Connect with us
Advertisement
Advertisement

EDUCATIE

Elevii care nu au domiciliul în Cluj-Napoca nu vor mai avea gratuitate pe vehiculele CTP

Publicat


Elevii care au domiciliul într-o comună limitrofă municipiului Cluj-Napoca nu vor mai avea gratuitate pe mijloacele de transport în comun. Această măsură a fost stabilită prin hotărâre de guvern și se referă la elevii de până în clasa a VIII-a care au școală în comuna unde locuiesc.

Ce spune Compania de Transport Public Cluj-Napoca

„Dacă este dintr-una din localitățile limitrofe în care există școală similară, de exemplu clasele I-VIII, nu poate beneficia de gratuitate pe transportul public decât în localitatea unde are domiciliul. Aceasta este urmare a hotârii de guvern 435 din iunie 2020. Această hotărâre spune așa: copiii din Cluj-Napoca beneficiază de gratuitate, este hotărâre de consiliu, au carduri. Copiii care sunt din alte localități și au o școală similară în localitatea de domiciliu nu beneficiază de gratuitate pe transportul în comun din Cluj-Napoca, decât într-o situație specială. De exemplu, dacă nu este școală pentru un anumit nivel de studiu, în localitatea, atunci ei beneficiază de gratuitate”, declară Liviu Neag.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Sediul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, aproape de finalizare. Se lucrează la ultimele retușuri

Publicat

De

Clădirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” de pe strada Bucium se apropie de finalizare. Constructorul lucrează în acest moment la aplicarea tratamentelor acustice necesare.

Proiectul noului sediu al Academiei Naționale de Muzică „Gheorge Dima” din Cluj-Napoca avansează conform planului, anunță constructorul SCC Erbașu. Echipa lucrează intens pentru a asigura finalizarea lucrărilor la cele mai înalte standarde a obiectivului de investiție.

Lucrările, „pe ultima sută de metri”

În aceste momente, se lucrează la aplicarea tratamentelor acustice necesare, la realizarea traseelor de ventilație și a sistemelor de siguranță la incendiu. Lucrările la toate corpurile de clădire sunt aproape de finalizare.

„La nivelul sălii de spectacole, suntem în plin proces de execuție a compartimentărilor și de aplicare a tratamentelor acustice necesare, iar în paralel, ne ocupăm de realizarea traseelor pentru ventilație, curenți tari și slabi, precum și a sistemelor de siguranță la incendiu.

Corpul destinat universității, căminului studențesc, atelierelor și sălii de sport se apropie de finalizare, realizându-se până în prezent aproape toate finisajele, montajul pardoselii din piatră naturală și a parchetului, închiderea atât a tavanelor simple și casetate, cât și a tavanelor cu efect acustic.

În spațiile destinate actului artistic, cât și în spațiile de repetiții și studiu individual, se lucrează activ la realizarea tratamentelor specifice: absorbante, difuzante, reflectante, menite să asigure parametrii acustici necesari”, a comunicat SCC Erbașu.

Urmează realizarea ultimelor finisaje

Potrivit constructorului, următorii pași cuprind finisajele de detaliu și dotarea cu mobilier a spațiilor.

După finalizarea lucrărilor, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca va deveni un adevărat „hub” cultural și educațional care va avea sală de spectacole cu o capacitate de 1.000 de persoane, sală de orgă cu 216 locuri, amfiteatru cu 224 de locuri, bibliotecă, săli de curs, săli de studiu individual și diferite alte săli de repetiţii, de încălzire pentru artişti, săli individuale pentru dirijor şi solist sau săli de regie.

De asemenea, vor fi laboratoare, vestiare pentru artişti, spaţiu pentru depozitarea decorurilor, adăpost de protecţie civilă pentru 140 de persoane la demisolul clădirii, cămin studențesc cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi și o sală de sport.

Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Națională de Investiții. Dirigenția de șantier a acestui proiect este realizată de Baseli Drum Consult.

Citește mai departe

EVENIMENT

100 de PISICI vor participa în acest weekend, în Iulius Mall Cluj, la ediția jubiliară a WCF International Cat Show

Publicat

pisici

Ce faci weekend-ul acesta? Dacă ești în Cluj, consideră-te unul dintre norocoșii care au ocazia să vadă WCF International Cat Show, competiție dedicată felinelor, care va avea loc la Iulius Mall Cluj. Peste 100 de pisici, din 21 de rase, vor concura în cadrul jubileului WCF, care sărbătorește 10 ani de la prima ediție din România. Vino să vezi cele mai aristocrate feline, în Iulius Mall!

pisici

British Longhair, British Shorthair, Cornish Rex, Devon Rex, Maine Coon, Munchkin, Bengaleză, Abisiniană, Ragdoll, Savannah sunt câteva dintre rasele de pisici pe care clujenii le vor putea vedea în Iulius Mall. Sâmbătă și duminică, 18 – 19 mai 2024, în intervalul orar 10.00 – 20.00, 100 de exemplare de feline vor concura în cadrul WCF International Jubilee Cat Show.

pisici

100 de PISICI vor participa în acest weekend, în Iulius Mall Cluj, la ediția jubiliară a WCF International Cat Show

În prima parte a zilei, începând cu ora 10:00, în fiecare zi, va avea loc arbitrajul individual al tuturor pisicilor înscrise în concurs, acordarea de certificate de titlu și nominalizarea celor selecționate pentru a participa în finală. Ulterior, va fi arbitrajul de ring, separat pentru adulți și pui. În a doua parte a zilei, de la ora 17:00, va avea loc etapa Best in show. Finaliștii celor patru categorii se vor prezenta în fața juriului, care va alege câștigătorii zilei. Accesul în cadrul evenimentului este gratuit.

pisici

Ediția este una specială deoarece competiția aniversează 10 ani de la prima ediție a WCF International Cat Show din România. Pisicile participante sunt aduse din 8 țări, iar arbitrii internaționali vin din Franța, Germania, Olanda, Ungaria și România. Fiind ediție jubiliară, expoziția este pe calendarul internațional cu puncte duble WCT Best CAT pentru participanți, față de expozițiile normale.

pisici

Fermecătoare și mai ales iubitoare, pisicile vă așteaptă în Iulius Mall Cluj, în acest weekend!

Citește mai departe

CULTURA

Noaptea Muzeelor 2024 va avea loc sâmbătă. Zeci de expoziții, deschise până la miezul nopții, la Cluj. Boicotul unor muzee

Publicat

De

Noaptea Muzeelor se va desfășura sâmbătă, 18 mai, în zeci de locații din Cluj și din țară. Publicul clujean este invitat la o plimbare nocturnă plină de surprize.

În Cluj-Napoca, 30 de muzee, centre culturale și galerii ale universităților își vor deschide porțile până în miez de noapte sâmbătă, 18 mai, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor.

Clujenii vor avea parte de expoziții de artă, fotografie, expoziții științifice și istorice, acompaniate de o gamă variată de evenimente muzicale, teatrale și nu numai.

Muzeele UBB, deschise până la miezul nopții

Universitatea Babeș-Bolyai își deschide porțile publicului clujean cu nouă locații inedite și promite vizitatorilor o noapte de neuitat, plină de artă, istorie și știință.

„Vom avea expoziții care vă vor fascina, ateliere care vă vor inspira și surprize care vă vor încânta. Intrarea este gratuită. Vă așteptăm cu drag!”, arată reprezentanții UBB Cluj.

Locațiile UBB Cluj deschise în noaptea de 18 mai sunt următoarele:

 • Muzeul Alexandru Duma;
 • Muzeul Memorial „David Prodan”;
 • Muzeul Holocaustului;
 • Muzeul de Mineralogie;
 • Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie;
 • Muzeul Zoologic;
 • Vivariul;
 • Galeria „Paul Sima”;
 • Sala „Liviu Vlad”.

Incursiune în universul inovației, la Hub-ul UTCN

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va fi prezentă în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor” cu ExpoTech@UTCN și invită publicul larg la o incursiune în universul inovației și tehnologiei.

Expoziția va fi găzduită pentru prima dată în incinta HUB-ului UTCN (fosta Casă de Modă) de pe strada G. Barițiu nr. 4 – 6.

Vor fi expuse echipamente și logistică din cele mai diverse arii ale tehnologiei:

 • jocuri interactive cu roboți mobili și zburători;
 • aplicații de viziune artificială;
 • mașini BFMC;
 • Hexabot Spider;
 • Self-balancing motorcycle;
 • drone;
 • mașina solară Solis și de formula 1;
 • poduri din paste făinoase;
 • macheta din lemn de balsa participantă la Seismic Design Competition;
 • simulator de conducere auto;
 • stand energii regenerabile;
 • cameră termoviziune;
 • stand iluminat ambiental;
 • casa smart;
 • stand robotelier cu roboței și proiecte interactive realizate de studenți;
 • aplicații de tip brain control;
 • sumo roboți autonomi;
 • scanere și imprimante 3D;
 • gravură laser;
 • stand realitate virtuală și augumentată;
 • fascinantul robot umanoid Pepper alături de micuțul Nao.

Totodată, publicul larg se va putea bucura și de arhitectură în miniatură și diverse experimente din domeniul ingineriei mediului: poluanți atmosferici, în apă, dispozitive efect cu memoria formei, demonstrator levitație magnetică, instrumente optice și diverse microscoape.

Expoziția va fi deschisă între orele 18 – 24.

Zeci de muzee, deschise sâmbătă noapte

Printe locațiile ce vor putea fi vizitate la Cluj-Napoca, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, se mai numără Turnul Pompierilor, Casinoul, Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca,  Muzeul Mitropoliei Clujului, Muzeul Militar „Mareșal Constantin Prezan”, Centrul de Interes, Centrul Cultural Evreiesc, Templul Memorial al Evreilor Deportați din Cluj (fosta Sinagogă Neologă), La Cave / Institutul Francez din România la Cluj-Napoca, Steampunk Transylvania, Camera, GrainLab, Centrul Comunitar Pietrelcina, VITRI & Atelierul de Murano.

Evenimentul Noaptea Muzeelor este coordonat la nivel local de Centrul de Cultură Urbană al Primăriei Municipiul Cluj-Napoca.

Boicotul unor muzee

Muzeul de Artă, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Farmaciei și Muzeul Etnografic nu vor participa la evenimentul Noaptea Muzeelor,  însă vor avea program normal de vizitare, în ziua respectivă, între orele 10 și 17.

Refuzul angajaților de a participa la Noaptea Muzeelor reprezintă o formă de protest împotriva amânării măsurilor promise de guvern și care urmau să regleze aspecte de ordin financiar ale angajaților muzeelor și bibliotecilor.

Citește mai departe

CULTURA

Teologii ortodocși morți în închisorile comuniste, comemorați la Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca

Publicat

catedrala

Teologii și profesorii Academiei Teologice Ortodoxe din Cluj care au suferit în închisorile comuniste sau în muncă silnică la Canal au fost comemorați marți seara la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste.

Printre personalitățile care au fost pomenite se află pr. Liviu Galaction Munteanu, fostul rector al Institutului Teologic clujean, mort la Aiud și propus pentru canonizare, pr. Florea Mureșanu, mort la Aiud, pr. Ilarion Felea, mort la Aiud și propus pentru canonizare, Alexandru Filipașcu, mort la Canal, pr. Ioan Bunea, Ioan Lupaș și Gheorghe Noveanu.

Evenimentul, parte din manifestările dedicate centenarului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a început cu o slujbă de pomenire, oficiată de mitropolitul Andrei și a continuat în sala mare a Muzeului Mitropoliei Clujului cu un eveniment cultural.

Momente artistice

„Seara culturală își propune o dezbatere – evocare în cadrul unei mese rotunde, la care vor participa istorici și teologi clujeni, care vor vorbi de contextul istoric în care teologii clujeni au pătimit, dar și despre felul în care trebuie recuperată memoria acestora”, se arată într-un comunicat al organizatorilor comemorării.

Evenimentul cultural a fost moderat de istoricul Andreea Ineoan-Dăniclă și i-a avut ca invitați pe Cosmin Cosmuța, Gabriel Gârdan, Bogdan Ivanov, Răzvan Perșa, cadre didactice universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj și pe Dragoș Ursu, istoric și cercetător la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

În cadrul manifestării au susținut momente artistice actrița Elena Ivanca și mezzosoprana Elisabeta Kadelnik, acompaniată la pian de Larisa Pentea de la Opera Națională Română.

Evenimentul „Teologi clujeni în închisorile comuniste. O recuperare memorială” a fost organizat de Facultatea de Teologie din Cluj în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), Arhiepiscopia Clujului, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu”, Teatrul Național și Opera Națională Română Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax