a costat 2 milioane de lei, însă acum Primăria a lansat licitația pentru consolidări la o valoare de 5,4 milioane, adică mai mult decât dublu față de cât a costat toată construcția.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

VIDEO FOTO Laborator unic pentru FILM, efecte speciale și jocuri video, roboți și imprimante 3D GIGANT, la ”Buftea de Cluj”

Publicat

labo 1

Mai multe laboratoare au fost amenajate în cadrul Centrului Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), supranumit ”Buftea de Cluj”, prin proiectul Cluj Future of Work, săli ce vor sta la dispoziția întregii comunități, de la elevi și studenți, la companii mari.

Valoarea proiectului este de 5 milioane de euro, din care 1,5 milioane au fost investiți în echipamente de ultimă generație. Clusterele Transilvania IT și Cluj IT, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca și Clusterul Mobilier Transilvan și cel de Industrii Creative sunt doar câțiva dintre partenerii locali ai proiectului.

„Am studiat economia locală și, conform strategiei de dezvoltare a orașului, ne dorim să punem accentul pe inovare, cercetare și industrii creative. Scopul estede a ne pregăti pentru joburile viitorului”, susține Ovidiu Cîmpean, managerul Cluj Future of Work.

În prezent, există 3 laboratoare, unul destinat industriei filmului și realității virtuale, unul pentru inteligența artificială și unul dedicat industriei mobiliere, dar efortul va continua și după toamna anului viitor când proiectul va lua sfârșit.

labo 2

labo 2„Chiar ieri, în urma ședinței Consiliului Local, a fost aprobat un proiect ambițios pentru a costrui un science campus pe terenul învecinat, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB). Vor fi institute de cercetare și un cămin pentru studenți, cu o capacitate de 500 de persoane. Luna aceasta se va finaliza și drumul de acces, iar odată cu creșterea numărului de angajați, vom avea și transport în comun în zonă”, afirmă Cîmpean.

„Aș vrea ca în viitor, lumea să vadă aici o construcție mult mai sofisticată decât simplul acces la o bază materială”, completează Stelian Brad, director al programului de studii în robotică, la UTCN.

Partenerii proiectului consideră că laboratoarele reprezintă următorul pas în ceea ce privește dezvoltarea economică, industrială și culturală a Clujului.

„Ne-am dorit mult să înțelegem cum am putea ajunge în zona de business astfel încât Clujul să devină o alternativă în industria cinematografică. Tot ce înseamnă postproducție, efecte speciale, CGI (imagini generate pe computer) sunt produse care se pot dezvolta aici”, precizează Cristian Hordilă, managerul TIFF.

Un laborator pentru producții de film și jocuri video

Spațiul destinat industriei cinematografice și realității virtuale este dotat cu softuri care să permită construcții 2D și 3D, colegii din laborator fiind absolvenți ai UTCN și UAD din Cluj-Napoca.

„Frumusețea acestui laborator constă, pe deoparte, în utilitatea lui în zona de efecte speciale, iar pe de altă parte, în puterea mare de calcul a computerelor, prin care se economisește foarte mult timp. Există, de asemenea, posibilitatea lucrului de la distanță”, susține Ania Pașcalău, manager de proiect la Asociația Clusterul de Industrii Creative Transilvania.

În mod normal, lucrările desfășurate de companii durează câteva zile, dar în aceste laboratoare îndeplinirea sarcinilor nu necesită mai mult de câteva ore.

Roboții și digitalizarea la care românul nu s-ar fi gândit niciodată

labo 3

Față de ce există la momentul actual în industrie, nivelul privind inteligența  artificială la CREIC e superior.

„Laboratorul situat la etajul al doilea este ideal pentru testarea tehnologiilor și conceptelor noi în care lumea se teme să investească”, menționează Brad.

Robotica socială reprezintă, de asemenea, un mare interes, deoarece devine din ce în ce mai prezentă în viețile oamenilor, existând aplicabilitate în numeroase domenii.

„Dacă vorbim de partea industrială, avem producătorul de mobilier Ecolor, dacă vorbim de comerț, avem societatea Panemar, a cărei fabrică este cea mai digitalizată, deși clientul nu își poate imagina acest lucru când cumpără o pâine.

La Spitalul Județean de Urgență vom întâlni  telemedicina, prin care se monitorizează case de bătrâni de la distanță. Sunt 600 de medici de familie conectați pe mobil și biosenzori pentru asistența persoanelor cu probleme. Există deja tineri care și-au automatizat apartamentele, care schimbă paradigma”, adaugă acesta.

Cea mai mare imprimantă din România este în Cluj-Napoca

labo 5

Laboratorul destinat industriei imobiliere este unul de testare, prototipare și transformare digitală, unde se pot printa piese de mobilier de toate dimensiunile și care vor fi testate ulterior.

Aici se află imprimante 3D menite să scadă costurile pentru producători. Imprimanta cea mare deține recordul la nivel național, ca dimensiune, iar cu ajutorul acesteia, se pot printa articole de mari dimensiuni, fiind folosită în mod special în publicitate, film și medicină.

Împreună cu Primăria Cluj-Napoca, Clusterul Mobilier Transilvan va acredita laboratorul, devenind astfel singurul autorizat pentru calitatea produselor în România.

„Companiile producătoare de mobilier au nevoie de o certificare a calității pentru fiecare dintre reperele comercializate, iar aceasta se poate acorda doar în Germania sau Italia. De aceea, lucrăm la acreditarea laboratorului, iar faptul că toate echipamentele sunt de ultimă generație contribuie la accelerarea procesului”, susține Ania Pașcalău.

În prezent, se testează șezutul și spătarul unui scaun și se printează o vază 3D, proces care durează aproximativ 24 de ore.

Există și echipamente de testare a rezistenței saltelelor, paturilor și canapelelor mari, precum și o cameră climatică ce simulează felul în care ajunge să se deterioreze o piesă, în urma expunerii acesteia la diferite condiții meteorologice.

„Dacă un detaliu e necorespunzător, îl retușăm pe stațiile de lucru, unde avem programe de autocut și de vizualizare. Un proces e încheiat doar după ce produsul a trecut prin toate echipamentele din laborator”, completează Pașcalău.

Tehnologii românești de mii de euro

Imprimantele au fost realizate de Iosif, absolvent UTCN, specializat în robotică.

„Volumul de lucru se diferențiază semnificativ prin tehnologiile și diversitatea materialelor folosite de imprimantele noastre. Pe imprimanta mare se pot printa materiale ceramice, argile, și multe altele. Vom încerca și simularea unei machete de casă”, menționează acesta.

Conform spuselor sale, o imprimantă 3D mică are prețul de 5000 de euro.

Oricine poate beneficia de echipamente, printr-un simplu click

labo 4

Pentru a încuraja folosirea tehnologiilor moderne și pentru a reduce costurile de producție, s-au desfășurat, până acum, diverse proiecte dedicate atât celor mici, cât și profesioniștilor.

„Susținem pilotarea și testarea pentru ca lumea să se familiarizeze cu noile tehnologii”, mai afirmă Ania Pașcalău.

S-a desfășurat un hackathon în cadrul căruia elevii au învățat cum să facă roboți animați din piese LEGO, iar studenții de la diferite universități au participat la serii de cursuripe diverse teme, precum gamingul și realitatea virtual augumentată.

Activitățile din CREIC au presupus ateliere experimentale, competiții de roboți și alte asemenea, urmând ca spațiul să fie accesibil întregii comunități printr-o platformă de rezervări.

„Linkul va putea fi accesat atât de pe site-ul primăriei, cât și de pe clujinnovationpark.ro, unde fiecare persoană își va crea un cont prin care va rezerva echipamentele dorite”, anunță Ania.

Un viitor prosper

După ce echipamentele vor fi folosite la adevărata lor capacitate, membrii Cluj Future of Work intenționează să vină cu mai multe laboratoare.

„Vrem să dezvoltăm și să umplem nu doar clădirea în care ne aflăm, ci și pe cele ce se vor construi în timp”, susțin aceștia.

Cluj Future of Work este primul proiect câștigat de un oraș din Europa de Est în programul de finanțare al Comisiei Europene Urban Innovative Action, realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale.

Amalia Oprescu

Citește mai departe

EDUCATIE

16 ELEVI confirmaţi prin metoda PCR cu COVID, după teste pozitive de SALIVĂ

Publicat

De

covid

16 elevi din ţară au fost confirmaţi cu Covid-19 prin teste PCR. Aceştia au avut un test poyitiv după testul de salivă pe care elevii trebuie să îl facă de două ori pe săptămână, potrivit Ministerului Educaţiei.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că la nivel național, până la această oră, au fost confirmate PCR un număr de 16 cazuri identificate pozitiv prin teste pe baza de salivă.

Alte 22 de cazuri au fost infirmate prin teste PCR.

Pentru restul testelor nu au fost încă raportate rezultatele.

În ceea ce privește modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, conducerea a 16.956 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EDUCATIE

Transylvania Food Summit la USAMV Cluj-Napoca. Participă noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu

Publicat

De

aula magna ”mihai Șerban” (1)

Prima ediție a Transylvania Food Summit la USAMV Cluj-Napoca, în 8-10 decembrie 2021. Cel mai important summit al sfârșitului de an în agribusiness, producție alimentară/băuturi, retail și HoReCa.

Prima ediție a Transylvania Food Summit va avea loc în 8-10 decembrie 2021 la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, sub forma unor dezbateri-interviuri găzduite de Aula Magna ”Mihai Șerban”.

În cele trei zile ale evenimentului vor participa invitați de renume, care vor contribui la dezbateri pe teme de mare actualitate în agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.

Transylvania Food Summit are ca principal obiectiv reunirea specialiștilor din domenii cheie, care să-și expună strategiile privind bune practici în cadrul lanțului alimentar, agribusiness, dezvoltare rurală, producție, securitate și siguranță alimentară, economie circulară și economie verde, în contextul actual al globalizării și al Pactului Verde European.

Între temele propuse pentru dezbateri se numără: ”Rolul parteneriatelor și cooperativelor în facilitarea prezenței pe piață a producătorilor și procesatorilor”, ”Cercetare, inovare și agricultură de precizie”, ”Perspectivele agriculturii ecologice în Europa. Pactul Ecologic European. Strategia pentru Biodiversitate” sau ”Promovarea produselor agro-alimentare românești în lanțurile HoReCa și retail”.

Invitați de seamă

Importanța summitului găzduit de USAMV Cluj-Napoca este reliefată și de latura academică a dezbaterilor, susținute de rectorul universității gazdă, Prof. dr. Cornel Cătoi, rectorul USAMV București, Prof. dr. Răzvan Teodorescu, rectorul USAMV a Banatului Timișoara, Prof. dr. Cosmin Alin Popescu, respectiv Prof. dr. Vasile Pușcaș, din partea Universității ”Babeș-Bolyai”, Acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și Acad. Doru Pamfil, președinte al Secției de Științe Agricole și Silvice Academia Română și președinte al Filialei Cluj a instituției.

Lista participanților la eveniment include fermieri și grupuri/asociații de producători agricoli, producători și retaileri de utilaje pentru agricultură și industrie alimentară, procesatori și asociații din industria alimentară, reprezentanți ai companiilor de retail alimentar, reprezentanți ai asociațiilor din domeniul HoReCa, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, naționale și internaționale, executivi din domeniile financiar-bancar, IT, juridic.

La summit vor participa și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Adrian Chesnoiu, foștii miniștri MADR – deputat Daniel Constantin și senator Adrian Oros, directorul general al ANPC – Paul Anghel, președintele ASAS – Valeriu Tabără, președintele Bursei de Valori București – Radu Hanga, președintele HoReCa Cluj – Ștefan Gadola.

Evenimentul găzduit de USAMV Cluj-Napoca se va desfășura cu respectarea normelor sanitare în vigoare și va avea un format hibrid, cu o parte a dezbaterilor în format fizic, precum și cu intervenții online.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Cîmpeanu: 86 de cazuri pozitive în rândul elevilor, în urma testelor antigen pe bază de salivă

Publicat

De

teste saliva

Luni, până la ora 19.00, în urma utilizării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În cursul zilei de luni, 6 decembrie, până la ora 19:00, în urma utilizării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit comunicatului de presă, luni, 6 decembrie 2021, la nivel național, 17.677 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (dintr-un total de 17.915) funcționează cu prezență fizică, incluzând și unitățile conexe.

„Așadar, peste 99% din numărul total de elevi și preșcolari pot fi prezenți fizic la cursuri. Un număr de 238 de unități de învățământ continuă cursurile în sistem online – cele mai multe în județele Bihor (52), Arad (36) și Hunedoara (20) În 13.728 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate, procentul de vaccinare în rândul personalului angajat este de cel puțin 60%, în 2.697 dintre acestea procentul de vaccinare fiind de 100%”, transmite Cîmpeanu.

Conform sursei citate, în total s-au vaccinat 437.800 de elevi (130.000 de elevi în categoria de vârstă 12-15 ani, respectiv 307.800 de elevi cu vârsta peste 16 ani), număr echivalent cu peste 35% din numărul total al elevilor eligibili pentru vaccinare.

În ceea ce privește modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, conducerea a 16.956 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu. În 216 unități de învățământ testele se vor
administra la școală, iar în cazul a 467 de unități de învățământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la școală, diferențiat, pe niveluri de studiu.

Vineri, 3 decembrie, 1.831 de elevi/preșcolari (circa 0,6/1.000) și 499 de angajați erau infectați cu Covid-19 (circa 1,8/1.000).

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate