Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Elev la Școala de Agenți de Poliție Cluj la 29 de ani, cu doctorat în relații internaționale. A depus jurământul

Publicat


Un tânăr de 29 de ani, cu doctorat în relații internaționale, a depus, vineri, jurământul ca elev al Școlii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, acesta precizând că a fost vorba, în cazul lui, de ”reconversie profesională”.

A 24-a promoție de elevi ai școlii a depus, vineri, jurământul militar, în prezența secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Romeo Simionescu, a reprezentanților administrației publice locale, a celor din domeniul apărării și ordinii publice.

agent politie

Elev la Școala de Agenți de Poliție Cluj la 29 de ani, cu doctorat în relații internaționale. A depus jurământul

Promoția de elevi, 18 fete și 282 de băieți, se pregăteşte pentru specializarea Ordine Publică și va absolvi în decembrie 2024.

Elevii provin din județele Bihor, Cluj, Maramureș, Sălaj, Suceava, Alba, Bistrița-Năsăud, Arad, Mureș, Satu Mare, Hunedoara, Timiș, Sibiu, Harghita, Botoșani, lași, Caraș Severin, Vâlcea, Bacău, Neamț și Gorj.

”Aici mi-am găsit locul”

agent politie

Printre elevii care au depus jurământul se numără Victor Liviu Miclăuș din județul Timiș care, la cei 29 de ani și un doctorat în relații internaționale la active, a ales să se facă polițist.

”Ceea ce te determină să te înscrii la școala de poliție este un ideal, ceea ce te face să rămâi este colectivul. Și ceea ce te determină să finalizezi acest program de studii este tendința spre excelență.

Sunt absolvent de relații internaționale, am finalizat un master în management și studiile doctorale în relații internaționale. La mine este o reconversie profesională și pot să spun cu încredere că aici mi-am găsit locul”, a spus Victor.

Acesta a precizat că a ales reconversia professional inedită și să se facă polițist datorită profesionalismului regăsit în organigrama școlii clujene de agenți de poliție.

”Îmi place să ajut lumea”

O colegă de-a sa, Antonia Stănculeț, din Alba Iulia, a fost baschetbalistă din lotul național de junioare al României. Are 18 ani și s-a lăsat anul trecut de sport, la finalul clasei a XII-a, alegând  o carieră de polițistă.

”Am practicat sport de performanță 6 ani la Alba Iulia și la CSS Sibiu și mi-a plăcut întotdeauna să țin o conduit, să fiu disciplinată, să fie totul perfect. Îmi place să fiu în mijlocul comunității și să ajut lumea și să determin lumea să facă lucrurile correct”, a spus tânăra.

Înființată în anul 2004, Școala de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca a pregătit până acum peste 5.800 de agenți de poliție.

agent politie

agent



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pîslaru Marius Cristian

    martie 17, 2024 la 5:04 am

    reconversie profesionala ca asta, nu am mai văzut. tinere, ce-ai fumat?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Sabău are contract și pentru sezonul următor, a SEMNAT pentru doi ani

Publicat

sabau 3

Președintele Universității Cluj, Radu Constantea, a anunțat antrenorul echipei pentru sezonul viitor. În ultimele zile s-a discutat despre iminenta plecare a lui Ioan Ovidiu Sabău, deranjat de speculațiile potrivit cărora Marius Șumudică ar fi dorit de „studenți”. Miercuri, Radu Constantea a anunțat faptul că Ioan Ovidiu Sabău va fi antrenorul echipei și în sezonul viitor.

radu constantea

Acesta a semnat un contract valabil pentru doi ani. Astfel, Sabău a fost reconfirmat în funcție și își va continua proiectul început la Cluj, potrivit sportpesurse.ro.

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Sabău are contract și pentru sezonul următor, a SEMNAT pentru doi ani

„U” Cluj, sub comanda lui Sabău, a avut un play-out dezamăgitor. „Studenții” sunt pe locul 10, cu 30 de puncte și au nevoie de un succes la Voluntari în ultima etapă pentru a-și securiza locul la barajul pentru Conference League. În ultimele zile s-a vorbit despre posibilitatea ca Marius Șumudică să-l înlocuiască pe Sabău. În cele din urmă, tehnicianul va continua.

„Are contract și pentru sezonul următor, a semnat pentru doi ani. Cred că au fost cele două meciuri în care echipa a jucat bine, cu Petrolul și cel de la Galați, din Cupă. Cred că de acolo a venit așa un recul din punctul de vedere al echipei și mental. 80% din sezon a fost OK”, a explicat Radu Constantea.

Constantea a ținut să infirme faptul că echipa sa a luat în considerare numirea lui Șumudică în locul lui Sabău: „Nu aș vrea să comentez, dar nu este vorba de nimeni.”

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO. Emil Boc și ambasadorul Marii Britanii testează un autobuz cu hidrogen la Cluj-Napoca

Publicat

Primarul Emil Boc și ambasadorul Marii Britanii, Giles Matthew Portman, testează, joi, un autobuz alimentat cu hidrogen pe străzile din Cluj-Napoca.

Acesta va circula până vineri, cu pasageri, pe liniile de transport în comun din municipiul, călătoriile cu acest autobuz fiind  gratuite pe tot parcursul turneului de promovare.

LIVE VIDEO. Emil Boc și ambasadorul Marii Britanii testează un autobuz cu hidrogen la Cluj-Napoca

Evenimentul din Cluj-Napoca este parte a programelor europene JIVE, de promovare a noii tehnologii în Europa Centrală și de Est, evenimente începute în noiembrie 2022.

În urma rezultatelor pozitive ale primelor două turnee de promovare – unul organizat în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023 în Slovenia, Croația, Cehia, Slovacia și Ungaria și al doilea organizat în perioada septembrie – octombrie 2023 în Polonia, Lituania,  Letonia, Estonia – acest al treilea turneu își propune să ofere oportunitatea de a prezenta la Cluj-Napoca tehnologia bazată pe hidrogen și de a permite cetățenilor și celor interesați să o experimenteze.

La eveniment au participat primarul Emil Boc, ambasadorul Marii Britanii Giles Matthew Portman, rectorul UTCN, Vasile Țopa, președintele Senatului UTCN, Nicolae Brunete, secretarul de stat în MIPE, Ovidiu Câmpean, directorul CTP, Liviu Neag.

Autobuzul va circula pe liniile 24, 30 și 35.

„Ne bucurăm că după transportul electric, Clujul va adopta un nou mijloc de transport ecologic și va trece la dimensiunea hidrogen. Este un combustibil total nepoluant, ceea ce rezultă după proces este doar apă. Nu ne vom limita la transportul rutier, vrem să extindem utilizarea hidrogenului și la termoficare și, de ce nu, la trenul metropolitan”, a spus Emil Boc.

Autobuzul cu hidrogen are o autonomie de 350 de km și încărcarea se face în 10 minute.

Intenția municipalității clujene este să cumpere, în viitor, astfel de autobuze nepoluante cu hidrogen.

 

autobuz hidrogen

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Marș pentru oprirea traficului motorizat prin Hoia-Baciu. Se cer bariere cu cartele pentru riveranii de pe strada Uliului

Publicat

De

Pădurea Hoia-Baciu, arie naturală

Un marș pentru oprirea traficului motorizat prin Hoia-Baciu va avea loc sâmbătă, 11 mai, în cadrul unui demers mai larg prin care mai multe asociații civice clujene propun ca pădurea și pajiștile din apropiere să fie arie naturală protejată.

Aceleași asociații propun ca pe strada Uliului, care s-a surpat recent, traficul auto să fie restricționat urmând să fie permis doar accesul riveranilor.

Marș pentru oprirea traficului motorizat prin Hoia-Baciu. Se cer bariere cu cartele pentru riveranii de pe strada Uliului

Marșul de sâmbătă este organizat de asociațiile civice Inelul Verde Metropolitan, Someșul nostru, Clubul de Cicloturism Napoca, Umbrela Verde, Natura Transilvaniei, Alergători începători Cluj și Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS).

Inițiativa vine după ce drumul din Pădurea Hoia-Baciu a fost pietruit din nou, ceea ce va aduce și mai mult trafic auto.

„Deși avem toată simpatia pentru riveranii din zona străzii Uliului, unde drumul s-a surpat, considerăm că primăria nu trebuia să acorde atâtea autorizații de construire sub pădure, pe un deal instabil.

Totuși, traficul auto provizoriu pe drumul pietruit prin pădure trebuie reglementat de urgență cu bariere și cartele strict pentru riverani”, a precizat Adrian Dohotaru, președintele Asociației SOS.

Acesta a precizat că, în trecut, mai multe drumuri au fost pietruite ilegal în trecut pentru ca utilaje și mașini să aibă acces la noul șantier din buza pădurii, șantier care se poate reactiva pe drumul pietruit.

Mai mult, drumul pietruit ilegal prin pădure riscă să fie folosit și de alte categorii de șoferi, de la cei grăbiți, din zona metropolitană a Clujului, la amatori de offroad, a mai spus acesta.

Un NU susținut traficului auto prin pădure!

Organizatorii marșului cer, de urgență,  primarului Emil Boc:

  • Bariere pentru trafic auto cu cartelă pentru rezidenți în timpul lucrărilor de reparare a drumului de pe strada Uliului.
  • Pădurea Hoia-Baciu să fie declarată arie naturală în colaborare cu primăriile Florești și Baciu și cu mediul asociativ și universitățile clujene, parte din Inelul Verde Metropolitan.
  • Custozi și personal de pază pentru ca pădurea să fie protejată și cetățenii educați prin tururi ghidate.
  • Demersuri pe lângă guvern ale președintelui Asociației Municipiilor din România, primarul Emil Boc, ca pădurile metropolitane să capete statut de protecție în Codul Silvic și pentru crearea unei noi categorii de conservare, ariile naturale urbane protejate, în OUG 57/2007.

Aria naturală Hoia-Baciu ar trebui să fie extinsă

Prin acest demers asociațiile clujene vor ca aria naturală Hoia-Baciu să extinsă de la câteva hectare existente la o suprafață de peste o sută de ori mai mare, așa cum propune studiul de biodiversitate comandat de primărie.

Concluzia acelui studiu, arată reprezentanții asociațiilor clujene, este că acest areal are o deosebită importanță istorică, culturală, recreațională, arheologică, geologică, paleontologică, botanică și zoologică.

Hoia, „tărâmul” fenomenelor paranormale

Parcul natural ar putea fi foarte atractiv, având în vedere legendele care circulă în legătură cu Hoia, locul unde s-ar petrece o serie de fenomene paranormale.

Aceste legende atrag acum mulți turiști amatori de senzațional din afara țării.

„Toate aceste valori cumulate pot face din acest areal un parc natural extraordinar de atractiv”, a mai arătat Adrian Dohotaru.

Limitele arealului: cele trei corpuri de pădure și pajiștile adiacente

Arealul Hoia-Baciu este unul din ultimele locuri încă puțin atinse de dezvoltări imobiliare, ușor accesibil din Cluj-Napoca, Florești și Baciu.

„Dacă acum nu oprim distrugerea sa, privăm locuitorii Clujului metropolitan de o excelentă posibilitate de recreere, ce nu poate fi înlocuită cu nimic altceva. Acest areal este o oază de natură esențială pentru sănătatea fizică și psihică a cetățenilor”, spun organizatorii marșului.

Traseul marșului trece pe lângă stejarul „Robi”, vechi de peste 250 de ani

Clujenii interesați să participe la acest marș, vor vedea cum arată drumurile pietonale, fără trafic auto, cum e strada cu cele mai multe trepte din cartierul Grigorescu până în pădure, care trebuie puse în valoare de autorități cu mai multe trepte și signalistică, drumul surpat de pe strada Uliului și drumul proaspăt pavat prin pădure.

Traseul va duce și pe poteci de pământ sub coroana arborilor, dar și la groapa imobiliară a Clujului de sub pădure, o săpătură imensă în pământ.

Această groapă „ca un sicriu”, anunță planurile de a aduce mii de oameni lângă Hoia, consecință a lăcomiei, profitului pe termen scurt și a haosului imobiliar, arată organizatorii marșului.

„Vedem Clujul metropolitan, Valea Someșului Mic, pădurile și Apusenii, apoi ne întoarcem prin pădure când pe poteci de pământ, când pe drumul pietruit ilegal pe la ferma USAMV.

După care îl salutăm pe stejarul Robi, un arbore remarcabil, seniorul arborilor din Cluj, cu peste 250 de ani vechime, coborâm pe lângă Muzeul Etnografic și încheiem turul lângă Tăietura Turcului pentru o ultimă privire asupra Inelului Verde Metropolitan din Cluj, asupra pericolelor și potențialului unei campanii care dorește să unească într-o rețea coerentă și densă natura urbană și periurbană a Clujului”, au mai precizat organizatorii marșului.

Marșul pentru oprirea traficului motorizat prin Hoia-Baciu va avea loc sâmbătă, 11 mai, de la ora 10.00. Întâlnirea are loc la podul pietonal Parcul Rozelor.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul a început luna mai cu o mică apreciere

Publicat

De

Leul s-a apreciat ușor față de euro

Luni, euro a fluctuat pe piețele internaționale între 4,963 lei, minim atins și la jumătate lui martie, și 4,976 lei. 

La redeschidere pieței locale, primele tranzacții s-au realizat la 4,971 lei, după care înmulțirea ordinelor de cumpărare de valută a ridicat cotațiile spre „clasicul” ultime luni – 4,977 lei, astfel că media monedei unice a scăzut de la 4,9764 lei, în ședința de joia trecută, la 4,9757 lei.

Indicele ROBOR la trei luni a stagnat

Cu o săptămână înainte de ședința de politică monetară a BNR, dobânzile interbancare au cunoscut modificări minime.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%.

În schimb, indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 6,07 la 6,06% iar cel la 12 luni a revenit de la 6,07 la 6,08%.

Datoria publică a României a depășit pragul de 50% din PIB

Chiar dacă datoria publică a României a depășit pragul de 50% din PIB, și a urcat la 843 miliarde lei, Trezoreria a continuat să se împrumute din piața locală. Marți, la primele operațiuni din această lună, ea a atras 1,29 miliarde lei, cu scadența în 2033, față de o valoare programată de 400 milioane lei, la un randament mediu de 6,70%/an.

La a doua licitație de bonuri de stat scadente în 2026, cu o valoare programată de 400 milioane lei, Finanțele s-au împrumutat cu 585 milioane lei, la un randament mediu anual de 6,22%.

Prețul gramului de aur a crescut marginal

De la începutul anului „indicele dolarului” față de un coș al principalelor valute a crescut cu circa 4%, dar a pierdut în ultimele zile aproape un procent comparativ cu euro. marți, moneda unică fluctua în culoarul 1,0754 – 1,0777 dolari iar media celei americane a alunecat de la 4,65 la 4,6253 lei.

Cursul francului elvețian a scăzut de la 5,0964 la 5,0905 lei iar cel al lirei sterline la 5,8180 la 5,7992 lei.

Metalul galben fluctua între 2.311,10 și 2.325,30 dolari/uncie iar prețul gramului de aur a crescut marginal la 344,1151 lei.

 

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 389,06 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3116 zloți/euro.

Bitcoin fluctua la jumătatea zilei de marți în culoarul 62.917 – 64.381 dolari iar ethereum se tranzacționa între 3.027 și 3.128 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până marți, la ora 14:00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax